Keresés

Részletes keresés

JoTengel Creative Commons License 2017.05.28 0 0 3771

Sziasztok!

 

Uj vagyok itt. Szeretnem megkerdezni toletek, hogy mi fogott meg benneteket Frank Herbert-Dune ciklusaban?

Melyik resz volt a kedvencetek es ki volt a kedvenc karakteretek?

 

Ekezet hianyert bocsi, telefonrol irtam.

 

JoTengel

bomtom Creative Commons License 2017.04.16 0 0 3770

Április 21-én este 9-től a budai Bem moziban Dűne.

Tierce Creative Commons License 2017.01.05 0 0 3769

Szervusz!

 

Minden sorát élvezet volt olvasni. Tömör, lényegre törő, precíz elemzés. Köszi.

 

Félek, hogy a dűne filmek kreálói soha nem fogják ilyen részletességgel elemezni a regényeket, így tehát mindig csak a felszínt (jó Atreidesek - gonosz Harkonnenek) fogják kapargatni.

 

Ne így legyen :)

 

Üdv,

Tierce

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3765)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.28 0 0 3768

Óriási élmény volt a mozifilm, és persze a könyvek.

10-kötet van meg. Ma már nem "divat" ilyen nagy lélegzetű könyveket olvasni, de ebben nem követem a divatot. :)

OPi Creative Commons License 2016.12.27 0 0 3767

Jó hír:

"Az elmúlt évek legjobb rendezőjét akarják megszerezni a Dűne-mozifilmhez"

 

Rossz hír:

"A projektek producerei Thomas Tull, Mary Parent és Cale Boyter, valamint Brian Herbert, Byron Merritt és Kim Herbert lennének"

Brian Herbert-nek köszönhetőek az olyan vadhajtások mint a Dűne Legendái, Hősei, Nagy iskolái, de ő próbálkozott a Dune 7-el is - mind mind arról tanúskodnak hogy teljesen félreérti apja hagyatékát, ráadásul írói képességei sem egyenrangúak apjáéval sajnos :(

OPi Creative Commons License 2016.12.24 0 0 3766

köszi hogy megosztottad!

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3765)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2016.12.23 0 0 3765

Rég jártam erre. Írtam egy kicsit hosszabb lélegzetvételű gondolatsort, ha szabad nektek ajánlani. :)

http://sci-fi.mandiner.hu/cikk/20161223_miert_lesz_nehez_filmre_adaptalni_a_dunet

OPi Creative Commons License 2016.12.19 0 0 3764

hát, ezt már sajnos soha nem tudjuk meg . . .
se te se én nem vagyunk annyira benne a filmszakmába, hogy ennyire határozott véleményt tudjunk alkotni egy el nem készült filmről, de mint alkotás roppant érdekes lett volna

Előzmény: Törölt nick (3763)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.18 0 0 3763

Az eléggé kérdéses, hogy ha leforgatták volna, egyáltalán milyen formában mutatták volna be (8-10 órás játékidő: 2 részre bontva?).

A Lynch-féle film is tkp. a Muad-Dibbé válást zavarja le vagy 15 percben és ott vág elég sokat, ami eléggé nevetségessé teszi a karakterfejlődését.

 

Jodorowsky megalomániás rendező, koncepciójában szinte végeláthatatlan "harcot vívnak" a szereplők ideológiái és az általuk megtestesített archetípusok. 

Tehát a projekt egyes furcsaságai mellett (Moebius archaizáló stílusú rajzai, Jagger alkalmatlansága Feyd-Rautha szerepére stb.) ennek a koncepciónak a megfilmesítésében lett volna a legnagyobb buktató. Nem is kétséges, hogy ebből csak valami nagyon eltúlzott alkotás sülhetett volna ki.

Ami még a legínyencebb sci-fi ill. Dűne rajongók körében sem aratott volna osztatlan sikert.

Szerintem egy ennél jóval letisztultabb koncepcióval kellett volna belevágni.

(Azt már nem is említem, hogy kb. 1,5 év után a francia konzorcium producerei a projekt vaskosságának ismeretében miért nem kérték meg Jodorowskyt, hogy vágjon le az egészből, kb. a felére, mert egy ilyen monumentális filmet egyetlen amerikai stúdió sem lesz hajlandó finanszírozni, európainak meg nem lesz rá pénze.

"Világossá vált, hogy senki nem ad pénzt a filmhez, a projektnek vége. A stáb tagjai katasztrófaként élték meg a kudarcot, csalódottak és dühösek voltak. Jodorowskyra nem csak rendezőként, hanem delejes erejű guruként, munkatársait folyamatosan lelkesítő és támogató vezetőként tekintettek. Egy álom, amiben mindenki őszintén hitt, véget ért." Eléggé naivak lehettek, ha azt gondolták, ezt így és ebben a formában lesz olyan futóbolond, aki súlyos dollártízmilliókat invesztálva megvalósítaná, aminek a megtérülése egyáltalán nem tűnt lehetségesnek, a fenti eszmefuttatást – túl elvont és túlságosan bonyolított – figyelembe véve.)

