Nekem is most van először, karórépának is hívják. Ha kiszedtem, lefényképezem. Majd kérünk az ismerősöktől receptet, akiktől kaptuk, meg egyet megfőzök üresen, megkóstolom, aztán majd kitalálok belőle valamit. Nekem általában ízlik minden főtt zöldség tejföllel, sajttal, de a férjem biztos szívesebb enné komplikáltabban elkészítve. A káposztás recepted nagyon finom lehet. És az a zabpelyhes töltött kel? Izgalmasan hangzik. Lehet hús nélkül is?
Nagyon szégyellem de fogalmam sincs mi az a káposzta répa, még soha nem hallottam róla, nem is láttam.
Finom a zöldséges sülted én is szoktam hasonlót csinálni.
Burgonya camemberrel.
70dkgburgonya kockákra vágva sósvízben 10 percig főzve, leszűrve tálba öntve, hozzáadva, 20 dkg fellaskázott kel /lehet kinai is./ 2o dkg felszeletelt gomba, 2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1-2 csilipaprika lehet por is /vagy nem tesz bele aki nem szereti/ só bors olivaolaj, 2o dkg paradicsom /most megteszi 1 kanál sűrített vagy az eltett léből egy löttyintés/
Ezt az egészet jól össze kell keverni, egy kiolajozott sütőtálba tenni, tetejére camember,k vagy fetasajtot kockázni /izlés szerint/
180 fokos sütőben 40-50 percig sütni.
Hús nélkül tálalva is komplett étel.
Szerintem ez is fog izleni ha megcsinálod.
A leveles kel tökéletesen megfelel hozzá. A régi nagy kertemben nekem is volt, nagyon szerettem.
Mindig abból készítettem a zabpelyhes tölött kelt.
Finom lehet a cékla, valószínűleg kipróbálom egyszer. Kelkáposztát nem ültettem, egyszer próbáltam, és nem lett szép. Káposztafélékből csak brokkolit, kelbimbót és káposztarépát ültettem, a brokkoliról már nem nagyon lehet szedni semmit, hacsak nem lesz még hetekig meleg. Kelbimbó levélből talán meg lehet csinálni a kelkáposztás receptet. Magától kikelt néhány növény a magas díszkáposztám magjából, az ehető leveles kel, csak én tartom dísznek. A magoncok legtöbbje nem is annyira szép, mint az eredeti volt, kevésbé kár megenni. Talán abból is jó lenne az a kaja, úgyhogy írd csak le. Szeretem az ilyen tepsis dolgokat, hamar megvan és biztos hús nélkük is jó, legfeljebb teszek rá sajtot, hogy laktatóbb legyen.
Krumplis-káposztás rakottat én is szoktam csinálni: héjában főtt krumplit+fokhagyma szeletkéket vajban kicsit átpirítok (ha nincs kedvem ablakot nyitnyi, vékonyabban szeletelem a fokhagymát és nem pirítom), ráteszem a brokklit, kelbimbót vagy ezek zsenge leveleit és hajtásvégeit, amit előzőleg párolóedényben megpuhítottam. Leöntöm sóval, borssal szerencsendióval ízesített tojásos tejföllel, reszelt sajtot is keverek bele, vagy azt a tetejére szórom. A végén zöldpaprika darabkákat szórok a tetjére, és átsütöm. Majd káposztarépás receptekre is szükségem lesz, még sose ettem, csak a férjem kóstolta egyszer.
Én még soha nem hallottam olyat, hogy tökmagot megmosni. :) Pedig régebben jeles töktermelők voltunk, mi is faltuk, meg árultuk is. A magot étkezési célra sem mostuk még soha. Megszárad, megsül, és már nincs is rajta semmi.
Jól néznek ki. Elég nehezen állnám meg, hogy föl ne faljam a tököt és a sült fokhagymát, mielőtt még leves lenne belőle. Lehet, hogy majd kipróbálom a húsleves nélküli változatot némi darabos tököt bennehagyva. A férjem nem szereti a krémlevest. A cékláról írhatsz bővebben is. Legtöbbször héjában megfőzöm, meghámozom és minden további előkészítés nélkül megeszem szendvicshez, krumplihoz, vagy csak úgy magában. Krumplival vegyes salátát szoktam még csinálni belőle nyers hagymával, héjában főtt krumplival mustáros tejlföl öntettel. Legutóbb meg krumpli és hagyma helyett konzerv kukorica volt benne. Idén két rekesszel termett, jól jönne még némi változatosság.
Egy kicsi tököt kb. 1kg volt meghámoztam felvágtam kis darabokba egy kis tepsibe tettem aláöntöttem egy kis vizet, és rászórtam 2 fej fokhagymaát gerezdekre szedve, héjastól, meghintettem egy kicsi csilipehellyel, alufoliával letakartam, mikor már majdnem puha volt, levettem a fóliát és még egy rövid ideig sütöttem lé már nem volt alatta.
