Keresés

Részletes keresés

Patmore Creative Commons License 1999.09.03 0 0 64
Pl. HitetlenTamaska 1999-09-03 11:10:07 , 3. pont.
Duda Creative Commons License 1999.09.03 0 0 63
Patmore!

Mirol beszelsz?

"...a HT magyarok anyaországba települését..."

Szerintem idetelepiteni senki nem karja oket. Eljenek ott.

Patmore Creative Commons License 1999.09.03 0 0 62
Részemről tartózkodom attól, hogy azon magyarul kommunikáló humanoidokat, akik a HT magyarok anyaországba települését gazdasági megfontolásokra vezetik vissza, "urak"nak nevezzek.

Sötét tahó, az igen, de "úr"...

Patmore Creative Commons License 1999.09.03 0 0 60
Az "urak" le vannak ejtve. Pillanatnyilag nem ők vannak hatalmon.

Ég a pofám helyettük.

medve Creative Commons License 1999.09.03 0 0 58
medve1 @ netposta.net
Duda Creative Commons License 1999.09.03 0 0 56
A hataron tuli magyarok megmaradasa cel. De a 2 milliard forint egy tulzott es ostoba eszkoz.
Seamus Creative Commons License 1999.09.03 0 0 55
Off
Ne offoljunk, ha nem muszaj, igy mennek tonkre a topikok.
On
medve Creative Commons License 1999.09.03 0 0 53
Pici, bocs, de egy szót sem értek ebből.
medve Creative Commons License 1999.09.03 0 0 50
Pici, ez nem elfolyó. Ez jó cél.
Seamus Creative Commons License 1999.09.03 0 0 48
Regebben mintha visszafogottabb lettel volna. Az a gond az ervelessel h nincs olyan orszag a vilagon ahol ne lehetne meg tobb penzt elkolteni a hataron belul elok jobbulasara. Es megis vannak orszagok ahol kifele is megy a penz. Termeszetesen erdekbol csinaljak, de erdek lehet egy teljesebb nemzeti kultura megorzese is (illetve nepszeruseg novelese orszagon belul).

Kulfoldi tamogatasok: nehany eve az egesz orszag az EU csatlakozas utan beomlo penzekre var, es senki nem mondja h ez nekunk nem jar. Es most is jovogetnek a penzek rendesen, lasd PHARE, stb.

A sarokra allas pedig demagog kerdesre demagog valasz kategoria.

Yoka Creative Commons License 1999.09.03 0 0 47
1etértek. Kicsit más: szerintem a Napimagyi egyszerű, de jó újság. Pilhál néha alulmúlja saját szintjét, de legalább nem álobjektív, sorok között szélsőséges, mint a "legnépszerűbb" (nem a Dáridó - szégyen-gyalázat)
medve Creative Commons License 1999.09.03 0 0 46
Azokkal, akik nem támogatják a kormány eme döntését, azokkal azt kéne megvitatni, hogy Magyarországnak érdeke-e a határon túli magyarság megmaradása?
Duda Creative Commons License 1999.09.03 0 0 45
Stempi!

Akkor kolozsvarikent egy partatlan hozzaszolast olvashattunk? :)

"ha mar elhangzottak olyan nyilatkozatok is, hogy:" tudnam mire elkolteni az adoba befizetett Ft-jaimat""

Hujenek nezel? Szerinted nem lenne helye annak a penznek itt magyarorszagon?

"Mo is kapott kulfoldrol tamogatasokat!"

ez rohej...

"Ha mar annyira fontos lett hirtelen par embernek az adoba befizetett penze alljon a sarkara es nemcsak azt kovetelje"

Mar bocs, de neked miert nem volt annyi ver a pucadban ott romaniaban, hogy a sarkadra allj? Meg a HT magyaroknak miert nincs annyi, hogy a roman allamtol koveteljek azt az egyetemet?

Bocs, de ez egy kicsit bagolymondja..

Pokat!
Az en adombol meg engem. A tiedet annak adod akinek akarod.

