Keresés

Részletes keresés

jeva.72 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 9404

Mint amikor a vén nyugger rockerek nyomnak még egy búcsú kocertet. :) Meglátjuk mi lesz belőle. Köszi a tippeket, majd mondom neki. Viszont : FLI editor?

Előzmény: Lavina of Gotu (9403)
Lavina of Gotu Creative Commons License 2020.02.04 0 0 9403

WOW! Egyre jobb, MB is back! :)

 

Még mindig megvan az a matrica a plusszimon, amit Mucsi bácsi 1991 körül adott asszem BIT-LET Karácsonyon, MB - The new lifestyle felirattal :)))

 

De ne ám eredeti vason mókoljon kódot monitorban! Kínszenvedés. Vannak közel 100%-osan sikerült gép emulációk, Plus4Emu és YAPE, na meg crossplatform assemblerek. Nagy kényelem!!

 

Ja, és Excel! ;-)

 

Persze majd tesztelni, ha sok TED hack is van, akkor nem árt eredeti vason.

 

 

jeva.72 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 9402

Sziasztok,

 

Köszönöm a válaszokat. Bevallom csábító a kovertálás, de azt kicsit csalásnak gondoltam mindig. Multipaintet nyomkodom, de még nem áll kézre, pláne ha nem egérrel hanem tollal nyomja az ember, de majd megszokom. Még egy kérdés: FLI? 

 

Lehet, h Mucsit sikerült rávennem, h csináljunk valamit, most vett egy C16-t és talán esz kedve, bár ő sem emlékszik túl sokra. ;)

 

Üdv,

 

j

György barát Creative Commons License 2020.02.04 0 0 9401

Szia! 

 

Számomra a péék pók(e)-ja a perverzitás. Elég jól megvagyok a mnemonikokkal. (Illetve voltam. Mert, mint írtam: ebben az évezredben Négyeskével még nem találkoztam.) 

 

Az eredeti hozzászólásomban a másik kérdés a színekre vonatkozott. Azóta gondolkodtam. 

Tizenhat szín szorozva nyolc árnyalattal – de a feketénél az utóbbi irreleváns. Így jön ki a 121. 

Tehát csak egy visszaigazolást kérek! Hétbites adatot írva a színtárba láthatom a szivárványt?

 

Magyarázkodás: mindig csak fekete-fehér TV-vel használtam. 

 

Szebb napot! 

 

Előzmény: ergoGnomik (9396)
Lavina of Gotu Creative Commons License 2020.02.04 0 0 9400

Jah, a kérdésre elfelejtettem válaszolni. Igen, Multipaintot használtunk mi is a legutóbbi demónkhoz.

 

Szerintem az a legkényelmesebb Crossplatform rajzolgató.

Lavina of Gotu Creative Commons License 2020.02.04 0 0 9399

Szia Jeva! Ez az év első jó híre! :))

 

Azt hiszem az egész scene nagyon izgatott lett attól a lehetőségtől, hogy “visszatérsz” pár gfx-el!

 

Üdv: L.

siz Creative Commons License 2020.02.03 0 0 9398

Mindenki másra esküszik. Az egyik elég jó cucc a MultiPaint. Mások megszerkesztik egy tetszőleges szerkesztőben (pl. Paint Shop Pro) plus/4 palettát és felbontást használva, valamilyen konverterrel konvertálják plus/4-re és utána még javítják a konverziós hibákat (pl. color clash-ek) MultiPaint-tel vagy Pixel Polizei, esetleg natív Botticelli. :D Esetleg ezek mindegyike.

 

Én kétbalkezes vagyok, nem tudok rajzolni, de a MultiPaint-et használtam már egy-két dolog igazítására.

Előzmény: jeva.72 (9397)
jeva.72 Creative Commons License 2020.02.03 0 0 9397

Sziasztok,

Mai grafikai tool-okkal, lehetőségekkel kapcsolatban kérdeznék : ki, mit, milyen módon használ ? Szeretnék megint firkálgatni, most, h már nem csak a 4 kurzor gomb elérhető mint beviteli mód. ;)

Köszi,

 

j

ergoGnomik Creative Commons License 2020.02.03 0 0 9396

Nem nézek utána a fordítónak amit MMS ajánlott, de az idézet alapján ez egy BASIC Compilernek tűnik, ami nem támogatja a COMMODORE BASIC 3.5 grafikus utasításait. Ha komolyan valami mozgatott grafikát akarsz csinálni, azt még tévedésből sem érdemes assembly-n kívül bármi másban írni ilyen régi 8 bites masinákon. Legfeljebb gépi kódban, ha nagyon perverz vagy.

