Lágyan, simogatóan sütött a nap. Hazafelé menet a munkából gondoltam egyet, levetettem ¾-es fekete posztókabátom, amúgy vagányan átvetve a vállamon ingben indultam. Nem volt hűvös. Ellenkezőleg, még érezni is lehetett a nap erősödését, amikor éppen nem fújt a szél. Virgoncan neki-nekifutott, mint egy szeles kiscsikó, felkapott néhány pergamenszerű őszi falevelet, majd pár méterrel arrébb finoman leejtette. Lágy, simogató tavaszi szellő, mely meg-meglibbenve hozta magával néhol nyomokban, néhol erősen a szaglóidegekig ivódva a téltől végleg megkönnyebbült föld illatát.
Ebéd után gereblyét fogtam és meglátogattam a gyepet. Céllal mentem, nem csak úgy körülnézni. Igen, én megkezdetem a takarítást. Apró óvatos, nem túl erős mozdulatokkal nehogy véletlenül felszaggassam a gyengébb fűfoltokat nekiláttam a gereblyézésnek. A szerszám nyele csak az első öt percig volt kellemesen sima tapintású. Utána már nem igazán azzal foglalkozik az ember. A fűcsomók nem sok helyen szakadtak ki. Talán egy-két helyen kell majd pótlást végeznem. A moha foltok viszont könnyen váltak el a talajtól, felkunkorodva, mint a vaj, amikor a kenőkést végighúzzuk a felületén.
Talán másfél órát dolgoztam. Éreztem, hogy kezd hűvösödni, no meg már szürkült is az idő. Jó érzéssel töltött el, hogy ismét kint lehettem immáron már munkával is töltve az időt , bár kissé csalódottan mentem be a házba. Vigasztalt a gondolat, hogy napról-napra, hétről-hétre többet lehetek majd kint.
Tegnap körbejártam a kertet. Itt, ott nő valami. Ahol azt hittem minden hagymát kiszedtem, mert máshova raktam összel, ott is bújik, vagy nárcisz, vagy tulipán, vagy díszhagyma. Hóvirág virágzik, nem is tudtam, hogy ültettem. :)
Éledezik a bórvirág(lehet, hogy nem ez a neve), és a szétültetett pipacs is megmaradt. A haranglábak is zöldelnek egy kicsit, amit magról ültettem tavaly. Nem tudtam megállni, hogy ne kezdjek el egy kicsit gyomlálni (nagyon jól esett), de úgy néztem ki mint egy malac. Nehezen emelgettem a lábam a cipőmre ragadt sártól.
Hát képzeljétek itt a tavasz.
Indaxli, engem is kb. ilyen érzelmes hangulat fogott el, amikor beleszagoltam ebbe az isteni földillatú, aprószemű esőbe, ami ellen most épp semmi kifogásom :)
Nálam is kelnek ki a meglepik :) még csak olyan dárdahegy-formák, így fogalmam sincs melyik micsoda. Annál is inkább meglepi lesz, mert néhány fajtát még sose láttam élőben, csak úgy megtetszett a képe a zacskón, még ősszel, úgyhogy nem is emlékszem rá :)))
Nalam mar majdnem teljesen elmult a ho a kertbol, sot a sarga crocusok is kibujtak, es kis csoportokban viragoznak benne. Nagyon szep, de nem nagyon merek ramenni, mert felek, hogy letaposok beloluk nehanyat. Persze nem jegyeztem meg hova ultettem oket, hogy tavasszal legyen meglepetes.
Elolvadt hát a hó utolsó maradványa is. A gyep gyönyörűsége azonban még messze van. Sárgán és letaglózva fekszik, bemocskolva a tél több százkilós szennyével. De már itt a tavasz! Megjött és meghozta a tisztulást, a lágy esőt. Finoman simogatva érinti a felületét, mintha még arra is vigyázna, nehogy túlságosan összetörje a megsárgult, halott fűszálak üde zöld emlékét. Az a fajta eső ez, mely alá jó kiállni, nem dermeszt, és nem furakszik erőszakosan az ember bőre alá. Apró de határozott koppanással adja tudtodra, hogy célba ért, majd egészen finoman, szinte már érzékien végig gördül a bőrödön. Nem marad más utána, csak lágy nedvesség, és egy olyasféle érzés mintha épp most léptünk volna ki a zuhany alól.
Megtisztul a fű, a bokrok, a fák, az egész természet ebben lágy tavaszi szenteltvízben.
Majd olyan csendben és diszkréten, ahogyan jött eláll és én már alig várom, hogy fogjam a gereblyém és nekiálljak megfáradt gyepem tavaszi felfrissítésének.
