Keresés

Részletes keresés

kígyószisz Creative Commons License 2003.05.19 0 0 825
Szia, wilard! A 7végén már füvet fogok nyírni!!!! Igaz, kicsit foltos itt-ott, de helyenként már nagyon sűrű, hosszű és smaragdzöld színű gyönyörűség! Én hálás vagyok Neked, ne bánj semmit! A képet azonban nem látom :-(((
Előzmény: wilard (819)
kígyószisz Creative Commons License 2003.05.19 0 0 824
Tamáska, itt, a topikon már másnak is volt jó 5lete, nem véletlenül hozták ezt a jogszabályt, hisz így elkülöníthető a használat, ez volt a törvényalkotó szándéka. Nyilván ilyenkor nincs locsolási kedvezmény. Azellen semmi kifogásom, hogy kifizessem a csat.díjat arra, amit használom (és nem fogom a sáros csövet vonszolni a lakásban, az is biztos). De amire nem használom..... Ettől lenne kevesebb a bevételük? Azaz attól (magyarán), hogy ezentúl nem fejik meg azokat jogtalanul, akiket odáig igen???? Na, régen rossz, ha így van. Hogy emiatt kell másoknak több csat. díjat fizetni, mert a nem igénybevett szolgáltatásokat nem számlázhatják ki? Megáll az eszem....
Végre, közel az Unióhoz, 2003-ban, el kéne gondolkodni, hogy mit is jelent a szolgáltatás szó, illetve, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás arányossága. Ez egy civiljogi viszony (legalábbis én eddig azt hittem), s nem kompenzáció kiskeresetűek számára /pardon/. Azaz abból a díjból, amit a nem fogyasztás miatt jogszerűtlenül kiszámláznak, nehogy másokkal szemben gyakoroljunk szociális szempontokat. Ha kiesik a bevétel, az nagyon helyes, mert az eddig sem volt valódi bevétel. Én is fizethetek akkor többet arra a fogyasztásra, amit csatornával használok (fürdőszoba, WC, konyha, stb.). De a helyzet akkor is tiszta lesz, áttekinthető és egyenjogúságon alapuló.
Nem önkormányzati kérdés a dolog, a jogszabály szerint bizonyos dolgok nem mérlegelhetőek. Nem a tulajdonos dönt - ez szolgáltatás!
Előzmény: KTa (818)
JFEry Creative Commons License 2003.05.19 0 0 823
JAJ!
köszi!
Előzmény: Törölt nick (822)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.19 0 0 822
Ha a Calcurea nem jött be, akkor vagy kézzel szeded ki, vagy kezdheted az egészet elölről egy többfázisú Glialkás kezeléssel-forgatással!
Előzmény: JFEry (821)
JFEry Creative Commons License 2003.05.19 0 0 821
Sziasztok!
Valami istenharagja lilaszínű, a zsírospajorra, illetve a tyúkhúrra emlékeztető gyom ütötte fel a fejét az udvaromban. Tavaly már volt pár tíz tő, de most lila tőle az egész udvar. Éppen most, mikor elkedtem füvesíteni.
Vásároltam (jó drágán) valami, a kétszíkű növények fű közül való kiírtásásra kitalált szert, de nem tűnik hatásosnak ellene.
Aggódom, mit tegyek?
Tozatu Creative Commons License 2003.05.18 0 0 820
Nekem nem jött be.
Előzmény: wilard (819)
wilard Creative Commons License 2003.05.18 0 0 819
Ezt a képet, főleg kigyoszisz-nek linkeltem be. Kicsit furdal a lelkem amiatt, hogy nem volt igazán sikeres a fű telepítése, hiszen én javasoltam Neki a presto magot.
Ezt gyapálja 2 nagytestű qtya, meg mi:)
Tehát, fel a fejjel kedves kigyoszisz.

KTa Creative Commons License 2003.05.17 0 0 818
Tartok tőle, hogy az ÉTV KFT-ből csak peres eljárással tudod kisajtolni, hogy a locsolásra használt vízre ne számoljanak csatornadíjat. A víz és csatornadíjat amúgy az önkormányzat állapítja meg, és hozhat akár olyan döntést is, hogy a csatornára rá nem kötött mellékmérőről fogyasztott vízre ne számoljanak csatornadíjat. Diósdon már többször fölmerült ennek a gondolata. Az ellenérv mindig az, hogy a szolgáltatás árát a fajlagos költség határozza meg, ha tehát Te holnaptól nem fizetsz csatornadíjat arra, amire eddig fizettél, akkor emelkedni fog a csatornadíj, és ezt azok fogják elsősorban megfizetni, akik nem locsolnak. Ez igaz is. Ám jogos igénye mindenkinek, hogy csak olyan szolgáltatásért fizessen, amit valóban igénybe vesz. Előbb utóbb meg kell oldani ezt minden vízszolgáltatónál. Amúgy a diósdi képviselőtestületnek IS tele van a hócipője az ÉTV-vel. Ez amolyan közös ló.
Előzmény: kígyószisz (815)
Indaxli Creative Commons License 2003.05.16 0 0 817
Hi!

Szóval az utóbbi pár napban "behavazódtam" és ebből kifolyólag csak olvasgattalak benneteket.
Érdekes dolog, ahogy nálunk - és ez megint jellegeztes magyar dolog - a nagy lakossági szolgáltatók végzik a dolgaikat. Ez az almérős hercehurca már megint megmosolyogtatóan bosszantó. Mint általában minden monopol helyzetben levő szolgáltató, annak érdekében, hogy még az utolsó fillérek is becsörgedezzenek a kasszájába - ami amúgy sem veszteséges -, nem általlik tolvajnak nézni az összes fogyasztóját. Pedig csak józan ésszel kellene gondolkoznia. Ha támogatja a csatornadíj nélküli locsolást - azzal, hogy a felszerelt mellékvízmérőre nem számol csatorna díjat, amennyiben a vételi hely valóban nem rendelkezik csatorna elvezetéssel - akár még több bevételre is szert tehet, azon egyszerű okból, hogy a kerti locsolás költsége alacsonyabbá válna. Talán számolnia és gondolkodnia kellene néhány vízművesnek.
De még a régiónkénti kezelése is változó. Nálunk példáúl kijöttek, megnézték a helyszínt, feltették az általam vásárolt mérőt, leblombálták majd jónapot kívántak és elmentek. Nem csináltak ügyet belőle, mivel gondolták (?), vagy eszükbe sem jutott, hogy lennék olyan hülye, hogy majd a slaggal öblítem le a WC-t, estleg fürdök meg vele este. Az ilyen extrém ötletekkor szokot bennem megfogalmazódni, hogy esetleg mindenki magából, saját szokásaiból indul ki, azokból meríti gondolatait.
Azért sok sikert és kevesebb bosszankodást kívánok a vizesekkel küszködőknek. Szurkolok nektek, hogy végül győzzön az igazatok, és olcsóbban, ha nem is ingyen ;) tudjatok locsolni.

Indaxli

Indaxli Creative Commons License 2003.05.16 0 0 816
Hi All!

Na és akkor erre mondják, hogy hol az ártatlanság vélelme.
Hát itt mindenki bűnös feketéző, maffiózó ? :)

Indaxli

Előzmény: kígyószisz (806)
kígyószisz Creative Commons License 2003.05.16 0 0 815
Zseni vagy!!! Köszi :-)))) Előbb meg kell tudnom, mi a helyzet a Főv-ban (mert a főmérnök aszonta, hogy azért nem, mert ők sem), sajnos, az ismeretségem már megszűnt a Főv. Vízműveknél. És akkor aztán.... Te is ott kezdd, a Vízműveknél, mert ugye, a csat. díj azután megy. De hogy a Főv. Vízművek és az FCSM Rt. nyereségesek, az biztos, tiszta hülyeség az egész.
Előzmény: rferi (814)
rferi Creative Commons License 2003.05.16 0 0 814
Közben letöltöttem a rendeletet a minisztérium honlapjáról.
A 24.§ is érdekes:
(1) bek.:A szennyvízelvezetési helyről a szennyvízelvezető műbe kerülő szennyvíz mennyisége méréssel, mérés hiányában pedig az adott helyen fogyasztott (számlázott) vízmennyiség alapulvételével állapítható meg.

de a (4) bek szerint:
Nem vehető figyelembe a szennyvíz mennyiségének meghatározásánál:
(d)a külön jogszabály felhatalmazása alapján kihirdetett jogszabályok szerint az év meghatározott időszakában locsolási célú felhasználásra figyelembe vett ivóvízmennyiség, amely nem lehet kevesebb mint az adott időszakhoz tartozó vízhasználat 10%-a.

Már csak a mellékmérővel igazolni kell a locsolást, és (szerintem) be is kerítettük az ellenséget!

Egyébként pesten most valahol 350Ft/m3 körül van a díj és majdnem fele-fele a megosztás a két tétel között

kígyószisz Creative Commons License 2003.05.16 0 0 813
600 nm-es kertem van, viszont szeles helyen és elég napos. A föld pedig nem tartja meg a vizet, azaz amolyan "homokos vályog", vagy hogy is hívják. Tehát locsolni kő.
A mellékmérőnek nincs értelme, ha a szolgáltató nem járul hozzá, hogy külön bontsák a dolgokat, azaz hogy arra, a mellékmérővel szerelt részre ne fizess csat. díjat. Akkor tök fölösleges beruházás.
A csatornadíjat MINDIG és mindenütt a vízszámla alapján számolják. Főszabályként annyi a csatornadíj, mint amennyi vízhasználatot mutat a vízóra. Nálunk (Érden) így van. Ha normális a szolgáltató (pl. Szentendre), ott a mellékmérős használatra csak vízdíjas szerződést kötnek, csat. díjat nem számítanak fel. A fővárosban általában szintén a vízdíj a csatornadíj alapja, de nyáron az utóbbiból adnak kedvezményt, feltételezve a locsolást. Ott is utána kéne járni, hogy mi a helyzet, ha mellékmérőt rak fel az ember.
Ez az egész mellékmérős dolog elég új és mivel nem írja elő a jogszabály, hogy ilyenkor a számlázással mi a szolgáltató kötelezettsége, mint látod, képesek vele vissza is élni. Meg gyanusítgatni... Hát, ez fáj a legjobban.
Előzmény: csinnnKA (811)
4RESK Creative Commons License 2003.05.16 0 0 812
csinnnKA, potyoro köszi a válaszokat...

csinnnKA Creative Commons License 2003.05.16 0 0 811
Ez a 10 rongy nagyon durva! :-/
Mondjuk a 35 m3 sem kevés. Mekkora kerted van? :-)
Figyi, pénzügyileg hogy néz ki (sajna nem tudom) a vízdíj és a csatornázási díj aránya?!
Magyarán: mivel nagyobb kertbe költözünk hamarosan (valószínűleg), ahol többet fogok locsolni, megérné-e egy ilyen külső vízcsapra szerelt óra?
Előzmény: kígyószisz (809)
rferi Creative Commons License 2003.05.16 0 0 810
Köszönöm a választ, utána fogok érdeklődni a jövő héten.Teljes mértékben egyetértek veled, sajnos ott packáznak velünk, ahol csak tudnak!

rferi

Előzmény: kígyószisz (809)
kígyószisz Creative Commons License 2003.05.16 0 0 809
A jogszabály száma: 38/1995. (IV.5.) Korm. sz. rendelet 18.§-a, ez utóbbi nemrég (kb. másfél éve) módosult. Eszerint kötelező felszerelni a mellékmérőt, ha kéred, de nem kötelező megosztani a szolgáltatást (magyarul: nem jelenti azt, hogy arra feltétlenül nem kell csat. díjat fizetni). Csak életszerűtlen, nemde, hogy a kerti csapos mellékmérőre, ha a kerti csap nincs összekötve a csatornával, vajon miért kellene olyan szolgáltatást fizetni (a hangsúly a szolgáltatás szón van), amit nem veszel igénybe.... Emiatt több szolgáltató - pl. Szentendrén - ilyen szerződést kötött a mellékmérőre, azaz, ha a kerti csap nem volt bekötve a csatornába, akkor e mellékmérős szolgáltatásra nem számítanak fel csat. díjat. Ahogy az már normális is...
A szolgáltatók ezt nem ajánlják maguktól. Te próbálkozz a Vízműveknél!!! Kíváncsi vagyok, mi lesz.
Ugyanis a kötelezettség nem áll fenn a jogszabályban a szolgáltatás kötelező megosztására (azaz a csat.díj elhagyására), ezért ilyen gonoszak némelyek, mint Érden is. Egyébként Érden most emelték a víz- és a csat. díjat és 424 Ft lett egy köbméter!!!! Kb. 25 köbméter havi kilocsolásával számold ki, mennyit fizetek olyan szolgáltatás után, amit nem kapok meg!!!
Ráadásul ilyen piszok módon beszélnek az emberrel! Most már el vagyok szánva, hogy ha kell, akár pereskedni is fogok, állapítsa csak meg a bíróság, jogos-e olyasmit számlázni, amire nincs fogyasztás. Azt pedig, hogy csalok-e vagy sem (egyébként ez úgy ért, mint egy becsületsértés), nekik kéne bizonyítaniuk, én állok elébe!!! merthogy nem szokásom ám csalni!
Előzmény: rferi (808)
rferi Creative Commons License 2003.05.16 0 0 808
Elnézést, hogy csak úgy belepofázok, de megtudhatnék egy kicsit többet erről a jogszabályról valamit? Pl. a számát?
Merthogy talán utánanéznék, nálunk XVI.-ban mi a helyzet, hasonlóan járnak-e el, mint veled.
Havonta kábé 20m3 amit "megiszunk", a többi 70 a locsolásra megy.A csatornadíjkülönbözet kábé 12ezer volna, szóval elég hamar megtérülne egy mellékmérő...
Persze értem én, hogy ez csak nekem érdekem, a csatornásoknak nem, de hátha ki lehetne verekedni itt...

rferi

Előzmény: kígyószisz (806)
csinnnKA Creative Commons License 2003.05.16 0 0 807
Megfontolom, köszi! :-)
Előzmény: kígyószisz (805)
kígyószisz Creative Commons License 2003.05.16 0 0 806
Kedves Indaxli! Ne tudd meg, mi történt velem. Utánanéztem annak, amit írtál: tényleg van jogszabály arra, hogy mellékmérőt lehet (sőt, kell, ha a fogyasztó kéri) szereltetni a kerti csapra és ezáltal a szolgáltatást meg lehet osztani. Az érdi vízművek főmérnöke közölte velem: ez csalásra adna alkalmat, pl. a slagot bevezetném a házba és abból tölteném meg a fürdőkádat, sőt, azzal használnám a WC-t, ezáltal felszereli, ha akarom, a mellékmérőt a kerti csapra, mégis kellene ugyanúgy csat.díjat fizetnem, mert ismeri ő ám az ilyen csalókat!!!
Azt hittem, rosszul hallok :-(((
Ráadásul az ablak kb. 2 méter magasan van, a kerti csap kint, - elképzeltem magam, ahogy a lakáson (a nappalin keresztül) a sáros cső végigmegy, előbb kint a falon, aztán bent a parkettán, csakhogy csalhassak 5-10 köbméter csatornadíjat, s ezzel jól érezhessem magam!!!
Teljesen magam alatt vagyok!!!
Előzmény: Indaxli (781)
kígyószisz Creative Commons License 2003.05.16 0 0 805
De azt még mérlegelned kéne, hogy az ún. zöldbeton (vagy gyephézagos beton, azt hiszem, ez a hivatalos neve), bármennyire szép és klassz színű - szerintem szánd rá azt a kis különbséget, mert a szürke, az randa - , nem jól járható. Nyomja a lábat. Tudom, mert nálunk is volt (most útszegély lett belőle, szétvágva, arra is jó), most ippeg szintén bevonatos beton járólap lett lerakva (ritkásan, olyan ugri-bugri távolságban), mert a hézagos betonba besüpped a láb, feljön a sár, stb. A beton járólapok is kaphatóak mindenféle színben, illetve mintában, kevesebb is kell, és az áruk kb. 800 Ft/db. Ezt ajánlanám inkább Neked.
Ez alá is kell sóder, persze.
Előzmény: csinnnKA (787)
kígyószisz Creative Commons License 2003.05.16 0 0 804
A fűbetonnak kb. 500 Ft darabja, tényleg bármerre kapható (az osztrák a legjobb minőségű állítólag). Az OBI-ban van legalább 3-4-féle mintázatban és fajtánként többféle színben is, nyilván kicsit drágábban (van pl. olyan, ami mintha murvával lenne szórva, azaz mosottkavicsos, van vöröses színű, ami a térkövek színére hasonlít, stb.). Kicsi sódert szerintem a sóder-homok-stb. kitermelő telepeken, pl. a Duna-parton lehet kapni, zsákban is, bár annak a zsáknak a megemelése nem nőnek való. Ha van zsákotok, meg is töltik. Ilyen telepek vannak szép számmal mindenütt a Duna mentén.
Előzmény: csinnnKA (793)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.16 0 0 803
Majdnem minden település környékén található "betongyár". Ott még olcsóbb ez a fűbeton. De most már biztosan írhatom: írd be a Google-a: kertépítés. Elvisz egy csomó helyre, ahol ilyesmivel foglalkoznak.
Előzmény: csinnnKA (801)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.16 0 0 802
Én is!
Előzmény: csinnnKA (801)
csinnnKA Creative Commons License 2003.05.16 0 0 801
Köszike! :-*
Meg fogom nézni (bár sejtelmem sincs, hogy a környékünkön hol van Tüzép, de majd megnézem a muflonkönyvben)! Egy-két ezer forintot megér a dolog, csak ugyi attól ijedtem meg, hogy sódert kis mennyiségben talán sehol sem lehet kapni. Örülök, hogy igen! :-)

Potyoro!
REmiltem! :-*

Előzmény: Thor (799)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.16 0 0 800
Küldök emilben képet!
Előzmény: csinnnKA (798)
Thor Creative Commons License 2003.05.16 0 0 799
Fűbetont+(kétszer szitált) sódert TÜZÉPeken lehet kapni olcsón, a barkácsáruházak kicsit drágábbak. Mlékeim szerint a lyukaskő darabja 120-200 Ft körül volt, igaz ennek pár éve már.
csinnnKA Creative Commons License 2003.05.16 0 0 798
Rendicsek! Köszi! :-*
Előzmény: Törölt nick (797)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.16 0 0 797
Mégsem jó a Google! Keresgélj inkább személyesen!
Előzmény: Törölt nick (796)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.16 0 0 796
Csináltam még képeket, csak nem tudom felrakni a kep.tar-ra. Nagy barkácsáruházakban kapható a fűbeton, szerintem finom sóder is. És vannak kertépítő üzletek is! Fűbetont a készítőknél is vehetsz, javaslom a Google keresőjét a megtalálásukra! Tamás
csinnnKA Creative Commons License 2003.05.16 0 0 795
Én úgy tudom, hogy IGAZ!
Másrészt az egészséges magból kikelt, rendszeresen locsolt, később rendszeresen nyírt fű fiatalon még olyan egészséges, hogy az első évben talán nincs is szüksége semmiféle műtrágyára vagy hasonlókra! :-)
(forrás: a füves könyvem... hadd ne tudjam fejből a címét, valami "Fűápolás, gyepgondozás" vagy ilyesmi.)
Előzmény: 4RESK (792)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.16 0 0 794
Fél éves volt, amikor megkapta az első adagot, megerősödött tőle. Csak nem szabad túladagolni! Az "aranylövés" veszélyes! :-))))
Előzmény: 4RESK (792)
csinnnKA Creative Commons License 2003.05.16 0 0 793
Jó ötlet (és persze magamtól nem tudtam volna, mert ilyenekben elég béna vagyok).
De honnan vegyek kevés és finom sódert? (mármint a fűbeton alá)
Ja, és egyébként mennyibe kerül ezeknek darabja? (Merthogy költözés után küszöbrágás lesz egy ideig... 10 millát veszünk fel bankkölcsönként!) :-O
Előzmény: Törölt nick (789)
4RESK Creative Commons License 2003.05.16 0 0 792
Sziasztok!

A köv. kérdésem lenne. Igaz az, hogy az egy évesnél fiatalabb füvet nem szabad mütrágyázni (fű műtrágya), mert kiég a fű tőle?
A válaszokat előre is kösz...

Tozatu Creative Commons License 2003.05.16 0 0 791
Huhh,megkönnyebbültem.>:)
Előzmény: Törölt nick (790)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.14 0 0 790
Műtrágyázás után néhány napig nincs rohanga! Később a fű már feldolgozza a nitrogént, eddig még nem volt gond!
Előzmény: Tozatu (788)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.14 0 0 789
Az csak egyszerű fűbeton! Csak arra vigyázz, hogy ha kijelölöd és kiásod a helyét, tegyél alá pár centi finom sódert, az meggátolja, hogy megsüllyedjen!
Előzmény: csinnnKA (787)
Tozatu Creative Commons License 2003.05.13 0 0 788
És a malacka bírja a pétisót?
Előzmény: Törölt nick (786)
csinnnKA Creative Commons License 2003.05.13 0 0 787
Potyoróék!
Nem horror, csupán néhány tipp a "Hogyan nyírjuk ki szomszédunk idegeit" c. továbbképző anyagból. :-)
Más: szívesen lennék én is tengeri malac a füveteken, gyönyörű!!! Viszont épp azt hagytátok le a képről, ami perpill legjobban érdekel, az a kis köves minta a gyep közepében. Ha költözünk, akkor hamarosan egy aligvetett, aligfüvesített, viszont tavaly felásott és felfrissített földű kert tulajdonosa leszek, úgyhogy a füvesítésben szerzett tapasznyalataimat és előmenetelemet jól fogom tudom hasznosítani az új helyen... ámde! Ahogy most elnéztem a képeiteket, arra gondoltam, milyen pofás lenne valamilyen -nem giccses, de jópofa és mindenképpen praktikus- mintát beletenni kőből. Körülötte meg nőhet a gyep. S akkor nem is tapicskolnám úgy össze! Hm?! Megoldható egy fotó a kőmintáról??????? :-*

Taramiram!
Ki kell, hogy ábrándítsalak! Amikor azt mondtam, hogy mostanság egész nap ebben gyönyörködök, akkor azt szó szerint gondoltam. Tehát az a csodaszép magnólia igazából a munkahelyi ablakom alatt van... sajnos! (sóhaj) :-)))

Előzmény: taramiram (785)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.13 0 0 786
Ez a tengerimalacaink futtatója. Ma adtam neki pétisót, utána jól meglocsoltam. Beszélgettem is vele, talán meghálálja! [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
taramiram Creative Commons License 2003.05.13 0 0 785
"lakáscserébe, úgyhogy könnyen előfordulhat, hogy hamarosan (mondjuk jövő tavasszal) kezdhetem az egészet előlről egy új helyen! :-|"

Ej, ej, de sajnálnám azt a szép magnóliát!

Előzmény: csinnnKA (783)
potyoroné Creative Commons License 2003.05.13 0 0 784
Nem is tudtam,hogy a horror topicba csöppentem:-)
Előzmény: csinnnKA (783)
csinnnKA Creative Commons License 2003.05.13 0 0 783
Ákos, ne tégy már tönkre!
Azt egyetlen szóval sem mondtad, hogy a szomszédodban is egy méter magas a gaz! :-))))
Mert ha kiemelten gányadék az egész, akkor esetleg lehet valamit kavarni az önkormányzatnál. Ha "csak" elhanyagolt, ronda, esetleg pongyolapitypangos mező, az ellen SEMMIT nem tehetsz jogilag. Esetleg tényleg ököljog... kutya-macska megmérgezése... sósavas locsolás a szomszédba... :-)

Taramiram & Indaxli!
Köszönöm, sokat dolgoztam vele! :-)
Igen, most már megnyugodtam... hacsak az nem nyugtalanít, hogy nagy bizonytalanul fél lábbal belemásztunk egy lakáscserébe, úgyhogy könnyen előfordulhat, hogy hamarosan (mondjuk jövő tavasszal) kezdhetem az egészet előlről egy új helyen! :-|

Előzmény: Kenderice Ákos (779)
snejderfáni Creative Commons License 2003.05.13 0 0 782
Sziasztok,

Lehet-e most gyeptéglát telepíteni? Vagy már nagyon meleg van hozzá? Csak egy pici előkertünk van, már többször próbálkoztunk a füvesítésével, de nagyon meszes, kavicsos a talaj, arra gondoltunk hátha a gyeptégla/gyepszőnyeg megmaradna. Mire kell a telepítésnél odafigyelni?

Előre is köszönöm a segítséget.
snejderfáni

Indaxli Creative Commons License 2003.05.13 0 0 781
Hi All!

Szép a füved. :)

Most már megnyugodtál? :)

Indaxli

Előzmény: csinnnKA (775)
taramiram Creative Commons License 2003.05.12 0 0 780
Húha!:-)
Tényleg szép.
Előzmény: csinnnKA (775)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2003.05.12 0 0 779
Van az egyik rokonomnak egy fél telke messze a lakóhelyétől. A telek másik fele egy helyi lakosé.
Az önkormányzat minden nyáron küld egy felszólítást amiben az áll, hogy a rokonomnak kötelessége "rendbe tenni" a telket. Nem emelték ki, hogy pl: parlagfű miatt. Csak azt nehezményezték, hogy nagyon magas a növényzet, és le kell kaszálni.
Na most van rendelkezés vagy nincs?
Előzmény: mamuth1 (778)
mamuth1 Creative Commons License 2003.05.12 0 0 778
ököljog :-) pitypangja akárkinek lehet szerintem, parlagfű írtására a helyi önkormányzat kötelezhet magánházaknál , még bírságolhat is, kérdés, hogy feljelented a szomszédodat??? "rossz szomszédság örök átok" de a "szonszéd fűje mindig zöldebb" :-)
Előzmény: Kenderice Ákos (776)
csinnnKA Creative Commons License 2003.05.12 0 0 777
Nincs olyan jogszabály (sem törvény, sem törvényerejű rendelet, sem alacsonyabb szintű), ami kötelező erővel előírná magánszemélyek részére kertjükben a gyomirtást.
Tudom, hogy nem vigasz, de nálunk dettó ez a helyzet, egyik oldalról nád, az oké, bár alatta elég gané... másik oldalunkról szépen gondozott kert, az meg totál rendben van. De a kertvégi szomszédunktól dől át a gyom a sziklakertembe, mellesleg a "kertjükben" (amit én inkább neveznék vadvirágos rétnek) bármikor garantáltan mínium egy kiló pongyolapitypangot össze lehetne gyűjteni. Csakhogy a tulajék sosem nyírnak füvet... egyáltalán nem... mert hogy nincs is fűnyírógépük (gondolhatod! 200-as telek fűnyíró nélkül!).
Úgyhogy más is szenved a "rendetlenektől". Jogszabályi védelem pedig nincs, kizárólag parlagfűre! :-/
Előzmény: Kenderice Ákos (776)
Kenderice Ákos Creative Commons License 2003.05.12 0 0 776
Nekem is már elég szépen eltűntek a téli foltok.
Viszont van egy másik nagy problémám. A három szomszédom közül kettőnél is zöld a kert, csak nem ilyen értelemben.
Hatalmas pitypangok, parlagfüvek és egyéb, hasonló kategóriába eső nyalánkságok fordulnak elő. És a szél az fújdogál. Magvakat is. Az én kertembe, ahol is az állandó öntözés hatására szépen ki is kelnek.
Kérdés: Mit csinálhatnék hivatalos úton, hogy ezt az állapotot meg lehessen szüntetni? ("Glialkával öntözzél" tanácsokat kéretik mellőzni!)
Van erre valamilyen előírás, törvény?

