Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.26 0 0 523
Nekem két hasonló méretű üvegcséből kell 5-5 cseppet használnom egy nitrit méréshez. Ez több, mint 100 mérésre elég, és így is 2000 fölött van, ha jól emlékszem. Itt dupla annyi reagens van (tényleg, a nitrithez 1 vagy 2 reagens kell?) Szóval a pénzedért elég sok mindent kapsz, bár ennek egy részét ritkán szokás mérni.

Van ennek a kitnek egy kistestvére is. x3x, nem tudod mennyibe kerül?

Patics: olvasod az asztrálfeny.hu-s leveleidet? Küldtem oda egy e-mailt neked.

Előzmény: Patics (520)
Patics Creative Commons License 2002.04.26 0 0 522
Szia Greenlak!
>0.1 A = 100 miliamper
Köszi, teljesen igazad van, csak írtam, de nem gondolkodtam. :-) Ez is mutatja, hogy az eladók (sem) értenek hozzá. Mint írtam, kimentem egy elektromos boltba, megkérdezni az árat, meg mit ajánlanak. Az eladó mondta, 40 miliamperes van, megmutatta, rá volt írva 0.4 A. Én meg leírtam nektek kapásból amit mondott. :-) Azt is mondtam neki, hogy 220v-ra kell, ere az volt a válasz, hogy azt nem tudja melyik jó, de a "számítógépben" van 2 sarkú meg 4 sarkú. Szóval jobb ha mi tudjuk mi kell, mintha az eladó mondja...
Ásás: osztom a véleményed, hogy jó az elővigyázatosság. Én a fal mellett és a tó partján fektettem, ott ugysem ások. Újjal kapartam 2 cm mély árkot, abba tettem, a fű meg benőtte. De persze a "szabvány" az 40 cm mélység és fedőtégla. ki-ki döntse el, mekkorra biztonságot választ.
Előzmény: greenlak (515)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.26 0 0 521
> Az algásodást természetes úton mi akadályozza meg?

Sok növénnyel elvonható a tápanyag az algák elől, illetve előbb utóbb saját maguk is elvonják. Vigyázni kell, hogy ne kerüljön semmi olyan a vízbe, ami tápanyagforrás lehet (túl sok halkaja, döglött macska, falevelek, kerti föld, műtrágya, stb.) Ajánlom még figyelmedbe A zöld víz c. fejezetet innen: http://www.kertito.hu/gondozas_vizkemia.html

A piros színű hal aranyhal? Vagy nem vagy biztos benne, azért írsz pirosat? Miért mondja a vejed, hogy nem szaporodhat?

Nekem levéltetves volt a tavirózsám, ezt a fehér izét nem ismerem. A levéltetvet se lehet lemosni, kézzel le kell szedni, aztán odaadni a halaknak. :-)

Előzmény: olzoli (516)
Patics Creative Commons License 2002.04.26 0 0 520
>Az ára kb. 16.000 Ft
Auuu... :-) Ez csaknem fél havi fizetésem. Kihagyom. :-(
Előzmény: x3x (517)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.26 0 0 519
Ma megy 2 hete az UV szűrő. A látótávolság 50 centire nőtt. Napi 1-2 ujjnyit nő, ha a szűrőből minden nap kimosom a döglött algát.
bucibá Creative Commons License 2002.04.25 0 0 518
Hello Mindenki!

Ne feledjük hétvégén kertészeti kiállítás a KEK-en.

by bucibá

x3x Creative Commons License 2002.04.25 0 0 517
vízteszt:
A napokban ellátogattam az AQUA-PET-hez.
Néhány tavi dolog mellett vettem egy JBL profi testlab készletet.

kép a
JBL Testlab-ról

nagyobb kép a
JBL Testlab-ról

Mint ahogy a képeken is látszik egy sor fontos és kevésbé fontos dolgokat lehet vele mérni:
GH-összkeménység
KH-karbonátkeménység
pH 3,0-10,0 - tavakhoz
pH 6,0-7,6 - akváriumokhoz
NO2 - nitrit
NO3 - nitrát
NH4 - ammónia
Fe - vas
PO4 - foszfát
Ca, O2, CO2 adatok is kiszámolhatók egy táblázatból a mérések alapján.

Az ára kb. 16.000 Ft volt, de minden reagensből legalább 2-4 adag (10ml)van, amelyekből 3-4 cseppet kell csak cseppentni egy adott mennyiségű vízbe. Így hát szerintem 1-2 évig ez elegendő.
A készlet minden eszközt és táblázatot tartalmaz amire a méréshez szükség van. Drága mint az arany, de nagyon korrekt.

