Keresés

Részletes keresés

scratch Creative Commons License 2004.06.13 0 0 980
nomorehate,

az alja? A Daikin a csúcs! :) Az alja a Dimarson féle 39 000Ft -osnál kezdődik. :)

Előzmény: nomorehate (971)
Archibald Tuttle Creative Commons License 2004.06.13 0 0 979
De van. Ablakventillátornak hívják és kb. 15 évvel ezelőtt minden hazai áruházban láthattál ilyet. Sima műanyag vagy fém keret, benne egy csőventillátor ami egy kézzel vagy légárammal záró bukóablakkal van letakarva. Biztos ma is be lehet szerezni. Másik megoldás, hogy a jobb minőségű ablakklímák (bár manapság már egyre kevesebb ilyen van) átkapcsolhatóak egy karral, hogy kintről vagy bentről szívják a hűtendő levegőt. Biztos ma is be lehet szerezni. (amúgy akad még 1-2 előnyük az ablakklímáknak a splittel szemben, még akkor is, ha mára már nagyon kiszorították ezeket a piacról)
Előzmény: k2laci (976)
holló Creative Commons License 2004.06.13 0 0 978
Szerintem a mobil klímák gégecsöve nem azért van, hogy azon kintről beszívja a friss levegőt, majd az abból kivont meleget visszafújja.
Egyszerűen a cső arra alkalmas, hogy a készülékbe beszívott szobalevegőben lévő hőmennyiséget a kivonás után a szobán kívülre vezesse.
Ugyan van olyan klíma, amelyik a kinti levegőt is be tudja vinni a szobába, de annak valóban két csöve kell, hogy legyen... friss levegős.
Mobil klíma tulajdonosok legjobb, ha erősen szigetelik a gégecsövet, mert nyilván ennek a fűtő hatása csökkenti a készülék hatásfokát.
Előzmény: foldimogyoro (938)
holló Creative Commons License 2004.06.13 0 0 977
Akkor csak egy hőcserélő segíthet, a legegyszerűbb, ha két gépjármű hűtőt összekötsz egy szivattyúval, és két ventillátorral mozgatod a levegőt. Szerintem 20ezer forintból megépíthető.
Előzmény: k2laci (976)
k2laci Creative Commons License 2004.06.13 0 0 976
Nemrég volt az az eszmefuttatás, hogy a szobák falai akkor is fütik a helyiséget, ha kinn jóval hidegebb van (meg is beszéltük, hogy miért).
Nálam pl. ma éjszaka is ez volt, így azért kellett járatni a klimát 22C-fok beállitva, hogy ne legyen benn 26-27C-fok miközben kinn volt 16C-fok.
Kérdésem: nincs valami egyszerű megoldás arra, hogy a kinti levegőt valahogy benyomtatni valami ventillátorral ?!
Az ablaknyitás nem jó, mert alig jön be valami (a zajon kivül:-).
wind12 Creative Commons License 2004.06.13 0 0 975
Archibald

Köszönjük az értő hozzászólást. Végre valaki, aki nem csak véleményt mond, hanem logikusan, és tudásanyagra támaszkodva meg is indokolja azt.
Az ionizálással kapcsolatban úgy tudom, hogy egy kisebb split árába kerülne egy olyan szabályzó, ami a feszültséget azon a kritikus 7500 V-on tudná hosszú távon és megbízhatóan tartani. Én is kétlem, hogy ilyet építenének egy 40.000 forintos léghűtőbe. Az pedig, hogy nyáron még párát termeljünk a lakásunkba, az elég érdekes. A napokban az csapadékos időjárás miatt, és a 30 fok-hoz közeli hőmérséklet miatt egyébként is nagyon magas a levegő relatív páratartalma. Aki a splitklímáját használja, az biztosan tapasztalta is, hogy szinte ömlik a kondenzvíz belőle, a megszokott csepegés helyett. Szóval az a "természetes levegőhűtő" az egy nagy kamu, jó lenne, ha minél kevesebb embert sikerülne átverniük vele.

Nomorehate

Százezer forint magasságában már találsz olyan 2,6-os gépet, ami minőségben is megfelelő.