Ákos.

csinnnKA Creative Commons License 2003.05.12 0 0 775
Dicsérjétek már meg a füvemet! :-)))
Alig egy hónapja még elég viharvert volt (gyomirtás után sok elhalt, elsárgult pongyolapitypang-mező)... most pedig már szép lassan kezdenek eltünedezni azok a foltok, kibújtak a szép új füvecskék, még egy-két hét, és teljesen egybefüggő, dús, zöld gyepem lesz! :-)
A Calcurea csodát tett, köszönöm a tippeket még egyszer! :-*
Íme! :-)
csinnnKA Creative Commons License 2003.05.09 0 0 774
Sziasztok! :-)

Most látom, hogy húsvét óta be sem jelentkeztem ide.
Pedig annyit, de annyit dolgoztam a gyepemmel! :-)
Jó volt a Calcurea, mert a pongyolapitypang kb. 90 %-át eltüntette.
Most már csak olyan kevés van, hogy ha néha itt-ott felüti a fejét, boldogan szedem ki kézzel.
Aztán az elhalt gyomokat kiszedtem, a kevés fogú, de erős kapircolómmal kicsit megfésülgettem, és fűmaggal elkevert földet hintettem a tetejére: jelentem, épp tegnap este néztem, hogy már nálunk is kidugták az fejüket az első "gyerekek". Ha pár hét alatt ezek a most még mindig "foltok" benőnek, akkor idén tényleg csudaszép gyepem lesz, érdemes volt (és "van") gyepszellőztetni, gyakran nyírni, sokat locsolni, gyomírtani... szóval foglalkozni vele. Most már csak a nagy nyári fűkiégésektől félek (meg hogy nehogy jöjjön megint valami állat alulról vagy felülről, aki lyukakat vagy turzásokat csinál a kertemben). :-)

Most egyébként kb. ilyen (jelentem, ezt tegnap délután fotóztam): a kis huncut feketerigó épp egy ilyen "utókezelt" területen csípett ki a földből egy hercig földigilisztát! :-)

Thor Creative Commons License 2003.05.08 0 0 773
A rézsűkön szerintem jobban jársz valami apró kúszó- v. talajtakaró növénnyel, legalább nem kell a fűnyírót meredeken föl-le tolni.
Előzmény: najsebva (772)
najsebva Creative Commons License 2003.05.08 0 0 772
Thor,
kösz, belevágok.

kígyószisz,
ne aggódj :)), nekem is biztos, hogy ősszel pótolni kell bizonyos foltokat, valamint van egy viszonylag árnyékos rézsű, ami teljes csőd, meg van kétféle idegesítő gyom, amit egyfolytában szedegethetek.
De azért egy 10*10m összefüggő részen valóban biztató állapotok uralkodnak.

Előzmény: kígyószisz (770)
Thor Creative Commons License 2003.05.08 0 0 771
Már nyírhatod, de eleinte a hosszának 1/3-ánál többet ne nyírj le belőle.
Előzmény: najsebva (768)
kígyószisz Creative Commons License 2003.05.08 0 0 770
Húúúúúúúúú, de irigy vagyok!!!! Az én hasonlóképpen ekkor telepített füvem hiányos, azaz itt-ott nőtt csak ki, s ami kinőtt, az is kb. 4-5 cm magas. Brühühühü :-((((
Előzmény: najsebva (768)
kígyószisz Creative Commons License 2003.05.08 0 0 769
Úgy látszik, elszállt, amit írtam a Hess-vakondokról. Szóval: az van ráírva a dobozára, hogy nem szabad nedvességgel együtt alkalmazni, mert akkor hatását veszti. Most locsoljak, vagy vakondot irtsak? Úgy látszik, a kettő együtt nem mén.... Neked mi a tapasztalatod ezzel?
Előzmény: TREWQ (757)
najsebva Creative Commons License 2003.05.08 0 0 768
Szervusztok,
mit gondoltok, friss telepítésű, április 15. körül vetett füvemet, ami most 7-8 cm magas, mikor kell először lenyírnom? És mekkorára? És aztán milyen gyakran nyírjam?
Előre is kösz a válaszokat.
kígyószisz Creative Commons License 2003.05.08 0 0 767
Nálam is a bodzabokor közelében túr-fúr a vakondcsalád egyik része. A másik a folyamatosan locsolt, nemrég telepített, most növögető fű kellős közepében. Most már én is azt mondom, hogy ki kellett volna bírni a nyarat (na de az egészet?) töküres területtel talán - igaz, akkor tele lennénk gyomokkal, az sem jó ám - , mindennap tudok azonban locsolni, csak a vízóra látja kárát, na, meg a pénztárcánk. Ősszel felülvetem. Csak az a vakondok-család!!!...
Előzmény: beyaaa (758)
mamuth1 Creative Commons License 2003.05.08 0 0 766
Nálunk is volt ilyen meztelencsigapara, de vettünk valami granulátumot, szétszórtuk és eltüntek.
Előzmény: beyaaa (765)
beyaaa Creative Commons License 2003.05.08 0 0 765
az érdeklődőknak szivesen felajánlom a teljes csigaállományomat, amennyiben jönnek, összeszedik és nem kell látnom, amint épp elfogyasztják ...:)))

( de nagyon buta csigákról van szó, eleddig általában a telket jobbról határoló patakba, vagy a balról határoló aszfaltútra szoktam őket kidobálni, humánusabb pillanataimban a lakatlan szomszéd kertbe - ha kis sütnivalójuk lenne, akkor szépen ottmaradnának, mármint a szomszédban, a békés egymásmellett élés elve alapján...de nem! Nem létezik, hogy ennyien legyenek, úgyhgy gyanakszom, hogy visszamásznak!! )

B.

Előzmény: mamuth1 (759)
beyaaa Creative Commons License 2003.05.08 0 0 764
Halihó!
sajnos én is erre jutottam, de még megpróbálom bevetni a titkos fegyvert : a szomszéd ui. helyi lakos, megpróbálok vele vmilyen előremutató megállapodást kötni...Az egyik szomszédban van egy automata locsolórendszer, csak annyit kell csinálni, hogy az ember bekapcsolja, majd kikapcsolja az áramot, a cucc lelkesen locsol ( ezt lényegesen egyszerűbb a szomszédtól kérni! ), lehet, hogy ez lenne a járható út. Kérdés, ha valakinek van infója, hogy vajon mennyibe kóstál egy ilyen felszerelés alaphangon?
köszi!

B.

Előzmény: TREWQ (762)
TREWQ Creative Commons License 2003.05.08 0 0 763
Most nezem, hogy rosszat irtam..
Szoval szeptember kozepen, vegen kell fuvet vetni..
Előzmény: TREWQ (762)
TREWQ Creative Commons License 2003.05.08 0 0 762
Szeva mindenki!

Folyamatos locsolassal kapcsolatban 1 jarhato ut van: osszel, oktober kozepen kell vetni! Ilyenkor kevesebb viz is eleg, nem szarad ki a talaj es ha szerencsed van, tobbnapos eso is lesz.
A tavaszi fumagvetest felejtsetek el!

Tudomasul kell venni, hogy a hetvegi telkek fuve csak akkor lesz megfelelo, ha valaki ott elore van bizva, aki meg tuggya locsolni, legalabbis az elso evben...

Bocsesz, nem akarok oktatni senkit se, de szerintem ez van.
Tapasztalatbol tudom, hogy nyaron dogmelegben (mint amilyen most is van), ha nem locsolok ketnaponta, akkor a fu siralmas allapotba fog kerulni, elszarad, mint a koro, csunya lesz, kellemetlen kemeny lesz stb...Ha meg huzamosabb ideig nem locsolom, akkor talan az egesz tonkremehet, lehet ujratelepiteni. Monggyuk szerintem a legalabb egy eves fu mar eleg ellenallo, sokmindent kibir. Persze a fajtajatol is fugg, mindenesetre ontozni kell.

Legjobbakat: TREWQ

taramiram Creative Commons License 2003.05.07 0 0 761
Szia Beyaaa!
Nekem is hétvégi telkem van. Irigylek is mindenkit, aki akkor locsol, amikor csak akar. A tavaszi fűvesítés nálunk még sosem sikerült, ha kihajtott, akkor is kiszáradt a tavaszi nagy szárazságban. Próbálkozz inkább majd ősszel, augusztusban, sanszosabb.
Thor Creative Commons License 2003.05.07 0 0 760
Füvesíteni lehet bármikor amikor nem fagy, vízmennyiség kérdése az egész. De olyan évszakot nemigen találsz, amikor locsolás nélkül sikerülne. A heti egy, kampányszerű nem elég, csírázás közben a fűmagokat folyamatosan nedvesen kell tartani. Másik megoldás, hogy megszervezed, hogy távollétedben naponta essen az eső, de sajna úgy látom, hogy ezt sem tetted meg :)
mamuth1 Creative Commons License 2003.05.07 0 0 759
A csigákat petrezselymes vajon megpirítod... :-)
beyaaa Creative Commons License 2003.05.07 0 0 758
Sziasztok!
Úgy látom, itt már többen eljutottak abba az irigylésreméltó állapotba, hog yzöldet lát a szemük :)) Sajna, önhibámon belül, azt hiszem eddig eléggé elcsesztem a füvesitési kisérleteket, hoyg egész pontos legyek, locsolási gondjaim vannak. Minden más részlet azt hiszem stimmel. Nem tud valaki arra ötletet, hogy mit tehenék a fű kihajtása érdekében, ha hétvégi telken próbálkozom vele, vagyis a folyamatos locsolást egyszerűen enm tudom megoldani, csak hétvégén, kampányszerűen?
Az első körös vetési kisérlet szerintem hamvába holt, legalábbis múlt hétévégn csak kisebb csomók nöttek ki, azt gondolom ez még a tavalyi, a gazolást , kapálást túlélő fű - érdemes még egyszer mostanában nekifutni? Van még vajon esély??
Vakondok - azt nem tudom, hogy mit szólnak a bodzaág leszúrásáhot, de nálam a bodzabokor mellet 2 méterre vigan fúrnak a Mesterek....( viszont engem egyelőre a csigák jobban idegesitenek)

Előre is NAGYON köszi, ha valakinek van valami varázs-ötlete, ráolvasása, vagy bármi előremutató gondolata!

B.

TREWQ Creative Commons License 2003.05.06 0 0 757
Megkerestem a szert: HESS a neve, BAYER gyartmany es dohanylevel por meg ilyesmi van benne.

Minden masnap locsolok ezerrel....

Előzmény: TREWQ (755)
MiCKEY Creative Commons License 2003.05.05 0 0 756
Csak az a gond hogy a vakondok is olvassa ezt a topicot :)

Nem semmi vizet kell ebben a korai melegben kilocsolni, hogy frissen vetett javítás ne szenvedjen. Lassan venni kéne vízművek részvényt ;)
MiCKEY  

TREWQ Creative Commons License 2003.05.05 0 0 755
Hmm..erdekes, nekem sikerult elkergetnem, pontosabban jobbnak latta, ha athuz a szomszed kertjebe :))
Nem is nagyon kuzdottunk egymassal...holnap beirom a szert.
Nalunk nagy kart okozott, mer a telkunk ala belog a szomszed pinceje es a vakondokok jaratain a tavalyi nagy zuhik vize szuperul, ahogy kell befolyt a pincebe. Megprobaltuk eltomiteni, de a kov. zuhinal ujra befolyt. A legutolso musorszamkent 5 kobmeter(!) foldet vitt be a viz a pinyoba. Na erre marhara beragtunk es kikialtottuk vakonkokekat osellensegnek. Na ekkor vettem a szert..Kiastam a csatabardot es gyoztem!
Előzmény: Thor (754)
Thor Creative Commons License 2003.05.05 0 0 754
Nem tudom, hogy kik hintik azt az információt, hogy a vakond ellen lehet valamit tenni, de szólok, hogy ez hiú ábránd, ne dőljünk be a gaz imperialistáknak! A földalatti mozgalmak mindig élni fognak! :)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.05 0 0 753
Majd nem ott fog túrni, ahol a bogyó van, hanem mellette! :-))))
Előzmény: onobody (748)
Indaxli Creative Commons License 2003.05.05 0 0 752
Hi All!

Fehér színű?
Mert akkor ismerem. :D

Szépen ki fogja pöccinteni a túrás tetejére, röhög rajtad egyet, aztán folytatja a munkáját. Téged meg majd szét vet a düh, hogy ez sem jött be, pedig mennyi pénzt kidobtál rá, és azt mondták, hogy tuti a szer.
Kipróbáltam én is.

Más.
Sarjad az újjulat!
Kb. egy hete felülvetettem a foltjaimat, és örömmel jelentem, hogy szorgalmas munkám eredménye kezd mutatkozni. A foltokban sűrű tömött szálakban meredezik az új fű.
Jó érzés most már látni is, azt amiért mindennep "nyargalásztam".

Indaxli

Előzmény: onobody (748)
onobody Creative Commons License 2003.05.04 0 0 751
Igen maradok , leveledet is megkaptam ,
ugy rémlik válaszoltam is rá .
Üdv onobody
Előzmény: taramiram (750)
taramiram Creative Commons License 2003.05.04 0 0 750
Remélem, most már maradsz. Levelem megkaptad? (jó régen)
Előzmény: onobody (749)
onobody Creative Commons License 2003.05.04 0 0 749
Szia taramiram.
Végre megoldodott a gondom , van már internetem !
Onobody
Előzmény: taramiram (747)
onobody Creative Commons License 2003.05.04 0 0 748
Sziasztok !
Vettem valami csodabogyokat vakond ellen ,
most van tesztelés alatt.
Büdös , és be kell rakni a járatába .

Én már mindent kipróbáltam , szerintem nincs megoldás , csak a dinamit!

Üdv Onobody

taramiram Creative Commons License 2003.05.04 0 0 747
Ja, vagy csak azt mondjuk: hecserli. :-)
Előzmény: Thor (746)
Thor Creative Commons License 2003.05.04 0 0 746
Sőt! Az is jó álítólag, ha krétakörben fekete kakast áldozunk és sámánéneket dúdolunk hozzá! :)
taramiram Creative Commons License 2003.05.04 0 0 745
Azt olvastam egy bio könyvben, hogy bodzaszálat kell tenni a vakondtúrásba. Állítólag elriasztja őket. Még nem próbáltam, de hátha.
Előzmény: Indaxli (741)
Thor Creative Commons License 2003.05.04 0 0 744
Hihi! :)
Előzmény: potyoroné (743)
potyoroné Creative Commons License 2003.05.04 0 0 743
Ismerősünk most adta el a telkét.Amióta ismerjük őket,állandó harcban állnak a vakondokkal.Mindenféle trükköt megpróbáltak,hogy megszabaduljanak tőlük,nem sok sikerrel.Most,hogy eladták a telket,ajándékba kaptak tőlünk egy vakondtúrás-tortát,nehogy hiányérzetük legyen.Nagyon kiakadtak tőle.
wilard Creative Commons License 2003.05.02 0 0 742
Azt gondolom igen. Nagy kérés lenne.:))
A földkupacok elrendezését nálunk a négy lábúak megoldják:(
Mi több, egy kicsinyt még nagyítanak is rajta.
Indaxli Creative Commons License 2003.05.02 0 0 741
Hi All!

De nem csak az ebek, hanem a vakondok is.
A ma reggeli " gyepszemlekor" ismét dühös lettem - majd végigondolva tehendőimet, csak egyszerűen elkeseredetté váltam. Három darab volt. Hozzávetőleg teniszlabda méretüek - ekkorával mégy szerencsésnek is mondhatom magam.
Körbejártam mindegyiket, nézegettem, méregettem öket. A tetejük száraz volt, ami további aggodalmakat keltett bennem. Fogtam a lombseprűt - az a hosszú szálú, legyezőalakban kötegelt, vékony fémszálú gereblye féleség - és több irányból széthúztam a halmokat. A kupacok belseje nedves földből állt, így az iménti aggodalmam elmúlt, valószínüleg csak régiek a túrások. Ám észrevettem egy érdekes dolgot. A nem éppen hatalmasnak nevezhető túrásokból - méretükhöz viszonyítva - tekintélyes mennyiségű kavics került elő. Körülbelül egy maréknyi túrásonként. Erősen törtem fejemet és arra a megállapításra kellet jutnom, hogy kis ellenségeim inkább mondhatóak a szövetségeseimnek. Akkurátusan összegyüjtik a nem kívánatos kavicsokat a gyep alatti területről, és helyes kis csomagocskában kínálják fel nekem. Miért jó ez? Azon túl, hogy lazítják a talajt a fűnyíróra is veszélyes köveket egy helyre pakolják. Amit én vetés előtti terepmunkákkor nem tudtam kirostálni, azt ők most megteszik.
Azért jobban örülnék, ha a földkupacokat is el tudnák rendezni maguk után. Vagy ez már túl nagy kérés lenne? ;)

Indaxli

Előzmény: wilard (740)
wilard Creative Commons License 2003.05.02 0 0 740
Kedves (In)daxli:)

Ha jobban belegondolsz, nem is olyan off a dolog, hiszen a fűápoláshoz szervesen hozzátartoznak kertünk lakói, így az ebek is.:)

Előzmény: Indaxli (738)
Thor Creative Commons License 2003.05.01 0 0 739
Na végre, mi is lenyírtuk ma, idén először.
Indaxli Creative Commons License 2003.05.01 0 0 738
Hi All!

OFF TOPIK!

Németjuhász, westi, meg egy uszkár keverék, amelyik inkább hasonlít törpe snauczerre.

Elég jámbot fajták, de hárman azért tudnak "jövés-menést" okozni.

ON TOPIK

Bocsánatot kérek mindenkitől, de lustaságom okán most így egyszerűbb volt válaszolnom. :)

Indaxli

Előzmény: wilard (737)
wilard Creative Commons License 2003.05.01 0 0 737
Milyen kutyujaid vannak?
Előzmény: Indaxli (734)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.30 0 0 736
Milyen jópofa, én tanácsolgatok mindenfélét, utána lemegyek pecázni, nejem pedig egész nap négykézláb mászkál a kertben. :-)))) Igaz, Neki ez olyan, mint nekem a lógatás.
Előzmény: KTa (735)
KTa Creative Commons License 2003.04.29 0 0 735
Ja. Én is megfogadtam potyoro tanácsát, és egyenként irtottam kapazinnal a csomós ebírt és társait.
Előzmény: Indaxli (734)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.29 0 0 734
Hi All!

Már három napja nem "nyúltunk" a topikhoz. De nem úgy a fűhöz, a gyephez. Vagy legalábbis gondolom, hogy erről lehet szó, mivel - magamból kiindulva - hasonló képpen cselekszem mostanában. Felszaporodtak a tennivalók. Fűnyírás - ismételten, idén már másodszor -, foltosodás javítása, locsolás. Ilyen dolgokkal teltek gyepkörüli napjaim, és mire a végére érek - ami a hétvége körül lesz - ismét kezdődik előről.
Igen, most már én is locsoltam füvet. Kellett. Porzott, mint a rónaság tikkasztó nyári hőség idején, és az is igaz, hogy eljött a várva várt eső, de mennyiségét nézve már nem volt megnyugtató.
Kevertünk egy kis homokot meg földet és a foltjaimat is kipótoltuk. Most szorgalmasan ápolgatom őket - minden nap meglocsolom kicsit, hogy nedves maradjon - és rimánkodom, hogy kutyáim elkerüljék, lehetőleg mindet. Az eltelt két napban még nem tettek kárt bennük.
Hát további jó fűvészkedést!

Indaxli

KTa Creative Commons License 2003.04.26 0 0 733
Ezek szerint én még jól is jártam azzal, hogy megmaradt. Pedig itt is nagy hidegek voltak, de ezalatt folyamatos volt a hótakaró. Tulajdonképpen nálunk a fű a kert nagy részében eredeti, őshonos fajokból áll. Ezért is sajnálnám ledózerolni. Csak ott terjeszkedik a tarack és egyéb gyom, ahol megbontották a növénytakarót az építkezésnél. Van benne pl. néhány árvalányhaj és sárga len (Linum flavum), ami védett növény egyébként.
Én is arra számítok, amit Tozatu ír, hogy a rendszeres nyírással a nemesebb fajok veszik át a terepet. Az eredetibb részeket pedig csak egyszer nyírtam tavaly tavasszal.
Előzmény: Törölt nick (731)
Tozatu Creative Commons License 2003.04.26 0 0 732
Van esőmérőnk,inkább bent kávézom,mint az esőben vonalzóval méricskéljek.;)
Ha nyírjátok füvet,előbb-utóbb legyengülnek a gyomok,sőt aszályban csk a tarackos rész lesz zöld,a többi sárga.
Előzmény: Indaxli (719)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.25 0 0 731
Sajna az én ősszel szépen kikelt füvem nem vészelte át ezt a rohadt telet, jó foltos lett a kert. De most valahogy nincs kedvem vetni, majd ha lent leszek legalább egy hétig. Mivel a locsolást nem szabad kihagyni!
Előzmény: KTa (730)
KTa Creative Commons License 2003.04.25 0 0 730
Ettől tartottam. Csak az a gondom, hogy még az ősszel telepített füvem is csak 3-4 cm, és minden gaz gyorsabban nő nála.
Előzmény: Törölt nick (725)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.25 0 0 729
Jó 5let, meg is teszem. Más kérdés, hogy a kert első részében az újonnan telepített fű még nem akar jönni, csak a hátsó részében (van a kettő között vadászkerítés is). Talán az előbbi árnyékosabb avagy szelesebb. De mondjátok: ugye, azért előbb-utóbb ott is megindul? Vagy nem?
Thor Creative Commons License 2003.04.25 0 0 728
Nem, nincs is most itthon :)
Azt hiszem, egy kicsit sokat beszéltünk mostanában mindenfelé vakondriasztóról, kutyariasztóról stb. és úgy állt össze hirtelen a fejemben a dolog, hogy kikapjuk egyenként hirtelen a gyomot, ráüvöltünk, és akkor ő is de még az utánpótlás is elijed.
Előzmény: Indaxli (727)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.25 0 0 727
Hi All!

Talán bizony Odin idegesített fel?! :)))

Indaxli

Előzmény: Thor (726)
Thor Creative Commons License 2003.04.25 0 0 726
Harci hangulatban lehetek ma, mert az alábbit úgy olvastam, hogy: egyesével kiszedni és azonnal felüvölteni :))) érdekes módszer, nem?
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.25 0 0 725
Egyesével kell kiszedni, és azonnal felülvetni! És még az egynyári perje csak most jön! Lehet hogy ahol most foltokat láttok, ott tavaly ez a fűféle zöldellt. Ennek a magja pont az ilyen csupasz foltokban kapaszkodik meg, szép züld leveleket növeszt, a nemes fűféléket elnyomja, és ősszel elpusztul. Tavasszal pedig csodálkozunk, hogy egyre több a folt! :-(
Előzmény: KTa (724)
KTa Creative Commons License 2003.04.24 0 0 724
Hát, nálunk bizony sok az üres rész a "pázsitban". Ahol pedig zöld, ott főként tarack zöldell.
Ki tudja, hogyan lehetne röptében helyettesíteni a tarackot, anélkül, hogy ki kellene irtani és újratelepíteni az egészet?
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.24 0 0 723
Ja, hülyeséget írtam, bocs :-)))) Persze, a kerti csapra szerelt mérőre gondoltam :-))))
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.24 0 0 722
Jajjj! De csak májusban, azt hiszem, így is lassú, mert nálunk elég hűvös van, átlag alatti a hőmérséklet (szubalpin klíma). Utánajártam annak, amit mondtál, azaz a locsolóra szerelt mérőnek. Persze, elhajtottak, sőt, kiröhögtek, de megtudtam, hogy JOGSZABÁLY van ám rá, bizony!!!! Most majd izélgetem őket szorgosan, de nehéz lesz, mert ez nekik pénzt jelent. Sok kitartás kell :-))))
Előzmény: Indaxli (721)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.24 0 0 721
Hi!

Nos ahol még hamva sincs - nem, hogy híre :) - ott nagy valószinnüséggel újra kell majd vetned. Mély megrendülésedben osztozom. :) Nekem is vannak ilyen foltjaim, sajnos.

Indaxli

Előzmény: kígyószisz (720)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.24 0 0 720
Sziasztok! Megjöttem szabiról (brrr). Szóval, jelentem, serken a fű, kis csoportokban és foltokban, ez a kis eső az iccaka is jót tett neki. Van azonban egy rész (a kert elején), ahol még se híre, se hamva, brühühü.
Kíváncsi vagyok, milyen lesz ez a Presto.
Indaxli Creative Commons License 2003.04.24 0 0 719
Hi All!

Megmérted vonalzóval? :)

Kevés esett, valóban. Vagy mondhatnám úgy is, hogy eshetett volna több is. Reggel futólag néztem csak a fűre, de nálunk úgy tünik, hogy felért egy lazább locsolással. A hajnali harmat ezüstös csillogású fóliaként vonta be a gyep felületét. Ráléptem. Megtettem néhány lépést és cipőm vastagon vizes lett a ragadós párától. A reggel illata és barátságos frissesége felért egy erős kávéval.

Indaxli

Előzmény: Tozatu (718)
Tozatu Creative Commons License 2003.04.23 0 0 718
Egész nap 1mm eső csöpögött össze,szomorúú.
Előzmény: Indaxli (716)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.23 0 0 717
Én egy búvárszivattyút használok, 100nöl a telek, 55nm beépítve, így kb. másfél órát locsolok kézből,ennyi idő alatt ürül ki a kút, ha ráérek akkor naponta kétszer, reggel és este.
Előzmény: greenlak (711)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.22 0 0 716
Hi All!

