Keresés

Részletes keresés

Pucros Mackó Creative Commons License 1999.01.29 0 0 141
Kedves Maminti,

talán furcsa, de tökéletesen egyetértünk, úgy látszik. Annyit tennék hozzá, hogy ésszel az ember többre és jobbra képes, mint ha csak az ősi késztetéseknek enged utat. Erről szól az emberiség története.

Kicsit összekuszálódtak egyébként a szálak; néhol ragaszkodtunk a szorosan vett poligámia tárgyalásához, máskor egyszerűen csak a "nyitott házasság" modelljéről volt szó.

Arról kevés szó esett, hogy pontosan mit is nem szabad mással csinálni egy monogám kapcsolatban. Ha én sakkozni járok össze valakivel, azzal ugyanúgy elvonom magamat, mint erőforrást a családomtól, mintha orgiákra járnék kedvtelésből. Márpedig ha szenvedélyes sakkozó vagyok, de otthon senki nem tud vagy nem szeret sakkozni, akkor ez bizony probléma. Lehet, hogy hüje példa, de talán értitek.

És mennyire sárba tiprom a párom önbecsülését azzal, ha más sokkal jobb sakkpartner nála! "Akkor váljunk el és költözz össze vele!" - durcáskodna.

Az egyetlen megoldás ekkor, ha még jó időben kitombolom magam, szétsakkozom az agyamat még bohó fiatalságom idején.

Na jó, ez csak 1 gondolatkísérlet volt. De szerintem egyáltalán nem hülyeség, teljesen valós problémát vázol. Nemcsak a szex van a világon, hiába gondojjátok:-))
Endorfin Creative Commons License 1999.01.29 0 0 140
Kedves hozzászólók,
a topic egy hetes fordulóján összefoglalom az eddig
kiszűrt javaslatokat

Hogyan lehet elfogadható módon kiélni a poligám hajlamokat ?

1. Megbecsült módon, ha pl. muzulmánok, mormonok vagyunk
2. Olyan partnernöt választunk, aki kedveli a hármas egyuttlétet--Corporal
3. Az Igazi Nö mellett nem kivánunk másikat ---Killer Jack
4. Ne tudja meg a feleség ---- mama
5. Ehhez változtatni kellene a társadalmi felfogáson is ---Mr. Spock
6. El kell fogadni hozzá a nöi poligámiát is ----- Killer Jack
7. A sok szép bugyi feledteti a poligám hajlamot-----
TReBax
8. Lépjűnk be egy kommunába-----Pucros Mackó
7. Váljon el a férfi, ha másik nőt akar----Maminti

Maminti,
bocs,nem szó szerint idéztelek, de lényegében ezt fejezte ki, hogy
" ....vissza sem kell jönnie....."
A szituáció jellegzetes, tömérdek válás igy kezdödik.

Bcsi,

"Nem hiszem el, hogy valakinek mindegy, hogy kivel érzi jobban magát a párja, mint tenmagával...Ha pedíg mindegy, akkor az már nem is kapcsolat."

Hát persze hogy nem mindegy. De ha az a másik, akivel jól érzi magát, szerintunk is értékes ember ?
Akkor már csak irigységröl van szó.

Egyébként szerintem a monogámia egy kialakult, szükségszerü----Pozitiv--- dolog annak érdekében, hogy

1.A nö legyen monogám, igy a férfi tudja: a megszuletett gyerekek az övéi,szivesebben neveli öket
2.A férfi legyen monogám, csak a kiválasztott Nönek
csinálhasson gyerekeket,és segitsen felnevelni

De: minden élethelyzetben érvényesulnek ezek a pozitivumok ??
Kivétel nincs ??
A poligámia ---nem a többnejuség---csak hátrányokkal bir ??