A fórum mérési szakértője James Bond 007 :)))

olzoli Creative Commons License 2002.04.25 0 0 516
Szia Mindenkinek.

Már írtam de nem a hozzászólláshoz..
Nos
van egy 1,5éves tavacskánk.A felülete kb.18-20nm
a legmélyebb része 1m.
A tavalyi évben kiteleltek a benne lévő halkereskedésben vett "piros színű"halak. Ezek a halak meg még valami leívtak és lett rengeteg piros meg pirosas színű halacska.A vejem szerint
biológiai lehetetlenség mert a "piros"hal így nem szaporodik.
Na ezek így együtt teleltek ki.Tapasztalatom még nem sok van a tóval , de most eléggé zavaros a vize meg algás is, tavaly úgy jún.környékén leláttam az aljára, most csak dereng az alja.Levegőztetés:szökőkút, meg "folyó"ami belecsorog a szívással ellentétes oldalon,úgy hogy az egyik felén lefolyik a tónak.
Növények:vízi nőszirom ,zebranád,lófarok,tavimenta,sás és nád.
Tavaly vettünk tavirózsát meg vízisalátát,meg
játcintot de kb júliusra medette valami.Ez a valami egy kb 1 mm hosszú fehér lárvaszerű valami volt ami megette a leveleket,mivel remgeteg volt belőle.Mostam én vizsugárral a leveleket de hiába....

Az algásodást természetes úton mi akadályozza meg?
Tegnap mértem pH-t és 7-es az eredmény.
Na a problémából ennyi, ha valaki akinek van tapasztalata tud segíteni nagyon megköszönöm.
Minden jót:Oláh Zoltán Érdröl

greenlak Creative Commons License 2002.04.25 0 0 515
Szia Patics!

Nos én is erre a bizonyos rele-re gondoltam, csak éppen erre felé így híjják!
Az érzékenységhez had jegyezzek meg annyit amit lent írtál "az érzékenység 0.1 A(10 miliamper)" nos szerintem 0.1 A = 100 miliamper. De a leírás korrekt és használható, azért a fektetésnél jó inkább biztosra menni ugyanis az ember öregszik, öregszik, felejet, felejt DE ÁSNI AZT BEZZEG NEM FELEJT EL AZ BIZTOS!
No jó munkát!
sziasztok!
greenlak

Előzmény: Patics (514)
Patics Creative Commons License 2002.04.25 0 0 514
Ha nem működik ki lehet dobni. :-( Kényesebb szerkezet, minthogy javítani lehessen. Az élettartam kb. 50-100 év, illetve néhány száz kapcsolás. Benne szokott lenni a papírjában, a magyar gyengébb a német strapabíróbb. Ezért is fontos, hogy ne kapcsolgassuk feleslegesen. Van aki nem tudja és főkapcsolónak használva naponta le és fel kapcsolja. Igy hamar lemegy az a néhány száz lehetőség. Az elöbb néztem egy megfelelőt, 8 ezer ft, de csak maga a kapcsoló amit fel kell szerelni és be kell kötni. Még annyit e témában, mert az eladók se nagyon értenek hozzá, mint az elöbb tapasztaltam, hogy 220v-os (két pólusu) kell, (a 380v-os az 4 pólusu), az érzékenysége 0.1 A (10 milliamper) a névleges áramerössége (In) pedig attól függ mit is működtetsz róla. A tóhoz az 5 A-es (1100W) bőven elég de az egész lakáshoz erősebb kell mint a villanyóránál az autómata, kb. 25-40 A-es).
De ha csak 0.4 -es érzékenységű van, megveheted, az is jó.
Előzmény: Törölt nick (513)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.25 0 0 513
> Fél évente a P gomb megnyomásával, ellenőrizni kell a működőképességét!

Ha nem működik, mi van? Cserélni kell benne valamit, vagy ki lehet dobni? Általában mennyi az élettartama?

Előzmény: Patics (512)
Patics Creative Commons License 2002.04.25 0 0 512
Bocs, előző levelem: természetesen a nulla vezetőhöz értem hozzá.

Robi: Persze, a 80% szerintem is tulzás, de nekem "bevált". Bocs a töbiektől a néhány akvarista hozzászólásért. Én ilyenkor az összes "trutyit" is leszivatom. Szóval tréningeznek a halaim. :-)))

Előzmény: szucsr (507)
Patics Creative Commons License 2002.04.25 0 0 511
Mi ez vízteszt pontosan? Mit vettél amivel teszteltél?
FI-relé. Mielött "összevesznénk" :-) Természetesen sok helyen AV (áram védő) relé néven ismerik, de nem ez a hivatalos.
Éppen a napokban szereltem egy közértben a hűtőknek cstlakozót. Nagy teljesítményű, 0.4-es relé van. Már a burkolatot raktam fel, amikor egyik ujjammal hozzáértem a földelő vezetékhez, a másikkla meg a falon támaszkodtam, mert a hűtő tetején álltam. Csak annyit vettem észre, hogy sötétbe borult a közért. :-)
Előzmény: Törölt nick (509)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.25 0 0 510
Sajnos nem tudom mi ez, de Szegeden a Vedres u.-ban lévő halboltban eléggé hozzáértőnek tűnik a főnök. Vigyél el neki egy halat, biztos tud segíteni.