Hát látom, már többen is neki veselkedtek a fűnyírás örömeinek, mint ahogy én is.
Nem panaszkodhatom jó idő volt hozzá. Gyorsan is ment a munka. Lejjebb vettem a fokozatot a szokásosnál, mégpedig olyan megfontolásból, hogy amúgy is növekedési szakaszban van a gyep, meg azon okból is, hogy nem rég szórtam be gyeptrágyával, ami szintén "megnyomja" a füvet.
Remélem nem követtem el hibát?
Majd nyáron, ha melegebb lesz vissza állok magasabb fokozatra, kicsit hosszabbra hagyva a füvet.
Valóban szebb lett a látvány fűnyírás után. Szépen kitisztult a gyep, az utolsó szemét darabokat is felszippantotta a fűnyíró, és egyenletesen sima felületet hagyott mindenhol.
De még néhány helyen pótolni kell. Az elmúlt tél, mintha jobban megviselte volna a füvet.
Az eső is eshetne már. Az nagyon kell.

Indaxli

Tozatu Creative Commons License 2003.04.21 0 0 715
És a fűnyíró elsőre beindult.
Előzmény: TREWQ (713)
apiszok Creative Commons License 2003.04.20 0 0 714
Az az ürge, aki pont a kertben rohangál, villával hadonászva?
Előzmény: kertpont (710)
TREWQ Creative Commons License 2003.04.20 0 0 713
Szijasztok!
Ma volt a napja, hogy lenyírtam a f?vet. Nagyon tuti, szép lett ám! A téglautak fugái közül kigazoltam, locsoltam, tettem-vettem mosogattam.
Jól el is fáradtam.
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.18 0 0 712
Montam hogy angol!
Előzmény: Caly (708)
greenlak Creative Commons License 2003.04.17 0 0 711
Sziasztok!
Ha már az öntözésnél tartunk volna egy kérdésem, van valakinek tapasztalata, házivízművekkel kapcsolatosan, már úgy értem amiket a Praktiker stb, stb helyeken lehet beszerezni?
Ha valaki tud kérem segítsen melyiket vegyem, melyiket ne, szivási mélység 5m , szállítási távolság 40m önzözendő felület 400 m2.
Köszönettel
greenlak
kertpont Creative Commons License 2003.04.17 0 0 710
Itt is szólok, hogy a www.kertpont.hu oldalon vakondűzőt rendelhettek.
TREWQ Creative Commons License 2003.04.17 0 0 709
Hi!
Látom, elég vizes helyen laksz..Mi nyáron küzdünk a sivatagosodással, te meg ugyanakkor mohát írtasz folyamatosan :))
Előzmény: Caly (708)
Caly Creative Commons License 2003.04.16 0 0 708
Nem tudom megszüntetni az okát...:))), ebben az országban szinte mindennap esik az eső, főleg nyáron pocsék az idő igazán. Viszont ez a kombinált táp, moha és gyomirtó nagyon bevált...dús és hibátlan zöld fű nő.
Előzmény: apiszok (706)
apiszok Creative Commons License 2003.04.16 0 0 707
Amit potyoro itt fönnebb ír (már megint őt reklámozom:)) az komoly.

A felső 1-2 cm-t kell nedvesen tartani, permetszerűen öntözve, hogy ne mosd szét a magokat.

Előzmény: kígyószisz (699)
apiszok Creative Commons License 2003.04.16 0 0 706
Ne a mohát, hanem a mohásodás okát szűntesd meg. Ha tömör a talaj, levegőztetned kell, és el kell érned, hogy a nedvességet a talaj minél gyorsabban vezesse el. A fulladó talajok mohásodnak leggyakrabban. Erről korábban már írtam, csak nem emlékszem, hányas hozzászólásban.
Előzmény: Caly (700)
csinnnKA Creative Commons License 2003.04.16 0 0 705
Ha már átmentük locsolóvers topicba, íme néhány kedvencem: :-)))

Ződ erdőbe vótam
Adj egy sört, oszt jó van.

Húsvét táján édes szokás
A vödörrel locsolkodás
Nálam is van szagos kölni
Ha rádöntöm, meg fogsz ölni?

Az én kedves locsolómra
2 tojás van festve,
Akit vele meglocsolok,
Elmehet az GYES-re.

Végül egy stilszerű, ideillő (bár kissé durva) versike:

Házunk előtt nagy a fű, nem fogja a kasza.
Locsoljon meg titeket az apátok ...

Törölt nick Creative Commons License 2003.04.16 0 0 704
Ez jó, csak el ne felejtsem! :-)))) Manapság ezt is sokat hallani: Sivatagban él a teve, locsolkodni jöttem, he-he!
Előzmény: kígyószisz (703)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.16 0 0 703
Hát, napközben nincs mibe befulladni, mert nem vagyunk otthon, akkor meg a szárazságtól félek. Köszi a biztatást. Most elmegyek, csak húsvét után jövök (remélem, már füvesen), addig is, íme, egy locsolóvers:
"Trágyadombon él a bögöly,
meglocsollak, meg ne dögölj."

Sziasztok :-))))

Előzmény: Törölt nick (702)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.16 0 0 702
Írtam régebben, hogy a frissen vetett füvet nem locsolni kell, hanem nedvesen tartani! A fűmag a túllocsolt földbem befullad. De ne aggódj, nem ijesztgetni akarlak! Még három-négy nap és meglátod a zöld sarjakat.
binyus Creative Commons License 2003.04.16 0 0 701
Jó napot kívánok!
LUFFA tökmagot szeretnék.
Aki tud segítsen.
Köszönöm, binyus
Caly Creative Commons License 2003.04.16 0 0 700
Muszáj beszórnom kéthetente mohairtóval (egyben gyomirtó is) a nedves klíma miatt. A gyomok nem jelentenek akkora problémát, viszont a moha...a moha itt a gyep igazi ellensége.
Előzmény: Tozatu (670)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.16 0 0 699
OK, de csak akkor, ha nem kell locsolni :-))))
Előzmény: Indaxli (698)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.16 0 0 698
Hi!

Pontosan arra gondoltam. :)
Hogy használ e?
Na látod ezt nem tudom, de biztos szórakoztató látványosság lehet.

Indaxli

Előzmény: kígyószisz (697)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.16 0 0 697
Tömjénezést mormogással és bő lepelben tánccal egybekötve éjszaka, a szomszédok szórakoztatására? Gondolod, használ?
Előzmény: Indaxli (696)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.16 0 0 696
Hi!

Próbáld ki.
Esetleg tudom még ajánlani a tömjénezést. :)

Indaxli

Előzmény: kígyószisz (695)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.16 0 0 695
Irigyellek.... :-)))) Még nem nő a füvem, tudom, türelem kell, de ha már 6 napja minden este lelocsolod magad és csatakosan érsz be a lakásba (azért ehhez még mindig nincs elég meleg), akkor biztosan Te is türelmetlen lennél, mint én, ugye? Mikor nő már, mikor nő????? Szorgalmasan locsolok és többhavi vízadagot használtam el.... Jól élnek a giliszták, imádják a dolgot, a madarak meg őket.... Ráolvasással jobban nő a fű?
Előzmény: Thor (693)
csinnnKA Creative Commons License 2003.04.16 0 0 694
Kössssssssssssz! :-)))))))))))))))))
Előzmény: Törölt nick (692)
Thor Creative Commons License 2003.04.16 0 0 693
Gyerekek, az előbb kimentem a kertbe és letettem a napsütött fűre a talpamat. Húúú, micsoda érzés! :)))
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.16 0 0 692
Közben! :-))))
Előzmény: csinnnKA (691)
csinnnKA Creative Commons License 2003.04.16 0 0 691
Köszi! :-*
Most már csak azt döntsétek (döntsük) el, hogy "feltétlenül nyírás után" vagy "mindenképpen fűnyírás előtt" végezzem a szellőztetést?! :-DDDDDDDDDDDDDD
apiszok Creative Commons License 2003.04.15 0 0 690
Jobb faiskolákban lehet mosott homokot kapni.
Előzmény: csinnnKA (686)
apiszok Creative Commons License 2003.04.15 0 0 689
Bocsi, az áll, amit tam a 687(!)-ben írt.
Előzmény: apiszok (688)
apiszok Creative Commons License 2003.04.15 0 0 688
Mind áll, amit taramiram leírt neked válaszul a 657-ben.
Beleértve a gyepszellőztetésről szólókat is.
A szellőztetésnél fontos, hogy nedves talajon végezd, ha nyáron is végzed, egy bő eső vagy öntözés után.
A homokból csak 1-2 mm kell, ha kell. Védi a megtépázott gyökérzetet és stabilizálja a magokat, ha felülvetettél szellőztetés után.
Ha kötött a talaj a homokszórás javít a felületén, és bármilyen furcsán is hangzik, idővel a homokszemcsék "leszállnak".
Érdi, budai körzetben nem hátrány. Csepelen ugyanez pl nonszensz.
Mindenképp fűnyírás előtt végezd, és a fűnyíróddal gyűjtsd a szutykot.
taramiram Creative Commons License 2003.04.15 0 0 687
A szellőztetést szerintem látni, mikor van rá szükség. Akkor szoktuk szellőztetni, mikor sárga, filces az alja, vagy több zöld moha kezd a fűcsomók közt lenni, és feltétlenül nyírás után. Évente 2-3-szor, tavasszal, ősszel és közben egyszer.
A helyedben őszre hagynám az új füvesítést. Most valamennyit várni kéne, aztán pedig itt a kánikula, akárhogy is locsolod, kiéghet. Aztán a friss füvet nem is szabad szellőztetni, mert kitéped. Nekem még csak az őszi vetés lett szép.
Homokot állatos (kutya, macska) boltban kapsz keveset. Nem szoktam hozzá keverni, de majd válaszol más is.
csinnnKA Creative Commons License 2003.04.15 0 0 686
apiszok!
Igazad van, filces volt.
Szerinted a gyepszellőztetést milyen gyakran kell csinálni?!
És nyáron majd, amikor szabi alatt jobban lesz rá időm (meg egyébként is több időt tölt az ember a kertben), akkor fűnyírás előtt vagy után csináljam?

taramiram!
Így azért már jobban hangzik! :-)

Fő-fűügyi tanácsadóim: Calcurea után mennyi idő múlva vethetek fűmagot az inkriminált helyekre?! (Homok mennyire fontos? Van -nagy- jelentősége, hogy csak simán szórom el, vagy ha homokkal keverve? És hol vegyek kis mennyiségben homokot?)

Előzmény: apiszok (674)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.15 0 0 685
Ja, és természetesen a kerti csap nincs bekötve a csatornahálózatba, ez "általános" mindenütt, mert akkor jól megbüntetnek. A víz- és csatornadíj tehát annyi, amennyit a vízóra mutat, ennek mértékét és évi összegét pedig az önkormányzat mondja meg, éves rendeletben (miként a fővárosban is).
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.15 0 0 684
Kösz a tanácsot, de a víz- és csatornadíjat Érden az önkormányzat szabályozza, a vízmű pedig csak alkalmazza. Nem lehet, már próbáltam. Itt nem. Egyébként a fővárosban is önkormányzati cég a vízművek.
Előzmény: Indaxli (683)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.15 0 0 683
Hi!

Amit én említettem annak semmi köze az önkormányzathoz.
A vízszolgáltatóval kell "megegyezni".
Egy darab kerti csapra felszerelni egy almérőt. A kerti csap nem lehet bekötve a csatorna rendszerbe.
A leolvasáskor mind a két mérőt olvassák és csak a két mérő különbözete után fizetsz csatornadíjat.

Indaxli

Előzmény: kígyószisz (681)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.15 0 0 682
Azaz hülyeséget írtam: a kedvezményes díj lenne ennyi (azaz 19 Ft-tal csökkentett). Bocsi :-))))
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.15 0 0 681
Mert mifelénk (Érd) ez nem műxik, még a locsolási kedvezményre is csak 10 %-ot adnak (ha adnak) a csatornadíjból, de nem biztos, hogy ez évben is így lesz (ugyebár, új önkormányzat van). A víz+csat. díj 362 Ft/köbm., a május 1-től (ha egyáltalán lesz, ez még mindig nem biztos) érvényes kedvezmény 343 Ft lenne. És kész, passz.
Előzmény: Indaxli (680)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.15 0 0 680
Hi!

Miért nem?

Indaxli

Előzmény: kígyószisz (679)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.15 0 0 679
Sajna, ez nem így van, legalábbis nálunk nem. Jó lenne, mert most kb. 10 köbm-nél tartok 20 nap alatt :-)))) De a füvem, az serken, bibibibi!
Előzmény: Indaxli (676)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.15 0 0 678
Azért a vízdíj se pite! Amúgy naggggyon tetszik, hogy rendszeres topiklakók kinlódunk füvünkkel, és akkor jön egy új tag, akinél minden a legnagyobb rendben! :-O Egy másik rágcsálós topikban is vannak beugrók, akik kígyótáplálással kezdik. Amúgy a fűvel ha törődik az ember napi nyolc órát, és rákölt havonta 100ezret/100nm-re, akkor lehet "angol" pázsitja. De pl. nálunk nem látok ilyen lehetőséget, mivel a szomszédos három telekből három van parlagon hagyva, a gyommag pedig uniós polgár. :-)))) Nem ismer határokat. De én nem is akarok pázsitot nálunk, jó nekem a magyar gyep is!
Előzmény: Indaxli (676)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.15 0 0 677
Szvsz. azt, hogy Angliában él! :-)
Előzmény: apiszok (672)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.15 0 0 676
Hi All!

Azért arra is van megoldás, ha valaki nem tud kutat furatni.
Egy kerticsapra lehet kérni külön vízmérést, ha azt csak áprilistól októberig használják. Így a vételezési helyen fogyasztott víz után nem kell csatornadíjat fizetni.

Indaxli

Előzmény: Törölt nick (663)
apiszok Creative Commons License 2003.04.14 0 0 675
Hibás az első mondat:))))))
A jó változat:

"Az normális, ha sok jön ki, amennyiben filces volt.

Előzmény: apiszok (674)
apiszok Creative Commons License 2003.04.14 0 0 674
Az normális, ha filces volt.
Ami nem oda való, az hadd jöjjön ki.
Nem baj, ha randa.
Két hét múlva helyrejön.
A szutykot pedig nyugodtan gyűjtheted a fűnyíróddal is.
Az azt is felszívja, amit a gereblye ott hagyott volna.
Ajánlok egy kis felülvetést szellőztetés után, picinyke kis homokszórással.
Öntözgetés, és hadd szóljon.
Előzmény: csinnnKA (664)
taramiram Creative Commons License 2003.04.14 0 0 673
Ááá, nem lesz barna, barnább, mint a képen. A gyomok elpusztulnak pár nap alatt, marad a ritka fű.:-)
Előzmény: csinnnKA (667)
apiszok Creative Commons License 2003.04.14 0 0 672
Gratulálok. Amit nem tudsz felmérni, az az, hogy milyen mázlid van. Teljesen jó az is, hogy rendszeresen táplálod (a túl sűrű gyomirtózásra azért vigyáznék, annak ellenére, hogy műtrágyába kevert gyomirtó lehet).
Azért egy dologra kíváncsi lennék. Mit jelent neked az, hogy angolgyep?
Előzmény: Caly (669)
andzsin Creative Commons License 2003.04.14 0 0 671
Akinek szép zöld gazmentes gyepe van, mondja már el hogyan csinálta, mert ilyet szeretnénk. Most ott tartok, hogy ásom ki a tarackokat a földből, utána kapok egy talajréteget. Na innen mit csináljak, hogy frankó legyen a dolog. És virágos füvet szeretnénk, milyen fűmagot érdemes venni és hol? köszi...
Tozatu Creative Commons License 2003.04.14 0 0 670
Szerintem felesleges kéthetente a gyomírtó,ha amúgyis vágod.
Előzmény: Caly (669)
Caly Creative Commons License 2003.04.14 0 0 669
Kissé csodálkozva olvastam a gyeppel kapcsolatos gondokat...igazi angolgyepem van a kertben, de eddig még semmi egyebet se tettem az érdekében azon kivül, hogy beszórtam kéthetente gyom és mohairtóval, mely egyben táplálja is a gyepet. Na meg nyíratom rendszeresen. Levegőztetni se levegőzetem soha, szakkönyvek ajánlák, hogy jobb hagyni végezzék el a földigiliszták a dolgot, hát én hagytam. Az eredmény: tökély.
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.14 0 0 668
Nem vicceltem, szó szerint gondoltam, vagy nem történik semmi, vagy igen! ;-) Majd írd le másfél hét múlva, mit észleltél! Én megijedtem a használati útmutatótól, ezért nem vettem meg a port. De ha Neked beválik, lehet hogy én is kipróbálom. Sajnos a füvünk dugig van gazzal, nejem elkezdte négykézláb kiszedegetni. Én mondtam, hogy ez olyan, mint a tengerbe vizet hordani szitával, de Ő ezt kikapcsolódásként végzi.
Előzmény: csinnnKA (667)
csinnnKA Creative Commons License 2003.04.14 0 0 667
Barna?! Úgy érted, szó szerint?!
(Ugye most csak vicceltél?)
Előzmény: Törölt nick (666)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.14 0 0 666
Vagy semmi, vagy szép barna lesz a kert. :-)
Előzmény: csinnnKA (664)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.14 0 0 665
Tervbe vettem, de most még..... Most majd az emésztőt (ami már nem műxik) akarom valahogy beállítani - tervezés már folyamatban, kivitelezéshez még kis idő kell. Ja, csak az esővíz megy oda.
Jaj, de jó, lesz pázsitom! A szomszéd persze, átjött és közölte: fűnek tök fölösleges volt új földet hozatni (nem sokat hozattam, csak néhány centit a tetejére, az alatta levő korábban gyomirtózva és ugaroltatva volt), nézzem meg az övét, annak bezzeg nem kellett új föld. Megjegyzem: az új föld sokkal kevésbé vízáteresztő, már csak ezért is megérte.
Hát.... nem akartam azt mondani, hogy nékem gyepem lesz, míg neki csak füve van. Nem mondtam. De úgy izgulok!!!!
Előzmény: Törölt nick (663)
csinnnKA Creative Commons License 2003.04.14 0 0 664
Részvényem! :-(
Nekünk még nem jöttek elő... és nem is nagyon vágyom rájuk! :-/
7végén viszont megvolt a gyepszellőztetés és a Calcurea kezelés... várom a csodát! :-)
Mindenesetre nagyon ráférne, mert igen-igen ramaty a füvem! :-(
Itt lehet látni egy kis darabot belőle.
Könyvügyben :-*

TO ALL:
Az normális, ha gyepszellőztetés során egy csomó elszáradt vagy mohás fűszálat, fűcsomót is kiszed a gép?! Csak úgy röpködtek, utána egy kisebb szemetes-zsáknyi cuccot gereblyéztem össze.

CALCUREÁtól mi fog történni? Mit fogok tapasztalni?! :-)

Előzmény: agi521 (658)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.14 0 0 663
Hosszú távra megéri kutat csináltatni, főleg a csatornázott területeken, mivel ott senkit nem érdekel, hogy a vizet kilocsoltad, akkor is kell fizetni a csatornadíjat!
Előzmény: kígyószisz (661)
Thor Creative Commons License 2003.04.14 0 0 662
Én azt tapasztaltam minden füvesítésnél, hogy tényleg látni valahogyan, ha ki akar már kelni. Még sehol egy fűszál, de mintha már olyan zöldes derengés lenne a föld fölött :)
Előzmény: kígyószisz (661)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.14 0 0 661
Jaj, de arik vagytok, köszi a tanácsokat! Pont így csinálom, pörög is a vízóra :-))) Merthogy egyelőre csak csapból tudok öntözni (ezért egy másik topikon meg is kaptam a magamét). Azért kémlelem az eget, hátha egy picike eső.... de nem.
Viszont úgy tűnik, néhány nap után, mintha a magok úgy döntöttek volna: ki fognak kelni (tudj isten, mire is alapozom ezt, megváltozott a külsejük), a gazda szeme pedig hízlalja őket, folyton fürkészem a talajt :-)))) Már csak egy hét, s zöldellnie kell(ene)...
Előzmény: Törölt nick (660)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.13 0 0 660
Mintha magamat hallanám! :-))))
Előzmény: apiszok (659)
apiszok Creative Commons License 2003.04.12 0 0 659
Gratula, és egyetértek potyoro hozzáfűznivalójával.

Ha még egy darabig nem indul el, ne bánkódj, a talaj nagyon hideg, amíg nem éri el a 13-15 fokot, a fű nem fog rohanni a keléssel.

Később, amikor beállt, még a kánikula előtt térj át egy olyan öntözésre, amely két-háromnaponta szimulál egy nagy esőt. (úgy 10-15 cm mélyen átnedvesíti a talajt.) Nem baj, ha közben a felső egy-két centi kiszikkad, sőt. A gyökerek lefelé fejlődnek, és az első kánikulás hét nem fogja kivágni az egészet.

Előzmény: kígyószisz (656)
agi521 Creative Commons License 2003.04.11 0 0 658
Csinnka!

nekunk megint elojottek a 45 fokos szogben aso kertlazito egyedek! :-(

a kertrol picit nagyobb kepet kerunk plz!

udv
zoli

ui:
Kornel behozta az (Meerufenfushi) ajandekpeldanyat!
nagyon szepen sikerult konyv, meg1x gratula!!

Törölt nick Creative Commons License 2003.04.11 0 0 657
Naponta legalább kétszer meg kell locsolni a frissen vetett füvet, hogy ki ne száradjon, de nem szabad eláztatni sem! Ez egészen addig fontos, amíg ki nem kel. Úgy tűnik, fagyásra nem lesz gondod, legalábbis a jövő héten nem! Az legalább annyira káros, mint a szárazság!
Előzmény: kígyószisz (656)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.11 0 0 656
Hahó! Elvetettük a Prestot, jaj, csak essen még picit az eső (azért ne utáljatok emiatt). A többi pedig majd kiderül, ha kiderül...
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.10 0 0 655
Ne sopánkodj, trágyázz! :-)
Előzmény: Indaxli (654)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.10 0 0 654
Hi!

10 nap! Az egy örökkévalóság. :)
Addigra már nyár lesz. :)

Indaxli

Előzmény: TREWQ (653)
TREWQ Creative Commons License 2003.04.10 0 0 653
Nálunk az elmult napokban csak kétszer esett a hó, de egy órán belül el is olvadt mindkétszer. Ma ragyogó napsütés van, a napon legalább 15 °C! Az el?bb rövidújjúban ugrottam át a boltba, nem volt vészes.
(nem is értem milyen hóesésr?l beszél a Kossuth-rádió, vagy Pesten tényleg esik?)

A f? köszöni szépen, jól van, tíz nap múlva bejáratom rajta a f?nyírót!

Előzmény: Indaxli (652)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.09 0 0 652
Hi All!

Úgy néz ki, hogy talán olvad. Lassan, cseppenként, de olvad.
Szörnyű volt tegnap. Rettenetesen hideg, metsző és csontig hatoló. A viharos szélben szinte vízszintesen záporoztak a jégkristállyá fagyott hópelyhek.
Április elsejei tréfaként fricskázott az orrunkra a természet, egy januári dermesztően metsző téli nappal. Érdekes volt látni a fák törzsének szél felőli oldalát, ahogy vattacukorként rátapadt a hó. Szép látvány volt, de csak a szobából, ablakon keresztül nézve. A füvet teljesen betakarta. Karácsonyi hangulat kezdett kialakulni az emberben, és az esti szürkület kezdetekor már vártam, hogy mikor fordul be az utca végén – csilingelő szánjával és rénszarvasaival – a Télapó.
A szomszéd kislánnyal házunk előtt futottam össze. „Mi lesz most? Ilyen időben nem tud jönni a nyuszi.” – kérdeztem tőle utalva a közelgő ünnepekre. Nem jött zavarba. Ötéves korához képest, igen komolyan válaszolt, mint ha a kérdés csak számomra okoz problémát, másnak ez kézen fekvő dolog. „Majd beugrik helyette a Télapó.”

Indaxli

Törölt nick Creative Commons License 2003.04.09 0 0 651
Gondolod Te! :-)
Előzmény: Tozatu (650)
Tozatu Creative Commons License 2003.04.08 0 0 650
Az érett istállótrágya mindenképpen javít a talajon,szerkezetén is,minimum 3évig,fűnél tovább is érezteti hatását,de jól be kell dolgozni.Inkább ősszel kellett volna szétteríteni,bedolgozni.A gyommagok, ha ki is kelnek,fűnyíráskor elintézed őket.
Előzmény: Tisza Jenő (643)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.08 0 0 649
Én is :-))))) Még egyszer köszi nagyon a tanácsot!
Előzmény: wilard (647)
eFZé Creative Commons License 2003.04.07 0 0 648
Istállótrágyáról engem annak idején lebeszéltek, mondván abban lehetnek lótetűk és hasonlók, amiket aztán nem fogsz tudni kiírtani. Helyette komposztált szarvasmarhatrágyát szórtam vékonyan a legfelülre elterített termőföldréteg alá.

Tüskés Yetitalpak készen vannak, már csak azt várom, mikor lesz olyan az idő, hogy kiszabaduljak. Viszont a tücskök nálam is beindultak, eddig 11 példányt költöztettem el a közeli fás részre a kertből. Kész kaland a tücsökfogás, és még legalább 4-5 van a kertben. :o)

wilard Creative Commons License 2003.04.07 0 0 647
Kiváncsian várom az eredményt.
Előzmény: kígyószisz (642)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.07 0 0 646
Szvsz. ha mindenképpen javítani kell a talaj minőségén, azt érdemesebb termőfölddel megtenni, a fű nem igényli az istállótrágyát, növekedési szakaszában a nitrogén a legfontosabb számára.
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.07 0 0 645
Én azt hallottam, hogy a gyomon kívül még egy veszélye van: kiéghet tőle az újonnan telepített fű, ha nem találja el az embör a megfelelő arányt, s miért találná el, ha nem szakértő? Bár állítólagosan szakértők sem mindig találják el.... Nekem azt mondták, jobb a békesség, ha nőni kezd a fű, gyeptrágyázni kell inkább.
Indaxli Creative Commons License 2003.04.07 0 0 644
Hi!

Szerintem, és más szakkönyvek szerint is, van haszna a trágyázásnak a talajelőkészítési munkák során.
Mivel az istáló trágyára még kerül földréteg, és utána következik a fű vetése, így ha keresztűl is töri magát a gyomnövény, nem hiszem, hogy intezívebb gyomosodás várható, mint egyéb esetben.

Indaxli

Tisza Jenő Creative Commons License 2003.04.07 0 0 643
Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat! A több összetevőből álló fűmagot vesszük meg.
Más: Szerintetek kell istálló trágyát hordatni a területre a fű vetés előtt vagy nem? Igazán az egyik boltban mondták ahol telepítenek füvet is, hogy nem szabad mert a gyom magokat csak belevisszük azáltal a földbe! Vélemény?

