Keresés

Részletes keresés

Laikus888 Creative Commons License 2006.05.10 0 0 284

 

 Nézd földi! Az, hogy a közép-európai szláv népek között magas az Eu19 aránya, az több okból lehetséges. De ezek között nincs olyan, hogy a magyarok származnának tőlük! ...és nézd meg a Hindukus (egyáltalán a volt Kushita birodalom) környékét, ott az Eu19 aránya a legmagasabb. ...ahol a fehér hunok éltek...

 A népesség genetika különben nem oldja meg a történelem nagy kérdéseit, de az eredetkérdésben, a népek vándorlásának kimutatásában óriási segítséget ad.

...még akkor is, ha nem ismerünk cseh vagy francia gént! (Sőt, Raskó Istvántól tudjuk: magyar gén sincs!)

Előzmény: ftonyo (280)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.10 0 0 281

Csak bekukkantottam, es ahogy jeleztem, nem sok  idom lesz egyelore írni. A megjegyzesedhez csak annyit, hogy aztán helyesbítettem: nem urkas, hanem vrkas, tehát 2 mássalhangzo és az 1 magánhangzo is egyezik a szanszkrit és a magyar forma kozott. A v > f és a s > sz átmenet létezését pedig, remélem, te sem vonod kétségbe.

 

Kisded elméleted "csak" ott bukik, hogy

- a farkas magyar szó a farok szóból KÉPZETT szó (-as képző), ellenben van egy olyan sanda gyanúm, hogy a vrkas szanszkrit szó meg egyszerű TŐSZÓ.

 

Ugyre egy KÉPZETT szót egy másik nyelv TŐSZAVÁVAL összevetni, hm, nem túl ildomos.....

 

:)))

 

Jah, és őseink a farkas jelölélsére használták a "fene", "toportyán" és "féreg" (ezeket mixelve is, lásd: "toportyánféreg") szavakat is.

 

Ergo nem tudni, h a "farkas" szó mikori lelemény, s hogy  megelőzte-e pl. a "fene" szó használatát a farkas jelölésére....

Előzmény: V.A.Z.E. (272)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.10 0 0 280

Ja, és szláv eredetű a keresztanyád, nem a magyar nép!

 

Jenö nem azt mondta, h a magyar NÉP szláv ERDETŰ, hanem azt, hogy a magyarság genetikai álománya döntő többségben azonos a közép-eu-i népek általános génállományával.

(Hogy e népek döntő hányada MA szláv nyelven beszél, az nem jelent semmit.)

Előzmény: Laikus888 (277)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.10 0 0 279

A Volga neve volt az Itil/Etil/Atil, és az nem germán forrásokbol adatolt. Ez csak egy példa. Egy kazár erodot is így hívtak.

 

A Volgát kétségkivül igy hivták - de az Atil -ról még nem hallottam.. :)

 

Az Etil/Itil jelentése egyébként a törökségben: folyó.

 

 

Oszintén szolva nem is értelek, ilyet hogy lehetett leírni. Számtalan példa ismert sztyeppei v. "torokos" uralkodoktol a hasonlo névadásra. Vo.: Orhán, Bajezid (Villám), még a keleti hunoknál is, amikor természeti erokrol kapja az uralkodo a nevét.

 

Csak kár, hogy Orhán és Bajezid neve nem azt jelenti, aminek te gondolod :)

 

 

Az Atilla magas hangrendu változata az Etele.

 

18. századi félreolvasás nyomán keletkezett, tehát MODERN alak........

 

 

Egyébként még Kozep-Amerikaban is az atl vizet jelentett némely nyelveken, pl. aztékul, ahogy az oceán tulpartján is thal stb., vo. magyar ital... Oegyiptomi nyelven, ha jol emlexem, az iteru jelentése: folyo. Régente a folyobol, patakokbol, forrásokbol ittak.

 

Lásd még a Kurosz (a perzsáknál II., a Méd-Perzsa Birodalomban I.) szuletését jovendolo joslatot és ennek parhuzamait is arra, hogy ezek a természeti elemek hogyan játszhattak szerepet az uralkodoi névadásban.

