Keresés

Részletes keresés

Patics Creative Commons License 2002.04.22 0 0 456
Na, utolsó belekotyogásom!
Már volt szó a "begyüjtésről", szabad-e, szükséges-e? Szerintem ez is olyasmi mint a jogtiszta szoftverek. :-)
Nézem az árakat.
Virágkáka 1 db. 780 Ft. A cinkotai bánytóban van vagy 10 ezer db. én hazahoztam belőle 8-10-et.
Aprógyékény 1 db. 680 Ft. Szintén ott, hasonló mennyiség, hazahoztam ugyanannyit.
Gólyahír 480 Ft, a pesti úti mocsaras attól sárgállik, hazahoztam 3-at.
Nőszirom 450 ft, ugyanonnan, kevesebb van, de elhoztam 6-ot.
Mindez kb 16 ezer ft.
Vélemény?
Patics Creative Commons License 2002.04.22 0 0 455
Szia Bucibá!
Majd küldj képet ha teljesen kész lesz is. Biztos sok örömöd lesz benne.
Én az egyetlen parti szomorúfűzfa gyökereit téglafallal "árnyékoltam" a tó felé, de a geotextil tényleg van olyan erös, szerintem, hogy elfordul a gyökér ha odaér.
Előzmény: bucibá (453)
Patics Creative Commons License 2002.04.22 0 0 454
Szia!
Néztem a www.tuja.hu oldalt, nagyon szép/jó gratulálok.
Szívesen rendelnék is, de a "csomagküldésben" egyáltalán nem bízom. Az árak elmennek, úgy látom annyi mint máshol (nem kevés), csomagolási meg postaköltség, annyi mint ha odaautóznék, az ár rendben. De vajon a minőség milyen?
Megrendelem ma. Van-e a készleten, mikor adják postára, mikor érkezik meg, milyen minőségben?
Mi van ha átveszem és nem tetszik? Tudom, sokan így gondolják. Odamegyek és ha megtetszik megveszem. Adom a pénzt, kapom -azonnal- a kezembe
a növényt. Én még azt sem szeretem ha azt mondják "beszerzik". Az több nap. Helyette átmegyek egy másik kereskedőhöz és 2 óra mulva már otthon a növény. Ti hogy vagytok ezzel?
Jó lenne tudni, mennyi is Ft-ban az a "postai költség"?
Előzmény: Komárom- (446)
bucibá Creative Commons License 2002.04.22 0 0 453
Hello Patics!

Természetesen tettem a fólia alá egy geohoz hasonlo textiliát, amit egy ügyfelemtől szereztem.
Szerintem erösebb mint amit javasolnak és láttam a piacon. A szegélyekhez az utcán hever 4m3 kule kavics, csak gyözze a család átmosni öket. A sziklakert elé pedig veszek kavicsos fóliát.

by bucibá

Előzmény: Patics (452)
Patics Creative Commons License 2002.04.22 0 0 452
Szia Bucibá!
Látom van egy (hamarosan nagy) fa a tó partján.
Gondoskodtál a gyökérvédeélemről, hogy ne lyukassza ki a fóliát?

Szép a tavad. Most jön a neheze. :-) Hogyan tünteted el a fóliát? Engem legalábbis nagyon zavart a "feketesége". Szerintem a parti sáv elkészítése még nagyobb feladat mint a tómeder.

