Keresés

Részletes keresés

beeex Creative Commons License 2015.11.05 0 0 41236

Sziasztok, segítséget kérnék. Élesztővel rendszeresen készítek kenyeret, de most megpróbáltam kovászt készíteni itthon. Elolvastam csomó kovász receptet (liszt+víz+etetés+türelem), belevágtam de gyanús a dolog. Az első alkalommal beindult, de 4-5 nap után elkezdett erősen alkoholos illata lenni, olyan volt a szaga mint a cefrének. Kuka, újra belekezdtem, és ezzel is ez történt.  Szépen feljön, de egy savanykás alkoholos, nekem kellemetlen illatú valami lesz, belenyalva meg kifejezetten kesernyés.

Mivel soha nem láttam még kovászt, nem tudom, hogy ez az alkoholos kicsit ecetes szag normális, vagy elb.tam?

.ETNA. Creative Commons License 2015.10.22 0 0 41235

Egyetértek, tényleg joggal várhatna többet egy vásárló! A recepttel kapcsolatban továbbra is azt gondolom, hogy bármely gép, bármely receptje használható ... szerintem bátran próbáld ki! A ciklusidő táblázaton biztosan látszik, hogy valószínűleg csak abban van különbség, hogy egy-egy fázisra több időt "szán" az új géped, de lényegében - alapjaiban (egyforma hőfokra melegítés-kelesztés-dagasztás-sütés) - minden gép pontosan ugyanazon az elven működik, az árban a különbséget egyrészt a márkajelzés okozza, másrészt azok az "extrák", amiket egy drágább gépbe ma már beletesznek, egy olcsóbba ... esetleg nem.

Előzmény: zsazska (41234)
zsazska Creative Commons License 2015.10.16 0 0 41234

Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos tanácsot.

A régi gépem receptjeit azért nem mertem kipróbálni, mert teljesen más programidőkkel dolgozik a mostani. Míg a régi gépen 3 óra alatt kenyér készűlt, addig ennél a gépnél 4, 4,5 órás programok vannak, szóval a kettő nem kompatibilis. 

A fordítással kapcsolatban biztos, hogy igazad van. Van olyan recept, ahol korpás rozsos kenyérnek kellene készülni, és mégis ugyan azt a liszfajtát írja kétszer is, holott eredetileg biztos, hogy kétfajta lisztből készül. Ezen már sikerült túllendülnöm, és talán pont az a kenyér sikerült a legjobban. 

Kísérletezgetek tovább, de mindenképp bosszantónak tartom, hogy eladnak egy nem olcsó gépet, és nem tudnak tanáccsal szolgálni. 

Előzmény: .ETNA. (41233)
.ETNA. Creative Commons License 2015.10.08 0 0 41233

Egyébként, ha korábban Moulinexed volt és jó kenyereket sütött, akkor azokat a régi recepteket is kipróbálhatnád. Illetve a most jól sikerült kenyereknél használt arányokat próbáld megőrizni és csak a hozzávalókat, vagy a fűszereket variálni (pl. tojás és kefír ... stb.).

 

Alapvetően MINDEN kenyérsütő ugyanazon az elven működik, technikailag ebben nincs különbség, a kenyér mérete (egy vagy kétlapátos gép) és extra programok, esetleg plusz üstök, szerintem, mindössze ennyivel tud többet egy drágább gép, na nem mintha ez kevés lenne, de elvileg minden gépben, minden receptnek működnie kellene. Legalábbis az alap kenyérrecepteknek igen!

 

Remélem, hogy mielőbb sikerül rátalálni a megfelelő receptekre, próbálj a neten angol vagy német nyelvű recepteket keresni és ezeket is kipróbálhatod, mert, ahogy E-Margit is írta, sokszor előfordul, hogy a "csapnivaló", hányaveti fordítás miatt lesz a magyar használatiban lévő recept alkalmatlan.

