Keresés

Részletes keresés

laca bácsi Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1869
boattis,
csatlakozom sztgyi-hez: továbbra is közöld a gondolataidat! "Több szem, többet lát."-elv alapján neked olyasmi is eszedbe juthat, ami nekünk első kollektorépítőknek ;-) nem.
Ha meguntuk a "levegőzést", amit egyébként egyszerűsége miatt nagyszerű gyakorlatnak tekintek, biztosan mi is "vizesek" leszünk...
Előzmény: boattis (1863)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1868

Kedves Boattis!

 

Már Tegnap olvastam hozzászólásodat, a sörösdoboz témához.

 

Azt írtad: Régóta tervezem hogy hozzászólok a sörkollektorhoz, most szedtem össze a bátorságot, hogy leírjam a véleményem.

 

Most nekem kell összeszednem alaposan a gondolataimat és a bátorságot!

 

Először is köszönöm, hogy figyelmet szenteltél ránk!

 

Olyan kedvesen, megfontoltan, és szakszerűen szóltál hozzá, ahogy az Tőled várható volt! Öszinte leszek, alig találok szavakat!

 

Rendkívül megtiszteltető számunkra, hogy hozzászólsz! Innen a topikról tudjuk, hogy Te a napenergia hasznosításnak elkötelezett híve, és komoly művelője vagy!

 

Véleményed fontos számunkra! Tudjuk, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezel.

 

Nem értem miért kell elnézést kérned!

 

Ennek a topiknak az a legnagyobb erénye, hogy itt mindíg kultúrált volt a hangnem és igen magas színvonalú a tartalom. Kötelesek vagyunk úgy tekinteni, mint egy hagyományt. Ez mindannyiunkat kötelez is valamire.

 

Ezt a hagyományt Te és a régebbi topiktagok teremtettétek meg, és  azok akik idelátogatta és látogatnak érzik, és kimondatlanul is követik.

 

Nincs itt szó semmiféle vizes-levegős csatárol (lehet, hogy most én fogalmazok sarkosan).

 

Kérlek, mint a No1 BOLOND, hogy igenis szólj hozzá, ha időd engedi és szükségét érzed! Mi ugyanabban a CSAPATBAN focizunk, csak bővíteni szeretnénk a palettát - ahogy írtad!

 

Befejezem most itt, mert nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni, meg mindjárt nem látom a képernyőt, olyan kicsik lettek a betűk!

 

Előzmény: boattis (1863)
erbe Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1867
Évek óta rendelkezek egy, a felsővel egyező kinézetű hőmérőcskével, régi alkoholosokkal hasonlítottam össze. Azok nagyon együtt mozognak évek óta, ez sem mutat tőlük eltérést. Napi használatban ilyen tizedfokoknak nincs igazán jelentősége, csak ha valóban preciziós mérést akarsz. Egyébként tényleg olcsón kaptad, általában 1800, akciósan volt 1400 az enyém. De minek kellett 4 db?
A festékről: létezett valamikor egy "kályhacsőlakk" nevezetű csoda, amivel nagyanyáink a tűzhelyet suvickolták. Matt, fekete, garantáltan hőálló. Frissen, begyújtás után iszonyú büdös volt, úgy emlékszek, petróleummal lehetett higítani. Ha száradás után nincs dörzsölgetve, nem hámlik és pereg le, mint a mai műgyanta alapú lakkok. Lehet, ennek egyfajta utódjára bukkantál. Szerintem használható a sörkollektorban (ha a konyhában megfelelt!).
Előzmény: sztgyi (1856)
salfonc Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1866

sztgyi

 

Ez így lefestve a képen nagyon profi dolognak néz ki. Még így is, hogy nincs rajta a pc. Komolyan mondom SZÉP! Nem is tudom miért pingálják össze ezeket a dobozokat gyárilag mindenféle csiricsáré céglogokkal. :-)

Izgatottan várom az eredményeket.

Előzmény: sztgyi (1855)
salfonc Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1865

De! Tessék máskor is hozzászólni. A te véleményedre sokan adunk itt.