Fisher, Panasonic, Toyo, Acson, hogy csak néhány márkát említsek, azok közül, melyekkel nem nagyon nyúlhatsz mellé, és ebben az árkategőriában vannak.

Előzmény: Archibald Tuttle (974)
Archibald Tuttle Creative Commons License 2004.06.13 0 0 974
Aki a sima párásítónak léghűtő nevet ad és így, lakáshűtésre árulja az SZVSZ egyéb aljasságra is képes. :-(

A klíma a levegő energiatartalmát csökkenti. Ez egyrészt a levegő nedvességtartalmának, másrészt a hőmérsékletének csökkentését jelenti. Ha növeled a levegő páratartalmát, akkor zárt szoba esetén, mivel belső energiája nem változik, a hőmérséklete valóban csökkenni fog annak arányával, amennyi párát magába szív. Ez egy 45mmm körüli helység esetén (60% alap pára mellett, kb. 80%-ra tudja feltornászni) jelenthet, olyan 0.5-2 C-ot. Nyolcat semmikép.
Az emberi hőérzet viszont a hőmérsékleten kívül függ a levegő mozgásátől és a nedvességtartamától. Ha mozog (ventillátor) és száraz (légúti inger) hűvösebbnek érezzük az adott hőmérsékletű levegőt.

Ez a "csoda készülék" telíti párával a levegőt, amitől kényelmetlenebbé, nehezebbé válik a légzés, nem használ a szívnek sem, és a szubjektív hőérzet is romlik. Cserébe hűl a szoba, mondjuk 2 C-ot. Abszolút nem éri meg.

Az ionizáló a másik oldal. Az ionizáló (a klímákban is) úgy működik, hogy 7500 V-ot, kis áramerősség mellett egy pálca vezető (rendszerint tű) végére kapcsol, mely feszültség hatására, negatív O2 ionok keletkeznek. Ezeket az ionokat fújja le a ventillátor a tűhegyről és teríti a szobában. Egyes (meg nem erősített) kutatások szerint a negatív oxigén ionok kedvező hatással vannak az emberi szervezetre, közérzetre, stb... Igen ám, de 7900-8000 volt körül már O2- ionok helyett O3, azaz ózon keletkezik, mely viszont bizonyítottan káros az emberi szervezetre.
Vill. mérnök révén jómagam nem hiszem, hogy azon az elektródán valami precíziós szerkezet folyamatosan kontrollálja a feszültséget. Láttam már belülről 1-2 ionizátort, általában a legegyszerűbb feszszorzók, melyek stabilitása erősen hagy kívánni valót maga után. Döntsd el, hogy a kétes hasznú O2- ionokért cserébe megéri -e, hogy potenciális ozongyár van a szobádban. Nekem nem.

Előzmény: csurtus (973)
csurtus Creative Commons License 2004.06.12 0 0 973
Sziasztok,

egy kicsit ki fogok lógni a sorból, mert itt csupa klímaszakember és klíma-felhasználó beszélget, én meg egy mezei léghűtő-párásító-ionizáló szerkentyűvel kapcsolatosan érdeklődnék.

Azaz:

36 ezerért láttam egy ilyen gépet a BricoStore-ban. Ez gyakorlatilag egy komplex ventillátor, amelynek van víztartálya és mindenféle alprogramok segítségével egyrészt fújja a levegőt, másrészt párologtatja a vizet.

A víztartályába jégakkut is lehet tenni, és ( legalábbis a felhasználói kézikönyv szerint ) állítólag 4 órán keresztül a környezeténél 8 fokkal hűvösebbet csinál. Jégakku nélkül, csak vízzel a hűtést folyamatosan 4-5 fokkal biztosítja, plusz anionokat bocsájt ki a levegőbe.

Összefoglalva: mi a véleményetek a fenti szerkezetről? Érdemes ilyet venni? Van valakinek tapasztalata hasonlóval?

A gépet mindössze egy 45 köbméteres hálószobában akarom használni, és kizárólag este-éjszaka, elalvás előtt-alatt ( az emeleti szinten qrva meleg bír ám lenni május és szeptember között... ).

Meghallgattam működés közben, nagyon-nagyon halk, csak a víz időnkénti kotyogása furcsa, de gondolom, hozzá lehet szokni. Ja, a teljes kimenő teljesítménye mindössze 60 W.


foldimogyoro Creative Commons License 2004.06.12 0 0 972
mobil klíma hangos, nem lehet mellette aludni, az enyém még a tv hallgatásában is zavar, annyira hangos.