Talajegyenetlenség, mohásodás, kiégett fű, bogarak/lepkék/hernyók/bármik által bájt kisebb-nagyobb lyukak... volt minden tavaly a füvemmel. Szeretném, ha idén gyönyörű lenne. S ennek érdekében -most komolyan elhatároztam, hogy- mindent meg fogok tenni (trágyázás, szellőztetés, pitypangok kézi irtása). :-)
10-15 cm mélyre beszúrod az ásóvillát a földbe és megmozgatod. A sorok egymástól kb 20 cm-re legyenek, utána szórhatsz trágyát, és jól meglocsolod a füvedet. Szurkálás után szörnyen néz ki a kert, de ez nem fog zavarni, mivel a derekadat fogod ápolgatni! :-))))
Ha nem ásol vele :), akkor nem. Egyszerűen csak beleszúrod - yo megoldás a tövig módszer - majd emelés, billentés nélkül függőlegesen kihúzod. Amennyiben össze van tömörödve a talaj előfordulhat, hogy a villa kiemelésekor a talaj megmozdul egy kissé. Óvatos munkával azonban kiküszöbölhető a nagy földmozgatás. Mellékesen jegyzem meg, hogy ha egy icipicit megmozgatjuk a talajt az még yot is tehet a fű gyökérzetének. Másik megoldás, hogy miután leszúrtad a villát, egy előre-hátra irányuló mozgatással - bővítve a beszúráson - könnyebbé válik a szerszám kiemelése. Ilyenkor 1 lefele szűkülő, tölcséres lyukat képzel, ami a yobb vízelvezetést biztosítja.
A TüskéstalpúMezeiYeti ötletet díjazom, és ha nem is vasvilla hosszúságban, de néhány centi mélység-szúrású kivitelben megvalósíthatónak tartom. Felületi rétegszellőztetésre kiváló és gyors megoldás lehet. Azon kívűl remekül lehet vele vádlira és combra edzeni. :)
Köszi, így hát ha lesz nagyobb kert, akkor majd beszerzek egy mocist. Addig is egy utolsó kérdés: meddig kell belenyomni a földbe a villát/gereblyét? Nem fodrítja ki az a fűcsomókat?
Szellőztetőt nem javaslok kézit, viszont hasogató az jó a kézi is. Gardena, Wolf, stb. Jól lehet használni/ősszel/ de izzasztó. :-) Szellőztetni egy jó erős gereblye is megteszi, de a motoros bigyó az szuper, legalábbis szerintem!
... van kéziben is, de az a földbe nem hatol bele...
Kerestem, de csak motoros fűszellőztetőt kínálnak mindenhol. Hol lehet nem motorosat kapni? De egyáltalán érdemes ilyet venni?
Mohát és filcet kiszedni a rugós forgó henger tényleg jobb, van kéziben is, de az a földbe nem hatol bele... a késessel dolgozni tényleg horror, de az használ igazán. Idén kipróbálom a vasvillás módszert is.
Ha már egyszer sikerülne a szögeket beletuszmákolni a földbe, le kéne szállnod a talpacskáidról, és kézzel kéne kirángatni az egészet a talajból. :-)))) Az ásóvillával én is megpróbálkoztam de 90 kilómmal is alig tudtam a talajba erőltetni. Most jó arra, hogy a tengericocmákokat védelmezzem a macskákkal szemben. :-O
Én a vasvillás módszer helyett találtam ki a következőt (a kivitelezés még nem történt meg): egy kb lábméretű deszkalapba nagyobb (olyasmi méretű, mint a vasvilla hegye) szögeket kell beleütni, a deszkára szíjat tenni, hogy papucsként bele lehessen bújni, aztán indulhat a séta. Talán kevésbé fárasztó, és valamivel szaporább mint a villával szurkálás.
Szia!
Akkor próbálkozom egyet.
Nálunk sok helyen összefilcesedett a fű (ahol nem égett ki)A gereblye, lombseprű nem szedte ki a betömörödött kaszálékot. Tudom, ez elkerülhető lenne a fűgyűjtős nyíróval, de nagy a terület, meg a komposzthoz kell is szikkasztani. Vettem egy igen széles, kb 60 cm-es, hegyes fogú gereblyét, ami nagyon hatékony és jó is, de a filcet az is otthagyja.
Tavalyi szerzemény egy jó széles gyepszellőztető. Nekünk nagyon bevált. Többször kell megkapirgálni a terepet, tilitolizni, de szépen kitisztítja. Több változat is volt, ez gardéna márkájú. Nem akarom reklámozni, ezek a kerti szerszámok drágák, de nagyon jó minőségűek, az ültető lapát kivételével, mert abból még nem találtam jót.
Én is sokat válogattam, végül egy Al-Ko gyepszellőztetőt vettem. Szerintem jó minőség, két év garancia, csak hát nem olcsó. A gyephasogató nagyon drága /már ámelyik jó minőség/, ezért béreltem ki a Wolfot. Az igazi a benzinmotoros lenne, de az iszonyú összegbe kerül. Én úgy vettem észre, hogy örült a fű a kezelésnek. Dúsabb lett, és sok moha is eltűnt. Jó tavaszvárást! Tamás
Gyepszellőztetéssel kapcsolatos tapasztalataimat osztanám meg veletek - már aki kíváncsi rá, a többi meg lapozhat :)).
Azt a gereblye féle valamit - amelyet valamelyikőtök beillesztett - mink is megvettük. Neki is estem vele és yo nagyot csalódtam. Nekem ugyanis nem jött be. Az is lehet ugyan, hogy ismételten bóvlit vettem. Mintmár yonéhányszor.
