Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 27
Ébresztő lányok, legények!
Alig találtam meg magunkat! Hát a sok "hogyan lépjünk, hogy kevésbé ráncosodjunk" topicdömping mellett nagyon résen kell lenni!
Czimbi
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 26
Akkor meg jo hogy rakerdeztem, mert en nem erre gondoltam :) Szoval ezt en sem nagyon ertem hogy a romaniai magyarokkal mit szorakoznak az itteni burokratak. Tavolkeletibol meg mar persze annyi van hogy lassan sajat keruletuk lehetne. Persze ez nem ide tartozik, de ez azert szerintem nagyon rosszul van igy.

Petra. Ok! Ugylatszik ez ma a felreertesek napja... :)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 25
Félreértettél kedves Fec, én nem minősítettem a szinvonalat, és úgy gondolom, hogy a legmagasabb színvonalat is lehet emelni.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 24
A munkavállalási engedély megadása, meghosszabbítása körüli hercehurcára gondoltam egy konkrét ügy kapcsán. Egy másfél éve áttelepült barátunkat már szervízvezetővé akarták kinevezni az egyik vezető számítástechnikai cégnél, amikor lejárt a munkavállalási engedélye, nem tudta azonnal meghosszabítatni, és el kellett bocsássák. Szerencsére később visszavették és a kinevezést is megkapta.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 23
Az allampolgarsagi ugyekben en is pozitivabb hozzaallast varnek el a "szervektol". A "munkavállalási elvárható pozitív diszkrimináció"-t viszont nem egeszen ertem. Jo lenne ha kifejtened bovebben, mert ha egy dologra gondolunk, akkor nagyon nem ertek egyet veled.

OFF
Petra es Rezso. Ha nem tetszik az itteni "szinvonal", akkor nyogodtan el lehet hagyni a terepet.

Most pedig az off miatt szepen lehet elkezdeni kiutalni is :-|
ON

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 22
Mármint az az életkori sajátosság, hogy nem szereztem itt új igazi barátokat. (Kicsit érthetetlen volt az előbbi.)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 21
Babusgatni kell ezt a topicot, nehogy elhaljon.
A politikáról annyit, hogy egyre inkább arra kell rájönnöm, hogy tényleg nagyon szennyes dolog. Itt mi mondogathatjuk a véleményünket, de igazi ráhatásunk - meg rálátásunk - nincs a valódi dolgokra. Erdély esetében meg pláne nincs. Az ottani magyarok is legfeljebb annyit tehetnek, hogy következetesen kiállnak a legdemokratikusabb párt jelöltje mellett - köztársasági elnök, a parlamenti választások esetében meg leginkább az az RMDSZ felelőssége, hogy ne vegye el az emberek kedvét a válsztásoktól. Azt, hogy miként nézzen ki az RMDSZ belülről, ki legyen párton belül a meghatározó, arra édes kevés az egyszerű halandók hatása.
Amúgy én magam a szélsőségmentes toleráns politika híve vagyok. Hiszem, hogy minden éremnek két oldala van és célszerű ama másik oldalt is néha szeműgyre venni: a másik fejével is végig kell gondolni a dolgokat.
Egyéb iránt meg mindenek előtt gazdaságilag kellene gatyába rázódni - bár ez is politika.

Amúgy én sem érzem - immár 14 éve - magam sérültnek. Különben meg csíki vagyok és sűrűn járok itthonról haza. Bár az is igaz, hogy olyan barátokra itt nem sikerült szereznem mint akiket otthon hagytam. (Hál Istennek, ők nem is akarnak eljönni). De tartom velük a kapcsolatot és lehet hogy ez is inkább az életkori sajátságoknak tudható be.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 20
Félig-meddig kívülállóként szólok hozzá. A feleségem erdélyi (pontosabban nagyváradi) és sok ottani barátom van. A feleségemnek semmilyen beilleszkedési problémája nem volt, azonnal elismerték a diplomáját és kapott jó állást. Kezdettől fogva jól érzi itt magát, és azt mondja, hogy már (12 év után) nem is tudna ott élni. Hasonló a helyzet a többi áttelepült barátainkal is, bár akik a rendszerváltás után jöttek nagyon nehezményezik a szerintük (és szerintem is) elvárható pozitív diszkrimináció hiányát az állampolgársági, munkavállalási, stb ügyekben. De mind nagyon jól tudnak itt érvényesülni. Jobban, mint a hasonló szaktudású magyarországi átlag.
De nemcsak ilyenek jönnek. A Nyugatinál magukat áruló fiúprostik, a Moszkva téri emberpiacon meg a délkeleti megyékben feketén dolgozók, a piacokon, kocsmákat sorra járó és bóvlit árulók nagy része is erdélyi. És az átlag magyarországi sajnos ez alapján ítél.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 19
Fogalmazás 10-es! Amúgy nem vagyok egy sírva-vigadós típus, de ami jó, amellé mindig oda szoktam állni, igaz úgy, hogy másnak is jusson hely. EZT TÉNYLEG CSINÁLJUK MEG FIÚK-LÁNYOK!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 18
Igazad is van, kedves rezső, meg nem is. Ha átballagunk a politikába, akkor már már az a szellem fogja áthatni az egész topicot. Az, hogy ott kevesebb van az már eleve minősíti az "ottat", úgyhogy szerintem jobb, ha itt maradunk. Maximum emeli az itteni színvonalat, anem megfelelő elemek nem szólnak hozzá, az offokat kiutálják, stb. És amúgy meg ez a saláta kissé megszínesíti a palettát.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 17
Kedves mal!