Előzmény: boattis (1863)
boattis Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1864
ütlet = ötlet
Előzmény: boattis (1863)
boattis Creative Commons License 2005.10.27 0 0 1863

Uraim: Elnézést hogy belepampogtam!

 

Tulajdonképpen teljesen igazatok van. Számtalanszor leírtam, hogy nem kukacoskodni akarok, ha netán mégis úgy tűnt, hát bocsi!

 

Továbbra is figyelemmel kísérem a dolgot, de ígérem ezután akkor szólok hozzá, ha építő jellegű ütletem lesz.

 

Üdv: boattis

Előzmény: jeriko2 (1852)
bolsh Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1862
Kérésednek eleget tettem, a címem publikus volt, de volt egy zűrös eseménysorozat a Fórumon, és úgy tudom hogy központilag mindenkinek titkossá tették a mailcímét, aki akarja publikussá módosíthatja. Eddig ez elkerülte a figyelmem.
Előzmény: sztgyi (1841)
krumpli190 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1861
azt hiszem a link nem ment át rendesen...
Előzmény: krumpli190 (1860)
krumpli190 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1860
Hello Sztgyi!

Amiről Te beszélsz, ventis szerkezetről, az itt van, de ez drága, legalábbis erre a célra:
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMUZPVVZXVkZaUVVrWlZlUT09&pid=VkZod1JtUXdOVFpUV0d4T1pXdEZPUT09&image=1

Nem is ilyenre gondoltam, amikor józan paraszti észt emlegettem, inkább olyanra, hogy a cső tetejére feltett A4-es lapot ledobja-e, kézfejjel érezhető-e az áramlás, stb, szóval nagyon alap "mérés".

Gondolom ha bármilyen teljesítmény adatra kíváncsi leszel valamikor, akkor nem csak az fog kelleni, hogy hány fokról hány fokra melegít, hanem az is, hogy ezt mekkora mennyiségű levegővel képes megtenni, és akkor ez szorozva annyival, ahány csőből állni fog a szerkentyű, és akkor ezt lehet tovább számolgatni, sokféle veszteséget levonni, stb. de mindegy...
Előzmény: sztgyi (1859)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1859

Szia!

 

Ez nem fog menni. El sem tudom képzelni, hogyan lehetne mérni. Ha van az embernek egy ventilátora, amire talán megadnak valami adatot (nem elektromos, hanem pl egy diagram, nyomás-légszállítás), akkor esetleg valamire lehetne következtetni. De mire vezetne? Nem fogok ilyenekkel vesződni.

 

Itt most érdekes lehet az "üresjárási hőmérséklet"(amikor nincs áramlás), vagy enyhe áramlásnál (gravitációs) milyen hőmérséklet lesz a tetején. Talán egy ventillátor lehűti-e a bemenő levegő hőfokára fent is?

 

Most átmegyek méréskiértékelésbe. Holnapra kell két használható hőmérő!

Előzmény: krumpli190 (1857)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1858

összeláncolvaMegelégeltem, hogy a "szondák" össze vissza ficánkolnak a jégtáblák közt, és mindegyik mást mutat. Adtam a pofájukra, most együtt vagy sehogy! De az eredmény még így is lehangoló.

 

Jó, hogy olcsó, de azért a műszerparkért mégiscsak kifizettem 3560Ft-ot. Az OBI kezd már nagyon a bögyömben lenni!

krumpli190 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1857
Sztgyi!

Megkérlek arra, hogy ha elkezded méregetni, hogy mit tud a szerkezet, akkor írd meg légyszi, hogy kb. mennyire gyorsulhat fel egy-egy csőben a meleg levegő.
Nem m/s érdekel - gondolom ilyen műszered nincsen -, hanem bármi olyan, amihez józan paraszti ésszel távolról is viszonyítani lehet.
Előre is köszönöm!

Egyébként gratula, látványos a haladás!
Előzmény: sztgyi (1855)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1856

Az előbbi képhez még annyi, hogy az alján még csillog, de felül már mattul. A csövek hossza 13db sörösdoboz, a v1.0 pedig 14 magas lesz (ez nem nagy különbség). Ekkora faanyagom van, amit a kísérletre szánok. 

