Il! Végül is vettem céklamagot, volt Detroit 2. Tavaly azt vetettem, és eddig ez lett a legfinomabb céklánk. Nagyon édes, sötét színű, és az apraja sem fás. Amit küldtél, egyelőre elteszem tartaléknak. Ismered az Alexander paradicsompaprikát? Eddig mindig Greygot ültettem. Magházpenészedésre tényleg nem hajlamos, de mindig elég nyeszlett kis növények lettek, kevés volt rajtuk. Gondoltam, újítok. Ez a mag volt a boltban a legfrissebb. A gazdaboltba sajnos elég régi magokat hoztak, a legtöbb jövőre lejár, pedig egy zacskó mag elég lenne 2-3 évre. Nem vettem, lehet, hogy ami tavalyról maradt, az se régebbi. Paradicsomból egész öreg magot is vetettem már, és szépen kikelt. Egyszer próbálkoztam lejárt paprikamaggal, nem kelt ki.
"A félig-meddig kertezés miatt elmaradt az őszi ásás. Kérdés: ha most ásunk, akkor hogyan lesz abból földkupacok-rögök helyett finom, porhanyós föld? Vagy esetleg ne is ássunk már?"
Én vetés előtt szoktam felásni. Mi hétvégén érünk rá foglalkozni a kerttel.
Általában szombaton felássuk azt a rész amit el akarunk vetni és el is gereblyézzük.
Majd másnap veteményezünk. Nem nagy a terület kb 200 nm2. Eddig sikerült végezni időben. Nálunk a munkák március 15-el kezdődnek. Igaz nincs fóliánk.
Talán, ha majd kiköltözünk, és még lessz kedvünk akkor szeretnék csinálni eggy kisebbet.
A fátyolfólia nemcsak a hideg ellen véd, hanem megakadályozza, hogy a legyek hozzáférjenek a retekhez, hagymához, káposztapalántákhoz. Szabadföldbe nem is ültetek retket, csak fólia vagy fátyolfólia alá, azóta nem kukacos, ha nem felejtem nyitva a fóliát. Én jobb híján karókra húztam levágott ásványvizes palackot, azok tartják a növények fölött a fóliát. A palack azért kell, hogy a karó ne szedje szét a fóliát. A férjem hatos köracélból hajlított U-vasakat, azokhoz zsineggel hozzákötöm a fólia sarkait, meg még itt-ott a szélén, az U-vasakat beszúrom a földbe, és jól ki lehet vele feszíteni a fóliát. Mindenféle rögzítéshez nagyon hasznosak ezek az U-vasak (pl. a csöpögtetőcsöveket is ezek tartják a helyükön.) A nagy fóliasátor műanyagfóliájának a rögzítésénél is használom. A képtaramban megtekinthető a tákolmány, idén még egyszer sem dőlt össze. A bejárat nincs rendesen megoldva. Nem nagy szám, de szükség esetén háziasszonyok is feltudják állítani, ha a férjük nem ér rá. Bár a szélső karókat én csak székre állva tudom beverni, úgyhogy jól jött a férjem segítsége. A fóliára kívülről is feszítek zsinegeket, hogy a szél ne tudja lobogtatni. Persze a legjobb az Il-féle megoldás, csak ha hamar kell valami, és nincs hozzá cső, akkor jó az akáckaró is váznak.
Nem kell gyomírtózni. Elég leforgatni a gyomokat (zöldtrágyának jó) Lehet ásni, ha van kedvetek "tornázni":--)) Lehet rotálni is.
A fóliát februárban fel leht állítani, de lehet korábban is, ha engedi az idő. A vázak felállítása után, a hossziránnyal párhuzamosan ki kell dobni egy ásónyom földet, kifele. aA fólia felhúzása után az egyik oldalon a széle az így kiásott árokba, föld rá, megtaposni. A másik oldalon is meghúzva, rátenni a föld egy részét, és rázással, taposással megfeszíteni. Így a föld rögzíti. A két végén lehet így földdel, vagy más módon rögzíteni.
Ha jó az idő fellehet húzni, mert már lehet vetni bele retket, dugdosni zöldhagymának valót is.
Kis takaró ffátyolfóliának való vázhoz elég 8-10 mm átm vas, vékony fél colos vízvezetékcső.
Káőoszta mellé zellert lehet ültetni, büdöskét, ami a káposztalepkét elriassza, melynek a hernyója a rágó tettes.
