Keresés

Részletes keresés

Mike Creative Commons License 1999.03.16 0 0 60
Hi Iwo! 03-12
Már egy éve érettségiztél? Hogy szalad az idő!
Lehet, hogy látták, de a kutya se törődött vele.
(Már ugye, ha az az Iwo vagy, akire én gondolok. És, hogy tudd, én ki vagyok, benne volt a kezem abban, hogy anno 95-ben, a „Hol van Wally?" című szupereposzt rád testálták.)

Kedves Tygger! 03-12
„Szóval: "Ember, küzdj, és bízva bízzál!" (Na, miből idéztem? [ezt illik tudni... :-))"
Karinthy: Az embrió tragédiája

CapitainMorgan!
Ez körülbelül olyan, mint amikor én azt mondtam földrajzból, CCCP mezőgazdasága taglalásakor: Kaszpi tenger felett
Mire az elnök csendesen megjegyzi: - Felette a csillagos ég.
Eltelt egy kis idő, mire kapcsoltam.

És, hogy valamit én is írjak az érettségimről (1990). Nálunk két nap volt. Az elsőre akartak beosztani, de kidumáltam másnapra. Rohanás haza, nyelvtantételek egyszeri áttanulmányozására. Az én időmben érettségi idején ki voltak téve a forráskönyvek? (ha ez a nevük) történelemből a teremben, egyszerűen az ember hátrament, kikereste ami kellett neki (évszámok, ilyesmi).Magyarból ellentétben az előttem felszólalókkal, nem volt problémám, talán véreskezű magyar tanáromnak köszönhetően, akinél egyedül nekem sikerült évvégére egy ötöst kifightolnom (de szép szó!) az osztályból. Egyébként meg pechem volt: franciából azt a tételt húztam, amiről fogalmam sem volt, a földrajzból meg az elsők közül olyat, amin „á ez egyszerű" felkiáltással átsiklottam. Ja és persze az elnök is földrajzos volt, a tannőci (aki nem volt egyenlő az eredeti föci tanárral) hiába ígérte, hogy nem, mániákusan belekérdezett olyanokba, amin átsiklottam. Tanulság: földrajzból nem szabad érettségizni, mert az ember nem él benne, és fogalma sincs mi is volt már anno elsőben.
Összesítve: csak ismételni tudom a többieket, kell tanulni, de nem kell túlzásba vinni, a tanárok általában jóindulatúak, főleg azok, akik négy éven át tanítottak. Utólag visszanézve: nem egy etvász! Engem leginkább az viselt meg, hogy öt és fél órán át tartott, és a végén már tényleg semmi sem jutott eszembe. Na akkor volt a földrajz.
Ja és nem szabad idegeskedni. Az elején két kézzel kellett fognom a papírt, mert eggyel nem tudtam olvasni. Előrehaladott parkinzon kór, bár lehet, hogy a napi alkohol adagom nem volt meg :-)

Üdv mindenkinek, Mike

Ex-Ganjaman Creative Commons License 1999.03.16 0 0 59
De jó, hogy nem most érettségizem! :)

Előzmény: nyelvtan (40)
csepp Creative Commons License 1999.03.16 0 0 58
Kétnapos szóbeli első napja, én az első nap végén, öt vagy hat "szerencsétlen" be, magyartanár ki a kihúzott tételeiket elmondva, hogy azt már ne kelljen átnézni.
Magyarból Kosztolányi, álmodni sem lehetett volna jobbat, nyelvtanból pont az a tétel, amit nem akartam húzni, de már nem emlékszem mi volt, csak arra, hogy az angoltanár (akinek a másik szakja a magyar) mellettem állva a felkészülési idő alatt diktálta le azt, amit én utána elmondtam, biztosítva a magyar ötösömet.
Töri... Első vh-t követő békerendszer, szintén könnyű, a B tétel pedig a második jobbágyság, amit egy elegáns passzal intéztem el, ennek ellenére megvolt az ötös, csak hogy ne rontson a kitűnőn.
G. Creative Commons License 1999.03.16 0 0 57
Na jó, jöjjön egy kis izgalom !
Remélem, hogy mára már elévült, úgyhogy megírom :

Érettségi előtt álltunk, áthatott bennünket a korszellem (a békés átmenet kora), az írásbelin túl voltunk, egy szakmai tárgyból voltunk bent szóbelizni. Ebből a tárgyból nekem nem volt okom az aggodalomra, de mellettem ült, egy amúgy jó képességű srác, akinek ez a tárgy volt a mumusa. Ki is húzta azt a tételt, amit nem kellett volna !

1. dobás : Látom, hogy roppant feltűnően igyekszik felhívni magára a figyelmemet. Én akkor már kész voltam a mondókámmal, adtam neki egy üres lapot, gondolván, hogy papírt kér. Miért nem megy érte ? Krákogás az Asztal felöl …

2. dobás : A fele papírt visszaadja, rajta a tétele ! Na ezért röpülünk !!!