 

Hajjaj.. ez már megint a klinikai szint... :))

 

Azé már az aztékokat ne keverjük mán ide! :)

Előzmény: V.A.Z.E. (273)
Jenő Tokióból Creative Commons License 2006.05.10 0 0 278

Mint írtam a hatalmi tradíció türk-mongol eredetű, nem a nép de a nyelv sem vagy csak részben. Ebből sok dolog következik és még több nem. Egy ezeréves állam és az azt összetartó tradíciók összessége rendkívül komplex valami, naív gondolat azt hinni hogy egyszerű genetikai okoskodással le tudod írni

 

Előzmény: Laikus888 (276)
Laikus888 Creative Commons License 2006.05.09 0 0 277
Ja, és szláv eredetű a keresztanyád, nem a magyar nép!
Előzmény: Jenő Tokióból (271)
Laikus888 Creative Commons License 2006.05.09 0 0 276

Valóban korrekt az az állításod, hogy amikor egy ember, egy nép bajban van, akkor szívesen nyúl vissza az ősi gyökerekhez vigaszért.. (..már akinek van ősi gyökere!) Ezért nem szabad engedni, hogy elvegyék a magyarok múltját!


Tudnád valamivel igazolni állításodat, miszerint a magyarok türk-mongol eredetűek? Mert én eddig ezt csak Róna T.A.-nál láttam, de ő sem bizonyított!
A finnugorászok szerint rénszarvastenyésztők voltak a jégmezőkön az ősök, de a legtöbb álláspont szerint a Kaukázustól délre van a magyar "őshaza". (Őshazák nincsenek!)


Az ukrán-lengyel területeken valóban nagy a genetikai hasonlóság, de hát Ukrajna ugye a magyar határőr vidék volt! (Mint a neve mondja!)


A sztyeppei birodalmak kora miért a hunokkal kezdődik? Az Indus völgy hunjaira gondolsz? Netán Egyiptom hunjaira? Vagy a kínai Sárga folyam környékén élő hunokra? Egyáltalán melyik "sztyeppei birodalom" a "hun" birodalom?
....a többit pedig Árpád apánk sirja mellett megbeszéljük!...

Előzmény: Jenő Tokióból (271)
III. Agum Creative Commons License 2006.05.09 0 0 275

"TEHÁT AZ AZ ÁLLÍTÁS, AMIRE A MÁSIK HATTI-SZKÍTA TOPIKOD ÉPÜL, ÉS AMIT SZÁMTALANSZOR LEÍRTÁL EGYELŐRE MÉG HIPOTÉZISNEK SEM NEVEZHETŐ?"

 

Ez nem volt szép, hoztam már azért bizonyítékokat, ezek alapján egy otletnél tobbrol van szo. De tudom, h a meggyozéshez tobb kell, ezért írtam, h amint lesz idom, folytatom a bizonyítékok felsorolását. Na.

Előzmény: Törölt nick (263)
V.A.Z.E. Creative Commons License 2006.05.09 0 0 274
A kazár fovárost...
Előzmény: V.A.Z.E. (273)
V.A.Z.E. Creative Commons License 2006.05.09 0 0 273

Ezt az állatságot. Erre még sebtiben reagálok. A Volga neve volt az Itil/Etil/Atil, és az nem germán forrásokbol adatolt. Ez csak egy példa. Egy kazár erodot is így hívtak.

 

Oszintén szolva nem is értelek, ilyet hogy lehetett leírni. Számtalan példa ismert sztyeppei v. "torokos" uralkodoktol a hasonlo névadásra. Vo.: Orhán, Bajezid (Villám), még a keleti hunoknál is, amikor természeti erokrol kapja az uralkodo a nevét.

 

Az Atilla magas hangrendu változata az Etele.

 

Egyébként még Kozep-Amerikaban is az atl vizet jelentett némely nyelveken, pl. aztékul, ahogy az oceán tulpartján is thal stb., vo. magyar ital... Oegyiptomi nyelven, ha jol emlexem, az iteru jelentése: folyo. Régente a folyobol, patakokbol, forrásokbol ittak.