Endorfin

Maminti Creative Commons License 1999.01.29 0 0 139
Mackó, rendben, akkor nézzük a következőket:
Bár manapság valóban nem pontosan fedi a valóságot, tudat alatt, ösztönösen a szex elsődleges célja a gyerek, a gének továbbörökítése. Ha a poligámiát be akarod vezetni, akkor ezt is figyelembe kell venned. Viszont, ellentétben a csimpánzokkal, az ember gyereke nagyon fejletlenül születik és hosszú évekbe telik, amíg felnő. Ezért a nő nem, vagy csak nagyon nehezen tudja egyedül felnevelni, szüksége van tehát az apja erőforrásaira. Ha egy férfi több nővel is együtt él, és valamennyiüktől születik gyereke, akkor a férfinak bizony bőséges erőforrásra van szüksége, hiszen valamennyi nő igényli a segítségét. Mellesleg ezért is alakult ki a féltékenység a nőben, mint evolúciós fegyver. Általában nem azért haragszanak, mert a társuk félrekexelt, hanem attól félnek, hogy elveszítik a szerelmüket, és ha elhagyják őket, akkor az erőforrásukat is.

Most nézzük a másik oldalt. A nőn ugye nem látszik, hogy mikor termékeny, ellentétben a majmokkal, meg egyáltalán az állatvilágban. Valójában ez is egyfajta evolúciós fegyver: mivel a férfi nem tudja, hogy mikor termékeny a párja, nem hagyja magára. Hiszen nem engedheti meg magának, hogy esetleg egy másik férfivel találkozzon és attól legyen gyereke. Ezért haragszanak jobban a férfiak a nők félrelépéseire, mint fordítva. Az ő féltékenységük ebből fakad.

Összefoglalva, a férfiközpontú poligámia csakúgy működik, ahogy a mohamedán, mormon, afrikai modellek, a női központú poligámia pedig nem is nagyon van a világon, mert a férfiak nem akarják azt vállalni (érthető okokból), hogy az ő erőforrásaikból neveljék fel más gyerekét, ráadásul abban sem lennének sosem biztosak, hogy az ő gyerekük-e az akit a nő szült. Bár hallottam már olyanról is, hogy Ázsiában 4 testvér összefogott, és elvettek közösen egy nőt, és közösen tartották el. De ebből a szempontból, nem volt lényeges, hogy pontosan kinek a gyerekét is szülte meg a nő, hiszen majdnem egyforma genetikai állományuk volt.
Pucros Mackó Creative Commons License 1999.01.29 0 0 138
Most sok magyarázkodás következik, korábban nem voltam eléggé konkrét.

mama 99-01-27 23:34
Azt rögzíteném, hogy a szerelem és a szex egybeesése nem szükségszerű, bármelyik lehetséges a másik nélkül és ha egyszerre fordulnak erő, akkor sem biztos, hogy összefüggésben. Tovább bonyolítva a képet, nem a szex az, ami az emberben a legbensőségesebb.
Szóval az, hogy a varázslat kétemberes dolog, csak az ellen érv, hogy egyidejűleg többekkel legyen valaki elvarázsolva. Ha szexről van szó, akkor a gruppenszex ellen. De lehet, hogy értetted. Vagy hogy én nem.

"ketten, ha kell az egész világgal szemben is"
...de drága mama, mitől kellene, kellhet az egész világgal szemben? Ezt + biztosan nem értem.

Maminti kedves, éppen arra akartam célozni, hogy szerintem nem a muzulmán meg a mormon meg a ki tudja milyen törzsi modellt kellene megvitatni, hanem csak egyáltalán a poligámiát magát. A megvásárlást meg az eltartást ki lehet egyszerűsíteni a képből. Végül is jobbá akarjuk tenni a világot, nem? Szóval csak semmi árukapcsolás.

Kedves Fehér Tigris, eszembe nem jutott, hogy szivassak bárkit, csak nem akartam az egész baromságot telerakni szmájlival. Ugyanazt elmondom most komolyban: ennyire konkrét paraméterekkel, mint a "hamar", "sok", "tartós", nem szokás fogadást kötni. Erre akartam célozni a képtelen konkrét számokkal - elfelejtettem, mi a topic címe, merthogy poligámia esetén tényleg nem olyan abszurdak az adatok.
Ettől függetlenül, mondom még egyszer, figyelembe lett véve a kitomboltság szempontja teljes mértékben. Azt hittem én is, hogy az a fontos.

