Keresés

Részletes keresés

SzAndi Creative Commons License 2001.10.04 0 0 207
Szia Futserg_o AdVyx Jr.!
Nemtudom,hogy hatásos módszer-e még nem próbáltam.De szerintem, ha valamilyen úton módon rá mennél a gyepesített területre, pl. egy fa deszkán lépkedve, akkor nem nyomnád be a súlyoddal a magokat túl mélyre. Vegyél egy puha sörtéjű septűt, és ezzel próbáld elsöprögetnia leveleket. Így a magokat, vagy a serkenő füvet nem téped ki. Nem mondom, nem kis meló, de jó szorakozást hozzá. Nade legalább nem túl drága megoldás.
Üdv: SzAndi
Előzmény: Futserg_o AdVyx Jr. (194)
dadnn Creative Commons License 2001.10.04 0 0 206
> Gondolom egy nagy parkoló elé keresel megoldást...
nem igazan kb. 20m2
> Tetszik a gyeprács? ..?
jobban tetszik a fu :-)
> 'Lenyomni az árát'?
pl. hazai gyarto, aki olcsobban tudja adni uazt a muanyagot, amit az aruhazak Nemeto.-bol hoznak
Előzmény: Komárom- (205)
Komárom- Creative Commons License 2001.10.04 0 0 205
dadnn !
Gondolom egy nagy parkoló elé keresel megoldást...
Tetszik a gyeprács? ..?
Nekem nem. Jobban jársz egy kocsi murvával, fű nélkül. Ha begurul az autó és még hallani is, ennél nincs jobb megoldás.
'Lenyomni az árát' ? ezt meg nem értem.
Előzmény: dadnn (204)
dadnn Creative Commons License 2001.10.03 0 0 204
Csak kicsit offtopic temában kérnék segítséget. Autobeállót szeretnék csinálni, természetesen füveset. Ehhez gyeprácsot kéne lerakni, de a beton ronda, a m?anyag meg drága. Mi a jó megoldás, hogy lehet lenyomni a gyeprács árát (pl. nagyker, külföld)?
outdownS Creative Commons License 2001.10.02 0 0 203
Lehullott levelek ellen létezik egy célszerszám: gereblye a neve. (-:)

(Csak tudnám, miért kell mindjárt méregdrága gépekben gondolkodni?)

Előzmény: Törölt nick (196)
onobody Creative Commons License 2001.10.01 0 0 202
Syerintem felesleges , csak élezd meg jól
a fünyiró pengéjét.
Hogy vágja a füvet ne pedig tépje!
Ha most ősszel vetetted , szerintem már
felesleges levágni , majd tavasszal.

Üdv Onobody

Előzmény: Futserg_o AdVyx Jr. (201)
Futserg_o AdVyx Jr. Creative Commons License 2001.10.01 0 0 201
Üdv. onobody!
Az igaz, hogy először jobb kézzel lenyírni a füvet?(Azért 45m2 nem piskóta...) Én ezt olvastam vhol.

Tozatu: köszi!

Előzmény: onobody (199)
Tozatu Creative Commons License 2001.09.30 0 0 200
Mellesleg,ha késve is Boldog szülinapot!Tozatu
Előzmény: Futserg_o AdVyx Jr. (194)
onobody Creative Commons License 2001.09.30 0 0 199
Szia Futserg_o AdVyx Jr.

Nekem olyan fünyiróm van ami összegyüjti
a füvet , ha nem gyülik tul sok levél össze ,
akkor azokat is lazán felszippantja , és
belegyüjti a zsákba.
Gyakran kell ősszel is nyirni a pázsitot ,
és akkor nincs gond !!

Üdv Onobody

Előzmény: Futserg_o AdVyx Jr. (194)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.30 0 0 198
azert vigyazz, Magyarorszagi viszonyok kozepette ez a gyepesites nem mindenutt OK, eppen hazank eltero klimatikus viszonyai miatt!

ja, hogy csatlakozzak a topic alaptemajahoz: ma vegre hozzajutottam a kertben egy kis helyen a gyepesiteshez (legalabb 5 eve lett azon a helyen kiirtva a gyep, tehat ez nekem komoly, szinte unnepi esemeny). remelem, a meteorologusaink ezuttal vegre nem tevednek, s jovo heten tenyleg enyhe ido lesz, mert akkor 2-3 het mulva mar latszik valami!!!