 

Lásd még a Kurosz (a perzsáknál II., a Méd-Perzsa Birodalomban I.) szuletését jovendolo joslatot és ennek parhuzamait is arra, hogy ezek a természeti elemek hogyan játszhattak szerepet az uralkodoi névadásban.

Előzmény: ftonyo (255)
V.A.Z.E. Creative Commons License 2006.05.09 0 0 272

Csak bekukkantottam, es ahogy jeleztem, nem sok  idom lesz egyelore írni. A megjegyzesedhez csak annyit, hogy aztán helyesbítettem: nem urkas, hanem vrkas, tehát 2 mássalhangzo és az 1 magánhangzo is egyezik a szanszkrit és a magyar forma kozott. A v > f és a s > sz átmenet létezését pedig, remélem, te sem vonod kétségbe. Figelmesebben kéne olvasni, mielott a klaviatúrához nyúlsz...

 

Gondolom, ha manysi hasonításrol lenne szo, ilyen nagy igényeid nem lennének, ott két mély magánhangzo már elég lenne az etnogenetikai rokonság hirdetéséhez :)

Előzmény: ftonyo (259)
Jenő Tokióból Creative Commons License 2006.05.09 0 0 271

Dicső múltra hivatkozás mindig egyfajta búfeledés, azoknak a népeknek vagy társadalmi osztályoknak a szellemi tápláléka, akik kiszorultak a jelenkori hatalmi politikából.

Másik kérdésed, miszerint a magyarok a türk-mongolok örökösei-e, a válasz az hogy egyértelműen azok. Természetesen nem genetikalag, mert a mai magyar nép leginkább szláv eredetű, ezt persze nem kell elfogadni, de tény genetikailag az ukrán, horvát, lengyel régiókkal való nagy hasonlóság. A hatalmi tradíció öröklődéséről van szó. A sztyeppei birodalomalakítások kora a hunokkal kezdődik és a mongolokkal ér végét, tágabb értelemben az oszmánokkal. Minden esetben ugyanarról a nomád kultúráról van szó, amelynek Mongólia térsége a kiindulási pontja, majd nyugat felé terjeszkedve etnikailag europanizálódik (türkök, tatárok) illetve iszlamizálódik (szeldzsukok, mamelukok, oszmánok). Ennek a birodalomalapítási hullámnak egy kisebb epizódja a magyar honfoglalás,  valójában nem népi honfoglalás történt, hanem a sztyeppei türkök és a rómaik (majd keresztények) közötti sok évszázados harcban 896 körül átnemetileg ismét nyugat felé tolódik a limes, ahogyan korábban a hun és avar korszakban is történt. Ezzel persze a harc nem ér véget, mert jönnek még a besenyők, kunok, majd a tatárok is.

 

Előzmény: Laikus888 (270)
Laikus888 Creative Commons License 2006.05.09 0 0 270

Kedves Jenő Tokióból!

 

Mint írod: "a nincstelenségben élő törökök és magyarok ma arról álmodoznak, hogy türk-mongol őseik (akikhez genetikailag szinte semmi közük) egykor a világot alázták".

 

Ha genetikailag semmi közük, akkor miképp lehetnek ősök?! ... és ki állította, hogy a magyaroknak türk-mongol népek az ősei? Biztos vagy benne, hogy a magyar nép olyan nincstelen? Tudod, hány nép él a magyaroknál sokkal rosszabb életszinvonalon? A "gazdag" német, angol stb. miért kutatta nemlétező őseit a "Régi Kelet"-en?


Úgy látom, te a hunokat a mongol-kínai tájakon élő északi hunokkal azonosítod!
Felhívnám figyelmedet, hogy a magyar etnogenezisben a fehér hunok (avarok) játszottak lényeges szerepet, akik a magyarokkal sok évezreden keresztül szoros kapcsolatban voltak.
Tanulj kicsit:  http://torch.fx3.hu/Magyar/Cikkek/magusok.html

 

Előzmény: Jenő Tokióból (269)
Jenő Tokióból Creative Commons License 2006.05.09 0 0 269

Történelmi szempontból butaság a germanokat mint a mongolok szolganépét lefesteni, ennél te bölcsebb dolgokat szoktál írni. Ne felejtsd el hogy a germánok túlnyomó többsége sosem találkozott a hunokkal, azon egyszerű okból kifolyólag mert nem a sztyeppén éltek. Csak a keleti síkságokon élő germánok nagyjából fele hódolt be rövid időre a hunoknak, többiek a római tartományokba vándoroltak, a keleten rekedt csoportokat ellenségeiknek, majd később egyenesen szintén "hunoknak" tekintették. Akiket ma hunoknak vélnek, túlnyomórészt ezek közül a germánok közül kerülnek ki.