 

Ne add fel ! :-)

Előzmény: zsazska (41223)
.ETNA. Creative Commons License 2015.10.08 0 0 41232

Általános tanácsok, tudnivalók:

 

http://emargit.gportal.hu/gindex.php?pg=17745611

 

http://limarapeksegehozzavalok.blogspot.hu/

 

Limara alapreceptje tönkönybúzás kenyérhez:

http://www.limarapeksege.hu/2009/08/tk-gepi-kenyer.html

 

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.10.08 0 0 41231

Ezzel én is így vagyok, sem időm, sem "csukló-teherbírásom" nincs a kézi dagasztgatásra, a max. az, hogy a géppel készített pizzatésztát kinyújtom a táblán, ill. a zsemléket megformázom:-)

 

Egy normális gép - márkától függetlenül (a Te géped kategóriájában pedig pláne!) - bármilyen lisztből jó kenyeret kellen, hogy süssön, a legritkább esetben van itthon BL80-as, gyakorlatilag kb. mindig sima fehér búzalisztet használok, keverve teljes kiőrlésű rozsliszttel!

 

Egyszóval, ha BL55-ből is vacak, BL80-asból is ehetetlen a kenyér, akkor az NEM a liszt hibája, HANEM A RECEPT ROSSZ! Nem kell extrázgatni a liszttel és mindenféléket hozzáadni, ill. ha mégis, akkor ez csak JAVÍT az értékén, vagy az "egészségességén", de hogy extra liszt és plusz hozzávalók (plusz sikér stb.) esetén legyen EGYÁLTALÁN EHETŐ, ez nem pálya - szerintem!

 

Hausmeisterem van, az öcséméknek Hauser ... még kinézetre is tök egyforma (lényegében minden gép Kínában készül, sokszor - kis túlzással - , ahogy itt is írták már, csak a "véletlenen" múlik, hogy milyen név kerül rá), de a használati utasításban szereplő receptek még csak nem is hasonlítanak, a saját gépéhez kapott használati receptjei - ahogy már korábban is írtam - olyan rosszak voltak (arányok stb.), hogy nem sikerült a kenyere, a Hausmeisterem receptjeivel viszont igen .. sima BL55-ös fehér lisztből!

 

Próbáld ki az alapkenyér receptemet, hátha ... vesztenivalód nincs, ha amúgy is a kukában végzik a kenyerek ...

Tehát, alap programon sütve: a vízet teszem először az üstbe, erre jön a már összekevert liszt, amibe kis mélyedéseket készítek (úgy, hogy a víz alul ne jöjjön fel), ebbe teszem a hozzávalókat, a só és az élesztő lehetőleg ne egymás mellé kerüljön. Ha jól láttam a netes képeken, Neked is van két oldalán különböző nagyságú műanyag adagolód a géphez. Ilyen van Nekem is, ezzel mérem ki a sót, cukrot, olajat, élesztőt.

Van olyan gép, amelyik használatijában az szerepel, hogy a liszt kerül az üst aljára ... a Hausmeister kimondottan azt kéri, hogy először a vizet és rá a lisztet ..

 

310 ml víz 

560 gr liszt (400 gr fehér + 160 gr Vitamil-es teljes kiőrlésű rozsliszt)

2 kiskanál só 

2 evőkanál cukor/méz

3 evőkanál olaj/vaj (nem margarin!)

2 kiskanál instant élesztő (mióta a francia gyorsélesztő nem kapható Magyarországon, nincs kispécézett márkám, mikor melyik kerül a kezembe a boltban).

 

Szárított élesztő helyett lehet friss is, ekkor egy 50 gr-os élesztőnek kb. a felét morzsolom - felfuttatás nélkül - a liszt tetejére.

 

A ciklusidő táblázat szerint, alap program esetén 20 percig előmelegít+3 perc keverés+2 perc dagasztás+13 perc dagasztás+45 p kelesztés + 19 p kelesztés + 46 p kelesztés +62 perc  a sütés.

 

Ha sikerül, akkor ehhez az arányhoz igazítva, "átvariálhatod" a géped saját receptjeit is!

Előzmény: zsazska (41224)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.08 0 0 41230

1x kellene kitalálnod magadnak mennyi az annyi, utána dobálhatnád a gépbe.

