Keresés

Részletes keresés

Tozatu Creative Commons License 2001.09.25 0 0 182
Szerintem ne siess a vágással,ha nincs másod,jó a gép,de állítsd a legnagyobbra,ne tépesd ki.Azt is kalkuláld be,hogy a fagyokra 10 cm maradjon.Amúgy nem használunk csak tavasszal egy kis nitrogénműtrágyát/trágyásföldbe/ vetettünk.A gyomok a fűnyírással gyérülnek,a fű sűrűsödik.A kaszálékot legtöbbször szétszóratjuk így nem szárad ki és visszajut a tápanyag is.Tavasszal szokták kicsit hengerezni,ha felfagyott.Akkor nem árt kitépetni az elszáradt fücsomókat is.Kiváncsi vagyok Ti hogy csináljátok.Tozatu
Előzmény: Lord Iffy (181)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.25 0 0 181
aha. tehát akkor ne hengereljem.
nem is akartam nagyon, nem vagyok én hülye.:O)) hengereljem le mikor olyan szééééééép?! :O))))
(ps. nem is hengereltük, csak letaposgattuk henger hijján...)

még kérdésem. mikor vághatom? nagyon rossz neki ha géppel vágjuk? mert kasza az nincs, ollóval meg csak nem állok neki...:O))

Előzmény: kuba (180)
kuba Creative Commons License 2001.09.25 0 0 180
Hali Lord!

Egyes szaklapok, még az első hengerlést sem ajánlják, mivel nagyon tömöríti a földet, és megnehezíti a mag kelését. Ha a fü elvet, hengerel művelet között volt begereblyéz művelet is, akkor szerintem semmi szükség a további hengerezésre.

Másrész amilyen locs-pocs van mostanság (ami a lehető legjobb a kelésnek)nem ajánlom, hogy nekimenj a hengerrel, mert a hengerre rátapad a sáros föld és a magok. Ez ugyebár nem jó dolog.

Szerintem nem a második hengerléstől lesz erősebb és szebb. Várom a többiek észrevételét is!

Üdv.

Előzmény: Lord Iffy (179)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.25 0 0 179
egy ismerős azt mondta igy ültetett füvet:

fü elvet. hengerel. fü kikel. pár centire megnő. ujra lehengerel.
állitólag az ujra lehengereléstől a fü jobban belenőtt a földbe, vagyis a gyökere. és állitólag erősebb és szebb lett.
mit szótok ehez? nekem pont most lehetne ujra ledöngölni. tegyem? netegyem?

kuba Creative Commons License 2001.09.25 0 0 178
Kedves SzAndi! - Trágyázás

Magyarországon általában a német, osztrák termékek kaphatók. Pl. Wolf, Compo. Ezek elég jó minőségűek. Egy márkának is több fajtája. Starter, mohaírtós, általános, gyomírtós.

ÁLTALÁNOS SZABÁLY, HOGY A GYOMÍRTÓS TRÁGYÁT N_E H_A_S_Z_N_Á_L_D, AMÍG A FÜVED EL NEM ÉRI A FEJLETT KORÁT (1 ÉV)!! A fű kelésekor nem szép látvány, hogy a gyomok jobban, erősebben fejlődnek, és a füved épphogy csak szőrösödik, de nemsoká a fű kerekedik felül és elnyomja a gazt. Egy éves kora előtt csak kézzel gyomlálj. A fű vetésekor csak a strater típusú trágyát szabad használni. (Minden típusnak megvan a megfelelő alkalmazási ideje, ami a dobozon fel is van tűntetve.)

Én a Scotts termékeket használom. Szerintem a legjobb, amit itthon lehet kapni, de kissé drágább, mint a fent említett termékek. A termékeket kertészeti árudákban tudod megvásárolni.

üdv, Sok sikert!

