Keresés

Részletes keresés

wilard Creative Commons License 2003.03.28 0 0 611
Javaslom a PRESTO nevezetűt. Holland, nem nagyon olcsó, ezzel szemben csodálatos és strapabíró.
Előzmény: kígyószisz (610)
kígyószisz Creative Commons License 2003.03.28 0 0 610
OK. Senki nem akarja ezt a Favoritot ismerni. Nem ragaszkodom hozzá :-))))
Előzmény: Törölt nick (609)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.28 0 0 609
Semmi érdekem nem fűződik hozzá, de " Kite Sport " fűmagkeverék egy bevált típus és a magyar éghajlati viszinyok között megfelelő. Nem biztos hogy a külföldi keverékek jobbak.
kígyószisz Creative Commons License 2003.03.28 0 0 608
Sziasztok! Újonnan szeretném telepíteni a füvet mostanság (bár jövő péntekre HAVAT mondott a meteorológia) és valaki - kertész - a Favorit nevű fűkeveréket ajánlotta. Ki ismeri, van róla infótok? És hol lehet kapni?
Indaxli Creative Commons License 2003.03.28 0 0 607
Hi!

Lőherésektől kérdem, nem lehet, hogy túl rövidre nyírjátok a füvet? Akkor szokott előfordulni a jelenség, hogy belóherésedik. Utólag már eléggé nehéz megszabadulni tőle.

Indaxli

csinnnKA Creative Commons License 2003.03.28 0 0 606
Hát nálam is az van, hogy a szomszéd füve mindig pongyolapitypangtalanabb! :-)))
Előzmény: agi521 (605)
agi521 Creative Commons License 2003.03.28 0 0 605
amikor beindul a pitypang en heti rendszeresseggel irtom! megeri, sosem varom meg, hogy viragzasig eljusson. szomszed csodalkozik is, hogy nalam alag akad mar pityi. nekiallni persze lusta.;-)

inkabb a lohere burjanzastol felek megint. tavaly a loherepaplanokat gereblyeztem feszt.
remelem nagyreszuk kifagyott!

z

Előzmény: csinnnKA (602)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.28 0 0 604
Hi!

Jelentősége a pénztárcád szempontjából van. A holland valamivel jobb választás lehet, ha nem probléma az első tényező. Minél összetettebb a fűkeverék annál szebb és ellenálóbb gyep alakulhat ki belőle. Természetesen a végeredmény nem kis mértékben függ a későbbi gondozástól is. Ha nem megfelelően kezeled a gyepet, akkor esetlegesen előfordulhat, hogy néhány összetevő eltűnik a gyepből, így ugyanott leszel, mint ha a magyar keveréket vetted volna. Ehhez pedig elég annyi, hogy nem megfelelő vágási magasságot alkalmazol, vagy nem eléggé öntözöl.

Indaxli

Előzmény: Tisza Jenő (601)
Thor Creative Commons License 2003.03.28 0 0 603
CsinnnKADrága! Múlt héten láttam, de az nem zümmög, hanem olyan tologatós. Ha akarod, megnézem neked ma is, hogy van-e még.
Előzmény: csinnnKA (598)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.28 0 0 602
Köszi! :-)
Hát sejtettem... nem úszom meg... csak tudod, tele van vele a kertünk (ami ugyan nem egy gigászi méretű, de szerintem egy-két hétvége azért rámegy a "letisztítására"). :-I
Előzmény: Indaxli (600)
Tisza Jenő Creative Commons License 2003.03.28 0 0 601
Szisztok!

Füvesítés előtt állunk és ez irányban lenne egy kérdésem!
A fűmag keverékekről érdeklődnék! Amit eldöntöttünk az, hogy sport fűmagkeverék lesz mert az talán jobban bírja a strapát mint a többi. De érdemes-e márkásabb vetőmagot venni? Ezt azért kérdezem mert voltunk fű vetőmagot nézni és volt pár magyar és egy holland fajta amiben különböztek az ár és az összetétel. A magyar általában két három fűféléből tevődött össze a holland öt-hat fajtából. Van e nagy jelentősége ennek a dolognak?

Üdv : Jenő

Indaxli Creative Commons License 2003.03.28 0 0 600
Hi!

