Az előírások ugye mindig egy "optimális" üzemeltetéshez vannak megírva.... Szezon befejeztével kitisztítva, üzemkész állapotban kellene "téli álomra" küldeni a berendezést.....majd tavasszal használni :) ....a berendezés álló helyzetben is meghibásodhat, károsodhat, így indítás elött, tavasszal ajánlott még 1 átvizsgálás ( főleg gáztöltet ellenőrzés) ...ebben az esetben a készüléked valószínűleg a lehetőségeihez képest hosszú és üzembiztos életű lesz...
No a mai klímák már télen nem alszanak...fűtenek, légtisztítanak, páramentesítenek...tehát itt meg erőteljesen ajánlott az évi 2szeri karbantartás, átvizsgágás....
Szeretném megkérdezni, hogy miért kell egy klímát évente kétszer karbantartani? Ez a gyártó előírása! Azt értem, hogy minden tavasszal üzembehelyezés elött meg kell karbantartani, utána 6hónap múlva ismét kellene, de akkor már általában eltesszük télire! Én legalábbis nem fűtök vele! Nem sóherkedni akarok, csak tudni szeretném az okokat!
Teljesen egyetértek veled, ezért is hangsúlyozom sokszor, hogy katalógus alapján. Valóban katalógus alapján szinte az összes gép (Fujitsu, LG, Samsung) többet tud a Daikinnál. De aki szerelte már mindegyiket az tudja, hogy a Daikin az valóban a klímák "mercije".
Nekünk van működő Art kocka és hosszúkás, hűt fűt miegymás. Daikin prestige működő beltéri kültéri nélkül. Panasonic PW beltéri kültéri nem hűt-fűt csak forog a beltéri.
Ha jössz hallgatózni kikapcsoljuk addig a számítógépeket hogy halljad a Daikin -t alacsony fordulaton. De csak akkor fogód ha éppen nem megy autó az utcán csukott ablaknál. :-)
Az Art az még istenes, az "új" "S4"-"S5" ház na az olyan hogy felakasztom felül alól meg szenvedjen vele aki akar. Én egy percet nem szánok már rá hogy igazgassam, majd garanciában a gyártó költségére vissza megyek. Hátha egyszer meg unják a sok garanciás cetlit. :-)
Nem tudom, feltűnt-e másnak is, de van egy alap ellenpólus ebben a topicban. :)
Akik szerelik, elsősorban ebből a szemszögből közelítik meg a témát. A felhasználók meg "júzer oldalról".
Az igazi természetesen az lenne, ha az ember elmehetne egy bemutatóterembe, ahol 15-20nm-es külön helyiség(ek)ben kipróbálhatná a terméket. Ellenőrizhetné a kezelés bonyolultságát, a "vizuális élményt", a zajszintet, a működési viselkedést (vízszintes-e az a vízszintes befúvás), vagy akár a szűrők cserélésének, tisztításának problémáit.
Álomnak szép, de gondolom, nincs pénzmag egy ilyen, komolyabb, exluzív bemutatóterem kialakítására.
Freonhunter: ezekkel nagyjából tisztában vagyok, ahogy írtam. De mivel a külső szigetelésre lehetőség nem volt, így ez maradt. Persze emiatt is vékony a szigetelés, elsődleges célja az volt, hogy a fal ne sugározza magából a hideget, mert kellemetlen volt előtte ülni akkor is, ha a szobában egyébként 26°C volt. A +2°C nyereség csak mellékhatás. A harmatpont pedig szerencsére kívül marad, mivel abban az átmetei (6 hét, leginkább ősszel) időszakban, amikor a belső hőmérséklet 20°C alá megy, a fal sem hidegebb 12-14°C-nál. Ráadásul déli fal, tehát a nap mindig melegíti (északin nem csináltuk volna meg, mert azt a szél hűti). Amikor a fal 8-10°C-os (télen), akkor meg a szobában van 25-26°C, ami miatt a levegő a fal és a nikecell között sem hűl túlzottan le. Kb. 80%-os belső páratartalom kellene ezekkel a feltételekkel ahhoz, hogy a szigetelés mögötti hőmérséklet a harmatpont legyen.
Igen, szerinted, mert nem szereled. A gyártók és értékesítők mindig bagatellizálják a szerelők ilyetén problémáit, de ettől ezek igenis léteznek. Természetesen megoldható így is a csövek elrendezése a gép mögött, meg a felpattintás is, csak egyszerűen indokolatlanul nehézkes.