Előzmény: Komárom- (197)
Komárom- Creative Commons License 2001.09.30 0 0 197
A fűvetés utáni egyetlen hátrány, hogy igen sokat kell nyírni ! Egyébként nem hazai szakirodalom javasolja a gyümölcsfák alatti fűvesítést, gondolom a vízháztartás jobbítása érdekében is...
--- A takarításról ..?? Lehullik a lombja minden fának és cserjének ami talán tavaszra talán nem is észrevehető: szél, rothadás, utolsó és első fűnyírás ... Nem is ehhez a témához, DE jókat derülök a 'precíz' vidéki gazdákon, akik kertjükbe csak fenyőféléket ültetnének, mivel a fa szemetel és össze kell söpőőrni, - takarítani kell utánna. -- Azután meg az a baj, hogy jól megtrágyázták friss (istálló mellett tornyozott trágyával) és még műtrágyát is szórnak köré, hogy jobban nőjjön. -- NNa de a víz az drága és a szegény növény meg nem bírja. Úgyhogy marad a csalódás.
Előzmény: Futserg_o AdVyx Jr. (194)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.29 0 0 196
a rothadás egy dolog, ettől nagyobb gond, hogy a lehullott levelek letakarják, beárnyékolák a gyepedet. vmi szippantó vagy fújó levélgyüjtővel el kéne távolítani /csak egy kisebb vagyonba kerül az ilyesmi herkentyű :( /
Előzmény: Futserg_o AdVyx Jr. (195)
Futserg_o AdVyx Jr. Creative Commons License 2001.09.28 0 0 195
...mármint a levelek rothadása...
Előzmény: Futserg_o AdVyx Jr. (194)
Futserg_o AdVyx Jr. Creative Commons License 2001.09.28 0 0 194
Sziasztok!
Onobody tanácsát megfogadva most kezdtem el a füvesítést (mellesleg szülinapom van:)).
A kérdésem az lenne; ahova füvesítettem, ott körtefák találhatóak, s a lombhullásuk (majd a rothadásuk) nem lesz káros hatással a gyepemre?
SzAndi Creative Commons License 2001.09.28 0 0 193
Köszi szépen Kuba.
Sokat segítettél. Mi eléggé laikusak vagyunk e téren, de szeretnénk jól csinálni. Szívesen fogadok bármilyen fű és faápolási tanácsot, mert most vagyunk a kellős közepében.
Üdv SzAndi
Előzmény: kuba (178)
hoffarta Creative Commons License 2001.09.28 0 0 192
Sajna erre nem tudok válaszolni. Nálam az út füvesedett be, vagyis én nem vetettem fűmagot a kocsibejáróhoz, csak rendszeressen nyírtam, és a magrólkelők kiszorultak, mivel nem tudtak magot érlelni. Pitypang is él közötte, de nem zavar. Persze ez nem pázsit. Viszont akaratom ellenére befüvesedett, így én csak nyírom, nyírom, nyírom. Ja, és a kaszálékot nem szoktam összeszedni. Legfeljebb csak akkor, ha nagyon magas volt a fű. De egyébként semmi munkát nem végzek a gondozása érdekében. Lehet, hogy azért olyan tömött, és erős, és zöld, és szép, mert hagytam, hogy az telepedjen meg, aminek ezek a körülmények a legjobbak? Illetve csak biztosítottam a fű számára a megfelelő feltételeket?
Előzmény: barnetto (190)
Tozatu Creative Commons License 2001.09.27 0 0 191
Szerintem nem kell ennyire félni a gyomoktól,azok is takarják,gyökerükkel lazítják a talajt,csak nem szabad magot szórni engedni.Ha rendszeresen fűnyírózol kipusztul a nagyja.Sajnos a pitypangot csak szúrókával lehet.Sőt,ha pár helyen hagysz füvet magozni,a természet befoltozza a lyukakat.Jó,ha a kaszálékot is szétfúvatod a tetejére.Persze,ha nagy a lyukad.....Tozatu
Előzmény: barnetto (190)
barnetto Creative Commons License 2001.09.27 0 0 190
Félreértettél, Hoffarta, nem a fűmaggal akarom vetni. A terep, amit lazítani kellene, nem üres. Most is füves, csak a tavalyi nagy szárazságban, vagy más miatt, sok fű kipusztult. Pitypang és egyéb gyomok voltak közte, amiket tavaly legyomirtóztam. (tudom, biotlan, többet nem) Na most a gyom- és fűhiány miatt nagy kopasz darabok vannak, eleve ezeket kéne valamikor füvesítenem. A mustár és mézontó nem nyomja el a meglevő füvet?