Előzmény: György barát (9395)
György barát Creative Commons License 2020.02.03 0 0 9395

Szervusz! 

 

Köszönöm a választ. 

Talán túl nagy igényű vagyok, ám úgy vélem a gyors számolásra éppen a (mozgatott) grafikáknak lenne szüksége. Ezzel szemben a fordítás szerint "a grafika továbbra sem támogatott". Kár! 

 

Üdv.: György 

 

Előzmény: MMSZoli2 (9394)
MMSZoli2 Creative Commons License 2020.02.02 0 0 9394

LITWR barátom cross-compiler-je az 5 byte-os aritmetikát cseréli le 3 byte-osra.

Természetesen a pontossága illetve a számolások során alkalmazható maximális értéke a számnak csökkenni fog (nagyon ritkán kell ilyen pontosság), viszont az adatfeldolgozás sokat gyorsul tőle.

Ez a 3 bájtos egészen biztos, hogy nem szabványos formátum, tipikusan a float 32bits (4 bájtos) és 8 bájt hosszú a double precision float.

Ezen a linken keresztül e legegyszerűbb megtalálni ezt a fordítót:

http://plus4world.powweb.com/tools/CBCCWIF

 

 

Gyorsfordítás  a fordítóról:

"Commodore +4 Basic Cross Compiler olasz stílusban

Nagyon gyors egész számokkal, karakterlánccal és ál-valósokkal. (=ál-lebegőpontos)
Az ál-valós szám 3 bájtot foglal el, és -2 23 és 2 23 -1 között van. (Kettő a huszonharmadikon = 8 388 608 és -8 388 607 között)
Ezek cserélik le az eredeti Commodore 5 bájtos valós számot. Az FOR-utasítás használható egész (integer) számmal. A grafika továbbra sem támogatott.
A létrehozott kód meglehetősen nagy, ezért ne használja 20-30 KB-nál nagyobb szövegnél.


A következő kulcsszavak teljes mértékben támogatottak: ABS, AND, ASC, ATN, CHAR, CHR $, CLOSE, CLR, CMD, COLLECT, COLOR, COPY, DATA, DEC, DEF, DO, DS, DS $, ELSE, END, EXIT , EXP, FN, FOR, FRE, GET, GET #, GETKEY, GO, GOSUB, GOTO, HEADER, HEX $, IF, INPUT, INPUT #, INSTR, INT, JOY, JOY, KEY, LEFT $, LEN, LET, LOG , LOCATE, LOOP, MONITOR, MID$, NEW, NO, IN, OR, OPEN, PEEK, PI, POKE, POS, PRINT, PRINT #, PUDEF, RCLR, RDOT, READ, REM, RENAME, RESTORE, RETURN, RGR , JOBB $, RLUM, FUNKCION, SAVE, SCNCLR, SCRATCH, SGN, SOUND, SPC, ST, STEP, STR $, SYS, TAB, THEN, TI, TI $, TO, UNTIL, USING, VAL, VERIFY, VOL, WAIT, WHILE

A következő kulcsszavak bizonyos korlátozásokkal támogatottak: DIM (a méretek meghatározásában nem engedélyezhetők változók), DIRECTORY (csak <10-es egységeknél), LOAD (csak összeállított és ML adatok / programok esetén működik), NEXT (több NEXT nem engedélyezett egy FOR), TRAP (az első hiba észlelése után nem kerül automatikusan eltávolításra).

 

A következő kulcsszavak ROM elemző kódot használnak, ezért lassúak lehetnek: KEY, DIRECTORY, USING.

 

A következő kulcsszavak nem támogatottak: BOX, CIRCLE, CONT, COS, DRAW, EL, ER, ERR $, GRAPHIC, GSHAPE, PAINT, RESUME, RND, SCALE, SIN, SSHAPE, STOP, TAN, TROFF, TRON, USR.

 

A következő kulcsszavakat egyetlen fordító sem tudja támogatni: AUTO, COPY, DELETE. DLOAD, DSAVE, HELP, LIST, RENUMBER."

 

 

 

tanárnéni kedvence Creative Commons License 2020.01.30 0 0 9393

Miért, próbáltad a VICE-t, de VICE not present error? ;)

Előzmény: ergoGnomik (9392)
ergoGnomik Creative Commons License 2020.01.30 0 0 9392

Gondolom ha megerőltetnéd magad, menne még ennél is modorosabban. :(

 

A helyedben én rákeresnék a kedvenc keresődben a fixpontos aritmetika kifejezésre, vagy ennek a német megfelelőjére. Esetleg a forum64.de-t érdemes még átfésülnöd. Erről anyagot én legfeljebb angolul tudnék ajánlani.