Üdv: Jenő

kígyószisz Creative Commons License 2003.04.07 0 0 642
Hááát, hamarosan telepítenem kell, de richtig ilyen vacak idő van. Mifelénk is száraz a föld, alig hatott az eső (a hónak csak a "füstje" volt nagy, látványnak volt szép, de 3 percen belül eltűntek a nyomai), de mostanság mégis jobb nem locsolni.
Előzmény: wilard (639)
csinnnKA Creative Commons License 2003.04.07 0 0 641
Köszi! :-)*
Előzmény: Indaxli (637)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.07 0 0 640
Hi!

Ne kérj bocsánatot! Ez jó ötlet.
Kár, hogy nekem nem jutott eszembe. Teknikailag csak annyi problémám van, hogy nincs homokom hozzá. Semmilyen, nem hogy még mosott.

De azért megjegyeztem, és azt hiszem legközelebb majd felkészülök rá.

Indaxli

Előzmény: apiszok (628)
wilard Creative Commons License 2003.04.07 0 0 639
Gratulálok!
Garantálom, hogy nem fogod megbánni. Gyönyörű gyeped lesz.
Előzmény: kígyószisz (636)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.07 0 0 638
Hi!

Nekem is töredelmesen be kell vallanom, hogy a hétvégén ki sem dugtam az orromat a házból. Ennek következtében pedig nem is tettem szép gyepem érdekében semmit. Viszont aggódok. Csapadék igen-igen kevés esett mifelénk, hozzá még elég hideg is volt. Hajnalonként bizony csapkodtak a mínuszok, és nem csak térd magasságban. A szélről – melynek szomszédom házteteje volt a fő kárvallottja, közvetetten meg az én szép udvarom, mivel a cserepek nálam landoltak - pedig már ne is tegyünk említést.
Vasárnap vendégünk jövetelekor - ki kellett mennem a kapuig, hogy beengedjem – szörnyülködtem el a talaj szárazságán. A kiszórt gyeptrágya tetemes mennyisége még mindig látható volt, melyből rögtön következtetni tudtam arra, hogy amit a tetőablakon láttam esőt és havat, az bizony nem volt sok. Ásóvillás gyepszellőztetésem következtében keletkezett lukak, szintén „épségben” megvoltak. A talaj szabályosan porzott a viharos szélben.
Most már tudom, az lett volna a helyes stratégia, ha mindjárt jól belocsolom a füvet gyeptrágyázás után.

Indaxli

Indaxli Creative Commons License 2003.04.07 0 0 637
Hi All!

Szépek a képeid.
Gratulálok a fényképeződhöz, meg persze a "fotósod" tudásához. ;)
Csak így tovább a fényképezést és nem sokára akár az NGS fotósa is lehetsz. :)

Indaxli

Előzmény: csinnnKA (635)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.07 0 0 636
Szia! Köszi, de kicsit elkésett (mire elolvastam). Megvettem a Prestot, amelyet egy másik topiktárs ajánlott, annak is hasonló ára volt, de az összetétele viszont nem volt rajta. Sebaj, kíváncsi leszek.
Előzmény: apiszok (627)
csinnnKA Creative Commons License 2003.04.07 0 0 635
Szép napot (sőt, hetet) mindenkinek! :-)

Rövid beszámolóm:
1. a füvemmel nem csináltam semmit,
2. de legalább vettem Calcureát és összeszereltük a gyepszellőztetőt,
3. viszont a sziklakertemet gyönyörűen rendbetettem szombaton (szörnyen gazos volt szeptember óta),
4. a kiváncsiaknak itt van néhány kép: klikk ide!

Tozatu Creative Commons License 2003.04.07 0 0 634
Ezek szerint nálatok nem a nyuszi tojja a piros tojást.;)
Előzmény: TREWQ (633)
TREWQ Creative Commons License 2003.04.06 0 0 633
Három pirosfülü ékszertekn?s van a családban, tavaly húsvétra kapták a gyerekeink, tehát olyan egy évesek lehetnek. Jól vannak tartva, úgyhogy az egyik már akkora, mint a tenyerem...elég falánk jószágok, mindent esznek csak hús legyen.
Előzmény: Tozatu (632)
Tozatu Creative Commons License 2003.04.05 0 0 632
Nem,legalábbis nem vettem észre.Tavaly pókok jöttek elő a lyukakból,de idén még nem látszik.Mekkorák a tekijeid?
Előzmény: TREWQ (631)
TREWQ Creative Commons License 2003.04.05 0 0 631
Jó rendben, gy?ztél :)
A te füvedet is megszállták a tücskök? Most el?ször vettem észre, hogy 3-4 négyzetméterenként van egy hatalmas tücsöknyílás a füben. Szerintem ritka a f? és ezek kihasználják..de nem baj, legalább lesz a tekijeimnek mit adnom vacsorára.
Előzmény: Tozatu (630)
Tozatu Creative Commons License 2003.04.04 0 0 630
Nem biztos,bi-bi!De a mienk bio.
Előzmény: TREWQ (624)
apiszok Creative Commons License 2003.04.04 0 0 629
van, sőt, vannak olyan keverékek, amelyek fajon belül is több fajtát tartalmaznak (pl. két-háromféle angol perje, kétféle vörös csenkesz, stb.) az újabb fajtáknál már csökkentették a növés gyorsaságát, sokkal ellenállóbbak, apróbb, finomabb magok.
Drágábbak, de kevesebb kell, és technikailag, de esztétikailag is jobban jársz, ha jó minőségűből teszel kevesebbet, mint akciósból duplán.
Előzmény: Tisza Jenő (601)
apiszok Creative Commons License 2003.04.04 0 0 628
Ha minden ilyen ásóvillás manőver után (vagy előtt) elszórsz 1 cm mosott homokot, és besöpröd, úgy még tartósabb is marad az eredmény.

Bocsi a kéretlen tanácsért.

Előzmény: Indaxli (618)
apiszok Creative Commons License 2003.04.04 0 0 627
márka TopGreen
árak 1200-1500 Ft között,
Profik használta keverékek.
Park&kert, Szigetszentmiklós.
Bocsi, csak ez a legjobb, amit ismerek.
A legdrágább is, az tény.
Olcsó viszont van mindenhol, azt magadtól is megtalálod.
Arra figyelj, hogy minél több benne a finom szálú réti perje, annál lassabban takar, de annál szebb lesz.
Ha nem vágnak ki "reklámozás" címen, talán megkapod.

Előzmény: kígyószisz (613)
apiszok Creative Commons License 2003.04.04 0 0 626
A fővárosi növényvédelmi szolgálat is ezeket ajánlja:

"Házikerti pázsitokból rendszerint nyírással vagy a következő növényvédő szerek alkalmazásával lehet a parlagfüvet és más széleslevelű gyomfajt kiirtani:

A szer neve Dózisa

Calcurea G 15-25 g/m2
Compo Rasen-Floranid 30g/10m2
Keroland WG 20g/m2
Keroland L hígítás nélkül szórópalackból"

Előzmény: Törölt nick (625)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.04 0 0 625
Sorstársaim! Homályosítson fel valaki a KEROLAND WG márkanevű permetezőszerről, amit a kétszikű gyomok ellen javasolnak. Erre valók még a CALCUREA G, és a COMPO RASEN-FLORANID nevű szerek is. Előbbiről mostanában volt itt szó, de a másik kettőt nem ismerem. Gondolom a Compo az gyomirtós gyeptrágya, de a folyadék milyen lehet?
TREWQ Creative Commons License 2003.04.04 0 0 624
Ez jó..viszont enyimé szebb be-be-be!!!
(kivéve, ha szomszéd matskái nem csinálják össze..uhhh, egy adag matskahányás...az nem semmi)
Előzmény: Tozatu (623)
Tozatu Creative Commons License 2003.04.04 0 0 623
Látod,mi trágyázás nélkül megspórolunk egy fűnyírást.
Előzmény: csinnnKA (622)
csinnnKA Creative Commons License 2003.04.03 0 0 622
taramiram!
Keresni fogom! Mindenesetre, köszke az 5letet! :-)

TREWQ!
Szerintem 2-3 hét múlva már mindannyiónknak füvet kell nyírni! :-)
Nálunk legalábbis már április közepén intenzívre szokott kapcsolni a fűnövés!

Előzmény: taramiram (620)
TREWQ Creative Commons License 2003.04.03 0 0 621
Sziasztok!
Hurrá, szépen sarjad a füvem, elszáradt rész már alig van, 95%-a z?d! Igaz, locsoltam is, többször, meg trágyáztam, ha így haladunk két-háromhét múlva le fogom nyírni.
taramiram Creative Commons License 2003.04.02 0 0 620
Gazdabolt, vetőmagbolt, faiskola, ilyen helyeken próbálkozz. Árat nem tudok, mert évek óta nem használom, csak arra emlékszem, hogy húzós volt ahhoz a pici dobozhoz képest. Kis fűre nem vészes költség, meg aztán ha nem szeretsz hajlongani, akkor megéri egyszer kiirtani ezzel.
Tavaly kb 300 nölből tépkedtem ki az aprószulákot négykézláb, és csak jobban hajtott, jól bebokrosódott. A derekam jobban megbánta az akciót.
Előzmény: csinnnKA (619)
csinnnKA Creative Commons License 2003.04.02 0 0 619
Köszike! Most már csak azt kéne tudnom, hogy hol lehet kapni (és hogy pontosan mennyi is az a "drága")! :-)

Indaxli!
Én a magam részéről azért "csücsültem le" topicilag, mert gyűjtöm az energy-t a nagy 7végi kertészkedéshez és fűápoláshoz! :-)

Előzmény: taramiram (617)
Indaxli Creative Commons License 2003.04.02 0 0 618
Hi All!

Már megint lecsücsültünk?!
No nem baj majd írok ide valamit.

A hétvégén végrehajtottam azt a hatalmas munkát, amitől mindig is irtóztam. Fogtam ásóvillámat és a szükséges helyeken tövig jól beleszúrtam a talajba. Nesze neked Te gyep! Most aztán lélegezhetsz! De nesze nekem is. Jól kimelegedtem, és ráadásul a kezemtől a derekamig mindenem fáj.
Kiszórtam a fűtrágyát is, azt a gyomirtósat. Végül is a Substral mellett döntöttünk. Természetesen az ára miatt. Vártam az esőt, mert már csak arra volna szüksége a gyepnek, hogy teljes legyen az örömöm. Az viszont nem jött, illetve csak éppen annyi – vasárnapról hétfőre virradóra -, hogy a fűtáp apró szemeit eltüntesse.

Indaxli

taramiram Creative Commons License 2003.03.31 0 0 617
Olyan hintőporos dobozban van, granulátum. Elég drága, mert kis kiszerelésű, de kifejezetten a fűre ajánlott, csak a kétszikűeket irtó gyomírtó.
Azért apró egyéb növények körül figyelj, ne szórd a közelükbe.
Előzmény: csinnnKA (614)
wilard Creative Commons License 2003.03.31 0 0 616
Ami a dobozról leolvasható:

Ap: 50% Vcs:30% Rp:20%
Forgalmazó: KITEAprómag Telefon/fax: 59-500-120

(Egy csomag - 1kg- kb 40m2 pázsit telepítésére elegendő)

wilard Creative Commons License 2003.03.31 0 0 615
Huh, tavaly az OBI-ban láttam és vettem két dobozzal tartalékba - javítandó a gyepet.
Nem emlékszem az árra, de annyira nem vészes.
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.31 0 0 614
Mi ez?
Kiszórós? Por?
Nem égeti ki a füvet?
Mert máskülönben nem bánnám, ha valami "csodaszer" megmentene az egyenként tételes kioperálásoktól! :-(

TO ALL:
Viszont -tárárárááám- vettem a Corában (köszi az 5letet, Thor! :-*) gyepszellőztetőt 16e Ft-ért. Úgy vitték, mint a cukrot. Azt mondta az eladó, hogy ma rakta ki az utolsó 10 db-ot, és már csak ez az egyetlen bontatlan, ép csomag. Hát... lehet, hogy strapás lesz, de mégsem huszon- meg harminconezer. Megpróbáljuk! :-)

Előzmény: taramiram (612)
kígyószisz Creative Commons License 2003.03.31 0 0 613
Hol kapható és mennyiért? Előre is köszi, de pillanatokon belül kell fűmagot vennem.
Előzmény: wilard (611)
taramiram Creative Commons License 2003.03.30 0 0 612
Ha nem vagy teljesen bio kertművelő, akkor a pitypang ellen hatásos a Calcurea. Évekkel ezelőtt nálam működött. aztán jött új, azóta nem vegyszerezek, csak nyűvöm azt a párat.
Előzmény: csinnnKA (598)
wilard Creative Commons License 2003.03.28 0 0 611
Javaslom a PRESTO nevezetűt. Holland, nem nagyon olcsó, ezzel szemben csodálatos és strapabíró.
Előzmény: kígyószisz (610)
kígyószisz Creative Commons License 2003.03.28 0 0 610
OK. Senki nem akarja ezt a Favoritot ismerni. Nem ragaszkodom hozzá :-))))
Előzmény: Törölt nick (609)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.28 0 0 609
Semmi érdekem nem fűződik hozzá, de " Kite Sport " fűmagkeverék egy bevált típus és a magyar éghajlati viszinyok között megfelelő. Nem biztos hogy a külföldi keverékek jobbak.
kígyószisz Creative Commons License 2003.03.28 0 0 608
Sziasztok! Újonnan szeretném telepíteni a füvet mostanság (bár jövő péntekre HAVAT mondott a meteorológia) és valaki - kertész - a Favorit nevű fűkeveréket ajánlotta. Ki ismeri, van róla infótok? És hol lehet kapni?
Indaxli Creative Commons License 2003.03.28 0 0 607
Hi!

Lőherésektől kérdem, nem lehet, hogy túl rövidre nyírjátok a füvet? Akkor szokott előfordulni a jelenség, hogy belóherésedik. Utólag már eléggé nehéz megszabadulni tőle.

Indaxli

csinnnKA Creative Commons License 2003.03.28 0 0 606
Hát nálam is az van, hogy a szomszéd füve mindig pongyolapitypangtalanabb! :-)))
Előzmény: agi521 (605)
agi521 Creative Commons License 2003.03.28 0 0 605
amikor beindul a pitypang en heti rendszeresseggel irtom! megeri, sosem varom meg, hogy viragzasig eljusson. szomszed csodalkozik is, hogy nalam alag akad mar pityi. nekiallni persze lusta.;-)

inkabb a lohere burjanzastol felek megint. tavaly a loherepaplanokat gereblyeztem feszt.
remelem nagyreszuk kifagyott!

z

Előzmény: csinnnKA (602)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.28 0 0 604
Hi!

Jelentősége a pénztárcád szempontjából van. A holland valamivel jobb választás lehet, ha nem probléma az első tényező. Minél összetettebb a fűkeverék annál szebb és ellenálóbb gyep alakulhat ki belőle. Természetesen a végeredmény nem kis mértékben függ a későbbi gondozástól is. Ha nem megfelelően kezeled a gyepet, akkor esetlegesen előfordulhat, hogy néhány összetevő eltűnik a gyepből, így ugyanott leszel, mint ha a magyar keveréket vetted volna. Ehhez pedig elég annyi, hogy nem megfelelő vágási magasságot alkalmazol, vagy nem eléggé öntözöl.

Indaxli

Előzmény: Tisza Jenő (601)
Thor Creative Commons License 2003.03.28 0 0 603
CsinnnKADrága! Múlt héten láttam, de az nem zümmög, hanem olyan tologatós. Ha akarod, megnézem neked ma is, hogy van-e még.
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.28 0 0 602
Köszi! :-)
Hát sejtettem... nem úszom meg... csak tudod, tele van vele a kertünk (ami ugyan nem egy gigászi méretű, de szerintem egy-két hétvége azért rámegy a "letisztítására"). :-I
Előzmény: Indaxli (600)
Tisza Jenő Creative Commons License 2003.03.28 0 0 601
Szisztok!

Füvesítés előtt állunk és ez irányban lenne egy kérdésem!
A fűmag keverékekről érdeklődnék! Amit eldöntöttünk az, hogy sport fűmagkeverék lesz mert az talán jobban bírja a strapát mint a többi. De érdemes-e márkásabb vetőmagot venni? Ezt azért kérdezem mert voltunk fű vetőmagot nézni és volt pár magyar és egy holland fajta amiben különböztek az ár és az összetétel. A magyar általában két három fűféléből tevődött össze a holland öt-hat fajtából. Van e nagy jelentősége ennek a dolognak?

Üdv : Jenő

Indaxli Creative Commons License 2003.03.28 0 0 600
Hi!

Nálunk ez a következőképp müxik.
(Elöljáróban hozzáteszem, a "dinnyelékelős" megoldást nem úszod meg. Már csak azért sem, mivel az a legegyszerűbb, legkörnyezetkimélőbb stb. megoldás)
Amint az kiderült zárójeles megjegyzésemből, ez bizony "dinnyelékeléses" megoldás, de lehet azt finoman, óvatos duhaj módjára is mívelni. Mi rendszeresítettünk erre egy régi gyalogsági szuronyt, az a fűbökködő-pongyolapitypang eltávolító kézikészülék.
Meglátásom szerint eme műveletet, ha becsülettel végre hajtjuk, nem sűrün kell ismételgetni. Hozzá teszem, hogy kiegészül egy lazább - amolyan unaloműző tevékenységgel is. Amikor már nem olyan tetemes mennyiségű a nevezett növény, és még gyermek korban leledzik - ami a sárga virág fejeket jelenti -, akkor tájt néha napján végig sétálunk a gyepen és apró, ám elegáns mozdulattal lecsippentjük a kutyatejnek, kutyabengének nevezett sárga virágokat. Így azok nem tudnak megpitypangosodni, ergo nem is igazán szaporodnak el.

Indaxli

Indaxli Creative Commons License 2003.03.28 0 0 599
Hi All!

Nézegettem már én is, hogy bajok lesznek ha nem jön az eső. Valahol a hétvégére már jósoltak egy kis csapadékot.

Indaxli

Előzmény: Törölt nick (597)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.28 0 0 598
Thor drágám csillagom!
Mikor láttad Te azt a 16ezres a Corában? (Úgy értem, van-e értelme kilovagolnunk az M3-asra érte, vagy nincs.) Láttam a Bajmaxnál 36-ért elektronyikust... hát... annál már nagyon szíttam a fogam... de 16-ot talán beruháznánk! :-)

Potyoró!
Kertes hétvége nálunknál a jövő 7 leszen, mert e 7végén oly sok külső programunk lesz, hogy egyszerűen nem fér bele a kertészkedés (pedig nagyon ránkférne), mivel azt ugyi egy órai időtartamban nem lehet letudni (sőt, nincs is értelme csinálni). Viszont jövő 7végére ha a napocska is ránksüt, akkor elmegyek napszámosnak saját kis zsebkendőnyi kertembe... jó kis izomlázas-beleszakadós munkára. Kerítés menti sziklakert-csíkom ocsmány (pedig volt az szép is), mit is mondtatok a levendulára? Meddig/hogyan kell visszavágni?, a füvem meg még mindig olyan, mint amikor leolvadt róla a hó. Pocsíííík!
De ha rendbe tettem a sziklakertet, utána nekiesek a fűnek is... azt szeretném, ha húsvétra már tökély lenne! :-)

Kérek szépen a profiktól és a nagyoktól pongyolapitypang-írtási javaslatokat! :-)
Gondolom, a "dinnye-lékelővel" való egyenkénti nekiesés nem megúszható... még akkor sem, ha utána hepehupás-foltos-csúnya lesz a kert (ahogy egy ismerősöm mondta: olyan volt utána a kert, mint egy nő, aki most jött meg a kozmikusától, aki kinyomkodta az összes pattanását). :-)
De nincs esetleg valami csodaszer, ami nem égeti ki vele együtt a környező füvet is?!
Mert hiába írták rá, hogy egyszikűek+kétszikűek, amikor pitypangírtót szórtam (legjobb tudásom szerint az előírt adagolásban), akkor bizony foltokban kiégett a fű is azokon a helyeken, és igencsak háborúsújtotta övezetté vált az egész kert! :-(
Dehát ez az egyenkénti kiásás meg oly hatalmas egy munka?! Különösen egy ilyen öreg és dagadt házimacskának, mint amilyen én vagyok! :-)))

Előzmény: Thor (565)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.28 0 0 597
Mi van, mindenkinek úgy nől a füve, hogy már írni sem marad ideje? Nekem már locsolnom kellett, annyira kiszáradt a föld. De úgy láttam, van még egy kis idő, mire a fű beindul! :-(
Előzmény: Indaxli (596)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.25 0 0 596
Hi All!

Tegnap ismételten nekiálltam. Vettem a gereblyémet, és amit jó kéthete megkezdtem, a tegnapi szép, csendes délután folyamán befejeztem. Nem volt túl sok szemét, mégis kétszer kellett fordulni a talicskával. Elfáradtam, mégis kellemes fáradtság volt ez, jóleső érzéssel, hogy végre sikerült tennem valamit, végre ez a munka is le van tudva. Mikor neki kezdtem nem volt melegnek mondható az idő. Ha a napon álltam éreztem ugyan lágy simogatását, azonban az árnyékosabb helyeken, meg amikor neki-nekilendült a délutáni fuvallat kissé megborzongtam tőle. Ahogy belelendültem a munkába, abban a pillanatban már kánikulaként jelentkezett az a szelíd, lágy napsütés. A tavasz illatai lengtek körül és különböző gondolatokat ébresztett bennem. A friss föld illata, majd a koratavasz másik jellegzetessége a füst szag. Valahol a szomszédban biztos az elszáradt avart, összegyűlt füvet gyújtották meg. Néha belibbent az illat, de nem volt túlságosan tolakodó, csak éppen jelezte az aktuális évszak most már végérvényes hatalomra jutását.
Nemsokára jön a neheze, a szurkálás. Talán ma vagy holnap.

Indaxli

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.24 0 0 595
Úgy tudom, két hétig szokott tartani egy akció. Sajnos ma reggel dobtam ki a katalógust. Úgy tűnik, lehet vetni! :-)
Előzmény: Herr X (594)
Herr X Creative Commons License 2003.03.24 0 0 594
Szia!

Meddig tart az akció?
(Március 27-től a Metro-ban Fleurelle Sport fűkeverék 502.88 Forint/kg. )

Még Metro kártyát kell szereznem.

Előzmény: Törölt nick (578)
Thor Creative Commons License 2003.03.24 0 0 593
Egyet se búsulj, nagyon jól időzítetted. Frusztráló egy hét volt időjárásilag, de állítólag ma volt az utolsó fagyos éjszaka, innen kezdve jön a tavaszi felmelegedés. Te meg pont mostanra lettél újra aktívan turkálóképes, úgyhogy hajrá! :)
Előzmény: Indaxli (590)
Herr X Creative Commons License 2003.03.24 0 0 592
Én is 30 kg-t számoltam. :-))

(Rutinból mindig átszámolom magam is a dolgokat, de mindig jó érzés, ha megerősítenek.)

A Sport fűmag kérdést is kösz. Az az igazság, hogy a bolti eladóknál gyakran többet tud a vevő, így amit mondanak erős fenntartással fogadom.

Előzmény: Törölt nick (591)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.24 0 0 591
HERRX!!!!!!! Bocsánat, egy kiló fűmag csak 30 nm-re elég, tehát Neked legalább 25kg kell, de én javasolnám a 30kg-ot! Lehet, hogy nagyobb kiszerelésben találsz olcsóbban, ilyen mennyiségnél valóban lényeges az ár is! Ne keseredj el, ha az első vetés nem lesz tökéletes, én is minden ősszel pótolom a hiányokat.
Előzmény: Herr X (577)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.24 0 0 590
Hi All!

Nem tüntem el ne örüljetek. :)
Egy hét, és a családon keresztűl vágtázott influenza után ismételten itt vagyok. Nem mondhatnám, hogy kellemes volt az elmúlt egy hetem. Ki sem dugtatam az orromat a lakásból és ki sem láttam a fejemből a 39-40 fokos láz miatt.
De ma már újra dolgozom, és ma friss erővel fogom nekivetni magamat a gyepnek.
Hajrá!

Indaxli

potyoroné Creative Commons License 2003.03.23 0 0 589
Szót fogadtam.Egész nap kapirgásztam.Jó volt.Szép lett.Elfáradtam.
Előzmény: TREWQ (587)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.23 0 0 588
Szia! Megyünk mi is kapirgálni!
Előzmény: TREWQ (587)
TREWQ Creative Commons License 2003.03.23 0 0 587
Valamint gyereket egyáltalán ne tartsunk, ha házunk, kertünk, állatunk van, mert az élet veszélyes üzem. (ez utóbbit egyelőre megfogadtam).
Hihihi. :)) Nekem van három is, mármint gyerek, meg házunk is, meg kertünk is ,meg füvünk is...hát elég nagy veszélyben élhetünk :))

Elmondom mit csináltam tegnap: ha csak a gyepet néztem volna, biztosan depresszióba esem, mert a látvány lehangoló..
A zöld szín, mint olyan kb. csak a "gyep" harmádán volt észlelhet?, illetve a kinnfelejtett zöld szín? "kapirgáló" ezen az arányon nagymértékben segített.
Nehéz fizikai munkával egy óra alatt sikerült vagy három nagy kosár száraz izét összekapirgálnom róla, majd gondoltam, hogy betrágyázom, de nem találtam, így az marad a jöv? hétre.
Majd kihúzgáltam a tavalyi elszáradt egynyáriakat.
Ez itt a kapirgálás ideje!
Sziasztok.

