Keresés

Részletes keresés

...slr... Creative Commons License 2022.06.30 0 0 8863

"Végül lenne itt néhány kép a töltőtollaimról, de nem engedik feltölteni."

Talán a fórum méretkorlátot szab a feltölthető képeknek. Kisebb felbontásban talán engedné. Az is lehet, hogy miután kiválasztottad és feltöltötted a képet, nem nyomtad meg a beillesztés gombot, ami a feltöltés ablakból átmásolja magába a kommentbe.

Előzmény: Minarik Laci (8860)
...slr... Creative Commons License 2022.06.30 0 0 8862

"A születési éved láttán kicsit meglepődtem, mert idősebbnek gondoltalak."

Én is idősebbnek érzem magam. Brutális munkákat végeztem, háromszoros tempóval éltem, és azt hittem, ezt örökké bírni fogja a szervezetem. Nem bírta. A jobb írószereimet abban az időszakban tudtam beszerezni, amikor külföldön dolgoztam, majdnem korrekt fizetésért. Sokat kellett utaznom, a repülőtereket pedig olykor átalakítják, olyankor bezárják a vámmentes boltokat, de előbb kiárusítják a készletet. Így tudtam feleségemnek töredék áron Caran d'Ache Madison töltőtoll - golyóstoll - mechanikus ceruza triót venni, nagyon szép kivitelben. Hasonló módon jutottam hozzá egykori kedvencem, a Tombow 707 Zoom különböző változataihoz, köztük a jubileumi ezüst - arany színű változathoz is. A gold filled Cross készletemet egy amerikai professzortól kaptam ajándékba. Ő nyugdíjazásakor kapta, de ki nem állhatta a Crosst :-) .

Én nem vagyon olyan kitartó töltőtoll elemző - teszter - gyűjtő, mint te vagy. Az utóbbi jópár évben az életemért küzdöttem, annyi energiám jutott a tollakra, hogy kitisztítva - kiszárítva tegyem el őket. Egy majdnem végzetes súlyvesztés kapcsán kaptam egy memóriatörlést is. Olyan emlékeztetők, mint az írásaid adnak kapaszkodót, hogy egy-egy régi kedvenc témámban visszaemlékezzek dolgokra. 

Előzmény: Minarik Laci (8860)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.06.30 0 0 8861

Nagyon szép kis gyűjtemény, a CROSS márka eddig elkerült.

Remélem egyszer sikerül azt is kipróbálni!

Üdv: Laci

Előzmény: ...slr... (8859)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.06.29 0 0 8860

Kedves ...slr...,

A születési éved láttán kicsit meglepődtem, mert idősebbnek gondoltalak. Ezek szerint csak 5 évvel vagyok fiatalabb...

Vidéki kis településen élő szüleim anyagi és társadalmi helyzete nem adta meg nekem azt a lehetőséget, amit te kaptál. Ennek hatása máig érződik, mert az elmúlt 4 évben (mióta az őrület tart) én inkább az olcsón elérhető töltőtollakból vettem sokat és nem a drágább kategóriából kevesebbet. Viszont így közel 200 db töltőtollat volt szerencsém kipróbálni. Volt köztük néhány nagy nevű és jó minőségű töltőtoll is. A szerencse hozzásegített néhány használt, de jó állapotú Montblanc, Parker Pelikan, Platinum, Sailor, LAMY és még sorolhatnám töltőtollhoz, melyekből néhánynak arany hegye van. Szerencsére elég sok régi magyar gyártmányú töltőtollhoz is hozzájutottam, ami köztudottan a kedvenc. A megszerzett töltőtollak egy része hiányos vagy romos állapotú, de még így is sokkal több szépen író, jól működő tollam van, mint amennyit rendszeresen használok is. Szeretek foglalkozni velük. Tisztogatom őket, a neten kutatom a fellelhető információkat és írogatok velük. Leginkább csak úgy magamnak, mert a dolgos hétköznapokban egyre kevesebb lehetőség adódik a kézírásra.

És keresem azok társaságát, akik szintén kedvelik és használják a töltőtollakat. Ezért is vagyok itt. Sajnos elég ritkán látogatott ez a fórum. A nagyobb közösségi oldalakat tudatosan kerülöm, mert tudom, hogy abban elmerülnék...

Szóval örömmel olvasok olyan személyes élményeket, történeteket, amik a töltőtollakkal kapcsolatosak, de szívesen segítek azoknak is, akik nem rendelkeznek elegendő információval a témában. Nem vagyok ugyan  nagy szakértő, de akik tőlem sokkal többet tudnak azok ritkábban járnak erre.

Végül lenne itt néhány kép a töltőtollaimról, de nem engedik feltölteni. Ha rájövök mit csinálok rosszul,  feltöltöm azokat is.

