Most épülő házunkba szeretnék klíma előkészítést, hogy később ne kelljen fúrni-faragni. Tudnátok abban segíteni, hogy mit kell tennem? Úgy értem, hogy mit mondjak a villanyszerelőnek, mert gondolom neki árammal ki kell állnia... a beltéri egységhez vagy a kültérihez? Aztán a vízszerelőnek is van dolga?
Bocsi, csak nem igazán értek hozzá... Köszi a segítséget előre is.
Én se nyúlnék hozzá, nekem is az egyik kültérim zajosabb volt mint a másik, két nap múlva kijött a szerelő, rezonált benne valami vacak, de hát az ő dolguk, egy fillérbe nem kerül, pedig az egy itt eléggé leszólt cég volt.
Én a helyedben nem zsírozgatnék, hanem kihívnám a garisokat. Akadt már dolgom nyikorgó (mit ne mondjak, elmozdult) járókerékkel, szintén LG-nél. Ha belenyúlsz és mégsem zsírproblémád van, a garisok mosni fogják a kezeiket.
De ha mégsem hívsz szerelőt, műszerolajat semmiképp!
Szilikonspray (olaj), szilikonzsír a megfelelő, az nem szedi annyira össze a koszt, nem gyógyul bele a műanyagba és nem öregíti azt. A műszerolaj egyébként sem jó műanyagra, csak fémre.
Nagy valószínűséggel nem kapsz hasonló árban légcsatornás készüléket, mint a két mono Samsung. Telepítéssel, légtechnikával együtt két szoba esetében drágább a légcsatornás.
Ár-érték arányban a legjobb választás szerintem ebben az árkategóriában a Forte inverter.
Köszönöm a gyors infókat. Én is abban a hitben vagyok (bár nem szakmám), hogy a Samsung említett típusa egy jó ár/értékarányos középkategóriás készülék. Az is igaz, hogy egy Daikin sokkal jobb lehet, de hát... Én például Ford gépkocsival járok, de nem azért mert a Merci nem jobb...
Más kérdés, ha ennyire vágjátok a témát: a két szoba klimatizálását illetően (2x25 nm) légcsatornás klíma ebben az árban (kb. 440 e szereléssel ) hasonló COP és EER értékekkel létezik -e illetve javasoljátok-e?
A 12312-es hozzászólásból indult a téma, ott pedig a Samsung volt a gép és 60 e Ft a szerelés. A dokival ellentétben, én ezt nem találom híg levü olcsó húsnak. :)
A telepítésben egyetértünk, de én bizony ötezerért is szoktam tisztességes karbantartást vállalni, méghozzá valóban szöszmötölve, ugyanis ez sem egy elkapkodós műfaj. Igaz viszont, hogy nem gazdagodtam meg ebből (sem).
Nem gondolom, és nem is írtam ilyet. A Samsungról felemások a tapasztalatok, bár alapvetően nem tartom rossznak, rosszabbnak, mint a másik koreai márkát. Egy óriási nagy cég szinte jelentéktelen méretű szegmense a Samsungnak a klímadivízió, mégis igen nagy becsben tartják, és óriási összegeket költenek a fejlesztésekre. Semmihez nem hasonlítják készülékeiket, egyedül a Daikinhoz, ezt a célt tűzték ki maguk elé. Ha az elkövetkező öt évre nézve fogadnom kellene valamelyik márka nagyon jelentős felfutására, akkor az a Samsung lenne. A jelen viszont még a japánoké minőségben és az LG-é marketingben és design-ban.
Ezekbe a dolgokba sok beleszólásunk nincs, ellenben a telepítések minősége a szakemberek felelősége, és kis részben az ügyfelek, megrendelőké is. Aki harmincezerért akar klímát telepíttetni, az ne várjon minőségi munkát, mert annak nem ennyi az ára. Aki ötezerért akar klímakarbantartást, az elégedjen meg a szöszmötöléssel, mert egy splitklíma komplett karbantartása, átvizsgálása kiszállási költséggel együtt nem ötezres tétel.
"...Véleményem szerint sem szabad az olcsó gyenge minőségű készülékekkel foglalkozni..." Te úgy gondolod, hogy a Samsung ebbe a kategóriába tartozik? Nem kéne ismét fikaparádét kezdeni gépekről.