Ha jót akarsz magadnak, elfelejted a mobilt, és split-et tetetsz fel.

Előzmény: nomorehate (971)
nomorehate Creative Commons License 2004.06.12 0 0 971
Koszi szepen, ezert fordultam ide.Egyebkent 167 nel nincs olcsobban valami jo?Vagy ez mar nagyon az alja?Es mi a helyzet a mobil klimakkal?
wind12 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 970
Nomorehate

Azért nem kell megijedni, ennél lényegesen olcsóbban is meg tudod oldani annak a kis helyiségnek a hűtését. Van még sok jó minőségű készülék, amelyek sok évig megbízhatóan működnek.
Kis utánnajárással, és jó sok vélemény meghallgatása után biztosan ki fogod tudni választani a megfelelő klímát.

Előzmény: nomorehate (966)
wind12 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 969
Nomorehate

Azért nem kell megijedni, ennél lényegesen olcsóbban is meg tudod oldani annak a kis helyiségnek a hűtését. Van még sok jó minőségű készülék, amelyek sok évig megbízhatóan működnek.
Kis utánnajárással, és jó sok vélemény meghallgatása után biztosan ki fogod tudni választani a megfelelő klímát.

Előzmény: nomorehate (966)
.BlackDog Creative Commons License 2004.06.12 0 0 968
> Szeretnek erdeklodni, hogy 1+2 fel szobas panel lakasba, ahol lehet hogy csak 1 sarok szobat kellene huteni, ami kb 5 nm.Oda milyen klimat javasoltok?

Erre nem lehet így jót mondani. Tudni kell a pontos hőterhelés. 2,5 kw alatt semmiképp.

Típust is szeretnél tudni?

Amit én adnék neked 2,5 kw hűtésigényre:

Daikin FTKS25C-RKS25C / nettó 167.000 Ft

Amit tud (a teljesség igénye nélkül):

hűtés: 1,3 - 3,0 kW
áramfelvétel: 0,3 - 0,98 kW
hűtőközeg: R-410a

- inverter
- infrás távirányító
- 20m telepítési távolság
- mozgásérzékeló
- csendes, házonkívüli, éjszakai stb... üzemmód

hirtelen ennyi. szeretnél még tudni róla valamit?

Előzmény: nomorehate (966)
.BlackDog Creative Commons License 2004.06.12 0 0 967
> Nem volt nitrogénezés, se vákuumozás (mire is kell pontosan?).

- Nitrogénezés:
Tömörségi próba.

- Vákuum:
A hűtőrendszer számára valamennyi idegen gőz- és gázféleség lehetőleg minél tökéletesebb eltávolítása.

Ezeket aztán a rendszer méretétől és feladatától függően jól meglehet bonyolítani.

Nos, én a helyedben és itt is nyugodtan közzé tenném ezeknek a "szakembereknek" a nevet.

Az ilyenek miatt is rossz híre van manapság a klímásoknak. :-(

Előzmény: mirage1900 (965)
nomorehate Creative Commons License 2004.06.12 0 0 966
Udv!

Szeretnek erdeklodni, hogy 1+2 fel szobas panel lakasba, ahol lehet hogy csak 1 sarok szobat kellene huteni, ami kb 5 nm.Oda milyen klimat javasoltok?Egesznap suti a szobat a nap, este meg nem lehet megmaradni olyan rohadt meleg van.Szoval valami hatasos megoldas kene.A redony egesznap levan huzva, de a panelt attol fuggetlenul egesznap suti a nap, este meg szepen kiadja magabol a meleget.

mirage1900 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 965
.BlackDog,Korci_PÉCS:

>Ez még megérthető. Általában az ilyen gyártók nem szabvány csöveket használnak és a >szerelőknek nincs hozzá szerszámuk.

Azóta ezt nézem a klímáknál, de még seholsem láttam olyat, hogy nem vágták méretre.

>Ez nem igazán értem :-) Ha egy cső már
>szigetelve van akkor miért kellene ráhúzni még
>egy szigetelést. Igaz, ha tunám, hogy milyen
>gépről van szó erről is többet tudnék mondani.