3. dobás : Először úgy döntök, hogy hagyom a fenébe. De ez a gyerek úgy hadonászik, hogy még kivágják ! Na jó, miért repüljön egyedül ? Leírom neki amit kell, aztán odacsapom az asztalára, mintha megint papírt kért volna. Az egyik tanár szól, hogy lehet ám menni papírért …

4. dobás : Szóbelizik. Kettővel előttem. A tanár nem ért valamit. Megmutatja a jegyzetlapját ! Infarktus …

Kint aztán kiderül, hogy nem az én lapomat adta oda, volt annyi esze, hogy átírja. Négyest kapott. Én meg kis híján agyvérzést !

CaMeL Creative Commons License 1999.03.16 0 0 56
Haloo... biztos van még olyan itt, aki érettségizett egyén ! :) Tessék csak írni valamit !
CML
CaMeL Creative Commons License 1999.03.15 0 0 55
Natessék... mire nem jó ez a topic ! Rég nem látott ismerősök is találkoznak. Én a XX. ker Kossuth Lajos Gimn. ben tanulgatok. Hátha nekem is akad valami ismerős... :)
CML
Tygger Creative Commons License 1999.03.14 0 0 54
Kedves nemisbéka!

Ezt írtad, jól "Miután az én gimimet átvették a ciszterek,"... meg hogy Te is 1996-ban értél meg... ez azt jelenti, hogy évfolyamtársak voltunk... lévén én is a C.R.N.L.G.-ba jártam... Örülnék, ha megdobnál egy emillel, ki is vagy :-)

