Keresés

Részletes keresés

wice Creative Commons License 1999.09.28 0 0 36
na, asszem vigyazni kene azzal, h webes esetben nem pampognak a szerzoi jogokert. ha elegge sikerul titokban tartani :-) akkor esetleg nem, csak akkor meg minek. monnyuk nemtom, h kinek fajna, ha nehany kultikus sci-fi novellat (amelyeket nagy valoszinuseggel sosem adnanak ki itthon) magyarra forditva felraknank a netre, de hat mindig vannak ilyen onjelolt szerzoi jogvedok (mint pl a szerzoi jogvedo hivatal, aminek az egyetlen funkcioja, h minden szerzoi jogvedelem ala eso cucc kiadasa utan sa'pot huzzanak maguknak, aztan a szerzok meg vagy kapnak belole vmit, vagy nem).

ja, egyebkent uj galaxis konyv jelent meg (a galaxis jelenleg az egyetlen korrekt sci-fi konyvsorozat). robert silverberg: latogato a jovobol. lehet orulni es megvenni. support the underground.

Előzmény: MacFly (34)
kisevet Creative Commons License 1999.09.28 0 0 35
McFly,
a késői órára tekintettel hazavittem megrágcsálni, majd jövök és holnap bővebben.
(Mindkettő is lehetne: webes is, meg papír is.)
kisevet
Előzmény: MacFly (34)
MacFly Creative Commons License 1999.09.28 0 0 34
kosz kisevet, azert a reprodukalas otletet nem mondanam a sajatomnak, en csak fanyalgom, hogy mivegre nincs valami hasonlo, de inkabb jobb.
ami a folytatast es az elkepzelt forgatokonyvet illeti, hogy is mondjam, nem biztos hogy mukodne a gyakorlatban, a rendelkezesre allo penztol fugg mindenkepp. a kivonatolos resz megfogott, igy kiszurheto a semmitmondo novellak nagyresze, de a jogi reszeivel gyorsan zatonyra futhatna a hajo. Szerintem, ha csak a webre tesszuk fel, akkor lenyegesen kevesebb munkat igenyel (nincs terjesztes, nyomda) es a szerzoi jogokert sem pampognak annyira. mert az elejen tuti nem fer bele a koltsegekbe ilyesmi, ezt akkor fel lhet fogni a szerzo nepszerusitesekent. a web egyeduli hatranya hogy nincs mit eladni (kiveve ha affele fizetos site lesz) igy nincs bevetel marpedig a forditast (kesobb a szerzoi jogdijat is) kell valamibol finanszirozni. erre lehetne jo a reklam, ami ebben az esetben (reteglap) nem ugrana annyira a dologra, ez csak szep latogatoszammal ellensulyozhato. sok latogato pedig csak dinamikusan (naponta tobbszor) valtozo oldalakon szeret osszegyulni. ehhez mar nem eleg pusztan novellaforditasokat megjelentetni, hanem hirek forumok stb kell. ami (foleg a hirek) megint plusz munka.
akar papir akar webes formaban vag ebbe bele valaki eloszor jo ha felmeri mekkora igeny van ra, mert en attol tartok kevesebb mint ami a fenntartashoz kellene, es akkor meg mindig nem erte meg beinditani, csak misszionarius lelkuetueknek.
Előzmény: kisevet (33)
kisevet Creative Commons License 1999.09.27 0 0 33
McFly,
gratulálok a témához.

Hát nekem is van elég sok Galaktikám, de sajnos nem teljes a sorozatom. Jó tippnek tartom a reprodukálást, de a szerzői jogokat tiszteletben kéne tartani.

Mit szólnátok ahhoz az ötlethez, hogy a Galaktikát *folytatni* kellene, akár névcserével is, a Mórára tekintettel. A jó cucc úgyis eladja saját magát, csak információ kell róla. Meg lehetne szervezni a dolgot.
Tán csak akad a nagy térben valaki, aki könyvtári munkára fogható és forrásokat keres, meg egy-két fordító, akik kivonatot készítenek, aztán (írók)-olvasók (azért itt kell a biztosan működő jó izlés is), akik rábólintanak, aztán a fordítók újra lépnek és készre hozzák az anyagot. Ifjú képzőművészeket - pályázattal - meg lehetne nyerni az illusztrációk elkészítéséhez.
A többi már egyszerűbb, bármelyik kiadványszerkesztő cég - amelyik nyomdával van kapcsolatban, - vállalja a folyóirat előállítását.
Kezdetben a terjesztésre városonként 2-2 fix hellyel lehetne leszerződni. A dolog nagyon működne, mert ez az űr régóta betöltésre vár.
Sajnos az utóbbi években a mo-i sci-fi irodalom beszűkült és az UFO-k feltünésére és kis szürkékhez kapcsolódó elrablások taglalására, az ezekből kipréselhető best-seller-utánzatok kiadására. (Szvsz személyi okból van így, szinte egyetlen név forog fenn a piacon és sajnos nem a legmagasabb szinvonalat képviseli.)