Meg az a gyanúm, hogy teljesen félreismersz. Nem győzőm hangsúlyozni: a véleményemet mondom ebben a topikban, és abból hiába következtetne bárki a saját gyakorlatomra. A nézeteim nem önigazolás céljából készültek. Csak azért mondom, mert egy ideje kezd már személyeskedés-szaga lenni a diskurzusnak.

Azt sem hiszem, hogy gimis építőtáborról beszéltem volna; csak hírből ismerem. A szeretetről igyekeztem beszélni.  Ezt írtad: oszinten kivanom, hogy minel jobb legyen neked. es akkor? akkor mar szerelemmel szeretlek? Én azt mondtam: a szeretet az, hogy jót kívánunk a másiknak. A szerelem egész más dolog (és az implikációm iránya is fordított volt). Ha nem azt tartod szem előtt, hogy minél jobb legyen neki, akkor valószínűleg csak szerelmes vagy belé, de nem szereted. Jó, tudom, ezt is szeretetnek hívják, de ez az a fajta "szeretet", ahogy a pálinkát szereti valaki: pusztítja, ahol éri:-). A haszonelvű megközelítés ez, amely szerint annyiban "szeretek" valakit, amennyiben a kedvemre tesz. "Szeretem" a bélszínt is félangolosan worchester mártással, mert jó nekem, amikor zabálok belőle. Ugye érzed, hogy az egyik szeretet meg a másik csak homonímák, és egészen mást jelentenek?


Feher Tigris Creative Commons License 1999.01.28 0 0 137
Pucros Macko: oszinten kivanom, hogy minel jobb legyen neked. es akkor? akkor mar szerelemmel szeretlek? Macko, szerintem amirol beszelsz, az a gimnaziumi epitotaborok, ahol jol ereztuk magunkat fiuk meg lanyok, es ebbe a szex is beletartozott. senki nem terhelte magat szerelem, meg ilyen kerdesekkel (mikozben persze mindenki szerelmes volt, es eppen jart is valakivel). OK, mondhatod, hogy Te megmaradtal ebben, igy erzed jol magad, esatobbi. en meg azt mondom, hogy vannak a parkapcsolatoknak kesobbi valtozatai is.
ez egyebkent az eletben mindennel igy van: egyszer a TV-ben (akkor meg csak egy volt) mondta valaki: kicsit hulyen neznek ki az otveneves, hosszuhaju, bordzsekis, hu-de-fiatalos vagyok kinezetu muksok. az embernek tudni kell felnoni, tudni kell megoregedni, es tudni kell meghalni is. (asszem elertem az offtopicot, ugyhogy itt leallok)
Tigris
Feher Tigris Creative Commons License 1999.01.28 0 0 136
Pucros Macko: nyertem, hol az ajandekom? tizenot evesen, az akkori vilagoddal es vagyiddal lekototted magad harmincket evre valakihez (esetleg tovabb, errol nem irsz). aztan par evre ra megvaltoztal (kezdtel felnoni). nem birtad/akartad/tudtad megszakitani az elsot, viszont radumaltad ot (no csak nem o is epp kezdett felnoni?) egy nyitottab dologra. innen mar asszem vilagos...
felteve, hogy nem szivattal minket, csokol anyad: Tigris
Maminti Creative Commons License 1999.01.28 0 0 135
Kedves Mackó!

Lehet, hogy az eltartásos dolog számodra nem egyértelmű, de az összes poligám kapcsolatban a férj magasan a feleségei fellett áll. Ő tartja el őket, ha az afrikai törzseknél maradunk, övé a nyáj, a jószág, ő határozza meg, hogy mikor menjenek tovább új legelőt keresni, ő a főnök oszt passz. Az asszonyok dolga a gyerekek, a költözködés, az ételkészítés, földművelés ha van föld stb. Csak az a férfi tarthat több feleséget, aki meg tudja magának engedni, ugyanis a mennyasszonyért fizetni szokott a vőlegény... :)

Mellesleg van olyan afrikai törzs is, ahol a férjnek annyi felesége lehet, amennyit csak akar és bír, de a nő akkor sem mehet újra férjhez, ha megözvegyült.