Előzmény: Thor (585)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.22 0 0 586
Én sem gondoltam, hogy szó szerint be kell tartani a könyvben leírtakat, mert Magyarországon sok mindent nem is lehet, de a főbb dolgokban nagyon jónak tartom. Írtam emilt, nézd meg!
Előzmény: Thor (585)
Thor Creative Commons License 2003.03.22 0 0 585
Nem gondolom, hogy azért írja, hogy szórakozzon, csak azt, hogy néha kicsit túllihegik a dolgot az ilyen könyvekben. Sokszor jártam már úgy, hogy előbb csináltam valamit, majd megvettem hozzá a szakkönyvet és annak olvastán visszahőköltem, mint a hályogkovács, hogy hogyan is mertem én hozzányúlni eddig az adott dologhoz. Pl az amarilliszt ha nem szigorúan 18 fokon tartom, tönkremegy, a ribizlit csakis talajminta elemzés után ültessem, ha minden paraméter tökéletes, valamint a matskának ha nem főzök legalább kétnaponta bélszínből és néhány tojássárgájából müzlivel dúsított ebédet, akkor visszamarad a fejlődésben. Ja és ha füvet tartunk, ne tartsunk kutyát, ha matskát tartunk, ne legyen virágzó növényünk, mert arra méhecske száll és veszélyes lehet a matskára. Valamint gyereket egyáltalán ne tartsunk, ha házunk, kertünk, állatunk van, mert az élet veszélyes üzem. (ez utóbbit egyelőre megfogadtam). Szóval úgy gondolom, hogy jók a szakkönyvek, de azért nyugodtan osszuk el kettővel, amit ott leírnak.
Előzmény: Törölt nick (582)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.22 0 0 584
Kedves Ismeretlen Ismerősöm! Írtad, hogy a mag bírja a hideget, és még vetés után sem fog két-három hétig kikelni. Sajnos ha a fűmag nedves közegbe kerül, és három-négy napig meleg van, elkezdődik a csírázás. Öt nap után ki is dugja a fejét a földből. Ha ekkor csak egy éjszaka is fagy jön rá, a csírák 80%-a elfagy! Ezt Te szemmel nem látod, csak azon csodálkozol, hogy két hét után is csak foltokban látod friss füvedet. Ekkor szokták az emberek a fűmagot szidni, nem saját magukat!:-) Várj még egy hónapot, meglátod jobb lesz az eredmény! Üdvözlettel:Tamás Ui.: addig is készítsd elő a földet!
Előzmény: belagyi (583)
belagyi Creative Commons License 2003.03.22 0 0 583
kiraktam éjjelre a hőmérőt.. -7-ig lement.. most valóban nem szabad ültetni. :)
Előzmény: Törölt nick (579)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.22 0 0 582
Én mindíg csak azt ismétlem, amit nálam okosabb emberek leírtak, és ezt egészítem ki saját tapasztalataimmal. Van egy olyan könyem, hogy "Fű és gyepápolás". Ebben van leírva, hogy tavasszal csak gereblyézni, és szellőztetni szabad, ősszel jöhet a mélyszellőztetés másnéven hasogatás! Nem hiszem hogy a szerző csak azért írná ezt, hogy velünk szórakozzon, de a könyvet szívesen kölcsönadom, ha lejössz érte Veresre holnap, és hozol fényképet Csülökről! ÜdV:Tamás Ui.: ha jönnél, írj emilt, és írom a címet, küldök térképet!
Előzmény: Thor (581)
Thor Creative Commons License 2003.03.21 0 0 581
Biztos vagy benne, hogy tönkreteszi a gyepet ha ilyenkor szellőzteted késessel? Ma próbáltam kölcsönözni a Bricoból, és nem volt bent egy sem, azt mondák, viszik mint a cukrot, mert most használja mindenki, de előjegyeztethetem magam. Nem lehet, hogy mégis működik a tavaszi késelés, és nem most teszi épp tönkre a füvét Észak-Pest és környéke?
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.21 0 0 580
HERRX: 700nm-re legalább 7 kiló kell, de ha én csinálnám, szétszórnék 15 kilót. Akkor később nem kéne annyit pótolni!
Előzmény: Herr X (569)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.21 0 0 579
Én csak jótanácsot szerettem volna adni, de mindenki akkor vet, amikor akar. De azért megkérdezhetsz egy kertépítőt is! Most, amikor a +17 fokra -5 jön, megnézheted a fagykárt. A barátom is utólag látta be, hogy igazam volt. Ő is elhamarkodta egy éve az ültetést. Kis türelem, ez nem kerül semmibe. Ha április végén-május elején ültetsz, akkor is megerősödik a fű a kánikulára. Viszont locsolás nélkül édesmindegy mikor ültetsz.
Előzmény: belagyi (576)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.21 0 0 578
HERRX: Március 27-től a Metro-ban Fleurelle Sport fűkeverék 502.88 Forint/kg.
Előzmény: Herr X (577)
Herr X Creative Commons License 2003.03.21 0 0 577
LEhet, hogy keverni fogom a golf és sport magokat? Milyen hátránya lehet?
Előzmény: belagyi (576)
belagyi Creative Commons License 2003.03.21 0 0 576
a golf valóban hamar tönkrement (épitkeztünk és ezért kell ujrafüvezni) viszont amikor mezitláb mászkálok a kertben az ilyen füvön az nagyon-nagyon kellemes.
egyes részein biztos, hogy megsinyli a hideget, de utólagos pótlással ki lehet javitani.. különben is hadd húljon a férgese :)))
szerintem 10%-nál nagyobb veszteségem nem lesz viszont a nyári nagy melegre már kellően meg fog erősödni.
a magnag nem árt a hideg, szerintem két-három hétig nem nagyon fog megindulni a növekedése, addig meg már jó idő lesz.
Belo
Előzmény: Törölt nick (575)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.21 0 0 575
Ha most ültetsz füvet, abból nem lesz semmi!!!!!! Várj addig, amíg biztosan nem lesz már fagy! Sajnos a csírázó fű nagyon érzékeny,akár egy hajnali mínusz is tönkreteheti, de semmi baja nem lesz, ha májusban veted! Ezt tapasztalatból mondom. Ezokból javasoltam a Sport keveréket is. Magyarország éghajlati viszonyai nem kedveznek a pázsitnak, ahhoz nagyon sok törődés kell. Viszont a Sport nagyon ellenálló gyepet eredményez, ami kellő gondoskodással tökéletes az átlag kertészeknek! És szép is.
Előzmény: belagyi (574)
belagyi Creative Commons License 2003.03.21 0 0 574
a sportban sokkal erősebb szálú fű van. a nagyobb teherbirás érdekében, valamint nem csak fü van benne hanem egyéb növény is (gaz :))
a golf pedig viszonylag vékony és selymes.. a sok vágás után sem erősődik meg. sokkal jobban sürüsödik, bár könnyebben mohásodik. azt vettem észre, hogy ahol sok az árnyék ott nagyon hamar belepi a moha és kipusztitja a füvet.

Belo

Előzmény: Herr X (573)
Herr X Creative Commons License 2003.03.21 0 0 573
Mi a különbség a Golf és a Sport között?
Előzmény: belagyi (572)
belagyi Creative Commons License 2003.03.21 0 0 572
köszi
Előzmény: Herr X (571)
Herr X Creative Commons License 2003.03.21 0 0 571
BricoStore, OBI (Budaőrs, Törökbálint)
Előzmény: belagyi (570)
belagyi Creative Commons License 2003.03.21 0 0 570
Hali!

nem láttatok a napokban valahol golf magot?
a hétvégén szeretnék ültetni, de nem találok sehol.

Belo

Herr X Creative Commons License 2003.03.21 0 0 569
Hol lehet "olcsón" kapni?

OBI-ban 4999Ft/5kg. Na most ~700nm-nél már néhány 100 Ft is számít.

Előzmény: Törölt nick (568)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.19 0 0 568
KITE Sport.
Előzmény: Herr X (567)
Herr X Creative Commons License 2003.03.19 0 0 567
Füvesíteni szeretnénk áprilisban.

A boltban azonban olyan, hogy fűmag, nincs.

Van Golf, Sport, park stb.

Melyiket vessem el, ha családi ház udvaráról van szó és nincs se kutya, se macska, focipályát nem szereték az udvaron, csak szép zöld gyepet....

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.19 0 0 566
Szellőztetőt?
Előzmény: Thor (565)
Thor Creative Commons License 2003.03.18 0 0 565
A Corában láttam 16e Ft-ért. De sajna most ennél is csóróbb vagyok és még sokminden más is kéne.
Kölcsönözni a Brico-ból szoktunk.
Előzmény: csinnnKA (561)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.18 0 0 564
Jól van, megdícsérlek! ;-)
Előzmény: csinnnKA (563)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.18 0 0 563
Jelentem, igen, akkor szoktam, szeptember-októberben. :-)
Most csak olyasmire gondoltam, hogy ha "feltúrom" a gyepemet (pongyolapitypangra vadászva... ja, vadászni azért nem kell, ennél sokkal rosszabb a helyzet)... szóval telis-tele lesz majd lyukakkal, ahová mindenképpen szórnék fűmagot. De akkor majd csak "szellőztetés" után! ;-)
Előzmény: Törölt nick (562)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.18 0 0 562
A szellőztetés rendszeres elfoglaltság, de frissen vetett fűvel nem érdemes próbálkozni, mert akkor a frissen kikelt füvet is kiszedi. Fűmagot a legjobb ősszel vetni, mert akkor tavasszal már újult erővel tud nőni. Tavasszal csak akkor szabad vetni, da már biztosan nem lesz fagy. A frissen kikelt füvet akár az egyéjszakás fagy is hazavághatja. / a csírázó magot is/ A sorrendet jól írtad le.
Előzmény: csinnnKA (561)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.18 0 0 561
Köszi, megkaptam! :-*
(Nagyon nagy kedvet csináltál hozzá... most már csak azt kell átrágnom, hogy megér-e ez nekünk 18e Ft-ot.)
Aproposz: milyen gyakran kell "szellőztetni" a füvet? Évente 1x (tavasszal) vagy mondjuk lehet akár havonta 1x?
Jaj, még valami, ami fontos: vettem mindenféle klassz(nak ígérkező!) gyeptrágyát, meg fűmagot. Hogy is van a sorrend?
1. szellőztetés,
2. trágyázás,
3. (esetleg jóval később?) fűmagok elszórása?!

Ja: és a pitypangoknak mikor érdemes nekiesni?! Április eleje vagy vége?!
(gondolom, tovább nem érdemes várni)

Előzmény: Törölt nick (560)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.18 0 0 560
CSINNKA! Küldtem neked emilen valamit, nézd meg! Szerintem ennyit megér a dolog! Mivel rendszeresen kell használni, nem is olyan nagy beruházás. Az elektromos ennek kétszerese, és plusz a gyűjtőzsák 8ezerért.
Előzmény: csinnnKA (559)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.18 0 0 559
Jó, hát nekem mindenképpen olyan "igazi" levegőztető kéne.
És tényleg nagyon szép volt a füvem, és tavaly tényleg-tényleg nagyon tönkrement! :-(
Ötletet kérek: hol lehet ilyesfajta kertészeti gépeket kölcsönözni? Mert venni nincs pénzünk, tárolni helyünk... szóval csak kölcsönzés jöhet szóba! Azt viszont kipróbálnám, főként derékkímélési célból. :-)
Előzmény: Törölt nick (558)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.18 0 0 558
Nagy bajt nem csinálsz vele, kíváncsi leszek a karod és a derekad dogyan fogja bírni! Csak javasolni merem, hogy ősszel csináld, most csak gereblyézz erősen! Én is csak könyvben olvastam, hogy tavasszal az ilyen késes szellőztetést tilos csinálni. Én hiszek nekik.
Előzmény: csinnnKA (557)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.18 0 0 557
Jahajjjj, meg ne hülyítsetek már! (Úgy értem, még jobban.) Most totálra elbizonytalanodtam! :-/
Vettem egy LEVEGŐZTETŐ-t (ez volt ráírva!!!), olyan, mint egy gereblyefej, de azért a "gereblye" fogai helyén kések állnak. Most akkor az levegőztető, vagy sem! Természetesen a kések végei teljesen elvékonyodnak, de azért mégiscsak olyan késes. Most levegőztető, vagy sem?! :-(
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.18 0 0 556
Bocs, THOR-nak szántam!
Előzmény: eFZé (554)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.18 0 0 555
VILÁGMINDENSÉG! Amúgy csak telek van Veresen. Oljan olcsó szellőztetőt nem láttam kölcsönzőben, de mint írtam: egy erős gereblye is megteszi! Vagy tessék beruházni! Ha kipróbálod, rájössz, hogy megéri.
Előzmény: eFZé (554)
eFZé Creative Commons License 2003.03.18 0 0 554
Duna-Tisza köze? :o)))
Előzmény: Thor (553)
Thor Creative Commons License 2003.03.18 0 0 553
Szerintem sokkal jobban hangzik úgy, hogy Gödöllő és környéke :)
Előzmény: eFZé (552)
eFZé Creative Commons License 2003.03.17 0 0 552
Hehe, a végén kiderül, hogy a fél topik Veres és környéke! :o)))
Előzmény: Thor (551)
Thor Creative Commons License 2003.03.17 0 0 551
Namostakkor micsináljak? Olyan alsó fajtát nem lehet kölcsönözni?
Több éves a füvem, csak még sose nézett ki ilyen rémesen tavasszal. Most teljesen barna, csak a moha virít ki belőle (az se volt még eddig, homokos a talaj, nem áll meg a víz).
Veresen lax? (mert akkor szinte szomszéd vagy)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.17 0 0 550
És most jöjjön a talajlazító-hasogató, ilyet, csak Wolf-ot kell ŐSSZEL kölcsönözni! Hasonlítsd össze az alul lévő részt, ami a fűvel érintkezik! Az előbbi olyan mint egy erős fésű, ez meg késekkel van tele! [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.17 0 0 549
Megpróbálok képet felrakni, ez lenne a szellőztető, ilyet vettem én is, tök jó! [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.17 0 0 548
Ha egy évnél régebbi a füved, akkor most kell szellőztetni, de én ősszel vetettem! VIGYÁZZ!!!! Amit kölcsönözni lehet, az NEM szellőztető, hanem késes hasogató. Ezzel a géppel csak ősszel szabad dolgozni!!!! Már leírtam hogy az ilyen gépben KÉSEK vágják szét a fövet, míg az igazi szellőztetőben rugós KARMOK kapirgálják meg a föld felső részét. Ilyen SZELLŐZTETŐT nem szoktak kölcsönözni, de ezt egy jó erős gereblyével helyettesítheted. Szellőztetést a nyár folyamán is szabad, sőt kell is csinálni, hasogatást CSAK ősszel!!!!
Előzmény: Thor (547)
Thor Creative Commons License 2003.03.16 0 0 547
Jé, nem most kell szellőztetni a gyepet? Azt hittem, azzal kell kezdeni, majdnem ki is kölcsönöztem egy gyepszellőztetőt hétvégére.
Évek óta nem nézett ki ilyen rusnyán a füvem. Tömbökbe összepenészedve bukkant elő a hó alól. A héten már átgereblyéztem, azóta csak ronda. Most akkor mi a sorrend? Előbb trágyázni és csak később szellőztetni, vagy fordítva?
Előzmény: Törölt nick (546)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.16 0 0 546
Nálunk Veresegyházon még találtam havat a füvön, arrébb van a zöldülés! Csak a madarakon látszott egy kis tavaszi nyüzsgés, és hónapok óta most láttam az egyik tóban halakat. Összegereblyéztem a szmötyit, hadd lélegezzen a fű. Május elején jöhet a szellőztetés! Addig még erősödnie kell!
vibor Creative Commons License 2003.03.16 0 0 545
Ihaj. Rügyeznek az aranyfáim.
Semmi pillanat alatt sárgába borulnak...
Jő a tavasz.
craf7 Creative Commons License 2003.03.16 0 0 544
Azt figyeltem meg, hogy a múlt héten még lepusztultnak látszó sárgás foltok, kezdenek zöldülni. :)
Talán lesz még tavasz...
Tozatu Creative Commons License 2003.03.14 0 0 543
Nálunk nem volt ennyi hó,esett egy kicsi,de elolvadt rögtön.
Előzmény: Indaxli (541)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.14 0 0 542
Hál' istennek az én füvem nem tud olvasni, így nem tudja milyen trágyát kap. Csak nő rendesen.
Előzmény: Indaxli (540)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.14 0 0 541
Hi All!

Ma visszatért a tél. Már reggeltől szürke, bizonytalan felhőrétegek terítették be az egész égboltot. Bár még délelőtt küszködött a Nap, hogy rendre utasítsa a leköszönt évszakot, de amaz minden erejét összeszedve sikeres támadással végleg magához ragadta a délutánt. Először lassan meg-megállva, majd egyre erősebb, vastag, gyapotszerű hópelyhekkel bombázta a már éppen éledezni kezdő gyepet, hagymásokat, tujákat. Mindent beleadott és nem törte meg az előrenyomulásában az sem, hogy az első pár órában igen csak sziszifuszinak tűnt harca. De csak az első pár, kora délutáni órában. A hópaplan egyre vastagabb lett és nagyon úgy tűnt talán nem is akarja abbahagyni egész nyárig. Mikor eljött a szürkület órája – március 14-e ide, tavasz oda – ki kellett meni havat lapátolni. A hóréteg vastagsága – ahogy a hójelentésben mondanák – elérte az 5 cm-t. Mikor besötétedett egy sárga villogós teherautóra lettem figyelmes. Kinézve az ablakon az ismert, bár már több mint egy hónapja nem látott, hótolót pillantottam meg. Kissé megborzongtam mikor szemem a ház előtt álló két hatalmas fenyőkre tévedt, melyek ágai a hótól ismét meghajolva majdnem a talajt söpörték.
Itt bizony tél van. De meddig? Remélem már nem sokáig?!

Indaxli

Indaxli Creative Commons License 2003.03.14 0 0 540
Hi All!

Bár én sem reklámozni akarok, de úgy tűnik az lesz belőle. :D

A METRO áruházak akciós katalógusát tartom magam előtt és a következőket ajánlja nekünk, mélyen tisztelt vásárlóknak:

Compo német gyeptrágya 10kg 3348,80 bruttó - igaz nincsen magyarul írva, de a fényképen látható zsák felirata (német nyelven: Rasendünger) plusz információként közli, hogy gyomírtós. Bár lehet ez is csak reklám fogás. Mást mutatnak, mint amit árulnak.
Én valószínűleg erre tartogatom a pénzem, mivel már használtam ezt a terméket és meg voltam vele elégedve.
Ezen kívűl nem sok minden egyéb dolog van a kiadványban, ami minket, fűápolókat most hirtelenjében érdekelhetne. Elektromos fűnyíróból 2, valamint locsoló tömlőből 2 fajtát kínálnak. A fűnyírók: 29987,50 és 18487,50. A tömlők: 1848,75/20m-es tekercs és 9987,50/50m-es tekercs, az utóbbi valami extra-hiper-szuper minőség.
Természetesen ezek az árak még csak március 20-tól lesznek érvényesek, de én ráérek.

Indaxli

Előzmény: Törölt nick (537)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.14 0 0 539
Mármint gyeptrágyát.
Előzmény: Törölt nick (538)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.14 0 0 538
Má' vettem is két zacskóval.
Előzmény: Törölt nick (537)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.14 0 0 537
Itt a kezemben egy olyan áruház reklámkiadványa, amin egy napocska látszik balra fent, mellette Brico........ felirat. Azért nem írom le az egészet, mert nem akarok itt is reklámot! :-) Na szóval:10. oldal-magyar gyeptrágya granulátum 10kg mohagátlóval=1190.-Ft; német granulátum 4990.-Ft-tól. Gyepszellőztető 10.990.- és 49.990.-Ft. Stb. Nézzetek körül, itt a TAVASZ, igaz most hallom hogy hózáporok lesznek! Füvet még ne vessezek! Üdv:Tamás
Előzmény: Indaxli (535)
Tozatu Creative Commons License 2003.03.13 0 0 536
Csonthéjas fákat még ne metszetek,mert gutaütést kapnak!Sőt még mást se,ha nem muszáj.
Indaxli Creative Commons License 2003.03.13 0 0 535
Potyoro:

Te biztos meteorológus vagy...
Mert, hogy így bejött a csütörtöki szélvihar előrejelzésed?!

Dolgom volt székes fővárosunkban. Amúgy lazán baktattam M7-es jelölésű autópályánkon, laza 140-160 körüli utazó tempómban. Akarom mondani baktattam volna, ha az a baktatás nem éppen bírkózás lett volna. Kemény, küzdelmes tusakodás az elemekkel, mivel hol a leállósáv írányába, hol meg az elválasztó sövény irányába akarta önállósítani magát járművem. Tette ezt azon okból kifolyólag, hogy majdnem ugyanolyan sebbeségű (de legalább 70-80 km/h) széllökések taszajtották a menetirányra merrőlelegesen. De hogy történetemnek legyen köze a fühöz, vagy esetleg a gyephez azért megírom esetem, hogyan jártam sokunk által is látogatott "madaras nagy-boltban". Madaras mert olyan jel van a tetején.
Tehát dolgom végeztével betértem ama jelzett áruházba, hogy körülnézzek valyh míly felhozatal ígrkezik kertészeti, illetőleg - mivel itt az ideje - fűápolási szakterületen. Kérem tisztelettel van minden mi szemnek, szájnak, pénztárcának ingere. Ásóvilla, gyephasogató, fűmag, fűtáp, fűnyíró és egyéb más fontos és kevésbé fontos dolgok és kellékek. A vásárló ami a képlet másik összetevője, az éppen hiányzott. Igen a sorok legalább olyan üresek voltak mint a pénztárcám sokadikán. De gondolom lesz ez még máshogy is, csak vesse be az üzlet a csodafegyvert, az AKCIÓT.
Hiányzott onnan még egyéb is. Oda bátorkodtam egy eladóféléhez - már ha lehet így nevezni öket. Serényen tettek-vettek, ami abban merült ki, hogy egy raklapról pakolak át virágföldet egy másikra kb. 2perc/zsák sebességgel.
"Jó napot kívánok!" - szólítottam meg, amitől ilyenkor mindíg meglepődnek, de én ezn már nem csodálkozom. "Alginitet keresek, merre találom?"
Csak próba képpen lőttem el a kérdést, mivel eszembe jutott eme topic, gondoltam hátha jó híreket hozhatok.
A virágföld pakolási sebességéhez képest meglepően gyorsan jött a szakszerű válasz.
"Nálunk az nincsen. Arra hátrébb legyen szíves megnézni, ott a kutyatápok felé." - határozottan mutatva a hatalmas csarnok legvégébe.
Gondoltam nem magyarázom el neki mit keresek, amúgy sem olyan fontos. Megköszöntem a készséges útbaigazítást - mert engem még tisztességre neveletek - és odébb áltam a jelzett irányba. Amúgy is tájékozódni akartam a kutyáim étkeztetése miatt, bár igaz, hogy alginites tápot nem szándékozom a közeljövőben adni nekik.

Indaxli

Thor Creative Commons License 2003.03.13 0 0 534
A mai lágy fuvallathoz minimum malomkő kellett volna.
Előzmény: Indaxli (533)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.13 0 0 533
Hi!

Isten őrizz, hogy miattam essen bajod! :)
Vigyázz magadra ha magasban dolgozol! :)

Lágy tavaszi fuvallat ellen mindenkinek tudom ajánlani a kavicsot zsebbe. :)
Garantáltan yo megoldás, csak cseresznye érés idejére távolítsátok el onnan, mivel hátráltat a futásban is. ;)

Indaxli

Előzmény: Törölt nick (526)
alfa155 Creative Commons License 2003.03.13 0 0 532
En is hasonlo cipoben jarok. :( Cirka 1.5 honap kutya output var ram a hetvegen. Ugy nez ki a kert, hogy az hihetetlen. Raadasul hatalmas a sar. Autoval is alig birok kialni. A megmaradt fuvet meg szetszaggatja a kiporgo kerek. :((
Előzmény: demjengi (524)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.13 0 0 531
Nem kevered Te az őszivel?
Előzmény: Thor (530)
Thor Creative Commons License 2003.03.12 0 0 530
Mi ez, germersdorfi barack? :) Vagy eddig nem metszettétek? Én mindig úgy tudtam, hogy a barackfák vállig érnek.
Előzmény: Törölt nick (528)
eFZé Creative Commons License 2003.03.12 0 0 529
Hali!
Végre leolvadt a hó a fűről, nagyrészt elég jó állapotban túlvészelte a havat, viszont néhány helyen, leginkább az északi fekvésű részeken teljesen be van penészedve. Ez mitől lehet, és mit kell vele csinálni????
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.12 0 0 528
Hát onnan, hogy jópár éve mint csemetét elültettük, és így megnőtt. Amúgy a csúcsa van négy méter magasan is.
Előzmény: Thor (527)
Thor Creative Commons License 2003.03.12 0 0 527
Honnan van neked 3 m magas sárgabarackfád? :)
Előzmény: Törölt nick (526)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.12 0 0 526
INDAXLI: Rád gondoltam, miközben majdnem lezúgtam kb. három méter magasról a létráról, a tavaszi metszés közben. Megjött a lágy tavaszi fuvallat is! :-))))
Előzmény: Indaxli (525)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.12 0 0 525
Hi!

A kutyagumihoz erős gyomrot kívánok! :)

A táp kiszórásával - véleményem szerint - érdemes megvárni a március végét. Amúgy sem kapható még akcióban - ha yol tudom. Én is arra várok mikor lesz a METRO-ban akciós.

Indaxli

Előzmény: demjengi (524)
demjengi Creative Commons License 2003.03.12 0 0 524
Hát, én inkább beton törmeléket szednék, mint ami ránk vár. Több hónapos kutya terméket kell az egész kertben összeszedni. Eddig eltakarta a hó, de most már látszik. Ilyen vizes időben sem igazán praktikus. Mikor lehet egy kis tápot adni a fűnek?
Előzmény: agi521 (523)
agi521 Creative Commons License 2003.03.11 0 0 523
nekem a tavaszi gyeptakaritas az iden ismet jol felfagyott gepkocsi feljaro betontormelekenek kiszedegetesevel kezdodik. bar, most olyan sok van, hogy gozom sincs ,hogy tavolitsam el... :-(

egyenlore jo suppedos a gyep, ra sem tudok menni.

z

Tozatu Creative Commons License 2003.03.11 0 0 522
Nagyon szép!Még azt is feledtem,hogy nálunk a nap nem volt hajlandó kisütni és nyálkás idő volt egész nap.
Még itt kapirgálni sem lehet,annyira nyers a föld.
Előzmény: Indaxli (520)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.11 0 0 521
Maj légyszi' a csütörtök-pénteki tavaszi szélviharról is írj néhány zöngeményt! :-)))) Amúgy irói álnevedre lehetünk kíváncsiak?
Előzmény: Indaxli (520)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.11 0 0 520
Hi All!