Nálunk ez a következőképp müxik.
(Elöljáróban hozzáteszem, a "dinnyelékelős" megoldást nem úszod meg. Már csak azért sem, mivel az a legegyszerűbb, legkörnyezetkimélőbb stb. megoldás)
Amint az kiderült zárójeles megjegyzésemből, ez bizony "dinnyelékeléses" megoldás, de lehet azt finoman, óvatos duhaj módjára is mívelni. Mi rendszeresítettünk erre egy régi gyalogsági szuronyt, az a fűbökködő-pongyolapitypang eltávolító kézikészülék.
Meglátásom szerint eme műveletet, ha becsülettel végre hajtjuk, nem sűrün kell ismételgetni. Hozzá teszem, hogy kiegészül egy lazább - amolyan unaloműző tevékenységgel is. Amikor már nem olyan tetemes mennyiségű a nevezett növény, és még gyermek korban leledzik - ami a sárga virág fejeket jelenti -, akkor tájt néha napján végig sétálunk a gyepen és apró, ám elegáns mozdulattal lecsippentjük a kutyatejnek, kutyabengének nevezett sárga virágokat. Így azok nem tudnak megpitypangosodni, ergo nem is igazán szaporodnak el.

Indaxli

Előzmény: csinnnKA (598)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.28 0 0 599
Hi All!

Nézegettem már én is, hogy bajok lesznek ha nem jön az eső. Valahol a hétvégére már jósoltak egy kis csapadékot.

Indaxli

Előzmény: Törölt nick (597)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.28 0 0 598
Thor drágám csillagom!
Mikor láttad Te azt a 16ezres a Corában? (Úgy értem, van-e értelme kilovagolnunk az M3-asra érte, vagy nincs.) Láttam a Bajmaxnál 36-ért elektronyikust... hát... annál már nagyon szíttam a fogam... de 16-ot talán beruháznánk! :-)

Potyoró!
Kertes hétvége nálunknál a jövő 7 leszen, mert e 7végén oly sok külső programunk lesz, hogy egyszerűen nem fér bele a kertészkedés (pedig nagyon ránkférne), mivel azt ugyi egy órai időtartamban nem lehet letudni (sőt, nincs is értelme csinálni). Viszont jövő 7végére ha a napocska is ránksüt, akkor elmegyek napszámosnak saját kis zsebkendőnyi kertembe... jó kis izomlázas-beleszakadós munkára. Kerítés menti sziklakert-csíkom ocsmány (pedig volt az szép is), mit is mondtatok a levendulára? Meddig/hogyan kell visszavágni?, a füvem meg még mindig olyan, mint amikor leolvadt róla a hó. Pocsíííík!
De ha rendbe tettem a sziklakertet, utána nekiesek a fűnek is... azt szeretném, ha húsvétra már tökély lenne! :-)

Kérek szépen a profiktól és a nagyoktól pongyolapitypang-írtási javaslatokat! :-)
Gondolom, a "dinnye-lékelővel" való egyenkénti nekiesés nem megúszható... még akkor sem, ha utána hepehupás-foltos-csúnya lesz a kert (ahogy egy ismerősöm mondta: olyan volt utána a kert, mint egy nő, aki most jött meg a kozmikusától, aki kinyomkodta az összes pattanását). :-)
De nincs esetleg valami csodaszer, ami nem égeti ki vele együtt a környező füvet is?!
Mert hiába írták rá, hogy egyszikűek+kétszikűek, amikor pitypangírtót szórtam (legjobb tudásom szerint az előírt adagolásban), akkor bizony foltokban kiégett a fű is azokon a helyeken, és igencsak háborúsújtotta övezetté vált az egész kert! :-(
Dehát ez az egyenkénti kiásás meg oly hatalmas egy munka?! Különösen egy ilyen öreg és dagadt házimacskának, mint amilyen én vagyok! :-)))

Előzmény: Thor (565)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.28 0 0 597
Mi van, mindenkinek úgy nől a füve, hogy már írni sem marad ideje? Nekem már locsolnom kellett, annyira kiszáradt a föld. De úgy láttam, van még egy kis idő, mire a fű beindul! :-(
Előzmény: Indaxli (596)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.25 0 0 596
Hi All!

