Keresés

Részletes keresés

vadasz.viki Creative Commons License 2010.09.29 0 0 87
Sokat hallani mostanság, hogy a szülők mindig csak szidni tudják gyerekeiket, dícsérni nem, mert hogy sokkal szembetűnőbb ha az rosszat tesz mintha jót.. Szerintetek ez mennyire igaz? Szerintem ez nagyon rosszul hat a gyerekre, mert ha csak azt tapasztalja hogy a rossz tettér rosszat várj, jóért semmit, akkor miért is kéne jót tenni bármikor is?
Baksai Creative Commons License 2009.12.14 0 0 86
sziasztok,
gyerekneveléssel kapcsolatos ötleteléshez praktikus dolgokat találtok a www.csibeszkemagazin.hu honlapon.
cyntia Creative Commons License 2009.09.11 0 0 85
sziasztok!

Mia masik topik neve?
elore is koszonom.
Előzmény: Nagynulla (82)
Flogi Creative Commons License 2008.08.25 0 0 84
Vajon élne még ez a topik?
Előzmény: Vajk (83)
Vajk Creative Commons License 2003.09.01 0 0 83
Vitatéma a gyerekeink nevelése.

:)

Előzmény: Nagynulla (82)
Nagynulla Creative Commons License 2003.08.31 0 0 82
Talán nem elég felhozni, hanem valami vitatémát kellene felvetni.
Mert vitatkozni itt mindneki szeret. :-)
Előzmény: Vajk (81)
Vajk Creative Commons License 2003.08.27 0 0 81
ez a topic elég süllyedékeny:), pedig más topicokban igen sűrűn érintjük a témát...
Előzmény: Vajk (80)
Vajk Creative Commons License 2003.05.31 0 0 80
Felhozom a topicot, hátha új emberek jöttek elő:)
Kilroy Creative Commons License 2000.06.15 0 0 79
Nekem nincsenek gyerekeim, de azért talán nem vagyok nagyon kezdő a témában. Szerintem semmiképpen sem helyes verni a gyereket. Apám mondta erről, hogy amikor egy gyereket meg kell ütni, az már a pedagógia csődje. Én ezzel maximálisan egyetértek. Persze ez nem azt jelenti, hogy a szüleim sosem ütöttek meg, de azt azért minden további nélkül el tudom hinni, hogy valahol nagyon nem élvezték, hogy meg kell minket ütniük. Sajnos, nem mindig könnyű megállni, mert egy gyerek nagyon is fel tudja idegesíteni a szüleit, és ilyenkor könnyen eljár a szülő keze.
Én a baráti körömben előforduló sok nálam fiatalabb gyerekkel kapcsolatban tapasztaltam, hogy néha nagyon nehéz megállni, hogy be ne húzzak egyet. Igaz, én hajlamos vagyok felhúzni magam, vagyis engem viszonylag könnyű felhúzni. Általában, mikor már nagyon idegesítettek, némi emelt hangú ráripakodással le tudtam állítani őket, néha sajnos kimondottan üvölteni kellett. Bár üvöltözni sem sem szeretek kisebbekkel, még mindig inkább, mint hogy üssek. Egyetlen egyszer kentem le egyiküknek, de akkor már qrvára idegesített a pimaszkodásával. Nem mondhatnám, hogy büszke vagyok erre, de legalább tanult az esetből, többé nem volt ilyen pimasz.

Kilroy

rice Creative Commons License 2000.05.09 0 0 78
Mit tehet a szülo, ha kicsi lánya, aki 15 éve kamasz, egy patkány vesz magának? Állítólag már otthon van a szobában:-(((
kabirbedi Creative Commons License 2000.03.05 0 0 77
Sziasztok!
Működik még ez az adó?
Volna 1-2 kérdésem, magamnak már jópárszor feltettem.
gyertek,gyertek:kabirbedi
Nyuszog Creative Commons License 2000.02.10 0 0 76
Szia, Törpilla! Én sajnos ebben tanácsot nem tudok adni, mert ott még nem tartok, és szerencsére még nem ismeren a mostani általános iskolai rendszert. Csak azt szeretném mondani, hogy a kisgyerekekkel foglalkozó topicok sorát láttam mostanában elsüllyedni, ezért kérdezd meg több helyen is! Talán a Lányos apák klubját figyelik a legtöbben. (Nagyon rugalmasak, bárkit befogadnak maguk közé!) Talán még a "Ne nevelj tömegembert"-be is belefér. Azután meg nézheted végig az összeset, hogy ki hol mire mit válaszolt. :(
Előzmény: törpilla (75)
törpilla Creative Commons License 2000.02.10 0 0 75
Helló, én is egy görcsölő anyuka vagyok, aki általános iskolát választana gyermekének. Lány, átlag, okos.
Szerintetek miért nincs általános tantervű első osztály, ahol mellette van száz szakkör és esetleg 10 éves korára kiderülne, hogy elyik érdekli?