De ha mindenáron a sült galambra vársz miért nem kérded meg azokat, akik ezt ajánlották? Biztos lesz jó tippjük receptre is. :)

 

Előzmény: zsazska (41224)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.07 0 0 41229
Előzmény: Törölt nick (41228)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.07 0 0 41228

Szívesen ;-). Egyébként, nem véletlen, hogy a tönköly lisztből jó kenyér készül, mivel igencsak magas a sikér tartalma. Ha jól értelmezem a fellelhető információkat, a magas sikértartalmú liszteket nevezik "erős liszt"-nek. 

Előzmény: zsazska (41226)
Csucsu.007 Creative Commons License 2015.10.07 0 0 41227
Előzmény: zsazska (41223)
zsazska Creative Commons License 2015.10.07 0 0 41226

Köszönöm Elleinor! :)

Előzmény: Törölt nick (41225)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.07 0 0 41225

"Durumliszt, az üvegszemű vagy a kemény búza lisztje."

 

http://www.szepzold.hu/melyiket_valasszam_liszt_abc

Előzmény: zsazska (41223)
zsazska Creative Commons License 2015.10.06 0 0 41224

Azért vettem kenyérsütő gépet, hogy ne kelljen kevergetni, dagasztgatni... csak bepakolni a hozzávalókat, és megnyomni a gombot. Mielőtt megvettük a kérdéses gépet, alaposan utána jártunk, hogy mások mit ajánlanak, és aszerint választottunk, amit a legtöbben dícsértek. Ha magam keverészném, és dagasztanám a kenyeret, akkor semmi szükségem nem lenne a gépre. Betenném a sütőbe, és kész, csak az nagyon időigényes. 

Előzmény: Törölt nick (41219)
zsazska Creative Commons License 2015.10.06 0 0 41223

Nos igen... ennyit magam is megfejtettem... azonban továbbra sem tudom, hogy melyik az a liszt, amelyiknek magas a glutén tartalma, és kemény búzából készűlt.  :( 

Magam is úgy okoskodtam, hogy bizonyára a BL 80 kenyérlisztre gondoltak, ám az abból sütött kenyér ehetetlen lett. 

Eddig a legjobb kenyeret a tönkölybúza fehérlisztből sütöttem, illetve ezt kombináltam rozsliszttel. 

Arról meg már letettem, hogy pl. brióst süssek, mert az egyenesen borzalmas, sületlen ragacs lett. :( 

 

Ezért reménykedtem, hogy talán tudtok nekem érdemben tanácsot adni, esetleg pár használható receptet, amik ezzel a géppel kompatibilisek. 

 

Minden hozzászólást köszönök! 

 

Üdv. 

Előzmény: .ETNA. (41220)
.ETNA. Creative Commons License 2015.09.28 0 0 41222

Talán szólhatnál az "erős fehér" lisztről a gyártónak is, nem venném a lelkemre, hogy ilyen fontos infó rejtve maradjon előlük :-)

Előzmény: zsazska (41218)
.ETNA. Creative Commons License 2015.09.28 0 0 41221

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.09.28 0 0 41220

:-)) Hát ez nem semmi:-) De megfejtettem ám az "erős fehér liszt" történetét!! :-)

 

A gépem használatijában lévő recepteknél is szerepel az "erős fehér liszt" kifejezés, eszembe jutott, hogy talán írnak róla valamit (ritkán szoktam lapozgatni, leginkább csak a végén szereplő recepteknél nyitom ki), ezért megnéztem, hogy mit ír a bevezetőben a hozzávalókról és MEGTALÁLTAM :-))

 

Tehát:

"Liszt A kenyérkészítés legfontosabb eleme a lisztben található glutén elnevezésű protein, amelynek segítségével a kenyértészta meg tudja őrizni alakják, illetve az élesztő által termelt széndioxidot.

Az "erős liszt" kifejezés azt jelenti, hogy a lisztnek magas a glutén tartalma. Nagy valószínűséggel kemény búzából készült, amely különösen alkalmas a kenyérsütésre."

 

Ennyi ... gyanítom, hogy magyarról magyarra fordítva, ez azt jelenti, hogy a legjobb az un. "kenyérliszt" :-)

 

 

 

Előzmény: zsazska (41218)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.26 0 0 41219

Én neked is mondom, ne foglalkozz a receptekkel!