Ha összehasonlítod egy Diesel 5-ös VW Golf adatlapját egy hasonló Kia Ceed adatlapjával (katalógusadatok) nagyon kevés olyat fogsz találni, amiben a Golf a nyerő. Ráadásul ott van a hét esztendő garancia. Mégis azt állítom, hogy a VW Golf jobb autó, mint a Kia Ceed, akkor is, ha a gyártók által kiadott katalógus adatai alapján ez nincs így. Ezt valahogy így látom a klímáknál is. Hiába írják egy Fujitsunál vagy Samsungnál, hogy 22 dB a zajszint, ha egy Daikin beltéri mégis csendesebb mindkettőnél. A Toshiba beltériknél az idióta felfogatás, a Mirror ArtCooloknál a borzasztó kicsi hely a készülék mögött, ezek olyan dolgok, ami a szememben a gyártót minősíti, és amelyeknek nem szabadna a felső kategóriában jelentkezni, mint ahogy a Mercinél sem zörögnek a műanyag elemek a műszerfalon.
Igazad van, a Daikin EER-je valóban rosszabb, mint a Fujitsué (legalábbis katalógus szerint). Igazából katalógus alapján nem jobb a Daikin, mint a Fujitsu. Viszont rengeteg Daikint telepítettünk már, és tapasztalatból tudom mondani, hogy jobb mint a Fujitsu.
Hát igen az LG és a Samsung valóban csak egy jó középkategóriás gép. Az LG-t csak a jó légszűrési képességei miatt ajánlottam.
A ball oldalin a hőszigetelés kívül van, a fal hőkapacitása megmarad, átlaghőmérséklete magasabb, a páravonalak nem találkoznak. A szoba a különböző hőmérsékletváltozásokra lassan reagál a hőkapacitásnak köszönhetően.
A jobb oldalin a hőszigetelés belülé van, a fal hőmérséklete alacsony, a páravonalak (ezen a rajzon, pontosan kéne kiszámolni minden esetben) fedik egymást, víz kondenzálódik ki a falban!!! A szoba a hőmérsékletbehatásokra rendkívül gyorsan reagál.
Kicsit nézegettem a korábban jelölt árkategóriában fellelhető klímákat, és igazából nem jöttem rá, hogy miben nyújt többet az azonos árú Daikin az azonos árú Fujitsutól a garancián kívül. A papírforma műszaki paramétereiben nem (EER, COP látványosan rosszabb a Daikinban, ill. az inverter skálázhatósága sem tűnik olyan jónak). A Samsungnak és LG-nek ebben az árkategóriában hasonlóak a technikai paraméterei a Fujitsuéhoz, viszont egyiket sem tartom túl "nagyvonalú" (vö. megbízható) márkának. Főleg az LG-t nem, régebben (5-6 éve) valahogy inkább hírhedt, mintsem híres volt a kompresszorairól.
A lényeg: nem most lesz eldöntve, milyen kílmánk lesz. Egyelőre még az sincs eldöntve, hogy mikor. :) De szeretünk alaposan választani, jó előre.
Nem ragaszkodom a Fujitsuhoz, csak annyi a feltétel (az inverteren és a nagyon jó energiahatékonyságon felül), hogy ne "mezei" cserélhető filter legyen benne, hanem annál valamivel komolyabb és könnyebben tisztítható/kezelhető.
Köszönöm a részletes választ! Márkásabb (Daikin, LG,...) példányok kültérijének a légcsatornázhatóra alakításával is van tapasztalat?
Az átalakításnál feltétlenül bele kell nyúlni, újradobozolni az eredeti egységet? Úgy értem lehet kapni olyan centrifugális ventillátort, aminek aze egyik fele az eredeti kilépő nyílásra kerül, a másik fele egy 150-es csőben végződik?
