Keresés

Részletes keresés

unartis: Creative Commons License 2017.10.28 0 0 9089

a tél hidegebb ott, mint pl. itt Csongrádon.

Előzmény: unartis: (9088)
unartis: Creative Commons License 2017.10.28 0 0 9088

A régi kertem Eleken van, (Gyula mellett), a szülői háznál,  az Agave p. var couseik ott húztak ki 10 évet gond nélkül, sarjak ott is maradtak.

Nyáron meleg az a környék, de tapasztalatom szerint (Partiumi  hegyek lába miatt)  a tél hideg ott, mint pl. itt Csongrádon.

Előzmény: [virgo] (9081)
[virgo] Creative Commons License 2017.10.24 0 0 9087

Ahogy írják, azon a télen még a Duna is majdnem befagyott, pedig addig kicsit hihetetlennek tűnt, hogy Mátyás király legendája a megválasztásáról igaz lehet....

Előzmény: Ádám(Szeged) (9086)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.10.24 0 0 9086

Szia.

Köszi szépen. Gondoltam hogy nem az utóbbi 1-2 évtizedben volt. ;)

itt 2012 februárja óta nem volt -22 foknál hidegebb.

Előzmény: [virgo] (9085)
[virgo] Creative Commons License 2017.10.24 0 0 9085

Na, utánanéztem.

Már a 85/86-os is brutális volt (hideg tekintetében), de 87 januárjában még egy nagyon durva, erős széllel jövő és több napig tartó hóesés is volt, ami után lebénult az ország, és Pakson -30 fokot mértek, szóval a 86/87 viszi a primet.

Előzmény: Ádám(Szeged) (9083)
[virgo] Creative Commons License 2017.10.24 0 0 9084

Talán 82-ben, úgy emlékszem

Előzmény: Ádám(Szeged) (9083)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.10.23 0 0 9083

Szia. Ez pontosan melyik évben volt?

Előzmény: [virgo] (9081)
[virgo] Creative Commons License 2017.10.23 0 0 9082

Viszont most kaptam egy Agave medio picta albát, régóta fájt rá a fogam :-)

Előzmény: unartis: (9080)
[virgo] Creative Commons License 2017.10.23 0 0 9081

Hát ezt szomorúan olvasom. Valóban ilyen tél régen volt, egyik délelőtt 11-kor kimentem, és -15 volt... pedig én Gyulán lakom, az ország talán legmelegebb részén.

Debreczy meg egy legenda, ugye könyvet is írt a télállókról.

Előzmény: unartis: (9080)
unartis: Creative Commons License 2017.10.17 0 0 9080

Igen tudom ;)

Van nekem is néhány faj a kertben, nem írtam mert erre van külön topic is, az Agave parryi változatok(cousei), Agave neomexicana, Agave megalacantha(valamilyen parryi hibrid lehet), Agave lechuguilla, az említett A. utahensis.

Az legutóbbi tél elég durván keresztül húzta, átírta a télálló agávéim tűrőképességét. Márkb 10 éve nevelek a kertben télálló agávékat, Az Agave parryi cousei, az idei télig mindent bírt, értem ez alatt az extrém hideg(-23 c°) száraz telet(hó nélkül), vagy csapadékos enyhe telet, tehát mindent, közben már kb. 4-5 éve más fajok is bekerültek a kertbe, az említett A. megalacantha Debreczy Zsolt gyűjtéséből, akitől kaptam ő már több évtizede nevelte gond nélkül, ez a faj(tá)t amúgy gyönyörű, mindent viselt a legkülönbözőbb téli viszonyok közül az A. p. var couseihez hasonlóan, de a legutóbbi tél hosszúságát úgy tűnik a legtöbb télálló agávé nem viseli, mert -16 c°-on ami rövid ideig tartott(3-4 nap volt), a hosszú téllel párosítva a nagy töveim kifagytak(), amelyek a korábbi rövid ideig tartó -20 c° os hidegeket játszva bírt(ami kb 7-10 napig tartott). A lényeg, hogy a hosszú hidegen van a hangsúly amit nem bírnak(másfél hónapig a talajba voltak folyamatosan fagyva)!

Ami érdekes, hogy az Agave lechuguilla nagy tövek átteleltek, pedig ez elvileg egy fagytűrő agávé nem télálló, itt a sarjaik fagytak ki. A másik áttelelő egy utahensis változat volta lechuguillahoz hasonlóan áttelelt.

A. parry var cousei és a megalacantha sok kis sarjat hozott, két forrásból lévő Agave neomexicana nagy töveim is így jártak, az egyik típus sarjai átteleltek, míg a másik felpuffadt tavasszal mert bele ment a gomba, tehát sarjak nélkül eltávozott az örök vadászmezőkre.

A megalacantha és a couseiknél egy olyan jelenségre lettem még figyelmes, hogy a nagy tövek alatt növő nagy sarjakat amit nem tudtam eltávolítani korábban, mert nem fértem hozzá, a nagy anyatövektől, túlélték a téli krízist, mert megvédte a klónját, így értelme maradt, hogy ott nőtt!