Pireisz, a mulcsot használom, a kapálgatás is jó, de tudod, nálam az a legnagyobb gond, hogy nem tudok naponta rájuk nézni, csak 2 hetente.

Előzmény: hoffarta (188)
pireisz Creative Commons License 2001.09.27 0 0 189
Nekem is volt ilyen kiszáradási tapasztalatom. Az évek alatt rájöttem, hogy a növény tövét kell átkapálnom és valamivel pl. fűkaszálékkal betakarnom. Mégpedig öntözés, vagy eső után. Akkor nem lesz olyan kemény és nem is szárad ki. A mustárt végülis lehet a fű közé vetni, de esetleg a további fűcsomókat is elnyomja.
Előzmény: barnetto (187)
hoffarta Creative Commons License 2001.09.27 0 0 188
Bar!
Lehet fűnyírózni a mustárt, de nekem nem az volt a célom. Bevallom, mikor már nagyon untam a sarlózást, én is nekimentem a fűnyíróval. Az eredmény annyiból volt nagyon jó, hogy szinte ledarálta a szárakat, tehát nem kellett összegyűjtenem, és külön darálnom. Viszont ha ezt a fűmaggal akarod keverve ültetni...-hát nem vagyok benne biztos, hogy jó ötlet. Lehet, hogy a fűnyíró volt alacsonyra állítva, de néha sikerült szinte a földig vágnom, tehát a talaj is kilátszott. Persze, nekem nem mindenhol síma a felület. Én ezt meggondolnám.
Én a füvesítést mindenképp jövő ősszel végezném, addig meg a zöldtrágya növényekkel javítanám. Ne kapkodd el. Az én elvem az, hogy lehetővé teszem, hogy a növénynek a lehető legjobb feltételeket biztosítsam.
Gondold végig: összetömörödött, agyagos, esetleg szikesedett a talajod. A fűmagnak nem ez a megfelelő közeg kell. A mustár gyorsan csírázik, de nem tudja teljes egészében elvégezni a szerepét, mert télen elfagy. Tavasszal újra elszórod, kikel, nő, töri, puhítja a talajt. Gyökereivel szinte szétmorzsálja. Mielőtt a magját elyzórja, levágod akár sarlóval, akár fűnyíróval. Akkor már mindegy, mert a szerepét elvégezte. A gyökérzetet hagyd bent, az elkorhad, ami szintén javít a talajon. A magról kelőknek bent maradhat a gyökerük, nem fognak kihajtani következő évben. Tehát ekkor jöhet a fűmag. Én nem tanácsolom a kettöt együtt vetni. A mézontófűvel is ue. a helyzet. Gondold át alaposan. Nem biztos, hogy megéri most elkapkodni.
Előzmény: barnetto (187)
barnetto Creative Commons License 2001.09.26 0 0 187
Hoffarta, nagyon szépeket írsz, kész lányregény! 1 hét múlva tudok vetni, biztos szerzek mustárt és facéliát. Gereblyével nem nagyon igazgatok, hót kemény.
Sok újan telepített növényem úgy pusztult el, hogy kirepedt mellette a talaj, mire mentem, kiszáradt.
Vettem fűmagot, de még csak néhány kilót. Lehet, hogy elszórom oda, ahol csak kicsit hézagos. végülis nem kopasz a föld, mindenhol van 1 kis fű, csak nagyon ki van sok helyen ritkulva. Fű közé is lehet vetni ezeket?
A mustárt lehet fűnyírózni?
hoffarta Creative Commons License 2001.09.26 0 0 186
Bar!
Eszembe jutott még valami.
Megvetted már a fűmagot? Én úgy tudom, hogy nagyon rövid a csíraképessége. Vagyis ha már megvan, akkor jövő őszig nem biztos hogy várhatsz. Ez esetben viszont egy olyan irányban kellene érdeklődnöd, hogy mit vethetsz el a fűmaggal eggyütt. Arra gondolok, hogy a lucernát pl. rozzsal szokták vetni. Valami olyasmit hallottam, hogy azért, mert a rozs takarja, védi a gyenge kis lucit, és a madarak sem férnek hozzá. Valamint a rozsnak is nagy erős gyökere van, talajjavítóként is jó, kiszorítja a gyomot, de hogy a fűmaggal keverve hatásos e azt nemtom. Viszont ha megvan a több kg fűmagod, akkor tiszta lutri az egész, hogy kikel, vagy sem. Nekem a totál agyagos földem nyáron úgy becserepesedeett minden évben, hogy szinte az öklöm belefért. Aztán amit elvetettem, azon úgy megkeményedett, kérgesedett a föld, hogy gereblyével kellett feltörni. Idén viszont öröm volt nézni. Mostmár frankón javult a szerkezete.
