Átmeneti szűrő hatását kellene alkalmaznom egy képemen méghozzá nem is felülről, hanem oldalról. Olvastam valahol, hogy a PS CS2 tudja.
Tudnátok segíteni, hogyan kellene csinálnom? Úgy emlékszem állítható az átmenet színe, iránya, szöge, stb. Csak fogalmam sincs hol keressem és milyen apróságokra figyeljek?
Szerintem vegyél még bele egy zsák ramot. Nekem másfél giga van benne, és ugyanez a szitu ha sok és nagy álománnyal dolgozok, megzabálja a memóriát valamiért. De ha valaki tud költséghatékonyabb megoldást, én is szívesen veszem...
Megőrülök tőle... Olyan lassú mint egy mozgássérült lajhár. Betöltök pár képet. Olyan 6000*4500pixel méretben. 4-6 kép meg egy ps amiben dolgozom. Van 1G RAM. És olyan lassan másol, tölt be, ment, frissít, hogy még ezt a levelet is van időm megírni egy paste utasítás után...
szerintem telepíts IrfanView-t. néhány száz kB, alapból benne vannak a "raw-nézegetők" egyszerű és ingyenes. CANONhoz volt egy kis trükk, ha gondolod szívesen leírom bővebben is. ha konvertálni is szeretnél, a gyártó saját SW-e vagy PS eredeti plug-int ajánlanám.
Nagyanyósomról készítettem egy portrét és szépia tónusra kellene konvertálnom a képet. Tudom, hogy ez szubjektív, de szerintetek melyik eljárás hozza a legszebb eredményt?
Raw konverziós szakirodalmam szerint érdemesebb lenne már a raw konverzió során megcsinálni a szépia kalibrálást. Itt gondolom az Adobe Camera Raw esetében a calibrate menüvel kellene játszadozni kicsit...
Jaj, de, nekem van is egy nagyon jó könyvem, csak az a baj, hogy éppen költöztünk, és a még nincs nappalink, úgyhogy a könyvek be vannak ládázva... Valami olyasmi a címe, hogy "Photoshop CS", az alcím pedig 'Eredeti tankönyv" vagy valami hasonló... Majd ha előugrik, belinkelem, jó? De az nem holnapután lesz...
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a képből akarok kivágni, és mindig csak a méretarány megtartásával megy. Korábban ment már máshogy is, csak valószínű valaki belepofátlankodott és elálíthatott valamit. :(
Sajnos én még csak most kezdem tanulni a PS-t és nem tudom, hogy tudom ezt visszaállítani.
Nekem az Irfan View mutatott RAW preview-et, volt hozzá vmi raw plugin vagy mi. Pontosabban nem tudom, mert nekem egy régebbi Irfan view jobban bejött, és letöröltem az újat, a régi nem tud preview-et, az újat meg azóta nem tudtam úgy visszatelepiteni, hogy tudjon preview-et. Próbálkozni kell :)
Triviálisnak tűnő a problémám, nézzétek el nekem, hogy mégis zaklatlak véle benneteket :)
Raw állományokat tartalmazó könyvtárba szeretnék preview-val belenézni, hogy kiválasszak pár képet a százegynéhányból. Igen ám, de nincs a raw-okról preview! Letöltöttem az MS raw viewer-t,(install rendben lefut, gép újraindít, semmi. Beállításokban sem találok semmit). PSbridge, semmi.
Mi lehet a gond?
Lehet, hogy ez csak nekem macera, de én tényleg kényelmetlennek érzem, hogy akár száz képet kell megnyitnom ahhoz, hogy lássa mmelyikkel akarnék dolgozni:(.
Hidd el en is... aztan egyszer csak bepattant a fejembe, hogy annyira azert nem elemezgeti szet a PS a kepeket, hogy rajojjon az EV-re... akkor maradt az Exifgyilkolas!
A HDR kep lenyege, a legalabb ket kulonbozo expozicioju kep osszeillesztese.
A kulonbozo expozicioju kepeket ket kulonbozo modszerrel is eloallithatod:
1. Allvanyra helyezve a geped csinalsz a helyszinen 2 kulonbozo expozicioju kepet, gyorsan egymas utan, nehogy a felhok nagyon elusszanak
2. Csinalsz egy az arnyekok/csucsfenyek kimeresevel koztes kepet RAW-ban, majd azt a RAW konverzio soran (kihasznalva a RAW +/- 1-2Fe tureset) alul es tulhivod. Ezeket a kepeket helyezed a HDR szoftverbe.
Szoval a kollega nem mondta ki, hogy hogyan az elso vagy masodik modszerrel hozta letre a sorozatot!