A "hitelesítés" Elkezdtem a hőmérőket "összemérni".

Kerestem egy vastagfalú üvegedényt, amibe jeget tettem. (Remélem ez a vastag falú üvegedény nem fog megsértődni!) Az eddigi eredmény elkeserítő! Látszik valami a képen. Az a legfelső még nagyjából stimmelne, de a többi! 

Olcsó húsnak ....

De ennyire? Átverik a jónépet, minek hoznak be ilyen szarokat!

Azért talán kialakul valami. Igaz, hogy a kijelzés tizedeket jelez, de mit? Holnapra kettőt kiválasztok!

sztgyi Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1855

I. T. T.Társak!

 

A próbára várnak!Az előbb írtam egy frappáns kis szöveget, mellékeltem egy fotót, és elszállt minden.
Most egy szövegszekesztőben megírom, és abban reménykedem, sikerül áttenni.

Szóval a mai nap sem sikerült, amit beterveztem. A kísérleti példányt akartam összeállítani, és felhasználtam azt az anyagot sablonnak, amiből a ládát akartam összeütni. A sziló-val összereragasztott csövet, nem mertem még kivenni, hagy kössön, de lefújtam "matt feketére", egy olyan festékkel, amiről azt állította a kereskedő, hogy 600°C-t bír (nem hiszem el, nincs is ráírva) Volt a kezemben egy akril festék, de erre az volt írva, 90°C-ig bírja.
Van most egy festetlen és egy festett cső, akár próbát lehet tenni holnap.

laca bácsi Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1854
boattis,
én túlságosan nem aggódnék a kihűlés miatt. A kollektorfelületen kb. 2x üvegréteg van ugyanúgy, mint egy átlagos ablakban. Este ezek mögött az üvegfelületek mögött a szoba levegője nem hűl jobban, mint az ablakomnál. A kollektordoboz oldala és hátfala szintén jelentősen hőszigetelt: én 10cm-t tervezek.

sztgyi,
mérgező, vagy egyéb füstök teszteléséhez én fognék egy asztali lámpát és alátennék egy lefestett dobozt. A lámpafénye felforrósítja, aztán lehet szaglászni, figyelni.
jeriko2 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1853
Szia Sztgyi!

Bevallom őszintén, én sokkal kisebb volumenű tesztelésre gondoltam, ahol nem is konkrét adatokat, hanem csak összehasonlítást tennék a festések között.

Megépíteném ugye a rendes méretű csöveket, és mindegyiket lefesteném a kipróbálandó anyagokkal (egyet megpróbálnék akár gyertyával bekormozni is).

A csöveket ezután kitenném a napra, nagyjából függőlegesen, lehetne kicsit ferdén is. Ha nekidöntöd a ház falának, az szerintem tökéletes, csak egyformán álljanak.

Ha süti őket a nap, a belsejükben elkezd emelkedni a hőmérséklet, majd emiatt a levegő is - azaz magától megindul a légáram: alul megy be a hideg levegő, felül jön ki a meleg. Ennek a kijövő levegőnek mérném meg a hőmérsékletét. Minél magasabb, annál jobba nyeli el a napsugarakat az adott bevonat.

Amit te írtál (fadoboz, fólia) jó ötlet, csak szerintem túl sok munka, akkor inkább megcsinálnám magát a kollektort. Esetleg egy megfelelő méretű hullámpapír dobozt () oldalaiba lyukakat vágnék) és folpack fóliát használnék erre a célra :)

A ventillátort szerintem nem érdemes használni, mert olyan gyorsan át fogja fújni a levegőt, hogy nem lesz ideje felmelegedni - gyakorlatilag a külső hőmérsékletet fogod mérni. A csövek alját sem érdemes szerintem összekötni: elég, ha ugyanonnan kapját a levegőt (a szabadból).

A precíz hőmérő viszont nem ártana, el tudom képzelni, hogy csak 1 fokos eltérés legyen a csövek között.

Előzmény: sztgyi (1782)
jeriko2 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1852
Szia Boattis!