Előzmény: SzAndi (173)
hoffarta Creative Commons License 2001.09.25 0 0 177
Barnetto!
Megértem a problémádat, nekem is hasonló gondjaim voltak. Szintén jó agyagos, kötött talajú a kertem, mindez 800 négyszögölön. Minden évben visszatérő gond volt, hogy annyira kötött a talaj. Tavaly óta megoldódni látszik ez a problémám. Vettem mustármagot iszonyú sokat, meg mézontó füvet (facéliát), meg vöröshere magot. És ezeket vetettem el. A mustár és a facélia elvirágzott, felmagzott, elszáradt, ezeketlevágtam sarlóval, fűnyíróval, mindennel, de a gyökerét nem kapáltam ki. A lesarlózott szárakat darálóval felaprítottam, és visszaszórtam a földre. Most, hogy itt az ősz, egy elég jó minőségű, lazább szerkezetű morzsásabb, humuszosabb talajom lett. Ahol herét szórtam ki, az (a vörös here rövidebb ideig él mint a lucerna)1-2 éven belül kipusztul, de jelenleg feltöri a talajt, zöldtrágyázza. A mustárnak, és a facéliának is ue. a szerepe. A hét végén mivel jó idő volt, már elkészítettem az ágyásokat, és ide is jócskán szórtam ki mustármagot. Ezek egy-kettőre kicsíráznak, a télen elfagynak, tavaszig elkorhad, és tavasszal csak a sorokat kell meghúzni, és mehet bele a mag. Tavasszal telepítettem tujákat, 30 db-ot, de szinte szűz földre. Miután a tuják a földbe kerültek, jócskán szórtam mustárt, és facéliát is. Ezek egy-kettőre kicsíráztak, és a jó erős gyökereikkel feltörték, és trágyázzák a talajt. Hagytam, hogy a magot had érleljék be, további eljárás ua. mint fent írtam. Nekem ez az eljárás nagyon bevált, és használni fogom jövőre is, és a saját tapasztalataim alapján bátran ajánlom neked is. A füvesítéssel inkább várjál egy évet, és hagyd, hogy ezek a növények elvégezzenek egy csomó munkát helyetted.
Előzmény: barnetto (175)
onobody Creative Commons License 2001.09.24 0 0 176
Minden bizonnyal locsolták azt a konyhakertet.
A pázsitbol sem lesz semmi , ha nem tudod
rendszeresen öntözni .
Az idei nyár talán kivétel volt , de azért
néha még most is elkellett
inditani a szivattyut.

Üdv Onobody

Előzmény: barnetto (175)
barnetto Creative Commons License 2001.09.24 0 0 175
Sziasztok!
Nem tudtam a tanácsaitokat olvasni, mert vírus miatt teljes zűr volt.
Kb. 400 négyszögölt kellene füvesíteni. A szántás azért nem müxik, mert elég sok bokor, fa van. A homokozás? Hát, jó sok homok kéne. Most, a kis betonozás után (hát ilyet is: 3x kellett sódert hozatni) tisztában vagyok az árakkal is. Azt hiszem ehhez szegény vagyok.
Áfony, vetném én az eső alá, de hétvégi a telek, aztán nem mehetek mindig. Meg aztán, tudod Te, hogy ragad az agyag eső után? A cipőből is szöggel szedjük ki, vagy kikopik.
A száraz időben ez a jó agyagos föld úgy megrepedezik, hogy néha a csuklóm beleférne a résekbe. Az az érdekes, hogy 50 éve állítólag itt konyhakerti gazdaság volt. Nagyban termeltek, gyönyörű zöldségeket. 1 évig nekem is volt, a sárgarépa arasznyinál nem volt kisebb.
Áfony Creative Commons License 2001.09.24 0 0 174
Kedves barnetto!
Ne keseredj el. Én most vasárnap "ültettem" fümagot olyan helyre, ahol július végéig sóder volt felkupacolva. Úgy kiszáradt alatta a föld, hogy sepregetni lehetett a sódermaradékot.Az én telkemen is agyagos a talaj, de ez engem nem tartott vissza. Igaz, nem akartam felásózni, de ha akartam volna, akkor sem sikerült volna,olyan kemény volt. Most hogy a hét elején esett az eső, picit fel tudtam gereblyézni. Nekem ennyi elég is volt.Gyorsan rá a fűmag.Vasárnap délutántól ma délig esett is rá az eső. Szépen le is nyomódott a földfelszinre.Mintha le lenne hengerelve.2 hét múlva már vághatom is:))))Igy csináltam ugyanazon a telken június közepén is, és most nekem van a legszebb füvem ( kicsit elfogult vagyok :))Úgyhogy láss hozzá, de rögvest. Én szoritok neked. Várom a fejleményeket. Szia.
Előzmény: Lord Iffy (167)
SzAndi Creative Commons License 2001.09.21 0 0 173
Szia Napsugár!!!
Nagyon tetszik, a szer amit használtok a fű gondozására ami nem csak ápolja, de egyben a gyomot is írtja. Én még nem hallottam róla, de éppen a napokban fogunk füvet telepíteni. Ezért hálás lennék, ha utánnanéznél a szer nevének, és megírnád. Ha te mégsem tudod megmondani, akkor örülnék más segítségének is.
Előre is köszi:Andi
Előzmény: Napsugár (0)
Scai Creative Commons License 2001.09.18 0 0 172
Mi is azt tettük, amit onobody javasol! De még a nyári nagy esők után. Azóta jó sok gaz ki is nőtt, ami újból le lett gyomirtózva. Elszáradt szárak meredeznek ki mindefele. Hogy ültesek így most füvet. Egyáltalán érdemes mind a 400 négyszögölt befüvesíteni?
onobody Creative Commons License 2001.09.18 0 0 171
Szia kedves Barnetto!

