A motor saját szerzemény volt, a gyártó (pálinkafőző) aplikálta rá, én csak a helyét és dőlésszögét határoztam meg, a többit rá bíztam, azóta is teszi a dolgát, pedig próbára lett téve..,..
Egy több száz literes üstnél.., egy kis üstben a cefrét keverő nélkül is minden további nélkül ki lehet főzni 0-ra, ha van elég fűtés ehhez, nem fújja el a szél a lángot stb. Kézikeverőt motorra cserélni, az tényleg egy lépés komfort téren előre.
Leginkább az inspirál a kísérletben, hogy mindenhol azt olvasom, a keverés elengedhetetlen a jobb alkohol kihozatalhoz. Hogy időben rövidül - e a főzés az másodlagos.
Még a kényelem ami bejátszik, mert most kézzel fogható a fenékkeverő.
Nem akarom a kedved elvenni, de én nem nyúlnék bele a konstrukcióba, ha egyébként a a főzés menetével elégedett vagy, jó a felfűtési időd, 1+2óra alatt lemegy a főzés, akkor az jó, ahogy van, nem leszel előrébb egy másik keverővel, ettől nem lesz jobb pálinkád sztem. Vagy van valami konkrétan, amire megoldást keresel, valami minőségi, technológiai probléma?
Jelenleg nekem is egy "fenékkeverő" van az 50 literes, inox, szendvicstalpas nagykonyhai fazekamban. Idén lesz 10 éve, hogy főzök benne de még nyomát sem láttam cefreletapadásnak. Ezért gondoltam arra, hogy ki próbálnék egy propellert, ami nem is annyira a leégést előzné meg, hanem a jobb párlat kinyerést és a főzés rövidítését szolgálná. Mivel próbálkozásról beszélek ezért nem akarnám kifúrni sem a sisakot, sem a fazekat, hanem függőlegesen helyezném el a propellert is, csak a fenék felett 15-20 cm-el. Tudom, hogy nem ez a legszerencsésebb elhelyezés, de egy próbára érdemesnek látom. Ha igazolódni látszik, lehet mégis beépítem ferdén a főzőbe. Készítek egy próba propellert és majd leírom a tapasztalataimat.
Köszönöm a tapasztalataid megosztását és megértem a feltételidet is.
Szívesen, ha van egy motorod, amiben van erő, akkor menni fog az 100-as fordulaton is pár kísérlettel, nincs ebben semmi űrtechnika, növelni kell a forgó felületet, átmérőt, a fakanál is egy egyszerű dolog, az is működik, sok sikert! :)
Lassú és gyenge, én azt nem választanám, abból nem tudsz olyat kihozni, hogy örvénylik az egész üst és sztem ez alá nem érdemes adni, ha már motorizálásba belefog valaki, pláne ha az üst szimpla falú.
Én úgy gondolom, hogy a fordulathoz kell/lehet igazítani az átmérőt, szóval a 100-ashoz jó lehet a kb. 300mm-es propeller akár, de nem biztos, hogy jól elfér.
Így alakult ki a próbálkozásaim és pár kolléga visszajelzése alapján, hogy a 200mm jól elhelyezhető, de kell pörgetni, különben pangó részek lesznek.
Ha van nyomatéka bőven a motorodnak és van lehetőség rá, próbálkozhatsz ilyen kialakítással is laposvasból, ez gyakorlatilag egy egyenes állású szivattyú lapát:
Én is gondolkodtam propeller kialakítású keverőlapáton, csak sehol nem tudtam csináltatni. Most egy inox "laposvas" van a tengelyen. Az első 230x30-as volt, ami 100-as fordulaton (ami nálam a maximum) nem keverte át megfelelően a cefrét. Most készült egy 300x50-es, amit még nem próbáltam ki. Amúgy 100-as fordulat kevés lenne a propellernek?
Meg kell túrnom, de valószínűleg van, 2mm KO33, D200mm.
Leírtam már párszor, hogy akkor adom ezt át beszerzési áron, ha a kialakítás megtörtént és fent van a megfelelő motor. (150-180 1/p szabályzóval, ha megvan tegyél fel fotót).
Ennek az oka mindössze annyi, hogy nem fog működni alacsony fordulaton, így megelőzzük a kudarcot és a csalódást, amire volt példa és többet nem szeretnék ilyet.
Szóval először legyen kész a kabát és utána jöhet a kabátgomb, viszont, ha már úgy áll, abban is tudok segíteni, hogy a megfelelő tengelyszorító rákerüljön.
Néne szerint most van csúcson, szerinted meg 3 hónapja volt, ez 2 eltérő vélemény, miért kellene ebben egyenértenetek? Nincs objektív eszköz ennek eldöntésére, mert ez ízlés kérdése leginkább, csak a gumicsontot lehet rágni legfeljebb tovább. Ha össze tudnátok kóstolni vagy a pálinkát, úgy megbeszélni, de egyikre sem kínálkozik lehetőség.
Adalék a leszüretelt alma tárolásról az említett rokonaimtól:
A rengeteg (kisebb mint a bazi nagy 30 kilós) láda felhalmozva az udvar közepén várt a sorsára. Ha eső volt, ponyvával letakarták és az első fagyok megérkezéséig kint volt a gyümölcs majd egy különálló, fűtetlen garázsba került az alma. (gondolom mi ezt hívnánk hűtőháznak ;-)