 

Amire te utalsz, az egyszerű népi romantika, a nincstelenségben élő törökök és magyarok ma arról álmodoznak hogy türk-mongol őseik (akikhez genetikailag szinte semmi közük) egykor a világot alázták. Így vigad a szegény ember...

 

Előzmény: najahuha (260)
Galgadio Creative Commons License 2006.05.09 0 0 268

"És az oszmán korból én nem ismerek egyetlen Attilát sem a török oldalon..."

 

Én a magyar oldalról sem...

 

Előzmény: Törölt nick (267)
nezz_körül Creative Commons License 2006.05.09 0 0 266
"Attila neve germán formában maradt fenn"
--egy török nő mondta, hogy a törököknél hétköznapi keresztnév az Attila
Előzmény: ftonyo (255)
Laikus888 Creative Commons License 2006.05.08 0 0 265

 

 A hettitákról már hallottam olyant, hogy "Hétország", meg szkíta, meg magyar, de azt, hogy királyiak voltak , tőled olvasom először! Eddig mindenki a [B]szakaurakat [/B] tartotta [B]királyinak[/B]... Nem mintha nagy jelentősége lenne, de egyenlőre még az sincs bebizonyítva vitathatatlanul, hogy közük lenne őseinkhez! Hiszen az egyértelműen magyar ős-ágnak számító Mitanni épp a hettiták kezétől pusztult el.

A szakaurak vonatkozásában viszont tudjuk, hogy csatlakoztak az avar -(magyar) Kushita birodalomhoz. Pont ebben a topikban lehet látni egy szép ezüsttányért, amelyen szerepel a nap, a hold és egy ivókupa, a szövetségesek szimbólumai...

Előzmény: V.A.Z.E. (252)
Laikus888 Creative Commons License 2006.05.08 0 0 264

 

 Kedves ftonyo!

 

Néha nekem is feltünt, hogy vannak topiktársak, akik egyszerre tíz-húsz nevet használnak, de ennek nincs jelentősége! UIgyanis én nem maszkok mögé bújt névtelenekkel vitatkozom, hanem eszmékkel, hipotézisekkel...

Mindegy, (itt) , hogy ki mondja, csak az számít: Mit állít?

 

 

Előzmény: ftonyo (254)
najahuha Creative Commons License 2006.05.08 0 0 260
Kedves ftonyo !

Írtad: "Minden kinszenvedésed ellenére, Attila neve csak ebben a germános formában maradt fenn. Csak igy tudjuk értelmezni. Csak egy bibliányi nyelvemlékű gót nyelv áll szemben bő egy tucat, erősen törökös hun személynévvel.

Attilának minden bizonnyal volt egy "igazi" hun neve is, csak ez elfelejtődött. Mindenesetre elgondolkodtató, h Attila neve germán formában maradt fenn, és még a görögök is igy hivták. Miért is?

Ja, persze! Mert Attila követei igy nevezték - germánul - urukat, és Priszkosz útjuk során igy hallotta az Alföld népeitől az uruk nevét...."


A NÉV önmagában semmit nem mond.
Ilyen alapon a mai cigányságunk számtalan JENIFERje, MERCÉDESZe, VIVIENje, ISAURAja stb... is mindent jelezne, csak azt nem, hogy alapvetően a Kárpát-medencéről van szó....

Azon túl, hogy a hunok legnagyobb segédcsapatai a germánokból tevődtek ki, ők szállták meg Európa nyugati felét is, így Attila nevét minden további nélkül fönntarthatták, illetve az általuk ismert hun szokásokból a nekik tetszőeket át is vehették, a "hőskorról" pedig legtöbbször "szép emlékeket" gyártottak...