Hát, sokmindenben nem értek veled egyet, de jó, hogy leírtad. :)

  • Szerintem a sörkollektor elsősorban felfedezés, barkácsolás, kísérletezés a napenegriával, és csak másodsorban akarunk ebből anyagilag hasznot húzni.
  • A ház hőszigetelése teljesen mindegy, hogy milyen, a kollektor segíteni fog. Nyílván, jobb lenne, ha lenne jó szigetelés (megjegyzem, a kollektor egyben szigetel is), de azt hiszem, egy jó szigetelés (főleg utólag) sokkal több ráfordítást igyénel, mint a sörkollektor.
  • Az ablakokkal kapcsolatban: a sörkollektor ára töredéke egy ablakénak, sokkal kevesebb falbontással jár, és éjszaka lényegesen jobban szigetel. Egy ablaknak statikai vonzatai is vannak (nem minden falfelületbe lehet beépíteni). Abban egyetértek veled, hogy egy (jó hőszigetelésű) ablak megfeleltethető ugyanolyan méretű sörkollektornak.
  • A sörkollektor mérete szerintem lényegtelen, ha nem az egész fűtést azzal akarja megoldnai az ember. 1 nm 2 is rá tud segíteni a fűtésre, bár nyílván kevesebbet, mint 20.
  • A nyílások lezárása szeirntem is lényeges szempont, bár szerintem elegendő arról gondoskodni, hogy ne mozogjon ilyenkor a levegő (ha belegondolsz, a legjobb hőszigetelő anyag a levelgő, a mai hőszigetelő anyagok mind erre épülnek (porotherm tégla, EPS, habok, gyapotok stb.).
  • A vizes megoldásnak van egy nagy hátránya: szivattyú, komoly vezérlés, puffer-tároló, hőcserélő, radiátorok (vagy csövek a falban) stb. kell hozzá, mindez beépítve.


Azt hiszem, az alapvető különbség ott van a felfogásunk között, hogy te egy új tervezésű házra gondolsz, ahol van X milla költség, és abból kell kihozni a legjobbat, mi meg arra, hogy van egy akármilyen rossz hőszigeteléssel, ablakozással és tájolással ellátott ház, plusz még kb. 15ezer Ft, amiből szívesen elkísérletezgetünk/nénk.

Abban biztos vagyok, hogy ami itt készül, csak javítani fogja az épület fűtését, mellette pedig még tapasztalatot is szerzünk.

A felajánlott festék szerintem nagyon jól jönne sztgyi-nek, én pedig nagyon kíváncsi lennék, mennyivel hatásosabb pl. a matt feketénél vagy a kormozásnál.
Előzmény: boattis (1844)
salfonc Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1851

A fenébe, lehet, hogy túlaggódom a dolgot.
Az ördög tudja mi jön ki egy computerből, micróból, tv-ből, mosógépből,
ha bekapcsoljuk őket. És mindazt belélegezzük.
A japánoknál több ilyen kütyü van a háztartásokban, és mégis sokáig élnek.


Ha sztgyinek baja lesz a sörkollektortól, akkor a családja perelje be a söröscégeket!
Ugyanis nem írták rá, hogy nem szabad kollektort csinálni a dobozból.

Amerikában már nyertek pert microsütős cég ellen, mert elfelejtették
ráírni, hogy macskát ne tegyen bele senki. És hát egy átlagamerikai szellemi képességeiről
hogyan lehet feltételezni, hogy tudja, hogy a macskának az káros. :-)

 

boattis Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1850
A hétvégi ház az azért teljesen más kategória! Annál valóban a legjobb megoldás lehet!
Előzmény: lv (1846)
boattis Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1849
Tényleg! Lehet hogy a puding próbája nem-is az evés, hanem az ivás?
Előzmény: laca137 (1847)
boattis Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1848

Félreértések elkerülése végett: A sörkollektor előnyeivel tisztában vagyok, amit az előző hozzászólásom legelején méltattam is. Csak mindig ott van az a nyamvadt "DE"!

Ez a kollektor kizárólag fűtés rásegítésre alkalmazható. Ha már egyszer pénzt és időt nem kímélve valamibe belefogunk, akkor azt a lehető legszélesebb körben próbáljuk meg kihasználni. A vizes kollektor azért nyáron is csak-csak ad valami kis plusszt (HMV), és ha télen ezen kívül futja az erejéből, fűtés rásegítésre is viszonylag egyszerű módon hadra fogható.