Üdv: Laci

Előzmény: ...slr... (8858)
...slr... Creative Commons License 2022.06.29 0 0 8859

Cross tollaim - ceruzáim, amik soha nem hagytak cserben. Century II golyós- és töltőtoll, Century Classic golyós- és töltőtoll. Már az alap Century Classic ceruza is nagyon ötletes azzal, hogy két irányba tekerve az írószer alját és tetejét más-más funkciót kapunk, de a gold filled készlet ceruzája igazi különlegesség. 0,9 mm-es hosszú grafittal működik, és a Cross régesrégi propel-repel technikáját használja. Egy irányba tekerem - kitolja a hegyet a tekeréssel arányosan, másik irányba tekerem, visszahúzza.

 

...slr... Creative Commons License 2022.06.28 0 0 8858

Kedves Laci, örülök, ha tudok olyat írni, ami valakit érdekel. A kor nem érdem, 1960-ban születtem, és mérnök szüleim mellett természetes módon vettem magamba a jó és különleges írószerek szeretetét. Sajnos már egy ideje nem sokat írok kézzel, oldalak ezreit billentyűzeten termelem. Feleségem viszont intenzív kézíró, neki még szebb gyűjteménye is van, mint nekem. 

 

Ami ma a Lamy Safari (elérhető árú, jó minőségű töltőtoll), az volt egykor a Parker Vector. Egyetem alatt többet is elszaggattam, mindegyiknek tintás kéz lett a vége, és előbb-utóbb megelégeltem. A Safarival nincs sok tapasztalatom, de van itthon egy-két igazán jó töltőtoll. Ha ezekkel találkoztam volna anno, nem szerettem volna ki a töltőtollból évtizedekre. 

 

Amerre jártam, onnan próbáltam olyan tollat hozni, ami a helyre jellemző. Egyszer Atlantába vitt a munkám, ahol egy irodaszer-boltban bóklászva hihetetlen Cross akciók voltak. Korábban kifejezetten ellenszenves volt számomra a Cross, de vettem párat, kipróbáltam, és úgy döntöttem, barátaimnak, a családnak is Crosst hozok ajándékba. Nagyon megbízhatóak voltak, ötletes megoldásokkal. A Century II töltőtollamat viszont már itthon vettem, az Office Depot-ban. Amikor kijött a Cross ATX sorozata (nem tetszik), 8000 Ft-ra leértékelték a Century II töltőtollat, ráadásul aranyozott heggyel. Lecsaptam rá, és az lett legeslegjobb töltőtollam, soha nem lettem tintás tőle, még utazásnál sem. Most már húsz éves, kopott, de még mindig megbízhatóan ír. Feleségem legjobb töltőtolla egy Caran d'Ache Madison, az egy álom. Jó régen kapott tőlem és fiamtól egy piros lakk - arany szerelvények kialakítású Parker Rialto készletet, az is szuper volt. Használja ő is a Safarit, és kis kedvence egy átlátszó Kaweco Sport töltőtoll, F-es heggyel. Legrosszabb töltőtollam egy Parker Sonnet volt, a jók között szerepelt a Rotring 600, és van egy Faber Castell Ambition-öm is, ami viszont akkor jött, mikor már nem írtam intenzíven kézzel. Vannak még érdekességek, például egy Harley Davidson, aminek a kupakja dugattyút formáz, masszív darab.

Előzmény: Minarik Laci (8857)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.06.28 0 0 8857

Kedves ...slr...,

Nagy örömmel és kicsit irigykedve olvasom hozzászólásaidat, mert olyan dolgokról írsz, ami szerintem sokunknak nem adatott meg. A '70-es évek elején, amikor én még a csattogó lepkével szaladgáltam, Te már a Parker szuper golyóstollával írtál és tudtad, hogy az szuper. Kérlek írj még hasonló élményeidről, hátha más is szívesen olvasná.

Az én írásom egy olyan személynek szól, aki határozott elképzelésekkel, de kellő tapasztalat híján kíván a töltőtollal való írással megismerkedni. Legalábbis nekem ez jött le. Röviden és tömören igyekeztem megerősíteni elhatározásában és segíteni a kezdeti lépések megtételében. Hiszen ezért fordult hozzánk.

Anyagi helyzetét nem ismerjük, de első töltőtollnak semmiképpen nem javasolnék 10.000 ft-nál drágább tollat venni, és ezt ő is tudja. Ha ráérez az ízére és megtetszik neki a töltőtollal írás élménye, majd eldönti, milyen tollat vesz még. Esetleg ismét megkeres bennünket és kikéri a véleményünket további töltőtollak vásárlásához. Remélem, megosztja velünk kezdeti és későbbi tapasztalatait! Kíváncsian várom.