Előzmény: bucibá (445)
Patics Creative Commons License 2002.04.22 0 0 451
Szia Bond!
Úgy tudom, hogy _minden_ béka védet...
A ráknak _kristálytiszta_ víz kell. Nagyon kényesek. Én tavaly tettem egyet a tóba, bányatóban fogtam. Összel még láttam, bár tiszta a víz, kicsit fonal algás volt az ollója. Idén még nem jött elő. Gyanítom, megdöglöt.. :-(
A hínárt csak egyszer kell beültetni szerintem. Tavaly 5-6 szálat ültettem be, most már egész "őserdő" van a víz alatt, kb 50 cm magasak már. A halak bujócskáznak is közöttük. Átok hínár és két tigrishínár (az a szúrós) van lent.
Előzmény: Törölt nick (439)
Patics Creative Commons License 2002.04.22 0 0 450
Én is naponta egyszer szórok be kevés granulátumot. Már nagyon várják. Amint odaállok a szokott etetőhelyemre, rögtön felúsznak és várják a kaját. Ha máshol állok a víz szélére akkor inkább menekülnek. Érdekes. Nem engem ismernek fel, hanem ha _ott_ az árnyék akkor kaja.. :-)
Nyárok szoktam adni nekik élő vizibolhát. Imádják és a kicsik is megeszik, nekik is jut belőle.
Egyszer arra gondoltam, elszaporítom a bolhákat, hogy kialakuljon egy kajaegyensúly. A BEO-s, halárus javaslatára betettem 10 liter vizibolhát. Ha sok a növény, akkor -állítólag- el tudnak bújni és elszaporodni. Hát, növény az sok volt, de két nap mulva vizibolha egy szem se. A halak meg híztak...
Előzmény: Törölt nick (434)
Patics Creative Commons License 2002.04.22 0 0 449
Amikor nekem algásodott, beöntöttem algagátlót, ez összekapta az algát, de a szívattyú letisztította 2-3 nap alatt. Most, hogy erösödik a nap, kerz egy kicsit zöldülni, de még bírja a szűrő. Szerintem nagyon fontosak az árnyékoló úszónövények.
Előzmény: Törölt nick (423)
Patics Creative Commons License 2002.04.22 0 0 448
Szia Bond!
Én nem értek egyet ezzel a "vigyázzunk mert döglenek a halak"-al. Vagy csak mindig "combos" halaim voltak...
Az akváriumban (240l) és a tóban se kényeztetetem a halakat, de még egy sem döglött meg vízminőség miatt. Leengedem a vizet, hogy a halak az iszapon hasalnak, aztán adok nekik friss csapvizet, és kész. Amikor elkészült a tó, betettem a halakat. Ezután növényesítettem, majd szedtem ki az ültető kosarakat és cseréltem teli altalajra. beöntöttem a sódert és elterítettem, a halak meg úszkáltak a kezem körül. Csak arra vigyáztam, nehogy a fejükre borítsam a sódert. Aztán túl zavaros lett a víz, leszívattyúztam. A halak meg egy lavornyi
iszapban birkóztak. Aztán feltöltöttem a slaggal, és vidáman szaporodtak is, semmi bajuk.
Ja, esővíz. Nekem nem a kiömlő vízzel volt gondom, hanem a beömlővel. Eleinte az eső belemosta a kertiföldet a tóba. Akkor még nem volt sziklaszegély. Gondolom ettől is, de rengeteg földigilisztám volt a vízben. Ezek meg "beleúsztak" a szivattyúba. Hát ilyet még nem láttam. :-))) A szivacs lyukjaiba voltak belemászva, meg a forgórészre rátekeredve, naponta 5-6 giliszta. Na, akkor szívattyúztam le lavornyi mennyiségig.
Előzmény: Törölt nick (422)
Patics Creative Commons License 2002.04.22 0 0 447
Sziasztok!
Régen jártam erre, már hiányoztatok. :-)
Ha esik az eső, persze, hogy kiönt a tó. De ez csak jó. A kert úgyís tele vízzel, a tavat meg nem kell utántölteni. Én hetente 2-300 litert töltök utána. Ha nincs eső.
Szerintem még az egy hónapos tónak is zavaros lehet a vize. Én csak szívacs szűrőt használok, azt hetente mosom, kb 3 hónap után "állt be" a tó vize, azóta 99%-os az átlátszóság.
Előzmény: Garancia (419)
Komárom- Creative Commons License 2002.04.22 0 0 446
A nagy nap utáni első percek ( válsztás)
--- Különféle hínárok is rendelhetők :
-süllőhínár, - átokhínár, -tündérhínár (oxigéntermelők)
- vízen úszó növények 3 fajta ...... www.tuja.hu (csomagküldés oldalak)
Előzmény: Törölt nick (440)
bucibá Creative Commons License 2002.04.22 0 0 445
Hello!

Nos végre eljött a nagy nap.....nem a választás...
és feltöltöttem a tavam.


Első vendégem egy békuci....félöklömnyi méretben...mekkora lesz ha ide költözik?