A végső következtetés, 30 évente így járhatunk az agávékkal, mert elvileg 30 éve volt ilyen hosszan tartó, folyamatosan fagyos tél.

Előzmény: [virgo] (9075)
garass Creative Commons License 2017.10.16 0 0 9079

Az öntözést már célszerű abbahagyni, mert hajnalonta már hűvös idő nem használ a nedves talajú növényeknek. A teleltetést akkor érdemes elkezdeni, ha nappal is tartósan 15 fok alatt marad a léghőmérséklet. Illetve, ha hajnalonta fagypont közelébe esik a hőmérséklet. De mindez a száraz talajú növényekre érvényes. 

Előzmény: harmadfű cipó (9077)
[virgo] Creative Commons License 2017.10.16 0 0 9078

Én a helyedben már nem öntözném őket, de ameddig ilyen idő van (5 fok feletti éjszakai hőmérséklet), nyugodtan kint maradhatnak. Legjobb lenne egy olyan hely, ahol van fény, de ha esik az eső esetleg, nem áznak.

Előzmény: harmadfű cipó (9077)
harmadfű cipó Creative Commons License 2017.10.16 -1 0 9077

Teljesen kezdő vagyok, egy éve van néhány szemölcskaktuszom. Meddig kell őket öntöznöm, és meddig maradhatnak a szabadban? Köszönöm a választ.

garass Creative Commons License 2017.10.16 0 0 9076

Érdekes amit írsz. Ezt másoktól még nem hallottam. A gyökér maradványok valószínűleg olyan talajvédelmet kaphattak, ami további fejlődésüket is elősegítette. Ez az americana faj nagyfokú virulenciájára utal.

Előzmény: unartis: (9074)
[virgo] Creative Commons License 2017.10.16 0 0 9075

Van azért pár télálló agave faj, de azok kisebbek. Én egyet ismerek névről, az utahensist.

Előzmény: unartis: (9074)
unartis: Creative Commons License 2017.10.16 0 0 9074

Ez így van, egész telet nem élne túl, már próbálkoztam vele, tehát mese a télálló Agave americana, írtam is, hogy rövid ideig bírja ez. Illetve a külső levelek sérültek. 

Amin viszont egyszer meglepődtem, hogy a beszakadt gyökerek, sarjak mennyivel többet bírnak a télen, és itt nem kimondotta a talajhőnek tudom ezt be.

Még 2010-es évek egyikében anyukámnál voltak az Agave americanaim, nyárra kiültetve, télire felszedve, a pincébe beállítva és teleltetve(nem volt kertes házunk).

Azon a télen elég cudar téli időszak volt-20 c°-os kemény mínuszokkal, következő évben tavasszal máshova lettek ültetve az agávék, ősszel viszont az előző évi helyükön kis agávék nőttek, ekkor esett le, hogy a sarjaik a talajba fagyva átvészelték a telelt.

Előzmény: garass (9073)
garass Creative Commons License 2017.10.15 0 0 9073

Az A. americana valóban kisebb fagyokat elvisel, de csak száraz tővel és rövid ideig történő fagyhatással. Vagyis, ha a hajnali pár órás hideg után hamar nap éri és gyorsan emelkedik a hőmérséklet. De mint írod, a levélcsúcsok így is sérültek. Ez egész télen még erkélyen tartva sem biztonságos.

Előzmény: unartis: (9070)
garass Creative Commons License 2017.10.15 0 0 9072

A 18. lehet egy E. subdenudata. De nekem kissé hiányzik a kerekdedebb bordázat és a ritkásan kiemelkedő areola gyapjúcsomók. Lehet, a növény nagyon viseltes állapota miatt vagyok bizonytalan. Ha a virága egy fehér szirmú, rövidebb csövű tölcsér, akkor nagy esély van erre a fajra.

Előzmény: [virgo] (9069)
garass Creative Commons License 2017.10.15 0 0 9071

A gyűjtők mindegyike saját talajkeverékre esküszik. Némelyik túl bonyolultnak is tűnik. Talán a legegyszerűbb változat a laza kerti föld, sóderral (nem homok, 1-2mm szemcseméretű sóder) keverve egyenlő arányban.  A sóder arány a föld agyagtartalmától függően változtatható.  Cél a kellő vízáteresztő képességű laza talaj. Van például, aki ezt perlit adagolással biztosítja.  Én tennék még hozzá 10 % marhatrágyát. Hogy kellő tápanyag utánpótlása legyen, mert eléggé megviseltek voltak a képeken látott növények.

Előzmény: kiCkWhY (9067)
unartis: Creative Commons License 2017.10.15 0 0 9070

Az Agave americana egy bizonyos időjárási viszony mellett enyhén fagytűrőnek nevezhető, amikor még éjszakai fagyok vannak, de a nappalok fagymentesek, így már az alap változat kapott -10 c° is amit túléltek(a csíkos levelű típusok gyengébben bírják a hideget, kb -5 c° alatt fagynak el), néhány éve korán lettek kiültetve az agávéim(február végén, mert nagyon jó idők voltak, és március elején vissza jöttek a kemény éjszakai fagyok, nappal +3, +5 c° volt fagyos éjszakákkal, -10 c°-os hajnalokkal). A külső levelek kicsit sérültek, az agávék túlélték azt a krízist.

