Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.13 0 1 389585

Megint elragadott a képzeleted, hagyjuk...

 

Nálad mindig összemosódik a valóság meg az álomvilágod, ami sokszor szórakoztató, de sokszor borzasztó következtetésekre visz...

 

Újra csak: a piramisok megépítése óriási szervezési munka volt, és az államot, a társadalmat teljesen kimerítő erőfeszítéssel járt.

Nem véletlen, hogy valójában az összes nagy és valódi kőpiramisuk egy behatárolható, kb: 3-4 évszázados időintervallumban épült, utána egy ideig még készültek egyre kisebb, egyre gyakrabban félbehagyott és már inkább téglából épített álpiramisok-masztabák, majd végleg felhagytak ezekkel.

 

Ugyanakkor a piramisok bár hatalmas logisztikai feladatot igényeltek, valójában technikai-tudományos szempontból primitív építmények, nem kellett hozzájuk valódi tudomány. Egy jó gáthoz már az is kellett volna - az meg nem volt...

A római Panteon kupolájában valódi tudomány, tudás is van, függetlenül attól, hogy igazán rendesen méretezni azt sem tudták még - ezért is brutálisan túlméretezett (van, ahol ötvenszeresen is !!).

 

Viszont ezeknek az építményeknek a rettenetesen pazarló, a tudás-tudomány hiányából fakadó agyrém szintű túlméretezése pont azzal járt, hogy rendkívül tartósak lettek, máig állnak.

Előzmény: zöldkomcsi: (389582)
Tomsz85 Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389584

Nem. Nem azt szoktad írni hogy azzal fejeződött be. Ezt csak akkor amikor jelzem neked hogy ez nem igaz.  Elsőre mindig azt írod hogy népszavazáson bukott meg. 

 

A kommunisták megkérdezték az embereket pl akarnak e politikai pártszervezetet munkahelyen és mivel azt válaszoltuk nem akarunk, hát meg lett szüntetve.

 

Ez sem igaz. Csak te ezt sem veszed tudomásul. A rendszerváltás akkor már eldőlt. Még ha elméletileg mind a 4 kérdésben a NEM-ek győztek volna (aminek az esélye nagyon kicsi volt), akkor sem csinálták volna vissza.   A Munkásőrség megszüntetéséről például már el volt fogadva a törvény a népszavazás idején. 

 

Tudom, neked minden mindegy, legalábbis úgy próbálod beállítani. De az is mindegy lenne, ha holnap akármilyen jelképet tűznének ki a parlamentre, mondjuk zöld zászlót benne egy Kalasnyikovval, másnap meg 2 markos felfegyverzett legény társaságában átvennéd a kitelepítési végzésed? Nem kívánok neked hasonlót. Válaszolni meg nem fogsz rá azt úgyis tudom. 

Előzmény: zöldkomcsi: (389576)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 -1 0 389583

Igen, ilyen is volt. Gyakorlatilag nem volt matematikájuk - az egyiptomi számábrázolással nem lehetett összetett műveleteket elvégezni, még annyira sem, mint a műszaki számításokra egyébként szintén teljesen alkalmatlan római/görög számírással (próbálj meg római számokkal egy tök sima, második osztályos matekfeladatot megoldani !!).

 

Nem is kellett mert mindent szerkesztettek. az ácsok máig is a zsinórpadot használják a tetőhöz. (vagy legújabban már nem tudom)

Előzmény: advocatusdiaboli (389580)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389582

Nem volt, mert nem tudott volna kifejlődni. Egyszerűen nincs olyan, hogy valahol egy kolostor mélyén valaki mikrochipet tervez, kint a földeken meg kőlapáttal dolgoznak az analfabéta helóták.

 

Nem tudom, ezt vitatom, hogy az egyiptomiaknak jó oka volt piramisokat építeni mert még tudták, hogy nem szabad teret engedni az életszínvonal emelésének. ...de főleg nem annak, hogy egyik ember aki jobban dolgozik, ügyesebb megszerezhesse a lustól a butától az erőforrását. Mondom, az erőforrását, a középkori jobbágy is eljátszahatta a földje termését, de magát a földet azt nem.
Tehát nem azt vitatom, hogy korabeli technikával nem lehetett arrébb vinni pár 100m rel akármekkora követ, hanem ez nem stimmel, hogy honnan tudták, hogy azt és nem asszuáni gátat kell építeni ha jót akarnak?