Előzmény: OPi (3760)
Vata967 Creative Commons License 2016.11.22 0 0 3762

Ismét egy cikk a tervezett film(ek)rôl:

 

http://www.origo.hu/teve/20161122-film-es-tevesorozat-keszul-a-dunebol.html

 

Mondjuk kérdés, hogyan fogad majd a közönség egy ilyen poszt-iszlám univerzumban játszódó sztorit a jelen felfokozott muzulmánellenes hangulatban (a Düne rajongók kivételével persze, azok csak akkor ölnek, ha rossz lesz a feldolgozás:-))

nym23 Creative Commons License 2016.10.11 0 0 3761

Sziasztok!

Frank Herbert Dűne sorozatának első 5 részét keresem. Akinek megvan, el tudja küldeni?

Email címem: bkrisztina@citromail.hu
Előre is nagyon köszönöm!:))

OPi Creative Commons License 2016.09.25 0 0 3760

jó cikk, a film is jó lett volna . . .

Előzmény: bomtom (3759)
bomtom Creative Commons License 2016.09.22 0 0 3759

Minden idők legnagyobb hatású el nem készült filmje

„Annak, ami fényt ad, el kell viselnie, hogy ég.” Az osztrák pszichiátertől, Viktor E. Frankltől vett idézettel kezdődik Frank Pavich amerikai rendező Jodorowsky’s Dune című 2013-as dokumentumfilmje. A francia-amerikai koprodukcióban forgatott, egyöntető kritikai sikert[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

OPi Creative Commons License 2016.09.18 0 0 3758

ígéretesnek hangzik, erősen

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3757)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2016.09.18 0 0 3757
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2016.08.10 0 0 3756

Rég láttunk errefelé. Egy kis offtopik, sajnos azzal, hogy törölted a Zarahusztra druszáját, elvesztek a remek beszélgetéseink is. Néhány hónapja kedvem támadt volna visszaolvasni, és nem találtam a válaszaid. Kár értük.

 

+1 a leírtakhoz.

Előzmény: Törölt nick (3755)
Törölt nick Creative Commons License 2016.07.03 0 1 3755

"Pl. : Mikor Paul a messiásában ugye meglátja a víz alá lebukó Holdat...azaz saját halálát....illetve beszél az Idaho gholával a teraszon, hogy az egész rendszer amit felépített egyszer elbukik."

 

Ne kerteljünk: attól még, hogy a sci-fit és a fantasyt olyan emberek szokták szeretni, akiket vonz a természetfeletti, nem feltétlenül látnak tisztán a témában.

Viszont Herbert érteni vélt (illetve lehetségesnek tartott) néhány alapvető dolgot: miért van az, hogy a jóslás, mint olyan működik (ennek természetesen van biológiai magyarázata, nyilván egy olyan mirigyben, amit a szánni való földi orvostudomány még nem kutatott ki eléggé, de ezt hagyjuk is).

És ezen akkor már el lehet indulni. Tehát vannak olyan képességű emberek, akiknek olyan mértékű a médiumitása, hogy képesek mintegy "kapcsolódni" a jövőhöz, lehívni az információkat és nagy valószínűséggel megjósolni, mi fog történni. Akár saját magával, akár más emberrel kapcsolatban.

 

"Sok minden van ebben a Düne univerzumban: politika, genetika, klónozás, tudatátvitel, transzállapot előidézése, jövöbe látás, látomás, jóslatok, szerelem, érdek kapcsolatok, mi a létezés értelme?-elmélkedés-keresése , ökológia, vízgazdálkodás, múlt tisztelete, ....sok mindenről beszél Herbert ezekben a könyvekben."

 

Mikor 1989 őszén az akkori barátomtól kölcsönkaptam (aki el sem olvasta!, mert neki túl "hosszú" volt, nála csak hányódott a könyv, a sci-fi imádó unokatesója "felejtette nála"*), 14 éves voltam, még kevés politológiai és történetfilozófiai előzetes olvasmánnyal rendelkezvén.

És így utólag elmondhatom, hogy a sivatagbolygón és a homokférgeken kívül semmi eredeti nincsen benne, minden mást egy előző történelmi korból másolt vagy vett elő Herbert.

A létezés értelmét meg is válaszolja: ez a Kwisatz Haderach-há válás. Csakhogy ez a nehézségi foka miatt nagyon kevés embernek adatott meg és fog megadatni a jövőben is.

