Mit csináltál vele a már meglévő füvön?
Csak simán elszórtad és locsolás, vagy bele is hengerezted, seprűzted stb.?
Mikor szórtad ki? Tavasszal?
Használható talaj töltésre, kiegyenlítésre is?
Hali,
inkább talajjavitónak nevezném, mint trágyának. Nagyon jó dolog, a Balaton környékén bányásszák és csak örlik, nagyon sok ásványi anyag és humusz van benne, tulajdonképpen megkövesedett alga+vulkáni tufa örlemény. Nagyon jó homokos talaj feljavitására, mert nagy a humusztartalma, a vizet jól megköti. 4-5 kg/m2 kell belöle, aztán elteriteni, beásni. Meszes talajra nem jó, mert nagy a mésztartalma.
Ha már füaápolásnál jött elö, rossz, tápanyag megkötésére alkalmatlan (homok)talajon telepitett gyep utókezelésére is jó, 1-2kg/m2-t elszórva, jól belocsolva a gyeptrágyáknál többet ér. Elözö lakhelyem Csepelen volt, ahol igen csak homokos a talaj, ott használtam, zöldebb is lett a fü, mint a szomszédnál :-). Az ára 2 éve kb. 600-700 Ft/30kg zsák volt.
A kert közepén álló hóemberünk napfogyókúrába kezdett. Életének 2. havában jár, de olvadtság okozta fáradtság gyötri. Ha látná magát a tükörben ami azért nem megy neki, mert szén szemeinek világát már 1 hete elvesztette akkor szomorúan venné tudomásul, hogy a fogyókúra túlságosan is eredményes volt. Lavórkalapját a szél lebillentette fejéről. Valaha büszkén tartott seprűje lassan kicsúszik meggyöngült kezeiből. Lábai alaktalan buckákká zsugorodtak, melyek között gombamód ütötte fel fejét a hóvirág. Szomorúan nyugtázza, hogy szomszédsága a hómező melyből ő is született végleg a múlté, és már csak ő áll a hideg napok utolsó mementójaként.
Olvadozik a Nap szépségétől, és lassan-lassan nem marad más utána, csak egy nedves fűfolt.
Ami azt illeti, bizony a mi havunk se fog elolvadni hétvégén... épp ma reggel néztem, mert megint csicsergett egy kismadár a madáretetőben... szóval még legalább 10 cm a havunk, de az is lehet, hogy 15! :-I
És íme! Megjelentem a hívó szóra! (amit Potyoró mondott ki Emilkén keresztül)
Bocsánat,hogy mostanában passivityt játszok, de az az igazság, hogy a füvemből az utóbbi 3 hónap alatt összesen 2 hetet nem láttam, fehér dunyha alatt aluszkál... aztán majd csak hóolvadás után tudom meg, hogy vajh mi van alatta! :-)
Úgyhogy nekem most még a füvezés minden értelemben korai (ja, nem kifejezetten a drogokról beszélek). Ráadásul most olyasvalami tart távol sok kedvenc indexes topicomtól, ami tök titok, nem igazán publikus, mert oly végtelenül szerény vagyok, de egyébként az érdeklődőknek üzenem, hogy itt található! ;-)
Ezzel együtt ígérem, most már gyakoribb vendég leszek a LEGESLEGFONTOSABB nyári topicomban! :-)
nekem tavaly 8 tujam elfagyott a 25 db-os friss
telepitesbol.(potolnom kellett) remenykedem, hogy a nagy ho most inkabb megvedte oket, egyebkent is ez a 2. teluk.
en sepruvel leszoktam verni roluk a nagyja havat, de megmondom oszinten iden alig gyoztem...
Olvad a hó! :)
Ez yo hír.
De sajnos már látom azt ami elkeserít.
Úgy néz ki - valaha volt - gyönyörű gyepem, mint amelyen keresztűl viharzott a Nagy Honvédő Vöröshadsereg. Siralmas látvány. :(
A fű sárgán lenyomva fekszik, imitt-amott még takarva fehér hófoltokkal. Hatalmas gránát szabdalta gödrökként éktelenkednek a vakondok ásta turások maradványai, melyeket hű ebeim megszállott módszerességgel szaggattak - amolyan unaloműzés képpen - a talajszinttől negatívirányú tartományokba.
Reménykedem...
Mert tudom, hogy tavasszal - amely már itt van nem messze - csoda történik. Igen, szószerinti csoda.
Reményemet táplálja, hogy a hóvirág már hetek óta ott virít az előkertünkben. Reménykedem, mert úgy néz ki, hogy a tuják is átvészelték a sok havat számottevő sérülések nélkül.
Ezt csak akkor tenném, ha kevés lenne a hó. Most annyi van hogy a föld nem tudja beszívni az olvadékot. Várj a műtrágyával tavaszig! Fontos hogy ne sétálj a havas füvön!
agi, én nem tenném. A hó egyenetlenül olvad, kis patakokban csorog ide-oda, szerintem ez azzal járna, hogy helyenként koncentrálódna a műtrágya mennyisége, és jól kiégetné az amúgy is megviselt füvet.
mit szoltok hozza, ha a tavaszi elso mutragyat meg a hora szornank ra, s az lassan olvadozva bevinne a talajunkba. a teljes olvadas utan szepen kezdhetne serkenni a fuvunk.