Pokat Creative Commons License 1999.09.03 0 0 44
Az én adómból inkább az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki magyarokat támogassák, mind Horn és társai kamatmentes kölcsöneit.
stempi Creative Commons License 1999.09.03 0 0 43
Kagakusha!
Szivembol szoltal, annak ellenere, hogy kolozsvari szuletesu vagyok. Ebben a topicban is (enyhen) osszecsaptak az ervek es ellenervek. Igaza van annak is aki a HTmagyarok tamogatasat partolja. Teljesen realis oldalrol tamadjatok ezt a partfogast, de ha mar elhangzottak olyan nyilatkozatok is, hogy:" tudnam mire elkolteni az adoba befizetett Ft-jaimat", kerdem en: Mo is kapott kulfoldrol tamogatasokat! Talan vissza kellett volna iranyitani ezeket, eggyutterzesbol, a fenti okokra hivatkozva? Dehogy! Orultunk az _ajandeknak_! Ha mar annyira fontos lett hirtelen par embernek az adoba befizetett penze alljon a sarkara es nemcsak azt kovetelje a VIP listasoktol, hogy nyilatkozzanak, hanem igenis legyen annyi ver a.. valahol, hogy mondassak le azt a sok tolvaj nepseget!
Amugy, mielott felborzolnam a kedelyeket, megegyszer hangsulyozom, hogy maximalisan egyetertek Kagakusha 1999.09.02 17:20-i hozzaszollasval. A hozzaszolasomat is ugy irtam, hogy ez volt az utolso reflekcio amit elolvastam. Tehat, ha valami olyasmit irtam, amin mar tul vagytok, elnezeseteket kerem!
Udvozlettel: stempi
Zmac Creative Commons License 1999.09.03 0 0 42
Kedves Leonard!

Ahhoz, hogy a magyar kultúrát reklámozni lehessen, szükség van magyar kultúrára is. Ennek egy része a határokon túl van, és bizonyos részei csak ott vannak meg! Többek között ezért érdemes költeni Erdélyben egyetemre és Horvátországban templomra.

Zézé Creative Commons License 1999.09.03 0 0 41
1. Hulyeseg ugy feltuntetni ezt a dolgot, mint valami kormanyok kozotti karpotlast az "elcsabitott" ertelmisegiekert. Karpotlasrol max. csak annyiban lehet szo, hogy mondjuk az erdelyiek adojan is alapitott es fentartott, hajdani kolozsvari Ferenc Jozsef TE ert, amit 1919 ben Szegedre koltoztettek adnak ezt az osszeget. De mar ez is tulzas.

2. Az uj kormany nemzetpolitikajanak alapja az HTmagyarok szulofoldjukon valo megtartasa. Ezt nyiltan nem ismerik be - a politikaban a nyiltsag ismeretlen fogalom - de kulonbozo modon probaljak elerni: a bevandorlas megnehezitesevel (meg a hatalyos torvenyek elleneben is), valamint a kintiek eroteljesebb tamogatasaval (egyetem, autonomia)
Vegre rajottek, hogy ez az utolso esely. Ellenkezo estben millios nagysagrendu (gazdasagi) menekulthullam indulna Mo fele aminek kiadasai mellett a 2mrd. Ft jelentektelennek tunhet. Szoval ezaltal a magyar allampolgarok erdekeit is vedik.

Leonard Creative Commons License 1999.09.03 0 0 40
Kedves HitetlenTamáska,
alapjában véve egyetértünk, így valójában nincs miről vitázni :)
Az észrevételem csak annyi, hogy nem igazán lehet az egyetem alapítását vagy támogatását a képzett munkaerő elcsábításáért adott kompenzálásnak tekinteni, illetve a döntést esetleg ezzel indokolni.
Kagakusha Creative Commons License 1999.09.03 0 0 39
Kedves HitetlenTamaska!
Azt írtad:
"Persze ha tovább ragozzuk a dolgokat, és figyelembe vesszük, hogy az elszármazok financiális hazautalásai, milyen arányban lennénk az általuk meg nem termelt otthon maradó netto profittal, hát az Isten se tudja."
Egyetértek. Nagyon érdekes eredmények jönnének ki egy ilyen felmérésből.
Ehhez még azt is hozzávehetjük, hogy a külföldi munkavégzés lehetősége nélkül a magyar felsőoktatásban dolgozók jó része a nyomorszinten tengődne.
Üdvözlettel,
K.
HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.09.03 0 0 38
Kedves Lalcus!
Alapvetö problémákt érintesz:

1. Teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar egyetem létrehozásának elsösorban szimbolikus jelentösége van, hogy az ott lakó magyar anyanyelvüek ne érezzék hátrányosan megkülönböztetve magukat.
Természetsen ez a biztatás akkor a legmegfelelöbb, ha ez a román állam részéröl jövö természetes gesztus (lenne), és nem fogcsikorgatva kikényszeritett jog.

