Hát nem sok van. A Fisch szállít utánvéttel, A SUNI-t nem tudom, üzletük nekik is van (címek a kertito.hu-n). Az Aqua-Pet üzletében is lehet kapni talán. Talán a pestiek jobban tudják. Itt Szegeden csak a Baumax, OBI, Praktiker tart 1-2 dolgot tavakhoz, de ennyire speciálisat nem.
Szerintem ragadj rá a telefonra és kérdezősködj a cégeknél, akik a kertito.hu-n vannak. Próbáltam a neten találni infókat az egyes típusok minőségéről, de nem jártam sikerrel. Igaz, az égőn kívül nem sok minden romolhat el benne. Maximum ha szivárog az UV-C sugárzás az veszélyes lehet a gyerekeidre, állataidra, stb.
Gratula. Remélem, azért életben maradsz addig, hogy élvezni is tudd. :-)
A jég nálam nem okozott gondot, pedig 25 centi vastag volt.
Ha mindent gondosan kiszedtél a mederből, szerintem jó esélyed van, hogy nem lesz baj.
A sziklára felnyomatott víz jó ötlet. Ha el tudod érni, hogy minden oldalán vékony filmet képezve lecsorogjon, akkor még a tószűrőt is megspórolhatod. Ezt a módszert ugyanis sokan használják csepegtetős tószűrőnek.
A sövény gyökere szerintem nem elég erős, hogy kárt tegyen a fóliában, inkább a fák veszélyesek.
Patics: Majd jövőre kiderül, hogy volt-e elég hely a halaknak a telelésre.
Takarófólia (ez volt ráírva): fogalmam sincs mire használják (gondolom takarni) ez sima átlátszó fólia. Azért vettem, hogy mégis legyen még egy réteg.
A tó mellet 1m-re egy sima mezei sövény húzodik. Ennek a gyökerei veszélyesek lehetnek a fóliára?
Nos elkészült a neheze. Megvan a tó! És mindezt betegen, náthásan, fájó torokkal, vérző orral és egyedül. Jöhet a környezet. Képet sajna nem csináltam az építésről, de majd ha kialakult mindennképpen lefotózom. Felrakni nemtom mert nincs scannerem..:(
Akartam mélyebre menni de ami alatta van az katasztrófa! A mélység tehát maradt. Ha nem lessz elég a halaknak majd kitalálok valamit. Tényleg, télen a jég nem tesz kárt a fóliában?
Sajna homokunk nem volt, így az nincs alatta. Egy napot simogattam a földet, hogy ne legyen benne semmi hegyes. Találtam itthon valami lágy műanyagszerű hálót, azt keresztbe-kassul leraktam, arra sima takarófóliát és erre a tófóliát. Már csak az ima maradt, hogy ne lukadjon ki!
Vízesést úgy szeretném összehozni, hogy egy sziklára (ez már benne van a tóban) felnyomatom a vizet, és onnan fog lecsorogni a tóba.
A tó mögött (mellette) sziklakert, virágok, bambusz, nád, rózsa, kövek, stb...
> Bond ne viccelj! Ettől függ a legkevésbé...
Jóvanna, sose voltam jó fizikából... :-) Nekem úgy logikus, hogy 10000 liter víz az 10 tonna és az valamit valamerre nyom. Na most nagyon egzakt voltam. :-)
>A legmélyebb pontja olyan 60-70 cm.
Az tényleg kevés. Kéne egy 90-100 centis lyuk a teleléshez. Lehet tök meredek falú is és nem kell, hogy nagy legyen, csak a halak épp elférjenek (mint a heringkonzervben). Persze ettől jócskán nő a szükséges fóliamennyiség, lehet, hogy egy kicsit rövidíteni kell a tavon.
> A mi talajunk szörnyű!!!
Nálunk is csak a csákány segített. Paticsnak igaza van, minél több minden van a fólia alatt, annál jobb. (Nekem pl. semmi sincs csak homokágy, szoktam is sandán nézni a 10 méterre lévő fűzfára, állítólag 40 méterre is elér a gyökere. :-) A foltozás maga nem nehéz, de a lyuk megtalálása egyes kollégák szerint több napos program. Velem még nem fordult elő szerencsére.
Garancia: Csinálsz fényképeket az építésről? Később majd jó lesz oktatóanyagnak. Milyen vízesés lesz? Kifaragod a medret? Majd tegyél föl róla képet, hogy hogy sikerült.