kisevet

MacFly Creative Commons License 1999.09.27 0 0 32
en becsultem Kuczkaban, hogy szeretett volna minel nagyobb teeret adni amator iroknak is, viszont mintha egy kicsit tulzasba vitte volna. A Devenyi fele nagyon groteszk novellakbol is sok volt.
az mar nalam tulzas, hogy az olyan sci-fit szeretem leginkabb ahol a fiktiv kornyezet nem csak egy gyorsan lekaprhato maz, hanem van funkcioja is.
Bombadillo Creative Commons License 1999.09.27 0 0 31
A sztrugackijok a legjobbak, meg még Lem is játszik, csak ne lenne olyan lelombozó a végén.
A Sztalker film tényleg a Piknik a senki földjén c. novella alapján készült, és a forgatókönyvet is a Sztrugackij testvérek írták, de a rendezővel együtt, és csináltak vagy 5 változatot, míg Tarkovszkijnak megfelelt. egyébként kiadták Sztalker címen is, abban a teljes történet szerepel, lagalább 4-5 sztori, bár lehet, hogy az volt a metagalactikában.
MacFly Creative Commons License 1999.09.24 0 0 29
oke, nevek nem fontosak (ha ugysem ismerjuk), de hogyan fejtettek ki szinvonalcsokkento tevekenyseguket?
Előzmény: rolling (27)
gyuro Creative Commons License 1999.09.24 0 0 28
JT: mi túró az az OCR?
részemről inkább pötyögés jön szóba, de a scanner sem lehetetlen.
Stiggs utánanéz ezeknek a szerzői jogoknak, akik hajlandóak az idejükből áldozni azok jelentkeznek nála, és már ripsz-ropsz kész is vagyunk. :-)
rolling Creative Commons License 1999.09.24 0 0 27
Az utolsó néhány lapszámot kivéve nekem is mind megvan, és valóban nagyon hiányzik egy ilyen jellegű, rendszeresen megjelenő antológia.

Sajnos, ez a magyar őskapitalizmus sok klassz dolgot megölt már, a Galaktika is belekerült a kasza útjába. Pedig akkor, amikor megalakult a Galaktika Baráti Kör (amelynek végül többezer tagja lett), megnyílt a belgrád-rakparti, majd később ehelyett az Üllői úti Galaktika bolt, úgy tűnt, hosszú jövő elé néz még ez a kiadvány is (meg a Körön belül terjesztett más könyvek). A bomlás persze lehet, hogy belülről is megindult, mert Kuczka Péterék mellé ekkor került meghatározó pozícióba egy-két személy, akiknek SZVSZ némi színvonal-csökkentő szerepük mindenképpen volt (neveket nem akarok írni). De nyilvánvaló, hogy a megszűnés fő okai inkább gazdasági jellegűek voltak. Talán, ha én nyertem volna az 1 milliárdot, most újra megindulhatott volna a kedves Galaktika, olyannak, amilyen a fénykorában volt. :-))