 

Egyelőre szerintem felesleges előásni a pluszit, gyorsabban haladsz emulátorral. Van Windowsra, Linuxra, meg lehet mozdítani MacOS-en is, de ne a VICE legyen, ha jót akarsz magadnak.

Előzmény: György barát (9391)
György barát Creative Commons License 2020.01.30 0 0 9391

Szervusz Uram! Jó napot kívánok! 

 

Ez az első hozzászólásom ennél az asztalnál, de rögtön a közepébe vágok. 

 

A Commodore ötbájtos, lebegőpontosának mellőzése érdekel. Kérlek írj néhány mondatot a "pszeudo-real" aritmetikáról, vagy ajánlj szakirodalmat arról! Magyar vagy német nyelven [angolgyűlölő vagyok.   :-)   ] 

 

Kíváncsi lennék a 121 színre is, de egyelőre nem akarlak túlterhelni. Különben is: még elő kell bányászni a "Négyeskét", amit ebben az évezredben még nem láttam. 

 

Köszönettel üdvözöl: 

György 

 

Előzmény: MMSZoli2 (9332)
siz Creative Commons License 2020.01.17 0 0 9390

én leveleztem is vele. :)

Előzmény: epy116 (9389)
epy116 Creative Commons License 2020.01.17 0 0 9389

siz

 

Most olvastam a Plus/4 World-ön, SID kártya:

'A dobozolás segítéséhez jelenleg annyi a terv, hogy a nyákot mindkét szélén 1.2mm-rel kiszélesítem, ide nem fog semmilyen alkatrész kerülni. így az elkészítendő dobozban ez fel tud feküdni / be tud csúszni egy vájatba. Illetve lesz az élcsatlakozó "alatt" két centivel egy nagyobb lyuk. (Úgy 3mm-es.  ) Ha ide becsúszik egy csap, akkor nem fog tudni ki/be csúszkálni a dobozban. (Illetve ezen keresztül a két dobozfél akár össze is csavarozható, ha úgy jobb.) A jelenlegi állapotról (mármint hogy az élcsatlakozó hogyan csatlakozik) majd csinálok egy fotót, mert az is "tanulságos", hogy jelenleg mennyire passzentos minden.'

 

Király, tök jó hogy meghallgatta kérésünket :-)

Én levélben kértem, nem mertem nyíltan megkérdezni :-)

 

MMSZoli2 Creative Commons License 2020.01.07 0 0 9388

OFF
Elsősorban nem ezért kapnak ezek engedélyt, hanem mert kettős szigeteléssel rendelkeznek, és csak műanyaghoz tudsz hozzáférni, kivéve a törpefeszültséget a csatlakozóban.


De MO-on így működik a rendszer, hacsak nincs kiépítve külön védőföld a házban.
Alapvetően a költségcsökkentés az egész lényege, hogy ne három,hanem kettő vezeték elég legyen egy 230V-os hálózat kiépítéséhez egy házban vagy lakásban
(Nem mernék rá megesküdni, hogy nálunk ki van építve a védőföld).

kisbetu Creative Commons License 2020.01.07 0 0 9387

"valójában így csak nulla-vezetékre van kötve"

Úgy érted, a hálózati nullára?

A magyar konnektorok szimmetrikusak, ha fordítva dugod be, máris a fázisra csatlakoztál.

Még szerencse, hogy a (z engedéllyel, bevizsgálva gyártott) tápok mindig tartalmaznak hálózati leválasztást. Ami leginkább egy trafó. A "nehéz" tápoknál igazi, 230-as trafó, a könnyű, kapcsolóüzemű tápoknál egy jóval magasabb frekin működő, ezért jóval könnyebb trafó. Ezekben egy optocsatoló is van, ami a szekunder körből visszacsatol a primer körbe.

Előzmény: MMSZoli2 (9385)
szőlőmag Creative Commons License 2020.01.07 0 0 9386

Teljesen leválasztott a trafó, "lebeg" az egész törpefeszültségű oldala.

Ahhoz, hogy a nullára (fázisra) átjusson a feszültség, a trafónak is át kellene ütnie, ami a két kamrás tekercselés és brutális szigetelési távoságok (+kiöntés) miatt valószinűtlen.