2. Egy értelmiséginek szvsz kutyakötelessége -és egyben jól felfogott érdeke - kiválóan megtanulni azt a nyelvet, amit polgártársainak 9/10 -e. beszél.

3. A magyarországi áttelepülést - legyünk öszinték - ma, elsö sorban, nem a hátrányos megkülönböztetés, hanem - családegyesitési szempontokon tul - a rut anyagiak motiválják. Ez nem szégyenleni való, Magyarországnak nem káros, nyugodtan be lehet vallani.

Zmac Creative Commons License 1999.09.03 0 0 37
Kedves lalcus!

Teljesen igazad van, de a nyilvánosság egyelőre csak annyit tud, amennyi a topic címéből is kiderül. Reméljük, ez nem jelenti azt, hogy akik adják, azok is csak ennyit tudnak.

Zmac Creative Commons License 1999.09.03 0 0 36
Kedves HT!

Ha ilyen színvonalon írsz, valóban nem érdemes folytatni! Az első példában egyébként orvos szerepelt.

Én a "nagy többség" -ről sem azt akarom mondani hogy ostoba, csak egyszerűen ilyen kérdések nem foglalkoztatják. Ha jártál már Romániában, és nem csak a nagyobb városokban, akkor tudhatod hogy miért.

Egyébként felháborít, hogy bárkire csak úgy reflexből ilyen jelzőket akasztgatsz. ( Tudom, nem érdekel.)

lalcus Creative Commons License 1999.09.03 0 0 35
Egyetem-Magan egyetem-Reformatus egyetem
En tamogatom a dolgot altalanossagban, de azert pontosabban kellene korvonalazni az elkepzeleseket: mennyire lesz ez alternativa a Kolozsvari meglevo magyar szakok mellett, az esetleges mas alapitando egyetemmel szemben, a meglevo magyar foiskolai kihelyezett tagozatokkal szemben. Nem lenne egyszerubb tobb kihelyezett tagozatot tamogatni, ezeknek az akkreditaciojat megoldani? A letrehozando egyetemnek mi lesz a profilja? Tanarkepzes, menedzserkepzes, kozgazdaszkepzes, bolcseszkepzes, hitoktatokepzes, teologuskepzes???
De a legfobb kerdes, hogy a majdan ot ev mulva vegzoknek lesz-e munkahelye Romaniaban, amibol meg tudnak elni, ahol a (tudomanyos-szakmai es privat) karrierjuket epiteni tudjak (ehhez roman szakmai nyelv ismerete szukseges)?
Mert szerintem az ertelmiseg attelepulesenek a zomet ez motivalja. Ezert maradnak a Maon vegzettek itt.
Hiaba hozunk letre egyetemet, ha a diplomasokat nem tudjuk megfeleloen foglalkoztatni. Mi a valoszinusege annak, hogy a frissen vegzett tanardiplomas otthagyja a tanugyet, es elmegy titkarnak/titkarnonek, ugyintezonek, menedzsernek a gazdasag egyeb teruleteire? (magyar pelda)

Ugy gondolom, hogy nem eleg a penz, komolyabban at kell gondolni a koncepciot, hosszu tavra kell gondolkodni, es megfelelo tarsadalmi egyeztetessel kell meghozni a dontest. (pl az RMDSZ-en beluli mindket part hozzajarulasa)
Mindenesetre elso lepesnek pozitivnak talalom, a gondolat helyes, es meg szeretnek a reszletekrol, az elgondolasokrol tobbet hallani. Igaz ezek lehet, hogy pont ellenkezore forditjak a mostani velekedesemet.