Olyan nem lesz, hogy poligám kapcsolat és mindenki egyenrangú. Egyformán szeretheted az asszonyaidat, dehogy ők maguk közül eldöntik a rangsort az tuti. És mivel többen vannak egy férfira, azaz rád, naná, hogy te leszel a"vezércsákó".

mama Creative Commons License 1999.01.28 0 0 134
Mackó, nem gondolom, hogy a gruppen ellen érvelnék.
Egyszerűen annyi, hogy én abban hiszek, hogy a kapcsolat az "ketten, ha kell az egész világgal szemben is", te meg nem ebben. Ennyi.
Pucros Mackó Creative Commons License 1999.01.28 0 0 133
Fehér Tigris, fogadni tudni kell:-)) nyilván elég korán nősültem ahhoz, hogy előtte sok tartós kapcsolatom nem lehetett. Pedig negyvenhét éves voltam, és már mögöttem volt egy huszonegy, egy tizenhárom, egy harminckét éves kapcsolat - most nem sorolom a hat db. 1-4 év közötti tartamú futó kalandomat, de csak mert a tartós kapcsolatokat említetted. Szóval ez a három tartós tényleg nem sok:-).
De hogy jön ez ide?
Házasodáskor úgy éreztem, hogy nagyságrendileg elég a tombolásból. Nem érzem most sem, hogy tévedtem volna. Abban tévedhettem viszont, hogy ezt akkor még fontos szempontnak tartottam.

mama, te a gruppenszex ellen érveltél, észrevetted? Pedig nem arról volt szó. Az érdektelenségről pedig annyit, hogy amit mondtam a szituációról, azt nehéz lehetett úgy érteni, hogy hidegen hagy az ügy. Sőt, nagyon is kívánom, hogy érezze magát minél jobban! Mi a vérvörös túró a szeretet szerinted, ha nem az, hogy jót kívánunk a másiknak? Addig fontos a másik öröme, amíg egyedül tőlem kapja? Ez mi?
Hát ha az a cél, hogy minél jobb legyen neki, hát ugyan miért ne fogadnánk szívesen, ha más is segít ebben?

Maminti: ez az eltartásos dolog egyáltalán nem magától értetődő. Végül is egyenrangú felek szövetségéről volna szó.

Maminti Creative Commons License 1999.01.28 0 0 132
Egy-két szót hadd szóljak én is a témához.

1. Valaki kérdezte a kommunákat. Annakidején nagyon elterjedtek voltak, de kiderült, hogy mégsem működnek, mert az ott élő férfiak és nők önkéntelenül párokba rendeződtek, és egyre kevésbé akarták átengedni a társukat egy másiknak.

2. A poligámia és a sorozatos monogámia nem ugyanaz. A poligámia ugye, amikor a férfinak egyszerre több felesége van és fordítva, míg a sorozatos monogámián azt értem, hogy egy monogám kapcsolat végetérése után az ember nem vonul zárdába vagy csap fel szerzetesnek, hanem keres valaki mást.

Mellesleg a poligámia sem minden férfi számára előnyös, hanem csak a gazdag férfiak számára, akik el tudják tartani a feleségeiket. Ha úgy vesszük ez is egy fajta kiválasztódás: annak a férfinek a génjei öröklődnek, amelyik a legéletrevalóbb. Na most mi van azokkal a férfiakkal, akik szegények? Akár ölni, lopni is hajlandóak lennének azért, hogy pénzhez és így feleségekhez jussanak...

Ami a nőket illeti: a poligámiából is származnak előnyeik végülis, főleg az első feleségnek. Ha megnézzük a poligám házasságokat akár egy mohamedán, akár mondjuk egy afrikai közösségben, az első feleségnek több joga és kiváltsága van, mint a következőknek. Érthető módon nagy a rivalizálás, de ha jól kijönnek egymással, nagy segítséget kapnak a gyerekek felnevelésében, a háztartás ellátásában stb.

