Keresés

Részletes keresés

Hesperos Creative Commons License 2008.11.04 0 0 7044
Igen, tudtam hogy a Pándy önmeddő, ezért akartam olyan fát mellé ami megtermékenyíti. Köszönöm a tanácsot, közben több visszajelzés is érkezett a debreceni alkalmasságáról.
Előzmény: Norbee21 (7043)
Norbee21 Creative Commons License 2008.11.04 0 0 7043
Nem vagyok Maliga Pál :) "ö volt hazánk legnagyobb meggyszakértöje" de ha az emlékezetem nem csal, idegen megtermékenyítésre szorul a Pándy meggy, a Debreceni bőtermő az pedig kiváló termőképességü, önporzó meggy, ami szerintem megtermékenyiti a Pándy meggyet, söt biztos.

Hibiscus- mint mályvacserje. Nem fagy el évelö. Elszáradt virágaiból képzödött magházak alatt 5 cm-erel vissza kell metszeni, ezeket le kell vágni, jobban bokrosodik, sürüsödik. Szabadföldbe kellene kiültetni, de cserépben is lehet nevelni.
Trópusi Hibiscus- mint szobanövény. Fagyérzékeny.
Hesperos Creative Commons License 2008.11.03 0 0 7042
Sziasztok!

Tudja esetleg valaki, hogy a Pándy fajtájú meggyet beporozza e a Debreceni meggy?
kinszky Creative Commons License 2008.11.02 0 0 7041

Szia! Norbee21 válaszolt ugyan, de nem figyelt arra, hogy te teraszról beszélsz, és nincs kerted. Ahogyan mondja, a hagymások különböző módon tárolandók, ill. valóban, pl. a tulipán, nárcisz, krókusz és a jácint is maradhatna a földben, ha kertről lenne szó. Nem írod, milyen hagymásaid vannak.

A száraz hagymácskákat tisztogasd meg, és tedd el újságpapírba csomagolva, esetleg egy dobozban tárolhatod előszobában, WC-ben, lehetőleg hűvösebb, száraz helyen. Amik hajtanak, azokat próbálhatod cserépbe ültetni, és szobaablakba tenni, pl. a jácint kivirágzik. (vagy akár ládástul)

A levendula akár kint is maradhat, ha a láda, amiben van nem fagy szét, akkor semmi baja nem lesz, tavasszal kihajt, de enyhe télben esetleg még díszlik is, csak éppen nem olyan élénk.

Előzmény: greee (7038)
ceiwab Creative Commons License 2008.11.01 0 0 7040
Sziasztok!

Ki tudna nekem segíteni abban, hogy a hibiszkusszal mit kell csinálni télen? Nyáron kint volt cserépben az udvaron.
Köszi
Norbee21 Creative Commons License 2008.10.29 0 0 7039
Borostyánra nem gondoltál? Van sötétzöld és tarkalevelü fajta is. Örökzöld futo növény de lassan nöl. A lilaakác heti 50cm-ert nöl nyáron ha szereti a helyet, de lombhulató, a vadszölövel együtt.

Attól függ hogy milyen virághagymát vásároltál, vagy mi a növény neve. Mert minden hagymásnövényt másképen kell gondozni. A kardvirág hagymákat fel kell szedni nehogy elfagyjon, de a tulipának pedig téli fagyhatásra van szüksége hogy virágozon tavaszal. Név nélkül nem fogok találgatni hogy amarilisz hagyma vagy királyliliom.

Természetes dolog hogy ilyenkor a hagymás növények levelei elszáradnak, mert ilyenkor viszahuzodnak a zöld részekböl a tápanyagok a hagymákba, raktároza öket hogy tavaszal ismét kihajtsanak. Nyugalmi idöszakba vonulnak ök is. A száraz részeket lekell vágni, a fagyérzékeny hagymákat száraz fagymentes helyen kell tárolni, az évelöket pedig a földben kell hagyni, amiket 3-4 éventte célszerü öszel felszedni és megfiatalitani.

A levendula télálló és fagytűrő növény, a kertbe kiültetve minden gond nélkül átvészeli a telet. Az idősebb bokrokat tavasszal érdemes metszeni, megfiatalítani.
greee Creative Commons License 2008.10.29 0 0 7038

Sziasztok!

Tanács kerestetik: Nagyon amatőr vagyok növény ügyben, és csak egy terasszal rendelkezem. Mit kell tennem a tavasszal vásárolt hagymás növénykéim hagymáival kert hiányában, ha szeretném, hogy jövő tavasszal újra virágozzanak?