... vagyis káinék fokozatosan irtották ki ábeléket, az csak egy lépés volt akkor 10 000 évvel ez előtt amikor egyiknek jól égett másiknak meg berogyott a szénaboglya és csak füstölt. )-:

 

Egyszerűen nincs olyan, hogy valahol egy kolostor mélyén valaki mikrochipet tervez, kint a földeken meg kőlapáttal dolgoznak az analfabéta helóták.

 

Én se tudom elképzelni, a Zsoldos Péter regényben is úgy van, hogy a nagyobb civilizáció ami oda húzódott vissza.

De nem látom igazán a kizáró okát se ilyesminek. Az nem kizáró ok, hogy amit látok az nem olyan.

Előzmény: advocatusdiaboli (389581)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389581

"A zöldmcsi azon meditál, hogy vajon nem e volt előtte is valami aminek volt tudománya, technikája de más módon használta? (vagy használja is?)"

 

Nem volt, mert nem tudott volna kifejlődni. Egyszerűen nincs olyan, hogy valahol egy kolostor mélyén valaki mikrochipet tervez, kint a földeken meg kőlapáttal dolgoznak az analfabéta helóták.

 

A tudomány-technika fejlődése pont akkor kapott óriási lendületet - amikor kitört az elitista létből, amikor már nem volt még az írás-olvasás "tudománya" is egy szűk körű elit privilégiuma (ami azt félve védte is, nem osztotta meg, inkább mondott le a fejlődésről - mint előjogairól).

Előzmény: zöldkomcsi: (389579)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.13 0 2 389580

Igen, ilyen is volt. Gyakorlatilag nem volt matematikájuk - az egyiptomi számábrázolással nem lehetett összetett műveleteket elvégezni, még annyira sem, mint a műszaki számításokra egyébként szintén teljesen alkalmatlan római/görög számírással (próbálj meg római számokkal egy tök sima, második osztályos matekfeladatot megoldani !!).

 

Ez például egy olyan korlát, amit sokan fel sem ismernek - a tudomány-történészek között sokszor felmerülő hipotézis, hogy az ipari forradalom és a mai műszaki-technikai civilizáció gyökere valójában India, ahol valamikor a 2-4. század között kialakult az a számírási rendszer, ami hozzánk arab közvetítéssel "arab számokként" jutott el, majd valamikor a 8. században szintén Indiában valaki kiötlötte a 0 fogalmát - ezt egészítette ki nálunk Fibbonacci a helyiértékkel - majd 2-3 évszázad számelméleti fejlődése után csak itt Európában, egy viszonylag zárt kulturális közegben szétterjedve először a történelemben lehetővé tette azt, hogy az emberek végigszámoljanak olyan komplexitású összefüggéseket is - amelyeket fejben már nem lehetett volna megoldani.

Ezek nélkül képtelenség lett volna elvégezni azokat a műszaki számításokat, amelyekre a XVIII.- XIX. század műszaki fejlesztéseihez már elengedhetetlenül szükség volt.

 

A római és görög civilizáció technikailag egészen a határáig fejlődött annak - ameddig alapkutatások-elmélet nélkül fejlődni lehetett (egy ókori római lakat minőségét-komplexitását a XIII. századig nem értük utol, az ie. II. századi Antikhütériai mechanizmushoz hasonlót úgy a XIV.-XV. századig nem tudtunk készíteni).

Előzmény: zöldkomcsi: (389578)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389579

Értsd már meg, hogy fejlesztették, a népesség az ó- és újbirodalom között meg is duplázódott - de annyira mostohák voltak a körülmények, hogy ennél többre nem futotta... 

 

Úgy nem hát, ha betemeti az öntözőcsatornát amit egész életében ásott valaki. Úgy persze, hogy nem.

Úgy van igazad, lenne, ha mondanád, hogy 10 000 éve történt valami és annak következménye a csíkos fogkrém.

 

Egy biblia magyarázat szerint akkor történt az az esemény amikor Káin megölte Ábelt, mert az pásztorkodott és a zsiradék jobban ég mint a zöldségféle az csak füstöl. )-: ...és mi vagyunk Káin származékai, a csúnya fehér bőrünkkel megjelölve elátkozottak. )-:

A zöldmcsi azon meditál, hogy vajon nem e volt előtte is valami aminek volt tudománya, technikája de más módon használta? (vagy használja is?)