 

A "bűnös" általában a CRT TV (avagy monitor) ami iszonyú többtiz kv-os fesültséget állít elő, és szintén nem földelt, ettől a kis C= gépek észvesztő potenciálon tudnak lenni a környezethez, fémtárgyakhoz, emberekhez képest.

 

Mindenki ismeri (régebben tapasztalta) amikor serceg a TV miközben simogatjuk a képcsövet, vagy a lakótelepen akkorát csap  a kábeltévé aljzatban a sok tévéből belekerült összes töltés, mint a lórugás.

 

Annakidején a félvezetőgyártás, de a játékszámítógépek egész konstrukciója is arról szólt kb, mint ma egy eldobható pendrive, mp3 lejátszó, olcsó kínai valami.

 

Elsősorban az alacsony gyártási költség, tömegtermelés, és a kor szinvonalán megoldható kívánalmak kielégítése volt az elsődleges.

A mai, néhol sokkal magasabb strandardokkal készülő eszközök (teljesen más problémák miatt) szintén nem nagy számban érnek majd meg ilyen szép kort.

 

A TED már virtuálisan "örökké él", egyrészt az igen jó közelítést nyújtó emulátorok kódjában, másrészt a teljesen nyít forrású logikai leírásában (FPGA-TED).

 

(nem mintha addig, ameddig egyetlen példány is létezik belőle, bármilyen chipet "végleg elveszettnek" kellene tekinteni,..... vannak az interneten oldalak, ahol nagyon drága, egyedi arcade-okba, roppant kis sorozatban gyártott teljesen ismeretlen "kitudja mi belül" chipeket fejtenek vissza és reprodukálnak, váltanak ki akárhogyan...

....ezekhez képest a TED (is), egyrészt egy "kőbalta", másrészt közismertebb mint az anyám tyúkja, harmadrészt több van belőle, minthogy valaha is az utolsó pár -immár elméletben ft milliókat érő- példányt kellene világszerte felkutatni, megvásárolni, kitokozni, lefényképezni, sb)

 

 

Előzmény: MMSZoli2 (9385)
MMSZoli2 Creative Commons License 2020.01.07 0 0 9385

Értem, hogy nem védőföldes a csatlakozó, hanem csak normál 2p EU-plug, de attól még van GND a Plus/4 tápcsatlakozón, és a gépben végig fut egy GND ami ide van kötve.

Ami valójában így csak nulla-vezetékre van kötve, de valahol elvileg a nulla-vezeték nagy trafó oldalon (a szolgáltatónál) kap egy valós földelést.

siz Creative Commons License 2020.01.07 0 0 9384

Onnan indulunk szerintem, hogy a plus/4 táp nem földelt.

Előzmény: MMSZoli2 (9383)
MMSZoli2 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 9383

Egyébként abban is lehet valami, amit Luca írt tavaly, hogy a joystick bedugásakor "szikrák" pattogtak a sötétben.

Ezen egy kicsit gondolkodtam.

Lenti agymenés csak elvi jellegű, nem bontottam ki a gépet, nem mértem ki, csak megnéztem pár képet.

 

A C64 / ATARI joy háza teljes mértékben műanyag, nem érhetsz hozzá semmilyen fém alkatrészhez.

Nem állítom, hogy a C64 "apa" joy csatlakozóinak az érintkezőihez nehéz hozzáférni, de általában nem tapogatja azt. Tehát amit a csatlakozáskor fogunk, amihez hozzáérünk, az egy jól szigetelő tömör műanyag.

Ezzel szemben a C16 joy csatlakozó külső fém házához elég könnyű hozzáérni kézzel a bedugásakor, és tapasztalatból mondom, hogy egy idő után már erőltetni kell (nem olyan robosztus, mint az Atari DB9)


Vagyis ha valaki műszálas ruhában dugdossa a joystick csatit, a rajta összegyűlt 10-20 kV rájuthat a csatlakozó fém házára. 

Igen ám, de Mini din csati külső fém háza egy fémmel érintkezik, de nem ez a 7-es "pin" a föld. 
Ha a külső fémház a földre van kötve a 7-es lábbal együtt, akkor pedig gyorsan "átszalad" a gépen, nem bántva a TED-et és a CPU-t. 

Úgyhogy elképzelhető, hogy ebből semmi nem jut a gépbe, az IC-kre.

 

Tehát Luca elmélete így annyira nem életszerű, csakhogy mégis ott van a rengeteg tönkrement TED

 

Arra gondolok, hogy a csatlakozó belső vezetékei elég közel jönnek ki a csatlakozóból.