MIÉRT KELL 6 ÉVESEN ELDÖNTENI, HOGY MŰVÉSZ, VAGY NYELVTEHETSÉG, ESETLEG SPORTOLÓ LESZ:_E?

Gyerekek, kivagyok. Lehet döntetni számítástechnika, művészeti, nyelvi meg sport tagozat között? És ha nem találom el, hogy mi fogja érdekelni 8 évig és utolsó lesz az osztályban. Ennyire lutri lenne az egész?

Segítsetek tagozatot választani!
Paraméterek:
* szeret: tollasozni, társasozni, nyaralni, úszni (de nem annyira, hogy napi 3 órát töltsön vele),
ökörködni a szüleivel, homokozni, vendégségbe járni.
* utál: pl. az oviban korcsolyázni járni, mert "anya, mindig dirigálnak, hogy jobbra vagy balra lehet-e siklani, inkább abbahagyom"

Köszönöm a hozzászólásokat előre is.

Nadi Creative Commons License 1999.11.06 0 0 74
Kedves GP!

A leány az Adél Nárcisz nevet kapta.

Előzmény: Törölt nick (73)
Nadi Creative Commons License 1999.11.06 0 0 72
Szia GP!

Köszönöm a tanácsot, (valaha az öcsémet is így kezelték) talán nem lesz rá szükségem, lassan de biztosan gyógyulni látszik a lányunk :)

Szia Purusa!
Lehet, hogy ma este találkozunk?
+kérdezem orvosomat, gyógyszerészemet, anyukámat, apukámat ... ;)

Purusa Creative Commons License 1999.10.31 0 0 71
Szia Almaim Asz... khm..., szia Nadi! : )))

[De jo, hogy latlak majdnem!]
Szoval: a senhor Gombperec hidalgo ur jokat ir. Nekem is vala 1 massziv horghurutom kisded koromban, mire diapulmonos inhalalast rendelt a dr. vajakos. De ott egesz ampullak voltak adagolva, es - bar a gyogyszer hasznalt, kor balra el -, a szaglohamomnak annyi lett. Azaz jo es eros a szer, de tenyleg kerdezze meg orvosat, gyogyegereszet!

Nadi Creative Commons License 1999.10.31 0 0 69
Kedves AsterX!

Ki fogom próbálni a hagyma-pakolást, az eredményről majd beszámolok, kösz az ötletet!
Nem tudom, hogy a te kisfiad milyen idős korában volt ilyen beteg, de a kislányunk még csak 2 hónapos és sajnos csak akkor köhög, ha már nagyon-nagyon zavarja a hörgés, de akkor is csak 1-et 1-et köhög, nem annyit, amivel teljesen felköhögné a váladékot. :-(

Előzmény: AsterX (67)
Nadi Creative Commons License 1999.10.31 0 0 68
Kedves Nana!

Kösz a tippet! ("a matrac fejrésze alá egy összehajtogatott törölközőt tenni és így megemelni, mert ez könnyíti a légzést") Nekünk az orvos azt javasolta, tartsuk minél többet függőlegesben a gyereket. Ez természetesen 1et jelent az elkényeztetésével. :-)
Az orrtisztítást azért mi sem visszük túlzásba és nem is porszívóval csináljuk (a férjem +lepett egy mellszívó, orrszívó elektronyos készülékkel).
Csak akkor használjuk, ha nagyon szörcsög az orra, mert ilyenkor aludni se, szopni se tud nyugodtan.

Előzmény: Nana (66)
AsterX Creative Commons License 1999.10.30 0 0 67
Kedves Nadi!

Nem tudom a mi a legzoszervi mozgasterapia. Azt sem ertem, hogyha felszakadt a valadek miert nem kohogi ki, hiszen a valadek maga kohogesre ingerel!
Viszont az en kisfiamnak is volt ilyen sulyos betegsege, amikor a valadek nem tudott tavozni a tudejebol. Valaki azt tanacsolta, hogy hasznaljak hagymapakolast!