Előzmény: ftonyo (255)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.08 0 0 259

Szerinted a magyar farkas köznevet akkor nem a farok szóból képezték?

 

De, csak nem tudom miköze van pl. a szanszkrit urkas szóhoz - aminél diszkréten hallgatsz, h mi a kiejtése pontosan: urkás vagy urkász :)  - azon kivül, hogy a "rk" hangpár mindkét szóban szerepel... mert ennél több közös nincs a kettő szó között....

Előzmény: # Kadasman-Turgu # (248)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.08 0 0 258

A markomannok névváltása számomra nagyon érdekesnek tűnik, hol lehetne erről bővebbet megtudni?

 

Ezt szeretném én is tudni :) amig a mai nyugati Felvidéken éltek, addig markomann volt a nevük, majd, miután az Alföldre a szarmaták elhagyott földjeire költöztek, nevezték őket szkírnek.

H pontosan mikor, hogyan, miért zajlott e névcsere, fogalmam sincs róla....

Van olyan adat, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a herulok, szkírek, turcilingek germán nyelveket beszéltek?

 

A szkíreknek volt egy királyságuk Hispániában a vandálokkal gebinben, majd együtt mentek Afrikába királyságot alapitani - törvénykönyvek.

A turcilingekről és a  herulokról a nevük árulja el a származásukat.

 

(Mielőtt Soknevű kartárs belekötne: NEM A MAI MODERN NÉMET, ANGOL stb. stb. nyelvek nyomán vezetik e népnveket le a germán nyelvek köréből, hanem a fennmaradt régi germán nyelvemlékek nyomán.)

Előzmény: Törölt nick (250)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.08 0 0 257

A gótokról pedig azt gondolom, hogy élt ilyen nevű nép, és azokat ma keleti-gót (ostrogót) néven ismeri a tudomány. A "vizigótok" ("nyugati-gótok") ellenben nem voltak gótok szerintem, hanem géták (hettiták, királyi szkíták), akiket Jordanes és társai azonosítottak – nem minden hátsó szándék nélkül – a germán nyelvű gótokkal.

 

Minderről persze a ostrogót,vizigót és gepida királyok, krónikások etc. nem tudtak, mert ők nem olvasták nagyivű elméleteidet itt a Fórumon.

 

Az akkori emberek sem voltak hülyék, pontosan őrizte a népi emlélkezet az egyes nemzetséget történetét, ha netán elfelejtkeztek volna róla, ott volt a KÖLCSÖNÖSEN ÉRTHETŐ germán anyanyelvük.

 

Az egységes keleti germán ("gót")  harmadik ága a gepidák voltak ostro- és vizigótok mellett, h teljes ,legyen a kép....

Előzmény: V.A.Z.E. (252)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.08 0 0 256

A nyelvcsere túl erős kifejezés, felettébb intenzív hatásról beszélnék inkább a sztyeppén élő hattik (szkíták) irányából az Európa északi részein élő germán törzsek irányába (akik egyébként még a nyelvünkben elterjedt "német" nevüket is egy Noricumból adatolt kelta törzsről/néptöredékről kapták, részben emiatt hosszan lehetne vitatkozni arról, ezen összefoglaló megjelölések alatt mi a kelta , és mi a germán).

 

 

Érdekes, nyakatekekert elmélet (rémálom? :) ) egy egyszerű fogalom, az INDOEURÓPAI NYELVCSALÁD körülirására.

 

Ezt a keltás marhaságot honnét veszed? Nem zavar egy cseppet sem, hogy csak a nyugati szlávok és mi, magyarok (szlávból átvett módon) hivjuk igy CSAK a németeket - és az összes többi germánt nem! - németnek??!!!

 

Azt hogy biggyeszted teóriádba, h a svédek tisk, az olaszok tedeschi, a spanyolook alemán stb. stb. néven emlitik a németeket? RÁJUK melyik Noricumból adatolt kelta törzs "hatott" ?! :)

 

Mert ugye egyik eu-i nyelveben sem keverik össze a germánt a némettel, csak egyes honi fejekben......