A magam részéről: köszönöm szépen, de én nem kérek a poligámiából. Ha a párom azzal állna elő, hogy más lánnyal akarja tölteni az éjszakát, akkor azt mondanám neki, hogy isten áldja, nem is szükséges visszajönnie. Ha el tudnak vinni mellőlem valakit, vigyék, de bérletre nem vagyok kíváncsi. Mamával ellentétben viszont én tudni akarok a dologról.

originalqszi Creative Commons License 1999.01.28 0 0 131
A poligámia férfi dolog!
Akkor is van ha nem mondod,
Azonban kell hozzá a nő!
És akkor már nem kettő!!!!
Mert egy férfire egy nő esik,
S ezt nem éjjel nappal teszik:DDDDDD
Haladó Creative Commons License 1999.01.27 0 0 130
off

Ki az a Gizi!

:-)

mama Creative Commons License 1999.01.27 0 0 129
Mackó!
ok. csak annyit hozzá, hogy az én értékrendemben a szerelem, a szex az kétemberes dolog. Én úgy érzem, hogy a PÁROMMAL azt osztom meg, ami a legbensőségesebb bennem, és ő is így van ezzel. Ha viszont hiszek abban, hogy ez kétemberes varázslat, akkor én nem repesnék, ha ő szerdánként a Gizivel töltené az estét.
Ennyi. Ettől még a te nejed mulathat a Sanyival. Csak én meg -hogy visszautaljak- pont ezt érzem érdektelenségnek.
Feher Tigris Creative Commons License 1999.01.27 0 0 128
nehany valasz (miert nem erek ra napkozben, mindenesetre benne vagyok az elevenebe, ebbol ki ne hagyjatok):

Endorfin: mama is megirta, en is megirom: felreszexelni lehet. fejben kell jonak lenni, meg bizalomban. Jozsef Attilanak van egy szerelmes verse tizenhet eves korabol, valami olyat ir, hogy a szerelemnel a kettobol egy harmadik lesz, es mindeketten arra a harmadikra vigyaznak. Aztan Radnotinak van a Level a hitveshez. aztan... aztan. en mar eleg oreg vagyok, es huszonoteves koromig oly alapvetoen es tudatosan atrendeztem az eletem, hogy most mar nem nevelesbol meg megszokasbol mondhatom: tul sok meglepetes mar nem erhet.

Pucros: leteszek ide egy fogadast: hamar nosultel, es nem volt addig sok _tartos_ kapcsolatod. nem veletlenul irjak, hogy ferfi ne nosuljon harminc elott. ha addig ki tudod 'tombolni' magad, utana mar kepes vagy jol erteni es erezni azt az egyet, akit alapos korbenezes utan valasztottal. ha nem, akkor orokre sajnalni fogod magad, es azt mondogatod: 'dehat nem erdemlek meg me'g egy-ket p****t magamnak?'
sose irtam, hogy a masik teljesen passzol. azt irtam, hogy Te ezt hiszed. ez a hit elteti ezt a fajta szerelmet. biztos van masfajta szerelem is, de az irodalom mindig csak ezt a fajtat irja le, meg nekem is igy megy, ezert ahhoz nem tudok hozzaszolni.

tudjatok mit? nehany verssel megprobalom bemutatni ezt az erzest. holnap idehozok egy teljes ilyen szerelmet az elejetol a vegeig, ismert verscimekben. jo jatek lesz.

Tigris

Purusa Creative Commons License 1999.01.27 0 0 127
+ 1 Pucros Macko mellett.
Pucros Mackó Creative Commons License 1999.01.27 0 0 126
Na igen, a terhesség meg a fertőzések olyan dolgok, amiknek súlyuk van. De ennek semmi köze a féltékenységhez meg a poligámiához, szerintem.
Az, hogy minden szerda Sanyié, nem tűnik valami fenyegetőnek. Az, hogy mégiscsak az én feleségem, semmilyen értelemben nem jelent birtokviszonyt. Nálam legalábbis nem, inkább csak valami küldetéstudat-szerűséget jelent, ahogy magamat most éppen látom.
demeter Creative Commons License 1999.01.27 0 0 125
------------off
bcsi!
Végre megtaláltalak!
Ha továbbra is haragszol rám, vagy legalább nem beszéljük meg, akkor én nem is tudom, mit teszek magammal!!!