Nos épp most vagyok fóliaberakás elött. A mi talajunk szörnyű!!! Szerintem itt a földben egy komplett lebontott ház van! Amibe ráadásul kokszot tárolhattak.
2 követ vettem mert tervezzük, hogy elmegyünk a környékbeli hegyekhez azt hozunk ingyé, ha van. Az egyik 69, a másik 90 kilós kavics. Egy kis vízesést akarok majd összehozni belőle.
>A legmélyebb pontja olyan 60-70 cm.
Ez a lényeg. Egyszerű fizika. Ez a vízmélység "semmi". Lesz hely a halaknak telelni?
Nekem 30 cm-re lefagyott, igaz csak a léknél.
Mit értesz "sima" takarófólia alatt?
A többi feltétel?
>Legyen meleg nap, hogy a fólia puha legyen
Ezzel maximálisan egyet értek. Csak nehéz betartani. Hajt a vágy, hogy végre feltölthesd, főleg ha tavasszal készítev, vagy télen, mint én. :-)
Hidegben szinte törik a fólia, de ha meleg is van, a hidegvíz rögtön lehűti.
Én hidegben töltöttem fel, de olyan merev volt a fólia, hogy nem alakult a mederhez. Ezért késöbb leszívtam az összes vizet és kezdtem elölröl, mikor sütött a nap. Aki türelmetlen, duplán dolgozik. .-)
>A szükséges fóliavastagság a tóban lévő vízmennyiségtől függ.
Bond ne viccelj! Ettől függ a legkevésbé...
Tök mindegy mennyi víz van a tóban.
Ami számít (fentről lefelé):
1. a vízoszlop magassága
2. a vízben lévő sziklák és gyökérterhelések
3. az alátét fólia vastagsága és minősége
4. a homokágy vastagsága
5. a tó alatti talaj minősége (homokos, köves, törmelékes)
6. a várható gyökér, bogár és állat terhelések
1. Az 1 mm2-re eső vízoszlop súlya nyomja a fóliát az alatta levő talajra, ezért számít ez a statikus nyomás.
2. Belülről a sziklákat és gyökereket már megbeszéltük.
3. Az alátét fólia mechanikus védelmet ad, elosztja a talajban álló és _mozgó_ kövek, törmelékek nyomó hatását, a gyökerek és a rágcsálók hatásait. Én az OBI-ban nagyon jó 0,75-ös geotextíliát láttam, elszakítani sem tudtam, de ajánlottak már üvegtextíliát is ami kakát sem ér...
4. a homokágy lehet akár 20 cm vastag is, mentesít minden kisebb kavicstól is. De évek alatt ebbe is bemosódhat a törmelék ha van.
5. a talaj egyértelmű, gondolom.
6. Figyelembe kell venni, milyen gyökérterhelés várható. Egy diófa 10 méterről is belenől a tóba,
még a betont is megemeli, nehogy a fóliát. De hallottam már vakond által kirágott fóliáról is...
Én nagyon rossz talajon dolgoztam. Tulajdonképpen 4-5 m-es épitési törmelékre készítettem a kertet. Kb. 3 q téglát ástam ki... A 20 cm-es homokágy úgy lemosódott az első locsolásra, mintha ott se lett volna. :-(
Maradt a sóderágy, 0,75-ös geotextília és 1mm-es tógólia. Aztán reménykedem...
PinkiMilki !
Sajnos az olcsóbb, néha drágább... :-(
Igaza van Bondnak, hogy a fóliával és a szívattyúval nem érdemes spórolni, mert sokkal többe fog kerülni...
Én több sziklát is tettem a tóba, az egyik kb. 50kg-os, erre erre szoktam állni (+85 kg) amikor be akarok nyúlni a tó közepére. Simán biztos kilyukasztaná a fóliát, az enyém 1 mm-es, főként ha van hegyes kiszögelése. A sziklák alá a kimaradt fóliából tettem, 1 (a nagy alá 3) plusz réteget, és a szikla alá (a fólia tetejére) még finom sóder ágyat is készítettem, hogy egyenletesebben feküdjön fel. Vagyis 1-3 pluszfólia, sóder, szikla.
A fóliáknál meg van adva az 1 mm2 -re eső terhelhetőség. Az 1 mm-esnél (ha jól tudom) általában 40kg/mm2. Ez után már átszakad.