Előzmény: Zutti (9063)
[virgo] Creative Commons License 2017.10.09 0 0 9069

A 18. egy subdenudata, gondolom

Előzmény: garass (9057)
kiCkWhY Creative Commons License 2017.10.08 0 0 9068

Lehett félreértettél. Minden tanács jól jön és hálás vagyok érte. Csupán megírtam amit láttam

kiCkWhY Creative Commons License 2017.10.08 0 0 9067

Rendben köszönöm tudsz nekem földkeveréket javasolni. Azt hiszem most 2 adag föld 1 adag homokban vannak 

garass Creative Commons License 2017.10.07 0 0 9066

Tökéletes válasz. Egyébként a télállóság és a fagyállóság két különböző tulajdonság. Ezek egyike sem egyik, sem másik csoportba nem sorolható.

Előzmény: bombaba (9064)
garass Creative Commons License 2017.10.07 0 1 9065

Bocs, de a feltett képek sem az álló vízről, sem a jó karbantartásukról nem árulkodik. Én csak arra tudok reagálni ami a képekről leolvasható. De Te tudod a körülményeket. Ha ezeket már korábban is teleltetted, akkor tedd hasonlóan most is, de tavasszal mindenképpen kell nekik egy jó tápdús és ugyanakkor jó vízáteresztő talaj, mert a cserépben álló víznél nincs rosszabb ezeknek. 

Előzmény: kiCkWhY (9062)
bombaba Creative Commons License 2017.10.07 0 0 9064

Nem fagyálló egyik sem. Fagymentes, max 10 fokos helyen teleltetést igényelnek, öntözés nélkül. Bepakolni csak száraz földdel célszerű, kártevő mentesen.

Előzmény: Zutti (9063)
Zutti Creative Commons License 2017.10.07 0 0 9063

Sziasztok!

Azt szeretnék kérdezni, hogy az alább látható kaktuszok és agave télálló/fagyálló-e?
Ha igen, hogyan tudnám átteleltetni a legbiztosabban őket?
Kint hagyni így a szabadban, de akkor éri eső/hó? Vagy egy fedett teraszra rakni ahol csak a hideg károsíthatja?

http://indafoto.hu/zutti

kiCkWhY Creative Commons License 2017.10.06 0 0 9062

Annyit kell tudni, hogy igazából megvannak szerintem mióta élek, de sose foglalkoztam velük. Sajnos idéntől muszáj lesz, teleltetésről annyit tudok, hogy oda rakom őket ahol előző években is voltak. Nem vagyok teljesen hülye hozzá Bonsaim vannak én azokért vagyok oda, de mivel a kaktuszok fontosak voltak megpróbálom őket életben tartani. Érdekes, hogy azt írjátok kéne még öntözni mivel kint voltak és én pont azon voltam kiakadva, hogy állt a cserépben a víz. 

Köszönöm a segítséget mindenkinek, ha jól értelmezem ahol nem egyértelmű ott virághozatalnál kellene egy fotó?

garass Creative Commons License 2017.10.06 0 0 9061

Köszönöm a kiegészítést. Igen hajlik a R.(Aylostera) heliosara, de a virág sokat jelentene itt is.

Most a legfontosabb az lenne, hogy az átteleltetésük megoldódjon. Nem ismerjük a lehetőségeket, de reménykedjünk, hogy minél több megéri a tavaszt. Az afrikaiakat (1,10,20) melegebb helyen, kellene tartani,némi víz adagolással. A többi nagyjából azonos igényű, 5-10 fok között áttelelhető. Én még egy utolsó öntözést beiktatnék, de csak akkor, ha utána melegebb helyen ki tudna száradni a talajuk. Csak azért, hogy kissé megszívják magukat, mert eléggé vízhiányosak, már most úgy néznek ki, ahogy a télvégén kellene. Tavasszal mindenképpen teljes átültetésre lesz szükség, de addig bőven lesz idő a felkészülésre.

Előzmény: SpinyNorman (9060)
SpinyNorman Creative Commons License 2017.10.05 0 0 9060

Ezek jó beazonosítások, az enyémnél pontosabbak. Annyival egészíteném ki, hogy a 17. szerintem egy meggyötörtett Rebutia heliosa lehet, de a virág sokat segítene. A 26. pedig szintén valamelyik Notocactus.

A pontos nevek annyiból nem is létfontosságúak, hogy már ez alapján is nagyjából belőhetőek az igényeik. Először is: szerintem tavasszal át kellene ültetni őket, mert a földjük sokszor elhasználtnak, illetve nagyon víztartónak tűnik. De erre majd tavasszal térjünk vissza, vagy addig olvass utána mondjuk a kaktuszgyujtok.hu oldalon.

A teleltetésről mit tudsz?

Előzmény: garass (9057)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!