ORION 2,6 kW / R-407C; a csövön van egy szivacs, és azt mindenhol rászorítják egy vastagabb szigetelőszalaggal (gondolom, hogy jobban ellenálljon az időjárás viszontagságainak /UV sugárzás, eső/).

>Ez már baj. Főleg, ha un. "no name" klímát
>vettél. Manapság a gyártók a kültéri egységet
>úgy szerelik, hogy a kondi ventillátort és a
>kompresszort is ellátták regzés csillapítá>ssal.

Azt nem tudom, hogy a belsejében hogy oldotta meg a gyártó, szerintem simán rá van csavarozva.

>SÚLYOS HIBA! A vákuum nem a tömörség vizsgálatot
>szolgálja, de kihagyása végzetes károkat
>kokozhat a rendszerben. Tömörség vizsgálatra
>min. nitrogént kell használni. Bár a
>nyomáspróbát mi is mellőzzük, ha a rendszerben
>nem volt forrasztás. (ebből még nem hibánk :-) )
>viszon a vákuum elengedhetetlen.

Nem volt nitrogénezés, se vákuumozás (mire is kell pontosan?). A gyári hosszt használták fel, nem peremeztek, valószínű ezért nem volt nyomáspróba. Én láttam a szemközti házban ugyanilyen klímát igényesen megszerelve: forrasztva, méretre szabva, nyomáspróbázva, vákuumozva, purhabbal tömített lyukkal, gumi rezgéscsillapítóval.

>Vákuum nélkül valószínüleg csak egy darabig működik!
>Feltöltötték??? A készüléknek nem volt gyári töltete?

Miután összeszerelték a kültéri gyeségben lévő gyári töltettel beüzemelték. (Ha jól láttam akkor csak egyszerüen kinyitották a szelepet.)

Tanulság:

Addig ne fizesd ki a szerelést, amíg nem vagy 100%-osan elégedett a munkával!!!

Amúgy az eset Szekszárdon történt, ha valaki esetleg a környéken szereltet akkor kérdezzen, mert privátban megmondom a "szakemberek" nevét!!!

boomerhu Creative Commons License 2004.06.11 0 0 962
Hello!

Én is olvastam a cikket a mai Népszabadságban, és örömmel olvastam, hogy néhány nagy cég mellett a nálam klímát telepítő Pannon-klímatech Kft-ről is említést tett az írás. Én nagyon meg voltam elégedve a munkájukkal, és a hozzáállásukkal.

hello

holló Creative Commons License 2004.06.11 0 0 961
Na nem tudom ki hogy van vele, de ma igen nagyot csalódtam, azt olvastam a népszabiban, hogy Olaszországban ingyen szerelik, telepítik a klímákat. Éppen összefutottam egy klímással, s ez is szóbakerült a hazai 40-50ezer Ft-os telepítési díjak kaopcsán, amikor ellenérvként azt hozta fel, hogy nálunk a márkaszerviz az alvállalkozójától, helyből elkér 5000 Ft regisztrációs díjat. Neki már csak 35 marad, amiből garantálnia kell, hogy 2 évig biztosítja a teljeskörű garancia munkadíját, mert ugye a márkaszerviz csak az alkatrészt adja... Hitetlenkedtem, mire kivágta: "ha nem hiszem keressem meg a FLAG RT-t" ők javítják a JÁMA KFT cuccait, pl. VESTEL Klímákat. Na emberek vegyünk klímát, aztán fizessük meg a garanciát külön?
dodika66 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 960
Sziasztok!

Klímashoppal szereltetett már valaki? Küszöbön áll, hogy velük rakassak be egy Genexet, de azért jó lenne valmilyen infót hallani róluk mielőtt meghozzuk a döntést.

Üdv!
Dodika

.BlackDog Creative Commons License 2004.06.11 0 0 959

Korci_PÉCS kérdés:

csak nem hűtős/klímás vagy te is?

Előzmény: Korci_PÉCS (952)
.BlackDog Creative Commons License 2004.06.11 0 0 958
Sziasztok!

Ez egy kicsit borzalmas!
Mármit amit a "szerelők" csináltak.