Előzmény: advocatusdiaboli (389577)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389578

...olyan is amiben a sírkamra egyszerűen beszakadt, át se tudták adni. )-:

Előzmény: advocatusdiaboli (389575)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.13 0 1 389577

Értsd már meg, hogy fejlesztették, a népesség az ó- és újbirodalom között meg is duplázódott - de annyira mostohák voltak a körülmények, hogy ennél többre nem futotta... Egyiptom innen nézve dicsőségesnek tűnő történelme valójában meglehetősen szörnyűséges volt, legalább kétszer, de lehet, hogy többször is hosszabb időre, egyszer évszázadokra (!!) megszűnt az államiság is, és az országban gyakorlatilag anarchia uralkodott, szétszakadt, összeomlott, leigázták, stb...

Az utókorra maradt impozáns építmények mind egy szálig a birodalom jó 2500 éves történelméből összesen kb: 6-800 virágzó évből (nem összefüggő, töredékes időszakok !!) származnak, és vannak több száz éves "fekete lyukak" is, amikor olyan rosszul ment a bolt, hogy jóformán tárgyi emlék sem maradt belőle...

Előzmény: zöldkomcsi: (389573)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389576

Egy dologban tévedsz, az biztos! Egyik rendszer sem népszavazáson bukott meg. A szocializmus az biztos nem, ha itt most arra utalsz megint. :)

 

Azzal fejeződött be, azt szoktam írni. A kommunisták megkérdezték az embereket pl akarnak e politikai pártszervezetet munkahelyen és mivel azt válaszoltuk nem akarunk, hát meg lett szüntetve. Na, a kapitalizmus bukása csúnyábbnak ígérkezik, illetve megy is már több mint egy éve. )-:

 

hát végülis megszűnni nem fog a kapitalizmus, csak átalakul. ennyi. :

 

 

Világos, megy is a szemed előtt. 1990.-ben volt az első jelentősebb lépés a hanyatlásában amikor k-európában megbukott az aminek célja a minden határon túl növekedő termelés, most a másik változatát látod megbukni amikor a minden határon túl növekedő fogyasztás. 

Azt mindég írom, hogy a politikai dumának sose tulajdonítottam jelentőséget, a zöldkomcsi szemében az se volt rendszerváltás amikor téeszelnök lett a grófból és agronómus az intézője, a zsidót meg kommunistára, kakastollat vöröscsillagra cserélték.

Előzmény: Tomsz85 (389574)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389575

A Kheopsz-féle piramis ugyebár nem az első volt...  És igen, voltak előtte kísérleti, a Dzsoszer-féle lépcsős, vagy a Sznofru-féle megtört piramis, ahol vélhetően menet közben jöttek rá, hogy nincs erőforrásuk/idejük az eredetileg tervezett méretűt befejezni - pedig túl azon, hogy valóban óriási méretű logisztikai feladat ekkora építményt létrehozni, építészetileg ezek nagyon minimális tudást igényeltek, kis gonoszsággal - kőrakást még az amúgy nagyon okos, értelmes lény varjak is tudnak építeni...

Előzmény: zöldkomcsi: (389572)
Tomsz85 Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389574

"...érdekes mert a covid19 az utolsó pillanatban jött és húzta meg a fészféket. Mindég írogattam, hogy a kapitalizmus nem népszavazásban  hanem halálhörgésben fog végződni de reméljük most már, hogy ebben tévedtem és halk nyüszítéssel kimúlik."

 

Egy dologban tévedsz, az biztos! Egyik rendszer sem népszavazáson bukott meg. A szocializmus az biztos nem, ha itt most arra utalsz megint. :) 

Mondjuk a másikban is tévedni fogsz. Egyrészt mert te magad is elismerted már itt többször, (igaz kis noszogatás és forszírozás után), hogy hát végülis megszűnni nem fog a kapitalizmus, csak átalakul. ennyi. :) 

Előzmény: zöldkomcsi: (389556)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 -1 0 389573

Valami hatásnak tényleg kellett lenni, mármint arra, hogy miért nem az öntöző rendszert fejlesztették inkább, hogy többen többet egyenek? Sőt, legalábbis a Prus regényben, még be is temetnek egy csatornát mert a hadseregnek kerülni kell nehogy eltapossanak véletlenül ganajtúró bogarakat. A regény tudomásom szerint komoly történelmi tényekre alapozódik, abba bele illik, hogy nem szabad teret enedni ennek a jobbra szebbre kényelmesebbre törekvésnek, legalábbis a ganajtúrókkal szemben nem kaphat legkisebb prioritást se.