Előzmény: nemisbéka (52)
nomira Creative Commons License 1999.03.13 0 0 53
Az első és legkedvesebb vizsgám volt a zérettségi. Hú, de rég is volt, lassan 10 éve. Olyan jól sikerült - saját magamat is megleptem vele - hogy évekig örültem neki és az aztán következő minden jelentősebb vizsgám (államvizsgák) alkalmával is megpróbáltam ugyanúgy viselkedni, mint az érettségin és be is jött. Elmondhatom, hogy mindíg ezek az utolsó legfontosabb vizsgáim sikerültek a legjobban. Azt hiszem elég jó évben érettségiztem, az írásbeli is könnyű volt, még a matekot is egy jeggyel jobbra írtam mint amit 4 évvégén kaptam. Magyarból olyan tételek voltak, hogy - A kulcs című novella elemzése, Kölcsey munkássága, Nagy L.: József Attila c. verse - fél óráig azt se tudtam mit írjak, mert egyik se tetszett. Aztán a Nagy László verset választottam, pedig arról nem is tanultuk nem jutottunk el addig,de én már régen is ismertem és imádtam J.A-val együtt. Szerintem azóta sem írtam annyira fogalmazást, verselemzést meg pláne nem.
A szóbeli persze rázósabb volt, főleg, hogy 2 napig tartott és én első nap bementem a suliba, mindenre elszántan, aztán hazaküldtek, hogy én a névsor végefelé vagyok és csak másnap következem. Mondanom sem kell másnapra már teljesen hülyének éreztem magam, úgy is keztem el; töriből az Ipari forradalmat húztam és lehetett választani az A és B tételrész közül. Én meg csak néztem mert az A-ról nem is tudtam, hogy létezik maradt a B, azt viszont tudtam. Nyelvtanból pedig olyan blikkfangos volt a tétel megfogalmazása - ma se tudom hogyan hangzott- hogy úgy ültem ki felelni, hogy valamit el kezdtem zagyválni. Arra tisztán emlékszem, hogy belebeszéltem a tanár hasába egy versrészleten keresztül, hogy az amit olvasok az szinesztézia, persze nem az volt, de én sikeresen meggyőztem róla a tanarat. Földrajzból sikerült szerény szülőföldem vízrajzát és gazdaságát húzni, ez mázli volt. Oroszból, hja kérem tényleg rég volt, azt a viccet húztam ami a 2-es tanulóknak volt odakészítve, és még a kedvenc állataimról kellett beszélni. A macskán és a kutyán kívűl más állatot azóta se tudok oroszul. Azt, hiszem az egész csak duma kérdése ilyenkor majdnem mindegy mit mondassz csak legyél nagyon megnyerő.
nemisbéka Creative Commons License 1999.03.13 0 0 52
CaMeL nálam 1996 a neves dátum, Tygger már írta a magyar írásbelit, nyuszi, háromból egy csak fog menni. Dekoráld ki a szöveggyűjteményt minden szükségessel, állítólag ellenôrzik, de nem. Matekon túl kell esni, az elsô két tételre -- ha hibátlanok -- megvan a kettes. Szóbeli: a tanári gárdától függ (vasaljátok ki belôlük jó elôre a tételeket!) és a vizsgabiztosoktól. Miután az én gimimet átvették a ciszterek, kaptunk egy állami és egy egyházi vizsgabiztost. Az egyik irodalom-töri-latin , a másik angol-német szakos volt, de beszélt olaszul is... Mondanom se kell, miután ezek kiderültek reggel 8-kor, az osztály sápadtan várta a folytatást. De nagyon rendesek voltak. Praktikus dolgok: irodalomhoz ki van téve egy rakás könyv, verseskötetek, szöveggyűjtemény stb. Ezeket célszerű átlapozni, mielôtt nekifekszel kidolgozni a szóbeliket, pl. "Az ember tragédiájához" komplett Madách életrajz és némi elemzés volt gyárilag mellékelve a könyv hátuljában. Töri: térkép, térkép és térkép! Lényegében minden rajta van, dátumok, helyek, békekötések, csaták stb. Plusz jól néz ki, ha kiviszed és bôszen mutogatod, hogy ki, merre, mikor -- teljesen úgy néz ki, mintha megtanultad volna :). Kihúztam az elsô vh 1914-16-os szakaszát; úgy kellett lelôni a végén. Az egész osztálynak szerencséje volt, mert hozzánk kedves töritanárunk berakta '56-ot is, amit senki nem volt képes megtanulni, de valamilyen csoda folytán mindenki elkerülte. Rendes volt mindenki, egy srác bukott matekból írásbelin, de szóbelin ôt is átrugdosták. Én összesen egy hetet tanultam az egészre, -- two in one, felvételire is -- elég volt. Mérd fel képességeidet, agykapacitásodat, nem kell agyonerôltetni magad, de tanulj rá. Tényleg nem lesz ennél könnyebb vizsgád; én római jog elôtt többször visszasírtam...
Törölt nick Creative Commons License 1999.03.13 0 0 51
Azért engem meg a haverom majdnem meghúztak töriből. Történt ugyanis, hogy az egész osztályból 1 emberke kidolgozta a tételeket, és mindenki azt tanulta meg. Én i meg a haverom is megtanultuk azt, csak éppen bementem, kihúztam, kidolgoztam, elmondtam, majd mikor a végére értem így szól a vizsgáztató tanárnő:
"Ez szép bevezetés volt, akkor most lássuk a lényeget."
Na mondom, puff neki, ez jó volt, nekem itt volt vége. Szerencsére a hidegháborúról kellett volna beszélnem, arról meg tudtam rizsázni Iq-ból, így megúsztam egy 2-esel. A haverom kissé rosszabbul járt, neki póttétel meg minden bejátszott.
robicsek Creative Commons License 1999.03.12 0 0 50
aki már vizsgázott, biztos tudja, de hátha valakinek új tanács.
