Szijjártó Pétert szeretném megvédeni a "gazember" minősítéstől... szegény...
Tehát Sz. Péter nem gazember, hanem mindössze egy túlmozgásos, semmiféle értékrenddel nem rendelkező senkiházi, egy a képességeinek teljesen alkalmatlan pozícióban, számos narancsbolsi társához hasonlóan.
Nyilván van valami a füle mögött, így fogva van, hasonlóan számos fideszes ifjútörök és idősebb társához.
Arra gyanakszom, hogy a fogottsága természete hasonló mondjuk Varga Juditéhoz: alighanem homoerotikus vonzalmakkal rendelkezik, és hát a korrupcióban is már elmerült nyakig, százmilliós "kölcsönből" építkezett, a felesége szinte vadiúj cége pedig már az első évben százmilliókat fialt.
Így aztán Péter megbízhatóan ül bent a főni (a felcsúti Korleone) hájas valagában, seggének két rottyadt partosa között. :)
SZIJJÁRTÓ ELŐD Sauvignon blanc 2022, Etyek Hideg zafíros szín, nem olajos, tehát valószínűleg nem francia iskola. Az illat elárulja, hogy Új-Zélandra hajaz a stílus, tropikális illatok, vágott fű, barack, mangó, papaya. Még nem annyira orrbavágó, primér kölni felhő, de érezni valami nyeresességet, valami harapást. Ehhez a stílushoz nem passzol a hordó, nem is érezni, valószínűleg teljesen tartályban készült a bor. A technika elején járhat a költő, kb, a 70'-es évek Marlborough-i szárnypróbálgatásai lehettek ilyen bátortalanok, amikor még csak pár évjárat fajtaélesztőit gyűjtötték össze a tenger melletti dűlőkről, és a labor nem volt még csúcsra járatva. Nincs még illat robbanás, és még nem annyira víztiszta, mint egy Matua, vagy egy Yealands. Hosszú évek óta ez az ELSŐ ÉRTÉKELHETŐ Sauvignon blanc Magyarországról, és ha ez ebben a stílusban lett indítva, akkor legyen! (Mostmár csak a költő nevét kellene megváltoztatni, ne hasonlítson már ennyire egy gazemberre...) 3850,-Ft (BT) 3,8 pont
SZIJJÁRTÓ ELŐD Chardonnay 2021, Etyek Erős tanninos, alkoholos nyitás, burgundis pohárból orrba vág a vanilia, bordóisból csak az alkohol. Üres, bár nem vékony Chardonnay, aminél túltolták a hordót. Savérzet, maradékcukor rendben van, keresem az ízeket a torokfolytogató tannin mögött, de nem tudok egy kis citrusos méznél többet kihámozni belőle. A hordóhasználat a színét is az almalé felé töri. Jobb is lehetne, de ezt most nem tudjuk meg. 3,5 pont
Eleve a Sparban kell eladni 3000-ért? Kovács Anti most fakadt sirva... (igaz, az a 2020-as...).
Kovácsantali marketing:
Majd amikor 20 évvel később kóstoltam az éppen aktuális borait, szinte lehengereltek. Kiforrott, letisztult, mély borokat ismerhettem meg, amelyek megszületéséhez alázatos hozzáállásra, kitartó szorgalomra és kristálytiszta gondolatokra volt szükség. S Krisztián rendelkezik ezekkel a muníciókkal. Krisztián azon kevés borászaink egyike, akikről Wikipedia cikk is szól, ha érdekli, erre tessék.
Ungváry Krisztián birtoka, tőle korábban elég jó száraz muskotályt és elég jó pinót (Noir) kóstoltunk, elég jó áron.
Az alapanyag a Vayi dűlő legjobb részéről származik a címke szerint, de a bor nem sikerült emlékezetesre: bár hibája nincs, de illatban-ízben visszafogott, nem különösebben koncentrált, viszont a savai is aránylag lusták.