Ime az első édes percek!
Ha valakit érdekel a tavacska története folyamatos történet a
www.kertito.hu
alatt

by bucibá

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.21 0 0 444
A neten azt írják róla, hogy elsősorban a fonalas alga növekedését gátolja de részben összetapasztja a lebegő algát is, így az könnyebben kiszűrhetővé válik. Sajnos csak kereskedői site-okat találtam hirtelen, függetlennek látszó véleményt nem.

Attól függ a dolog, hogy mennyire jó lebegő algára. A fonalast ki lehet szedni kézzel is, azért nem érdemes beruházni rá.

Előzmény: Garancia (442)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.21 0 0 443
Szerintem nagyon valószínűtlen, hogy ragasztaná. Vigyél nekik egy PE ételesdobozt és mondd meg, hogy ragasszák össze vele, akkor elhiszed.
Előzmény: PinkiMilki (441)
Garancia Creative Commons License 2002.04.21 0 0 442
Ma voltam az OBI-ban. Láttam egy heissner mágneses algaszűrőt. A dobozon úgy nézet ki, hogy a szivatyúból kijövő tömlöbe kell beiktatni a másik szűrő elé. Egy hosszúkás kütyü volt. Szerintetek ér valamit?
Előzmény: Törölt nick (436)
PinkiMilki Creative Commons License 2002.04.21 0 0 441
Srácok lenne egy kérdésem!
Valaki próbált-e már ragasztani a Baumaxba illetve a Praktikerbe kapható tófóliát a HEISSNER féle ragasztóval.Ugyanis a ragasztón az van hogy pvc tófólia ragasztó a két említett helyen pedig pe tófóliát lehet kapni.A Praktikerben állították hogy a nálluk kapható PE tófóliát ragasztja.Mi az igazság?
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.21 0 0 440
2-5000 forint között.

Pl. amit a másik hozzászólásban írtam. Nem árt tündérrózsa vagy valamilyen úszónövény, hogy árnyékoljon nyáron. A hínárok oxigént termelnek és búvóhelyet adnak a kisebb halaknak. A többi meg egyszerűen csak fogyasztja a tápanyagot az alga elől és szép. A Dominikben lehet kapni kis időzítős műtrágyagombócokat is, amit a cserepébe lehet dugni és egész nyárra elég 1-2 darab. Ezek tartalmazzák a szükséges nyomelemeket, de nincs bennük olyasmi, amitől az alga szaporodna.

Fradi-drukkereknek ajánlott a zebrakáka (zöld-fehér csíkos). :-) Nekem van még feketesás (fekete virágú), mocsári nőszirom (kék), virágkáka (rózsaszín).

Előzmény: doroli (437)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.21 0 0 439
Bevásárlólista:
1 tündérrózsa
3-4 cserép hínárféleség
tócsagaz (esetleg, bár ezt inkább szedni fogok)
2-3 virágzó mocsári növény, még nem tudom, milyen
1 sekélyvízi növény (káka v. sásféle v. valami)
6 vízijácint

tavi kagyló
rák (esetleg)

A szökőkút egész nap megy, a szűrő miatt muszáj. Szerintem félnek. Az enyémek is szétrebbennek, ha odamegyek, természetes védekező reakció lehet. Biztos nagyobb halak vagy ragadozó madarak árnyékára emlékeztetünk.

Előzmény: Garancia (438)
Garancia Creative Commons License 2002.04.20 0 0 438
Bond milyen növényeket akarsz venni? Mennyit megy egy nap a szökőkutad? Én mikor beraktam a héten a szökőkutamat egyből odamentek a halak. HA nincs ott senki akkor úszkálnak szépen mindenfele, de ha vki közelebb megy egyből be a csobogó alá. Most félnek, vagy oxigénhiányuk van?
Előzmény: Törölt nick (436)
doroli Creative Commons License 2002.04.20 0 0 437
Mennyibe kerul egy tavirozsa?
Milyen novenyeket lehet belerakni a toba.
Előzmény: Törölt nick (436)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.20 0 0 436
Nem láttam rajtuk semmi különöset, és nem is gyűltek össze a szökőkútnál, mintha oxigénhiányuk lenne. (Persze az algás víz éjszaka szívja el az oxigént jobban.)

