Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2011.01.17 0 0 73

Várj öt-tíz évet. :-(((

Mi lenne, ha nagyszemű fehér eperfát ültetnél oda? Hamar megnő és még édesebb is a gyümölcse.

Előzmény: Csernethfay (72)
Csernethfay Creative Commons License 2011.01.17 0 0 72

Ha van egy öreg meggyfám (15 éve volt talán a legszebb, azóta romlik), és csak ugyanoda tudnék meggyfát ültetni, mit csináljak, hogy ne legyen talajuntság és hasonló dolgok?

Szegény fának 3 főágából 1-et már levágtunk, úgyhogy már csúnya is a fa. Idén (2010-ben) szedtünk róla kb. másfél kilót (tudom, ez amúgy is pocsék év volt), és már több éve erősen kukacos. Szóval nagyon a végét járja. :-(

kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.01.17 0 0 71

Így már mingyárt más és félig értem is. A kert.hu-n olvastam a szuper orsóról. Azt írja, hogy a tőtáv. 0,3-0,6 m. Nálad is erre számítottam és ezért voltam gondban, amikor a szóló csemetéidet nézegettem.Te milyen távolságot terveztél?

Továbbá, a Katalinhoz kérdezem: Alul és felül vannak ágak. Középen nincsenek. Hogyan tovább? Az összes ágat végérvényesen meghagyod és várod, hogy középen is kinőjenek? Milyen  magasságon kívánod tartani a mostani magassághoz képest?

Előzmény: Ali-bá (70)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.17 0 0 70

Én se a Tiedet! Egy fa is lehet sorban, ha a többit nem látod, csak azt. Nézd csak, itt látszik az előtérben egy 2009 őszén ültetett (Katalin). Mellette lakik jobbra egy ugyanekkora (Sumburst), csak nem látszik a képen. :-((  

Kicsit hátrébb látszanak a 2010 őszén ültetettek, köztük egy (örömödre) nincs megmetszve, majd ha kitavaszodik. Itt egymásmellett 2 sorban 4-4, összesen 8 db.

Külön van még egy, 2008 őszén ültetett (Germersdorfi), de az külön téma, mert utólag kezdtem szuperorsóra nevelni (de már ettem róla!).

Előzmény: kedvescimbora vagyok (68)
sz.k.gabi Creative Commons License 2011.01.17 0 0 69

Ez így igaz, valóban nem láttam ott a válaszodat, elnézésedet kérem! Elveszett...

Köszönöm.

Előzmény: Ali-bá (63)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.01.17 0 0 68

Ali a 46sz. hozzászólásomban jeleztem, hogy nem tudom követni a logikádat.  Még a másik topikban írtad, hogy azért vettél több fajta cserkót mert intenziv művelésbe kezdesz velük. Ez alapján azt vártam, hogy sorba ülteted őket. Ezzel szemben az Alexed egy szál magában árválkodik?

Előzmény: Ali-bá (66)
vulgaris Creative Commons License 2011.01.17 0 0 67

nincs több cserifa,

a mostani cserifák pedig nem lesznek olyan hatalmasak, ugye? egyszer olvastam valamit erről

dió, diót nagyon nem akartam, 150 nöles a telek házzal együtt, a szomszédé is, azon neki van kettő darab diófája, hát mind itt van nálam, ne mondjam, tavaly egy baromi viharnál órákig verték a diófa ágai házam cserepeit, csapkodta a szél össze-vissza, aztán megkértem, rövidítse meg a fákat,

nagyon sokat gondolkodtam, mi legyen a cserifa helyett, most sem vagyok biztos benne, hogy jól döntöttem,

Előzmény: Ali-bá (66)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.17 0 0 66

Diót kellett volna tenni a helyére, ha sok vizet kap (esőcsatorna) akkor nagyon gyorsan fejlődik és árnyékot ad.  Azért van cseresznye fád?

Előzmény: vulgaris (65)
vulgaris Creative Commons License 2011.01.17 0 0 65

nálam sajnos tavasszal lett kiszedve egy hatalmas cserifa, nagyon idős volt, nem is a gyümölcséért (nagyon nagyon magasan voltak már az ágak, az alsók letöredeztek), hanem az árnyékáért szerettem, alatta ebédeltünk, sajnáltam nagyon, de minden viharnál féltem, a szomszédomban ennek a fának a testvére egy viharnál megadta magát, kettévált és ráesett a házra meg a villanyvezetékre,

helyette 2 darab csörgőfát ültettem, ami ugye nem ugyanaz

Előzmény: Ali-bá (-)
vulgaris Creative Commons License 2011.01.17 0 0 64

már csak ezekért a képekért is érdemes volt ide benéznem!

Előzmény: agicza (50)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.17 0 0 63

Így jár az, aki csak felteszi a kérdést, de a választ nem találja meg! (Nem csoda, ott annyi mindenről szó van!) Íme:

Ali-báválasz | megnéz 2011.01.16 21:26:03 © (114200)

Ha nagy gyökérrel /földlabdával/ át bírjátok pakolni, akkor minden további nélkül. A koronából vágjatok vissza kb. annyit, amennyi gyökere a földben maradt. (Bár ez a cseresznyés-kérdés a Cseresznyefa-kedvelők Fórum profilja.)

Előzmény: sz.k.gabi (114193)

Előzmény: sz.k.gabi (58)
sz.k.gabi Creative Commons License 2011.01.17 0 0 62

Hozom az újabb képeket. Elnézést a ködért!:-))

Előzmény: Flanell (61)
Flanell Creative Commons License 2011.01.17 0 0 61

Ja, látom egyik képen a diót, ha arról van szó, de az nagyon távoli.