Az az igazság, hogy eddig csak úgy kallódtak, víz nélkül a teraszon, most viszont még megmenteném őket ha lehet, az egyikük szaporodott, kis hagymácskákat növesztett, és sajnos kis rügyecskék is megjelentek mind a nagy, mind a kicsi hagymákon. A többi száraz. Vagy már nincs mit tenni?

És mit kezdjek a levendulával, amit ugyan visszametszettem, de nem tudom hol lenne jó helye télen?

Köszönöm, és bocsássátok meg a teljes tudatlanságom! :)

alfi13 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7037
A lonc is jó de nem mindegyik örökzöld a vásárláskor kérdezz rá. Nem olyan gyorsan nő mint a vadszőlő. Ráadásul a loncok közül van olyan is melyiknek nagyon kellemes az illata ha virágzik. Pl Lonc japonica fehéressárga virágai juniustol szeptemberig nyilik.
Elég erős növekedésü és télen is megtartja a levelei nagyrészét.
Előzmény: zildi (7036)
zildi Creative Commons License 2008.10.27 0 0 7036
erre én is gondoltam, és bár így ősszel nagyon szép színes, de hosszú a tél és akkor kopasz. előttünk a szép nagy fát meg kellett metszeni és így teljes a rálátás a szemben lévő házra, csupán ezt szeretném kivédeni. mit szólnál a futólonchoz?
Előzmény: alfi13 (7035)
alfi13 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 7035
Nagyon gyorsan nő és nem kényes a vadszölő persze ez csak nyáron mert őszel a zöld levelei bepirosodnak és lehullanak. Én két fajtáját is ismerem
Előzmény: zildi (7034)
zildi Creative Commons License 2008.10.27 0 0 7034
Tanácsot kérek: a fölöttünk levő erkélyről szeretnék örökzöld növényt lefuttatni, ami az ablakunk előtt egy függönyt jelenteni. Melyik növény/növények lennének erre alkalmasak? az erkélyen virágládába ültetném, tehát ne legyen túl vastag, mély karógyökere. Válaszotokat köszönöm
Norbee21 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 7033
Szegény fenyö:) mit vétett. Láncfürészel töböl kivágod és kituskozod. Ha azt akarod hogy száradjon ki simán akkor a legtutibb megoldás ha gázolajat öntesz a tövébe, egy pár litert, tuti kiszárad.
Garlon® 4 E, Select® Super, vagy a Clinic® vagy ezekel a gyomirtoszerekkel.
dlaci64 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 7032

Sziasztok.

Bár szép kertem, füvem, tavam stb-m van most mégis egy irtós kérdésem lenne.

Bizonyos okok miatt esetleg van-e valakinek ötlete,hogy,hogyan lehetne megmérgezni,kiirtani egy kb 20m magas kb 50 éves fenyőfát?

Előre is köszönöm..

Flanell Creative Commons License 2008.10.23 0 0 7031
A málna új hajtásait tavasszal kell visszametszeni rügypattanás után. Minél vékonyabbak, annál erősebben.

A virágmagok megpenészedhetnek üvegben, kivéve, ha előzőleg a szobában radiátor v. egyéb közelében kiszárítod, vagy nyáron száraz időben kiszárítva üvegezed. De sokkal jobb és kisebb helyen elfér papírzacskóban. Amiből sok van, lisztes zacskóban szoktam, amiből meg kevés, annak géppapírból tűzőgépezek kis zacskót.

A dióra azóta már valószínűleg rászáradt a héja. :)
Előzmény: Aminah (7028)
alfi13 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 7030
A gyümölcsfák nem igényelnek védelmet esetleg anyit hogy ha a korona ivében fölásod és kombinált mütrágyával szórd meg. Lombhullás után valami réztertelmu lemosó permetszerrel permetezd meg Pl champion vagy rézoxidklorid
A málnánál amikor a letermett veszőket ki kell vágni és az új tőröl hajtott veszőket kell meghagyni. Ha nem termett még akkor hagyd így ahogy van itt sem árt megásni de ne mélyen mert itt a gyökerek nincsenek túl mélyen.
Aminah Creative Commons License 2008.10.14 0 0 7029
befőttes
Aminah Creative Commons License 2008.10.14 0 0 7028

De jó topik!!! Sok kérdésem van, tök kezdő vagyok, tavasszal lett kertünk :-)

Ültettünk 10 kis gyümölcsfát még tavasszal. (sárgabarack, szilva, körte, cseresznye, meggy, khaki) Igényelnek ezek valamilyen speciális védelmet télre?