Üdvözlettel: Laci

Előzmény: ...slr... (8856)
...slr... Creative Commons License 2022.06.28 0 0 8856

Szervusz Laci, csak a történelmi hűség kedvéért említem meg, hogy voltak olyan golyóstollak, melyekkel az írás ugyanolyan könnyű volt, mint a töltőtollal. A hetvenes években, és egy darabig még utána is kedvencem volt a Parker Extra Fine golyóstoll betét, legjobban szerettem a rendkívül karcsú, elegáns vonalvezetésű Classic-ban használni. Ha a sarkánál fogva lelógattam egy A4-es lapot, a Parker Extra Fine úgy is tudott rá írni, a lehelletnél is gyengédebb nyomással. Jóval később, az OHTO ceruza formájú, fa burkolatú Needle-Point NBP-297 tollával volt hasonló élményem.

 

Sajnos a Parker csődbe ment, kétszer kapott új pénzügyi beruházót nem a tollas szakmából, első dolguk volt, hogy az ilyen finom dolgokat megszüntették. Nincs már Classic, nincs XF-es betét, nincs arany hegyű golyóstoll-betét sem, és sok modellt is megszüntettek, mérsékelték minőségét. 

 

Szeretem a töltőtollakat is, kedvencem egy Cross, de van Lamy Safari-m is, többféle heggyel. Az F tényleg jó választás.

Előzmény: Minarik Laci (8855)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.06.19 0 0 8855

Kedves Petra & Molly!

Üdv a fedélzeten! Örülök  hogy ismét nő a töltőtollal írók száma.

Golyóstollal írni jó és praktikus, töltőtollal írni élmény.

Régi korok tradíciója elevenedik fel írás közben...

Töltőtollal az írás technikája is más:

Ahhoz, hogy a golyóstollal vonalat húzzunk, a golyót görgetni kell a papíron. Ehhez némi nyomás szükséges, hogy a golyó gördüljön.

Egy töltőtollból a tinta a kapilláris hatás miatt magától kezd folyni, amikor a hegyét a papírhoz érintjük, tehát nem szabad rányomni!

Némi gyakorlás után, kis odafigyeléssel ez természetessé válik.

A LAMY SAFARI (F)-es heggyel szerintem nagyon jó választás. Amikor a profik kezdőknek ajánlanak töltőtollat, ez mindig az elsők között szerepel. Hétköznapi használatra tökéletes kis toll, kiváló német minőség, ergonómikus kialakítása segíti a toll helyes fogásának elsajátítását. Rengeteg színben elérhető, óriási a választék és nagyobb magyar írószerboltokban is kapható. A tinta tárolása viszont a standard európai szabványtól eltérő méretű patronban vagy a LAMY konverterében történik. A neten sok videó található, ahol ezt is megmutatják a tollat bemutató tollguruk. Nekem is van ilyen tollam, javaslom kezdő tollként.

A LAMY JOY szintén jó minőségű töltőtoll, de az 1,1 mm-es hegy jóval vastagabb vonalat húz, amivel nem könnyű a szokásos írás, inkább a kalligrafikus írásra alkalmas. Vásárlás előtt javaslom a kipróbálását, ne otthon derüljön ki, mit is tud ez a toll.

A tintaadagoló nekem a toll hegye alatt található kis műanyag alkatrész, ami a töltőtollban gyárilag benne van.

További hasznos információkkal is szívesen állok rendelkezésre, az e-mail címem publikus. (Buta kérdés nincs, csak buta válasz. Kérdezz bátran!)

Kívánom, hogy legyen sok örömöd a töltőtollal írásban!

Üdv: Laci

Előzmény: Petra & Molly (8854)
Petra & Molly Creative Commons License 2022.06.18 0 0 8854

Sziasztok!

Korábban nem használtam töltőtollat, de úgy döntöttem, hogy szeretném kipróbálni :) A munkám révén elég sokszor írok alá, eddig csak gagyi golyóstollaim voltak.
A választásom (egyelőre) egy LAMY Safari (F) és egy LAMY Joy (kaligráf heggyel, 1.1mm) tollra esett.

De lenne néhány kérdésem, mielőtt megrendelem.

A két típus között egyáltalán van különbség? :D 

Jól gondolom, hogy ezeket nem patronos, hanem üveges tintából kell tölteni? 

Találtam olyat is, hogy tintaadagoló...ez is kell hozzá mindenképp, ugye?

 

Bocsánat, ha butaságokat kérdezek :) A segítségeteket előre is köszönöm!

landtorpedo Creative Commons License 2022.05.08 0 0 8853

Kedves Minárik Laci! Szeretnék egy E-mail címet kérni a névjegyen szereplő fiókre. Üdv Landtorpedo

Előzmény: Minarik Laci (8850)
Go-pen Creative Commons License 2022.04.13 0 0 8852

Go-pen Creative Commons License 2022.04.13 0 0 8851

Sziasztok,

 

Parker 75-höz keresek tollszemet (mint a képen). Ha van valakinek bontott, vagy felesleges, kérem írjon (email címem publikus).