Szerintem Marosvasarhely vagy Sepsiszentgyorgy (Szekelyfold) strategiailag jobb hely lenne mint Nagyvarad.
Habar Nagyvarad elonye abban all, hogy kozel van a hatarhoz, Debrecenbol es akar Budapestrol is konnyebben lehet vendegtanarokat meghivni.

HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.09.03 0 0 34
Kedves Leonard
Nem tudom miröl vitatkoznk.
Persze ha tovább ragozzuk a dolgokat, és figyelembe vesszük, hogy az elszármazok financiális hazautalásai, milyen arányban lennénk az általuk meg nem termelt otthon maradó netto profittal, hát az Isten se tudja.
Szeretettel üdvözöl HT.
Leonard Creative Commons License 1999.09.03 0 0 33
Hát...
SZVSZ lesszives a magyar kormány a befizetett adókat a magyar állampolgárokra költeni, nem romániában egyetemet, a horvátoknál templomot építeni belőle. A magyar kultúra 'reklámozása', bemutatása persze O.K., pl. a frankfurti könyvvásár is.

Kedves H.Tamáska,
az általad leírt 1. pont alapján lesszives pl. az USA, Kanada, Németo. kormánya _kifizetni_ az 'elcsaklizott' magyar mérnökök, közgazdászok, orvosok, fizikusok etc. után a lóvét ezzel támogatva a magyar felsőoktatást.

HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.09.03 0 0 32
Zmac!
tudom, anyab@szók és szöröstalpuak.
Kérlek ezen a szinvonalon nem érdemes folytatni.
Zmac Creative Commons License 1999.09.03 0 0 31
Kedves HT!

Egy kocsit offtopic, csak hogy ki mivel van tisztában Romániában:

1. Egy azóta Mo-on élő orvossal esett meg. Miután lehúzta kötelező penzumát a Regátban, Erdélyben kezdett dolgozni. Itt meglátogatta egy román kollégája, akit a korábi években ismert meg. Az illető beszélgetés közben ezt találta mondani: " itt nálatok Magyarországon..."

2. Szintén magyar orvos a Regátban. Amikor megtudták, hogy Erdélyből jött, megkérdezték tőle, hogy ott milyen pénzt használnak.

Tudom, ezek a példák erősek, de talán érzékeltetik, hogy mi várható a nagy többségtől.

HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.09.03 0 0 30
Kedves Skorpió
Szent megyözödésem, hogy a romániai románok tulnyomó része értékes állampolgártársának tekinti magyarajku honfitársait, és tökéletesen tisztában van azzal, hogy tömeges kivándorlásuk, sulyos kárt okozna a hátramaradottaknak.
Nincs okom feltételezni, hogy a román államot megjelenitö politikusok többsége másképp gondolná
Zmac Creative Commons License 1999.09.03 0 0 29
Azt hiszem, Magyarországnak hosszútávú érdeke, hogy létezzenek magyarok, és magyar kultúra, anyanyelv. Ezért sem elég az adófizetők pénzét csak a magyar állampolgárokra költeni. Ilyen alapon nem kellett volna a frankfurti könyvvásáron való megjelenésre pénzt kiadni, és a követségek működését is meg lehetne szüntetni, de legalábbis a programjaik nagy részét törölni lehetne.
HitetlenTamaska Creative Commons License 1999.09.03 0 0 28
Kedves BaSand
Sajnos idöröl idöre fel merül bennem egy régi történet deja vu -je. Az igazságtartalmáról - persze nem tudok kezeskedni, - de nagyon életszerüenek tünik:
A militáns cionista funkcionáriusok eljártak volna Witte cári belügyminiszternél, hogy az támogassa a feketeszázak tevéknységét, igy ösztönzendö az az oroszországi zsidók palesztiniai kivándorlását.

Az általam mérhetetlenül utált Tökés Lászlót és Funár urat az egymást feltételezö kirekeszések bajnokainak tartom. Nem tudom, hogy a püsök ur valóban a román titkosszolgálat ügynöke volt-e, (semmi alapom ezt feltenni), de hogy eszköze, aki megjeleniti "a magyar veszélyt", az szinte bizonyos.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!