Én monogám vagyok és csak téged szeretlek!!!
-----------------

bcsi Creative Commons License 1999.01.27 0 0 124
Nem hiszem el, hogy valakinek mindegy, hogy kivel érzi jobban magát a párja, mint tenmagával...Ha pedíg mindegy, akkor az már nem is kapcsolat. Persze bizonyos szituban oda mehet a másik, ahová a kedve tartja, és azzal akivel csak akar, de ezek alkalmi dolgok. Úgy gondolom, erre vonatkozik a BIZALOM intézménye.
bcsi Creative Commons License 1999.01.27 0 0 123
Nem hiszem el, hogy valakinek mindegy, hogy kivel érzi jobban magát a párja, mint tenmagával...Ha pedíg mindegy, akkor az már nem is kapcsolat. Persze bizonyos szituban oda mehet a másik, ahová a kedve tartja, és azzal akivel csak akar, de ezek alkalmi dolgok. Úgy gondolom, erre vonatkozik a BIZALOM intézménye.
mama Creative Commons License 1999.01.27 0 0 122
Pucros Mackó!
Egyfelől minden tiszteletem a tiéd az életszagú, és szabadelvűségre valló reakcióért.
Őszintén nagyon irigyellek, ha ezt mondod a nejednek, DE azt hiszem, hogy ezt nagyon irracionális.
Mert lehet, hogy elküldöd, hogy menjen a Sanyival, de mi lesz, ha:
a, megtetszik neki a dolog, és ezentúl minden szerdát Sanyival tölt.
b, téged a fene fog megenni, hogy miért akar ez a Sanyival, mikor a te feleséged, és igyekszel neki mindent megadni,
c, ne adj isten terhes lesz...
stb, stb.
Ne haragudj, hogy kételkedem, de szerintem ez így egész egyszerűen nem működhet.
Most ne támadj majd, mert nem a szavahihetősegedet vonom kétségbe, tényleg kiváncsi vagyok.

Fehér Tigris: kb így. Csak azzal a kiegészítéssel, hogy a két pénzérmén már erős nagyító alatt látszanak a rések. Még nem tudni, hogy javíthatóak, vagy tágulni fognak.

Endorfin Creative Commons License 1999.01.27 0 0 121
Kedves Fehér Tigris,
ugy gondolom, egészen más tapasztalatok birtokéban lehetsz,
Mint Pucros Mackó.
Teljesen más ? dolog a poligámiáról x évi házasság után,
vagy elűtte, netán a mézeshetek közben beszélni.
Meg tudnád-e mondani, pl. 10 - 20 év mulva mit kezdesz majd
a poligám hajlamaiddal ?
Érdekes lehet, ha majd CD-n archiválva elolvasod a mostani
véleményedet.

Endorfin

Pucros Mackó Creative Commons License 1999.01.27 0 0 120
Fehér Tigris: igen, átjött. Nos, képzelj el egy pénzérmét, ami nemcsak kétfelé tört... és talál az ember valakit, aki a törés egy része mentén passzol ilyen pompázatosan. És lássuk be, a valós esetek szinte mind ilyenek, csak annyira el vagyunk bűvölve az illeszkedéstől, hogy nem vagyunk hajlandók foglalkozni a szabadon maradt "gyökökkel". Ugye ismerős az a jelenség, hogy szerelmesen megváltozik az ember értékrendje, hirtelen óriási jelentőségük lesz azoknak a dolgoknak, amitől jó a kapcsolat. És az is nagyon gyakori, hogy amikor valaki új párt talál, akkor az éppen azokban az erényekben dúskál, amelyek az előző társból hiányoztak.

mama és a többi kíváncsiak: kaptam felhatalmazást az egyik:-) feleségemtől, tehát neki kb. ezt mondanám: "jó, hánykor mész, ki fürdet?" és közben örülnék mint majom a farkának, hogy végre egy kis szín lesz a szürke hétköznapjaiban.

