Nem láttam rajtuk semmi különöset, és nem is gyűltek össze a szökőkútnál, mintha oxigénhiányuk lenne. (Persze az algás víz éjszaka szívja el az oxigént jobban.)
A víz most megállt 40 centi körül, mert sokat süt a nap. Reggel tisztább, estére kicsit homályosabb. Az UV szűrő leírásában minimum 1 hét volt, súlyosabb esetben 3 hét. Az enyémet súlyosnak minősítem. :-) Most megy a szűrő 1 hete és 2 napja. Annak tükrében, hogy a gyártók által megadott számokat mindig kettővel kell osztani, megfeleztem az átfolyást az UV-n, de romlott tőle a helyzet, ezért visszaálltam az eredeti 1200 liter/órára. (1500 max van a szűrő leírásában.)
Jövő héten megyek Pestre vízinövényt venni, az majd segít a szűrőnek algát irtani. Láttam valami algamágnest is fonalas alga ellen, a vízpartra kell tenni és mágneses erőtérrel irtja az algát. Szélhámosság? Vagy működhet?
Most, hogy megvettem három új halat, teljesen megelevenedett a két régi is. Mintha eddig unatkoztak volna. :-) Megjöttek a békák is, egész éjjel ordítanak. Még egy unkát is láttam, ami védett állat (tudjátok, amelyik olyan hangot ad, mintha gyomorszájon vágták volna). Van békatojás, rengeteg csiga.
Én nem sűrűn etetek, egyenek, amit találnak. :-) Valami sera száraz tápot használok. Vettem fagyasztott lárvát is, de lusta vagyok mindig kiolvasztgatni belőle. Egyenek élő lárvát. :-)
Ha mégis kapnak enni, akkor naponta egyszer és csak keveset. Még nem elég jó a vízminőség ahhoz, hogy ezzel is terheljem.
Sera teszteket használok, pH, kH, NO2, NO3 (a boltban, ahova járok, szinte csak sera termékek vannak).
Én is most raktam be három új halat az előző kettő mellé. Úgy tűnik, örültek egymásnak, azóta ők is virgoncabbak. Biztos már unták egymást.
Az én két halam nagyon sokat kibírt már. Szeptemberben kerültek be a tóba, a nitrit szint néhány hétig 10 fölött volt (az 1-et már halálosnak mondják), utána jött a -20 fok, most a tavaszi algásodás (a nitrit 0.3-0.5 között ingadozik).
Közben tovább javul a víz tisztasága az UV-től. Pénteken 10 centiről indultam, most 40 körül tartok.
Bizonyos értelemben minden növény irtja azzal, hogy elveszi előlük a tápanyagot. Olyanról, ami valamilyen algairtó hatóanyagot bocsátana ki, még nem hallottam.
TetraPond UV 3000, 31 ezer körül volt. 5W-os égő van benne.
Pénteken raktam be, akkor 10 centire becsültem a látótávolságot. Tegnap este 25 volt, ma reggel 30 körül. Szóval lassan, de folyamatosan nő. A szűrőbe tettem egy kis extra finom vattát, hogy jobban felfogja a döglött algát.
Még várjunk azért a végkövetkeztetéssel, mert most jön a napos idő, lehet, hogy az alga gyorsabban fog szaporodni, mint ahogy ez irtani tudja. Hét végére már megbízhatóbb eredmény lesz. Csináltam fotót is az eredeti állapotról, majd fogok a végeredményről is.
Ha a feltöltés után le lehetett, akkor algásodás, és kell 1-2 hónap is, mire beáll a víz. Addig semmiképpen ne tegyél halakat bele, amíg le nem tisztul, mert úgyis csak megdöglenek.
Ha már az elején se láttad, akkor fel van kavarodva valami, bár annak már le kellett volna ülepednie.
Én szeptemberben csináltam a tavat, bealgásodott, tél végére kitisztult, aztán megint algásodott és 10 centis volt a látótávolság.
Jól látod, remek memo :-) Csak úgy arra jártamban fotóztam mert tetszett a hidacska. Hasonlót készítek magam is a tavamra, az anyag már itthon csak lenne már jó idő. Képeket küldöm fokozatosan.
ez attól is függ, hogy mennyi növény van a vízben, de láthatók - főleg az etetésnél :-)
a törpeharcsát (ez is fekete) és a naphalat ajánlottátok (ikrafalók)...
a szivárványos ökle már védett hal / a tavalyi évtől ...
akkor lehet telepíteni pld.: vörösszárnyú keszeget, razbórát - ezek fehérek és kis növésűek ...