- a gyári csomagban lévő rézcsövet használták fel, teljes hosszában (4-5 m lehet). Az egységek közötti távolság kb. 2 m ! A csöveket nem szabták rövidebbre, hanem feltekerték és a kültéri egység ill. a fal közé szorították

Ez még megérthető. Általában az ilyen gyártók nem szabvány csöveket használnak és a szerelőknek nincs hozzá szerszámuk.

- a csövek szigetelését nem tekerték körbe a gyárilag adott szigetelőszalaggal

Ez nem igazán értem :-) Ha egy cső már szigetelve van akkor miért kellene ráhúzni még egy szigetelést. Igaz, ha tunám, hogy milyen gépről van szó erről is többet tudnék mondani.

- a kültéri egység tartója és az egység közé nem tették be a gyári gumi rezgéscsillapítót

Ez már baj. Főleg, ha un. "no name" klímát vettél. Manapság a gyártók a kültéri egységet úgy szerelik, hogy a kondi ventillátort és a kompresszort is ellátták regzés csillapítással.

- az átfúrt falat nem tömítették semmivel, kívülről begipszelték a "bogarak" ellen

KONTÁROK! Ez nem utal korrekt munkavégzésre!

- nem nézték meg, hogy tömített-e a rendszer (erre kell a vákuumpumpa?)

SÚJOS HIBA! A vákuum nem a tömörség vizsgálatot szolgálja, de kihagyása végzetes károkat kokozhat a rendszerben. Tömörség vizsgálatra min. nitrogént kell használni. Bár a nyomáspróbát mi is mellőzzük, ha a rendszerben nem volt forrasztás. (ebből még nem hibánk :-) ) viszon a vákuum elengedhetetlen.

- A klímát feltöltötték, működik.

Vákuum nélkül valószínüleg csak egy darabig működik!
Feltöltötték??? A készüléknek nem volt gyári töltete?

Vásárlási tanács(ok):

- Ne vegyél kapillárcsöves klímát
- Ne vegyél klímát min. 2,5 kw kűtőteljesítmény alatt
- Lehetőleg olyan gépet válassz ami R-407C -vel vagy R-410a -val üzemel
- Vásárlás előtt mindenkéépen beszél egy SZAKEMBERREL! Az áruházi eladó csak rád akarja sózni a gépet nem tud érdemben tanácsot adni. (tisztelet a kivételnek, bár még nem találkoztam ilyennel)

Tudom, hogy ezek a sorok téged, nem vigasztalnak, de mások még tanulhatnak belőle.

Egyébként ezzel a témával kapcsolatban bárkinek kérdése van szívesen válaszolok, de csak itt a fórumban!

Üdv.

Előzmény: mirage1900 (949)
foldimogyoro Creative Commons License 2004.06.11 0 0 957
Nemrég jártak klímaszerelők egy helyen, egy már gázmentes klímát mentek javítani... a dolog úgy nézett ki, hogy telenyomták gázzal, hogy meghallgassák, hol ereszt... majd amikor megvolt a probléma helye, a betöltött gázt kiengedték a levegőbe... nem tudom, milyen töltete van, de ha a régifajta, akkor adtak a környezetünknek...
Előzmény: mirage1900 (949)
gergo9 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 956
Hát sunyi alakok vannak... Nálam sem volt vákumszivattyú, bár az még R22-es volt, de valaki írta, hogy a mostani 407-es gázoknál, még a lefújatás sem jó, mert kevert gáz (vagy mi)

Nekem is csak az idén tették fel a gumibakokat külön kérésre. Indok: Most figyelj! Hogy úgyis szétrázza a gép és jöhetnek újra cserélni.
Könyörgöm, így meg a gép rázódik szét! Már fennt van, és lényegesen csendesebb lett a kültéri. Jó lenne azt is tudni, hogy nem veszti e garanciáját a gép a gumibak nélküli üzemeltetés miatt?
Profán a példa, de mi maradna egy autóból egy év után lengéscsillapítók nélkül?

