asszem nem dimenzionalom tul a dolgot :-),
nem kulonben mint maskor, max. kikaparom kirazogatom belole a fuvet.most le is hajtottam a kart, hogy ne foglalja a helyet a garazsban.
tavasszal -evente 1x- egy kedves kollegammal megeleztetem.
ennyi.
udv
zoli :p)
ui:
csinnnKA,kihajtott a fold-fumag mixturam!
sok kis suni, kislanyomnak nagyon tecc!
hogy allsz e kerdesben?
dArtois!
Igen, ez egy határozottan érdekes kérdés, engem is érdekelne a válasz... a fű (beleértve még a díszfüvet is) nem kimondottan "szobanövény"! :-)
eFZé & Zoli!
Akárhogy is: ha nem lesz eső-eső-eső, akkor a 7végén mi is megejtjük az uccsó nyírást, s ha szép idő lesz, akkor nekiülök a teraszon a fűnyírógép-tisztogatásnak is.
Télleg-télleg, de most tök komolyan: ti mennyire "nyaljátok" tisztára a fűnyírógépet a féléves altatás előtt? Van ismerősöm, aki kirázza belőle a maradék füvet, egy kisseprűvel vagy nyeles kocsikefével kikeféli a nagyját, aztán hadd szóljon, viszi be a lakásba (sufniba... mindegy). A másik véglet az egyik szomszédom, aki diribdarabra szedi... mosószeres vízzel elmossa (szerintem enni lehetne róla, olyan tisztára), aztán ha mexáradt, akkor belekezd a nagyon gondos és aprólékos olajozási műveletbe, majd alig 6-7 órai munka után boldogan és elégedetten összecsavarozgatja. Szerintetek hol az arany középút? Vagyis ti nagyjából vagy aprólékosan takarítjátok meg a fűharapó berendezéseteket? :-)
Olvasgatva a növényes topikokat és hozzászólásaitokat az alábbi jutott eszembe (teljesen kontár vagyok, nálam még a kaktuszok is tönkremennek). Van egy nagyobb üres szobám; mi lenne ha vennék egy raklapnyi diszfüvet ami mondjuk megnő fél méterre is (magyarul gazt). És ezeket cserepekben tárolgatnám. Túl sok fényt nem kapna ez a legnagyobb gáz, melege lehetne, ha akar hidege is, vizet is párát is kaphat, de sajnos a fényhiány...Szerintetek van értelme vagy gyorsan el is pusztulna?
Köszönettel,
d'Artois
> Valaki azt mondja, hogy szántassam, valaki, hogy ne.
- Én azt mondom, csináld, ahogy akarod! :) A helyedben _én_ tereprendeznék, majd a maradék idő - kedv függvényében tennék egy próbát: fóliával letakarnék egy területet, rá 5-10cm (20cm?) vastag földet hordanék, elvetném a füvet, majd az eredmény alapján ténykednék tovább. Ilyet ugyan még nem próbáltam, de számomra nem tűnik marhaságnak.
- Amikor a városgondnokság dolgozói telepítették a gyepszőnyeget, azok sem igazán készítették elő a terepet, hanem csak kiegyenesítették, majd kigönygyölték a fűtekercset, és rögzítették.
Én felásnám/ásatnám/szántatnám a méretétől főggően. Utána ki kell szedni a gazokat, tarackot, egyéb gyökereket, amit nem szedsz ki, az könyörtelenül kinő. Ezzel egyidejűleg a tereprendezést is elvégezheted.
Ezt még most ősszel meg tudod csinálni, aztán télen szépen leülepszik, akkor még le lehet hengerezni, hogy visszatömörödjön, és tavasszal lehet füvesíteni. A milyen fű kérdése az attól függ, hogy milyen célra. Bár ha most érkezik a trónörökös, akkor célszerű sport keveréket vetni.
Zolimanó!
Az én füvecském is issza most az esőt, mint kacsa a nokedlit... én ezexerint egy héttel előtted vetettem. Kérdezte is Embör, hogy "Te, nem fog ez elrohadni az esőben?" Én azért reménykedem, hogy nem... hanem inkább mexívja magát és sarjad ezerrel! :-)
Egyébként most szép a fű... pedig ilyenkori állapotában gyönyörködtem volna szívesen mondjuk július-augusztusban (meg június végén, amikor annyira bele voltam estve a 2ségbe a fű-kiégés miatt, hogy csak na).