baltimorileny Creative Commons License 1999.09.24 0 0 25
Jo a sejtesed. A konyv, az Sztrugackijek egyik legerdekesebb sci-fije, a film viszont egesz masrol szol. Megcsak nem is olyan, mint a Solaris (szinten Tarkovszkij film), inkabb az Aldozathozatalhoz hasonlo. Aki viszont szereti az ilyen lelkizos, lirai, lila muveszfilmeket, annak tetszeni fog.
Előzmény: MacFly (21)
Stiggs Creative Commons License 1999.09.23 0 0 24
Na alkul ez, a végén még lesz (majd) nem hivatalos Galaktika Page, a jogi részének utána nézek de elég kicsi esélyt látok hogy lebuktázzunk, a másik meg ahol ki van írva majd mi is kiirjuk a copirejtet...Ha kell én vállalom a szerkesztést feltöltést, már csak ollan lelkes csókák kellenek akik ráérnek bepötyizni, vagy scannelni az anyagot.
MacFly Creative Commons License 1999.09.23 0 0 22
a 11. normal Galaktikaban is benne van a Piknik...
egy kicsit regen volt amikor sztrugackijt olvastam ezert csak remlik hogy a Kolyok es az egymilliard evvel a vilegvage elott(?) tetszett, de lennie kellett masoknak is.
Előzmény: JT (18)
MacFly Creative Commons License 1999.09.23 0 0 21
igen sztrugackijek kovettek el: Piknik a senkifoldjen, megmondom oszinten hogy nem lattam a filmet, de van egy olyan sejtesem hogy ket teljesen kulonbozo elmenyrol van szo.
Előzmény: Venyerin (19)
svga Creative Commons License 1999.09.23 0 0 20
Sziasztok!
A Galaktika szerintem is nagyon szinvonalas, érdekes folyóirat volt, és mindmáig nem tudta (nem is akarta?) pótolni semmi más. Apránként gyűjtögetem a kiadványokat, de nehéz rájuk bukkanni :-(((
Apropó, nézzétek meg a következő címet:
http://www.extra.hu/galaktika/
Bocs, ha elöbb erről lett volna szó.
svga
Venyerin Creative Commons License 1999.09.23 0 0 19
Az az igazság, hogy nem ők a kedvenceim a műfajban, de azért nem rosszak.
Ha már itt vagyunk: nem tudja valaki a Stalker (r:Tarkovszkij) c. film alapjául szolgáló könyv címét? Mintha az is Sztrugackij alkotás lett volna...
Előzmény: JT (18)
weirdo Creative Commons License 1999.09.23 0 0 17
Én már akkor ismertem meg,a mikro nagy alakú volt, és utólag a régit, de a nagy jobban bejött. Jók voltak a barítók, a filmes cikkek, meg az illusztrációk is tetszettek.
Stiggs: NOSZA!
w
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.23 0 0 16
Hell o,

Azt hiszem, ez a liberális minimum:-) Lehetne kérni, hogy először a Murányi Beatrix által fordított Stanislaw Lem novellákat rakd fel, aztán szép sorban az 1. számtól kezdve az összeset. Mondjuk hetente 1 számot, és akkor itt külföldön is később mennének haza a "dolgozó munkás emberek".

pleasepleaseplease

Gandalf (Dublin)

Előzmény: Stiggs (7)
baltimorileny Creative Commons License 1999.09.23 0 0 15
A regi Galaktika az tenyleg valami csodalatos dolog volt. Aztan jott (de a nyomaba sem ert) az a nagyalaku, felhigitott valtozat, a ronda kepekkel (mindig megelolegeztek a tortenetet, ettol "hulyet kaptam"), es valahogy mar azok a novellak sem voltak olyan igenyesen valogatva mint regen. Nekem akkor is az volt a benyomasom, hogy mind kinezetben, mind tartalomban egyszeruen engedtek a kozizles nyomasanak, es az igazi, tokos, kemeny sci-fi felol elmentek a fantasy, a mesek fele. Nagy kar erte.
Rapid Creative Commons License 1999.09.23 0 0 14
OFF

Az ujrainditando ujsagok listajara kerem felvenni az Alfa ujsagot is.
Tovabba javaslom az oknyomozo expedicio kiterjeszteset erre a lapra is, amely hosszu eveken at bocsuletesen ellatott Asterix kepregenyekkel, majd a rencervaltozas hatasara varatlanul megszunt.

ON

acel Creative Commons License 1999.09.23 0 0 13
A galaktika bibliografiaja megtalalhato a neten;
Kiindulas: http://www.scifi.hu
Esik Creative Commons License 1999.09.23 0 0 12
A Galaktika azért szűnt meg, mert nem kellett a Móra Ferenc Könyvkiadónak. Kuczka Péter, meg néhány ifjú próbált érte küzdeni, vesztettek. A Galaktika nevet meg akarta venni néhány, korábban a folyóiratba ublikáló szerző, de azt meg nem adta a Móra. (Talán nagyobb üzletre vártak, nem tudom.) Ez sem sok info, de csak ennyit sikerült összeszedni.
kaviat Creative Commons License 1999.09.23 0 0 11
MacFly mester végre egy oknyomozó topic a kultúrában :))

