Keresés

Részletes keresés

CBNora Creative Commons License 2023.10.24 0 0 271088

Tulajdonképpen bármikor küldhetek, ág van bőven. Most még zöld levelek vannak rajta, nem tudom, mikor a legjobb. Az is lehet, hogy ennek mindegy.

Most kevés ihletem van csomagolni, de a címedet elküldheted, aztán majd rászánom magam. A postaköltséggel nem érdemes vacakolni, berakom egy felbélyegzett borítékba, és bedobom a postaládába, az nem nagy tétel. Esetleg majd egy ugyanolyan csereboríték jöhet.

Előzmény: Didergő Király (271087)
Didergő Király Creative Commons License 2023.10.23 0 0 271087

Nóra! Mikor küldöd az ígért latin nevű bogyós gyümölcs ágat? :) Természetesen állom a költségeket, ahogy szeretnéd.

Imrehajcsi Creative Commons License 2023.10.23 0 0 271086

A kékeszöld boróka egész évben állta a száraz időt. A kb. egy hete beköszönő mínusz 2-es éjszakák után annak rendje és módja szerint elkezdett sok helyen aranysárgára váltani, itt-ott le is barnult. A borókáknál állítólag ez természetes folyamat, de nem tudom, hogy ezeken a színtvàltott és lesàrgult részeken tavasszal visszazöldül, vagy ez már leszárad, és a száraz részek tövétől fog majd tavasszal kihajtani?

vadeger Creative Commons License 2023.10.22 0 0 271085

Bilincses idomból milyent? Ne már, hogy gyorscsatlakozóból csak a fél collos létezik? Nagyobb nincs?

 

Szórófejnél mindegy, hogy 10 perc a locsolás vagy megy egy órán át. Kézi locsolásnál van jelentősége, hogy ne szűkítsenek az idomok.

Előzmény: beetee (271084)
beetee Creative Commons License 2023.10.22 0 0 271084

Mire gondolsz? 

Meg mire szándékozol használni? 

 

Szórófejekhez, vagy kézi fejekhez? Csapcsatlakozó? Toldás? Stb...

Nekem az a tapasztalatom, bár ritkán használok kézzel slagot, hogy  a kézi, vagy letehető szórófejjel azonos márkát érdemes a tömlőre tenni. 

Márkák között lehet pici eltérés, és ott szivároghat.

"O" gyűrűt mindegyiken lehet cserélni, ha elöregszik.

 

Ha számít az átfolyás, akkor persze nem biztos, hogy a gyorscsatlakozók jó megoldás... azok nagyon szűkítik az átmérőt.

Akkor a réz idomok bilinccsel a jó szerelvény.

 

 

 

Előzmény: vadeger (271083)
vadeger Creative Commons License 2023.10.22 0 0 271083

Sziasztok! 

 

3/4-es és collos slaghoz milyen kiegészítő, csatlakozó típusokat használtok? Tapasztalat mi, hogy mire érdemes beruházni?

sza_attila Creative Commons License 2023.10.20 0 0 271082

Csodaszép a dália. A csigák is jóllaktak vele :) 

Nálunk 2 reggel fagyott, a kinai rózsák a gangon megszenvedték.

Mivel még meleg van, ezért gondolom, később indul be itt is a szinesedés. Viszont locsolni kell, akkora a szárazság. Ma reggel 18 fok volt.

Előzmény: lychnis (271081)
lychnis Creative Commons License 2023.10.20 0 0 271081

Idén  később kezdődik.Itt  nem volt fagy kedd reggel,megmaradt minden

Előzmény: sza_attila (271080)
sza_attila Creative Commons License 2023.10.20 0 0 271080

Kezdődik a szinorgia

 

 

Nyári cicák :) (nagyon cukik, ha valaki lakásfelújitás előtt áll, a bontási munkák elvégzésére bérmentve kölcsönadom mind a négyet...)

 

Didergő Király Creative Commons License 2023.10.19 0 0 271079

ezt néztétek? a batul almafáról van egy hihetetlen videó is.

In Lak'ech Creative Commons License 2023.10.18 0 3 271078

A korábban felajánlott plumériák gazdára találtak Ali-bá személyében, aki az imént szállította őket új, világos, napfényes, méltó otthonukba.

Ali-bá és párja pedig lebilincselő, nagyon kedves emberek. Örülök, hogy személyesen is megismerhettem őket!

In Lak'ech Creative Commons License 2023.10.18 0 0 271077

Ez aranyos volt. :-))

Előzmény: vizus (271073)
sza_attila Creative Commons License 2023.10.18 0 0 271076

A fiam megkérdezheti Elon bácsit, hátha neki vannak ilyen táblázatai...

Előzmény: Sparherd (271069)
CBNora Creative Commons License 2023.10.18 0 0 271075

Ja, és előtte az edényben a lé tetején képződött habot lemerem és megeszem, ennyivel kevesebb rost marad.

De idén az egész tárgytalan, idén nem termett alma. Tavaly rengeteg volt, most pihentek a fák.

Előzmény: CBNora (271074)
CBNora Creative Commons License 2023.10.18 0 0 271074

Nálam ezt a lustaságom egyértelműen eldönti.

Üvegekbe töltöm, ahogy a présből kijön. Szűrögeti a nyavalya.

Előzmény: vizus (271073)
vizus Creative Commons License 2023.10.18 0 1 271073

Rostos vagy szűrt almalé? Hasonlóan nehéz kérdés, mint hogy mit igyak meccs, edzés után? Sört, vagy gyümölcslevet? Nehéz belső küzdelem után általában a gyümölcslé nyert. ( Az edzőm hosszúlépés javaslata kiesett.) Csapattársaim irigyelték a problémáimat.