Ezután áttettem egy fazékba a sült fokhagymának a krémes belsejét a két újjam között kinyomtam a tökhöz, felöntöttem húslevessel /de lehet tejjel, tejszínnel és ezek keverékével is./ először kevéssel ekkor botmixerrel pépesítettem utána a többi lé felforraltam
Akinek ízlik érdemes egyszerre többet készíteni és lefagyasztani
Tegnap megfőztem az utólsó adag brokkolit. Volt még néhány nyeszledt rózsa, leszedtem a zsenge leveleket és hajtásvégeket is, így krumplival kijött egy tepsire való. Nem lett volna értelme tovább hagyni.
Ráadásul a kép másnap délben készült, a fele addigra leolvadt. Foltokban még tegnap is volt belőle, mára meg már ígérték a következőt.
Idén mosott magot vetettem, úgyhogy bízom benne, hogy a mosástól még ki fog kelni. Én egyébként még nem hallottam, hogy nem szabad mosni. Az lehet, hogy nem kell, mert ha megszárdt, lejön róla egy hártya húsmaradvánnyal együtt. A szivacstökmagot nem mostam ki, az elég tisztán kipotyogott.
Érdekel a recept. Én is szoktam a kis pirosakból levest főzni, de jobb, ha nem mindig ugyanaz. Dinsztelek hagymát karikára vágott sárgarépával, aztán teszek bele kockára vágott krumplit meg a tököt, fokhagymát, sót, borsot, szerecsendiót, vizet és megfőzöm. Én a sima sülttököt is minden nap meg tudnám enni, annyira szeretem. Ha rágcsálok hozzá diót, még finomabb és laktatóbb.
Kösz. Nem hóra méreteztem. Úgy láttam, a növényeknek nagy baja nem lett, némileg összetört a levelük, de ebben a hidegben gondolom sokat már úgyse nőnének a retkek. Tárolni törött levéllel is lehet a földben, és nem mind sérült. A káposztarépák fölött nem rogyott be, és azok jobban is bírják a hideget, talán még fognak nőni. Azokat akarom utóljára kiszedni. Persze függ az időjárástól.
Ha visszaolvasol, láthatod, hogy ez egy karóvázas tákolmány, kb. szeptemberben, mikor kezd hűlni az idő, fölrakjuk a paprikákra és kb. májusig marad. Aztán leszedjük. Következő szezonban oda kerül ahova a paprikákat ültetem. Mikor már nappal is fagy, vagy nagyon hideg van éjjelente, kiszedem a paprikákat és nem fűtünk többet. Akkor áttelelő salátát ültetek bele (már nőnek a palánták), és dugdosok újhagymának valót. Kora tavasszal vetek bele retket. Így minden korábban lesz és nem lesz kukacos a retek és az újhagyma. Paradicsomot egyszer próbáltam üvegházban, de nem tudtam eleget szellőztetni, túl meleg volt nekik. De a fólát valószínűleg jobban át lehet szellőztetni. Az uborka meg a padlizsán nyáron is bírja a benti meleget, csak idén nagyon atkás lett. A bazsalikom is jól nőtt bent, ha nem árnyékolta be az uborka.
Tényleg szépek a növényeid és jól bírják. Nekem már elfagytak szabadföldön. Én jövőre indítom a fóliasátrat. Paprika, paradicsom, uborka, saláta az én elgondolásom. Te miket ültettél bele?
Leszedtem a rácsba belenőtt legszebb tökünket. A pirosnak a magjából lett ez is, kereszteződött a Nagydobosival. A végeredmény nagyon jó lett, pont egy tepsi lett tele a húsával, vastag, száraz, édes húsú. Jutott belőle zsömlébe is. Kimostam a magját, kíváncsi vagyok, jövőre mi lesz belőle. Lehet, hogy érdemes ültetni egy Nagydobosit és beporozni vele a pirosat, talán kijönne belőle újra ez. A tök és a végeredmény.
A fóliasátorban még elég szépek a növények. Luxus fűteni, de úgy döntöttünk, ennyit megengedünk magunknak, olyan finomak a paprikák. Időkapcsolóval megy egy fűtőventillátor, így valamit lehet spórolni. Tegnap este oda is be kellett mászni és belülről lelökdösni a havat, mert már eléggé belógott a fólia a tetőn. Jól el is fáradt a karom, nagyon vastagon állt rajta a hó.
A nagy hó szétszkította a fátyolfóliámat. Szerencsére voltak még régebbi darabok, azokból még rádobtam éjszakára. Nem akarom még kiszedni sem a téli retket, sem a káposztarépát.
Szúr, mint a nyavalya. Lehámozva, sütve/főzve karalábé jellege van. Akitől kaptam, azt mondta "kínai gesztenye", ami persze nem jelent semmit, mert nálunk ma már bármi lehet kínai...