az az igazság, hogy valami hihetetlen érzés volt a galaktika... emléxem éveken át jártam az antikváriumokat, hogy a régi számokat beszerezzem, és még most se teljes az első 30 szám.. később következett a nagyobb méretü verzió /közeledvén a rendszerváltáshoz/ ez már nem volt olyan kerek mint a régi, inkább olyan magazinféle... utána pár év, és megint kisebb az eredetihez hasonló méret következett, de ez meg már nagyon nem jött be /vagy akkor éppen más korszakomban voltam.. hm../... innentől már a haláltusát nem is nagyon követtem. számomra mindig is a 70-es 80-as évek galaktikája volt az etalon... nem is beszélve a Metagalaktikákról, ahol olyan gyöngyök jelentek mint a Lem cuccok /legyőz7etlen/ pl...

.kav]4t

req Creative Commons License 1999.09.23 0 0 9
A 45. Galaktika "fantasy kulonszam" volt. Jopar kellemes irast jelentettek meg. Sajnaltam volna, ha ezek a feledes homalyaba kerulnek, ezert szepen folpakoltam a homepage-emre (http://www.scythe.ini.hu/) a zomet. Ha valakit erdekel, ugorjon el, es nezze meg. Elmeletben meg a magyar hosszu kettosekezetes betuk is helyesen jelennek meg, de ezt csak W9x-es gepeken tudtam tesztelni. Kosz' a figyelmet!
John Zero Creative Commons License 1999.09.22 0 0 8
En se ertem...
Amikor megismertem, azutan havonta vettem az ujabb es ujabb szamokat, mindig vartam, hogy mikor lesz az ujsagarusnal...

Nem tudom, hogy miert nincs helyette mas, hasonlo ujsag.
Nagyon tetszett, hogy a jo novellak, amelyekkel amugy valoszinuleg soha nem talalkoztam volna, igy egybe voltak valogatva.
Minden szamban volt nehany jo novella, altalaban nehany "csucs" is, es a tobbi is olvashato volt.

Sajnalom, hogy megszunt.

Tudtok helyette ajanlani valamit?
Az se baj, ha angol, es kulfoldrol kell megrendelni (felteve, hogy megfizetheto), de tenyleg nagyon hianyzik...

Stiggs Creative Commons License 1999.09.22 0 0 7
Most nem volt időm végignézni a teljes gyüjteményte de a Galaktika 1995 közepén szünt meg, az ára akkor 148 Ft volt. Ha valakit érdekelne bővebben szóljon, meg van a teljes gyüjtemény a folyóriatokbol, antológiákból, meta galaktikákból, esetleg arrol is lehet szó hogy néhány jobb novellát föltegyek a HP-m re.
Bacci Creative Commons License 1999.09.22 0 0 6
Ez már (sajnos) tényleg csak nosztalgia. Amikor még kis tökmő általános iskolás voltam (nyolcvanas évek közepe), vettem egy Galaktikát - nagyon szép rajz volt az elején, azt hittem, klépregény lesz, de amikor kinyitottam, és megláttam hogy nem az, nagyon megörültem.
Most, kicsit idősebben kezdem érezni a hiányát. Annyiból lenne aktuális, hogy öcsém pont most lépett abba a korba, amikor nekem is igényem volt a színvonalat sci-fi irodalomra. Most mit adjak a kezébe (ha olvasni akar)?
weirdo Creative Commons License 1999.09.22 0 0 5
Tényleg, csináljunk már egy nosztalgia topicot, ki mire emlékszik, aztán megdumáljuk!
w
Phoeniixx Creative Commons License 1999.09.22 0 0 4
En egyszer mikor kerestem vagy 2-3 eve, akkor mondtak, hogy mar 3-4 eve nem jelenik meg. Szerintem a kis zoldek/szurkek keze lehet a dologban: nehogy mar vki beletrafaljon vmibe. Bar szerintem pont az ellenkezojenek kellene tortenni, dotalhatnak kicsinyt! ;-)
Előzmény: weirdo (3)
weirdo Creative Commons License 1999.09.22 0 0 3
Asszem olyan formája lett a vége felé, mint régen, és kutya drága lett. Emlékezetek? Funky Koval kalandjai, vagy öt részen át, aztán: Nyugdíjasok paradicsoma novella, meg volt valami Aids szafari vagy mi, az aids kirobbanásáról. Nosztalgia.
w
Varázsos Barát Creative Commons License 1999.09.22 0 0 2
Egyáltalán: mikor szűnt meg? A kilencvenes évek elején még volt, de meddig?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!