Én csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy szinte semmivel nem bonyolultabb rendszerrel, lényegesen több megtakarítást lehet elérni. (ár/teljesítmény arány)

Fogjátok fel az én szűklátókörűségemnek, de én még mindig azt mondom, hogy egy vizes rendszert kevesebb munkával, (igaz, talán valamivel nagyobb anyagi ráfordítással) sokkal hatékonyabban lehet működtetni.

 

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy ne nekem legyen igazam, és valóban több hőt lehessen kicsikarni a sörkollektorból, mint amennyi a bevezető/kivezető furatokon elmegy mondjuk egy átlagos decemberben, amikor alig-alig süt a nap.

Ha az őszi-téli-tavaszi összes hőegyenleg pozitív, már nyertetek!

A puding próbája pedig az evés, nosza rajta, munkára fel hát!

 

Üdv: boattis

Előzmény: erbe (1845)
laca137 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1847
egy kiemelkedően fontos szempont kimaradt : a sörkollketor az azért optimális beruházás mert rendes ember nem veszi el más üres dobozát hanem kiissza maga a szükséges mennyiséget
Előzmény: boattis (1844)
lv Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1846
Nos, én sem egy vadiúj építésű ház komplett fűtését gondoltam megvalósítani sörkollektorral, hanem egy olyan hétvégi ház temperálását, amit egyébként semmiféle módon nem fűtenék, s nincs mód pl. radiátorokat telepítenem a vizes kollektorhoz.
erbe Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1845
"(Az ablak ugyan ezt a funkciót is betölti.)"
Nappal igen, de éjjel a sörkollektor a takart falfelület hőszigetelését javítja, az ablak sugároz. A keringés akadályozásával a hővesztés elég jól megfogható.

"-a ház hőszigetelése nagyon jó."
"van kedvetek 10-20 nm-nyi sörkollektort gyártani a kellő mennyiségű energia termeléshez."
Ha a 10-20 m2 sörkollektorral megduplázom adott felületen a ház hőszigetelését + még fűtök is vele? Miért ne!
Előzmény: boattis (1844)
boattis Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1844

Régóta tervezem hogy hozzászólok a sörkollektorhoz, most szedtem össze a bátorságot, hogy leírjam a véleményem.

Az ötlet kiváló, fantáziadús, magával ragadó, egyszerű és olcsó!

De: Csak abban az esetben lehet létjogosultsága, ha

-a ház hőszigetelése nagyon jó.

-a ház tervezője elfelejtett kellő méretű ablako(ka)t tervezni a déli frontra,  vagy ez más miatt kivitelezhetetlen volt. (Az ablak ugyan ezt a funkciót is betölti.)

-van legalább 10-20 nm-nyi beépítendő falfelület, ezzel összhangban van kedvetek 10-20 nm-nyi sörkollektort gyártani a kellő mennyiségű energia termeléshez.

-van szívetek sajtot csinálni a ház oldalából és ezeket a lyukakat kellő technikával le tudjátok hőszigetelve zárni az éjszakai -20 fokok elől. (Egy takaró lamella nem igazán hiszem, hogy hőszigetelés szempontjából megfelelne) Ha ez nem kivitelezhető profi módon, akkor az éjszakai hőveszteség meghaladhatja a nappali hozamot.

 

Mindezek figyelembe vételével a sörkollektor nem biztos, hogy a legolcsóbb megoldás. Ha mellé teszem azt a tényt, hogy csak a téli, illetve az átmeneti időszakokban dolgozik, mert nyáron amikor igazán jó hatásfokkal tudna üzemelni, csak van, mint szamáron a fül.

 

Ne értsétek félre, ezzel nem a kedveteket akarom szegni, csak próbálok rávilágítani egy-két olyan dologra, amit talán nem vettetek figyelembe.

Nem igazán értem hogy miért irtóztok ennyire egy vizes rendszertől. Ha a fenti feltételeket biztosítani akarjátok, akkor lehet, hogy nem is egyszerűbb, és nem is feltétlenül olcsóbb, mint a házi kivitelezésű vizes kollektor rendszer.

