Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Tulajdonképpen bármikor küldhetek, ág van bőven. Most még zöld levelek vannak rajta, nem tudom, mikor a legjobb. Az is lehet, hogy ennek mindegy.
Most kevés ihletem van csomagolni, de a címedet elküldheted, aztán majd rászánom magam. A postaköltséggel nem érdemes vacakolni, berakom egy felbélyegzett borítékba, és bedobom a postaládába, az nem nagy tétel. Esetleg majd egy ugyanolyan csereboríték jöhet.
A kékeszöld boróka egész évben állta a száraz időt. A kb. egy hete beköszönő mínusz 2-es éjszakák után annak rendje és módja szerint elkezdett sok helyen aranysárgára váltani, itt-ott le is barnult. A borókáknál állítólag ez természetes folyamat, de nem tudom, hogy ezeken a színtvàltott és lesàrgult részeken tavasszal visszazöldül, vagy ez már leszárad, és a száraz részek tövétől fog majd tavasszal kihajtani?
Rostos vagy szűrt almalé? Hasonlóan nehéz kérdés, mint hogy mit igyak meccs, edzés után? Sört, vagy gyümölcslevet? Nehéz belső küzdelem után általában a gyümölcslé nyert. ( Az edzőm hosszúlépés javaslata kiesett.) Csapattársaim irigyelték a problémáimat.
Érdekes; most kihúztam a patch (UTP) kábelt, és működik a PC-re telepített Stellárium program. Több funkciót is kipróbáltam! Egyéb webes elérések persze azonnal leszakadtak.
Nekem nagyon bevált almáspitébe; pont megfelelö a konzisztenciája, hogy ne áztassa el a tésztát. Így tulajdonképpen semmi se kell alá, ami fölszívja a nedvességet (morzsa, dió stb.) de persze úgy finomabb. El lehet tenni kidunsztolva üvegben, de még finomabb, ha esetleg elötte fölfözöd kis fahéjjal, citromhéjjal. Így nagyon gyorsan elkészül az almáspite, mert csak rá kell kenni a tésztára a kész tölteléket. Egy standard 850 ml üveg pont elég egy tepsihez.
Csak abban vagyok bizonytalan, hogy meghámozzam-e elötte az almát, vagy a héját is beletegyem. Én bele szoktam, de nem biztos, hogy ez okos dolog.
Mikor csináltam automatában dunsztolt almalevet, nálam is lettek ilyen korongok az üvegben, csak nem az alján, hanem a lé tetején. Hullott alma volt, talán nem teljesen érett, sok volt benne a pektin. Cukor nem volt benne, de az alma édes volt. Kipiszkáljuk a korongot és kész.
Közben rájöttem, hogy tavaly fazékban főztem fel az almalevet, és cukrot is adtam hozzá, tehát igazából szörpöt készítettem, idén nem tettem hozzá cukrot, és 95 fokon tartósítottam a befőző automatában. Nyilván ez az üledékképződés oka. Én sem vagyok nagy pálinka fogyasztó, inkább a rokonságnak megy. Viszont aromákkal, keserű és egyéb likőrként azért meg-megkóstolom. Jövőre nyilván begyűjtöm hozzá a szükséges növényeket.
Viccet félretéve, én a szörpöket sem szűröm agyon. Minden szörpöm tetején vastag párna alakul ki. Nyitás előtt (igen, valóban) sokáig kell bármixert játszani.
Tavaly odáig vetemedtünk párommal, hogy kb. 1,5 napi erdei szamóca szedés után szörpöt készítettünk belőle. No annak aztán van a tetején bunda. De életemben olyan aromás szörpöt nem ittam. Közelharc folyik érte.
Almából pálinkát soha nem főztem. Annyi más gyümölcs van a birtokon, ami aromásabb. De számomra ez nem is releváns, mert mivel egyáltalán nem iszom alkoholt, így azt sem tudom, melyik milyen ízű (párom a szakember, aki a tisztázáskori párlatelválasztást kóstolgatással elvégzi. :-)
Idén újítottam. Eddig rostosan tettem el az almalevet, most még egyszer átszűrtem. Ennek eredményeképpen erősen összeállt zselés korong ülepszik ki az üvegek aljára. Nagy nehezen azért szét lehet rázni. Járt már így valaki? Van valami ellenszer? A préselés után visszamaradt almazúzalékot eddig három módon használtam fel. Almadzsemnek ( Elég ízetlen, száraz), almavelőnek yoghurt ízesítésére, ehhez jó, és kiszárítva müzlihez adagolni. Ha főznék almapálinkát, nyilván mehetne a cefrébe is. Esetleg más ötlet?