Lágyan, simogatóan sütött a nap. Hazafelé menet a munkából gondoltam egyet, levetettem ¾-es fekete posztókabátom, amúgy vagányan átvetve a vállamon ingben indultam. Nem volt hűvös. Ellenkezőleg, még érezni is lehetett a nap erősödését, amikor éppen nem fújt a szél. Virgoncan neki-nekifutott, mint egy szeles kiscsikó, felkapott néhány pergamenszerű őszi falevelet, majd pár méterrel arrébb finoman leejtette. Lágy, simogató tavaszi szellő, mely meg-meglibbenve hozta magával – néhol nyomokban, néhol erősen a szaglóidegekig ivódva – a téltől végleg megkönnyebbült föld illatát.
Ebéd után gereblyét fogtam és meglátogattam a gyepet. Céllal mentem, nem csak úgy körülnézni. Igen, én megkezdetem a „takarítást”. Apró óvatos, nem túl erős mozdulatokkal – nehogy véletlenül felszaggassam a gyengébb fűfoltokat – nekiláttam a gereblyézésnek. A szerszám nyele csak az első öt percig volt kellemesen sima tapintású. Utána már nem igazán azzal foglalkozik az ember. A fűcsomók nem sok helyen szakadtak ki. Talán egy-két helyen kell majd pótlást végeznem. A moha foltok viszont könnyen váltak el a talajtól, felkunkorodva, mint a vaj, amikor a kenőkést végighúzzuk a felületén.
Talán másfél órát dolgoztam. Éreztem, hogy kezd hűvösödni, no meg már szürkült is az idő. Jó érzéssel töltött el, hogy ismét kint lehettem – immáron már munkával is töltve az időt –, bár kissé csalódottan mentem be a házba. Vigasztalt a gondolat, hogy napról-napra, hétről-hétre többet lehetek majd kint.

Indaxli

demjengi Creative Commons License 2003.03.11 0 0 519
Tegnap körbejártam a kertet. Itt, ott nő valami. Ahol azt hittem minden hagymát kiszedtem, mert máshova raktam összel, ott is bújik, vagy nárcisz, vagy tulipán, vagy díszhagyma. Hóvirág virágzik, nem is tudtam, hogy ültettem. :)
Éledezik a bórvirág(lehet, hogy nem ez a neve), és a szétültetett pipacs is megmaradt. A haranglábak is zöldelnek egy kicsit, amit magról ültettem tavaly. Nem tudtam megállni, hogy ne kezdjek el egy kicsit gyomlálni (nagyon jól esett), de úgy néztem ki mint egy malac. Nehezen emelgettem a lábam a cipőmre ragadt sártól.
Hát képzeljétek itt a tavasz.
Thor Creative Commons License 2003.03.10 0 0 518
Indaxli, engem is kb. ilyen érzelmes hangulat fogott el, amikor beleszagoltam ebbe az isteni földillatú, aprószemű esőbe, ami ellen most épp semmi kifogásom :)
Előzmény: Indaxli (513)
Thor Creative Commons License 2003.03.10 0 0 517
Nálam is kelnek ki a meglepik :) még csak olyan dárdahegy-formák, így fogalmam sincs melyik micsoda. Annál is inkább meglepi lesz, mert néhány fajtát még sose láttam élőben, csak úgy megtetszett a képe a zacskón, még ősszel, úgyhogy nem is emlékszem rá :)))
Előzmény: Eszto (515)
Tozatu Creative Commons License 2003.03.10 0 0 516
Istenem,milyen költői!Elteszem én is akkorra,mikorra kilátszik a hó alól.
Eszto Creative Commons License 2003.03.10 0 0 515
Nalam mar majdnem teljesen elmult a ho a kertbol, sot a sarga crocusok is kibujtak, es kis csoportokban viragoznak benne. Nagyon szep, de nem nagyon merek ramenni, mert felek, hogy letaposok beloluk nehanyat. Persze nem jegyeztem meg hova ultettem oket, hogy tavasszal legyen meglepetes.
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.10 0 0 514
Nagyon szépen mondtad, kár hogy a mi füvünk 70%-án kb. 15 centis hó van még! :-( De ami kilátszik, az randa!
Indaxli Creative Commons License 2003.03.10 0 0 513
Hi All!

Elolvadt hát a hó utolsó maradványa is. A gyep gyönyörűsége azonban még messze van. Sárgán és letaglózva fekszik, bemocskolva a tél több százkilós szennyével. De már itt a tavasz! Megjött és meghozta a tisztulást, a lágy esőt. Finoman simogatva érinti a felületét, mintha még arra is vigyázna, nehogy túlságosan összetörje a megsárgult, halott fűszálak üde zöld emlékét. Az a fajta eső ez, mely alá jó kiállni, nem dermeszt, és nem furakszik erőszakosan az ember bőre alá. Apró de határozott koppanással adja tudtodra, hogy célba ért, majd egészen finoman, szinte már érzékien végig gördül a bőrödön. Nem marad más utána, csak lágy nedvesség, és egy olyasféle érzés mintha épp most léptünk volna ki a zuhany alól.
Megtisztul a fű, a bokrok, a fák, az egész természet ebben lágy tavaszi szenteltvízben.
Majd olyan csendben és diszkréten, ahogyan jött eláll és én már alig várom, hogy fogjam a gereblyém és nekiálljak megfáradt gyepem tavaszi felfrissítésének.

Indaxli

csinnnKA Creative Commons License 2003.03.07 0 0 512
Talajegyenetlenség, mohásodás, kiégett fű, bogarak/lepkék/hernyók/bármik által bájt kisebb-nagyobb lyukak... volt minden tavaly a füvemmel. Szeretném, ha idén gyönyörű lenne. S ennek érdekében -most komolyan elhatároztam, hogy- mindent meg fogok tenni (trágyázás, szellőztetés, pitypangok kézi irtása). :-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.06 0 0 511
10-15 cm mélyre beszúrod az ásóvillát a földbe és megmozgatod. A sorok egymástól kb 20 cm-re legyenek, utána szórhatsz trágyát, és jól meglocsolod a füvedet. Szurkálás után szörnyen néz ki a kert, de ez nem fog zavarni, mivel a derekadat fogod ápolgatni! :-))))
Előzmény: SzaLa (509)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.06 0 0 510
Hi!

Ha nem ásol vele :), akkor nem. Egyszerűen csak beleszúrod - yo megoldás a tövig módszer - majd emelés, billentés nélkül függőlegesen kihúzod. Amennyiben össze van tömörödve a talaj előfordulhat, hogy a villa kiemelésekor a talaj megmozdul egy kissé. Óvatos munkával azonban kiküszöbölhető a nagy földmozgatás. Mellékesen jegyzem meg, hogy ha egy icipicit megmozgatjuk a talajt az még yot is tehet a fű gyökérzetének. Másik megoldás, hogy miután leszúrtad a villát, egy előre-hátra irányuló mozgatással - bővítve a beszúráson - könnyebbé válik a szerszám kiemelése. Ilyenkor 1 lefele szűkülő, tölcséres lyukat képzel, ami a yobb vízelvezetést biztosítja.

A TüskéstalpúMezeiYeti ötletet díjazom, és ha nem is vasvilla hosszúságban, de néhány centi mélység-szúrású kivitelben megvalósíthatónak tartom. Felületi rétegszellőztetésre kiváló és gyors megoldás lehet. Azon kívűl remekül lehet vele vádlira és combra edzeni. :)

Indaxli

Előzmény: SzaLa (509)
SzaLa Creative Commons License 2003.03.06 0 0 509
Köszi, így hát ha lesz nagyobb kert, akkor majd beszerzek egy mocist. Addig is egy utolsó kérdés: meddig kell belenyomni a földbe a villát/gereblyét? Nem fodrítja ki az a fűcsomókat?
Előzmény: Törölt nick (508)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.06 0 0 508
Szellőztetőt nem javaslok kézit, viszont hasogató az jó a kézi is. Gardena, Wolf, stb. Jól lehet használni/ősszel/ de izzasztó. :-) Szellőztetni egy jó erős gereblye is megteszi, de a motoros bigyó az szuper, legalábbis szerintem!
Előzmény: SzaLa (507)
SzaLa Creative Commons License 2003.03.06 0 0 507
Sziasztok!

... van kéziben is, de az a földbe nem hatol bele...
Kerestem, de csak motoros fűszellőztetőt kínálnak mindenhol. Hol lehet nem motorosat kapni? De egyáltalán érdemes ilyet venni?

Előzmény: kgy2316 (506)
kgy2316 Creative Commons License 2003.03.06 0 0 506
Mohát és filcet kiszedni a rugós forgó henger tényleg jobb, van kéziben is, de az a földbe nem hatol bele... a késessel dolgozni tényleg horror, de az használ igazán. Idén kipróbálom a vasvillás módszert is.
Előzmény: Törölt nick (495)
kgy2316 Creative Commons License 2003.03.06 0 0 505
Visszanéztem a logokat, az emlegetett oldal tényleg virusos: W32.Lirva.C@mm lakik rajta...
Előzmény: eFZé (501)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.06 0 0 504
Ha már egyszer sikerülne a szögeket beletuszmákolni a földbe, le kéne szállnod a talpacskáidról, és kézzel kéne kirángatni az egészet a talajból. :-)))) Az ásóvillával én is megpróbálkoztam de 90 kilómmal is alig tudtam a talajba erőltetni. Most jó arra, hogy a tengericocmákokat védelmezzem a macskákkal szemben. :-O
Előzmény: eFZé (502)
enginer Creative Commons License 2003.03.06 0 0 503
TüskéstalpúMezeiYeti
:))

Előzmény: eFZé (502)
eFZé Creative Commons License 2003.03.05 0 0 502
Én a vasvillás módszer helyett találtam ki a következőt (a kivitelezés még nem történt meg): egy kb lábméretű deszkalapba nagyobb (olyasmi méretű, mint a vasvilla hegye) szögeket kell beleütni, a deszkára szíjat tenni, hogy papucsként bele lehessen bújni, aztán indulhat a séta. Talán kevésbé fárasztó, és valamivel szaporább mint a villával szurkálás.
Előzmény: Indaxli (498)
eFZé Creative Commons License 2003.03.05 0 0 501
A tűzfalról nekem is visszapattant vírus miatt!
Előzmény: Törölt nick (497)
barnetto Creative Commons License 2003.03.05 0 0 500
Szia!
Akkor próbálkozom egyet.
Nálunk sok helyen összefilcesedett a fű (ahol nem égett ki)A gereblye, lombseprű nem szedte ki a betömörödött kaszálékot. Tudom, ez elkerülhető lenne a fűgyűjtős nyíróval, de nagy a terület, meg a komposzthoz kell is szikkasztani. Vettem egy igen széles, kb 60 cm-es, hegyes fogú gereblyét, ami nagyon hatékony és jó is, de a filcet az is otthagyja.
Tavalyi szerzemény egy jó széles gyepszellőztető. Nekünk nagyon bevált. Többször kell megkapirgálni a terepet, tilitolizni, de szépen kitisztítja. Több változat is volt, ez gardéna márkájú. Nem akarom reklámozni, ezek a kerti szerszámok drágák, de nagyon jó minőségűek, az ültető lapát kivételével, mert abból még nem találtam jót.
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.05 0 0 499
Én is sokat válogattam, végül egy Al-Ko gyepszellőztetőt vettem. Szerintem jó minőség, két év garancia, csak hát nem olcsó. A gyephasogató nagyon drága /már ámelyik jó minőség/, ezért béreltem ki a Wolfot. Az igazi a benzinmotoros lenne, de az iszonyú összegbe kerül. Én úgy vettem észre, hogy örült a fű a kezelésnek. Dúsabb lett, és sok moha is eltűnt. Jó tavaszvárást! Tamás
Indaxli Creative Commons License 2003.03.05 0 0 498
Hi All!

Gyepszellőztetéssel kapcsolatos tapasztalataimat osztanám meg veletek - már aki kíváncsi rá, a többi meg lapozhat :)).

Azt a gereblye féle valamit - amelyet valamelyikőtök beillesztett - mink is megvettük. Neki is estem vele és yo nagyot csalódtam. Nekem ugyanis nem jött be. Az is lehet ugyan, hogy ismételten bóvlit vettem. Mintmár yonéhányszor.

Maradtam hát a régi módszernél a villázásnál.
Előszőr is kerítettem 1 vasvillát és szépen akkurátusan haladtam végig a gyepen, 10-20 cm-ként beleszúrva a talajba. Mondhatom elég fárasztó munka, de becsületesen meg lett lyuggatva a gyep. Nos mikor már a két szélső foga is letörött a vasvillának, én pedig már nem igazán tudtam kiegyenesedni, akkor jött édesanyám dorgáló, ámde mégis építőjellegű ötlete. " Vegyél már egy ásóvillát!"
Vettem. A derekam ugyanúgy leszakad tőle, de legalább a villa foga erősebb. Az erősebb villafog kicsivel szélesebb lyukakat képez és nem is görbül el. Aztán rájöttem arra is, hogy nem kell mindenhol lyuggatni. Csak azokat a területeket lyuggatom tavaszonként, ahol nagyon összetömörödött a talaj, vagy előző nyáron láthatóan hamar kezdett kiszáradni a fű. Ott ugyanis rosszabb a talaj vízelvezetése. A felsőréteg fellazítását a tavaszi erős és alapos gereblyézéssel oldom meg - amitől szintén leszakad az ember dereka. Ez egyébként megoldja a gyep tavaszi nagytakarítását is.
A gyepszellőztető gépekkel kapcsolatban nincs sok tapasztalatom, bár egyiket másikat már tanulmányoztam a nagyobb bevásárló központokban. Nekem nem igazán nyerték el a tetszésemet. A kidolgozási minőségük azért elárúl valamit talán a használhatóságukról is, és az alapján nekem úgytünnek, hogy 1 nyáriak. :D

De hát ezek az én tapasztalataim.
Gyerünk győzzetek meg az ellenkezőjéről! :)

Indaxli

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.05 0 0 497
Az enyém nem.
Előzmény: barnetto (496)
barnetto Creative Commons License 2003.03.05 0 0 496

Vigyázat! Az alginit lapjára kattintva vírust jelzett a gépem.
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.05 0 0 495
Vigyázz, kétféle van. A szuri-szuri a szellőztető, a késes a hasogató. Előbbit tavasszal és egész nyáron, míg utóbbit kizárólag ősszel ajánlják! Én vettem egy motoros szellőztetőt, amiben van egy forgó henger, amin erős acéldrótok vannak. Ez a föld felső rétegét lazítja fel, és az elhalt fűféléket és a széleslevelű gyomokat szedi ki. Ezt lehet használni egész évben, én kb. három alkalommal csinálom évente. Ősszel és csakis akkor kibérelek az OBI-ban egy gyephasogatót, ennek a forgó dobján acélgések vannak, amik mélyen behatolnak a földbe, a füvek gyökérzetét szétvágják, ezzel késztetve azokat sűrűsödésre. Ilyenkor szoktam hasogatás után még fűmagot is szétszórni. A hasogatás után szörnyű látvány a kert, de a fű szereti. Csak olyan helyen szabad csinálni, ahol legalább egy éves a fű. Nehéz munka, de megéri. Tavaly 5000.- volt a gép 24 órára. Ha összefogsz a szomszédokkal, úgy nem sok.
Előzmény: csinnnKA (494)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.05 0 0 494
Köszi, meggyőztél, veszek és szurkálok tavasszal.
Most már csak azt áruld el, hogy a gereblye-alakú használata során nagyobb erőt kell-e kifejteni, mint a guri-gurisnál (ugyanis a feladat rám vár... a nagy és erős férfi nem szeret kertészkedni). :-)
Előzmény: kgy2316 (493)
kgy2316 Creative Commons License 2003.03.05 0 0 493

"Ez olyan guri-guri, ami megszurkálja a talajt, és ettől jobban lefolyik a víz?"
Van guri-guris változat is, de az drágább, az enyém olyan, mint egy gereblye, csak a fogak helyén kések vannak, pl. mint ez:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

A lényege, hogy mivel idövel a gyep talaja idövel a használattól összetömörödik ezért romlik a víz- és levegöellátottsága, ezen kell segiteni.

Előzmény: csinnnKA (492)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.05 0 0 492
Megnéztem a honlapjukat, elolvastam, mit írnak róla! Nagyon ígéretes! Asszem, veszünk mi is! :-)

Jaj, tényleg! Már akartam kérdezni: meséljetek már nekem erről a "szellőztetésről".
Gondolom, azzal a célszerszámmal kell csinálni, amit OBI-ban, BAUMAX-ban lehet látni a kertészeti osztályon (és rá van írva, hogy szellőztető fej). Ez olyan guri-guri, ami megszurkálja a talajt, és ettől jobban lefolyik a víz?
Vagy mi a lényege az egésznek?!?!?!? :-)

Gondolkodok erősen, hogy ha egy kicsit melegebb lesz, ráveszem magam egy nagy tavaszi pitypang-irtásra is, mert én azok közé tartozok, aki sóvárogva nézi a szomszéd hibátlan kertjét... míg ő rettegve nézi a nálam pompázó pitypangokat... és időnként decens célzás formájában próbál rávenni arra, hogy essek neki kertet "takarítani". (Csak hát ő egy félelmetesen unatkozó milliomos-feleség, aki ugyi nem akar ott lábatlankodni a lakásban, amikor a takarítónő takarít, tehát kint buzerálja a kertjét... én meg egy agyonhajszolt csóró kis feleség vagyok, aki örül, ha annyira tellik erejéből, hogy minden este jól fellocsoljon.)

Előzmény: amatoer2003 (490)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.05 0 0 491
Szuper, köszönjük!
Előzmény: amatoer2003 (490)
amatoer2003 Creative Commons License 2003.03.05 0 0 490
Alginit Kft.
1024. Budapest, Retek u. 10.
Telephely: 1028. Budapest, Hidegkúti út 311.
Értékesítési felelős: Mozsolics Zsuzsa
Tel.: (30) 297-9705
Web: www.alginitbio.hu
Előzmény: enginer (482)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.04 0 0 489
:-)))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: zmrzlina (488)
zmrzlina Creative Commons License 2003.03.04 0 0 488
Bár az extra.hu-ra még soha nem sikerült feljutnom, így látatlanban is lefogadom, hogy a Ti havatok sokkal nagyobb a mienknél:)
Előzmény: csinnnKA (487)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.04 0 0 487
Bingó! :-)
Előzmény: Indaxli (486)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.04 0 0 486
Hi!

Ez a kert nekem elég védettnek tűnik a déli nap felől. Meg eléggé körbe van zárva a házakkal. Megszorulhat a hideg.
Yol látom?

Indaxli

Előzmény: csinnnKA (485)
csinnnKA Creative Commons License 2003.03.04 0 0 485
Az az igazság, hogy nálunk még márciusban is elég rendesen áll a hó a kertben... de azért már olvadozik! Íme! :-)
enginer Creative Commons License 2003.03.04 0 0 484
Köszi.
Körbenézek.
Előzmény: Indaxli (483)
Indaxli Creative Commons License 2003.03.04 0 0 483
Hi!

Szerintem kertészeti árudákban van ilyen.
Zsákolva, mint a virágföld.

Indaxli

Előzmény: enginer (482)
enginer Creative Commons License 2003.03.04 0 0 482
XX. ker. környékén hol keressek ilyet?
Nálam is nagyon homokos a talaj.
Előzmény: kgy2316 (462)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.03 0 0 481
Ne viccelj, nem arra gondoltam hogy már most, hanem majd a tavasz melegében! Nekünk is van malacunk, mi is csak akkor rakjuk őket a fűbe, ha már a talaj sem hideg. Csak szerintem nekik is jót tesz a természetben való mozgás. Tudom hogy a kopik fázósabbak. :-(
Előzmény: Thor (480)
Thor Creative Commons License 2003.03.02 0 0 480
Hideg lenne még neki, meg fű sincs, csak sokcenti magas hó, azt nem szeresse :) (állítólag pont azért fogyott le, mert fázik)
Előzmény: Törölt nick (479)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.02 0 0 479
Na jó, de Neked segít Csülök! Jó lesz már kivinni a szabadba, nagyon lefogyott. Jót tesz majd neki a futkározás.
Előzmény: Thor (478)
Thor Creative Commons License 2003.03.02 0 0 478
Mi csak nyírjuk hetente és locsoljuk nyáron nagyjából naponta 1 órát (szintén homokos talaj). Műtrágyát még sose kapott, gyomlálni ritkán szoktam. A kert 300 nöl, úgyhogy ad munkát így is, jobban nem szeretném eltúlozni. Amúgy meg annyira szép és zöld, hogy gyakorta megkérdezik, mivel festem :)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.02 0 0 477
Amúgy pedig nem én szoktam megjegyzést tenni a szomszéd elhanyagolt telkére, mivel egyáltalán nem érdekel, hanem Ő csodálkozik, hogy a miénk miért szebb az övénél!? Engem csak a szél által átfújt gyommagvak zavarnak, és a növényein nagy számban jelenlévő levéltetvek. Ezért amit elérek, azt lepermetezem, a kerítés mellet az Ő növényei is szebbek. :-O
Előzmény: Tozatu (475)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.01 0 0 476
Lehet, hogy így leírva szörnyű sok munkának tűnik, de egy 100nöl-es telken bizony nincs sok munka. Én a locsolásra fordítom a legnagyobb figyelmet, mivel homokos a talaj. Ahol nejem az egynyári perjét nem szedte ki, ott foltokban kipusztult a fű. Amúgy pedig a horgászat a kerti munka előtt van nálam! :-))))
Előzmény: Tozatu (475)
Tozatu Creative Commons License 2003.03.01 0 0 475
Ha van erőd és időd,jó szórakozás.Mi lenyírjuk,ha kell,a gyomokat így gyérítjük.Nyáron locsoljuk,ha a dísznövényeket elláttuk.Műtrágyát nem,kaszálékot csapatjuk szét a fűnyíróval.Aszálykor igen egyforma a szomszédéval,aki műtrágyázza.Nálunk gyerekek,kutyák nyugodtan szaladgálnak rajta.Egyedül a kutyagumi amit összeszedünk,ha muszáj,de általában egyhelyen oldják meg.Úgy gondolom a fű,kert legyen értem,inkább nem nézek át a szomszédba.
Előzmény: Törölt nick (474)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.01 0 0 474
Igyexem!
Előzmény: Áfony (473)
Áfony Creative Commons License 2003.03.01 0 0 473
Akkor neked van tavasztól elfoglaltságod:)))))
Előzmény: Törölt nick (472)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.01 0 0 472
Én három-négyhetente trágyázom, ügyelek hogy jól legyen kiszórva, tavasszal és nyáron szellőztetem, ősszel felhasogatom, a nejem egész nyáron kézzel szedegeti az egynyári perjét és a szomszéd csodálkozik, hogy miért szebb a mienk, mint az Övé?! Ja, és rendszeresen locsolom! A szomszéd is megtesz mindent, egyszer egy évben kiszór egy kiló trágyát, hetente egyszer locsol fél órát, és egyszer összegereblyézi a tűlevelet a kert egyhetedéről. Engem meg minden reggel szid, hogy a Füzesi féle búvárszivattyúm kirázza a feje alól a párnát. :-) Pedig én csak fél hattól hétig szoktam locsolni, nomeg este mégegyszer. Na szóval többet t@k@l@k a fűvel, mint a gyerekekkel! Szebb is, mint Ők! :-))))
Előzmény: Tozatu (471)
Tozatu Creative Commons License 2003.03.01 0 0 471
Egyrészt,ha nem egyenletesen szórod kiégeti,olyan sok tápanyag pótlás nem kell neki,ha úgy nyírod,hogy szétteríted a kaszálékot majd a nyáron mikor már nem nő annyira,többet ér.
Előzmény: Törölt nick (470)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.28 0 0 470
Mé'?
Előzmény: Tozatu (469)
Tozatu Creative Commons License 2003.02.27 0 0 469
Hüpp-hüpp,oly megható,amit írtál a hóemberről!Sok pénzt ne költsetek azért a műtrágyára.
Előzmény: Indaxli (468)
Indaxli Creative Commons License 2003.02.27 0 0 468
Hi!

Asszem' én is ott fogok. :)

Indaxli

Előzmény: kgy2316 (467)
kgy2316 Creative Commons License 2003.02.27 0 0 467
Én Veszprémben vettem egy kertészetben, de biztos van másfelé is.
Előzmény: Törölt nick (466)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.27 0 0 466
Hol lehet ilyen Alginit-et kapni?
Indaxli Creative Commons License 2003.02.27 0 0 465
Hi!

Na én is erre gondoltam.
A vakond miatt most már eléggé hepehupa lesz a talaj és yo lenne kiegyenlíteni.

Nagy fűápolók szóljatok hozzá! Mi a véleményetek az ötletről?

Indaxli

Előzmény: kgy2316 (464)
kgy2316 Creative Commons License 2003.02.27 0 0 464
Tavasszal kis szemeteslapáttal fel-fel dobva szórtam, utána futottam neki a gyepszellöztetövel, ezután locsoltam be.
Mit értessz talajtöltésen? Önmagában nem használható, de földdel keverve lehet.
Előzmény: Indaxli (463)
Indaxli Creative Commons License 2003.02.27 0 0 463
Hi!

Mit csináltál vele a már meglévő füvön?
Csak simán elszórtad és locsolás, vagy bele is hengerezted, seprűzted stb.?
Mikor szórtad ki? Tavasszal?
Használható talaj töltésre, kiegyenlítésre is?

Indaxli

kgy2316 Creative Commons License 2003.02.27 0 0 462
Hali,
inkább talajjavitónak nevezném, mint trágyának. Nagyon jó dolog, a Balaton környékén bányásszák és csak örlik, nagyon sok ásványi anyag és humusz van benne, tulajdonképpen megkövesedett alga+vulkáni tufa örlemény. Nagyon jó homokos talaj feljavitására, mert nagy a humusztartalma, a vizet jól megköti. 4-5 kg/m2 kell belöle, aztán elteriteni, beásni. Meszes talajra nem jó, mert nagy a mésztartalma.
Ha már füaápolásnál jött elö, rossz, tápanyag megkötésére alkalmatlan (homok)talajon telepitett gyep utókezelésére is jó, 1-2kg/m2-t elszórva, jól belocsolva a gyeptrágyáknál többet ér. Elözö lakhelyem Csepelen volt, ahol igen csak homokos a talaj, ott használtam, zöldebb is lett a fü, mint a szomszédnál :-). Az ára 2 éve kb. 600-700 Ft/30kg zsák volt.
Előzmény: amatoer2003 (461)
amatoer2003 Creative Commons License 2003.02.27 0 0 461
Hi mindenkinek!
Lassan ugyan, de közeledik a tavasz. Olvastam egy Alginit nevű ásványi eredetű trágyáról. Van valakinek tapasztalata róla?
Indaxli Creative Commons License 2003.02.27 0 0 460
Hi All!

A kert közepén álló hóemberünk napfogyókúrába kezdett. Életének 2. havában jár, de olvadtság okozta fáradtság gyötri. Ha látná magát a tükörben – ami azért nem megy neki, mert szén szemeinek világát már 1 hete elvesztette – akkor szomorúan venné tudomásul, hogy a fogyókúra túlságosan is eredményes volt. Lavórkalapját a szél lebillentette fejéről. Valaha büszkén tartott seprűje lassan kicsúszik meggyöngült kezeiből. Lábai alaktalan buckákká zsugorodtak, melyek között gombamód ütötte fel fejét a hóvirág. Szomorúan nyugtázza, hogy szomszédsága a hómező – melyből ő is született – végleg a múlté, és már csak ő áll a hideg napok utolsó mementójaként.
Olvadozik a Nap szépségétől, és lassan-lassan nem marad más utána, csak egy nedves fűfolt.

