Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, ha többágú kaktusz "oldalágán" gyökereket találok akkor az minden további nélkül levágható és elültethető? Ugyanis van egy nagyra nőtt kaktuszom, amely már lassanként eldől olyan magasra nőtt. Az oldalágainak tövében pedig gyökerek kezdenek nőni.
Előre is köszi a válaszokat.
Somap
Ma éjszaka fog virágozni 5 db echinopsisom.
Valahogy egy napra időzítették...
Hófehér, világosrózsaszin, sötétrózsaszín és citromsárga virágúak lesznek...
Majd megörökítem őket egy-két fénykép erejéig.
A kaktuszok fogyasztása valóban lehet ártalmas: a rohadt verebek megették az egyetlen lophophorámat, de azért reménykedem, hogy sikerül átvészeltetnem vele a csonkolást. Utána megnéztem az átkozott madarak hulláját is. A bosszú édes és kalóriamentes!
Szintén kitettem (én hülye) az euphorbia veteményemet is, eredmény ugyanaz. Nem tudom, hogy ettől felfordultak-e, vagy csak megvakultak, de mostanra hisztis vagyok. Szóval balkonra csak a tövises kaktuszokat tegyétek! A hülye verebek meg pechesek voltak, csak mérgező pozsgákat gyűjtök a nagytermetű kaktuszokon kivül.
Somap,
Kis cserepeket én úgy szereztem, hogy bementem egy kertészetbe palántázáskor, és elkértem a kidobott mennyiséget. Olyan 300 db-nál hagytam abba a számolást, mikor átmostam őket. :) Egyébként bármelyik kertészeti áruházban lehet kapni, kérdés, hogy mennyiért.
Ja az egyik kaktuszom, echinopsis valami.., kb 2 méter tavaly két darab kb. 10 centis virágot hozott, egy éjszakára nyiltak, nagyon boldog voltam, egy csomo képet csináltam róluk:)
Szenvedélyes kaktuszgyüjtő vagyok, először járok itt jó lenne levelezni hasonló emberekkel.
Vannak nagyon durva 2-3 méteres kaktuszaim (főleg Tunéziából, király volt átcsempészni a reptéren több bőröndnyi kaktuszt:)))),
A gáz az, hogy lassan kinövik az erkélyt. Az a baj, hogy nincs szivem kidobni egy sarjat sem amiben még van élet igy aztán ugy néz ki az erkély mint egy őserdő:)
Viszont egyre aggodok a jövö miatt, mert elöbb utobb nem lesz hely, mi lesz akkor, ezek a növények olyanok mint ha a gyerekeim lennének...
Felesleges növényem az nekem is szokott lenni. Bár nem szaporítom őket, mégis néha elburjánzik egyik-másik. Ilyenkor a környezetemben mindenkinek osztogatok egy-két felesleges példányt..
Persze néha én se bírom megállni, hogy ne vegyek egy-két extra növényt, pedig helyem az már nem sok van...
Tehát akkor még hó sem érheti? Akkor asszem a teraszon fogom teleltetni. Az kint van, és nem éri a hó. A biztonság kedvéért befogom fedni újságpapírral. Köszi a választ, majd akkor megírom, hogy túlélte-é.
Üdv. Ensingmsing
Igen pontosan úgy néz ki ahogyan leírtad.
A lényeg, hogy télen se érje csapadék. Kint lehet a -15 C-ban is, csak teljesen szárazon legyen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor -10 C alatti hőmérséklet volt, azalatt újságpapírba csomagoltam őket (úgy voltak 1 hónapot), de az egész telet a szabadban töltötték.
Olyanom nekem is van. Egyről beszélünk, ugye? Olyan vékony egy centis hajtásai vannak, melyeket sűrűn, szőnyeget képezve hozza. Virága piros tölcsér alakú kb. 5 centi átmérőjű. Azt én is olvastam, valahol, hogy télálló, de nem kísérleteztem. Teljesen szabad vagy védett álláson volt? Hó takarta? Szeles volt a helye? Egyébként kinti teleltetés nélkül is virágzik. Nekem is most virágzik, folyamatosan növeszti a virágait, pedig nekem télen csak a duplaablak között volt. De azért örülök neki, hogy neked sikerült. Lehet, hogy idén én is kipróbálom.Majd meglátjuk.
Na helló!
Ensingmosing
A 3 cserép Chameaecereus silvestri-met kint hagytam télen (direkt), mert úgy tudam hogy télálló. És tényleg az.
Sőt még meg is hálálták a dolgot, annyi virág van rajtuk, hogy a zöldből alig látszik vmi (minden tiszta piros a sok virágtól).
Akkor ez remélhetőleg napégés. Azért figyeld, nehogy továbbterjedjen, mert akkor lehet, hogy gomba.
Gomba esetén gombaölővel permetezz és a növény lehetőleg világos (napos) és levegős helyen legyen és ekkor ne adj neki vizet egy pár hétig.
Tyűha,klasszak!Esetleg iskolába,stb helyre,ahol értékelnék?Mi a pálmánkat felajánlottuk a fiam új iskolájába,igaz az igazgatónő is nagyon szereti a növényeket.
Nekem is van ilyenem, de azok jóval kisebbek és csúnyábbak. Minden télen benn van a szoba egy sötét helyén, és mikor tavasszal kikerül a napra, bármennyire is óvom mindíg megég. Szobában hogy fejlődik neked? Mennyit nő évente?
AVEIK
Üdv. Ensimgosing