A 15 m3-t nem nevezném mini tónak. :-)

Előzmény: thnelly (501)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.25 0 0 509
Ez tényleg tökéletesnek tűnik. A nitrát az egyetlen gyanús, ennyire alacsony nitrát szintet még a profik is nehezen tudnak csinálni. Lehet, hogy profi vagy? :-)

Mesélj erről a víztesztről. Mennyibe kerül, hány alkalomra elég, hogyan kell tesztelni (mindent külön, vagy csak bedugok valamit a vízbe)?

Előzmény: x3x (499)
Patics Creative Commons License 2002.04.25 0 0 508
Villanyszerelés. Mivel ez -is- a szakmám, ebbe is belekotyogok. :-)
A legfontosabb a FI (és nem EV) relé. Ha ez van, és működik is a többi nem számít. :-)
Akár belevághatsz ásóval akár kézzel fogdoshatod a vezetéket, csak lekapcsol és semmi baj sem lehet. Egy gyári kivitelezést láthaszt a http://www.macroda.hu/medence/m34h.htm oldalon. A lényeg, hogy az a "kütyü" az ember által még nem is érezhető áramelfolyásnál lekapcsolja a feszültséget. Sajna nem olcsó. 10 és 20 ezer között adják magát a relét de a legjobb (kertitóhoz) dugaszolóaljzatosat venni, kb 15 ezer. Ekkor csak bedugod az elosztódat ebbe és mindent véd ami ezután van. Van 220v-ra és 380-ra, természetesen az első kell. Fontos a védő áram mértéke. Nekünk a legérzékenyebb, a Ifn=0.1 A-es kell. Vagyis ha már 0.1 A áramerösség eltérés van a fázis (bejövő) és nulla (kimenő) vezeték áramerössége között, lekapcsolja mindkét vezetéket. Vannak kevésbé érzékenyek is Ifn=0.4 A, ezek főként forgómotorú (nagyobb áramveszteségű) gépekhez kellenek, nekünk NEM JÓK.
Ha nem érted, jó ha villanyszerelőt hívsz. :-)
És legjobb ha mindjárt a villanyórához teszed és az egész lakást, házat véded vele. Így a hajszárító se rázhat meg, viszont kiderülhet 3-4 elektromos berendezésed is "avas" ha azonnal lekapcsol. :-)
Fontos! Sokan évekig rá se kakálnak, ha működik.
Fél évente a P gomb megnyomásával, ellenőrizni kell a működőképességét!

Szerintem a kerti világítás vezetékét nyugodtan rakhatod simán a földbe. Egyrészt erre tervezték, a vezeték megfelel a föld alatti vezetékek szabványának. Másrészt csak 12 v-os. Nem ráz, nyugodtan belevághatsz, legfeljebb össze kell kötni. :-) Ugye van a világításhoz trafó. Az eddig menő feszültség veszélyes, de a trafó meg gondolom, vízmentes helyen szekrényben, van.
Nekem a kerti szerszámos bódéban vannak a szerelvények, de megintcsak mondom, ha van FI reléd és esik az eső, és beleesik a konektorba, a relé úgyis lekapcsol.

Előzmény: Törölt nick (493)
szucsr Creative Commons License 2002.04.25 0 0 507
Patics

A melegvizben (varosi melegvizre gondolva, ezt elfelejtettem hozzatenni) sok mergezo anyag van, inni/fozni sem ajanlott. Persze, amit otthon melegitesz, arra ez nem vonatkozik.

A 80%-os vizcseret tulzasnak tartom. Mint mar irtam, en 50%-ost alkalmazok, de ez szerintem mar a felso hatar, ameddig erdemes elmenni. A halaim az ilyenkor bekovetkezo homerseklet valtozast meg eleg jol toleraljak, igaz, a hidegviz sem olyan igazan hideg, mint faluhelyen nehol.