Előzmény: V.A.Z.E. (252)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.08 0 0 255

Sőt, a hunok errefelé nem is éltek, kitaláció az egész. Hiperkritikád azonban nemigen fogja kiállni az idők próbáját, amit sejthetnél, ha néha újabb szakirodalmat is forgatnál, ebben ugyanis sokkal kevésbé hangoztatják már a hun arisztokrácia germán voltát.

 

Azért a saját kortársak, meg ezek közvetlen leszármazói - minő véletlen, barbár germán királyok - pontosan tudták, h a dédapi ki volt.

Azért az csak elgondolkodtat, h Attila főnökeinek leszármazottai germán királyok voltak?!

 

Ami természeretsen akkora történelmi abszurdum, hogy csak a nyeretlen kisgimnazisták szophatják be, meg a 10-es IQ-val rendelkezők... Gondolom, szerinted még Attilának is a meghódított gótok adtak kedveskedő "Atyuska" nevet, mint a kedvelt teória hirdeti, a frappáns kelet-ázsiai analógiák ellenére. Hihetetlen számomra, hogy valaki a történelmi nevetségességnek erre a fokára juthasson ilyen sokévi történeti tanulmányokat követően...

 

Minden kinszenvedésed ellenére, Attila neve csak ebben a germános formában maradt fenn. Csak igy tudjuk értelmezni. Csak egy bibliányi nyelvemlékű gót nyelv áll szemben bő egy tucat, erősen törökös hun személynévvel.

 

Attilának minden bizonnyal volt egy "igazi" hun neve is, csak ez elfelejtődött. Mindenesetre elgondolkodtató, h Attila neve germán formában maradt fenn, és még a görögök is igy hivták. Miért is?

 

Ja, persze! Mert Attila követei igy nevezték - germánul - urukat, és Priszkosz útjuk során igy hallotta az Alföld népeitől az uruk nevét.

 

Ne aggódj: egy alapos görög, ha hallotta volna Attila igazi hun nevét, minden bizonnyal megemliti leirásában. De NEM tette... A megoldás kézenfekvő, h miért....

 

Ui.. az oroszok sem kedvességből, hanem félelemből nevezték "becézgetve" Atyuskának a cárt........

Előzmény: Lord Sandwich (247)
ftonyo Creative Commons License 2006.05.08 0 0 254

Kedves Laikus888!

 

Kadasman-Harbe, V.A.Z.E., Ulam-Burias és Lord Sandwich egy és ugyanaz a személy :) nem tudtad?

Előzmény: Laikus888 (253)
Laikus888 Creative Commons License 2006.05.07 0 0 253

 

 Kedves Kadasman-Harbe!

 

Mivel egy új elmélettel állsz elő ebben a topikban, amelyik bizonyos aspektusból keresztezi az enyémet, ezért szeretném, ha részletesebben írnál róla, vagy adnál egy linket : Mi alapján gondolod, hogy a fehér hunok nem azonosak az avarokkal?

Mi alapján gondolod, hogy az avaroknak köze van valami onogundor vagy milyen néphez? Hol éltek a szakaurakák a Párthus Birodalomban? Hol voltak ez idő tájt a keleti szakák? A juezhi (jüecsi) nép? stb...

Hasonlókat írt Ulam-Burias és Lord Sandwich is.....Az utóbbi úrtól érdekes volt a türk nép eredetének fejtegetése. Remélem, nem gondolja, hogy a türk nép azonos a turk néppel? Igaz, csak egy betü az eltérés, de az eredet tekintetében szerintem sok ezer kilométer....

 

Üdv!

Előzmény: Kadasman-Harbe (89)
V.A.Z.E. Creative Commons License 2006.05.07 0 0 252

"Te tehát úgy véled, hogy az általunk germánoknak nevezett népek nyelvcsere útján jutottak a nyelvükhöz? (Ezért a hasonlóság a hettiták nyelvével, de ők genetikai szempontból nem rokonok.)"

