Keresés

Részletes keresés

frimi Creative Commons License 2002.04.27 0 0 241
Hi!
Ha nem vagytok ellene a kemikáliák használatának, akkor a fű "zöldre festése" érdekében javasolom a Mikramid nevű műtrágya használatát (persze olyan mennyiségben, ahogyan azt a zacskón javasolják, mert a túladagolás éppen ellenkezőleg fog hatni!!!) Ez nem tartalmaz nitrát formájú nitrogént (egyébként nitrogén tartalma magas) és ez mellett sok nyomelemet is, amit a fűfélék szívesen "fogyasztanak"!
Frimi
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.18 0 0 240
Na végre ! Egy jó topik. Még szerencs, hogy Akita felbukkant a HUSZon. Még nem kezdtem el olvasni a topikot de kérdésem máris ezer mivel magam is rendelkezem vagy 200m2 fűterülettel.
Ti szoktátok-e tavasszal a füvet olyan gereblye jellegű speciális szerszámmal átgereblyézni az elhalt fű eltávolítása végett ? Iszonyat szemét munka de nagyon sok elhalt részt szoktam kiszedni.
Másik kérdés, hogy tavasszal milyen műtrágyakombinációt használtok az év indításhoz. Ha netán erre volna már valahol itt válasz ne kíméljetek.
tibor0322 Creative Commons License 2002.04.17 0 0 239
Szomszédok elkezdték nyírni a füvet (faluhelyen komoly érv a fünyirásra :), most épp csendesen esik az eső, a fű színe 'méregzöld', ilyenkor felénk a sárga foltok el szoktak tűnni, csak szárazság esetén jönnek elő (sokáig nincs csapadék, vagy rövidre lett vágva, és a nap kiégeti)
Mivel a fű jobban bírja a lucernánál a nyírást (meg taposást), így előbb-utóbb a fű lesz többségben.
Akita Creative Commons License 2002.04.16 0 0 238
Szia, nálam is hasonló volt a helyzet. De én azt hittem, hogy a kutyusom pisilte ki a fűvet, bár ez az előző évben nem jelentkezett. Felhívtam egy kertész ismerősömet és ő azt mondta, hogy ha nem a kutyusom az oka, akkor a talaj nitrogén tartalma kevés és ezért fakul, sárgul, majd pusztul ki a fű. Feltéve, ha persze locsolom és nem magától száradt ki. Azt javasolta, hogy vegyek fehérhere magot és ezt szórjam lazán szét a gyepemre. Lesz benn sok szép lóhere és ez jól megnitrogénezi nekem a talajt. Azt mondta, ha engem a zöld fű között nem zavar a lóhere látványa, akkor ez a legjobb megoldás. Mivel nem törekszem angol kertre, Akita kutyám ebben nem is engedne:) így most kipróbáltam. Még eredményt nem tudok mondani most szórtam csak szét a magot. Másik javallata volt, hogy végezzek talaj próbát, ha nem ismerem a korábbi tulaj által oda delegált földet:) Azt tanácsolta, hogy ássak ki pl. árok partról fűtöveket és ezt ültessem be a kiégett helyre, vagy ha nagyobb a terület, akkor gyeptéglával. Ha ez is kiég locsolás ellenére, akkor viszont talajcserét kell végrehajtani, mert valami bibi van a földdel. PL. kémiai anyag került oda.
Hát ennyi. Ha belóheresézedünk, akkor jelzem, mi lett a gyeppel:)
Különben én is a Sport keveréket favorizálom, mert nálam a kutyusom szabadon grasszál a kertben:)
szia
A.
Előzmény: Széltoló (232)
Fece_ Creative Commons License 2002.04.16 0 0 237
Hali!
Nálam is vannak ilyen világoszöld foltok a mélyebb területeken, itt a sok csapadék összefolyt, és kinyomta a füvet. Nem nagy a szintkülönbség, max 5-10 cm, de a föld itt láthatóan megült. Széltoló! Nálad mennyire egyenes a terület?
Fece_
Előzmény: Széltoló (236)
Széltoló Creative Commons License 2002.04.11 0 0 236
Egyformán volt rajta a hó, amíg volt..
Nem lapátoltunk rá semmit sem.
Megfagyhatott ugyan, de egy lépéssel arrébb meg nem?

Azért köszi!

Azon a környéken a fűcsomók zöld része sem haragos fűzöld, hanem igencsak világoszöldes...

Előzmény: Zsuzsó (235)
Zsuzsó Creative Commons License 2002.04.11 0 0 235
Sziasztok!