Jól szóltál!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 16
Helló Levente!

Látom meggyőztek, hogy maradjon itt a topic; habár abban is van igazság, hogy rengeteg felszínes téma mellett kilóg a sorból...
Nagyon is lehet, sőt kell ebben a topicban írni mndenről, ami Erdéllyel kapcsolatos és ebben megint egyetértünk, hogy mivel ez a téma átpolitizált, =>így a politika is megjelenik, ez nem is baj, sőt!

Nem vagyok sérült én sem, "áttelepült" létemre, szerintem evvel a dologgal mindenki nyert, egyrészt a magyar állam (a középiskolai, felsőfokú képzés költségei nem terhelik),+ neki adózunk, másrészt mi, erdélyi magyarok és rajtunk keresztül erdélyi szülők, rokonok, vállalkozók, vendéglősök, korondi cserepesek, stb., hadd ne soroljam, hányan, otthoni, erdélyi létüket javítjuk azokkal a kapcsolatokkal, barátságokkal, amelyek eredménye az itteniek kiutazása családosan, csoportosan; itt van pl. a pünkösdi csíksomlyói búcsú esete is, milliós nagyságrendben vándorolnak ilyenkor oda az emberek, Mo.-ról is több tízezren, most már rendszeresen...

Azt is hozzá kell tennem, hogy nem ilyen egyszerű a dolog, mint itt élő erdélyi, most már magyar állampolgár is, én nem érzem, hogy "ideragadtam", hál'istennek, most már folyamatosan javulnak az út-, gazdasági-, politikai viszonyok; ha reggel elindulok "haza itthonról" akkor délután már a szülőkkel tudok lenni; a bátyámmal emilezünk, Gyergyóban (22ezres kisváros) aki akar, ezt megteheti, ha nem is saját gépéről, de saját "postafiókja" lehet; és ugyanez érvényes a többi erdélyi városra is.

A régi erdélyi állapotok, ha lassan is de kezdenek átalakulni és ezek a változások pozitív irányúak; igaz, az anyaországiak számára sokszor időutazásnak tűnik néhány hely meglátogatása, de ne feledjük, ez is hozzájárul Erdély varázsához! Én csak sajnálni tudom, hogy Csík, Gyergyó, Udvarhely, sőt a Gyímesek falvaiban is a fiatal lányok már "talprákos" cipőben járnak, a fiúkon "Pokolgépes" pólók vannnak; ha ez a felzárkózás, akkor inkább ne! Ilyen és ehhez hasonló ellentétekkel van tele a mai Erdély, hogy hová, mibe vezet ez az út, nem tudom, de talán erről tudtok ti is tudtok írni!
U.I: a "Mélyvízben" már előjött ez a téma, itt lehetne folytatni!
Czimbi

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 15
Nos, akkor maradjunk, de tegyünk róla, hogy fenn maradjon az első 50-ben.
Jó lenne erdélyi ismerőseink között is népszerűsíteni ezt a topicot, hátha színesedne. Ha nagy forgalma lesz, talán egyszer önálló fórum is lehet Erdélyből.

Üdv mindenkinek.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 14
végre egy topic , ahol nem anyáznak! nekem is volt 1988-90-ben két áttelepült mérnök kollégám ,nagyon rendesen dolgoztak , okos fiúk voltak.vanpersze más tapasztalat is ( alvilág színesedése ) de hol nincs aljaember? én úgy vélem , igaz , hogy mindenki ott próbáljon megélni , ahol született , de ha nem megy .....Jobb ha az erdélyi magyarokból jönnek át értelmes emberek , mintha ügyeletes irredentáink szájaíze szerint néhány milló románnal együtt jönnének át .. Gott behütte....
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 13
ha ez az ok kizárólag anyagi, akkor a helyzet a lehető legrosszabb!
- Ezen nem kell bemajrézni.
Az amerikai kontinens pioneerjai főleg anyagi okokból választottak új hazát.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 12
Kedves petra.