Olvasgasd a topicot visszafele, de vannak ötletek a Biokert topicban is. (Esetleg listázd ki a hozzászólásaimat)
Köszönöm szépen a gyors választ! Az én uram éppen most helyezte kilátásba, hogy az ásást akkor majd a hét végén... De eszerint jó hírekkel fogadom- így a lottóhúzás után aktuális lesz Neki- 3 db egyesünk lett :) Mármint, ha tényleg komoly, hogy elmaradhat az ásás. Nem hinném, hogy agyagos a talaj. Ezt csak abból gondolom, hogy eléggé sötét, szinte barnásfekete a föld, csak nedvesen tapad rögökké, és a mélyebb rétegekben. Szinte mindenki jól érzi magát benne- kivéve persze a káposztákat. :) Bár amikor kicsit kiszárad, akkor világosabbá, szürkévé változik és repedezős lesz a felülete... Hogy ebből mire lehet következtetni...? A tarackot már eltűntettük, küzdelem volt... "Csak" simán gyomos, és most kb 5-10 centis a gaz. A totális gyomirtótól mi is idegenkedünk, mindent, ami mesterséges csak módjával. Kb 300 nm a kertünk, egy éve ketten, kézi ásóval dolgoztunk- jó kis torna volt... Lehet, hogy az a legegyszerűbb, ha gyomirtás után "csak" talajmarózzuk vagy rotakapa..? Vagy nem is kell Glialka- csak ásással fordítsuk fejjel lefelé a gazt...? Fóliaváz. A fólia földre-földbe rögzítése remekül sikerült másodszorra, és pont ettől kezdve görbültek el a csövek- a szél ui nem tudta már lefújni a fóliát. De... Biztos, ami biztos. Milyen módon lehet egyszerűen, betoncsövek és egyéb macerák nélkül, de hatékonyan rögzíteni a fóliát? esetleg az ajtókeret+kimustrált ajtó előre-hátulra módszer hogyan helyettesíthető? És még valami: mikor célszerű felállítani, hogy előre melengesse kicsit a talajt? (Nagy lelkesen pár napja elvetettem a paprika- paradicsom, - salátapalántákat, gondolván, hogy ha fűtetlen fólia alá teszem, akkor mostanában kell..) Fátyolfólia van egy csomó, köszönöm az útmutatást, bár egyelőre nem hiszek benne, hogy ilyen csinos kis alagutakat tudnánk kreálni, nem vagyunk nagy barkácsbajnokok. :) Esetleg a salátákat letakarom vele... Káposztákat nem lehet esetleg megóvni vmi mellé ültetett védőnövénnyel, ezektől a lukasra rágcsáló lényektől? :) Jajjj, hosszú lettem... :)
Ásás: A tavaszi ásás elmunkálása rotációs kapával, vagy gépi talajmaróval lehetséges. Nem ismerem a talajotokat, de ha nem agyagos, akkor kézi kapával, és rögtörő gereblyével is meg lehet csinálni. Persze ez attól is függ, hogy a terület mekkora. Ha már volt ásva tavaly, nem is biztos, hogy fel kell ásni tavasszal, elég a rotációs kapa is. Vagy kézi kultivátorral is fel lehet lazítani.
A gyomírtózásra miért van szükség ásás előt? Tarackos a talaj? Ha igen, akkor előtte kellene Glialkával kezelni a területet, de az még ilyenkor nem hat, meg kell várni a növekedés beindulását, mert levélen keresztül szívódik fel. Totális gyomírtót, mely talajon beszivárogva hat, nem ajánlok. Ha előbb leásod a tarackot, akkor a gyökerek felaprításával, csak szaporítod. Ha nem tarackos, csak gyomos, akkor lehet ásni, vagy rotálni. Legfeljebb kapásnövényt kell vetni, vagy takari a talajt, megakadályozva a gyomok kelését.
A fóliavázat nem lehet javítani? Megfelelően volt rögzítve a váz, és a fólia a földbe? Ha igen, akkor tényleg lehet, hogy nem megfelelő. Ehelyett vegyetek PVC vízvezetékcsövet, 5/4 coll átmérőben. Nekem évekig ilyen volt, kb 4, 6 méter hosszú, 2 m széles fóliához elég jó.
Fátyolfólia talajtakarásra, növények fagy és hideg elleni védelmére való.
Igen, még ha marad, jövőre is. Esetleg, hogy biztos legyen vessed kettessével őket, aztán vagy meghagyod, vagy áttűzdeled, vagy kidobod. A korai fajtákat válasszad elvetni minden növényből. A babnak mi a neve?
Egy éve lelkesen belevetettük magunkat a konyhakertbe, és ahhoz képest, hogy mindenféle okokból félig-meddig foglalkoztam (nagy bánatomra) a kerttel, egészen szép lett minden-kivéve a káposztákat, mert azok leveleit lukacsosra legelte "valaki".:). Éppen most olvastam vissza az akkori kérdéseiteket-válaszaitokat- megintcsak tanulságos mind... A félig-meddig kertezés miatt elmaradt az őszi ásás. Kérdés: ha most ásunk, akkor hogyan lesz abból földkupacok-rögök helyett finom, porhanyós föld? Vagy esetleg ne is ássunk már? És. Ásás előtt érdemes-e gyomirtózni? Mert ha igen, akkor -míg az irtószer hat, újabb 3 héttel később lehet ásni. Az előző évi fóliasátram- kínai ipar alumíniumcsöves terméke, ráadásul szögletes- vitorlává változott, a csövek a szélben meghajlottak. Szerintetek ilyen gyenge csövekkel érdemes-e tovább kísérletezni, vagy esetleg fogjuk fel tanulópénznek és építsünk hagyományosat? Uccsó kérdés-egyelőre:) A fátyolfólia mire való????