A víz most megállt 40 centi körül, mert sokat süt a nap. Reggel tisztább, estére kicsit homályosabb. Az UV szűrő leírásában minimum 1 hét volt, súlyosabb esetben 3 hét. Az enyémet súlyosnak minősítem. :-) Most megy a szűrő 1 hete és 2 napja. Annak tükrében, hogy a gyártók által megadott számokat mindig kettővel kell osztani, megfeleztem az átfolyást az UV-n, de romlott tőle a helyzet, ezért visszaálltam az eredeti 1200 liter/órára. (1500 max van a szűrő leírásában.)

Jövő héten megyek Pestre vízinövényt venni, az majd segít a szűrőnek algát irtani. Láttam valami algamágnest is fonalas alga ellen, a vízpartra kell tenni és mágneses erőtérrel irtja az algát. Szélhámosság? Vagy működhet?

Most, hogy megvettem három új halat, teljesen megelevenedett a két régi is. Mintha eddig unatkoztak volna. :-) Megjöttek a békák is, egész éjjel ordítanak. Még egy unkát is láttam, ami védett állat (tudjátok, amelyik olyan hangot ad, mintha gyomorszájon vágták volna). Van békatojás, rengeteg csiga.

Előzmény: doroli (435)
doroli Creative Commons License 2002.04.19 0 0 435
Szia Bond
Mikor pszkosabb volt a vized nem volt semmi baj a halakkal?
Mennyire tisztult mar le a viz?
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.19 0 0 434
Én nem sűrűn etetek, egyenek, amit találnak. :-) Valami sera száraz tápot használok. Vettem fagyasztott lárvát is, de lusta vagyok mindig kiolvasztgatni belőle. Egyenek élő lárvát. :-)

Ha mégis kapnak enni, akkor naponta egyszer és csak keveset. Még nem elég jó a vízminőség ahhoz, hogy ezzel is terheljem.

Sera teszteket használok, pH, kH, NO2, NO3 (a boltban, ahova járok, szinte csak sera termékek vannak).

Én is most raktam be három új halat az előző kettő mellé. Úgy tűnik, örültek egymásnak, azóta ők is virgoncabbak. Biztos már unták egymást.

Előzmény: Garancia (433)
Garancia Creative Commons License 2002.04.18 0 0 433
Én vasárnap dobtam 2 aranyhalat a tavamba. Még bírják. Ti, mikor szoktatok etetni és mivel?
Bond: mivel nézed a víz állapotát(nitrit, ph, stb..)?
Előzmény: Törölt nick (430)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.18 0 0 432
Megnéztem a www.akvarium.hu-t. Szerintem baromi drága:

Sera Kerti-tó szűrő W 1600: 79990
(http://www.extra.hu/tropus/: 49990!)

Kitekat macskakonzerv 400 g: 238
(a Tescoban 140-160 között)

Kitekat száraz macskatáp 2kg: 955
(a Tescoban 6-700 között)

Vigyázzatok ezzel a hellyel. Ha ezek ilyen drágák, lehet, hogy máson is 200%-os árrés van.

Előzmény: doroli (429)
bucibá Creative Commons License 2002.04.17 0 0 431
Kedv csinálónak a kezdetekről.

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.17 0 0 430
Az én két halam nagyon sokat kibírt már. Szeptemberben kerültek be a tóba, a nitrit szint néhány hétig 10 fölött volt (az 1-et már halálosnak mondják), utána jött a -20 fok, most a tavaszi algásodás (a nitrit 0.3-0.5 között ingadozik).

Közben tovább javul a víz tisztasága az UV-től. Pénteken 10 centiről indultam, most 40 körül tartok.

Előzmény: doroli (429)
doroli Creative Commons License 2002.04.16 0 0 429
Mikor piszkos volt a tavad akkor nem doglott meg egy halad sem?
Sera termekek:www.akvarium.hu
nezd meg ha erdekel.
Előzmény: Törölt nick (426)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.16 0 0 428
Bizonyos értelemben minden növény irtja azzal, hogy elveszi előlük a tápanyagot. Olyanról, ami valamilyen algairtó hatóanyagot bocsátana ki, még nem hallottam.
Előzmény: Garancia (427)
Garancia Creative Commons License 2002.04.16 0 0 427
Van olyan növény ami írtja az algákat?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!