nem (csak) azért ajánlottam a politika fórumot, mert Erdély téma eleve átpolitizált, ha akarom, ha nem, hanem azért mert ott eleve kevesebb topic van, és (nem tisztelet a kivételnek) komolyabb témák, műveltebb társalgók.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 11
Még ne menjünk vissza, most mindenki a bulira figyelt, de figyeljétek meg, ha kedden-szerdán megjönnek a Csíksomlyói búcsúról az emberek, már többen leszünk. Én nem értek egyet azzal, hogy a politikáról vitatkozzunk, azt hagyjuk meg azoknak, akik ott élnek. Aki onnan eljött, annak is lehet véleménye, de jobb ha nem hangoskodik túlzottan. Ha meg elsüllyed ez a topic, akkor még mindig visszamehetünk a balettba ugrálni...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 10
És a politikára miért nem gondoltatok?

Valójában oda illene.
Nem a cindi terhességét kitárgyalók társaságába.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 9
Talán menjünk vissza a Mélyvizbe, mert itt ez a topic nem él meg!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 8
Nem rossz otlet a topic, habar igy egyszerusiti a dolgokat. Tobb topik kellene v Erdely forum. Ez a hogy erzik az erdelyiek magukat Mao-n kulon topikot erdemelne.

Arra is kivancsi lennek h mennyire belterjes a kozonseg a topikban (ertsd vannak nem erdelyiek is, vagy csak magunkban vitatkozunk, nem mintha igy nem lenne jo).

Vegul, BBF, szerintem hulyeseget irtal. Aki nem abban az orszagban el ahol szuletett az tudja h a kep ennel sokkal arnyaltabb.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 7
Haliho mindenkinek
Este indulok Erdelybe, Szekelyudvarhelyre.
lalcus
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 6
Azért kérdeztem, mert nagyon negatív volt. És tele van az "írása" én majd megmagyarázom... gondolatokkal.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 5
Szerintem a BBF nem áttelepült, nézd meg a helyesírását. Nem az, amiről Nyírő beszél, t.i., hogy nem kötelező helyesen írni. Ami az áttelepültek sérült lelkivilágát illeti, egyetlen sérült áttelepültet sem ismerek, hacsak azt nem nevezzük sérültségnek, hogy általában mindenki megállta a helyét, mert 80%-a dolgozni és nem élősködni jött.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 4
BBF!
Te most egy áttelepült vagy, vagy megmagyarázod, hogy az áttelepültek hogyan érzik magukat Magyarországon?
Mert ez volt a kérdés.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 3
Off
Bocsánat Miklós úr a két kk-ért! Helyesen: Melocco
On
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 2
Egyet értek Meloccoval! Ha valaki örökre elhagyja a szülőföldjét (barátait, rokonait és mindent, amit ez a szó jelenthet), akkor nem ok nélkül teszi. Az áttelepülők jelentős részét valamilyen negatív élmény (azaz sérülés) vezérli. Minden emberre igaz, hogy ha örökre el kényszerül hagyni a szülőhelyét ez az élmény a lelkébe nyomot fog hagyni (ha nem akkor a baj a súlyosnál is súlyosabb). Véleményem szerint, ha ez az ok kizárólag anyagi, akkor a helyzet a lehető legrosszabb! Ez már lelki deformáltságot, súlyos identitás (önazonosság) hiányt és veszélyes erkölcsi torzulást jelent. Az ilyen emberektől ovakodni kell, mert pénzért mindenre képesek!!
Egy Erdélyi ballada jut eszembe, amiben a menekülő asszony, mikor már nem tudja a kincsét is és a gyerekét is tovább cipelni, a gyermekét hagyja el a kincséért. A ballada címe nem jut eszembe, aki tud segítsen!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 1
Éljen a topic!

Én arra is kiváncsi lenék, hogy az áttelepültek hogy érzik magukat itt Magyarországon? Csalódottak? Néhány éve Melokkó azt mondta, hogy minden áttelepült valamilyen módon sérült. Ti hogy látjátok?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 0
Jé, egy nullás!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 topiknyitó
Szevasztok!!

Ha már Erdély ilyen vegyes és színes hozzászólásokat eredményezett (lásd a Mélyvízben, "Jártál már Erdélybe?" topicot!), úgy döntöttünk, hogy érdemes egy sokkal bővebb fórumot biztosítani ennek az "Erdély-jelenségnek", ahol politika, újsághír, viták, góbé viccek és minden egyéb jól megfér egymás mellett! Ha szélsőséges véleményed van, azt is leírhatod, csak utána győzd a válaszadást!:-))

Vitaindítónak, egy kérdés, mit gondoltok, az új-régi RMDSZ jó politikát folytat?

Czimbi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!