Feher Tigris Creative Commons License 1999.01.27 0 0 119
es akkor a poligamia: az ember allati termeszete poligam, OK. ez az, amikor megkivansz szexualisan valaki mast (egeszseges fiatal ember akar naponta tobbet). aztan van az ember emberi termeszete: a szerelem (aminek sok fajtaja van, egyiket az elozo beszolasban leirtam). amig szerelmes vagyok, addig nekem nem megy a poligamaia. amint nincs szerelmem, rogton szexorgiakrol kezdek fantazialni.

a tarsadalmi poligamiak rendkivul praktikus dolgok, es semmi kozuk sincs az emberi erzelmekhez. a muszlim harcos vallas, rengeteg fiatal fiu veszett el a haborukban, nem lehetett parlagon hagyni a noket, mert kellett a sok gyerek harcosutanpotlasnak. a Koranban le is van irva, hogy miert kell az igazhitunek legalabb negy feleseget tartania, ha! el tudja oket tartani: egy unatkozik, ketto osszeveszik, haromnal ketto osszefog a harmadik ellen. hol vannak itt erzelmek?

meg valami: a poligamiaban az egyeduli fel meg a tobbiek nincsenek egy szinten. akar tobbnejuseg, akar tobbferjuseg, a tobbek szolgai az egynek. egy egyenrangu szerelmi kapcsolatba ez nekem nem fer bele.

Tigris

Feher Tigris Creative Commons License 1999.01.27 0 0 118
Hadd szálljak be kissé megkésve mama oldalán a megcsalatásba! Egy kicsit hosszú lesz...
Vannak olyan szerelmek, amelyek nem kétségesek. Szembejön egy másik, együtt töltesz vele valamennyi időt, és egyszerre csak halálos biztonsággal tudod, hogy megtaláltad azt, akit kerestél. Olyan ez, mint amikor egy félbetört pénzérméhez az ember próbálgatja a más érméket, és az egyiknél azt látja, hogy mindenhol passzol, hogy kiadja a teljeset. Ha ez a teljesség érzés megszállta az embert, onnantól már nincsenek kérdései és kétségei, onnantól feltétlenül bízik a másikban, és reméli, hogy a másik is így érez. Ha tényleg passzol, ha a másik is tényleg így érzi, és ez az érzés tartós, akkor ez egy sírig tartó kapcsolat lesz. Ebbe a teljességbe már fizikailag nem fér egy harmadik, negyedik stb.
Mivel az ember a teljességbe feltétel nélkül odaadja magát, ezért minden dolog, ami tönkreteszi a teljességet, ami ismét a hiányt veti fel, az az ember saját énjét sérti fel. Hát ki a fene olyan mazochista, hogy kiváncsi legyen arra, hogy a másiknak ő nem a teljesség, mikor ez majdhogynem fizikai fájdalommal jár? Az ember ilyenkor persze vágyik arra, hogy ne vágják át, és tisztességgel elválik inkább, de semmiképpen nem akarja a saját fájdalmát fokozni.
Mert persze, az ilyen alapú kapcsolat is lehet tévedés. Rájöhet az ember, hogy a másik mégsem az, aminek látszott. Sokkal inkább rájöhet, hogy ő maga nem az a pénzdarab, aminek hitte magát (főleg, míg fiatal). Végetérnek az ilyen kapcsolatok is, de nem azzal az érzéssel, hogy a másik szemét volt (az ilyen kapcsolatok egyik fő vonása a tisztelet), hanem azzal, hogy elvesztetted a teljességet, és megint kikerültél a sötét, hideg, és hiányos világba.
Aki ilyen érzéssel létesít kapcsolatot, annak tartós kapcsolatai vannak, mert a tévedés felismerése sokáig tart, és tényleg szar érzés, amit az ember igyekszik elkerülni. Sokáig magyarázza még magának, hogy a dolog
nem reménytelen, hogy a teljesség még megvan, csak a hétköznapok takarják el átmenetileg. És ha az elválásra kerül a sor, akkor az ember igyekszik minél simábban és egyszerűbben megúszni.

Pucros, Endorfin: átment valami abból, amit mondani akartam, vagy csak egy nagy
zagyvaság lett? mama: ugye erről van szó?

Én áldom a sorsom, hogy időről-időre (pár évente egyszer) összehozott olyan lányokkal, akikkel megtapasztalhattam ezt az érzést. És átkozom a sorsom, hogy az érzéshez képest piszlicsáré hülyeségek miatt (amik a praktikus hétköznapi életben persze fontosak) még egyik se lett a feleségem. C'est la vie.