Előzmény: In Lak'ech (271060)
szicsu1007 Creative Commons License 2023.10.18 0 0 271072

Én is adtam egy minuszt:-(((

Előzmény: Sparherd (271069)
szicsu1007 Creative Commons License 2023.10.18 0 0 271071

Érdekes; most kihúztam a patch (UTP) kábelt, és működik a PC-re telepített Stellárium program. Több funkciót is kipróbáltam! Egyéb webes elérések persze azonnal leszakadtak.

Előzmény: Sparherd (271068)
tucsok13 Creative Commons License 2023.10.17 0 0 271070

Kombucha ízesítésére? Az uram mániája, tele van a konyha scobyval.. az elsődleges erjesztés után pakol a kombuchába mindenféle gyümölcspüréket.

Előzmény: vizus (271059)
Sparherd Creative Commons License 2023.10.17 -7 0 271069

Az nem, megválogatom a barátaimat.

 

Jobb szeretek szakemberektől tanácsot kérni, most ismét tévedtem.

Előzmény: In Lak'ech (271044)
Sparherd Creative Commons License 2023.10.17 0 0 271068

Csak Stellárium a neve, talán két évtizede már megjelent az első verziója, egy idővel később már volt magyarul tudó változata is.

A PC valószínűleg azt jelezte, hogy PC-s verziót használ belőle, és talán kell hozzá webes kapcsolat.

 

Előzmény: Levestészta (271045)
Sparherd Creative Commons License 2023.10.17 0 0 271067

Jól emlékszem, hogy időnként ír valaki ide, aki Dráva közelében lakik?

Megírná, mi az igazság a kiszáradásáról szóló hírekről?

 

Levestészta Creative Commons License 2023.10.12 0 0 271066

De jó, van almátok. Nálunk nincs.

Talán ez az első év hogy lefagyott mind.

vizus Creative Commons License 2023.10.09 0 0 271065

Ha jó erősen összerázom, széttöredezik, ki tudom önteni. Finom.

Előzmény: CBNora (271062)
vizus Creative Commons License 2023.10.09 0 0 271064

Köszi! Ki fogom próbálni!

Előzmény: taormina001 (271063)
taormina001 Creative Commons License 2023.10.09 0 0 271063

Nekem nagyon bevált almáspitébe; pont megfelelö a konzisztenciája, hogy ne áztassa el a tésztát. Így tulajdonképpen semmi se kell alá, ami fölszívja a nedvességet (morzsa, dió stb.) de persze úgy finomabb. El lehet tenni kidunsztolva üvegben, de még finomabb, ha esetleg elötte fölfözöd kis fahéjjal, citromhéjjal. Így nagyon gyorsan elkészül az almáspite, mert csak rá kell kenni a tésztára a kész tölteléket. Egy standard 850 ml üveg pont elég egy tepsihez.

Csak abban vagyok bizonytalan, hogy meghámozzam-e elötte az almát, vagy a héját is beletegyem. Én bele szoktam, de nem biztos, hogy ez okos dolog.

Előzmény: vizus (271059)
CBNora Creative Commons License 2023.10.09 0 0 271062

Mikor csináltam automatában dunsztolt almalevet, nálam is lettek ilyen korongok az üvegben, csak nem az alján, hanem a lé tetején. Hullott alma volt, talán nem teljesen érett, sok volt benne a pektin. Cukor nem volt benne, de az alma édes volt. Kipiszkáljuk a korongot és kész.

Előzmény: vizus (271061)
vizus Creative Commons License 2023.10.09 0 0 271061

Közben rájöttem, hogy tavaly fazékban főztem fel az almalevet, és cukrot is adtam hozzá, tehát igazából szörpöt készítettem, idén nem tettem hozzá cukrot, és 95 fokon tartósítottam a befőző automatában. Nyilván ez az üledékképződés oka. Én sem vagyok nagy pálinka fogyasztó, inkább a rokonságnak megy. Viszont aromákkal, keserű és egyéb likőrként azért meg-megkóstolom. Jövőre nyilván begyűjtöm hozzá a szükséges növényeket.

Előzmény: In Lak'ech (271060)
In Lak'ech Creative Commons License 2023.10.08 0 0 271060

Gyerekeknek játszani a száraz korongok? :-)

 

Viccet félretéve, én a szörpöket sem szűröm agyon. Minden szörpöm tetején vastag párna alakul ki. Nyitás előtt  (igen, valóban) sokáig kell bármixert játszani.

Tavaly odáig vetemedtünk párommal, hogy kb. 1,5 napi erdei szamóca szedés után szörpöt készítettünk belőle. No annak aztán van a tetején bunda. De életemben olyan aromás szörpöt nem ittam. Közelharc folyik érte.

Almából pálinkát soha nem főztem. Annyi más gyümölcs van a birtokon, ami aromásabb. De számomra ez nem is releváns, mert mivel egyáltalán nem iszom alkoholt, így azt sem tudom, melyik milyen ízű (párom a szakember, aki a tisztázáskori párlatelválasztást kóstolgatással elvégzi. :-)

Előzmény: vizus (271059)
vizus Creative Commons License 2023.10.08 0 0 271059

Idén újítottam. Eddig rostosan tettem el az almalevet, most még egyszer átszűrtem. Ennek eredményeképpen erősen összeállt zselés korong ülepszik ki az üvegek aljára. Nagy nehezen azért szét lehet rázni. Járt már így valaki? Van valami ellenszer? A préselés után visszamaradt almazúzalékot eddig három módon használtam fel. Almadzsemnek ( Elég ízetlen, száraz), almavelőnek yoghurt ízesítésére, ehhez jó, és kiszárítva müzlihez adagolni. Ha főznék almapálinkát, nyilván mehetne a cefrébe is. Esetleg más ötlet?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!