Indaxli

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.27 0 0 459
Akkor Ti hóhányók vagytok. :-)
Előzmény: Tozatu (457)
Tozatu Creative Commons License 2003.02.26 0 0 458
Ebben reménykedem,hogy behozza a lemaradást,csapadék lesz rajta.
Előzmény: Thor (455)
Tozatu Creative Commons License 2003.02.26 0 0 457
Persze,a férjem táncolt a hólapáttal,én a seprűvel.Szüntelenül hánytunk...
Előzmény: Törölt nick (456)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.26 0 0 456
Most esik le! Házibuli volt? :-)
Előzmény: Tozatu (452)
Thor Creative Commons License 2003.02.26 0 0 455
Hát ha össze is van hányva, akkor télleg nem lehet szívderítő látvány :)

Nálunk se látszik ki még sehol. Tragikusan fog kinézni, ha majd egyszer tényleg előbukkan (lesz idén olyan?), de áprilisra már úgyis gyönyörű lesz.

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.26 0 0 454
Na majd elválik, azért napközben olvadozik és holnaptól melegedést mondanak.
csinnnKA Creative Commons License 2003.02.26 0 0 453
Ami azt illeti, bizony a mi havunk se fog elolvadni hétvégén... épp ma reggel néztem, mert megint csicsergett egy kismadár a madáretetőben... szóval még legalább 10 cm a havunk, de az is lehet, hogy 15! :-I
Tozatu Creative Commons License 2003.02.26 0 0 452
Jó Nektek,hogy látjátok a füvet,felénk még 50cm hó van rajta.+ az összefúvások és összehányások.Sok mindent kibír a fű.
Előzmény: Törölt nick (451)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.25 0 0 451
Szerintem hétvégére elolvad a hó, és lehet szörnyülködni kedvenc füvünk láttán. :-)
csinnnKA Creative Commons License 2003.02.25 0 0 450
Ó, mily kicsi a világ! :-)
S ha tudnád, hogy sokáig ez volt a címlapfotó-tervünk... aztán befutott a maldívok képe, és győzött! :-)
Előzmény: agi521 (449)
agi521 Creative Commons License 2003.02.25 0 0 449
nem mondom, hogy nem!
Előzmény: csinnnKA (448)
csinnnKA Creative Commons License 2003.02.25 0 0 448
Kornél?! :-O
Előzmény: agi521 (446)
csinnnKA Creative Commons License 2003.02.25 0 0 447
Zavarba hozol! :-)
Előzmény: agi521 (445)
agi521 Creative Commons License 2003.02.25 0 0 446
Előzmény: agi521 (445)
agi521 Creative Commons License 2003.02.25 0 0 445
gratulalok! jol sejtem egy ujabb szerzemeny?!

stilusod,eletvidamsagod nagyon kellemes es humoros hangveteled mindig levesz a labamrol...

tisztelettel:
zoli

Előzmény: csinnnKA (444)
csinnnKA Creative Commons License 2003.02.25 0 0 444
És íme! Megjelentem a hívó szóra! (amit Potyoró mondott ki Emilkén keresztül)
Bocsánat,hogy mostanában passivityt játszok, de az az igazság, hogy a füvemből az utóbbi 3 hónap alatt összesen 2 hetet nem láttam, fehér dunyha alatt aluszkál... aztán majd csak hóolvadás után tudom meg, hogy vajh mi van alatta! :-)

Úgyhogy nekem most még a füvezés minden értelemben korai (ja, nem kifejezetten a drogokról beszélek). Ráadásul most olyasvalami tart távol sok kedvenc indexes topicomtól, ami tök titok, nem igazán publikus, mert oly végtelenül szerény vagyok, de egyébként az érdeklődőknek üzenem, hogy itt található! ;-)

Ezzel együtt ígérem, most már gyakoribb vendég leszek a LEGESLEGFONTOSABB nyári topicomban! :-)

agi521 Creative Commons License 2003.02.25 0 0 443
annyira nem fontos, csak beszokott nezni, ha latja, hogy eloassuk a topikot! :-)
Előzmény: Törölt nick (442)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.25 0 0 442
Talán írj neki emilt! Mármint Csinkának!
Előzmény: agi521 (439)
agi521 Creative Commons License 2003.02.25 0 0 441
a mienk smaragd tuja. szerintem erre a "pici tomzsire" gondolsz. picik meg, talan iden karistoljak majd az 1 meteres magassagot... ;-)

kotozes raferhet itt is, ha nagyobb lesz.

zoli

Előzmény: Indaxli (440)
Indaxli Creative Commons License 2003.02.25 0 0 440
Hi!

Mi a terebélyesebbeket - aminek hosszú ágai vannak - összekötözzük télire. Amikor már nem várható hó meg ónos eső akkor levesszük a spulnit.

Van az a kissebb, tömzsi fajta - nevét nem tudom - azzal mi sem foglalkozunk. De ahogy észrevettem ez sokkal igénytelenebb.

Indaxli

Előzmény: agi521 (439)
agi521 Creative Commons License 2003.02.25 0 0 439
nekem tavaly 8 tujam elfagyott a 25 db-os friss
telepitesbol.(potolnom kellett) remenykedem, hogy a nagy ho most inkabb megvedte oket, egyebkent is ez a 2. teluk.

en sepruvel leszoktam verni roluk a nagyja havat, de megmondom oszinten iden alig gyoztem...

zoli

ps:CSINKAAA hol vagy???

Előzmény: Indaxli (438)
Indaxli Creative Commons License 2003.02.25 0 0 438
Hi All!

Olvad a hó! :)
Ez yo hír.
De sajnos már látom azt ami elkeserít.

Úgy néz ki - valaha volt - gyönyörű gyepem, mint amelyen keresztűl viharzott a Nagy Honvédő Vöröshadsereg. Siralmas látvány. :(
A fű sárgán lenyomva fekszik, imitt-amott még takarva fehér hófoltokkal. Hatalmas gránát szabdalta gödrökként éktelenkednek a vakondok ásta turások maradványai, melyeket hű ebeim megszállott módszerességgel szaggattak - amolyan unaloműzés képpen - a talajszinttől negatívirányú tartományokba.
Reménykedem...
Mert tudom, hogy tavasszal - amely már itt van nem messze - csoda történik. Igen, szószerinti csoda.
Reményemet táplálja, hogy a hóvirág már hetek óta ott virít az előkertünkben. Reménykedem, mert úgy néz ki, hogy a tuják is átvészelték a sok havat számottevő sérülések nélkül.

Várom már, bár nagyon sok munkám lesz.

Indaxli

agi521 Creative Commons License 2003.02.25 0 0 437
tanacsotokat megfogadom! csak lelkesedni akartam kicsit!

koszonom

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.25 0 0 436
Ezt csak akkor tenném, ha kevés lenne a hó. Most annyi van hogy a föld nem tudja beszívni az olvadékot. Várj a műtrágyával tavaszig! Fontos hogy ne sétálj a havas füvön!
Előzmény: agi521 (434)
Thor Creative Commons License 2003.02.24 0 0 435
Jéjé, csak nem ápoljátok már a füveteket?! :)))

agi, én nem tenném. A hó egyenetlenül olvad, kis patakokban csorog ide-oda, szerintem ez azzal járna, hogy helyenként koncentrálódna a műtrágya mennyisége, és jól kiégetné az amúgy is megviselt füvet.

Előzmény: agi521 (434)
agi521 Creative Commons License 2003.02.24 0 0 434
kellemes tavaszi ebredest!(Csinka, hol vagy??)

mit szoltok hozza, ha a tavaszi elso mutragyat meg a hora szornank ra, s az lassan olvadozva bevinne a talajunkba. a teljes olvadas utan szepen kezdhetne serkenni a fuvunk.

komment??

zoli

Indaxli Creative Commons License 2003.02.10 0 0 433
Hali!

Érdekes! Én sem látom. :)

Kicsit beléolvasgattam a topikba. Azt hiszem, ha tavasszal beindúl yo téma forrás lesz.

Egyébként ne agódj. Addig yo amíg nem látod. Legalábbis nekem mindíg síralmas látványt szokot nyújtani az első tavaszi szemle.
Olyankor szembesülök a ténnyel, h mennyi munkám lesz tavasszal, mire szép zöld lesz a füvem.
Aztán pár hét és kezd feléledni a csoda.

Előzmény: Törölt nick (432)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.10 0 0 432
NEM LÁTOM A FÜVEMET A HÓ ALATT! REMÉLEM AZÉRT JÓL ÉRZI MAGÁT! HOL JÖN MÁR A TAVASZ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
csinnnKA Creative Commons License 2002.11.28 0 0 431
"ps"-ed engem is deprimál. Aztán próbálgatom magam vigasztalni, hogy már egy hónap sincs karácsonyig. Aztán "január-február, itt a nyár!" :-))))))))
Előzmény: agi521 (430)
agi521 Creative Commons License 2002.11.18 0 0 430
en a gyerkocomet megelozven szoktam kihuzkodni a gombakat. egyebkent elferne s telen ki is fagynak majd.

ps:
nekem/unk/ hianyzik a kert szo mi szo.a gyerekkel is nehezebb a szobaban.radasul baratsagtalanul koran sotetedik, mire hazaerek mar semmi nem latszik a kertbol. reggel meg megnem. :-(

Előzmény: csinnnKA (429)
csinnnKA Creative Commons License 2002.11.18 0 0 429
Tegnap vettem észre, amikor az utolsó (futó)rózsatöveket is megmetszettem.
Már vagy 2 hete egyáltalán nem jártam a kertben, erre fel észreveszem, hogy kivételesen nem gyanús lyukakkal van teli, hanem pici apró kis nyersfehér-sárgás gombákkal. Mindjárt a szomszéd jutott eszembe, hogy meghívom gombapörkölt ebédre! ;-)

Szóval azt mondod, hogy ez nem rendellenes? Ha "kiszárad" a fű+talaj, akkor eltűnnek? Mert valóban nagyon nyirkos-puha-süppedős az egész gyep. Tökre letapostam a füvet, ahol körbetotyogtam a rózsákat, egészen nagyon randa lett a füvem. :-)

Előzmény: agi521 (428)
agi521 Creative Commons License 2002.11.18 0 0 428
szia,

nagyon nedves a talaj szerintem. nalunk is van...

zoli

Előzmény: csinnnKA (427)
csinnnKA Creative Commons License 2002.11.18 0 0 427
Fű topic meghótt?
Tele van a kertem pici apró gombákkal. Miért?
Hívjam meg az ellenségemet egy gombapörköltre?! ;-)
csinnnKA Creative Commons License 2002.10.17 0 0 426
Még nem, mert azt sem tudom, hol áll a fejem!
De most hétvégre ismételten beterveztem! Előbb-utóbb csak meglesz (úgy értem, hogy lehetőleg még a fagy beállta előtt). :-)))
Előzmény: agi521 (425)
agi521 Creative Commons License 2002.10.17 0 0 425
mar ugy fagyasugyileg gondolom ;o), tudom, hogy nem folyatod mindig!
Előzmény: agi521 (424)
agi521 Creative Commons License 2002.10.17 0 0 424
elzartad mar a kerti csapot?
irgum-burgum
Előzmény: csinnnKA (423)
csinnnKA Creative Commons License 2002.10.17 0 0 423
Ja vagy úgy! :-)
Előzmény: agi521 (422)
agi521 Creative Commons License 2002.10.17 0 0 422
vege a fuapolasi szezonnak :-(, tavasszal ujraeledunk...
Előzmény: csinnnKA (421)
csinnnKA Creative Commons License 2002.10.17 0 0 421
Hogy itt milyen csönd lett! :-)
csinnnKA Creative Commons License 2002.10.09 0 0 420
Nagyon eltaláltad! :-)
Előzmény: agi521 (419)
agi521 Creative Commons License 2002.10.09 0 0 419
na ettol zakkana meg CsinnnKA asszem!
Előzmény: Thor (417)
csinnnKA Creative Commons License 2002.10.09 0 0 418
Előzmény: Thor (417)
Thor Creative Commons License 2002.10.08 0 0 417
Tarts vakondot!
Az tuti megszünteti a lyuk-okozókat, igaz egy picikét nagyobb lyukat túr :)
Előzmény: csinnnKA (415)
Nagy G. Creative Commons License 2002.10.08 0 0 416
SziaSztok!

Milyen a legjobb trágya most ősszel.
A szakkönyv azt írja, hogy foszfor és Kálium tartalmú kombinált és ne tartalmazzon nitrogént.
Eddig jó, de mi a neve, mit lehet kapni, ami használ.
Ne kíméljetek az ötletekkel.

Köszi

Nagy G.

csinnnKA Creative Commons License 2002.10.08 0 0 415
Jaj, tényleg a tücskökről is be akartam számolni nektek (szörnyű ez a korai(?) szenilitás)! :-)))
Szóval a füvünk, mint mondtam vala, egyszerűen csodálatos... aug. végén, szeptember elején volt egy kis utánvetés, ami a szeptemberi monszunban gyönyörűen mexívta magát, kihajtott, álomszép az egész, komolyan mondom... csak éppen messziről kell nézni, és kicsit hunyorogva. Mert ha belemész a fűbe, hát az inkriminált részeken sajnabajna ott vannak azok a bizonyos kis (kb. 45 fokos) lyukak... szerencsére össz-vissz 3 db-ot találtam (9-10 helyett), de a lényeg, hogy ott voltak a rombolóim! :-(
Előzmény: agi521 (414)
agi521 Creative Commons License 2002.10.08 0 0 414
jo regg. csinnnKA!

*humorod mindig bearanyozza a napunkat.:-)

*tavaly osszel mi is igy jartunk.az enyhules hatasara (ami most nem jellemzo) viraghagymaink az (narcisz,liliom,gyongyvirag stb.)elultetes utan par het mulva kihajtottak. sokat nem csinaltam veluk, tavasszal vigan kikeltek.

*szerintem locsolni sem fogsz mar, en tegnap (elovigyazatossagbol)elzartam mar a kerti csapot, mert tavaly oktoberben pont ilyen talajmaneti minuszok fagyasztottak szet a csapunkat.

*mi van a tucskokkel? nalunk megint dolgozik par egyed.. :-(

udv
zoli

Előzmény: csinnnKA (413)
csinnnKA Creative Commons License 2002.10.08 0 0 413
Te kertszakértő, Te, Te, Te! :-)
Egyébként aki bújt, aki nem, én vasárnap megejtettem az uccsó nyírást, letakarítva a fűharapó berendezést és téliesítve a teraszunkat. (Ez a legizgibb része, amikor a kerti sütögetőt és a fűnyírót, ill. szegélynyírót be kell rakni a lépcsőforduló alatti kicsiny és szűkös tárolóhelyiségbe, és minden évben a dührohamig fokozva a hatást kijelentem "Én nem értem, hogy hogy fért ez be ide tavaly meg tavalyelőtt, de most képtelenség mindent bepasszírozni... illetve... ha berakjuk, akkor meg a kerti szerszámok, takarító-cuccok és a porszívó nem fog beférni!"
Hát ez is megvolt. Még 2-3 hét múlva lezárjuk a kerti vizet is... aztán jöhet a karácsony! :-)

Ja, meg még egy kis OFF, ami tudom, hogy nem idevaló, de hátha tudtok segíteni rajtam.
Vettem vagy 6-8 zacsi virághagymát (tulipánokat, "óriás-hóvirágot", kék fürtöskét (Gyöngyike?), krókuszokat stb.). Azt írta, hogy szeptember elejétől lehet elültetni. Hát én elültettem vagy 2-3 hete, szeptember közepe, végefelé... tudjátok, amikor már olyan jó kis kaka idő volt, és azt hittük, hogy menthetetlenül itt a tél. Erre ezek a hülyék kihajtottak... már majdnem mindegyik kidugta a zöld kis fejecskéjét a föld alól. Mi a szentséget csináljak velük??? :-(((
Valaki szerint ha gyorsan levirágzik, akkor egy enyhe november esetén(!) még van esélye, hogy megerősödjön és tavasszal ismét virágozzon nékem. Ha hideg lesz, akkor annyi neki! :-(
Mások szerint meg jó vastagon be kéne borítanom földdel, akkor kevésbé intenzív lenne a növekedése, és félig kihajtott állapotban is gond nélkül áttelel.
Tudtok valami bíztatót / vigasztalót / lehangolót / akármit mondani??? :-)

Előzmény: Thor (411)
Tozatu Creative Commons License 2002.10.08 0 0 412
Te meg a sörpocakod vakargatod?
Előzmény: dArtois (410)
Thor Creative Commons License 2002.10.06 0 0 411
csinnnKA, én bevallom férfiasan, tavaly is nyírtam még november elején. Jobb a fűnek, ha egészen rövidre van vágva mielőtt fagyni kezd és ráhull a hó, mert kevésbbé penészedik be tavaszra. (Ha hosszúra hagyod, olyankor látni tavasszal, hogy foltokban inkább szürke mint zöld, és gereblyézésnél szinte pucér marad a föld úgy jön ki).
Élezés: a te kertméretednél lehet, hogy több évig is használható a fűnyíró élezetlenül, de nálunk, ahol több mint 1000 nm a telek és szinte csak akkora helyen nem kell nyírni, amennyit a ház elfoglal, bizony egy szezonban 2x - 3x meg kell élezni. Hogy mikor kell, az látszik: ha életlen, akkor nem annyira vágja, mint inkább kis körökbe csavarja + tépi a füvet. Olyankor nem annyira "nyírott gyep" hanem inkább "marcangolt gyep" hatást kelt :)
Előzmény: csinnnKA (408)
dArtois Creative Commons License 2002.10.04 0 0 410
Akkor már eccerűbb, ha az asszony nyirja a fűvet és őr rakja el a gépet:)
Előzmény: Áfony (409)
Áfony Creative Commons License 2002.10.03 0 0 409
Addig sincs a zasszonnyal valószinüleg:))))
Előzmény: csinnnKA (408)
csinnnKA Creative Commons License 2002.10.03 0 0 408
Köszönöm a tapasznyalatokat... nagyon figyeltem! :-)

mkiss!
Hát mert letakarítja (de sterilre ám!), és utána a kis gépolajozó flakonnal meg egy finom puha ronyókával a kezében még órákon át simogatja a gépolajjal. :-)

Előzmény: mkiss (407)
mkiss Creative Commons License 2002.10.02 0 0 407
Nekem benzinmotoros fűnyíróm van. Minden (na kó, majdnem minden)nyírás után slaggal leveretem az alját is. Így megy téli álomra is.
Tavasszal olaj, gyertya, levegőszűrő csere, bowden olajozás, kés élezés (azt azért szezonban is megcsinálom 1-szer, 2-szer).
Arra kiváncsi lennék, hogy mit olajoz aszomszédod rajta órákik.
Annak még látom értelmét, hogy az egészet befújd szilikonnal vagy wd40-nel rozsda ellen.
Előzmény: csinnnKA (400)
eFZé Creative Commons License 2002.10.01 0 0 406
Nekem villanymotoros van, az különösebb karbantartást nem igényel, inkább csak külsőleg legányolom. Benzinmotoros valszeg többet kívánna ennél.

Kést 3-4 nyírás után élez(tet)em.

dArtois Creative Commons License 2002.10.01 0 0 405
Mért is akarok szobába fűt? Hát egyszerű a válasz, mert kertem nincs:) De asszem kiprobálom; ha nem megy akkor termesztek mohát, valami csak megél... Ha bejön akkor ültetek a padlóra egy barackfát is, ja és persze bekötöm a slagot, na meg felhozom a fűnyirót. Egyébként én annyira ápolom le a nagyszülő fűnyiróját télire mint hétvégenként: fogom és betolom a sufniba, de évente azért télleg kéne élezni.
Előzmény: onobody (399)
tibor0322 Creative Commons License 2002.10.01 0 0 404
> ti mennyire "nyaljátok" tisztára a fűnyírógépet a féléves altatás előtt?
- betolom a garázsba, ha kell, megélezem
agi521 Creative Commons License 2002.10.01 0 0 403
ejnye!
es meg nem szaggatja nyiraskor a fuszalak tetejet?
Előzmény: csinnnKA (402)
csinnnKA Creative Commons License 2002.10.01 0 0 402
Hoppla!
3 éves a fűnyírónk és még sosenem volt megéleztetve! Hoppla! :-I
Előzmény: agi521 (401)
agi521 Creative Commons License 2002.10.01 0 0 401
:-)))

szia csinnnKA!

asszem nem dimenzionalom tul a dolgot :-),
nem kulonben mint maskor, max. kikaparom kirazogatom belole a fuvet.most le is hajtottam a kart, hogy ne foglalja a helyet a garazsban.
tavasszal -evente 1x- egy kedves kollegammal megeleztetem.

ennyi.

udv
zoli :p)

ui:
csinnnKA,kihajtott a fold-fumag mixturam!
sok kis suni, kislanyomnak nagyon tecc!
hogy allsz e kerdesben?

csinnnKA Creative Commons License 2002.10.01 0 0 400
dArtois!
Igen, ez egy határozottan érdekes kérdés, engem is érdekelne a válasz... a fű (beleértve még a díszfüvet is) nem kimondottan "szobanövény"! :-)

eFZé & Zoli!
Akárhogy is: ha nem lesz eső-eső-eső, akkor a 7végén mi is megejtjük az uccsó nyírást, s ha szép idő lesz, akkor nekiülök a teraszon a fűnyírógép-tisztogatásnak is.

Télleg-télleg, de most tök komolyan: ti mennyire "nyaljátok" tisztára a fűnyírógépet a féléves altatás előtt? Van ismerősöm, aki kirázza belőle a maradék füvet, egy kisseprűvel vagy nyeles kocsikefével kikeféli a nagyját, aztán hadd szóljon, viszi be a lakásba (sufniba... mindegy). A másik véglet az egyik szomszédom, aki diribdarabra szedi... mosószeres vízzel elmossa (szerintem enni lehetne róla, olyan tisztára), aztán ha mexáradt, akkor belekezd a nagyon gondos és aprólékos olajozási műveletbe, majd alig 6-7 órai munka után boldogan és elégedetten összecsavarozgatja. Szerintetek hol az arany középút? Vagyis ti nagyjából vagy aprólékosan takarítjátok meg a fűharapó berendezéseteket? :-)

onobody Creative Commons License 2002.09.30 0 0 399
Asszem tönkremenne!
De miért is szeretnél füvet a szobában?
Onobody
Előzmény: dArtois (397)
dArtois Creative Commons License 2002.09.30 0 0 398
Ja, a lámpát azt még hajlnadó vagyok égetni neki 4-5 órában...
Előzmény: dArtois (397)
dArtois Creative Commons License 2002.09.30 0 0 397
Sziasztok!

Olvasgatva a növényes topikokat és hozzászólásaitokat az alábbi jutott eszembe (teljesen kontár vagyok, nálam még a kaktuszok is tönkremennek). Van egy nagyobb üres szobám; mi lenne ha vennék egy raklapnyi diszfüvet ami mondjuk megnő fél méterre is (magyarul gazt). És ezeket cserepekben tárolgatnám. Túl sok fényt nem kapna ez a legnagyobb gáz, melege lehetne, ha akar hidege is, vizet is párát is kaphat, de sajnos a fényhiány...Szerintetek van értelme vagy gyorsan el is pusztulna?
Köszönettel,
d'Artois

agi521 Creative Commons License 2002.09.30 0 0 396
lehet, de nem biztos :-)
Előzmény: eFZé (393)
Herr X Creative Commons License 2002.09.30 0 0 395
~600 nm.

Most azon gondolkoztam, hogy ha ősszel felszántatom, akkor tavaszig sárban fogok járni.

Kösz az infókat, még gondolkozok egy kicsit.

Előzmény: eFZé (392)
tibor0322 Creative Commons License 2002.09.30 0 0 394
> Valaki azt mondja, hogy szántassam, valaki, hogy ne.
- Én azt mondom, csináld, ahogy akarod! :) A helyedben _én_ tereprendeznék, majd a maradék idő - kedv függvényében tennék egy próbát: fóliával letakarnék egy területet, rá 5-10cm (20cm?) vastag földet hordanék, elvetném a füvet, majd az eredmény alapján ténykednék tovább. Ilyet ugyan még nem próbáltam, de számomra nem tűnik marhaságnak.
- Amikor a városgondnokság dolgozói telepítették a gyepszőnyeget, azok sem igazán készítették elő a terepet, hanem csak kiegyenesítették, majd kigönygyölték a fűtekercset, és rögzítették.
Előzmény: Herr X (390)
eFZé Creative Commons License 2002.09.27 0 0 393
Szerintem még korai volt archiválni a fűnyírót...
Előzmény: agi521 (391)
eFZé Creative Commons License 2002.09.27 0 0 392
Mekkora területről van szó?

Én felásnám/ásatnám/szántatnám a méretétől főggően. Utána ki kell szedni a gazokat, tarackot, egyéb gyökereket, amit nem szedsz ki, az könyörtelenül kinő. Ezzel egyidejűleg a tereprendezést is elvégezheted.
Ezt még most ősszel meg tudod csinálni, aztán télen szépen leülepszik, akkor még le lehet hengerezni, hogy visszatömörödjön, és tavasszal lehet füvesíteni. A milyen fű kérdése az attól függ, hogy milyen célra. Bár ha most érkezik a trónörökös, akkor célszerű sport keveréket vetni.

Előzmény: Herr X (390)
agi521 Creative Commons License 2002.09.27 0 0 391
csinnnKA ,

ma delelott fuvet nyirtam! szerintem iden utoljara... a funyirott begarazsiroztam.

zoli

Előzmény: csinnnKA (387)
Herr X Creative Commons License 2002.09.27 0 0 390
Sziasztok!

Egy garantáltan fűmentes területből (valami vad növényekből álló- többnyire szúrós és tarack) szeretnénk füves területet csinálni.

A talaj ráadásul egyenetlen is. (Hiába, a teherautók nem kis darabok.)

Mi a teendő?

Valaki azt mondja, hogy szántassam, valaki, hogy ne. (Jó tömör a talaj, évekig max. nyírva volt csak a gaz.)

Idén van még értelme?

Milyen füvet vessünk? Hogyan?

(Nem szeretnék vegyszerezni, mert mostanában fog születni a trónörökös.)