Nincs az átalakítással semmi baj, mert tudok Pesten több helyet is, ahol évek óta hibamentesen üzemelnek ilyen készülékek. A probléma inkább abból adódhat véleményem szerint, ha maga a donor gép gyenge minőségű, és sajnos most ez a gyakorlat, hogy ebből készítik. De, mint említettem van a Hitachinak is ilyen elven működőgépe, és ilyen hűti a Vámház krt-on a La Bamba argentin éttermet, mivel ott sem volt lehetőség kültéri egység elhelyezésére a homlokzaton. Egyre nagyobb létjogosultsága lesz a piacon az ilyen és hasonló megoldásoknak, mivel egyre jobban kötözködnek az önkormányzatok és a lakóközösségek a kültéri egység miatt. Tudok budai lakóparkról, ahol egyáltalán nem engedélyeznek sehová szerelni kültérit, még erkélyre sem (üvegerkélyek). Itt már közel száz rejtett kültéris, vagy monoblokkos klíma került értékesítésre, ami közel 40 milliós tétel. Ez a szám csak nőni fog.
Elnézést, benéztem a bemuatódarabot. Airwell berendezésben kompakt gép van, egy nagy doboz az egész, két lyuk kell a falra, de ez nem több mint egy falra szerelt ablakklíma :(
Két lehetőséget ismerek légcsatornázható kültéri egységes megoldásra:
1., TeknoPoint ELFO - Azt kell tudni róla, hogy alap, vagy inverteres Corolla tipusból alakítják át, itt Mo.-on. Valami alvállalkozó csinálja állítólag, valamikor Olaszországból már készen így érkezett.
Az első képen egy kültéri egység normál elrendezése látszik. A másodikon az átalakítás utáni elrendezés. Kicserélik az axiális ventillátort nagyobb nyomóerővel rendelkező centrifugálisra, ami képes 6-8 méteres csőtávolságra elszállítani a kondenzátort hűtő légmennyiséget a kb. 150 mm-es csövön. természetesen az egész új dobozba is kerül, aminek a kialakítása lehetővé teszi ezt a működést. Így lesz a kb. nyolcvanezer forintosból 300.000 forintos készülék.
Nem is lenne ezzel nagy baj, ugyanis a Hitachinak is van pont ilyen készüléke (8-10 kW hűtőteljesítménnyel), csak a donor gép az, ami miatt nem szívesen foglalkozik vele az ember.
Freonhunter
Mivel még nincs papíron megrendelés, ezért nem írnék a megoldásról. Egyébként nincs lehetőség a 20 kW-nyi hűtés termelte hő elvezetésére, kiszellőztetésére.
2., Kis barkácsolással átalakítani egy megbízható, jó minőségű kültéri egységet, ugyanígy.Ezzel egy baj van, a gyártói garancia elveszítése, hiszen mindenféle átalakítás a készüléken, ezzel jár. Viszont nagyságrendekkel olcsóbb, és a végeredmény sokkal jobb lehet.
Milyen márkákból van légcsatornázható kültéri egység, ami otthoni felhasználásra is szóbajön (nem ipari teljesítményű)? Mivel vannak jó tapasztalatok? Köszi!
Én már szereltem hasonlót, akkor mi egy 14kW-os változótömegáramú gépet raktunk, abból is 2 darabot, a megrendelő meg intézte a ventillátorokat ami cseréli a levegőt... Ennek már 4 éve, szépen ketyeg mindegyik...
De ha jól tudom már van légcsatornázható kültérink is...
Hét darab kültériegység volt, és őszinte leszek ilyen formában nincs megoldása a dolognak. Teljesen más irányból megközelítve viszont simán megoldható a kérdés, egyszerűen, költséghatékonyan és szakszerűen. Ez viszont még folyamatban van. Ha úgy alakul, majd referálok.
Hát azt nem is tudtam, hogy a Daikinban van olyan gép, amiben van "plazmaszűrő". Maximum az Ururu Sarara-ban, de az valóban lényegesen drágábba, mint a Fujitsu. Amúgy mit jelent a plazmaszűrő? A Daikinban is vannak kiváló szűrők (fotokatalitikus szagtalanító szűrő, légtisztító szűrő), csak éppen máshogy nevezik. Sőt az ügyfelek visszajelzései alapján kíválóan hatástalanítja a polleneket. Ezt nem én mondtam, hanem pollenallergiás ügyfelek. Amúgy ha már itt tartunk, legjobb szűrő az LG inverteres gépében van. (legalábbis katalógus szerint). Ebben 5 rétegű Neo Plasma légtisztító rendszer van, ami tartalmazza a plazmaszűrőt is. Az ára pedig annyi, mint a Daikin.
De persze, ha neked a Fujitsu jön be, akkor válaszd azt. Én nem akarlak lebeszélni róla, kiváló gépek azok is. Csak szerintem ezen az áron már jobb készülékek is vannak.