Széltoló: nem fagyhatott meg? Csak mert mi ahová a havat lapátoltuk azokon a helyeken sárga foltokban. Szerintem megfagyott, bár már kezd zöldellni, de nagyon nehezen jött létre. Egyébként mi is tavaly ősszel vetettük.

Zsuzsó

Előzmény: Széltoló (234)
Széltoló Creative Commons License 2002.04.11 0 0 234
Nem hiszem, hogy a mag lenne hibás, mert az egészet egy dobozból vetettem(pici a kert és sok a virág) tehát vagy mindnek sárgulnia kéne vagy...

Szóval míért sárgul foltokban???

Előzmény: margarin (233)
margarin Creative Commons License 2002.04.11 0 0 233
Hello!
Nálam detto ugyanez a jelenség, én tavaly májusban
vetettem KITE Pázsit típusú magot. Egy néhány helyen fele olyan gyorsan nő csak, és sárgul is.
Szerintem a fűkeverékben lehet a hiba.
Az én kérdésem lenne: homokos tetejű talajra ajánljátok-e a GOLF típusú keveréket, mert a SPORT úgy tudom inkább a kötöttebb talajt igényli.
Előzmény: Széltoló (232)
Széltoló Creative Commons License 2002.04.11 0 0 232
Sziasztok!

Tavaj ősszel vetett kite fűmagból mostanra remek, nagyrészt egybefüggő zöldterület lett, de valamiért méteres foltokban sárgul a levelek egy része, és itt nem is nőtt meg akkorára a fű, mint egy-két képéssel odébb. A többi haragoszöld, gyönyörű és egészséges, vajon e foltokat mi lelhette??

Egyszerre lett felásva, elvetve, műtrágyázva, hengerelve, kikelve, locsolva, stb, szóval mi a bánat...?

Széltoló

magmulat Creative Commons License 2002.03.26 0 0 231
Hali! Újabb kérdésem van. Azt irtájátok, 3-4 óránként kell locsolni a frissen füvesitett területet az első napokban. Kérdés: Ha odaállitok ilyen körkörös permetezőt és otthagyom, az nem jó?
Előzmény: tibor0322 (230)
tibor0322 Creative Commons License 2002.03.25 0 0 230
(nincs hozzá semmi használati utasítás?). Amikor füvet pótoltunk, akkor eső (vagy locsolás) után el lettek szórva a fűmagok, majd beletaposva a földbe (hengerrel jobb lett volna, de az nem volt). A magok 2/3-t így is kiették a verebek, erre (madarak) célszerü rászámolni. 1x áprilisban próbáltuk, de az akkor nem sikerült, majd májusban (most már mindegy alapon) újravetettük, és az jó lett. (Hát ez nagyon szagszerű lett, de tőlem ennyire tellett :)
Előzmény: magmulat (227)
Tozatu Creative Commons License 2002.03.24 0 0 229
Nálunk a Kités sportos bevált,gyerekek,kutyák hancúroznak rajta.Korábban a golfot is próbáltuk,szép selymes lett,lassabban nőtt,de kiégett,mert párás/angol/klíma kéne neki.Így aztán szép lassan benőtte a keverék.
Előzmény: margarin (226)
Joka Creative Commons License 2002.03.24 0 0 228
Szia Krisza!
Nem vagyok igazán fűszakértő - és nemigazán sem -, de van egy saját tapasztalatom, ami talán segíthet eldöntened a kérdésedet.
Nekünk is van Balaton-Felvidéken egy nagy gyümölcsösünk, amit nem olyan régen vettünk. Elődeink kb 20 éve örökölték meg a területet, és feléje sem néztek, mert nekik volt lenn a parton egyklasszikus üdülőtelkük és nem akartak semmit a telekkel, hagyták had gyarapodjon az értéke, majd amikor szükségük volt a családban némi pénzre, akkor eladták nekünk.
Tehát ez egy 20 éve nem gondozott gyümölcsös, főleg mandula, cseresznye és dió volt benne. Minket a következő állapot fogadott: a talaj teljes felületén növénytakaró, különböző fűfélékből, néhány védett virág, alacsony tavaszi virágok, vadszeder, cserjék tömege - cserszömörce, galagonya, vadrózsa, som, fagyal, kökény, stb -, sok fiatal kőris hajtás, néhány szép tölgyfa és néhány nagyon öreg, de még élő gyümölcsfa. És persze némi emberi szemétkupac, szerencsére nem sok. Szerintem gyönyörű, bár nem angol pázsit. 20 évig garantáltan nem nyírta senki. Előtte a földet szántották, ennek nyomai látszanak, meg a szomszédok is elmondták, nem volt bevetve a fák alja. Szerintem az a kérdés, hogy ezt a 20 éves folyamatot, hogyan lehetne felgyorsítani, irányítgatni egy picit.