COMPÓ: teste zömök, oldalról kissé lapított. Pikkelyei aprók, úszói vastagok, húsosak, lekerekítettek. Háta sötét olajzöld. Oldala szennyessárga, máskor barnászöld, hasa sárgásfehér. Különösen kedveli a lassan mozgó, de inkább az álló - sekély és könnyen felmelegedő vizeket. Apróállatfogyasztó. Főleg fenéklakó állatokat férgeket, rovarlárvákat, csigákat fogyaszt. Lassan növő, közepes súlyt (0,5-1 kg) elérő hal. Az első évben 6-8, a második évben 11-14, a harmadik évben 15-20, a negyedik évben 20-28 cm hosszú.
KÁRÁSZ: a test különösen magas hátú, kerekded, oldalról lapított. Háta sötétebb, az oldal és a has fokozatosan világosabb olajzöld, a has alja fehéres. A farokúszó előtt 4-6 pikkelyre kiterjedő kerek fekete folt van. A hát és farokúszó szürke, a többi pirosas olajzöld. A fenék közelében élő, a sűrű hinarast kedvelő állóvízi hal. Oxigénszegényebb vizeken is megél. Elég igénytelen hal. Lassú növésű kis termetű faj. Az első évben 3-4, a másodikban 6-10, a harmadikban 12-13, a negyedikben 15-20, az ötödikben pedig 18-25 cm hosszú. Akad 0,5-1kg-os példány is.
James Allison : Víz a kertben - Dunakanyar kiadó
Keresem ezt a könyvet. Ha nincs tippetek hol lehet kapni akkor egy birtokolt darabot lefénymásolnék. Érte megyek hozom-viszem kaukció stb...
aki még csak most tervezi a tavát (mint én) ...
hátha tudok vele segíteni: találtam egy hirdetést - Sicofól lágy PVC-fólia közvetlenül a gyártótól - pl.: 1 mm 600 FT + áfa
hali,
szerintem jó választás lehet a "hazai" halakból a compó és a kárász (van ezüst és arany - sokkal jobb)
nem növik ki a tavadat és nagyon szívósak ... nem eszik meg „egymást és az ikrákat”
a compót a halak doktorának is nevezik
a kárász összeívik az aranyhallal, ha együtt vannak a tóban …
2. Én feltöltéskor mértem meg. Megmértem egy stopperrel meg egy 10 literes vödörrel a szivattyú vízhozamát, aztán mértem, hogy hány percig tart feltölteni a tavat.
3. Jelenleg ezt tartják a legjobbnak, szennyvíztisztítókban is használják. Más kérdés, hogy ezt is el lehet rontani. Ha a torony nem elég magas (60 centi fölött), nem alakul ki az összes szükséges baktérium. Ez általában azzal jár, hogy a nitrit és ammónia szint jó lesz, de az algásodás nem szűnik meg. Ha az átfolyási sebesség nem 5-30 cm/sec között van (ez számítható a keresztmetszetből (cm2) és az átfolyásból (liter/sec)), akkor a baktériumok vagy nem kapnak elég oxigént, vagy lemosódnak a nagy sebességtől. Ha a víz nem elég oxigéndús, amikor bejut a szűrőbe, szintén csökkenthet a hatékonyság.
Fontos, hogy a 3. pontban nem tapasztalatból beszélek, csak az alapján, amit összeolvastam a témáról. És azt is érdemes azért megemlíteni, hogy általában koi tartók közt vannak a hozzáértők, mivel a koi sokkal jobban terheli a vizet és ráadásul túl is szokták zsúfolni a tavaikat. Ezért ők sokkal bonyolultabb és költségesebb dolgokat javasolnak. (Egyébként egész türelmesnek bizonyulnak olyan kérdések esetén is, hogy "csapvízzel töltöttem fel a tavat, másnapra az összes halam megdöglött, mit csináltam rosszul?") :-)
Egy 2-3 aranyhalas tó lehet, hogy elmegy szűrés nélkül is. Ezt egy módon lehet kipróbálni: egy évig nem rakni halat a tóba, és mérni a vizet. Ha a víz beáll, és a tó elég nagy, akkor néhány hal nem nagyon fogja a vízminőséget rontani.