Tegnap ismételten nekiálltam. Vettem a gereblyémet, és amit jó kéthete megkezdtem, a tegnapi szép, csendes délután folyamán befejeztem. Nem volt túl sok szemét, mégis kétszer kellett fordulni a talicskával. Elfáradtam, mégis kellemes fáradtság volt ez, jóleső érzéssel, hogy végre sikerült tennem valamit, végre ez a munka is le van tudva. Mikor neki kezdtem nem volt melegnek mondható az idő. Ha a napon álltam éreztem ugyan lágy simogatását, azonban az árnyékosabb helyeken, meg amikor neki-nekilendült a délutáni fuvallat kissé megborzongtam tőle. Ahogy belelendültem a munkába, abban a pillanatban már kánikulaként jelentkezett az a szelíd, lágy napsütés. A tavasz illatai lengtek körül és különböző gondolatokat ébresztett bennem. A friss föld illata, majd a koratavasz másik jellegzetessége a füst szag. Valahol a szomszédban biztos az elszáradt avart, összegyűlt füvet gyújtották meg. Néha belibbent az illat, de nem volt túlságosan tolakodó, csak éppen jelezte az aktuális évszak most már végérvényes hatalomra jutását.
Nemsokára jön a neheze, a szurkálás. Talán ma vagy holnap.

Indaxli

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.24 0 0 595
Úgy tudom, két hétig szokott tartani egy akció. Sajnos ma reggel dobtam ki a katalógust. Úgy tűnik, lehet vetni! :-)
Előzmény: Herr X (594)
Herr X Creative Commons License 2003.03.24 0 0 594
Szia!

Meddig tart az akció?
(Március 27-től a Metro-ban Fleurelle Sport fűkeverék 502.88 Forint/kg. )

Még Metro kártyát kell szereznem.

Előzmény: Törölt nick (578)
Thor Creative Commons License 2003.03.24 0 0 593
Egyet se búsulj, nagyon jól időzítetted. Frusztráló egy hét volt időjárásilag, de állítólag ma volt az utolsó fagyos éjszaka, innen kezdve jön a tavaszi felmelegedés. Te meg pont mostanra lettél újra aktívan turkálóképes, úgyhogy hajrá! :)
Előzmény: Indaxli (590)
Herr X Creative Commons License 2003.03.24 0 0 592
Én is 30 kg-t számoltam. :-))

(Rutinból mindig átszámolom magam is a dolgokat, de mindig jó érzés, ha megerősítenek.)

A Sport fűmag kérdést is kösz. Az az igazság, hogy a bolti eladóknál gyakran többet tud a vevő, így amit mondanak erős fenntartással fogadom.

Előzmény: Törölt nick (591)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.24 0 0 591
HERRX!!!!!!! Bocsánat, egy kiló fűmag csak 30 nm-re elég, tehát Neked legalább 25kg kell, de én javasolnám a 30kg-ot! Lehet, hogy nagyobb kiszerelésben találsz olcsóbban, ilyen mennyiségnél valóban lényeges az ár is! Ne keseredj el, ha az első vetés nem lesz tökéletes, én is minden ősszel pótolom a hiányokat.
Előzmény: Herr X (577)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.24 0 0 590
Hi All!

Nem tüntem el ne örüljetek. :)
Egy hét, és a családon keresztűl vágtázott influenza után ismételten itt vagyok. Nem mondhatnám, hogy kellemes volt az elmúlt egy hetem. Ki sem dugtatam az orromat a lakásból és ki sem láttam a fejemből a 39-40 fokos láz miatt.
De ma már újra dolgozom, és ma friss erővel fogom nekivetni magamat a gyepnek.
Hajrá!

Indaxli

potyoroné Creative Commons License 2003.03.23 0 0 589
Szót fogadtam.Egész nap kapirgásztam.Jó volt.Szép lett.Elfáradtam.
Előzmény: TREWQ (587)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.23 0 0 588
Szia! Megyünk mi is kapirgálni!
Előzmény: TREWQ (587)
TREWQ Creative Commons License 2003.03.23 0 0 587
Valamint gyereket egyáltalán ne tartsunk, ha házunk, kertünk, állatunk van, mert az élet veszélyes üzem. (ez utóbbit egyelőre megfogadtam).
Hihihi. :)) Nekem van három is, mármint gyerek, meg házunk is, meg kertünk is ,meg füvünk is...hát elég nagy veszélyben élhetünk :))

