Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Ha van egy öreg meggyfám (15 éve volt talán a legszebb, azóta romlik), és csak ugyanoda tudnék meggyfát ültetni, mit csináljak, hogy ne legyen talajuntság és hasonló dolgok?
Szegény fának 3 főágából 1-et már levágtunk, úgyhogy már csúnya is a fa. Idén (2010-ben) szedtünk róla kb. másfél kilót (tudom, ez amúgy is pocsék év volt), és már több éve erősen kukacos. Szóval nagyon a végét járja. :-(
Így már mingyárt más és félig értem is. A kert.hu-n olvastam a szuper orsóról. Azt írja, hogy a tőtáv. 0,3-0,6 m. Nálad is erre számítottam és ezért voltam gondban, amikor a szóló csemetéidet nézegettem.Te milyen távolságot terveztél?
Továbbá, a Katalinhoz kérdezem: Alul és felül vannak ágak. Középen nincsenek. Hogyan tovább? Az összes ágat végérvényesen meghagyod és várod, hogy középen is kinőjenek? Milyen magasságon kívánod tartani a mostani magassághoz képest?
Én se a Tiedet! Egy fa is lehet sorban, ha a többit nem látod, csak azt. Nézd csak, itt látszik az előtérben egy 2009 őszén ültetett (Katalin). Mellette lakik jobbra egy ugyanekkora (Sumburst), csak nem látszik a képen. :-((
Kicsit hátrébb látszanak a 2010 őszén ültetettek, köztük egy (örömödre) nincs megmetszve, majd ha kitavaszodik. Itt egymásmellett 2 sorban 4-4, összesen 8 db.
Külön van még egy, 2008 őszén ültetett (Germersdorfi), de az külön téma, mert utólag kezdtem szuperorsóra nevelni (de már ettem róla!).
Ali a 46sz. hozzászólásomban jeleztem, hogy nem tudom követni a logikádat. Még a másik topikban írtad, hogy azért vettél több fajta cserkót mert intenziv művelésbe kezdesz velük. Ez alapján azt vártam, hogy sorba ülteted őket. Ezzel szemben az Alexed egy szál magában árválkodik?
a mostani cserifák pedig nem lesznek olyan hatalmasak, ugye? egyszer olvastam valamit erről
dió, diót nagyon nem akartam, 150 nöles a telek házzal együtt, a szomszédé is, azon neki van kettő darab diófája, hát mind itt van nálam, ne mondjam, tavaly egy baromi viharnál órákig verték a diófa ágai házam cserepeit, csapkodta a szél össze-vissza, aztán megkértem, rövidítse meg a fákat,
nagyon sokat gondolkodtam, mi legyen a cserifa helyett, most sem vagyok biztos benne, hogy jól döntöttem,
nálam sajnos tavasszal lett kiszedve egy hatalmas cserifa, nagyon idős volt, nem is a gyümölcséért (nagyon nagyon magasan voltak már az ágak, az alsók letöredeztek), hanem az árnyékáért szerettem, alatta ebédeltünk, sajnáltam nagyon, de minden viharnál féltem, a szomszédomban ennek a fának a testvére egy viharnál megadta magát, kettévált és ráesett a házra meg a villanyvezetékre,
helyette 2 darab csörgőfát ültettem, ami ugye nem ugyanaz
Ha nagy gyökérrel /földlabdával/ át bírjátok pakolni, akkor minden további nélkül. A koronából vágjatok vissza kb. annyit, amennyi gyökere a földben maradt. (Bár ez a cseresznyés-kérdés a Cseresznyefa-kedvelők Fórum profilja.)
Összesen annyi, amit ott látsz, ebből kettő kiment. A virágzási időt elég jól elhúzzák, kb 3 hét összesen: az Accolade indít és a Shirotae fejezi be, de nem csak a tavaszi virágpompa a lényeges: ősszel, ha szép őszt kapunk, elképesztő lombszíneket hoznak....
Esetleg a metszésükkel kapcsolatban segítenétek-e, még ezidáig nem nyúltunk hozzájuk, de nem is igazán tudjuk, hogyan kell rendesen metszeni őket és mikor.
Sziasztok, üdvözlöm a topicot! Nagyon szeretjük a cseresznyét, két fánk van, egy Katalin és egy Germesdorfi. Az utóbbi tavaly már termett pár szemet. Két éve ültettük őket, de sajnos a szomszéd diófája nagyon elfogja előlük a reggeli napot. Merjük tavasszal átültetni őket, vagy ilyen idősen már nem szabad? Köszönöm!
De csodásak! Összesen hány ilyen szépséged van? És ezek illatosak is? Képzelem, hogy a méhecskék hogy zümmögnek a fákon, mikor virágoznak. Mikor virágoznak?
Ezeket az újfajta cserkóidat nem sorba ülteted egymás után? A képeiden mintha külön külön szerepelnének. Úgy emlékszek mintha azt írtad volna korábban, hogy alacsony formára akarod őket nevelni?
Nem véletlen! A lényeg az, hogy biztonságba helyeztem a róla levágott oltóvesszőket. (Előző évben ugyanis úgy jártam, hogy három különböző újfajta cseresznyét ősszel elültetve már télen láttam, hogy az egyiknek a hajtásvégei, mintha barnábbak lennének. Mire tavasz lett, az egész elbarnult, tövig vissza kellett vágjam. Végülis a legtöve kihajtott, de egész évben összesen 10 cm-t.
Igaza van Alinak, ha valaki sajátrészre termel akkor a Ritát fajtaválaszték bővítésére lehet ültetni. Az íze viszont a korai cseresznyék közt az egyik legjobb. Azért nem minden évben van annyi csapadék mint tavaly volt. Ha nem sikerül legalább a rigóknak is jut belőle.