Ha szóbeli, a felkészüléskor meg amikor beszélsz, hagyjál ki valami nagyon fontosat, amit tudsz. (persze ehhez tudni kell valamit)
Igy kicsit növelkheted az esélyét annak, hogy olyat kérdeznek, amit tudsz - jó eséllyel azt fogják megkérdezni amit kihagytál, és vágod a választ.
Más- ez ugye PR trainingek alapja. Nem feltétlenül kell a kérdésre válaszolni, csak tudd, hogy mit akarsz mondani és azt mondd meggyőzően.
CaMeL Creative Commons License 1999.03.12 0 0 49
Hmm... ha nem mondtátok volna mind, akkor sem csináltam volna másképp. Nem fogom túlzásba vinni a tanulást. Természetesen írjatok még bármit. És majd miután lement minden, nyitok egy szép topicot ennek örömére, és közszemlére teszem a jegyeimet... :))
CML
CSIBE Creative Commons License 1999.03.12 0 0 48
Az én érettségi vizsgám kicsi abszurdra sikeredett, amit akkor sajnos nem értékeltem viccesen, inkább pánikba estem. A következő történt:
96. Június 21-én bementünk reggel 8-ra, hogy majd akkor eldől ki mikor megy majd be. Nekem csak másnapra kellett bemenni, nem aggódtam. Nem tanultam már az előző napon sem, gondoltam majd átnézem még egyszer utoljára a tételeket ma, úgyis holnap kerülök sorra. Délig azért a suliban maradtam és vártam a barátaimat, de aztán hazamentem, hogy kicsit lazuljak, mert nem aludtam már az éjszka semmit az idegességtől.
Délután 3 órakor telefonált nekem haza az Osztályfőnököm (épp ebédeltem), hogy mégicssak sorra kerülök ma és azonnal menjek be. Namármost engem kivert a víz, hogy nem is tanultam + iszonyú álmos vagyok és különben sem erről volt szó.. Bementem, de még várnom kellett. Fél 6-kor kerültem sorra, de addigra már tiszta görcs voltam és hulla fáradt.
Nem volt semmi gond, mindenből szépen leérettségiztem (azért jó tanuló voltam, meg tanultam is, de ezt előtte nem éreztem) Azért mégiscsak volt egy bökkenő: Történelem tétel. Ettől féltem a legkevésbé mert kitűnő voltam belőle. A harminc tételből 29-t kiválóan tudtam. Kivéve a Rákóczi Szabadságharcot, ehhez már valahogy nem volt türelmem + utáltam is mindig ezt a témát. (Lehet, hogy nem vagyok eléggé hazafi?) Mondanom sem kell ezt húztam. (Ja igen a vizsgaelnök Történelem szakos volt,márcsak a story érdekessége miatt.) Rákócziról egy büdös szót sem tudtam, pedig töriből a tanárom versenyre is küldött annó, de e téma ellen fellázadtam. A Sokktól nem kaptam levegőt, amit a tanárok is észrevettek a töritanárom meg különösen, mert nem értette mi lehet a baj.. Megsúgtam neki, mire Ő is megijedt. Végül is, mikor jegyzetelni kellett akkor súgott pár szót, de mint tudjuk csak annak lehet súgni, aki tud.. Azért mégicssak valamit összehablatyoltam és leérettségiztem töriből, de elmondhatom éveket öregedtem azalatt a párperc alatt.. Ma már csak nevetek rajta, de akkor rémálom volt.
Tanulság: Az összes tételt megtanulni, de legalább egy kicsit tudni mindegyikből.. ;o))
Üdv: Csibe
Calliope Creative Commons License 1999.03.12 0 0 47
Kedves CaMeL!
Nyugtatásul én is azt mondom, hogy tényleg ez lesz a legegyszerűbb vizsgád, ha továbbtanulsz, visszasírod még.
Nekem is mondták anno, hogy nem lesz nehéz, utólag csak nevetni fogunk rajta, én azért pánikoltam rendesen. Ettől függetlenül nem vittem túlzásba a tanulást. A magyar tételeket az érettségi előtt 3 nappal 15 óra folyamatos gépeléssel dolgoztam ki. (Aztán persze körbejárt gyorsan floppyn, mert mindenki elkérte... :))
Töriből viszont én kaptam floppyn a dolgokat. És az érettségi napján alig 5 tételt tudtam töriből. A többi tárgytól nem tartottam, de ha erre gondoltam, kirázott a hideg.
Érettségi napja. Megérkezem - kicsit várni kell. A folyosón kiborultam, asszem némi hiszti mián bőgtem egy sort. Így viszont totál nyugodtan vonultam be a terembe. Első: töri. Nagylevegő - húzás - elolvasás: Széchenyi. Nagylevegő szussz ki, nagy vigyorgás, kövek görögnek. Ez volt a kedvenc témája a tanárnőnek, jó kis mesélős tétel, bár még ezt is sikerült elszúrnom egy kicsit, úgyhogy csak 4-est kaptam (mert akitől kaptam a tételeket, elfelejtette a végét leírnia tételnek... :o))).
Magyar: utolsó tételek egyike, ez azért jó, mert ballagás előtt 2 héttel tanultuk. Nyelvtan: kihúztam az egyetlen tételt, amit tudtam, a nyelvújítást.
Németből kedélyesen "elbeszélgettünk" a tanárnővel, próbáltam úgy irányítani a dolgokat, hogy nekem minél kevesebbet kelljen beszélnem.
Aztán jött a földrajz. Igen ám, de mikor kihúztam a tételt, és leültem, döbbentem rá, hogy nekem nagyon kell pisilnem. (Ugye ha az ember már kihúzta a tételt, akkor nem mehet ki.) Na, bírjuk ki valahogy. Kidolgoztam, nekikezdtem a felelésnek. Örültem, hogy ülök, mert különben... Erre a tanárnő javasolta, hogy ugyan menjek már ki a térképhez, és mutassam is, amit mondok... :)))
Miután mindent elmondtam, alig győztem kivárni, hogy a tanárnő végigmondja az értékelést (5), úgy rohantam kifelé.
:o)))))))))
Nálunk mindenkit átrugdostak, pedig volt egy srác, akinél töriből nagyon rezgett a léc (simán megvághatták volna).