Víz az nálunk sincs, meleg annál inkább. Azt figyeltem meg, hogy a talajszinti mövényzet kétszer pihen egy évben, télen és nyáron is, amikor olyan nagyon-nagyon meleg van. Azt is tapasztaltam, hogy ahol növények takarják a talajt, ott az nem szárad ki teljesen. Elég nagy a fajtagazdagság, de a talaj felső 40 cm-e elég dús tápanyagokban, ami valószínű talajművelő elődeinknek köszönhető. (Hálával gondolok rájuk ezért. Az is jót tett, hogy közvetlen elődeink pedig békénhagyták a területet!)
Közvetlen szomszédaink rendes, gondos emberek, ők nyírják a füveket, náluk szép egybefüggő, sík talajtakaró alakult ki. Én most próbálkozom, egy részét a területnek levágjuk, másik részét békében hagyjuk. Amit vágunk, annak is kb. két vágást gondolok max. egy évben összefüggésben a természetes csapadékkal - utánna kapjon nedvességet a fű - és a meleggel. Hogy mi lesz az eredménye, arról majd később beszámolok. Hát ennyi az én tapasztalatom.

Előzmény: KRISZA (224)
magmulat Creative Commons License 2002.03.24 0 0 227
Kedves Füdoktorok ! Van egy KITE felujitó fümagunk, amire az van irva : elsősegély foltokban kipusztult területek pótlására. Kérdés : Hogyan kell használni, és van-e valami tapasztalata valakinek ez ügyben ? (Fel kell-e ásni, ugy kell-e használni mint a sima fümagot, vagy nem ?) Kösz. Mag
margarin Creative Commons License 2002.03.04 0 0 226
Sziasztok !
Fűmagszakértők segítsetek.
Környezetemben 3 gyártó fűmagjait lehet kapni:
1. Agro-Largo 2. Fleurelle (alias Budapesti Kertimag), 3. KITE. A KITE-t már használtam,
de most elég nagy Kb. 600 m2 -re kellene úgy hogy szeretném ha sikerülne.
Melyiket válasszam, mik a tapasztalataitok.
Golfon, vagy Sporton gondolkodom, de a Park is szóba jöhet -e. Köszi.
dzsoli Creative Commons License 2002.03.04 0 0 225
Hi Krisza!

Szerintem ne vessel semmit, hanem hagyd nöni a honos gazokat.
Ha evente legalabbb ötször le tudod kaszalni, akkor elöbb-utobb egy többe-kevesbe összefüggö gyepreteg fog kialakulni. Nem lesz olyan mint a telepitett pazsit, de nem is olyan igenyes. (Nem szarad ki, stb).

Előzmény: KRISZA (224)
KRISZA Creative Commons License 2002.03.01 0 0 224
Halihó!

Segítségetekre lenne szükségem. Adott egy Balaton-Felvidéki 800 négyszögöles telek. Szép nagy. Tele van gyümölcsfákkal, de mivel családomnak nincs lehetősége olyan gyakran lejárni a telekre mint amennyire azt a gyümölcsfák gondozása megkövetelné. Átlag Kb havi max 1 alkalommal vagyunk lent az évben, nyáron kicsit gyakrabban, de alapvetően inkább nyaralótelekről van szó. Sajnos a telket nem lehet feldarabolni, igy vagy az egésztől meg kellene vállni, vagy az egésznek meg kell maradnia. Mi szeretnénk megtartani, de nem tudjuk, hogy mit kezdjünk magával a földdel. Megoldás lenne az évi egyszeri gyomirtózás, de szebb megoldás jobb lenne, ne álljon ott parlagon az a hatalmas telek. Művelni nincs időnk, csak a fentebb emlitett gyakorisággal, vagy ritkábban. Gondolkoztam a füvesítésen, igy kerültem ide a fórumra, de látom már az olvasottak alapján, hogy az is törődést igénylő megoldás lenne, nem beszélve a víz teljes hiányáról a telken. Szóval kérdésem, hogy tudtok-e bármiféle megoldást javasolni az itt vázolt problémára. Valaki itt megemlitette a vörösherét. Ez mire jó és hogyan néz ki? Szokás ezt erre használni? vagy hülyeségeket beszélek? Köszi a segítséget előre is mindenkinek, remélem nem halt el még teljesen ez a topic.
K.

Harvester Creative Commons License 2001.10.20 0 0 223
Üdv mindenkinek!