 

Ezenkívül ott van a sors és itt már belép a determináció (ami nem azonos az előre elrendeltséggel, sokkal inkább az előző életből hozott következményekkel), vagyis kell legyen lélekvándorlás, hiszen ha nincs, akkor maga a Kwisatz Haderach sem jöhetne létre vagyis a legfejlettebb lény sem születhetne meg, ha nem volna honnan jönnie.

Semmiből nem keletkezik semmi, az univerzum öröktől fogva létezik... egyszerű volt az ontológia mindig is, csak át kell látni a lényegét és már meg is fejtettük. A Hegel utáni filozófusok csak túlbonyolították az egészet.

 

 

*nincsenek véletlenek, ez a könyv az én világlátásom kitágulásához kellett!!!

A legnagyobb tanulság a Dűnével kapcsolatban, hogy amit az emberi elme természetfeletti részéről ír Herbert, az bizony igaz is. Tehát nem sci-fi kategória.

Csak a mostani tudomány hárít, mindent, ami a természetfeletti felé mutatna, eltagad. Nem jó taktika, örökké nem lehet tagadni.

A repedések a materialista világképen már igencsak ormótlanok...

 

Előzmény: Usul-Paul555 (3732)
Tierce Creative Commons License 2016.05.31 0 0 3754

 

Én meg köszönöm a választ, válaszokat :)

Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2016.05.29 0 0 3753

Köszönet a helyreigazításért! :)

Előzmény: cloaked (3752)
cloaked Creative Commons License 2016.05.28 0 0 3752

A példában az angol mondat pontosan azt jelenti, hogy „nem erre való”. Gáspárnál kizárólag annyi a hiba, hogy nem próbálta visszaadni a mondat ékesszólását, Galamb viszont kábé szó szerint áttolta a mondatot, plusz belecuppantott egy ist, így magyarul egyrészt sehol nincs az eredeti ékesszólástól, hanem idétlenül erőltetett (látványos, hogy ez nem echte magyar mondat, hanem fordítás), másrészt tartalmilag hibás. Ami az angolban még egyértelműen „has other ways to explore”, az a magyarban egy sokkal homályosabb "más utakat is bejárhat" lett. Gyakorlatilag nem vette észre, hogy az angol eredetiben ez nem homályos utalás, hanem szögegyenes állítás.

 

 

Más:

Nem is gondoltam, hogy ennek a koncepciónak ilyen nagy múltja van: Ornithopter – From Wikipedia, the free encyclopedia. A 19. század végén már többen is csináltak röpképes (játék-) ornikat :)

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3751)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2016.05.18 0 0 3751

Mivel a jogok a Szukitsnál vannak, így tőlük.

 

Először hat keményfedeles/táblás kiadásban adták ki, nekem ezek vannak meg. Van azonban egy olyan csavar, hogy A Dűne messiását, miután az első keménytáblás változat szó szerint elfogyott, kiadták új borítóval (jut eszembe, a Káptalanház is két borítós :D, az újranyomásnak már új borítója lett, nekem az első Szukits kiadásé van meg és az jobb), új fordításban, ez utóbbit a könyvtárból kikölcsönözve elolvastam, és összevetettem az angol eredetivel. Az új fordítása pontosabb, konkrétan a régiben, ha egy mondattal nem tudott mit kezdeni a fordító, egyszerűen "tömörítette" vagy odaírt valamit csak úgy és így elvesztette a lényegét. Egy példa:

 

"Do you divert me with Zensunni prattle?" Paul asked.
"Zensunni has other avenues to explore, Sire, than diversion and display."


Gáspár András:

"- Zenszuni szócsépeléssel akarsz elandalítani?
- A zenszuni út, Sire - mondta Hayt - nem erre való."

Galamb Zoltán:

"- Zenszuni szószaporítással akarod elterelni a figyelmemet?- kérdezte Paul.
- A Zenszunik a figyelemeltereléstől és a figyelemfelkeltéstől eltérő utakat is bejárhatnak, felség."

A régié azonban szerintem jobban megragadta a hangulatát a könyvnek.

Nos, a csavar szót azért húztam alá, mert van egy második is. :D Pár éve a Szukits elkezdte a Frank Herbert teljes science fiction univerzuma-sorozatot az Asimov könyvek mintájára, és azt tervezte, hogy az első kötet az első három eredeti regényt, a következő meg az utolsó három eredeti regényt tartalmazza, aztán meg jöttek voltak a SzabIr-novellák és regények (Csillagkorbács, Dosadi) az Pandora 1-el (Destination:Void), a következő kötetben a Pandora-trilógia.