Tanulni nem árt, de azért ne vidd túlzásba, mert csak belezavarodsz.
Sok sikert!
:)

CapitainMorgan Creative Commons License 1999.03.12 0 0 46
Azert volt egy poen is az Irodalom erettsegimen, a szobelin. Mar azt sem tudom hogyan került szoba Jozsef Attilanal Gardonyi Geza. A lenyeg, hogy az idiota vizsgabiztos, megkerdezte, hogy mi Gardonyi Altalam legszebbnek itelt müve. Mondtam teljes komolysagommal, hogy a "Csillagok haboruja" . Kicsit furcsalltam, a nagy csöndet, mert a vizsgaztatok egytöl egyig allig kaptak levegöt, de aztan erezten a gondot es kijavitottam "Egri Csillagokra". Mindenki jot föhögött, es ezutan mar az sem volt gond, hogy a törierettsegimen az egyik tanar a mappajara irogatta az evszamokat meg a neveket es uyg mutogatta nekem miközben en szobeliztem.
hat ennyi.
CapitainMorgan Creative Commons License 1999.03.12 0 0 45
Puska: Az ötletadas elött tisztazni kell, hogy milyen nemü vagy, es eddig puskaztal-e. Ha nem akkor kell döntened kockaztatsz, vagy inkabb beseggelsz mindent. No nalam ez nem megy, ezet irtam puskat leginkabb matekra.
A könyves dolog igen kockazatos, ha lebuksz vele senki nem fog kimosni.
Olyn puskazast kell kitalalnod, ami minden helyzetben kivizelezhetö, hasznalhato.
Asszem mikor beülsz a terembe nem oda ülsz ahova te szeretned. Altalaban nevsor szerint megy a dolog. Ha joba vagy az osztalyfönökkel megbeszelheted vele, hogy melyik oldalrol szeretned hogy kezdje a nevsort.
Masokra halgatni nem nagyon jo, föleg ha meg puskat is adnak körbe, mert ha valaki elir valamit, akkor nagyon nagyot lehet pofara esni.
Van egy csomo puskazos ötletem, ha van kerdesed küldjel egy e-mail, es leirom.
Yv Creative Commons License 1999.03.12 0 0 44
Oh, az érettségi:)
Magyar érettségi előtt a barátommal witáztunk Csokonairól. A wége az lett, hogy elő a könyw, hogy megnézzük kinek wan igaza. És másnap Csokonaiból írtam a wizsgát.
Matek és angol írásbelire tanultam rendesen, mert központit írtam belőle. Nem is wolt gond.
Aztán szóbeli. A harmadik nap érettségiztem elsőként. Izgulni még időm se wolt. Külkerből tudtam 5 tételt a 40-ből.És kihúztam az 1-est. A legkönnyebbet. Magyarból az utolsó órákon wett tananyagot húztam, angolból a "Me and my family" című irtó nehéz tételecskét.
Töriből nem dolgoztam ki egy tételt se. Kaptam egy párat (azt hittem mindet) és azokat olwasgattam. És kihúztam a Reformáció-ellenreformáció newűt. Upsz.. wolt ilyen is? De a tanárnő odajött, amíg dolgoztam kifele, és elém nyomta a térképet. Erről olwasgattam le dátumokat, helyszíneket:) A legyobb rész:
Tanárnő: Igen, igen.. wolt egy hosszú háború is..
Én: Oh, igen. A százéwes.
Tanárnő: annál röwidebb.
Én: Harmincéwes.
És töriből négyes lettem:)
(Persze az is lehet, hogy előbb mondtam harminc éwest, aztán jawítottam százra, már nem emlékeszem. Régen wolt, és dátumokra-eseményekre soha nem is tudtam emlékezni)
CaMeL Creative Commons License 1999.03.12 0 0 43
Iwo: a matekkal kapcsolatban remélem igazad lesz :)
+mindenkitől köszönöm a sok sok szart !!! (a szerencsehozót ;-)
Mekklátja: nekem most megfelelne a szisztéma, ami '74 ben volt... :))
Nyelvtan : Te mikor érettségiztél ? :))

CML

Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.03.12 0 0 42
Oroszból egy hangyányit tudók elonyben:

Hárman mentünk be egyszerre vizsgázni. Amíg én a töri, meg a magyar tételemet dolgoztam ki, két haverom felelt oroszból. Mind a ketto frenetikus volt. Nagy kínlódásom ellenére is majd lefordultam a néma röhögéstol a székrol. Az elso srác ugyanis legaláb húsz perc téma kidolgozás után, mikor kiszólították, csak leült, és némán fixírozta a bizottságot. Kérdezik: mi a baj. Azt mondja:

-Hát, igazából az, hogy nem tudtam lefordítani a kérdést, mert oroszul van írva.

Bannnnggg! A politikai helyzet lazulását jellemzi, hogy azonnali akasztás helyett kapott egy másik kérdést, amit ott azonnal le is ellenoriztek, vajon érti-e. Nagyjából értette, úgyhogy visszaült kidolgozni.
Közben kiszólították a másik srácot. Az o feladata az volt, hogy kb. húsz mondatban jellemezze a lakásukat.
Így indított:

-Nas komnata.

Nem kellett kb. nyolc évi orosz tanulás után nagy ásznak lenni ahhoz, hogy felkapjam a fejem: nem igazán sikerült egyeztetnie a két szó nemét. Hát, nem túl szép nyitás egy érettségin. Na mindegy, ez ugye valami olyasmit jelent a hiba ellenére: a mi szobánk.
Aztán kiderült, ezzel azt akarta mondani szegény: az ÉN szobámBAN.

Mind a ketten leérettségiztek....

Üdv, Palánk

N e t S h a r k Creative Commons License 1999.03.12 0 0 41
Visszasírod majd még az érettségit az első egyetemi vizsgád előtt.
nyelvtan Creative Commons License 1999.03.12 0 0 40
évközben = év közben
puska szállítással = puskaszállítással
Előzmény: Ex-Ganjaman (7)
Tygger Creative Commons License 1999.03.12 0 0 39
Boccs a duplázásért... de elsőre azt írta ki, túlterhelt a rendszer, meg hogy próbáljam újra... hát próbáltam :-)
Tygger Creative Commons License 1999.03.12 0 0 38
Halihó!