A 2. esetben lep fel a PS problemaja, miszerint mindket kepbe ugyanazon EXIF kerul, hisz egyazon RAW-bol szarmaznak. Szegeny PS nem tudja felismerni az expozicios kulonbseget az EXIF alapjan, mert hogy NINCS! Ezert kell eltavolitani az EXIFet.
---
Kozben utannaneztem... a PS a windows Temp konyvtarat hasznalja ideiglenes allomanyok letrehozasara. [ A Scratch Disk (nalad D meghajto) mas dolog! ] Ez nem tartalmazhat speckokaraktereket. Mivel jellemzoen alapertelmezeseben a Doc&Settingsfelhasznalonev helyen van a TEMP konyvtara a Windowsnak és a userek szeretik az ekezetes felhasznaloneveket, innen ered a problema. A Windows Temp konyvtarat be kell allitani a klasszikus c:temp-re es nincs gond...
De ez a kollega hibauzenetevel nem fugg ossze, hanem a "a command was not available" - errorra ad megoldast! Hatha mas is talalkozott vele! (Magyar PS-nel lehet hogy nem jon elo!)
"Visszaolvasva látom más is szívott a HDRI merge funkcióval. Sikerült valahogy megoldani? Nekem se kettő, se három vagy 7 képből álló sorozatot nem illeszt össze. Bármit csinálok mindíg ezt az üzenetet kapom." Valóban nem írta hogy különböző expó értékekkel csinálta volna, de akkor mi értelme van?:) 7 képet ugyanarról ugyanolyan beállításokkal, azt HDR-be... szóval ha nem volt ev eltolás akkor mi értelme?:)
Másfelől bizonyára eddig is, mostantól is exif eltolással fogsz fényképezni, max kicsit furán fognak rádnézni:)
Ps + Photomatix pro : mind1, mert nagyon sok munkával tudsz nem mű képet csinálni, ha meg sokat szöszölsz akkor ott a maszkolás...
"PS Temp konyvtarat garantaltan ekezetmentes eleresi utba kell helyezni! (ez mind olvashato az Adobe honlapjan... )" Nekem egy teljes meghajtó áll rendelkezésére, a "D:"-ben nemsok ékezet van, bár a kollegának lehet hogy itt akad gondja, viszont akkor szinte az összes művelet elvégzésekor ki kéne vágja, amiről nincs infó a birtokunkban.
CSAK kulonbozo exiffel lehet lone, hisz minden expozicio idopontja valtozik benne! :-)
A kollega nem irta, hogy kulonbozovel tette!
Engem minden erdekel... De megoldast nyujtottunk a problemara Tlight-al egyutt. (En mar regebben a topikban).
Ha RAW-ban fotozol, es szereted a lepeskozoket kesobb megnezni, az azt feltetelezi, hogy kulonbozo expozicios ertekekkel keszitetted el a kepet! Magyarul a PS, az exif alapjan szamitja az EV-t. Itt nem is szabad gondnak lenni! Ha ezek utan is error uzenet van, akkor a PS Temp konyvtarat garantaltan ekezetmentes eleresi utba kell helyezni! (ez mind olvashato az Adobe honlapjan... )
Az a baj a mai HDR maniaval, hogy senki nem hajlando termeszetes kepeket kesziteni altala (szetkent, paszteles festmenyszeru maszlagok jonnek ki alapertelmezesben)... Szeretem es hasznalom en is a Photomatixot, de kell hozza nemi buhera, mig kiadja a 'termeszetesnek tuno' eredmenyt. Igaz ez a PS-re is... Ezert nem tudom (es kerdezem), mi benne a zsakbamacska, hisz pontosan annyi mint a Photomatixban.
Egyrészt: "kulonbozo exiffel losz" nem lehet lőni, max különböző expozícíós értékkel...:) de mint a kolléga írta, különbözővel tette, és így is megkapta az ablakot, sőt én is megkaptam az ablakot anno ha ez érdekel...
Ha már raw-ba fotózok, akkor ugye nem szeretnék 2 kimeneti file-t generálni, tekintettel lenni a Photoshopra, hogy nem szereti az exifet, én viszont szeretek néha utánnanézni, hogy kb milyen lépésközökkel, expozíció eltolással fényképeztem...
Felteszem akkor a kérdést, neked ez megéri a sok plusz munkát? Vagy berakod a Tone Mapping-be vagy a Photomatix Pro-ba és nem kell ilyenekkel szöszölni...:P
Ha a helyszinen kulonbozo exiffel losz, akkor nincs problema, de gondolom a RAW->TIFF/JPG konverzi soran sem kell nagy erofeszites kivenni a pipat az Exif adatok beagyazasa mellol...
Tovabbra is fennall a kerdes, mit ertesz az alatt, hogy zsakbamacska...