Tálba berakod azt a lisztet és egyéb dolgokat, amit bele akarsz tenni, majd kézzel lassan adagolva összekevered annyi vízzel amivel összeáll labdába, ezt beteszed a gépbe és kész. Ha csak nem sikerült nagyon "különleges" lisztet találni jó is lesz. Kezd kis mérettel 3-4 alkalom alatt kitapasztalod neked hogy jó a só, élesztő mennyiség és végtelen variáció, azt eszed amit te szeretnél és nem azt, amit más akar etetni veled. :) 

Iránynak nekem úgy jó, hogy 500ml liszthez egy kávéskanál só, fél kocka élesztő. (Mások szerint így sótlan, illetve mindenféle teljesen fehér liszt mentes kenyereket csinálok, szóval ezért a talán kicsit sok élesztő. Más nem is kell, lehet próbálkozni ecettel, olajjal, sikérrel, cukorral, de egyik sem létszükséglet.

Előzmény: zsazska (41218)
zsazska Creative Commons License 2015.09.25 0 0 41218

Köszönöm az igyekezetet, a választ. 

Azóta vettem többféle lisztet, és már több jól sikerült kenyérrel büszkélkedhetek, melyeket tönköly fehér lisztből és rozslisztből sütötttem. Azok mondhatni tökéletesek lettek.

Aztán megpróbálkoztam egy brióssal, ami megint valami csapnivaló lett. 

A vicc az, hogy írtam a gyártónak is, és nekik is feltettem a kérdéseimet, de semmivel nem jutottam előrébb. Ők sem tudták megmondani ugyanis, hogy milyen a receptjeikben említett erős fehérliszt :( Kértem, hogy részletezzék, hogy melyik receptben melyik lisztre (BL-55, BL-80 stb) gondolnak, és azt felelték, hogy fogalmuk sincs, hogy ezek közül melyik lenne a jó. 

 

Előzmény: .ETNA. (41213)
patkometer Creative Commons License 2015.09.20 0 0 41217

Sziasztok,

 

Van egy felesleges üstöm és kanalam Severin BM 3982/3983 sütőkhöz. Néha megszorul a tengelye, legutóbb elfelejtettem megmozgatni sütés előtt, és leégette a gépemet (ugyanitt leégett Severin BM 3983 "Elb@sztam" jeligére)...

 

Ha esetleg kell valakinek pótnak, Budapest területén ingyen át lehet venni.

Csucsu.007 Creative Commons License 2015.09.13 0 0 41216
Előzmény: zsazska (41212)
.ETNA. Creative Commons License 2015.09.11 0 0 41215

google ezt adta ki, de csak holland vagy belga oldalakat ... szóval nálunk nem valószínű, hogy kapható:

 

http://thuisbakken.avevewinkels.be/producten/classics

Előzmény: zsazska (41212)
.ETNA. Creative Commons License 2015.09.11 0 0 41214

... ja és még annyi, hogy az esetek 80 %-ában sima BL-55-ös lisztből sütöm a kenyeret, néha friss, legtöbbször porélesztővel, igaz, hogy nem Panasonicom van, de gyanítom, hogy nem a liszt, hanem inkább a liszt-víz-élesztő arány lesz a "ludas" abban, hogy nem tökéletes a kenyered.

.ETNA. Creative Commons License 2015.09.11 0 0 41213

Szia!

 

Receptem sajnos nincs, de azt tudom, hogy az AVEVE egy nagy és híres belga cég, Belgiumban több helyen vannak nagy áruházaik. Árulnak háztartási dolgokat, liszteket, van kutyaeledel és felszerelés részleg és növények, palánták, virágok, kertészeti cuccok.

 

Belgiumban Bruggeben láttam ilyen boltot, de van több üzletük az országban, sőt úgy rémlik, hogy amikor Amszterdamban voltunk, ott is láttam a boltban AVEVE-s liszteket, szóval a hollandoknál is árulják, de hogy nálunk van-e .. fogalmam sincs, még sosem figyeltem. Egyébként van sima finom fehér lisztjük is.