Mellesleg már vagy egy hete nem ellenőriztem a lyukakat, amik valóban kb. 45 fokosak! :-)
a kezi gereblyes "kapircolast" en sem hagyom ki.:-)
picit fel kell lazitani a talajt, hogy a gyoker konnyebben utat torjon maganak.
nalunk az oszi fupotlo project most zajlott szombat delelott.most jo ez a kis eso, szerintem rovid ido alatt sarjadni fog!
"kis viragfoldbe kevert fumag betaposasaval" Te, ez nagyon jó 5let! :-))))))))))))
Én meg a kapircolóval szoktam felvakargatni ott a földet, ahová fűmagot szórok... ahelyett, hogy ezt csinálnám, amit Te! Kényelmesebb is, tutibb is és gyorsabb is! De jóóó! :-)
a mi fuvunk 1 eves volt tavasszal.ez egy tavaszi
felvetel, a meg pici tujakkal.:-)
nehogy azt hidd, hogy nalunk nincs pitypang,tarack,feher here es tarsai..:-( nyaron legalabb heti rendszeresseggel gazolunk, akatolunk.szerintem a rendszeres funyiras is segit tisztabban tartani a pazsitot.
tavasszal es osszel en is feljavitom a kopottabb reszeket.kis viragfoldbe kevert fumag betaposasaval. :-)
Jó, most már én is látom!
De tök szép a füved!!! Sokkal-sokkal szebb, mint az enyém (oké, az enyém már 9 éves, és az előző lakók totálra elhanyagolták, még csak nem is locsolták, én meg csak felkapircoltam kicsit és rászórtam vagy 2-3 kiló fűmagot, ennyit tettem, nem többet).
Szóval nekem sajna van benne bőven pitypang is meg más is, tavasszal tök szép és vadregényes-romantikus... de aztán utána megint utálom, hogy ilyen. Lehet, hogy tényleg nekiesek egyszer egy jó kis lazító eső után a "dinnyelékelővel".
Uccsó nyírás: én bevallom, október elején szoktam utoljára. Nem tudod kiszámítani, hogy milyen idő lesz ősszel, nekem tavaly vagy tavalyelőtt még novemberben is úgy nőtt a füvem, hogy komolyan fontolóra vettem a (kimosott-kimosott, beolajozott, elpakolt) fűnyírógépem előhalászását (aztán persze lebeszéltem magam róla). Máskor meg szeptember végén szépen leáll a növekedés, s mivel nincs erős napsugár, ellenben elég gyakoriak az esős időszakok, így locsolni sem kell. Hát nem tudom... én ezzel az október eleji "zárással" elégedett vagyok! :-)
egyebkent pont a sorhazaknal jellemzo a kertek utolagos feltoltese, a talaj kiegyengetese. ez kesobb az elso evek soran sullyed,repedezik alakul -mint nalunk.
nemtom milyen allat lehet.:-( de most mar a multe azt mondtad.most a tucsokre kell koncentralnod szerintem a kissebb lyukakkal.piszkaltad , kilocsoltad mar?? igaza van a kolleganak, nem feltetlen kell eltaposni, begyujtod s jo messzire elsetalsz veluk.
Ne ijesztegess már! :-O
(Rákoscsabán, sorházban)
Egyébként meg tuti, hogy állat, mert a nyári, (sacc/kb.) 8-10 cm-es átmérőjű lyukak mellett is ott volt a területhez tartozó fűcsomó. Csak épp ezeknél nem volt egyértelmű számomra, hogy föld feletti vagy alatti jószág szórakázik a kertemben. Ha repedezés lenne, akkor nem pakolná szépen-gondosan maga mellé a kitúrt-kivájt fűcsomót... nem??? Nyugtass meg, plíz! :-)
tipp 1,
biztos, hogy allatka keltette lyukakrol van szo?
az a 10 cm atmero nagyon nagynak tunik.
esetleg nem feltoltott talajjal rendelkezik a telek. most meg beszakadozik...