Előzmény: barnetto (184)
hoffarta Creative Commons License 2001.09.26 0 0 185
Barnettó!
Mustármagot, vöröshere magot, és facéliát minden gazdaboltban kaphatsz. Én kis kiszerelésben, tehát 25 dkg. zacskóban szoktam venni, egyszerre többet. Ha csak simán kiszórod is kikel, de szeretik a madarak. Ha most vetsz el belőle akkor kicsit megkapirgálod a földet, elszórod, mintha sót vagy porcukrot hintenél, gereblyével megigazgatod, a többit rábízod a magra. Hamar kikel, jön a fagy, elrothad, tavasszal megismétled, és nyáron a mustár és a facélia(mézontófű)virágzik, ha nem akarod, hogy elmagozzon, akkor virágzás után lesarlózod, de a gyökérzetet nem szeded ki. Őssze füvesíthetsz. A vöröshere ott nagyon jó, ahova nem tudod, hogy mit ültess. Remekül árnyékolja a talajt, erős gyökereivel szintén feltöri a talajt, és mivel pillangós növény tehát megköti a nitrogént, szintén kiváló zöldtrágya növény. De a füvesítés előtt ne ültess herét, mert annak 1-2-3 év a tenyészideje, tehát a jövő őszi füvesítéshez túl rövid a futamidő. Én mindenhova herét szórtam, ahol nem tudom, hogy mi legyen. Ahol viszont már jövőre ültetni akarok, oda mustárt és facéliát szórtam. Pl. az uborka helyére másodszor szórtam ki mustárt. A talaj már most olyan klassz morzsás lett, hogy jövőre az uborka könnyű kis gyökereinek nem kell küszködniük az agyagos kemény földdel. Ezeket a zöldtrágya növényeket egyébként hívják még úttörő növénynek is. Ilyen még a rozs, a csillagfürt. De hát kis kiszerelésbe nem tudom hogy adnak e rozsot. Meg mit csináljak majd vele? Hisz a mustár is megnő jó 60 cm magasra. Bőven elég azt lesarlózni.
Előzmény: barnetto (184)
barnetto Creative Commons License 2001.09.25 0 0 184
Hoffarta! Nagyon érdekes, amit írtál! Pláne, hogy saját tapasztalatod is van vele. Kipróbálnám, csak nehány kérdésre még lécci: hol vegyek ilyen magokat és mennyit? Mikor ültessem? Egy évben hányszor vessek, arassak? Csak úgy a felszínre szórjam? De jó lenne, ha jó lenne nekem is!
üdv. barn.
Előzmény: hoffarta (177)
Komárom- Creative Commons License 2001.09.25 0 0 183
A masodik hengerezés megtöri egy kicsit a gyökereket és így jobban , gyorsabban sűrüsödnek, ezáltal asszem gyorsabban erősödik és fejlődik a kezdetén. --- A német szerzők ajánlják úgy tudom.
Előzmény: Lord Iffy (181)
Tozatu Creative Commons License 2001.09.25 0 0 182
Szerintem ne siess a vágással,ha nincs másod,jó a gép,de állítsd a legnagyobbra,ne tépesd ki.Azt is kalkuláld be,hogy a fagyokra 10 cm maradjon.Amúgy nem használunk csak tavasszal egy kis nitrogénműtrágyát/trágyásföldbe/ vetettünk.A gyomok a fűnyírással gyérülnek,a fű sűrűsödik.A kaszálékot legtöbbször szétszóratjuk így nem szárad ki és visszajut a tápanyag is.Tavasszal szokták kicsit hengerezni,ha felfagyott.Akkor nem árt kitépetni az elszáradt fücsomókat is.Kiváncsi vagyok Ti hogy csináljátok.Tozatu
Előzmény: Lord Iffy (181)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.25 0 0 181
aha. tehát akkor ne hengereljem.
nem is akartam nagyon, nem vagyok én hülye.:O)) hengereljem le mikor olyan szééééééép?! :O))))
(ps. nem is hengereltük, csak letaposgattuk henger hijján...)