Látom új vagy. Ha vannak felvételeid, melyet szívesen megosztasz velünk és ezt meg is teheted, akkor várlak a "klímaszerelések képei" topikba
üdv.: doki
A szerelés befejeztével a szerelő gondosan, légmentesen becsomagolta a falon levő LG Art Cool Galery készüléket, nehogy a késöbbi szakipari munkák alkalmával por kerüljön a készülék belsejébe....
Véleményem szerint sem szabad az olcsó gyenge minőségű készülékekkel foglalkozni. Lehet, hogy érdemes egy meleg nyárral többet elviselni és tovább gyűjteni a magasabb technikai színvonalú, modernebb, energiatakarékosabb, esztétikusabb készülékekre. Nem beszélve a gyenge színvonalú, elkapkodott, slendrián, hozzá nem értő telepítőkről. Egyre több ügyfél igényli a tiszta, precíz, nagy szakértelemmel végzett klímatelepítést, ahol nincs összekarcolt parketta, összefogdosott fal, ferde kültéri egység, stb. Ja, és természetesen ezt meg is kell fizetni, de lehet, hogy megéri, ha utána nem marad keserű szájíz.
Nálunk ez a Samsung modell most akciós. Az ára bruttó 138 000 Ft. Ebben az árkategóriában nem igazán van jobb megoldás. Ez most nagyon jó áron van. A szerelési díjról így láthatatlanba nem túl sokat tudok mondani. Átlagos körülmények között, 5 méter csőig kb. bruttó 50-55 000 Ft között szoktuk ezt elvégezni, persze klímánként.
Vannak akciók....Így év vége fele mindenki próbál "megszabadulni" a raktárkészletétől... Jövőre nem fognak csökkenni az árak, sőt......
A klímaszerelések képei topikba feltettem az akcióról szóló szóróanyag másolatát.... Ha elöre tudod, hogy kiegészítő fűrésre is akarod majd használni a készüléked, akkor érdemes lesz jól átgondolnod a beruházásodat. Nem hiszem, hogy a legolcsobb készüléket, vagy a legolcsóbb beüzemelést kell feltétlen keresned. Oly sokszor bebizonyosodott már a régi mondás, miszerint "olcsó húsnak híg a leve"
Véleményem szerint bruttó 220.000,- től kezdődnek azok a berendezések, melyekre érdemes odafigyelni....
Tetőtéri 2 szobát szeretnék klimatizálni inverteres klímával (kiegészítő fűtésre is használnánk), 2 db monosplit klímában gondolkozom. Elsősorban szóba jövő készülék: SAMSUNG FORTE AQV09FAN, melyre darabonként bruttó 162 e FT + szerelés (60e klímánként) árajánlatot kaptam. Kérdesem a következő: - ebben az árkategóriában létezik e hasonló paraméterekkel kedvezőbb készülék? - az elkövetkező hónapokban van-e kilátás valami komolyabb akcióra, amire érdemes várni?
A képen a Daikin legújabb fejlesztésű szobai légtisztító berendezése látható.... A 6 lépcsős szűrője mindenfajta részecskével felveszi a küzdelmet. Kiszűri a port, ártalmatlanítja a vírusokat, elbontja a kellemetlen szagokat, megöli a bacilusokat.....
Működéséről az érdeklődőknek a későbbiekben bővebben is írhatok.
"A központi légkonditól teljesen függetlenül felszereltünk a falra egy tekergethető termosztátot, ami sehova nem volt bekötve." Salamoni döntés :-)))))
Biztos, hogy nagyon kellemetlen lehet egész nap úgy dolgozni, hogy valami folyamatosan kényelmetlenséget okoz. Mindig vannak olyan emberek, akik érzékenyebbek valamire, valaki a melegre, valaki a hidegre, más a huzatra. Ezért írtam, hogy ahol többen dolgoznak egy helyen, ott mindig lesz valaki, aki elégedetlen.
Mi többhelyen alkalmaztuk már a következőt: A központi légkonditól teljesen függetlenül felszereltünk a falra egy tekergethető termosztátot, ami sehova nem volt bekötve. Bárki beállíthatta magának, úgy ahogy kívánta, és béke lett ebben a kérdésben.