Szokták "gyökérállóságnak" is nevezni. Vagyis, hogy ha a gyökér nyomja, nyúlik-nyúlik, majd 40 kg,nál szakad.
Két darab(!) sziklát vettél??? :-)
Csak próbaként az ár miatt, vagy ennyi lessz a tavadnál? Én a 1.5 m3-es tavamhoz kb, 1000 db sziklát vettem, de még mindíg kevés. Persze inkább mázsában kellene mérni, kb. 400 q-nál tartok. A legkisebb 10 dekás a legnagyobb 60 kg-os.
Rózsa tényleg sok féle van, én sem igazodom ki közöttük, az, hogy "rózsaszín" nem sokat mond. De 1800-ért én is megvettem volna, mivel sok helyen 4-5 ezer.
Nekem 16 négyzetméter kellet, de valamivel kisebb a felülete mert olyan tömzsi kifli alaku. A legmélyebb pontja olyan 60-70 cm.
Vettem még alá sima takarófóliát (0,75) fog ez érni valamit?
Sajnos azt hallottam, hogy PE-t és PP-t csak ipari módszerekkel lehet ragasztani. Én is próbáltam már PE ételesdobozt ragasztani, reménytelen. Talán valami forró levegős hegesztés segítene, de nem értek hozzá. Hívj fel egy nagyobb, tóépítéssel foglalkozó céget (SUNI, Aqua-Pet), hogy ők tudnak-e valamit erre.
Ha éles szélű a szikla, tegyél alá a széleken kieső tófóliából kis darabokat ott, ahol feltámaszkodik. Nekem csak 10 kilósak vannak, de már azokat is alábéleltem.
A tófóliával kapcsolatban: a Heissner leírásában 10 négyzetméteres felületig ajánlják a 0.5-öst, nagyobb tavaknál ha a max. vízmélység nem éri el a 150 centit akkor 1.0-ást, ez felett 1.5-öst ajánlanak.
Figyelj majd oda nagyon, hogy türelmesen töltsd fel a tavat. Legyen meleg nap, hogy a fólia puha legyen. Először csak 10-20% vizet tegyél, és várj néhány órát, hogy a fólia behúzódjon. Aztán megint egy kis víz, megint várni. Így elkerülheted, hogy valahol feszüljön a fólia és később elszakadjon a nagy súlytól.
Tótudorok segítsetek!
Most készítettem kertitavat egy kb.10 m3-est.Kicsit drágálottam a tófóliát hozzá úgyhogy négyrétegű PE fóliával csináltam.A gond az hogy egy szürőcső miatt meg kellett vágni a fóliát.Azóta képtelen vagyok megragasztani.Az álltalam ismert ragasztók mind csődöt mondtak,sajna a vizem elmegy.Tudtok e olyan ragasztót ami megoldja a problémámat.
Én a fóliával nem akartam takarékoskodni, nehogy pár év múlva kezdhessem elölről az egészet. Heissnert vettem a szegedi Praktikerben, 1 mm vastagot, 1500 körül volt m2-e. Nálunk fejlettebb országokban 15 év garanciát adnak rá. :-)
Érdemes megnézni a SUNI árlistát is a www.kertito.hu-n, ott is láttam többféle fóliát.
Szerintem a Baumax elég drága, az Obi olcsóbb bár mindkettőben holland vagy német fóliát -jó minőségű- árulnak. Kiskereskedőknél kaphatsz magyart -noname- is. Én itt a XVI-ban, a BEO-nál vettem, ingyen méretre ragasztották. Olcsó volt, egyenlőre jó is.
Azért vigyázz, mert ott kettő kertészeti centrum is van, egymástól 5-600 méterre, az út két oldalán és csak az egyikben vannak "vizes" dolgok. Nehogy visszafordulj, hogy rossz helyen jársz.:-) A Havannán laktam 11 évig, pechemre miután elköltöztem a XVI. kerületbe akkor nyiltak. Igaz az erkélyen úgysem csináltam volna kerti tavat. :-))) Tavaly én is voltam ott, úgy láttam alacsonyak az árak...
Aqua-Pet Kft, 1194 Budapest, Méta utca 31, 06-1-280-7253.
Egyszer jártam ott, van élőlény, felszerelés és növények is. Ott vettem tündérrózsát, meritőhálót, kőfóliát, sásféléket. Nagyker cég, de adnak el bárkinek.