Előzmény: Flanell (60)
Flanell Creative Commons License 2011.01.17 0 0 60

Szerintem nincs olyan közel az a dió, hogy érdemes legyen átültetni őket. Ahhoz túlságosan is erősen nőnek, és a fotókra sem fért rá a dió.

Át lehet éppen ültetni, de nagyon-nagyon vissza kellene vágni, az ágak 90 %-át levágni.

A metszéshez nem nagyon merek így kép alapján hozzászólni, segítségképpen (másnak) azért javítottam egy kicsit a fotóidon.

Jó lenne azért más nézet is, 90° eltéréssel.

Előzmény: sz.k.gabi (59)
sz.k.gabi Creative Commons License 2011.01.17 0 0 59

Lefotóztam a két fát. Az első kép a Germesdorfi, a második a Katalin.

sz.k.gabi Creative Commons License 2011.01.17 0 0 58

Köszönöm! Esetleg az átültetéssel kapcsolatban...?

Előzmény: Ali-bá (56)
agicza Creative Commons License 2011.01.16 0 0 57

Összesen annyi, amit ott látsz, ebből kettő kiment. A virágzási időt elég jól elhúzzák, kb 3 hét összesen: az Accolade indít és a Shirotae fejezi be, de nem csak a tavaszi virágpompa a lényeges: ősszel, ha szép őszt kapunk, elképesztő lombszíneket hoznak....

Előzmény: Ali-bá (52)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.16 0 0 56

Fénykép alapján valóban könnyeb tanácsot adni. De ha nagy fát akartok és van hely, akkor nem is nagyon kell metszeni.

Ezt 25 éve ültettem, alig metszettem.

Előzmény: sz.k.gabi (55)
sz.k.gabi Creative Commons License 2011.01.16 0 0 55

Esetleg a metszésükkel kapcsolatban segítenétek-e, még ezidáig nem nyúltunk hozzájuk, de nem is igazán tudjuk, hogyan kell rendesen metszeni őket és mikor.

Igyekszem majd róluk célirányos fotókat csinálni.

sz.k.gabi Creative Commons License 2011.01.16 0 0 54

Sziasztok, üdvözlöm a topicot! Nagyon szeretjük a cseresznyét, két fánk van, egy Katalin és egy Germesdorfi. Az utóbbi tavaly már termett pár szemet. Két éve ültettük őket, de sajnos a szomszéd diófája nagyon elfogja előlük a reggeli napot. Merjük tavasszal átültetni őket, vagy ilyen idősen már nem szabad? Köszönöm!

Ali-bá Creative Commons License 2011.01.16 0 0 53

Nyilván valamilyen (bármilyen) cseresznye, vagy meggyfába kell oltanod. A cseresznye jól oltható, szemezhető bármilyen módszerrel.

Előzmény: taormina1 (51)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.16 0 0 52

De csodásak! Összesen hány ilyen szépséged van? És ezek illatosak is? Képzelem, hogy a méhecskék hogy zümmögnek a fákon, mikor virágoznak. Mikor virágoznak?

Előzmény: agicza (50)
taormina1 Creative Commons License 2011.01.15 0 0 51

No ezt mindjárt gondoltam!:-))

de aztán ennyi is, amit én erröl gondolni tudok, mert a fajtáit nem ismerem, csak csodálni szoktam öket az út szélén.

Tehát úgy érted, hogy szerezzek egy szaporítóágacskát, és azt oltsam be valami másik fába? De mibe?

Előzmény: agicza (48)
agicza Creative Commons License 2011.01.15 0 0 50
Előzmény: Ali-bá (49)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.15 0 0 49

Szertnék képet látni valamelyik 'sakurád'-ról. Tavaszi előzetesnek!

Előzmény: agicza (48)
agicza Creative Commons License 2011.01.15 0 0 48

Na, ez jól elszállt... :-/ Szóval: a "Sakura" a cseresznyevirág japán neve...

Ha konkretizálod a fajt/fajtát, mondom, van-e a kertben, az oltás-szemzés topicban meg segítenek, mikor és hogyan lesz belőle növénykéd...

Előzmény: taormina1 (19)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.15 0 0 47

Csak vigyázz azokra a vesszőkre Ali bá,mit fogunk akkor csereberélni,ha bajuk lesz :)))

Előzmény: Ali-bá (45)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.01.15 0 0 46

Ezeket az újfajta cserkóidat nem sorba ülteted egymás után? A képeiden mintha külön külön szerepelnének. Úgy emlékszek mintha azt írtad volna korábban, hogy alacsony formára akarod őket nevelni?

Előzmény: Ali-bá (45)
Ali-bá Creative Commons License 2011.01.15 0 0 45

Nem véletlen! A lényeg az, hogy biztonságba helyeztem a róla levágott oltóvesszőket. (Előző évben ugyanis úgy jártam, hogy három különböző újfajta cseresznyét ősszel elültetve már télen láttam, hogy az egyiknek a hajtásvégei, mintha barnábbak lennének. Mire tavasz lett, az egész elbarnult, tövig vissza kellett vágjam. Végülis a legtöve kihajtott, de egész évben összesen 10 cm-t.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (43)
Csarli1 Creative Commons License 2011.01.15 0 0 44

Igaza van Alinak, ha valaki sajátrészre termel akkor a Ritát fajtaválaszték bővítésére lehet ültetni. Az íze viszont a korai cseresznyék közt az egyik legjobb. Azért nem minden évben van annyi csapadék mint tavaly volt.  Ha nem sikerül legalább a rigóknak is jut belőle.  

Előzmény: kedvescimbora vagyok (41)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!