Tigris

Endorfin Creative Commons License 1999.01.26 0 0 117
Kedves Mézga !
Elgondolkodtató számomra, hogy öt évi iraki tartózkodásod
után miért nem maradtál ott, áttérvén a mohamedán hitre ??
Légy szives, irj még róla, miért nem kellenének nekünk
azok a nők ??
Talán idehaza még könnyebb kiélni a poligám hajlamokat,
csak a főszabályt kell gondosan betartani:
" Az asszony meg ne tudja !!! "

Egyébként szerintem az csak elhagyás, és nem is igazi poligámia,
ha valaki elhanyagolja a stabil barátnőjét, feleségét, és helyette
egy másikat részesit testi-lelki örömökben.
Az igazi poligám nem másikat, hanem
még egy másikat akar.

Endorfin

eomer Creative Commons License 1999.01.26 0 0 116
Bocsánat, akkor megyek olvasni...
Caveman Creative Commons License 1999.01.26 0 0 115
Kedves Eomer!

Az igazság az, hogy igenis szerintem kettejükről van szó, mégpedig azért, mert a feltételezés másik szereplője Purcos Mackó neje. Tehát nem egyedül Mackó reakciójáról van szó. Korábban lett ajánlva a Barátok bizalma szerintem ott benne van, hogy Purcos Mackó miért nem magányügyének tartja a dolgot.

Üdv: CaveMaN

eomer Creative Commons License 1999.01.26 0 0 114
Pucros Mackó!

Most olvastam végig a topicot. Engem is kíváncsivá tett CaveMan kérdése:

Te mit tennél, ha feleséged közli Veled, hogy bocs, ma este a Sanyikára támadt gusztusom?

Kissé hiteltelennek érzem azt a védekezést, hogy a kettőtök házasságát nincs jogod kiteregetni. Tudni illik itt nem kettőtök házasságáról volt szó. Egyedül Rólad, arról, hogy mi lenne a Te őszinte, emberi, a látszatokkkal nem törődő reakciód.

üdv
eomer

Pucros Mackó Creative Commons License 1999.01.26 0 0 113
mama, kedves, megnyugtathatlak: ez a féltékenység meg poligámia-dolog szerencsére az az eset, ahol a hozzáállásom meg a nézeteim teljesen összhangban vannak. Tehát ugyanazt iszom, mint amit prédikálok. Ez nem törvényszerű, más kérdésekben meg éppen nem felelek meg a saját elvárásaimnak.

A poligámiáról még annyit mondanék, hogy a muzulmán vagy mormon példa biztosan nem követendő mindenestül. A társadalmi elvárások sem követendők, ott egye őket a fene. Mindenki szeressen mindenkit, és ne fújjunk, ha egy kiszemelt valaki nem csak minket szeret. Hogy a szeretetét ki kivel szemben milyen eszközökkel nyilvánítja ki, az az illető két ember dolga, és igen csúf dolog beleszólni abba kívülről.
Amúgy meg a kommunák nagyon tuti dolgok lehettek, bár állítólag folyton beléjük keveredtek oda nem való tagok. Tud erről valaki többet?

Fantomas Creative Commons License 1999.01.25 0 0 112
Monthy,
Bocs, visszanéztem, durva voltam. A megjegyzésed érdekesen tarkítja a képet. Lehet hogy keverek dolgokat, de azt is egyfajta monogám stílusnak érzem, ahogy én élek. Vagyis azt, hogy igyekszem hosszabb kapcsolatokat találni, ami alatt tényleg megismerhetem a másikat, és eközben nem fekszem le mással.
Én úgy gondolom, hogy ha már egyszer az embernél a szex örömszerzésre is szolgál, "állati" jó, hogy mindenkinek sok partnere lehet, amíg valamikor egyszer megtalálja azt, akitol kölcsönösen gyermeket szeretne. Innentol kezdve lenne jó szerintem, ha gyakorlati szinten monogám módon élne mindkét fél, mert a gyermekeknek, a stabil családnak erre van szüksége. Az állatoknál nem zavarja a képet örömszerzo szerep, úgyhogy a családalapítás elotti szakasz ott kiesik.
Üdv, FanTomas

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!