A műanyag jól szigetel, a levegő már kevésbé.

A levegő átütési szilárdsága 21kV/cm, a csatlakozókból kilépő vezetékek egymáshoz képest kb 1.5-2mm-re vannak.

 Tehát ha a joystick aljzat külső fémháza nincs direktben rákötve a földre, akkor a suhogós műanyag melegítő által generált 20KV (a levegő átütési szilárdsága miatt) akár át is ugorhat valamelyik adatvezetékre a levegőn keresztül, mert 5KV már megteheti ezen a távolságon.

 Ha rá van kötve a földre, akkor nem látom esélyét. 

 

Mit gondoltok erről?

Lavina of Gotu Creative Commons License 2020.01.06 0 0 9382

Ja emléxem ezt mesélted ÁROK-on tavalyelőtt.

Előzmény: MMSZoli2 (9381)
MMSZoli2 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 9381

(magától elromlás: ezek az "álltukban" meghaló IC-k erősen emlékeztetnek az ESD miatt megdöglött alkatrészekre, amihez (a drákói szigorral bevezetett akciók előtt) volt bőséggel szerencsénk a Philipsnél, ha az adott alkatrész az átlagnál érzékenyebb volt rá. Miután rájöttünk az okokra, egyetlen vezető sem kerülhette el a bedrótozást, ha a sorra akart menni). 

MMSZoli2 Creative Commons License 2020.01.06 0 0 9380

Igazából a TED-en kívül már minden pótolható. És bár ezek nem olcsó mulatságok, de pár tartalék ROM és PLA nem árthat.
A Jiffys Kernal ROM meg egyrészt pótlás, másrészt erős tuning.... :-)
Ki akarom majd próbálni, hogy a "Gyűrűk Ura" Basic program mennyit gyorsul majd vele :-)

 

siz Creative Commons License 2020.01.05 0 0 9379

Igazából mindkettő döglik álltában is, nem válogatnak. Plusz még PLA és RAM is, de a TED és a CPU a leggyakoribb. De mostanában láttam már hibás KERNAL ROM-ot is.

Előzmény: epy116 (9378)
epy116 Creative Commons License 2020.01.05 0 0 9378

Sajnos a 264-esek képesek maguktól is elromlani, használat nélkül is. A TED vagy a CPU adja meg magát idővel, azt nem tudom hogy melyik, ezt nálam okosabbak meg tudják mondani. De persze ez nem azt jelenti hogy a tiéd biztosan elromlott, csak hogy hajlamosak rá.

Előzmény: Lavina of Gotu (9374)
Lavina of Gotu Creative Commons License 2020.01.04 0 0 9377

:))

 

Régen csináltunk ilyet party-n, úgy írtunk gépi kódú proggit, hogy hi-res bitmap-re pixeleztünk. :D

Előzmény: tanárnéni kedvence (9376)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2020.01.04 0 0 9376

Bővíthetted volna az igazi programozók mondásokat:

az igazi programozók copy con program.exe-t használnak;

az igazi programozók belefütyülik a programot a modembe;

az igazi programozók botkormánnyal viszik be a kódot a magnócsatlakozón. (Summer Events-rajongók előnyben.)

 

(Én még csak sikeres telefonkagyló-csapkodós impulzustárcsázásig jutottam. Bár rongálás kategóriában ATmega-kártyával már tönkretettem pár USB portot.)

Előzmény: Lavina of Gotu (9374)
scarabaeus Creative Commons License 2020.01.04 0 0 9375

Valamikor a tizenéveim első felében építettem egy joystickot a rádióklub VC20-asához. Ergonómiája nem nagyon volt neki, egészen eklektikus dizájn jellemezte, utólag már azon csodálkozom, hogy működött, viszont nem volt csatlakozóm, a vezetékvégeket szépen külön-külön kellett csatlakoztatnom a port tűire (szigetelés azért volt rajta), a séma szerint. Egyszer nem sikerült ezt tökéletesen végigvinni, indult a játék, ment minden, nyomtam egy tüzet, reset. :-) Röhögés a körülöttem ülőktől, amikor kiderült, hogy OK a gép, akkor már én is. :-)

Jellemzően persze a gépidő túlnyomó részét programozással töltöttem, a 3,5 KB miatt a gépikódba már azon a gépen belekóstolva, aztán, ahogy a rádióklub VC20-at 2 éves használat után Plus/4-re váltotta, azon már rendesen.

Előzmény: Lavina of Gotu (9374)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!