Én is csak csatlakozni tudok a többiekhez, és azt mondani, ne sz*rj be, de ne is sz*rd le :-)) Én speciel magára az érettségire szinte semmit nem tanultam... valahogy mással voltam elfoglalva... (a nők, ugye :-)) ). Magyar írásbeli: úgy mentem be, hogy lesz, ami lesz, ugyan spec. erre nem készültem, de... meglátjuk. 1996 volt az év. Tételek: 1. a tájlíra, meg a magyar táj szerepe a költészetben Balassitól-Bornemisszától a XX. századig. 2. Az Ember tragédiájáról valami, már nem emlékszem. 3. Illyés Gyula: Bartók c. versének elemzése/értelmezése.
Namármost, pillanatok alatt leesett, hogy az 1. nagyon átfogó, azaz amilyen könnyűnek látszik, akkorát lehet szívni is vele, ha a zember nem egészen biztos mindenben... 2. szerettem, jó is lett volna, de nem lehet használni a szöveggyűjteményen kívül semmit, fejből meg nem tudom az egész művet, pedig idézetek nélkül sz*rt se ér az egész - és a "stílusom" is olyan volt, hogy kellett volna hozzá a szöveg... 3.: nem jutottunk el odáig magyarórán... Illyéstől azelőtt egyetlen verset se olvastam. Mi legyen?
Nézzük a verset, mégiscsak abból van "forráskód" :-))
Elolvastam. Nagy levegő. Kis latolgatás... belevágtam. Hadováltam valamit a Nyugat c. irodalmi folyóiratról, erről-arról (a szerzőről csak a születési évét tudtam, ami benne volt a szöveggyűjteményben :-))) ... aztán hogy-hogy nem, erőlködés nélkül összehoztam vagy 8 oldalt a versről... a tanárom odáig volt meg vissza (hárman választottuk azt az egész évfolyamról). És mit kaptam...? 5-öst :-))) Ahhoz képest, hogy semmit nem tudtam Illyésről, meg ez volt az első olvasott versem tőle, nem is rossz :-)) Csak nem kell - nem szabad - berezelni.
Szóbelin meg kihúztam Arany Jánost -soha rosszabbat :-)) A töritől viszont f*stam. Abból mindig eggyel rosszabb jegyem volt, mint a többiből, pedig abból tanultam a legkevésbé keveset... És a tételeknek vagy a felét (osztálytársakról fénymásolva), ha sikerült elolvasnom... De most hál' Istennek kihúztam a reformkor - vagy a szabadságharc utáni idők? már nem is tudom - nagy magyar politikusait, vagy államférfiait. Mese :-)) Aztán _majdnem_ 0 tanulással ez is kitűnő lett (a gimiben először és utoljára itt kaptam töriből ötöst!!!)...

Szóval: "Ember, küzdj, és bízva bízzál!" (Na, miből idéztem? [ezt illik tudni... :-)) ] )

Tygger Creative Commons License 1999.03.12 0 0 37
Halihó!

Én is csak csatlakozni tudok a többiekhez, és azt mondani, ne sz*rj be, de ne is sz*rd le :-)) Én speciel magára az érettségire szinte semmit nem tanultam... valahogy mással voltam elfoglalva... (a nők, ugye :-)) ). Magyar írásbeli: úgy mentem be, hogy lesz, ami lesz, ugyan spec. erre nem készültem, de... meglátjuk. 1996 volt az év. Tételek: 1. a tájlíra, meg a magyar táj szerepe a költészetben Balassitól-Bornemisszától a XX. századig. 2. Az Ember tragédiájáról valami, már nem emlékszem. 3. Illyés Gyula: Bartók c. versének elemzése/értelmezése.
Namármost, pillanatok alatt leesett, hogy az 1. nagyon átfogó, azaz amilyen könnyűnek látszik, akkorát lehet szívni is vele, ha a zember nem egészen biztos mindenben... 2. szerettem, jó is lett volna, de nem lehet használni a szöveggyűjteményen kívül semmit, fejből meg nem tudom az egész művet, pedig idézetek nélkül sz*rt se ér az egész - és a "stílusom" is olyan volt, hogy kellett volna hozzá a szöveg... 3.: nem jutottunk el odáig magyarórán... Illyéstől azelőtt egyetlen verset se olvastam. Mi legyen?
Nézzük a verset, mégiscsak abból van "forráskód" :-))
Elolvastam. Nagy levegő. Kis latolgatás... belevágtam. Hadováltam valamit a Nyugat c. irodalmi folyóiratról, erről-arról (a szerzőről csak a születési évét tudtam, ami benne volt a szöveggyűjteményben :-))) ... aztán hogy-hogy nem, erőlködés nélkül összehoztam vagy 8 oldalt a versről... a tanárom odáig volt meg vissza (hárman választottuk azt az egész évfolyamról). És mit kaptam...? 5-öst :-))) Ahhoz képest, hogy semmit nem tudtam Illyésről, meg ez volt az első olvasott versem tőle, nem is rossz :-)) Csak nem kell - nem szabad - berezelni.
Szóbelin meg kihúztam Arany Jánost -soha rosszabbat :-)) A töritől viszont f*stam. Abból mindig eggyel rosszabb jegyem volt, mint a többiből, pedig abból tanultam a legkevésbé keveset... És a tételeknek vagy a felét (osztálytársakról fénymásolva), ha sikerült elolvasnom... De most hál' Istennek kihúztam a reformkor - vagy a szabadságharc utáni idők? már nem is tudom - nagy magyar politikusait, vagy államférfiait. Mese :-)) Aztán _majdnem_ 0 tanulással ez is kitűnő lett (a gimiben először és utoljára itt kaptam töriből ötöst!!!)...