Ha valakit érdekel, most láttam a Eurocenterben, a SPAR szupermarketben benzinmotoros fűkaszát 17 ezerért. Ahhoz képest, hogy a nyáron a legolcsóbb kétszer ennyi volt.... hmm. Szóval ha kell valakinek ilyesmi, most érdemes körülnézni!

Harvey

onobody Creative Commons License 2001.10.16 0 0 222
Nincs , esetleg még nyirhatod , ha van kedved ,
valószinüleg még egy honap is eltelik mire leesik
az első hó.

Üdv Onobody

Előzmény: magmulat (221)
magmulat Creative Commons License 2001.10.16 0 0 221
Füszakértők ! Eddig is hasznositottam az itt olvasottakat, most azt kérdem, hogy egy aránylag jó állapotu füvel igy ősz idején van-e valami teendő? Esetleg majd tavasszal? Kérlek válaszoljatok . Mag.
Előzmény: Törölt nick (220)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.15 0 0 220
kikelt. vagyis a 3 eves fumag meg csirakepes (valamennyire).
Előzmény: Törölt nick (213)
Lord Iffy Creative Commons License 2001.10.15 0 0 219
ugye milyen öröm ha kizöldell? :O))) mi már most vágtuk 2x-ra.
Előzmény: SzAndi (218)
SzAndi Creative Commons License 2001.10.15 0 0 218
Hello Mindenki!!!
Hihetetlen egy hete ültettük a füvet, és már nő. 1,5-2cm es zöld füvünk van. Apropó a hangyákkal mit lehet csinálni, ugyanis egy helyre citálják a magokat a boly köré. Akárhányszor szétlocsoljuk, a magok másnap újból ott vannak.
SzAndi
BDL Creative Commons License 2001.10.11 0 0 217
Üdv Mindenkinek!

Elhanyagolt, gyomos kertet szeretnék füvesíteni. A fórumon fűmag típusokról, ötletekről, hasznos tudnivalókról olvasgattam. De szeretném megkérdezni hozzáértőbbek véleményét: hogy mit kellene tennem a füvesítés előtt, hogy csak fű nőjön, és ne a gyom. Azt tudom, hogy vannak gyomirtó szerek, használtam is egyet-kettőt eddig (pl. szőlő között), de valahogy a siker csak átmeneti volt. Van-e valakinek ötlete, javaslata, hogy a fűmag szórás előtt milyen előkészítési munkálatok szükségeltetnek.
Köszönettel,
BDL

onobody Creative Commons License 2001.10.09 0 0 216
A füszálak vége mindig elfagy , az a baj
ha a gyökere is kifagy.
Többször is ültettem már ősszel ,
még soha sem volt semmi gond!

Onobody

Előzmény: SzAndi (215)
SzAndi Creative Commons License 2001.10.09 0 0 215
onobody
Köszi szépen a jó tanácsot. Megfogadom. Kifejezetten nem nyugtattál meg, de azért reménykedek. Egyébként mi az a fűhosszúság, ami már nem fagy el?
SzAndi

Előzmény: onobody (214)
onobody Creative Commons License 2001.10.08 0 0 214
Szia SzAndi !
Az idén már nem kell nyirni , mütrágyázni
szerintem még jövőre sem kell.
Tavasszal már rá lehet menni , és nyirni is kell.
Az idén már nincs teendőd , csak imádkozni ,
hogy ne legyen rá -30fok , mielőtt betakarja
a hó.

Üdv Onobody

Előzmény: SzAndi (212)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.08 0 0 213
nem kell ez a nyavajás. kezdek erősen aggódni. igaz, még csak 1 hetes, de csodálatos szép idő volt rá. igaz, a mag nem volt a legfrissebb...
Előzmény: Törölt nick (198)
SzAndi Creative Commons License 2001.10.08 0 0 212
Végre mindent elültettünk !!! A gyümölcsfákon keresztül, a díszfákon, a rózsákon át mindent. És végül a fűmagot is, 8 Kg-ot. Nyugtassatok meg, hogy még ki fog nőni, és nem fagy el. Azért mertünk vállalkozni rá mert többen is azt írtátok, hogy szeptember vége okt. eleje a legalkalmasabb időszak a fűültetésére. Mostmár nincs más dolgom, csak locsolni és várni. De meddig? Mikor lehet rámenni? Ha ilyen későn ültettük, akkor az idén le kel még vágni? Ha igen, akkor milyen hosszúra érdemes hagyni? Mikor kel először műtrágyázni?
Előlre is köszi: SzAndi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!