Vissza-visszatér a fejemben a gondolat, hogy ha a (száraz) furmint különösebb manipulálás nélkül ennyire képes, akkor mire fel a felhajtás Tokajban...
Ugye én nem vagyok valamiféle bormegmondó, ajándék borokat sem szoktam kapni, így a saját belátásom szerint pontozok, 10-es rendszerben, éttermet és bort azonos elvek szerint. Értelemszerűen annyira azért képben vagyok, hogy saját káromra 1-2 pontos éttermekbe nem megyek és olyan bort nem veszek...
A pontok megfejtése az alábbi, kint van a blogon, és borban nagyjából megfelel a Borrajongó rendszerének, annyi különbséggel, hogy Furmintfan ugyanarra a borra jellemzően fél-egy ponttal többet szokott adni:
1: katasztrofális 2: rossz 3: gyenge 4: átlagos 5: átlagnál jobb 6: jó 7: kiváló 8: klasszis 9: nemzetközi klasszis 10: életre szóló élmény
Hát nem feleltethető meg egymásnak a kér pontrendszer, mert az enyém inkább lineáris, az övé meg nem. Az ő pontozása viszont semmit nem mond az én ízlésemről. 😉
Egyáltalán nem lefolyó-borok ezek, ezek szerint nem feleltethető meg egyenes arányossággal a te és Hepci pontozása egymásnak. Ezekből a borokból kiindulva, vagy az izlésed, vagy a pontozásod extrémen eltérő a konvencionálistól.
Egy Veszprémi Érsekit mi is ittunk a múlt hét elején. Volt ott egy rendezvény az Érseki Palotában, aminek a fogadásán ilyet kínáltak. Iható, nem túl vastag, kiegyensúlyozott bisztróbornak tűnt.
Nem pontoznám, mert nem olyanok voltak a körülmények, hogy tárgyilagosan meg lehetett volna vallatni, de elment.
VESZPRIM INFULA 2022 blanc
Az árát úgy 2500 Ft körülre saccolom, a BT ennyiért is árulja.
A tied ha jól értelmezem, az én skálámon 2,5-ös lenne. Hm... Az már lefolyó...
Szép aranyló szalmasárga szín, lustán folyik a pohárban. Illatában őszibarack, mazsola, körte. Szájban kerek selymes mézes íz, a nyelvet finoman csiklandozza egy lehelletnyi sav, mintha szénsav lenne, de nem az. A korty vége mézes sült alma, picit gerincesev sav jót tenne neki, ennek ellenére rendben van az egyensúly. Vastag test. Az édes-keserű-sav háromszög kerek, egy pici ásványosság, sósság, savasság rajzolhatná karakteresebbé. Tetszik, jó inni. 4,0 pont
A zengője nagy kedvencem volt, aztán 3-4 éve egyszer csinált nagyon tömény félédeset belőle, ami nagyon megtetszett Kovács Antinak, és alaposan fel is emelték az árát. Azóta azt a stílust tolja zengőből és nem veszek belőle, mert nekem savszegény/egyensúlytalan.
A másik kettőnél nem értem, hogy mit érzel, leszámítva, ha egyes fogkőmaró német rizlingek a etalonjaid.
Tapasztalat szerzés miatt. A Zenitet már megittam, az is kicsit savszegény volt, de rossznak nem mondanám. A Zengőt mindenképp megiszom, lesz, ami lesz. 😉
Viszont az is igaz, ha az se jön be, akkor elfelejtem a pincét...
Ha viszont nincs semmi baja, csak ilyennek találtad, akkor jobb, ha a zengőt elajándékozod olyannak, aki szereti a lusta, savszegény, sok maradékcukorral felszerelt fehérbort...
Nem szeretem ezt a kicserélgetőset. Más lenne a helyzet ha dugós lett volna vagy valami egyértelmű hiba (szétesett bor vagy mittudomén), de ez ilyen. Így jártunk.