Ritkán jársz erre!
Nos , én azt javasolnám , hogy szántasd vel ,
esetleg egy kis trágya nem árt , de ha nincs
az sem gond. Aztán el kéne rotálni , vagy tárcsáztatni,
aztán még ősszel a magot el lehet szórni.
Mekkora területről van szó egyébként?

Üdv onobody

Előzmény: barnetto (168)
Pipiék Creative Commons License 2001.09.18 0 0 170
Barnetto! Nálunk ugyanilyen agyagos a föld, kínlódunk is sokat a fű miatt, mert állandóan gazos, a mindenféle elfekvő gyomok elnyomják ezen a talajon. Egy kertész azt ajánlotta, hogy négyzetméterenként 5-6 cm vastag rétegben hordjunk rá homokot - nem az agyagos sárgát, hanem a szürke építkezésit -, és forgassuk, kapáljuk bele, és utána ültessünk füvet. Egyébként nem számíthatunk szép, tömött fűre, mert a fű alapvetően nem bírja a kötött talajt, egyik fajtája sem. A homok neki a legjobb, csak ott meg sokat kell öntözni. Talán most a sok eső után fel tudjátok ásni, habár ilyenkor meg ragad (legalábbis nálunk).
Előzmény: barnetto (168)
esz-ki-mo Creative Commons License 2001.09.18 0 0 169
Sziasztok!

Surgos tanacs kellene.

Fuvesites elott allunk. A fumagrol mar sok okosat irtatok, meg is fogadom oket.
De elotte meg hatra van a termofold kerdese.
Milyen foldet hozassunk? Sima feketefold, vagy valami tragyazott, extra?
Kb 15 m3 kellene, igy viragfold nem jon szoba :-))

Szoval tud valaki segiteni, esetleg egy megbizhato foldszallito telefonszamaval???

Koszi elore is:

Eszkimo

barnetto Creative Commons License 2001.09.17 0 0 168
Sziasztok!
A fű egy része a nyári és tavaly nyári szárazság miatt, másik része némi kis építkezés miatt kipusztult. A tavaszi vetés Onobody igazsága szerint nem sokat ért, alig kelt ki belőle valami.
Most vetnék, csakhogy nálunk a talaj igencsak agyagos. Ahol eddig fű volt, ott évek óta nem lazítottuk a talajt, a kapa is a felszínén szaladgál. Nagy nehezen le tudom nyomni az ásót, de csak ökölnyinél nagyobb rögökben tudom megforgatni a talajt. (Robi nem tud belekapni, de nincs is). Tavaszra, a fagy után lesz kezelhetően puha a föld, de akkor meg nem tudom rendszeresen öntözni. Fűmagot már vettem. Nincs valami ötletetek?
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.17 0 0 167
már "szőőőőőrösödik" a fü.:O))
még nagyonpici, kb 1 cm lehet. locsolni azt ugye mostanában nem kell.:O((
Előzmény: Tozatu (166)
Tozatu Creative Commons License 2001.09.14 0 0 166
Addig tanítsd meg a kutyákat ,hogyan kell a füvön sétálni,mert a mieink olyan lendületet vesznek,hogy kifarolnak rajta.
Előzmény: Lord Iffy (165)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.14 0 0 165
ok. izgatottan várom.:O))
bár elég hideg van és már 5 nap eltelt, de remélem kibújik még a héten.:O))
köszi
Előzmény: onobody (164)
onobody Creative Commons License 2001.09.13 0 0 164
Ha nem lesz tul hideg akkor két-három hét mulva már zöldül.
Tavasszal pedig már lehet rajta focizni.

Üdv Onobody

Előzmény: Lord Iffy (163)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.09.13 0 0 163
jónapot kivánok!
füvet vetettünk vasárnap. mikor fog már legalább egy millimétert kinőni hogy gyönyörködhessek benne? :O))
és még azt is kérdezném hogy mikor lesz egy fü erős_egészséges_erejeteljében? magyarán szólva mikor lehet már sétálgatni rajta nekünk meg ebeknek?
tenkjú.
onobody Creative Commons License 2001.09.10 0 0 162
Veled érzek Zölduborka!
Hátha mégsem akkora a kár , sok mindent kibir
a fü !
Mindenesetre nem irigyellek.

Üdv Onobody

Előzmény: Zölduborka (161)
Zölduborka Creative Commons License 2001.09.10 0 0 161
Sziasztok!