Nagyon vigyázni kell, főleg a nagydumás „majd elintézzük apukám” típusú „szakemberekkel” Megdumálják az embert…Az építkezés alatt ezekkel mindig szívtam (pontosítok: csak ezekkel szívtam!)

foldimogyoro Creative Commons License 2004.06.11 0 0 955
Korci: eh, nem jól írtam le. :-) Nem a levegőnek kell 90 fokos törést szenvednie, hanem a venti fölötti elválasztásnak. képzelj el egy függölegesen álló papírlapot, aminek az alja merőleges a klíma hosszabbik tengelyére, a lap teteje pedig párhuzamos vele. Ennek kivitelezéséhez a függölegesen álló lap anyagában kell legyen egy 90 fokos csavarás. A levegő a lap mindkét oldalán felfelé áramlana, de mondjuk a bal oldalon áramló levegő a lap csavarása miatt hátra kerülne a meleg hőcserélőhöz, míg a jobb oldalon áramló levegő előre kerülne a hideg hőcserélőhöz. Amúgy most megpróbáltam egy A/4-es lapot így megcsavarni, hogy az alsó és felső éle 90 fokot zárjon be egymással, és nem sikerült... szóval az elméletben szépen kitalált "terv" még ezer helyen bukhat meg a tényleges tervezés, és kivitelezés során.

A te klímád, amit átalakítottál, eleve két ventis volt, és mindenfelé el volt választva a két kör légútja, vagy te építetted bele az elválasztást? milyen anyagból csináltad? Tiedben milyen ventik voltak? Rendes lapátos ventik (mint a sima ventillátoroknál, vagy a klíma kültériknél), vagy ez a mókuskerék szerű, amilyen pl. a hajszárítókban is van (asszem)?

Előzmény: Korci_PÉCS (954)
foldimogyoro Creative Commons License 2004.06.11 0 0 953
I.Blasius: nekem ipari füldugóm van, még az obiban vettem, a fejemtől kb egy méterre lévő klímából sem hallok vele semmit, ha jól sikerül betenni a fülembe. De zavaró az a nagy csönd elalvásnál... persze a klíma zaja még zavaróbb lenne.

Korci: Sajnos csak egy ventillátor van benne, egy ilyen mókuskerékre emlékeztető műanyag hengerszerűség, amit forgat a motor. Ez alatt, és ez fölött is egy-egy légtér van, alul szívja be a levegőt, ott van a kompresszor is, felül van a meleg, és a hideg hőcserélő is. Azon gondolkodtam, ha a mókuskereket a forgástengelyére merőlegesen középen elválasztom, így alul, és a ventillátorban a klíma egyik oldalán csak a meleg, a másik oldalán csak a hideg levegő áramlana. felül viszont baj van, mert ott a hőcserélőknél nem bal és jobb, hanem elől és hátul számít, szóval egy furfangos kilencven fokos csavarást kéne belevinni az elválasztásba, ami nem egyszerű. Eh, bonyolult lett így leírva, ha az ember látja szétszedve a klímát, úgy elég egyszerű. Persze kivitelezni nem lesz egyszerű, de lehet, hogy megpróbálkozok vele. Biztosan javulna a hatásfoka, viszont megszűnne a jelenlegi szellőztetőfunkciója... :-)

Előzmény: I.Blasius (947)
_vadaszg_ Creative Commons License 2004.06.11 0 0 950
na most mentek el a szerelők, kicserélték a szervizbe valami tao generátort vagy mit, meg a motort, de most már müxik a Vestel 3,6 klímám is:)
mirage1900 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 949
Sziasztok!

Egy problémával fordulnék hozzátok!

Hipermarketben vásárolt split klímát szereltettünk be zöldkártyás szerelővel (mint kiderült kb. 1-2 év klímaelőkészítési gyakorlattal rendelkezik). Már a beszerelés során is több kifogásom volt a kivitelezéssel kapcsolatban, ennek ellenére mégsem úgy szerelték, mondva azt, hogy így is jó lesz, így csinálta eddig mindig stb...

Az alábbiak voltak az aggályaim:

- a gyári csomagban lévő rézcsövet használták fel, teljes hosszában (4-5 m lehet). Az egységek közötti távolság kb. 2 m ! A csöveket nem szabták rövidebbre, hanem feltekerték és a kültéri egység ill. a fal közé szorították,

- a csövek szigetelését nem tekerték körbe a gyárilag adott szigetelőszalaggal,

- a kültéri egység tartója és az egység közé nem tették be a gyári gumi rezgéscsillapítót,

- az átfúrt falat nem tömítették semmivel, kívülről begipszelték a "bogarak" ellen,

- nem nézték meg, hogy tömített-e a rendszer (erre kell a vákuumpumpa?).