Köszönettel: Csaba

Minarik Laci Creative Commons License 2022.03.30 0 0 8850

Rendben. Jó utat és szerencsés hazatérést!

Javaslom a továbbiakat szervezzük e-mailen keresztül. Az enyém (is) nyilvános.

Előzmény: landtorpedo (8849)
landtorpedo Creative Commons License 2022.03.30 0 0 8849

Szívesen. ma leadom, s bármikor átadják. Én most külföldre készülök, ha visszajöttem jelzem, s akkor tarthatunk egy tollügyi megbeszélést. A töltőtollakon kívül még van néhány írószerem raktáron, mivel vonz a múlt, főleg, hogy már magam is annak része vagyok. A töltőtollakra vonatkozó ismeretei meg hasznosak voltak számomra, valószínűleg fogok többször jelentkezni szaktanácsért.

Előzmény: Minarik Laci (8848)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8848

Köszönöm, a tollért csak csütörtökön tudok elmenni.

Örülnék egy személyes találkozásnak is, hiszen mostanában nagyon kevesen használnak, gyűjtenek töltőtollat. Pláne nem ilyen közel hozzám...

Előzmény: landtorpedo (8844)
landtorpedo Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8847

Azt hiszem inkább már csak nosztalgia értéke lehet. 

Előzmény: Minarik Laci (8845)
landtorpedo Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8846

Vagy húsz éve kaptam ajándékba. Megbízható darab. 

Előzmény: Minarik Laci (8843)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8845

És az időközben ajándéknak ajánlott Pelikan 101.

A D.R.P. a Deutsche Reich Patent rövidítése és ebből következően jó régi darab.

Kár, hogy sérült és a hegy sem az eredeti, de ez a korára tekintettel megérthető.

Előzmény: landtorpedo (8831)
landtorpedo Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8844

Köszönöm szépen, de mint említettem, ez nem működő toll, így nincs csereértéke. Én a Néplapnál dolgozom, s az egyszerűbb ügyintézés érdekében holnap délutánig leadom Minarik Laci névre a Néplap piacnál levő irodájába egy borítékban. Ettől függetlenül egy alkalmas időpontban tarthatunk kölcsönös tollszemlét, bár nekem ennyi az összes készlet, amit lefotóztam. Ráadásul olyan bogaram is van, hogy például a leveleimet még a régi mártogatós pennával írom alá, amihez magam csináltam a tintát vizes diópácból, desztillált vízből és tapétaragasztóból. :-)

Előzmény: Minarik Laci (8841)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8843

Egy különleges dizájnú Parker 25.

Előzmény: landtorpedo (8830)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8842

Ezt a tollat ismerem, nekem is van egy: Senator Windsor. Precíz, német minőség, jó kis toll.

Előzmény: landtorpedo (8829)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8841

Köszönöm a felajánlást. Ha találunk az enyémek közül cserébe egy másikat elfogadom.

Előzmény: landtorpedo (8839)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8840

Ezt a szép celluloid tollat én a magyar gyártású Apolló-nak nézem. a klipszet látva a meghatározás pontosabb lehet.

A kupakon nincs írás esetleg?

Előzmény: landtorpedo (8826)
landtorpedo Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8839

Ha tud vele valamit kezdeni a garázsban talált régi Pelikánt szívesen odaadom ajándékba, mert én nem tudom használni, javítani meg pláne nem, így csak van. A többihez vagy érzelmi kötődésem van, vagy használom őket. 

Előzmény: Minarik Laci (8838)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8838

Mint már említettem mindenevő vagyok. Igaz, 4 év kitartó gyűjtögetés és 150+ mindenféle töltőtoll után már meggondolom milyen tollért adok ki nagyobb összeget.

Előzmény: landtorpedo (8836)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8837

Ezt a tollat nem ismerem, de kínai tollnak nagyon jól néz ki.

Előzmény: landtorpedo (8823)
landtorpedo Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8836

Köszönöm szépen, de nem merem szétszedni. Inkább meghúzogatom írás előtt, míg beindul. Egyébként milyen tollakat gyűjt? csak használhatót, vagy oylan is érdekli, ami nem működik, de régi?

Előzmény: Minarik Laci (8833)
Minarik Laci Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8835

Az ilyen tollak a híres Parker 51-es kínai klónjai. Nekem is van hasonló és a HERO 616-nak gondolom.

Előzmény: landtorpedo (8822)
landtorpedo Creative Commons License 2022.03.29 0 0 8834

Most jobb nagyítóval néztem meg. Valóban Heilemann, de ez fém testű. Mint említettem, a használtcikk boltban vettem fillértekért, de nagyon jól ír.

 

Előzmény: Minarik Laci (8832)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!