El tudjátok képzelni azt az érzést, amit ma reggel éreztem, amikor a kb. 3 hónapja tartó kertfelújítás megkoronázásaképpen a múlt héten befüvesítettük a kb. 400 m2-es kertünket és ma reggelre az egyik kutyánk beszabadulva az egészet felásta, feltúrta (el vannak zárva a kerttől)?
Kezdhetjük a füvesítést előröl! A kölcsön henger már rég visszaadva, egy-egy fűmag már elő is volt bújva, hihetetlen! Az asszony 20 percig csak sírt, mert már úgy örültünk, hogy végre elkészült és csak locsolni kell; se pénz se nyaralás, csak kert egész nyáron és tessék.Még az a szerencse, hogy a cserjecsemetéket, facsemetéket nem kaparta/rángatta ki (több mint százezerforintos növényállomány).

Bocs, ez nem volt igazán fűápolás, inkább rombolás!

Üdv.

Ubi

margarin Creative Commons License 2001.09.09 0 0 160
Van- e tapasztalatotok a GOLF és a PARK fedőnevű
fűmagkeverékekkel, melyik milyen talajra való,
melyik a sűrűbb, szebb stb. bármi.
onobody Creative Commons License 2001.09.01 0 0 159
Én a kite sportra szavazok.
Nekem az őszi vetések jöttek be , a tavasziak
sosem sikerültek.
Oktober közepéig nyugodtan vetheted.
Szerintem az ideális , szept. vége ,
okt. eleje.

Üdv Onobody

margarin Creative Commons License 2001.09.01 0 0 158
A KITE Pázsit Pázsittal szintén rosszak a tapasztalataim, május végén lett vetve, eleinte szép volt, egy pár hete azonban foltokban a tövétől elfonnyadt, sárgult, vagy lehet,hogy kiszáradt, nem tudom mi lehet ez. A fű szálai is
elvékonyodtak pedig naponta lett öntözve, júliusban COMPO-zva.
Ha tudtok rá magyarázatot és megoldást írjatok. Köszi.
Tozatu Creative Commons License 2001.08.28 0 0 157
Szerintem minél előbb vessd el,bár tavaly a férjem október közepén szórta el.Már én keresztet vetettem,hogy kifagy,de szerencsére enyhe idő volt,mire bejött a hideg megerősödött.Nem tudhatod,mi jön.Kite sportra szavazok:Tozatu
Előzmény: margarin (155)
Komárom- Creative Commons License 2001.08.27 0 0 156
margarin
Szerintem Kités 'Sport' és 'Golf' fűmagokat vegyél.
-- A 'Pázsit' fajtát nem ajánlom, bár ez a legolcsóbb, de nehezebben lehet nyírni, mivel --- tapasztalat -- "bárcsak ne vetettem volna"
nehéz nyírni, főleg fűgyüjtős géppel és eső, vagy öntözés után.
2/3 sport, 1/3 golf, ami bevált.
--- Már talán? kaphatóak az ujj német 'kevés gondozást igénylő' fűmagkeverékek, de nem tudom hol és mennyiért. ("mimi-green-standard" , vagy "Smaragd" ...
Előzmény: margarin (155)
margarin Creative Commons License 2001.08.27 0 0 155
Mondjatok nekem egy utolsó dátumot az idén,
amikor még el tudom vetni a fűmagot,
és egy bevált fűmagfajtát is javasoljatok
elég nagy területre ami strapabíró, szép, de
homokos tetejű talajon is vethető.

Tozatu Creative Commons License 2001.08.19 0 0 154
Utóirat:valahol hagyjál meg füvet,hogy magozzon.Tozatu
Előzmény: Nemgéza (151)
Tozatu Creative Commons License 2001.08.19 0 0 153
Szerintem ezért kár lenne emeletes házba költözni.A fehér here nem olyan káros,mert összegyűjti a nitrogént a gyökerén élő N2bacikkal,jót tesz a talajnak,aztán a fűnek.Nálunk is van,mondjuk speciel nekem tettszik mikor virágzik a gyepben.Igaz,hogy nem fű,de zöld.Van pitypang is,de általában csak a kiszúróka segít,állítólag jó salátának a levele.Van muhar is itt-ott,igen rafináltan elfekszik és ott hozza a magját.Mi igyekszünk alacsonyan nyírni,kitépni a magját,minél kevesebbet szórjon szét.Az első telepítés után nálunk is sok lett,fű alig,így kapáltuk,tépkedtük ahol tudtuk.Most már egyre kevesebb van.Szerintem ha megerősödik a füved,előbb utóbb gyérülnek,csak türelem,a szomszéd így is zöldebbnek látja a Te füvedet.Tozatu
Előzmény: Nemgéza (151)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!