 

A nyelvcsere túl erős kifejezés, felettébb intenzív hatásról beszélnék inkább a sztyeppén élő hattik (szkíták) irányából az Európa északi részein élő germán törzsek irányába (akik egyébként még a nyelvünkben elterjedt "német" nevüket is egy Noricumból adatolt kelta törzsről/néptöredékről kapták, részben emiatt hosszan lehetne vitatkozni arról, ezen összefoglaló megjelölések alatt mi a kelta , és mi a germán).

 

 

"Míg a szkíták - akiknek a nyelve a Te egyelőre nem bizonyított hipotézised szerint szintén rokon a hettitával - a genetika szintjén is rokoni voltak a hettitáknak?"

 

Igen. A nyelvi bizonyítást illetően II. Kuri-galzu témavezetőnél lehet majd néhány hónap múltán érdeklődni :)

 

 

"Sőt szerinted a keleti steppéken élő más néven nevezett népek a szkíták »vérszerinti« leszármazottai, így a szarmaták, és a gótok is."

 

Ilyet sose mondtam. A toposztémát már letárgyaltuk, ami pedig a szarmatákat illeti, igen közel állhattak nyelvi szempontból a hattikhoz (királyi szkítákhoz). A gótokról pedig azt gondolom, hogy élt ilyen nevű nép, és azokat ma keleti-gót (ostrogót) néven ismeri a tudomány. A "vizigótok" ("nyugati-gótok") ellenben nem voltak gótok szerintem, hanem géták (hettiták, királyi szkíták), akiket Jordanes és társai azonosítottak – nem minden hátsó szándék nélkül – a germán nyelvű gótokkal.

 

 

"...a nyelvük is a hettitákéval rokon?"

 

Igen, a "keleti-gótok"-é is, méghozzá igen erősen. De ennek oka nem a nyelvcsere, annál jóval kevesebbről van szó.

 

 

"Vagyis mindenki - nevezzük jobb híjján így:) - germánul beszél?"

 

Attól, hogy a germánokat is erős szkíta hatás érte, meg a szlávokat is, igen markánsak a különbségek a nyelvükben. Mint ahogy a hasonlóságok is :) A XIX. század legtöbb indogermanistája pedig lehet, hogy azt szerette volna, ha mindenkiről kiderül, legalábbis a fejlettebbek közül, hogy germánok, de én ilyen butaságot nem állítottam soha... sőt...

 

 

"...honnan lehet tudni, hogy a nyugati gótok (szerinted géták) nem germán nép?"

 

Ennek a bővebb kifejtésére is igyekszünk majd rátérni.

Előzmény: Törölt nick (251)
Ulam-burias Creative Commons License 2006.05.07 0 0 249

"Nem A Láthatatlan emberből kéne meriteni a hunokra vonatkozó ismeretanyagot.. :) Szép regény, de REGÉNY!!!!"

 

Ez a metodikád? Miről vitatkozunk akkor?

Előzmény: ftonyo (244)
# Kadasman-Turgu # Creative Commons License 2006.05.07 0 0 248

"...másképp nem tudod beleerőszakolni a teóriádba!"

 

Szerinted a magyar farkas köznevet akkor nem a farok szóból képezték?

Előzmény: ftonyo (245)
Lord Sandwich Creative Commons License 2006.05.07 0 0 247

"...Attila udvarában nagyitóval kellet keresni a hunokat..."

 

Sőt, a hunok errefelé nem is éltek, kitaláció az egész. Hiperkritikád azonban nemigen fogja kiállni az idők próbáját, amit sejthetnél, ha néha újabb szakirodalmat is forgatnál, ebben ugyanis sokkal kevésbé hangoztatják már a hun arisztokrácia germán voltát.

 

Ami természeretsen akkora történelmi abszurdum, hogy csak a nyeretlen kisgimnazisták szophatják be, meg a 10-es IQ-val rendelkezők... Gondolom, szerinted még Attilának is a meghódított gótok adtak kedveskedő "Atyuska" nevet, mint a kedvelt teória hirdeti, a frappáns kelet-ázsiai analógiák ellenére. Hihetetlen számomra, hogy valaki a történelmi nevetségességnek erre a fokára juthasson ilyen sokévi történeti tanulmányokat követően...

Előzmény: ftonyo (244)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!