Most ott tartunk, hogy az egész megrekedt az első kötetnél, a Destination:Void ki lett adva puhafedeles változatban, korlátozott példányszámban, de a közeljövőben nem lesz semmiféle Frank Herbert mű kiadása tervbe véve (épp egy pár hete kérdeztem rá ÚJRA). :( A Pandora-sorozat megrekedését sajnálom nagyon. 

A baj csak, hogy az eredeti hat Dűne könyvből az alap és az Eretnekei nem kapható, csak előjegyezhető (szokott újranyomás lenni). Tehát ha a barátaid meg is vennék az első össz Herbert könyvet az első három Dűnével, jelen pillanatban, hogy teljes legyen, csak az Istencsászárát és Káptalanházat tudják meg venni. Az Eretnekei Szukits kiadása antikvár példányként viszont kapható a Szellemlovasnál így teljes lehet a sorozat. A többi, nagy helyeken nem találom sem a Dűnét, sem az Eretnekeit.

 

Faramuci egy helyzet. Remélem tudtam segíteni. Mindenesetre a Szukitsét érdemes beszerezni az egységes terminológia miatt, meg igényes a kiadás is. Kérdezzenek rá, hogy a két kötetből mikorra várható újranyomás. 

______________

 

 

Azt a kiadást, amit linkeltél, tavaly mi is linkeltük. Vagy tavaly előtt? Az ötvenéves évfordulóra jelent meg. 

Előzmény: Tierce (3750)
Tierce Creative Commons License 2016.05.18 0 0 3750

 

Érdekes...azért a Dűne "story-ja" cseppet többről szól, mint a felszabadítókból zsarnokokká lett hatalom bemutatása.

Nagy valószínűség szerint Tóth Csaba, mint politológus kissé más szemüvegen keresztül vizsgálta a regényeket...

 

Más:

Ajánlanám ismerőseimnek "A" Dűne regényeket (Frank Herbert)

 

:)

 

Mivel nekem a régi kiadású Dűne regények vannak meg egytől-egyig, így nem ismerem, hogy mely új kiadásokat érdemes beszerezni az egységesített fordítások, stb miatt.

Tudtok abban tanácsot adni, hogy melyik kiadást vegyék meg a cimborák?

 

Köszi,

Tierce

 

u.i.:

Ezt meg én tervezem megvenni, gyönyörű szép és igényes kiadás:

 

http://www.foliosociety.com/book/DFH/dune-frank-herbert

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3749)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2016.05.17 0 0 3749

Gyönyörűek! :O <3

 

Amúgy azt is írhatnánk, hogy Tóth Csaba politológus tollából megjelent A sci-fi politológiája című könyv, amiben a Dűnéről is szó esik, bár a HVG.hu-n minap megjelent cikk alapján kicsit félreértette, a kommentekben is így látják, bár ehhez el kellene olvasni az írását. 

Előzmény: Tierce (3748)
Tierce Creative Commons License 2016.05.15 0 0 3748

 

Sziasztok!

 

Életet lehelek a fórumba :)

 

Ezeket láttátok már?

 

http://markmolnar.com/project-dune/

 

http://conceptartworld.com/?p=36230

 

http://darkbydloart.deviantart.com/art/God-Emperor-of-Dune-329164471

 

 

Üdv,

 

Tierce

clay____kiss_ Creative Commons License 2015.09.29 0 0 3747

És vajon ki adják e egyszer magyarul?

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3745)
OPi Creative Commons License 2015.04.04 0 0 3746

jól néz ki

Előzmény: Juraviel.Ihuan.Bedvin (3745)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2015.04.02 0 1 3745

Ezt anno elfelejtettem, de így teljes.

 

RoboRaptor Blog - A végéig és tovább - A Dűne-univerzum (3/3)

 

*

*

*

 

És a sokkal fontosabb!!!

 

Idén lesz 50 éves a Dűne. Íme egy csodálatos, illusztrált kiadás 125 dollárért. Gyönyörű!

Ma jelent meg külföldön.

tamas2929 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 3744

Szuper képek!

Előzmény: nünüke88 (3737)
Juraviel.Ihuan.Bedvin Creative Commons License 2015.01.18 0 0 3743
nünüke88 Creative Commons License 2015.01.18 0 0 3742

Mivel a vizsgaidőszak alkalmas az ilyesmire, én elolvastam őket, sőt, a szadistább részektől és attól elvonatkoztatva, hogy Herbert jól kidolgozott univerzumába kontárkodtak bele, még szórakoztam is rajta.

Nagyon nem tetszett a báró és Fenring karakterének átírása, utóbbi az eredetiben nem volt pszichopata, és azért a báró sem ennyire. Az illemtanfolyamos részen kínomban röhögtem.

A térhajlítást sem hiszem, hogy megértették volna.

Előzmény: raves (3741)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!