A voroshagymat fel kell karikazni, ket tanyer koze tenni es forro viz goze felett felmelegiteni.(A labasra nem a fedojet teszed, hanem az egymasra botitott tanyerokat.) Ezutan ket pelusba bele kell gongyolni a hagymat, es az egyiket a mellere, a masikat pedig a hatara tenni es rahuzni egy polot, amit nem sajnaltok! Rajta kell tartani legalabb 1 orat!

Persze ez nagyon maceras, az egesz lakas budos lesz, a gyerek izeg-mozog, a polot is csak erre a celra lehet majd hasznalni, de megeri! Mi egy korhazat megusztunk igy! A pakolast kovetoen kikohogte a valadek tobbseget fel nap alatt!

Előzmény: Dr.W.Gy. (64)
Nana Creative Commons License 1999.10.30 0 0 66
Az orrszívóval kapcsolatban szeretnék két dolgot megemlíteni, az egyik, hogy legnagyobb meglepetésemre Angliában, Kanadában és Svájcban élő rokonaink (orvos is van közöttük) még csak nem is hallottak róla. Érdekesnek találták, de elszörnyedtek és állítják, hogy felesleges. Ennek ellenére mi is használjuk, de azóta csak amikor érzem, hogy nehezíti a váladék a légzést.

A fájdalom miatt én is aggódtam, úgyhogy kipróbáltam. Picit erősebb fokozaton, mivel a légutak is tágasabbak, nos fájni nem fáj, inkább szokatlan. Viszont tetszett, hogy a váladékképződés sokkal lassabb, mint egy kiadós trombitálás után.

Tehát mértékkel.

Kevésbé drasztikus módszer, hogy nálunk hasrafektetéskor úgyis bele szokta törölni az orrát a feje alatt lévő rongyba. Enyhébb esetben ez is megteszi.

A hatásfokot javítja, ha változtatod a szívóka helyzetét, és nem kell nagyon sokáig, mert egy idő után nagyon zavaró, a teljes váladékmennyiség nálunk úgysem távozott egyszerre. Ez különösen nem mérvadó, csak egy tapasztalat, de mi úgy használjuk, hogy reggel, lefekvés előtt és max. 2 óránként, 30-30 mp-ig, mindezt persze csak, ha nagyon szörcsög. Azt is olvastam, hogy ilyenkor szerencsés a matrac fejrésze alá egy összehajtogatott törölközőt tenni és így megemelni, mert ez könnyíti a légzést.

Előzmény: Nadi (65)
Nadi Creative Commons License 1999.10.30 0 0 65
Sziasztok!

Segítseteeeek!
Ha valaki tudja milyen az a "légzőszervi mozgásterápia" plíííííz írja + nekem!!
A helyzet az, hogy a 2 hónapos kislányunk elkapta a most dühöngő torokgyulladásos nyavaját: torka fájt, köhög, az orra folyik. Már 1 hete küzdünk vele (a felnőttek is 2-3 hétig szenvednek tőle). Kapott antibiotikumot, orrcseppet, kanalast, lázcsillapítót. A kanalastól elkezdett felszakadni a váladék a tüdejében és ettől a gyerek irtó ilyesztő hangon hörög: kapott másik kanalast (Mucopront saft) és hurutoldó kúpot. A nagy problémánk az, hogy szegényke hiába hörög, alig-alig köhögi fel a felköhögendőt a tüdejéből. Az egyik könyvben olvastuk, hogy "légzőszervi mozgásterápia"-val lehet segíteni. Jó-jó, de milyen az a "légzőszervi mozgásterápia" ??? Mit kell csinálni a babával? Hogyan kell tornáztatni???
Aki tudja lécccccciiiiii írja + nekem!

Másik kérdés (lehet, hogy már volt róla szó??): orrtisztítás orrszívóval:
- mennyi ideig szabad?
- milyen sűrűn lehet alkalmazni?
- tényleg nem fáj nekik?

Dr.W.Gy. Creative Commons License 1999.10.28 0 0 64
runaway kedves,

Én is ilyen vagyok: nem akarok a saját szobámban, a saját ágyamban aludni. Idáig én voltam az ideális...fürdés-mese-ágy szó nélkül,
most meg küzdelem az ágyért. Érdemes szívózni, vagy hagyjam?
;-)

Előzmény: runaway (41)
Nyuszog Creative Commons License 1999.10.20 0 0 63
Köszönöm a választ, AsterX! Ezt a kérdést két helyen tettem fel, és a másik helyen kicsit nagyobb a nyüzsgés, úgyhogy javaslom, hogy ha érdekel a téma az "Óvodába ment a gyerek" topicban folytassuk.
Előzmény: AsterX (62)
AsterX Creative Commons License 1999.10.15 0 0 62
Sziasztok!

