Keresés

Részletes keresés

Master Windu Creative Commons License 2004.11.07 0 0 27

"Én egyébként egyáltalán nem vagyok benne olyan biztos, hogy mondat elején a d-mollt kis- vagy nagybetűvel kell-e írni."

 

Akkor mit keresel ezen a fórumon? Megkérdezhetem, hogy szakterületed-e a magyar nyelv, vagy csak a nikked miatt liberalizálod a szabályokat?

 

"És minden bizonnyal a zenei szakkönyvek szerkesztői is így tettek, úgyhogy nem fogok több ezer oldalt végignyálazni példát keresve erre a helyzetre."

 

Nem is kell. Egyszerűen a szabályt kellene ismerni. Ez esetben még arról sincs szó, hogy a D-moll mondateleji nagybetűvel írása nehezítené az azonosítást, mint a nikkek esetében, semmi sem indokolja hát a kisbetűzést.

 

A gyerekednek sem adhatsz kisbetűs nevet, akármennyire is a te gyereked. Egyszerűen nem fogják anyakönyvezni kisbetűvel nemhogy a gyereked, de még a kutyád nevét sem (a törzskönyvben).

 

A tulajdonnév nagybetűs, a mondat eleje szintén az. Ennyire nem lehet erős semmiféle egyénieskedő internetes óhaj, hogy két ilyen erős alapszabályt semmissé tegyen.

 

Szóval én nem tiltok meg semmit. Nyugodtan írd a nikkedet kisbetűvel, akár mondat elején is, de azt el kell fogadnod, hogy a magyar helyesírás jelenlegi szabályai szerint helyesírási hibát követsz el, ha így cselekszel.

Előzmény: rumci (25)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.07 0 0 26

"Sajnos, akárhány magyar nyelvű zenei szakkönyvet (nem iskolait) nyitottam most fel, mindahányban kisbetűvel írják a mollokat, és naggyal a dúrokat."

 

Volt köztük nem klasszikuszenei szakkönyv is? Vagy esetleg kotta?

 

"A relatív szolmizációval kapcsolatban pedig senkinek nem kívánom, hogy le kelljen szolmizálnia egy tisztességes modulációsort, ahol is taktusonként változik a képzetes finális..."

 

Minden abszolúthangnak megvan a szolmizációs elnevezése, így ez nem olyan nehéz.

 

"Akkor a) a nick nem tulajdonnév; vagy b) e szabály hatóköre a nickek megjelenésével leszűkült."

 

Egyik sem. A nikk tulajdonnév. Mi más lenne? Főnév, ugye, ebben megegyezhetünk. És mivel személyes név, csak egy van belőle...

 

Meghatároznád a nikknév szófaját?

 

A nikkek megjelenésével nem szűkült le semmilyen szabály. Az internetes rendszerek nem befolyásolhatják a helyesírási szabályokat.

 

Minden magyar mondatot nagybetűvel kezdünk. Ez a legnagyobb alapszabály, ennek minden alá van rendelve.

 

"De van. Sőt épp arra vonatkozott a kérdés."

 

Van, igen. De attól még hiba. Arról pedig értelmetlen beszélgetni, hogyan helyezzünk hibátlanul a mondatba egy hibás szót.

 

"Miért keresel érzelmek mögött (a sértés érzelmi kérdés) logikát? Miért sértegetsz, ráadásul szándékosan?"

 

Miért csinálsz érzelmi kérdést belőle, hogy kis- vagy nagybetűvel írják-e a nikkedet (amit alapvetően hibásan írtál)? Te lány vagy, ugye?

Előzmény: rumci (24)
rumci Creative Commons License 2004.11.07 0 0 25
„Egyébként vegyük úgy, hogy a démoll kisbetű, így: d-moll. Szerinted mondat elején is így kellene írni? Nem.”
Hagyjuk meg nekem a lehetőséget arra, hogy megmondjam, hogy szerintem mi van! Én egyébként egyáltalán nem vagyok benne olyan biztos, hogy mondat elején a d-mollt kis- vagy nagybetűvel kell-e írni. Ilyen helyzetben biztosan átfogalmaznám a mondatot. És minden bizonnyal a zenei szakkönyvek szerkesztői is így tettek, úgyhogy nem fogok több ezer oldalt végignyálazni példát keresve erre a helyzetre.
Előzmény: Master Windu (22)
rumci Creative Commons License 2004.11.07 0 0 24
„Nem csak az iskolákban használnak relatív szolmizációt, viszont csak az iskolákban használják a dúr és a moll megkülönböztetésére a nagy- és kisbetűt, hogy a gyerek jobban megértse.”
Sajnos, akárhány magyar nyelvű zenei szakkönyvet (nem iskolait) nyitottam most fel, mindahányban kisbetűvel írják a mollokat, és naggyal a dúrokat. A relatív szolmizációval kapcsolatban pedig senkinek nem kívánom, hogy le kelljen szolmizálnia egy tisztességes modulációsort, ahol is taktusonként változik a képzetes finális: s mivel már Bach is tele van ilyennel, ezért nem szokás relatív szolmizációt használni. Egy-egy apró motívum vázolására persze előfordul – szóban, de írásban igen ritka.