Csak szólok, hogy aki kis üvegházba, fóliába márciusban akar kiültetni paradicsomot, paprikát, itt az ideje a palántanevelés elkezdésének. Lehet közvetlen egyesével elvetni a magot az edénybe, egyesével, esetleg ikertőnek. A keléshez 18-20 fok kell. Ezután óvatosan, alulról öntözve nevelni a palántákat.
De de, épp azt írtam, hogy ezek nem maradhatnak ki a kertemből !!!
Én is permetezés nélkül szeretem a kertészkedést, azonban a dög bagolylepke néha olyan tömegével jön (száraz nyáron) hogy muszáj, de ez is csak Bac. thuringiensis készítmény lehet, tehát bio !!!
Igazad van,én is tapasztaltam már, hogy amikor a képeket nézegettem, sokszor szebb minden, mint a valóságban. A paradicsomot nehéz permetezés nélkül egészségesen megőrízni, de én inkább nem permetezek, annyi mindíg van amennyi nekünk kell. Nekem az a baj, hogy kicsi a helyem, de mégis sok fajtát akarok paradicsomból, és valószínű tul sűrűn ültetem. Amik ritkábban, vagy egyedül vannak, azok sosem betegek. Ezt tudom is, de nem birok ellenálni a választéknak. Palántából így is mindíg háromszor annyit nevelek, mint amennyi kell, így marad az elosztogatás. Pedig még a virágok közé is szoktam "becsempészni" 1-2 tövet. Ne szereted a paradicsomot, paprikát, uborkát, cukkínit? Nálunk pont ezek a sztárok:)
Szokott lenni, de nem vészes. Védekezni nem lenne érdemes ellene, és inkább nyár vége felé van, mikor már vagy sok a paradicsom, és marad elég, vagy már úgyis mind lerohadt.
Így fényképen tényleg milyen jól néz ki a fóliám, de közben árvízvédekezésnél használt, jó retkes darab volt, elkértük...odaadták, kibírta a szezont, majd elkezdett szakadozni, elfáradt szegény. Nyilván nem az a kimondott fénystabil kertészeti fólia volt.
Mikor megszáradt rajta a sár, a nagyját lesöpörtem, hogy azért még véletlenül se a hajammal törölgessem tisztára.
Lehet, hogy én is kipróbálok valami új ellenálló fajtát is idén nyáron, megtartva fővonalként az eredeti paradicsomfajtát.
Neked meg szokott-e gyűlni a bajod a gyapottok-bagolylepke hernyójával?
Tavaly is, tavalyelőtt is vettünk egy-egy üveg vodkát, hogy majd beáztatom a levelét, hátha lehetne belőle valami citromillatú italt csinálni. Aztán elfogyott a vodka és lefagyott a büdöske. Talán az idén...
Nagyon klassz. Az ilyen sodródások engem se nagyon izgatnak, csak fitftóra ne legyen, más nyavalyákat ki szoktak bírni. Csak nem Tagetes tenuifoliád volt? Használtad valamire, vagy csak dísz volt?
Még így is megtámadta valami levél sodrodás, de eznem okozott visszaesést, vagy komolyabb kárt, lehet hogy csak valami élettani dolog amit később sikerült jobbítani.
Ezek nagyon szépek. És szép nagy igazi fóliád van, nem olyan tákolmány, mint az enyém. Igaz, hogy azt meg könnyű költöztetni. Paradicsomot egyszer próbáltam az üvegházban nevelni, de nem tudom eléggé átszellőztetni, túl meleg volt, nem kötött rendesen termést. Pedig jó lenne, akkor nem rohadna le egy tartós esőzés után. Így csak néhány cserepes, tető alá rakott tövem van vésztartaléknak a szabadföldieken kívül. Idén valószínűleg kipróbálok 2 új fajtát, állítólag ellenállnak a Phytophtorának. Legend és Ferline F1. Tavaly de Bero volt, ami állítólag ellenálló, de nem volt igazán jó ízű, idén nem ültetek.
Inkább Zsebit kéne felfogadnod, csak ő mostanában nem jelentkezik. Leves-kavarás közben azért én se megyek ki, szénné égne, akármannyi vizet is raknék bele.
Tulajdonképp talán a sínen csúszó ajtó lenne kinyitás-becsukás szempontjából legjobb valószínűleg.
Elfogadnálak szakácsnak! Biztos sok klassz kitalálmány zöldséges kaját tudsz "rittyenteni".
Nekem a zöldségek amik egyáltalán nem hiányozhatnak a kertből az a paradicsom, paprika, uborka és a cukkini.
A többi is érdekel mind nevelési, mind evési szempontból, csak még nem olyan kertem van ahova két leves-kavarás közt ki tudok menni gazolni-gyönyörködni stb.