Tozatu Creative Commons License 2002.09.24 0 0 389
Nálunk is csodát tett az eső,szépen zöldül a kert,kár izgulni,helyre jön mindig.
Előzmény: agi521 (388)
agi521 Creative Commons License 2002.09.24 0 0 388
a lyukak most tele vannak vizzel, s a tucskok buvarkodnak :-)
Előzmény: csinnnKA (387)
csinnnKA Creative Commons License 2002.09.24 0 0 387
Zolimanó!
Az én füvecském is issza most az esőt, mint kacsa a nokedlit... én ezexerint egy héttel előtted vetettem. Kérdezte is Embör, hogy "Te, nem fog ez elrohadni az esőben?" Én azért reménykedem, hogy nem... hanem inkább mexívja magát és sarjad ezerrel! :-)
Egyébként most szép a fű... pedig ilyenkori állapotában gyönyörködtem volna szívesen mondjuk július-augusztusban (meg június végén, amikor annyira bele voltam estve a 2ségbe a fű-kiégés miatt, hogy csak na).
Mellesleg már vagy egy hete nem ellenőriztem a lyukakat, amik valóban kb. 45 fokosak! :-)
Előzmény: agi521 (385)
agi521 Creative Commons License 2002.09.23 0 0 386
bavalom ferfiasan, most nem volt "annyi" viragfoldem, igy a mixtura most sima -picit agyagos- fedoreteg fold+potlo fumagbol allt.:-)

z

Előzmény: agi521 (385)
agi521 Creative Commons License 2002.09.23 0 0 385
csinnKA-mano!

a kezi gereblyes "kapircolast" en sem hagyom ki.:-)
picit fel kell lazitani a talajt, hogy a gyoker konnyebben utat torjon maganak.
nalunk az oszi fupotlo project most zajlott szombat delelott.most jo ez a kis eso, szerintem rovid ido alatt sarjadni fog!

hajra!

zoli

Előzmény: csinnnKA (384)
csinnnKA Creative Commons License 2002.09.20 0 0 384
"kis viragfoldbe kevert fumag betaposasaval"
Te, ez nagyon jó 5let! :-))))))))))))
Én meg a kapircolóval szoktam felvakargatni ott a földet, ahová fűmagot szórok... ahelyett, hogy ezt csinálnám, amit Te! Kényelmesebb is, tutibb is és gyorsabb is! De jóóó! :-)
Előzmény: agi521 (383)
agi521 Creative Commons License 2002.09.19 0 0 383
a mi fuvunk 1 eves volt tavasszal.ez egy tavaszi
felvetel, a meg pici tujakkal.:-)
nehogy azt hidd, hogy nalunk nincs pitypang,tarack,feher here es tarsai..:-( nyaron legalabb heti rendszeresseggel gazolunk, akatolunk.szerintem a rendszeres funyiras is segit tisztabban tartani a pazsitot.

tavasszal es osszel en is feljavitom a kopottabb reszeket.kis viragfoldbe kevert fumag betaposasaval. :-)

zoli

Előzmény: csinnnKA (380)
csinnnKA Creative Commons License 2002.09.19 0 0 382
na meg persze a nője is! ;-)
Előzmény: zmrzlina (381)
zmrzlina Creative Commons License 2002.09.19 0 0 381
Igen, a szomszéd füve mindíg zöldebb.
Előzmény: csinnnKA (380)
csinnnKA Creative Commons License 2002.09.19 0 0 380
Jó, most már én is látom!
De tök szép a füved!!! Sokkal-sokkal szebb, mint az enyém (oké, az enyém már 9 éves, és az előző lakók totálra elhanyagolták, még csak nem is locsolták, én meg csak felkapircoltam kicsit és rászórtam vagy 2-3 kiló fűmagot, ennyit tettem, nem többet).
Szóval nekem sajna van benne bőven pitypang is meg más is, tavasszal tök szép és vadregényes-romantikus... de aztán utána megint utálom, hogy ilyen. Lehet, hogy tényleg nekiesek egyszer egy jó kis lazító eső után a "dinnyelékelővel".

Uccsó nyírás: én bevallom, október elején szoktam utoljára. Nem tudod kiszámítani, hogy milyen idő lesz ősszel, nekem tavaly vagy tavalyelőtt még novemberben is úgy nőtt a füvem, hogy komolyan fontolóra vettem a (kimosott-kimosott, beolajozott, elpakolt) fűnyírógépem előhalászását (aztán persze lebeszéltem magam róla). Máskor meg szeptember végén szépen leáll a növekedés, s mivel nincs erős napsugár, ellenben elég gyakoriak az esős időszakok, így locsolni sem kell. Hát nem tudom... én ezzel az október eleji "zárással" elégedett vagyok! :-)

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.19 0 0 379
Én tök jól látom a képet. Tamás
Előzmény: csinnnKA (377)
agi521 Creative Commons License 2002.09.19 0 0 378
szerintetek mikor erdemes utoljara nyirni a fuvet, szeptember vege? oktober eleje?

a tul hosszu sem jo, de a tul rovid sem.a hideg miatt gondolom, most hamarabb leall a vegetacio.

udv
zoli

ui,
csinnnKA, biztos no access Neked a tar.hu :-(

csinnnKA Creative Commons License 2002.09.18 0 0 377
Nem sikerült a linked, vagy csak én nem látom? :-O
(Sorházunk idén 9 éves... a 3 év a mi beköltözésünkre vonatkozott, de már 6 évesen vettük.)
Előzmény: agi521 (376)
agi521 Creative Commons License 2002.09.18 0 0 376
Előzmény: agi521 (375)
agi521 Creative Commons License 2002.09.18 0 0 375
egyebkent pont a sorhazaknal jellemzo a kertek utolagos feltoltese, a talaj kiegyengetese. ez kesobb az elso evek soran sullyed,repedezik alakul -mint nalunk.

sorhaz rulez!

Előzmény: csinnnKA (373)
agi521 Creative Commons License 2002.09.18 0 0 374
nemtom milyen allat lehet.:-( de most mar a multe azt mondtad.most a tucsokre kell koncentralnod szerintem a kissebb lyukakkal.piszkaltad , kilocsoltad mar?? igaza van a kolleganak, nem feltetlen kell eltaposni, begyujtod s jo messzire elsetalsz veluk.
Előzmény: csinnnKA (373)
csinnnKA Creative Commons License 2002.09.18 0 0 373
Ne ijesztegess már! :-O
(Rákoscsabán, sorházban)
Egyébként meg tuti, hogy állat, mert a nyári, (sacc/kb.) 8-10 cm-es átmérőjű lyukak mellett is ott volt a területhez tartozó fűcsomó. Csak épp ezeknél nem volt egyértelmű számomra, hogy föld feletti vagy alatti jószág szórakázik a kertemben. Ha repedezés lenne, akkor nem pakolná szépen-gondosan maga mellé a kitúrt-kivájt fűcsomót... nem??? Nyugtass meg, plíz! :-)
Előzmény: agi521 (372)
agi521 Creative Commons License 2002.09.18 0 0 372
tipp 1,
biztos, hogy allatka keltette lyukakrol van szo?
az a 10 cm atmero nagyon nagynak tunik.
esetleg nem feltoltott talajjal rendelkezik a telek. most meg beszakadozik...

merre laksz, ha nem windisgrec?

zoli

Előzmény: csinnnKA (371)
csinnnKA Creative Commons License 2002.09.18 0 0 371
eFZé (& Zoli is)!

Most azért kapásból kiprovokáltatok belőlem egy beismerő vallomást:
az az igazság, hogy nem ez volt az első "lyukas" sztorim. Valójában már a nyáron is előfordult valami hasonló, de mégis más. Ezek a mostaniak ugyanis tényleg kicsik, és eFZé, emlékezetem szerint valóban van köztük olyan ferdés (tán épp 45 fokos), tücsök- és szöcskeféleség pedig bőségesen akad a közelben lévő sziklakertemben, úgyhogy akár telitalálat is lehet. De most hogy ezt a rendkívül fontos és nyomasztó részt kitárgyaltuk, jöjjön a gyónás: már nyáron is volt néhány lyukunk. Mondjuk nem 8-10 db, hanem csak 4-5, viszont nagy és mély, volt, amelyiknek láttuk az alját, s volt olyan, amelyik valamiféle "járat"-nak tűnt. Se pockot, se gyíkót, se rézfánfütyülőjét nem láttunk a közelben soha, így nem tudjuk, hogy milyen állat szorgoskodott (vakond a jellegzetes vakondtúrás miatt kizárva). Mondjuk ezek a nagyobb (kb. 10 cm átmérőjű) lyukak és járatok nagyobb csúfságot jelentettek, mint a sok kicsi most, viszont akkor amúgy is pocsék volt a füvem (ez kb. a nyári fű-kiégésünk után volt még), tehát annyira nem izgatott esztétikailag.
Valami 5let vagy tipp? (refrén:) Mi lehetett, s hogyan lehet megelőzni / védekezni ellene?

Előzmény: eFZé (368)
agi521 Creative Commons License 2002.09.18 0 0 370
aha csinnnKA, szoval tucsok lesz okelme.alapvetoen en is sajnalom, de a gyerkocom nagyon fel tole.

szerintem attelel.

udv
zoli

Előzmény: eFZé (368)
Progress Creative Commons License 2002.09.18 0 0 369
Sziasztok. Valaki tudna-e segíteni. Gyepszőnyeget szeretnék telepíteni. Nekem olyan, nem "kigyökerezett tőzeges lapok" kellenének hanem textil vagy nemez szerűségbe ágyazott fűmagok. Két napja bújom a netet de nem találtam senkit aki ilyesmit gyártana vagy forgalmazna. Elöre is köszönöm az esetleges segítséget.
eFZé Creative Commons License 2002.09.17 0 0 368
Nálunk kétféle luk van. Az egyik tücsök, ezek kb 45 fokban fered lukakat fúrnak, nálunk is van, tavaly még csak egy-kettő, idén legalább 60-80 lyukat találtam, ami még ahhoz képest is sok, hogy a befüvesített terület kb 500 m2-nyi. Kipiszkálni legkönnyebben egy erős és hosszú fűszállal lehet, vagy nagyon megfelel egy ciroksöprű szála. Persze kell hozzá kis türelem is, mert nem mindig jön ki elsőre. De eltaposni sajnálom őket, inkább hagyom, hátha télen megszűnnek létezni. Egyszer az egyik ilyen lukból egy ki gyík kuksolt kifelé, talán ebédelni ment be.
A másik fajta luk tök föggőleges, kb 20-30 centi mély, és még semmilyen állatot nem sikerült kicsalogatnom belőle, de ha betemetem, másnapra kiásódik.

eFZé

Előzmény: csinnnKA (362)
blackman Creative Commons License 2002.09.17 0 0 367
jajaj, akkor most mi a helyzet? Most akkor erdemes ezreket olni fugyomirtoba, vagy sem?
Nincs egyertelmu valasz?
Előzmény: tara (366)
tara Creative Commons License 2002.09.17 0 0 366
Mi egy nyáron át már próbálkoztunk a Compo gyomirtós változatával (mert van csak táplálós is), egy vagyonba került és nem sokat ért. A pitypang és a lóherefélék ellen semmit, sajnos. Különben a METRO-ban vettük, de nincs mindig.
Előzmény: blackman (364)
csinnnKA Creative Commons License 2002.09.17 0 0 365
Compo termékekben nagy választékot talált a Baumaxokban, Praktikernél és hasonló társainál, illetve a faiskolákban, kertészeteknél. :-)
(Sikeréről légyszi számolj be, mert egyébként nálam csak a sok nyírás, sok locsolás, évente legalább egy kiló fűmag kiszórása módszer játszik... bár most a fejembe vettem, hogy jövő tavasszal a "dinnyelékelővel" kikapircolom az összes nyüves pongyolapitypangot.)
Előzmény: blackman (364)
blackman Creative Commons License 2002.09.17 0 0 364
haho, nagyon megorultem, mikor olvastam itt arrol hogy azert letezik esely a fu vegyszeres tisztantartasara. En Calcureaval probalkoztam, tobbszor is-, mert nem birtam elhinni, hogy valami amiert penzt kernek az ennyire nem er semmit sem. De most olvasom itt, hogy egy "compo" nevezetu szer egesz hatasos. Mar csak egy gond van, hogy hol lehet ezt kapni? A gazdabolt.hu-n rakerestem probabol es ott nincs ilyen. Tudtok ajanlani egy bp.-i boltot ahol kaphato ilyen?

Es meg egy: erdemes most osszel ezzel permetezni, vagy majd inkabb mar csak tavasszal?

agi521 Creative Commons License 2002.09.17 0 0 363
nekunk is most jelent meg eloszor.nemtom miyen fajta egyed lehet.6-8 lyuk lehet most a kertben,mindet meg nem sikerult kilocsolnom belole.

hatha vki tud mas "irtasi" modszert.

zoli

Előzmény: csinnnKA (362)
csinnnKA Creative Commons License 2002.09.17 0 0 362
Köszi Zoli, sejtettem, hogy valami hasonló lehet! :-)
(Csak az a furcsa, hogy ez a 4. őszünk itt, és ehhez hasonló jelenséggel még nem találkoztam.) Az az érdekes, hogy a kis kráternak van alja, tehát nincs semmiféle járat, s egyébként igazad van, én is ezt csináltam: szépen visszatapicskoltam a fűcsomót, kicsit eligazgattam az egyik célszerszámommal, sőt, "hab a tortán" alapon még egy kis fűmagot is szórtam rá. A jószágot egyébként nem sikerült meglátnom, de ezt a vizezős technikát kipróbálom. A kutyafáját. És mit csinál? Valami pajorokra vadászik? Vagy csak ásós kedve van? Tényleg lazítja a talajt, olyannyira, hogy ott szinte már puha is, a lábam alatt érezhetően puhább, nem olyan kemény (de mondjuk ez engem inkább aggaszt, mint megnyugtat). Védekezés? Vagy elmegy magától? Vagy most sajtot csinál a (végre) gyönyörű gyepszőnyegemből? :-(
Előzmény: agi521 (361)
agi521 Creative Commons License 2002.09.17 0 0 361
szia csinnnKA!

ahh, ez nekem is megjelent par hete.
ezt egy bogar csinalja!fekete kb. akkora mint a kisujjad fele-negyede... ha beleslagolsz a lyukba, elojon s eltaposod ennyi. szerintem sok mast nem tehetsz.

szvsz nem olyan veszes, levegozteti, lazitja a foldet.slagolas utan elkaparod vagy teszel oda egy kis foldet.

udv
zoli

Előzmény: csinnnKA (360)
csinnnKA Creative Commons License 2002.09.17 0 0 360
Sziasztok! :-)

GIS: magyar kontra tiroli muskátli: azért nem magyar, mert a magyar muskátli nem lóg le egy-másfél métert az ablakomból (majdnem a földig), hogy minden arrajáró megcsodálja és megkérdezzék tőlem, hogy hol vettem! :-)))
De hogy megnyugtassalak, van magyar muskátlim is! :-)

Ági & Thor!
Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy ez idő tájt gyönyörű a füvem! :-)))

Viszont (most is) nagy bajom van! :-(((
Képzeljétek csak, a fűben 8-10 db kisebb-nagyobb lyuk keletkezett, viszonylag egymás közelében (a kisebbeknek kb. 2 cm-es a kráter-átmérője, a nagyobbaké sincs 5 centinél nagyobb). Illetve nem is igazi értelemben vett lyuk (mivel nincs alja), hanem az egész olyan, mintha macska (vagy madár?) kikaparta volna a földet (mivel mindegyik mellett ott van a kikapart fűcsomó). Szóval innen gondolom, hogy nem vakond és nem pocok, hanem fentről jövő áldás.
Nem tudom, hogy macska-e vagy madár, de nagyon pipa vagyok rá, mert azon a részen eléggé feltúrta a talajt és elcsúfította a mostanra tényleg mesés füvemet.
Szerintetek mi lehet ez, és mi a fészkes fenét csináljak vele? Pontosabban: hogyan védekezzek, hogyan előzhetném meg a további attrocitásokat?

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.17 0 0 359
Ebből kétféle van, amelyikre most ősszel van szükség, az felhasogatja a füvet, mélyen belevág a földbe, szétvágja a fű gyökérzetét, ezáltal késztetve arra hogy sűrűsödjön. Ilyen félprofi gépet a Brico Store-ban lehet kölcsönözni, kb. 50ezer ft letét mellett 5ezer ft/24 óra kölcsönzési díj. A másik fajta csak néhány mm-re dolgozik a földbe, ezt nem kölcsönzik, a neve gyepszellőztető. Ezt bármikor lehet használni, de tavasszal kötelező. Olyan, mint egy motoros gereblye, kb. 30ezer ft körül kapható/Alko/ Üdv:TAmás
Előzmény: acsember (357)
Tozatu Creative Commons License 2002.09.16 0 0 358
Elképzelhető,de tavasszal jól átfésülöd fűgerblyével,vagy ha van olyan spéci tologatósod és szebb lesz,mint új korában.Arra figyelj,ne hagyd meg túl nagyra,nehogy a hó alatt befülledjen.
Előzmény: Nagy G. (356)
acsember Creative Commons License 2002.09.16 0 0 357
Hol lehet rotáló/talajlazító gépet köcsönözni BP.-en. (Mert ugye ez elég ritkán kell a fűhöz, ha jól sejtem.)

Kösz

Nagy G. Creative Commons License 2002.09.10 0 0 356
Attól félek, hogy a gomba áttelel és tavasszal kezdődik minden elölről.
Előzmény: Tozatu (355)
Tozatu Creative Commons License 2002.09.09 0 0 355
Szerintem hagyjad,ha a tél nem segit,majd tavasszal felülveted.
Előzmény: Nagy G. (353)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.09 0 0 354
Én csak olvasmányaimból vettem, hogy az angol perje gyorsan nő, nagyon szép, csak nem túl tartós fűféle. A Kentaurban mégis 50% volt az aránya. Mivel sokan a Kite Sport keveréket javasolták, ilyet vettem. A Dunakeszi Auchan-ban 3 kg-t adnak 1900 forintért. A Kentaur 969-ért kapható a Brico Store-ban, ez szárazságtűrő keverék. Van még az Éden és a California, de ezek inkább a rendszeresen öntözött területek füvei. Az egyikben a vörös tippan, míg a másikban a réti perje az uralkodó. Sok sikert, fűültetési szezon kezdődik! Tamás
Előzmény: agi521 (352)
Nagy G. Creative Commons License 2002.09.09 0 0 353
Sziasztok!

Ismét segítséget kérnék.
A többször említett füvem, minden permetezés ellenére nem akar meggyógyuli. Ahogy egy kis vizet kap rögtön penészedni kezd.

A betegség 95%-os valószínűséggel Fusarium rivale (hópenész) amire a szakkönyv azt írja, hogy általános gombaölő szerrel kezeljük.

Próbáltam Fundasolt és Merpánt használni, de nem jött be.

TUD E VALAKI JÓ ÉS HATÉKONY GOMBAÖLŐ SZERT JAVASOLNI?

Köszi

agi521 Creative Commons License 2002.09.09 0 0 352
megvan!

nalam ilyen nem jellemzo..

Előzmény: agi521 (351)
agi521 Creative Commons License 2002.09.09 0 0 351
miert, az angol perje tulcsordulasa nem jo?
egyebkent mirol ismerem meg? most vettem javito-potlo kevereket s ebben az angol perje van nagyobb szazalekban..

zoli

Előzmény: Törölt nick (348)
onobody Creative Commons License 2002.09.07 0 0 350
Egyetértek Tozatuval , bárhogy öntöz is
az ember , valahogy nem olyan mintha eső esne.
A legjobb kánikulában ne nyirni a füvet .
Juliusban , augusztusban csak eső után érdemes.
Igazábol szerintem a mi éghajlatunk nem
alkalmas a pázsit nevelésére.
Ez csak duma , a 100 év öntözés és 100 év nyirás.
Kell hozzá az angol időjárás is.

Üdv Onobody

Előzmény: Tozatu (349)
Tozatu Creative Commons License 2002.09.06 0 0 349
Szerintem ne emelgess semmit,mert a vizhiánnyal van baj,kiszárad úgy is.Jól át kéne már áznia,de esőtől.Ne vágd sűrűn,hagyd magasabbra,hagy árnyékoljon.Ha már beállt,kár bolygatni.
Előzmény: MiCKEY (346)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.06 0 0 348
Sziasztok! Mi a véleményetek az Argo-Largo Kft. "Kentaur" nevű magkeverékéről? Azt hallottam, hogy szárazságtűrő fű lesz belőle, és nem csordul túl benne az angol perje. Köszi: Tamás
arcszor Creative Commons License 2002.07.31 0 0 347
ez nem kerdes, de a humusztartalomra is ugyelj. kivalo talajnak kinezo barna szinu homokok is beszerezhetok am igy... :O))
Előzmény: MiCKEY (346)
MiCKEY Creative Commons License 2002.07.31 0 0 346
Igazából a tarack nem zavar, mert kiszedem lassacskán, csak a homok miatt vannak gondjaim.
Naponta este 2-3 óra locsolás és reggelre már száraz a föld felső 10 centije :(
Ezért gondoltam hogy egy 10cm föld egy kicsit jobban tartaná a vizet ...
Előzmény: arcszor (345)
arcszor Creative Commons License 2002.07.31 0 0 345
A Glialka számodra a megoldás. A megemeléssel semmire sem mész.
Előzmény: MiCKEY (344)
MiCKEY Creative Commons License 2002.07.31 0 0 344
Helló mindenki...
Lassacskán rászánom magam hogy, felfrissítsem a füvem. (kb 200m2)
Gondjaim : A talaj nagyon homokos, a tarack meg bírj a nyírást.
Azon gondolkodtam hogy apránként termőfölddel megelemem a fű szintjét 10-15cm -el. Lehet ilyet csinálni ? (2-3 hetente szórok rá egy kis földet, és megvárom míg átnövi)
A tarackot az egyenkénti kiszedésen kívűl el lehet máshogy távolítani ?
Röviden ennyi, aztán beszélgessünk :)
Tozatu Creative Commons License 2002.07.25 0 0 343
Ha befülled,vágd kisebbre,de ilyen melegben mi nagyobbra hagyjuk,a kaszálékot szétfúvatjuk.A kiadós eső mindent helyrehoz.
Előzmény: Nagy G. (339)
Eszto Creative Commons License 2002.07.25 0 0 342
en azert nem tettem be hatternek (;
mikor lesz disznotoros?

gonoszofftopic

Tozatu Creative Commons License 2002.07.23 0 0 341
Aranyos,tettszett a fiaimnak is.
Előzmény: Thor (338)
Eszto Creative Commons License 2002.07.23 0 0 340
Thor! epp jokor, mar majdnem felkentem..
Nagy G. Creative Commons License 2002.07.23 0 0 339
Hali!

Néhány héttel ezelőtt tbor0322-vel "beszélgettünk" a füvem rozsdás kirohadásáról.
Azóta permeteztük fusarium gomba ellen, mert állítólag ez is lehet. A füvem elég sűrű és a talaj tartja jól a vizet, ezért a klíma különösen jó a gombáknak. A baj az, hogy a permetezés után egy-két héttel újra előjön. Tud valaki többet erről a problémáról, kipusztítható véglegesen. És még egy. Nagyon sok apró molyszerű, kis repkedő bogár van a fűben, az mi lehet, és hogy kell kűzdeni ellene. Elég riasztó mikor leheverednél a fűbe, azok meg csak repkednek körülötted.

köszi

Nagy G.

Thor Creative Commons License 2002.07.23 0 0 338
Tengeri- és pucér fajta.
De akinek úgy jobban tetszik: törpe víziló. :)
Lényeg, hogy imádja a lóherét, és ha belehuppan,lelkiismeretesen eldolgozgat rajta.
Előzmény: Tozatu (337)
Tozatu Creative Commons License 2002.07.22 0 0 337
Ez milyen fajta malacka?
Előzmény: Thor (336)
Thor Creative Commons License 2002.07.22 0 0 336
Neeem, a fűnek nem tesz jót a gyanta, úgyhogy nem ajánlom még akkor sem, ha egyúttal a lóherének is megárt.
Eszto Creative Commons License 2002.07.22 0 0 335
..ugyertem milyen gyakran..
Eszto Creative Commons License 2002.07.22 0 0 334
gyantaztatni?
Buck Cherry Creative Commons License 2002.07.22 0 0 333
Egyem a máját, a kis édes!
Előzmény: Thor (332)
Thor Creative Commons License 2002.07.22 0 0 332
Nnna, itt az én fűápolási tanácsom. Nekem bevált.

Előzmény: Eszto (331)
Eszto Creative Commons License 2002.07.17 0 0 331
Asszem nem asok, nem szantok, nem vetek, mer aze megse akarok mindent ujrakezdeni. Akkor inkabb a turelemjatek a horrorisztikus-fuszellozteto-heregyilokkal!

Ja, udv a csupasz tengerinek, amint eszreveszed, hogy kikopi a fuvet, megveszem!

LeAHerevel

agi521 Creative Commons License 2002.07.16 0 0 330
.... amit termeszetesen potolni, kell. egyebkent a modszerunk hasonlo,csak en kisgereblyevel es akatoloval tamadok a here'k ellen!

udv
zoli

Előzmény: StirlicZ (329)
StirlicZ Creative Commons License 2002.07.16 0 0 329
Hát van az a horrorisztikus fűszellőztető gereblye. Azzal feltéptem a szétfutott bokrot, aztán kézzel kiszedtem. Jó türelemjáték. Ha megtaláltam a gyökerét, azt még megpróbáltam kiszedni. Egy-két hét múlva újra meg kell nézni és a friss hajtások elárulják, hogy hol a gyökér. Azt egy hegyes késsel ki szoktam vágni a földből.
Lehet, hogy van gyengédebb módszer is, mert így azért némi fű is beáldozódik.
Előzmény: Eszto (327)
tibor0322 Creative Commons License 2002.07.16 0 0 328
Nem tudom, mi bajod a lóherével, de régi szomszédomtól annyira emlékszem, hogy egyszer beszántotta, és bevetette mással, tehát ebből kiindulva:
1. próbáld meg simán beásni
2. esetleg cseréld ki a földet is alatta (hogy gyökérről se legyen esélye újra nőni)
Persze ezt inkább augusztusban, és elsőre talán egy-egy próbaterületen (meg ha nem tudsz gyeptéglákat megmenteni, kezdheted a füvesítést is). Szerintem.
Előzmény: Eszto (327)
Eszto Creative Commons License 2002.07.16 0 0 327
Nalunk a funyiro tolt be hasonlo funkciot, raadasul az mar most tobb mint fel kilo.. de telleg, valami hasznalhatot pls!
Halalaloherere!
zmrzlina Creative Commons License 2002.07.16 0 0 326
Sőt, a subaszőnyeget is lenyírja, ha kap rá alkalmat ...
Előzmény: tibor0322 (325)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!