„a magyar nyelvben egy tulajdonnév semmi esetben nem lehet kisbetűs.”
Akkor a) a nick nem tulajdonnév; vagy b) e szabály hatóköre a nickek megjelenésével leszűkült.

„Ne legyen kisbetűs nikk”
De van. Sőt épp arra vonatkozott a kérdés.

„Ez illogikus reakció, kedves Rumci.”
Miért keresel érzelmek mögött (a sértés érzelmi kérdés) logikát? Miért sértegetsz, ráadásul szándékosan?
Előzmény: Master Windu (23)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.07 0 0 23

Én hivatásos zenész vagyok. Nem csak az iskolákban használnak relatív szolmizációt, viszont csak az iskolákban használják a dúr és a moll megkülönböztetésére a nagy- és kisbetűt, hogy a gyerek jobban megértse.

 

"Ha a tulajdonnév sérthetetlenségének és azonosíthatóságának elve ütközik a nagybetűs mondatkezdés elvével, akkor valamelyik sérül. Lényegesen praktikusabb, ha az utóbbi."

 

Ez így van. Viszont a magyar nyelvben egy tulajdonnév semmi esetben nem lehet kisbetűs.

 

"Gratulálok! Arra a kérdésre, hogy hogyan kell írni valamit, adekvát válasz az, hogy ne legyen valami."

 

Így van. Ne legyen kisbetűs nikk, mert a nikk tulajdonnév, így csak nagybetűvel helyes. Arról meg igazán kár vitatkozni, hogy mit kezdjünk egy eleve hibásan írt szóval mondat elején. Evidens, hogy ne terjesszük ki a hibás írásmódot egy újabb szabályra.

 

"A magam részéről sértésnek tekintem, ha a nickemet (akármilyen pozícióban) nagybetűvel kezdik."

 

Ez illogikus reakció, kedves Rumci.

Előzmény: rumci (21)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.07 0 0 22

Egyébként vegyük úgy, hogy a démoll kisbetű, így: d-moll. Szerinted mondat elején is így kellene írni? Nem.

 

Egyetlen példát sem lehet mondani, ami miatt egy magyar mondatot kisbetűvel kellene kezdeni.

Előzmény: rumci (19)
rumci Creative Commons License 2004.11.07 0 0 21
„A zenei zsargonban az abszolúthangokat (akár törzshangok, akár alterált hangok) nagybetűvel írják.”
Ez az állítás többrendbelileg nem igaz. Hangnévként mást jelent a d és a D. A kettő között ugyanis épp egy oktáv van. A d 146,8 Hz, míg a D 73,4 Hz. Hangnemnévként efféle megkülönböztetésnek nyilván nem lenne értelme, ezért hangnemek megnevezésekor a terc nagyságára utal a kis-, illetve nagybetű. Tehát D-dúr, de d-moll. (A dóval való összetéveszthetőség nem igazán jelentős, hiszen csak az iskolában használnak relatív szolmizációt, egyébként nem.)

„Megoldás: eleve nem kell olyan nikket gyártani, ami kisbetűvel kezdődik.”
Gratulálok! Arra a kérdésre, hogy hogyan kell írni valamit, adekvát válasz az, hogy ne legyen valami. Ráadásul igen sok teteje van megtiltani a felhasználóknak valami olyat, ami teljesen normálisan meg szoktak tenni.

„ez maga egy nyelvi szabálysértés.”
Ugyan nem! A nyelvben ugyanis nincsenek kis- és nagybetűk, csak a (helyes)írásban. Vagy ezek szerint a kínai, az arab, a japán, a koreai, a héber, a szanszkrit nem is nyelvek?

„a csupa nagybetűvel írás nem helyesírási szabály, csak egyfajta szövegszedési forma. Míg a mondat eleji nagybetű szabály.”
És? Minden szabálynak van hatóköre. Ha a tulajdonnév sérthetetlenségének és azonosíthatóságának elve ütközik a nagybetűs mondatkezdés elvével, akkor valamelyik sérül. Lényegesen praktikusabb, ha az utóbbi. Lehetőség természetesen a mondat átfogalmazása is (miként a hagyományos újságírásban elv volt, hogy számmal nem kezdődhet mondat).