Az alvashoz: 10 eves fiam van. 5 eves koraig minden ejjel atrohant a mi szobankba es bevetette magat kozenk! Ekkor az o szobaja es a mienk kozott volt a nappali.Hiaba vittuk vissza, 10-15 perc mulva ismet ott volt.kb. 5 eves volt, amikor egymas melletti szobakba "rendezodott at" az alvas. Egyre kevesebb alkalommal jott at, es egyre tobbszor elofordult, hogy fel ora mulva vissza is ment. Ennek ellenere a mai napig is fel a sotetben es egesz ejjel egy kicsi lampa vilagit a szobajaban.

A gyerekek irracionalis vilaga mas mint a mienk. Ha elfelejtjuk, hogy mi mitol feltunk annak idejen, akkor oket sem tudjuk megerteni. En a kigyoktol feltem, es mindig ugy kepzeltem, hogy az agyam alatt hemzsegnek ejjel. Van ennek valami esszeru magyarazata? Szerintem nincs. A fiam soha nem felt szornyektol (a dinoszauruszok mar 2 eves kora ota a kedvencei), de az emberszeru oriasoktol a mai napig tart. Ki tudja ezt megmagyarazni!

Talan a legfontosabb megertetni vele, hogy mindig ott vagy a kozeleben es mindegy, hogy mitol fel, te megveded. Ugy velem, hogy a felelmeit inkabb kinovi, magyarazatokkal nem tudjuk "kidumalni" beloluk!

Bocsi, kicsit hosszu lettem!

Nyuszog Creative Commons License 1999.10.15 0 0 61
Van egy hároméves lányom. Éjszaka négyszer-ötször is felkelt bennünket. Fél az autóülés fejtámlájától, ami a lakáson kívüli tárolóban van elzárva egy dobozba. Eddig a legjobb ötletem az volt, hogy a "fejtámla fél a kispárnától, amin alszik, és nem mer idejönni", de ez csak egy ideig használ. Nekem is voltak kiskoromban ilyen félelmeim. Nem tudok neki segíteni? Csak majd elmúlik?

Fél a sötétben az utcán. Miért kell a gyerekeket a sötéttől ijesztgetni. Mit csinálunk vele télen, amikor 5-kor már sötét lesz. Van egy ismerősöm, aki huszonévesen is csak égő lámpa mellett mer aludni. Én ezt nem szeretném.

Már háromévesen olyan dolgokat ad mások szájába, amit biztosan nem mondtak. Mennyire tudatos ez a "hazudozás", és szerintetek mit lehet ezzel kezdeni?

Néhány gyerek a _bölcsibe játékpisztolyt_ visz, és azzal lődöznek. A lányom otthon legoból összerakott egy pisztolyt, és "lelőtt" vele. Hogy magyarázzam el neki, hogy ez nagyon rossz dolog?

Most hirtelen csak ennyi jutott eszembe.

hc Creative Commons License 1999.09.27 0 0 60
Bogey:
Kerdes, hogy elotte aludt-e egyedul?
A gyerek valoszinu, hogy fel valamitol. Probald meg ezt ovatosan kiszedni belole es elmagyarazni neki, hogy Ti ott vagytok es minden szavat halljatok - persze ezt alkalomadtan bizonyitani is kell.
A jatek kozbeni bepisiles egyik oka az, hogy annyira belemerul a jatekba es nem akarja egy pillanatra sem abbahagyni, hogy inkabb bepisil, neha meg eszre sem veszi. Hasonlo okokbol szoktak neha "ehezni" is. Sokkal fontosabb a jatek, mint az eves, a pisiles. Enni fog, ha ehes lesz, a bepisilest pedig egy kis figyelemmel el lehet kerulni: ra kell szolni, amikor latod, hogy elkezdi a "pisitancot".