 

Fenti aggályaim fenntartása mellett nagyon szurkolok nektek, mert ha beválik, valóban szélesíti a napenergia hasznosításának lehetőségeit.

 

Ha a festék kell, csak szóljatok, a cél élrdekében bevállalom, hogy egy kollektort akár sajátkezűleg is saját költsérge ingyen és bérmentve lefestek. (csak hozzátok ide a kollektort, vagy gyertek el a festékért)

 

Üdv: boattis

salfonc Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1843

Itt találtam leírást az anódizálásról:

 

http://www.creative-chemistry.org.uk/activities/anodising.htm

 

Azt írja, hogy sok üdítős doboz belsejében van egy vékony réteg plasztik is.

Sörösről nem ír.

A lényeg, hogy ha belül van műanyag, akkor 200 fokon ki tudja mi jön ki abból?

 

 

 

Előzmény: sztgyi (1839)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1842
Vagy kritikusra! (ez lemaradt!)
Előzmény: sztgyi (1841)
sztgyi Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1841

Irigyellek Téged Te FOTÓS!

Nem akarom itt a topikot lefoglalni, de ha már ennyit tudok Rólad, és érdekel a munkád is, megtisztelhetnél egy emillel. Az én emil címem publikus (lehet, hogy nagy marhaság volt megadni). Ha van időd, írj egy pár sort! Például, van-e valahol kiállításod! Most könnyen szert tehetnél egy rajongóra is!

Előzmény: bolsh (1840)
bolsh Creative Commons License 2005.10.26 0 0 1840

(a nejem kalocsait pingált, közben gyermeket vállaltunk, és újra vállalunk, így nem tud(ott)na megfelelni a kihívásoknak, ezért a honlap egyelőre elenyészett sajnos, a fotózásról pedig: kb 20E fotóm van, ebből min 5E a kedvenc, tehát kivitelezhetetlen ebből bármilyen webes felületet létrehozni.. egyelőre, majd ha a technika felnő a feladatig, és a tárhelyekre dézsával lehet önteni a tartalmat..)

 

Legutóbb már úgy jártam görögben hogy ennek a rovatnak olvasója voltam, most alaposan szemlélődtem, és szinte minden tetőn láttam napkollektort. Hihetetlen kultúrája van ott a napenergiának (pedig csak 1-2 %-al több napot kapnak az égtől, mint mi). Ám az elmúlt télen rengeteg kollektor egyszerűen szétfagyott a rendkívüli hideg miatt, ezért ott vagy áttérnek a fagyállós feltöltésekre, vagy a légtechnikás módszereket is fejlesztik. Ez utóbbira is sok példát láttam, sok épület előtt víztisztán áttetsző, hajlékony, de vastag fóliából van "elősátor" illetve olyan télikertszerű, építészetileg tetszetős létesítmény. Fel tudják göngyölni a tetejét és az oldalait mint egy redőnyt, mintha ott sem lenne, nyáron pedig átcserélik árnyékolófóliára.

De jó lenne egy kanadai tanulmányút..

 

A sörcsöves tesztkísérlethez pedig vegyél (mondjuk a Conrad-tól) egy digitális hőmérőt, annak a kültéri mérőszondája meglehetősen pontos, és gyorsan reagál a változásokra, azt hiszem a zömük félpercenként vesz mintát a környezet hőjéből. Ha majd kész lesz a sörkollektorod, akkor sem fog ártani ha felvértezed a rendszered mérőszondákkal, és gyűjtheted az adatokat a kinti levegő külső, a kollektor belső, a sörcsövek belső, a szoba belső hőmérsékletéről, és az áramló meleg levegő hőmérsékletéről. Aztán ha nem veszel el az adathalmazban, akkor hasznos kiegészítője lesz az (itthoni) úttörő munkásságodhoz kapcsolódó közhasznú munkanaplódnak. (mert gondolom illene kigyűjteni egy egybeszabott,  ez irányú szakirodalomhoz)

 

szép napot!

 

 

 

 

 

Előzmény: sztgyi (1820)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!