Szóval: "Ember, küzdj, és bízva bízzál!" (Na, miből idéztem? [ezt illik tudni... :-)) ] )

nyelvtan Creative Commons License 1999.03.12 0 0 36
osztály első = osztályelső
Előzmény: Ex-Ganjaman (7)
nyelvtan Creative Commons License 1999.03.12 0 0 35
meg legyen = meglegyen

Asszem, nyelvtanból se lehettél nagy spíler. :)

Előzmény: Mci (6)
mekklátja Creative Commons License 1999.03.12 0 0 34
Hát, kedves CaMeL, én semmi lényegeset nem tudok e dologhoz hozzátenni, vicceset sem tudok mesélni. Legfeljebb több elöttem szólóhoz tudnék csatlakozni, nem olyan nagy durranás, mint amennyire fél töle az ember.

Amiért mégis hozzáröfögök a témához az az, hogy elmeséljem, még az eddig szólókhoz képest is mekkora mákom volt az "érettségivel".

Sajnos az egész már ügen-ügen rég volt, egész pontyosan 1974-ben. :-(((

Akkoriban dúlt az ostoba vita arról, hogy ne osztályozzuk a gyereket, mert 1. nem jó az, hogy a jegyért tanul, nem a tudásért, mintha akadna gyerek - egy-két kivételtöl eltekintve -, aki az elején nem kényszerböl tanulna, hanem, baromi öntudatosan, a tudásért magáért; és 2. az osztályozás frusztrálja a kiscsatárt, fél a rossz jegytöl és még azt sem tudja kihozni magából, amire egyébként képes lenne. Meg egyéb baromságok...

Na szóval, ez az egész hülyeség - ezt persze csak a mai fejemmel tudom - éppen 1974-ben, az érettségivel kulminált, amikor is nem volt osztályzás. A kategóriák úgy hangzottak, hogy:
nem felelt meg = 1
megfelelt = 2-5
dicsérettel megfelelt = 5+

Mi volt az eredmény? A csatárok sz@rtak bele magasról, hiszen ha már valamit hozzá tudtak hörögni a témához, megkapták a "megfelelt"-et, ami, ugye, bármi lehetett kettes és ötös között...
Ez az egyetlen ilyen év volt és hát én beleestem...

Hab a tortán: mikor érettségiztem, már tudtam, hogy felvettek az egyetemre...

Na, szóval nem idegesíteni akartalak - arra, hidd el, úgy sincs okod. Persze, az is biztos, hogy nem hiszed el, majd csak utána. Ez a dolgok rendje.

Csak ha már feldobtad a témát, nem bírtam magamban tartani, milyen barmok tudnak lenni az "oktatáspolitikusok". És ma ennél még nagyobb baromságokra készülnek...

Szóval hajrá, és bocs a terjedelemért!

mekkÜdv

Előzmény: CaMeL (-)
Iwo Creative Commons License 1999.03.12 0 0 33
Nekem még viszonylag frissek az emlékeim, hiszen tavaly érettségiztem.

Hááát, véleményem szerint túl nagy feneket kerítenek az egésznek, mert valójában (legalábbis a _normális helyeken_) tényleg arra kiváncsiak, amit tudsz, és nem arra, amit nem (éppen ezért felesleges belekezdeni olyasminek a részleteibe töri v irodalom közben, amiről fingod sincsen, ezzel csak magadat szopatod meg:-).

Nálam különösen bejött a dolog, hiszen iszonyatos mákjaim vannak ilyen téren, valahogy mindig "bele tudok húzni" A tételbe. Ezt már a négy év során is megfigyeltem, hogy mindig az a doli csoport volt a könnyebb, amelyikbe én is benne voltam :)

Mennyit kell tanulni az érettségire? Ez attól függ, milyen tárgyakból kell letenni az érettségit. Ami bizti, hogy töri és irodalom van. A "töri összest" mindenképpen ajánlom (azaz megtanulni az összes töritételt), nekem kb 5 nap alatt volt meg (napi 3-4 tétellel számolva, a maradékot már tudtam (26 + B tételek volt nekünk összesen))

Az Irodalom már egy kicsit unalmasabb téma. Főleg ha abszolút nem is érdekel. Akkor már maga a halál. Én úgy csináltam, hogy _csak_ a magyar vonatkozású dolgokat tanultam meg (a default 19 magyar költőt, írót), mivel előtte végeztem egy valószínűség számítást arról, hogy írásbelin nincs az az isten, hogy ne lehessen magyar vonatkozású dolgot választani, a többit majd esetleg szóbelire. Természetesen írásbelin lehetett, sőt mindhárom tétel magyar vonatkozású volt. úgyhogy örültem is magamnak rendesen. Ezek után persze eszem ágában sem volt a maradák 10 tételt megtanulni, hagytam helyet inkább másnak... Jól ki is húztam Balassit, úgyhogy megint bejött a mázli.