Maradtam hát a régi módszernél a villázásnál.
Előszőr is kerítettem 1 vasvillát és szépen akkurátusan haladtam végig a gyepen, 10-20 cm-ként beleszúrva a talajba. Mondhatom elég fárasztó munka, de becsületesen meg lett lyuggatva a gyep. Nos mikor már a két szélső foga is letörött a vasvillának, én pedig már nem igazán tudtam kiegyenesedni, akkor jött édesanyám dorgáló, ámde mégis építőjellegű ötlete. " Vegyél már egy ásóvillát!"
Vettem. A derekam ugyanúgy leszakad tőle, de legalább a villa foga erősebb. Az erősebb villafog kicsivel szélesebb lyukakat képez és nem is görbül el. Aztán rájöttem arra is, hogy nem kell mindenhol lyuggatni. Csak azokat a területeket lyuggatom tavaszonként, ahol nagyon összetömörödött a talaj, vagy előző nyáron láthatóan hamar kezdett kiszáradni a fű. Ott ugyanis rosszabb a talaj vízelvezetése. A felsőréteg fellazítását a tavaszi erős és alapos gereblyézéssel oldom meg - amitől szintén leszakad az ember dereka. Ez egyébként megoldja a gyep tavaszi nagytakarítását is.
A gyepszellőztető gépekkel kapcsolatban nincs sok tapasztalatom, bár egyiket másikat már tanulmányoztam a nagyobb bevásárló központokban. Nekem nem igazán nyerték el a tetszésemet. A kidolgozási minőségük azért elárúl valamit talán a használhatóságukról is, és az alapján nekem úgytünnek, hogy 1 nyáriak. :D
De hát ezek az én tapasztalataim.
Gyerünk győzzetek meg az ellenkezőjéről! :)
Vigyázz, kétféle van. A szuri-szuri a szellőztető, a késes a hasogató. Előbbit tavasszal és egész nyáron, míg utóbbit kizárólag ősszel ajánlják! Én vettem egy motoros szellőztetőt, amiben van egy forgó henger, amin erős acéldrótok vannak. Ez a föld felső rétegét lazítja fel, és az elhalt fűféléket és a széleslevelű gyomokat szedi ki. Ezt lehet használni egész évben, én kb. három alkalommal csinálom évente. Ősszel és csakis akkor kibérelek az OBI-ban egy gyephasogatót, ennek a forgó dobján acélgések vannak, amik mélyen behatolnak a földbe, a füvek gyökérzetét szétvágják, ezzel késztetve azokat sűrűsödésre. Ilyenkor szoktam hasogatás után még fűmagot is szétszórni. A hasogatás után szörnyű látvány a kert, de a fű szereti. Csak olyan helyen szabad csinálni, ahol legalább egy éves a fű. Nehéz munka, de megéri. Tavaly 5000.- volt a gép 24 órára. Ha összefogsz a szomszédokkal, úgy nem sok.
Köszi, meggyőztél, veszek és szurkálok tavasszal.
Most már csak azt áruld el, hogy a gereblye-alakú használata során nagyobb erőt kell-e kifejteni, mint a guri-gurisnál (ugyanis a feladat rám vár... a nagy és erős férfi nem szeret kertészkedni). :-)
"Ez olyan guri-guri, ami megszurkálja a talajt, és ettől jobban lefolyik a víz?"
Van guri-guris változat is, de az drágább, az enyém olyan, mint egy gereblye, csak a fogak helyén kések vannak, pl. mint ez:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
A lényege, hogy mivel idövel a gyep talaja idövel a használattól összetömörödik ezért romlik a víz- és levegöellátottsága, ezen kell segiteni.
Megnéztem a honlapjukat, elolvastam, mit írnak róla! Nagyon ígéretes! Asszem, veszünk mi is! :-)
Jaj, tényleg! Már akartam kérdezni: meséljetek már nekem erről a "szellőztetésről".
Gondolom, azzal a célszerszámmal kell csinálni, amit OBI-ban, BAUMAX-ban lehet látni a kertészeti osztályon (és rá van írva, hogy szellőztető fej). Ez olyan guri-guri, ami megszurkálja a talajt, és ettől jobban lefolyik a víz?
Vagy mi a lényege az egésznek?!?!?!? :-)
Gondolkodok erősen, hogy ha egy kicsit melegebb lesz, ráveszem magam egy nagy tavaszi pitypang-irtásra is, mert én azok közé tartozok, aki sóvárogva nézi a szomszéd hibátlan kertjét... míg ő rettegve nézi a nálam pompázó pitypangokat... és időnként decens célzás formájában próbál rávenni arra, hogy essek neki kertet "takarítani". (Csak hát ő egy félelmetesen unatkozó milliomos-feleség, aki ugyi nem akar ott lábatlankodni a lakásban, amikor a takarítónő takarít, tehát kint buzerálja a kertjét... én meg egy agyonhajszolt csóró kis feleség vagyok, aki örül, ha annyira tellik erejéből, hogy minden este jól fellocsoljon.)