hc

Voodoo Creative Commons License 1999.09.27 0 0 59
Olvastam a "Holalszikagyerek?" típusú problémákat, de én igazából nem találkoztam ezzel. Két lányom van, három és másfél évesek. Talán egyszer fordult elő, hogy nagyobbik lányomat köztünk altattuk el (szüleimnél voltunk, és féltünk hogy leesik az ágyról, beteg is volt stb.). Kisebbik lányom melletünk, ágyak és fotelok közti védett kuckóban aludt. Egész éjjel csinálták a fesztivált, nem bírtunk velük. Másnap azt mondtam nagyobbik lányomnak, hogy ő már olyan nagy lány, hogy alhat külön ágyon. Adtunk neki egy lerobbant játékkutyát is, hogy altassa el. Az este nagyobbik lányom nem játszott a kisebbik lányommal, mert az zavarja a kutyát az alvásban, nem is mocorgott, mert az zavarja a kutyát az alvásban. Így hamar elaludtak. Erről a témáról ennyit.
Nekem inkább mással van problémám. Amikor kisebbik lányom elkezdett mászni, játszani, nagyobbik lányom elkezdte őt utánozni. Négykézláb mászkált, dobálta a csörgőket, nem játszott senkivel. Nem lehetett bevonni semmilyen játékba. Nem beszélt,csak gügyögött. Fél év után unta meg, mert a kisebbik lányom is elég önálló lett, és már együtt játszanak. De még most is, ha nem akarja azt csinálni, amit mondunk neki, akkor előveszi ezt a "gyagya" verziót, és nem sír, hanem nevetgél és vígan csörgőzik vagy négykézláb mászik. És akkor nem lehet vele beszélni sem, mert csak gagyog.
Kisebbik lányom pont az ellenkezője, ilyenkor ő földhözvágja magát és ordítva hisztizik. Ha elmész mellőle, akkor megy utánad, nem hagy békén. Szerencse, hogy jó evő, és egy kis kajával fel lehet vidítani / elterelni a figyelmét. Igaz, mostanában egyre kevesebb a hiszti, mert a nővére mindig odamegy hozzá megvígasztalni (a nővérétől elég egy simogatás vagy egy játék kézbenyomása, én meg róhatom vele a szobában a köröket). Utána meg már semmi gond.

Egyébiránt én is a következetesség híve vagyok, csak nem mindig tudom betartani az elhatározásaimat, mert nem bírom nézni, ha sír a gyerek :-)

mse Creative Commons License 1999.09.26 0 0 58
Mi is iszonyu sokat szenvedtunk, hogy a kolyok velunk alszik, hol keresztbe fekudt, hol rugdosott, hol bepisilt, hol lokdosott, hogy ez az en parnam. Probaltuk visszavinni a helyere (egy ora mulva ismet ott volt), kapott uj agyat, uj ejjelilampat, falvedot, hogy hatha fazik, mokas falvedot, hogy ne unatkozzon stb. Szoval amikor mar vegkepp letettunk arrol, hogy valaha is rendezodik nem hogy a szexualis eletunk, hanem hogy egyaltalan valaha jot fogunk meg aludni az eletben, akkor kaptunk egy jo tippet, ami BEVALT:
ne azt kérd a gyerektol, hogy aludjon a sajat agyaban, mert úgyse fog. Hanem kerd azt, hogy ne aludjon a te agyadban/ti agyatokban, mert zavar téged/benneteket. Aludjon ahol akar. Mi csinaltunk neki egy kuckot a padlora, az agyunk melle (ketret hajtott halozsak, lepedô), es azota zokszo nelkul elhagyja az agyunkat az esti mese utan. Ha elaludt, berakjuk a saját agyaba, es ha ejszaka folebred valami panasszal, akkor is a kuckoba megy vissza.

Melegen ajanlom!

mse

Előzmény: Bogey (57)
Bogey Creative Commons License 1999.09.26 0 0 57
Sziasztok !
(Uj vagyok)

Felfrissites keppen kerdeznek.
Van egy 4 eves fiam.A sajat szobajaban 1/2 eve nem hajlando elaludni.Miutan mi agyunkban elaludt, atviszem a sajatjaba, de minden ejjel 12-01 ora kozott felebred es atjon.
Ehhez meg van egy extra, a bepisiles minden ejjel, valamint jatek kozben.
Egyeb esetekben szepen elmegy pisilni.
Vannak-e ilyen esetre tapasztalatok ?

Jozsó Creative Commons License 1999.07.05 0 0 56
Volt nekem is időszak az életemben, mikor úgy gondoltam, hogy a gyereket nem szabad megverni, de most már úgy látom, hogy ez túlzott és indokolatlan idealizmus. Persze elfogadom, hogy léteznek olyan gyerekek, akiket tényleg nem kell -nem szabad- megütni, mivel akár egy erősebb rászólás is megteszi a hatását, de véleményem szerint egy gyerek bizonyos életkor alatt gyakorlatilag ösztönösen viselkedik, így az ösztöneire kell hatni (nem lehet egy 1 éves gyereknek észérvekkel elmagyarázni, hogy ne egye meg a patkánymérget)
Előzmény: Pirx (53)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!