NB. A magam részéről sértésnek tekintem, ha a nickemet (akármilyen pozícióban) nagybetűvel kezdik.
Előzmény: Master Windu (20)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.07 0 0 20

A zenei zsargonban az abszolúthangokat (akár törzshangok, akár alterált hangok) nagybetűvel írják. Nemcsak cím elején, hanem mindenütt nagybetűvel írandó hát a D-moll. Ergo a példád ugrott. A kis d azt jelenti, hogy dó, a nagy D azt, hogy dé.

 

"Mivel olyan rendszerben, amely megkülönbözteti a kis- és nagybetűket (és például az Index fórumszoftvere ilyen), az alma, Alma, aLma, alMa, almA, ALma, AlMa, AlmA, aLMa, aLmA, ALMa, ALmA, AlMA, aLMA, ALMA mind különböző nick, az azonosítás sérülne azáltal, hogy a nickkezdő elem mondat élén megváltozhatna..."

 

Megoldás: eleve nem kell olyan nikket gyártani, ami kisbetűvel kezdődik. Rendszerzavaró szerepe mellett - mint mondtam - már ez maga egy nyelvi szabálysértés.

 

"Csupa nagybetűvel írt szövegben is kis m marad a méter jele."

 

Ez így van. De a csupa nagybetűvel írás nem helyesírási szabály, csak egyfajta szövegszedési forma. Míg a mondat eleji nagybetű szabály.

Előzmény: rumci (19)
rumci Creative Commons License 2004.11.07 0 0 19
A gondolkodás pedig felette áll minden szabálynak. Mivel olyan rendszerben, amely megkülönbözteti a kis- és nagybetűket (és például az Index fórumszoftvere ilyen), az alma, Alma, aLma, alMa, almA, ALma, AlMa, AlmA, aLMa, aLmA, ALMa, ALmA, AlMA, aLMA, ALMA mind különböző nick, az azonosítás sérülne azáltal, hogy a nickkezdő elem mondat élén megváltozhatna, ez mindenképpen szerencsétlen megoldás lenne. Egyébiránt a tulajdonnevek (bizonyos csoportjai) helyesírásilag sokszor eltérnek az egyéb nyelvi alakulatoktól: például noha 1903/1922-től a [c] hang jele a c betű; a családnevekben megmaradt a korábbi cz. De a kis- és nagybetűk vonatkozásában is van speciális eset: hiába kezdődnek a címek mindig nagy kezdőbetűvel, azt, hogy d-moll toccata és fúga kisbetűvel kell kezdeni. Csupa nagybetűvel írt szövegben is kis m marad a méter jele.
Előzmény: Master Windu (18)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.07 0 0 18

Nem.

 

A helyesírási szabályok felette állnak mindenféle egyénieskedésnek.

 

Már az is helytelen (mondat közben is), hogy a nikk nevét kisbetűvel írják sokan. Hiszen az tulajdonnév, és mint ilyen, a magyar helyesírási szabályok szerint nagybetűvel írandó.

 

Pont.

Előzmény: CooCooFooZoo (-)
phls Creative Commons License 2001.02.26 0 0 17
retixnek nem volt Shift gombja, ô ezért írta és követelte mástól is így az álnevét. A megszólítása sokszor "Te retix!" volt :-)
12qper Creative Commons License 2001.02.26 0 0 16
G
beep Creative Commons License 1999.09.28 0 0 15
Hatareset. ;-)
Előzmény: Som-Som (11)
kaviat Creative Commons License 1999.09.19 0 0 14
ha kisbetű akkor kisbetű és nem kiskitű...

.kav]4t

bélféreg Creative Commons License 1999.09.18 0 0 13
Szerintem a mondatkezdő betűt mindig az erre vonatkozó szabály szerint kell írni, ugyanis a folyó szöveg nem grafikus elem. Tehát nagy betűvel kezdjük, és utána kis betűvel folytatjuk, persze az nem hiba ha a továbbiakban már alkalmazzuk a név birtokosa által kialakított írásmódot (végig nagy, váltakozó). Végülis ha kimondasz egy nevet, akkor nem jegyezheted meg, hogy ez most kisbetűvel van kezdve...
vomit Creative Commons License 1999.09.18 0 0 12
engem lécci mindig kisbetűvel
én mindent kisbetűvel, csak mongyuk azt nem, akivel beszélek.
nekem antall jozef is kisbetű, meg a trabant is kisbetű.
Som-Som Creative Commons License 1999.09.17 0 0 11
"beep" formában elfogadható? Nagy idézőjellel kezdtem a mondatot.
Kis Ádám Creative Commons License 1999.09.14 0 0 10
Kedves cifrabecenevesek!
Ti ugye nem szeretitek, ha megszólítanak benneteket!
TidalWawe, a szladgálós neveden való megszólításra ne is számíts!
K.Á.
taRaNTuLa Creative Commons License 1999.09.14 0 0 9
Nekem valaki vagy követi a kisbetű- nagybetű váltakozást, vagy az elsőt nagybetűvel írja, utána pedig végig kicsivel. Mindkettőnek van értelme, mert a nevem szabálytalan, de van szabályos formája is, ha valaki a mondatkezdést mindenképpen be akarja tartani.