Matek: Ez a legkönnyebb. Valami olyan szinten hihetetlenül nevetségesen könnyű volt, hogy az már nem is igaz. Kezdve azzal, hogy 18 ponttól kettes, a max pontszám meg 60... Szóval Camel, ha a négy év során bizti volt a kettes, akkor éetsségin minimum hármasra számíthatsz. Bár, az is igaz, hogy aki ötöst akart nálunk, annak a két elméleti tételre is válaszolnia kellett, amiket nyilván senki sem tanul meg. Ehhez kapcsolódik az egyetlen érettségi-puskázós sztorim:
Mivel szeret az ember biztosra menni (mivel a két elméleti kérdésért 24 pont járt, ami ha megvan, akkor máris megvan a kettes), a csokika meg a kóla mellé betettem a padba a 160 matek elméleti tétel könyvecskét, és jó hátra ültem le a teremben. Már nagyban megy a móka, olyan 40 perce, elérkezettnek láttam az időt, hogy szépen ki-copypastézzam az elméleti válaszokat. Hajoltam be a padba, erre hirtelen érdekes látvány tárult elém: maga az osztályterem, ugyanis HIÁNYZOTT a pad belsejét lefedő elülső lap!!! Mondhatni rekord gyorsasággal tüntettem el a könyvet, az újságot olvasgató felügyelő tanár már csak arra lett figyelmes, hogy a táskából újabb csoki kerül elő... Végiggondoltam, hogy mi történt abban a félórában, amíg ott figyelt a könyv, amit bárki észrevehetett volna. Ennek ellenére senki nem vette észre... Mázli. Azt ajánlom, mindenki nézzen be előbb a padba, mielőtt puskákat helyez el benne...

A többi tárgy az már specifikus, ahhoz nem tudok tippeket adni, de ha megírod, mik, akkor megpróbálok. Nálunk volt még programozás és adatbázis írásbeli+elmélet, valamint alkalmazás elmélet. Ezek elég primók voltak. Főleg, hogy alkalmazásból ismét belehúztam, kiválasztottam azt a tételt, amit a csoportkidolgozásnál én csináltam... (mikroprocesszorok, regiszterek, etc).

Szóbelin az első a töri volt, behúztam a feudalizmust, a hűbéri rendszert. Mondhatni kedvenc témám, hiszen imádom a középkori cuccokat, meg odavagyok a fantasy iránt. Úgy kellett a tanárnak lelőnie, hogy ugyan hagyjam már abba.

Na, bocsi hogy ilyen hosszúra sikerült. Pedig még van egy rakat sztorim, még az eszemben is vannak, igény szerint leírom őket ide!

Camel: és egy kalap szart kívánok. Ilyesmit kell, nekem is ilyet kívántak (jegyeim: töri:5, irod:4, matek:3, prog:4, alktech:5)

fargo Creative Commons License 1999.03.12 0 0 32
Érettségi, de rég is volt! Egyébként nem egy nagy durranás, bár be kell vallanom, hogy az elôtte lévô napon még gôzkalapáccsal sem lehetett volna beverni egy zabszemet a seggembe ;-) Sokszor imádkoztunk késôbbi vizsgák során, hogy bárcsak olyan bakfitty lenne, mint az érettségi.

Na jó, itt van valami:
Angol nyelvi tagozat, érettségi. A tanár pikkelt rám, (kicsit), így mikor már elmondtam mindent, akkor azt kérte, rizsáljak valamit az ENSZ szervezeteirôl, nevezetesen a WHO-ról. Nomármost, nekem kedvenc zenekarom a The Who nevű angol banda volt, róluk vég nélkül tudtam fecsegni, sajna az ENSZ-re vonatkozókat nem tanultam meg. A vizsgabiztos egy kukkot nem beszélt angolul, csak vigyorgott, mint a tejbetök, meg bólogatott, tiszta sor volt...

Véreb Creative Commons License 1999.03.11 0 0 31
Nem velem esett meg, hanem egy osztálytársammal:
A srác a fizika OKTV-n benne volt az első tizben, a szóbeli érettségire már tudta, zöld a lámpa az egyetemre, igy az érettségire nem is nagyon tanult. Magyarból kihuzta Kazinczit. A tétel kidolgozása közben a mat-fiz szakos OF. odament hozzá:
-Na ........, hogy megy?
-Tanár úr, mikor élt Kazinczy?
-Nem tudom pontosan
-Mégis, melyik század?

A végen ha jól emlékszem, 3-ast kapott.

Véreb

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!