 

Előzmény: zsazska (41212)
zsazska Creative Commons License 2015.09.11 0 0 41212

Sziasztok!

 

Szeretnék tanácsot kérni Samsung SD-2501 típusú kenyérsőtővel rendelkezőktől! 

Tegnap kaptam a gépet, s gondoltam, azonnal kipróbálom. Hirtelen más liszt nem állt rendelkezésemre a fehérkenyér sütéséhez, mint a közönséges, BL-55 finomliszt. Bepakoltam az összetevőket, és izgatottan vártam az eredményt, mert annyi sok jót olvastam erről a gépről. A kenyér viszont siralmasan nézett ki, s csak remélni tudom, hogy a nem megfelleő hozzávalók miatt.

Korábban egy Moulinex gépet használtam.. azzal egész jó kenyereket sütöttem, és ott is használtam BL-55-öt. 

Szóval a kérdésem az lenne, hogy melyik a jó liszt? A gép leírásában található receptekben ugyanis erős fehér lisztet ír... fogalmam sincs, hogy mit ért ezalatt. Úgy hittem, hogy a BL-80 lehet, de máshol meg azt olvastam, hogy az sem jó. 

Ugyan így kissé meg vagyok zavarodva az élesztővel, mert ennél a géptípusnál kihangsúlyozza, hogy nem használható a normál élesztő, csak porélesztő, amit nem kell felfuttatni. Limara oldalán viszont arról írt, hogy ő csakis normál élesztőt használ.

Kérem, hogy osszátok meg velem a tapasztalataitokat. 

Azt már csak félve kérdezem, hogy mi a fene lehet az az AVEVE surfina liszt? Mert hogy egyes recepteknél ezt ajánlja.

Illetve ha van valakine ehhez a géptípushoz alkalmazható, jó kenyérrecepje, azt nagyon megköszönném! 

Mindenféle bevált recept érdekelne... főként rozsos. 

Tudtok nekem segíteni? 

 

 

.ETNA. Creative Commons License 2015.08.27 0 0 41211

... mármint, úgy értem, hogy a hozzászólásai alapján még fórumozó, mert most augusztusban is írt egy hozzászólást  ... bocsi:-)

Előzmény: .ETNA. (41210)
.ETNA. Creative Commons License 2015.08.27 0 0 41210

Hupsz, meg is találtam!!! Ebben a topicban, mayusvirag kérte 2010 szeptemberében a 38738-as hozzászólásában a Nethaus NH-4500 használatiját.

 

krnemarika a 387389-es hozzászólásban írta, hogy elküldte e-mailben.

 

Tehát mindkettőjüknek van ilyen gépe! krnemarika e-mail címe nyilvános és a hozzászólásai alapján most az idén augusztusban is írt hozzászólást (Házi veteményes (konyhakerti tanácsok) - topicban). Egyszóval bátran írj neki e-mailt, talán tud segíteni Neked is használati utasítás ügyében!

 

krnemarika adatlapja:

 

http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=1090057

Előzmény: szalai60 (41208)
.ETNA. Creative Commons License 2015.08.27 0 0 41209

Nem egyszerű, egyetlen -használati utasításos - oldalon sem találtam pont ezt a márkát. Az öcsémnek Nethaus gépe van, nekem Hausmeister és mindkettő - kinézetre - tök egyforma, talán keress rá hasonló kinézetű gépre a neten ...

 

Valamikor 2010-ben kereste már ennek a kenyérsütőnek valaki a használatiját itt a fórumon (kiadta a google, de nem találom a hozzászólást), ha ráakadok megírom, talán nyilvános az e-mail címe és tudsz neki írni, ha a gépet még használja, előfordulhat, hogy a használatival kapcsolatban is tud segíteni!

Előzmény: szalai60 (41208)
szalai60 Creative Commons License 2015.08.24 0 0 41208

Sziastok!

 

Eddig a pincében állt, de most elővettük a Nethaus NH-4500 kenyérsütőt de a használati elkeveredett.

Tudna valaki segíteni, honnan tölthetem le.

 

Előre is köszönöm.

Csucsu.007 Creative Commons License 2015.05.28 0 0 41206

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!