A legjobban persze annak örülök, ha valaki a színeket, a dőlt betűket és az aláhúzottakat is betartja... :)))) A hiperlinkről nem is beszélve... ;-)

taRaNTuLa
TidalWave Creative Commons License 1999.09.14 0 0 8
És ha vki így írja?
TidalWave

vagy így:

TidalWave

CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.09.14 0 0 7
Kedves Kis Ádám,

ez valóban világos, mint a nap. Különösen, ha azokat a nickeket nézzük, ahol már szándékos az ascii-dezájn, pl. a k4v]at név esetén (remélem, jól írtam :-)).

Kis Ádám Creative Commons License 1999.09.13 0 0 6
Kedves CooCooFooZoo!
Neved valóban betű- vagy szófestmény, valamennyire a barokk, netán manierista stílusra emlékeztet.
A lényegre térve, a betűtípus kérdése is érdekes, mivel a szóképnek az is része lehet. Azonban itt már sok a technikai probléma, és végül nem marad más, mint a nicket végképp és technikailag képnek kell kezelni, és nem lehet .txt vagy .doc formában alkalmazni őket.
Kis Ádám
CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.09.13 0 0 5
Ha a Te neved egy szókép, akkor az enyém egyenesen egy szófestmény :-))))
Tova Szilárd Creative Commons License 1999.09.13 0 0 4
Az igazi úriember :) valószínűleg kerülő utat választ, hogy megtarthassa a kisbetűs írásmódot: nem teszi mondat elejére. Valami olyasmi megközelítéssel, mint amikor egy olyan mű címét kell toldalékolni, ami már eleve toldalékolt szóalakkal végződik.
( A <<"Hét év Tibetben"-ben láttam>> helyett a "..." című filmben.
beep Creative Commons License 1999.09.13 0 0 3
Igy van! beep az mindig beep, mert nagy B-vel nincs semmi ertelme.

A nickem szamomra is "szokep" es nem csak szo.

CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.09.13 0 0 2
Kedves Ádám!

Tetszik ez a megközelítés, nem csak azért, mert nekem ad igazat, hanem azért is, mert találtál értelmes kategóriát a nicknévre. A betűtípus és effélék állandósága tehát nem követelmény a grafikus alakzat esetén?

Kis Ádám Creative Commons License 1999.09.13 0 0 1
A kérdés valójában nehezen dönthető el. A helyesírási szabályok rendelkeznek a kis- és nagybetűk rendeltetésszerű használatáról, problémánk két ponton is ütközik velük: nemcsak a mondatot, hanem a nevet is nagybetűvel kell kezdeni E SZABÁLYOK SZERINT. A kérdés inkább az, hogy mi vonhatók ki a szabályok hatálya alól. Például a márkanevek: ezek helyesírását a névadó határozza meg. Ismerjük a dBASE márkanevet - ezt nem lehet nagy D-vel írni, szerintem mondat elején sem. Ha pancho kis p-vel írja a nickjét, akkor az ő beceneve immár nem szó, hanem olyan grafikus alakzat, amelyre egyetlen szabály vonatkozik, mindig ugyanebben a formában szerepeljen. Tehát nem érdemes az AkH. szerint vitázni róla.
Kis Ádám
Tova Szilárd Creative Commons License 1999.09.13 0 0 0
Hú, ez a kérdés nagyon tetszik, hiszen két elv ütközik.
Amatőrként arra szavazok, hogy kezdjük nagybetűvel a mondatot, hiszen mindent nagybetűvel írunk ott, függetlenül az első szó tulajdonnév voltától.
(Ugyanakkor van létjogosultsága az ellenkező véleménynek is, hiszen külföldre írt leveleimben sem vagyok hajlandó ékezet nélkül aláírást használni... -- az a nevem, szegényt úgy kell írni --, aztán vagy átmegy a dróton, vagy sem)
CooCooFooZoo Creative Commons License 1999.09.13 0 0 topiknyitó
pancho-val vitáztunk azon, hogy vajon ezt a mondatot most helyesen írom-e? Azaz, ha a júzer önnön tulajdonnevét kisbetűvel írja, és ezt így szerti, akkor ez übereli-e a mondat elején köletező nagy kezőbetűt? Én állítom, hogy igen.

Szerintetek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!