A klímát feltöltötték, működik.

Jogos-e az igényem, hogy újraszereljék az egészet, vagy jobb így hagyni, mert még több kárt tesznek???

Ha valakinek volt hasonló problémája vagy vannak ötletei akkor kérem, hogy válaszoljon!

gergo9 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 948
Hű de pipa vagyok! Ezek a kontár szerelőim már megint keresztberaktak…Most kapcsoltam be a légkondim először a karbantartás (1-2 hét) óta és érzésra alig fúj valami hideget. Emlékeztek a kézzel méricskélők. Tavaly majd lefagyott a kezem amikor elétettem, olyan 7-7,5 fok körül fújta (low-ba) most 12,3 fok (low) a kilépő levegő (dig.hőmérő). Wind 12 ez ugye magas ? (2,6 kW Midea Plus) Még gondoltam, hogy egy picivel nagyobbat tetetek 19nm-es szoba. Tégla+ az egyik old. 4cm Dryvit+ jó tetőszig. Most már egy fél órája megy de alig hűlt valamit a szobám. Arra gondolok, hogy ezt is elnézték és a 2.1 kW töltethez mérték a gázt. Ezek voltak a kedves R22-es levegőbe „fingatósok”. „Oppá bocsi, egy kicsit túlnyomtuk szöveg kíséretében”. Mivel a karbantartásnál semmi mást nem csináltak, biztos ez is kamu volt, hogy valamit csináljanak. A t…m tele van velük. Ha mással szervizeltetek akkor is megmarad a garancia?
I.Blasius Creative Commons License 2004.06.11 0 0 947
A füldugó állítólag csak 20 db-it tompít.

Apámnak is Argo oscar van, az tényleg jó hangos. Az én 2,3-as Bosch-om érezhetően halkabb, napközben abszolút nem zavaró, északa mondjuk engem igen, de füldugó mellett könnyen elviselhető.

Előzmény: foldimogyoro (946)
foldimogyoro Creative Commons License 2004.06.11 0 0 946
Korci: Amit te átalakítottál kétcsövessé, abban kialakult két külön út a kétféle levegőnek (külső kör meleg levegővel, belső kör hideg levegővel), vagy egyszerűen raktál rá egy második csövet, ami a klímába bevitte a kinti meleg levegőt, hogy onnan pótolhassa, amit kifúj?

k2laci: igen, a mobil split jobb megoldás lett volna, de sokkál drágább volt, és nem tudtam többet áldozni rá. Ha meg már ez megvan, megpróbálom a legtöbbet kihozni belőle.

Ha meg tönkremegy a kompresszora, akkor valami más megoldás után nézek. Az a baj, hogy jelenleg a panelházunkon még nincsenek kültérik, és félek, hogy a szomszédok belekötnek a zaj miatt, vagy egyszerűen csak irígységből. Ha már lesz 4-5 darab fönn, én is rakatok föl, addig meg kihúzom ezzel.

Végülis füldugóval lehet mellette aludni. A hálószobám kb 6-8 négyzetméter, falszigetelés nagyhalál, az ablak mellett egy nyári napsütéses nap után kézmeleg a beton belső fele (a külseje pedig forró). Aztán ez egész éjjel nyomja a meleget a szobába. Az elmúlt pár év nagyon meleg időszakaiban volt, hogy 30 fok volt, és maradt is a hálószobában. Ilyenkor még egy gatyában, takaró nélkül aludva is leizzadtam. Ha bevittem a mobilklímát, bekapcsoltam, szépen levitte 24-25 fokra a hőmérsékletet (kisszoba), rendesen pizsamában, vékony takaróval tudtam aludni, és frissnek éreztem a levegőt, nem pedig fülledtnek, mint a klíma nélkül. Persze füldugóval aludni nem egy életbiztosítás, mert bármi történik, nem tudok róla...

Szóval a jelenlegi egy szükségmegoldás, ami a semminél több, de messze nem tökéletes. Majd lesz jobb.

Előzmény: Korci_PÉCS (939)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!