még kérdésem. mikor vághatom? nagyon rossz neki ha géppel vágjuk? mert kasza az nincs, ollóval meg csak nem állok neki...:O))

Előzmény: kuba (180)
kuba Creative Commons License 2001.09.25 0 0 180
Hali Lord!

Egyes szaklapok, még az első hengerlést sem ajánlják, mivel nagyon tömöríti a földet, és megnehezíti a mag kelését. Ha a fü elvet, hengerel művelet között volt begereblyéz művelet is, akkor szerintem semmi szükség a további hengerezésre.

Másrész amilyen locs-pocs van mostanság (ami a lehető legjobb a kelésnek)nem ajánlom, hogy nekimenj a hengerrel, mert a hengerre rátapad a sáros föld és a magok. Ez ugyebár nem jó dolog.

Szerintem nem a második hengerléstől lesz erősebb és szebb. Várom a többiek észrevételét is!

Üdv.

Előzmény: Lord Iffy (179)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.25 0 0 179
egy ismerős azt mondta igy ültetett füvet:

fü elvet. hengerel. fü kikel. pár centire megnő. ujra lehengerel.
állitólag az ujra lehengereléstől a fü jobban belenőtt a földbe, vagyis a gyökere. és állitólag erősebb és szebb lett.
mit szótok ehez? nekem pont most lehetne ujra ledöngölni. tegyem? netegyem?

kuba Creative Commons License 2001.09.25 0 0 178
Kedves SzAndi! - Trágyázás

Magyarországon általában a német, osztrák termékek kaphatók. Pl. Wolf, Compo. Ezek elég jó minőségűek. Egy márkának is több fajtája. Starter, mohaírtós, általános, gyomírtós.

ÁLTALÁNOS SZABÁLY, HOGY A GYOMÍRTÓS TRÁGYÁT N_E H_A_S_Z_N_Á_L_D, AMÍG A FÜVED EL NEM ÉRI A FEJLETT KORÁT (1 ÉV)!! A fű kelésekor nem szép látvány, hogy a gyomok jobban, erősebben fejlődnek, és a füved épphogy csak szőrösödik, de nemsoká a fű kerekedik felül és elnyomja a gazt. Egy éves kora előtt csak kézzel gyomlálj. A fű vetésekor csak a strater típusú trágyát szabad használni. (Minden típusnak megvan a megfelelő alkalmazási ideje, ami a dobozon fel is van tűntetve.)

Én a Scotts termékeket használom. Szerintem a legjobb, amit itthon lehet kapni, de kissé drágább, mint a fent említett termékek. A termékeket kertészeti árudákban tudod megvásárolni.

üdv, Sok sikert!

Előzmény: SzAndi (173)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!