Robi

Előzmény: Patics (503)
Patics Creative Commons License 2002.04.25 0 0 506
>Hol lehet orvosságot erre a borzalomra találni
Szerintem fonalas gomba és bármelyik halas boltban adnak rá orvosságot, de inkább szakértőt is kérdezz.
Előzmény: thnelly (501)
Patics Creative Commons License 2002.04.25 0 0 505
A "bambusz", vagyis rendes nevén gyékény, szerintem eléggé igénytelen. Tavaly sóderes talajból ástam ki törpe és óriás fajtákat is, és ültettem be, semmi fejlődési törést nem tapasztaltam, szépen növesztettek "buzogányt", és idén már ki is hajtottak, megszaporodva, több példányban. Erőteljes, kúszó gyökerük van, hajtásonként egy lefelé törekvő főgyökérrel. Már megnéztem, ez a főgyökér is szépen elhajlott, nem feszíti a fóliát, "keresi" a mélyebb talajt. :-)
Nekem 10 cm-es vízben van, a medertalajban (sóder,fold 2/3arányban) van, de a természetben látom, nem kényes csak elegendő negvesség legyen. vagyis lehet fél méteres vízben is, mocsárban is és a parton is megél. Viszont nagyon átszövi a talajt gyökerekkel. Ez lehet jó és rossz is.
Előzmény: doroli (498)
Patics Creative Commons License 2002.04.25 0 0 504
>A tavirózsát lehet szaporítani?
Persze, könnyen. Fogod a rizomat (gyökérgumó) és egyszerüen kettévágod éles késsel, és szétülteted.
Persze csak ha már elég nagy. Sajnos elég kényesek rothadásra. Ha büdös, nyálas, málló (olyan mint a krumpli) akkor a rossz részt vágd le mert tovább rothad. Én egyet vágtam igy ketté, most tavasszal, mindkét fele már vízfelszinig érő leveleket hozott.
Előzmény: Garancia (502)
Patics Creative Commons License 2002.04.25 0 0 503
>Ja es csak hidegvizet, mert a melegvizben durva dolgok is elo szoktak fordulni
Milyen durva dolgokra gondolsz? Én az akváriumba engedek langyos vizet, mert szerintem ha 240l, 28fokos vízból 200-at kicserélek hidegre az szerintem nagyobb stressz, mintha 27 fokosra cserélem. A tóba persze hideget engedek, de ott csak utántöltést alkalmazok. Sőt, nyáron kifejezetten jó ha hütjük a tavat...
Előzmény: szucsr (469)
Garancia Creative Commons License 2002.04.24 0 0 502
A tavirózsát lehet szaporítani?
Előzmény: Törölt nick (492)
thnelly Creative Commons License 2002.04.24 0 0 501
Kb. 15m3-es mini kis tavunkban (törpeharcsák és pontyok vannak benne) megjelentek valami zöld szőrök,amik rátapadtak a halakra és nem tudjuk mivel lehet őket kiirtani.Lehetetlen leszedni a halról azt a borzasztó izét mert lejön a hal bőrével együtt
Hol lehet orvosságot erre a borzalomra találni.Szeged vagy Kiskunhalas közelében,ill. Olyan helyen ami Szabadkához legközelebb van.
Előzmény: x3x (500)
x3x Creative Commons License 2002.04.24 0 0 500
doroli:
Milyen bambuszra gondolsz?
Nem inkább a gyékényre aminek buzogánya van?
Előzmény: doroli (498)
x3x Creative Commons License 2002.04.24 0 0 499
Sziasztok
Engedtem a kisértésnek és vettem egy "mindenttudó" JBL víztesztet.

utolsó mérés adatai

Ha igazak az adatok, akkor nem lehetetlen a szinte ideális víz kialakulása.

doroli Creative Commons License 2002.04.24 0 0 498
Mit tuttok a bambuszrol?
Milyen fold kell neki mennyi viz,lehet e toba tartani vagy csak topartjan?
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.24 0 0 497
Köszi, ez tetszik. :-)
Előzmény: Törölt nick (496)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.24 0 0 496
Aranyhallal. Mohó jószág, a lárváknak nem sok esélyük van.
Előzmény: Törölt nick (495)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.24 0 0 495
Bocs, ha már volt ilyen kérdés:
Szúnyogok ellen milyen taktikával léptek fel?
doroli Creative Commons License 2002.04.24 0 0 494
A himeken un. naszkiutes jelenik meg a kopoltyufedokon,a melluszok kemeny sugarain apro,buzadara nagysagu feher gombocskek formajaban.De ezeket a pontokat nem csak ivaskor hanem maskor is latszodnak de nem annyira.A nosteny halakon az erosen kigombolyodo has jol erzekelheto megpuhulasa jelzi az ivast kozvetlenul megelozo allapotot.1 evnel oregebbek kell legyenek,hogy szaporodjanak.
Előzmény: Törölt nick (489)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!