Elmondom mit csináltam tegnap: ha csak a gyepet néztem volna, biztosan depresszióba esem, mert a látvány lehangoló..
A zöld szín, mint olyan kb. csak a "gyep" harmádán volt észlelhet?, illetve a kinnfelejtett zöld szín? "kapirgáló" ezen az arányon nagymértékben segített.
Nehéz fizikai munkával egy óra alatt sikerült vagy három nagy kosár száraz izét összekapirgálnom róla, majd gondoltam, hogy betrágyázom, de nem találtam, így az marad a jöv? hétre.
Majd kihúzgáltam a tavalyi elszáradt egynyáriakat.
Ez itt a kapirgálás ideje!
Sziasztok.

Előzmény: Thor (585)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.22 0 0 586
Én sem gondoltam, hogy szó szerint be kell tartani a könyvben leírtakat, mert Magyarországon sok mindent nem is lehet, de a főbb dolgokban nagyon jónak tartom. Írtam emilt, nézd meg!
Előzmény: Thor (585)
Thor Creative Commons License 2003.03.22 0 0 585
Nem gondolom, hogy azért írja, hogy szórakozzon, csak azt, hogy néha kicsit túllihegik a dolgot az ilyen könyvekben. Sokszor jártam már úgy, hogy előbb csináltam valamit, majd megvettem hozzá a szakkönyvet és annak olvastán visszahőköltem, mint a hályogkovács, hogy hogyan is mertem én hozzányúlni eddig az adott dologhoz. Pl az amarilliszt ha nem szigorúan 18 fokon tartom, tönkremegy, a ribizlit csakis talajminta elemzés után ültessem, ha minden paraméter tökéletes, valamint a matskának ha nem főzök legalább kétnaponta bélszínből és néhány tojássárgájából müzlivel dúsított ebédet, akkor visszamarad a fejlődésben. Ja és ha füvet tartunk, ne tartsunk kutyát, ha matskát tartunk, ne legyen virágzó növényünk, mert arra méhecske száll és veszélyes lehet a matskára. Valamint gyereket egyáltalán ne tartsunk, ha házunk, kertünk, állatunk van, mert az élet veszélyes üzem. (ez utóbbit egyelőre megfogadtam). Szóval úgy gondolom, hogy jók a szakkönyvek, de azért nyugodtan osszuk el kettővel, amit ott leírnak.
Előzmény: Törölt nick (582)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.22 0 0 584
Kedves Ismeretlen Ismerősöm! Írtad, hogy a mag bírja a hideget, és még vetés után sem fog két-három hétig kikelni. Sajnos ha a fűmag nedves közegbe kerül, és három-négy napig meleg van, elkezdődik a csírázás. Öt nap után ki is dugja a fejét a földből. Ha ekkor csak egy éjszaka is fagy jön rá, a csírák 80%-a elfagy! Ezt Te szemmel nem látod, csak azon csodálkozol, hogy két hét után is csak foltokban látod friss füvedet. Ekkor szokták az emberek a fűmagot szidni, nem saját magukat!:-) Várj még egy hónapot, meglátod jobb lesz az eredmény! Üdvözlettel:Tamás Ui.: addig is készítsd elő a földet!
Előzmény: belagyi (583)
belagyi Creative Commons License 2003.03.22 0 0 583
kiraktam éjjelre a hőmérőt.. -7-ig lement.. most valóban nem szabad ültetni. :)
Előzmény: Törölt nick (579)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.22 0 0 582
Én mindíg csak azt ismétlem, amit nálam okosabb emberek leírtak, és ezt egészítem ki saját tapasztalataimmal. Van egy olyan könyem, hogy "Fű és gyepápolás". Ebben van leírva, hogy tavasszal csak gereblyézni, és szellőztetni szabad, ősszel jöhet a mélyszellőztetés másnéven hasogatás! Nem hiszem hogy a szerző csak azért írná ezt, hogy velünk szórakozzon, de a könyvet szívesen kölcsönadom, ha lejössz érte Veresre holnap, és hozol fényképet Csülökről! ÜdV:Tamás Ui.: ha jönnél, írj emilt, és írom a címet, küldök térképet!
Előzmény: Thor (581)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!