Málnát meg kell metszeni?

Szedegetem össze a virágmagokat. Ezek befőtes üvegben, vagy babateás dobozban (papírhenger, műanyag kupakkal) megmaradnak tavaszig vagy megpenészednek és vegyek inkább pár papírzacskót?

Diót mikor jó megtörni? Most megtörtem párat, de a héja még keserű, lehúzogatni meg nincs idegzetem:-)

Előre is köszi!!!

Norbee21 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 7027
Fenyögubacsatka vagy takácsatkára tippelek, de szerintem takácsatka okoza a fenyön a fehér elváltozásokat. Fenyögubacsatka kártétele az hogy száradnak a tülevelei.
Aktar, Bi58 stb

Rózsákat célszerübb november elején metszeni az elsö talajmenti fagy után, mert ha meleg marad az idö a metszés követöen akkor sajnos elöfordulhat az hogy kipattanak a rügyei amik elfagynak télen és akkor károsodhat a növény.
dihacs Creative Commons License 2008.10.12 0 0 7026

Én tegnap metszettem meg, ilyenkor 3-4 szemet hagyok, és tavasszal levágom

még 1-2 szemre. A fagyok előtt takarom csak be. Hiába van jó idő, bármikor

hidegre fordulhat, és kevés virág van már ilyenkor. A fagyok előtt szoktuk

lemetszeni.

Előzmény: ceiwab (7025)
ceiwab Creative Commons License 2008.10.12 0 0 7025
A rózsákat mikor kell visszametszeni??? Tudja valaki?
ceiwab Creative Commons License 2008.10.10 0 0 7024
Dekor betonról , vagy color betonról tud valaki valami tanácsot mondani? Jó vagy nem ? milyenek a tapasztalataitok???
damogran Creative Commons License 2008.10.10 0 0 7023
Sziasztok
van néhány feketefenyőm, amiknek nem tudom mi baja. 2-nek így néz ki a törzse, ahogy a képen látható. Egyébként ezek sárgulnak is a törzstől kezdve, nem tudom ez normális lehet-e, de nem hiszem. A harmadikat meg ellepte ez a valami, olyasmi mint a pajzstetű, de fehér.
Ha tudjátok hogyan kell kezelni, segítsetek légyszi.

kisszszoros Creative Commons License 2008.10.01 0 0 7022
A mohásodás legfőbb okai és azok megszüntetése:
1. Levegőtlen, tömődött talaj - gyepszellőztetés, talajlazítás
2. savanyú talaj - meszezés (semleges kémhatás (pH 7) eléréséhez)
3. erősen árnyékos terület - megvilágítás növelése (ez nem mindig megoldható)
4. vizenyős talaj - alagcsövezés, drénezés (talajvíz szintjének csökkentése, nem mindig megoldható)

A mohásodás tüneti kezelése:
vasszulfát tartalmú, magas nitrogéntartalmú (NPK 16-0-0) műtrágya kiszórása tavasszal, két hét után, az elpusztult moha eltávolítása gereblyézéssel...
Ezt lehet többször is ismételni évente, teljesen nem szünteti meg, de gyéríti a mohát.
Előzmény: ceiwab (7021)
ceiwab Creative Commons License 2008.10.01 0 0 7021
Mohásodik a kertem déli része, igaz egy borstyán (növény) fal van előtte, de rohadtúl mohás. Permeteztem rá vasgálicot, de nem sok minden történt....., mit tegyek?
Meg hát a kert 2/3-a is mohás .............
alfi13 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 7020
Itt találsz róla leírást
http://www.tuja.hu/fagyal_ligustrum.html
Előzmény: ceiwab (7019)
ceiwab Creative Commons License 2008.09.30 0 0 7019
mekkorára nől meg? ja meg hogy néz ki??
Előzmény: alfi13 (7018)
alfi13 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 7018
Talán a fagyal az amit te keresel. Nagyon sok helyen erdőben vadon is előfordul itt lenne talán a legolcsóbb.
Előzmény: ceiwab (7017)
ceiwab Creative Commons License 2008.09.29 0 0 7017
Sziasztok!

Milyen sövény növényt tudtok ajánlani? Ami jó kerítésnek és szélfogónak , igénytelen talajra.
Ja ! Olcsó növény kellene....
énisegy Creative Commons License 2008.09.23 0 0 7016
Köszönöm alfi!
Előzmény: alfi13 (7015)
alfi13 Creative Commons License 2008.09.22 0 0 7015
Igy nem lessz jó a virágokat ne sajnáld levágni.
Előzmény: énisegy (7013)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!