Előzmény: advocatusdiaboli (389571)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389572

Sőt, a keopsz se sikerült elsőre. Nagyon régen minden vasárnap délelőtt volt a közel-kelet sorozat, de még szocializmus volt ha jól emlékszem nem népszerűségre, nézettségre volt optimalizálva hanem mint ha egyetemi előadások lettek volna. Abban volt epizód amiben bemutatott elfuserált piramisokat is.

De okokat ez a műsor nem keresett csak nagyon sok mindent mutatott be. Az egyiptomi vallás jórészt környezetvédelmi tövénynek is nézhető. Azt megelőzően volt is, nem ott máshol túlöntözéssel tönkretett terület, tehát akár lehetne tapasztalat is mint előzmény. Oké, az már scifibe illő, hogy ez hogyan jusson el odáig, hogy a társadalmat fékezni kell, nem szabad szabadjára engedni a szerzést, tőke felhalmozást. A a római azt engedte, vagy ösztönözte is, aztán a középkor megint letiltotta azzal, hogy a tulajdont visszavezette Istenre, erőforrást egyik ember nem szerezhet meg közvetlenül egy másik embertől csak központon keresztül. De ebben nincs magyarázat, hogy ha volt az a galván elem (nem tudom, de ugyan miért ne lett volna?) akkor mi akadálya volt többet sorba kapcsolni belőle? .... onnan már minden lehetséges.

Előzmény: Törölt nick (389568)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.13 0 1 389571

Tudjuk, UFÓ gyíkemberek építették...

Előzmény: 'Quanon (389569)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.13 0 1 389570

" Egyelőre úgy néz ki, hogy a természeti erőforrások ilyen mértékű kifosztása nem történt meg az elmúlt néhány 10 millió évben."

No, alakul ez. Egy viszont egyértelműen így van. Egyértelmű, hogy a szénre-olajra alapozott technológiai civilizációs áttörés egyszeri és megismételhetetlen dolog a bolygónk (meglehet, minden életet hordozó bolygó) életében, mert ezek a fosszilis energiahordozó-készletek olyan, több száz millió évvel ezelőtt, és százmillió éveken át zajló geológiai-biológiai folyamatok eredményei - amelyek ugyanezen formában még egyszer nem fognak megismétlődni. Persze, most is keletkeznek széntelepek (tőzeglápokból), bizonyos helyeken most is keletkezik kőolaj, földgáz - de abban a tömegben és minőségben, amelyben például a szén a karbon korszakban pont azért keletkezett, mert buja és virágzó szárazföldi növényzet már volt, de a cellulózt lebontani képes baktériumok viszont még nem - az nem lesz még egyszer.

Éppen ezért felelősségünk is, hogy megtaláljuk a módját a továbblépésnek - vagy különben esetleg végleg elzárjuk az útját annak, hogy egy fenntartható és fejlett technológiai civilizáció legyen a bolygónkon.

"Vagy megvalósulhat egy más szempontokból stagnáló, nem fogyasztói társadalomban is? "

Az egész élővilág, valamint a természet termodinamikai folyamatait elnézve nekem nagyon úgy tűnik, hogy erre a válasz egyértelműen nemleges - már abból a szempontból, hogy tartósan nem fejlődő, nem változó struktúrák nem képesek fennmaradni (ezen a bolygón semmiképpen), ennek megfelelően nem fejlődő, stagnáló civilizáció sem. Elvergődhet akár évezredekig is, de végül el fog akkor tűnni. 

Gondolj arra, hogy maga az ember, a Homo Sapiens Sapiens is csak egy utazás egy fázisa, az emberi faj is folyamatosan változik, és még ha a természetes szelekciós nyomást nagyjából ki is küszöböltük, ezzel is csak azt értük el, hogy még gyorsabban fogunk változni (manapság felnőnek, szép kor megérnek és utódokat hoznak világra olyan genetikai-egészségügyi problémákkal küzdő emberek is, akik egészen a közelmúltig legfeljebb elvétve érhették volna meg a felnőttkort) - és 50-100, legfeljebb 200 ezer év múlva, ha még lesz emberi faj a bolygón - már jelentősen másképpen fog kinézni, mint mi most, és a biológusok már másik - utód - fajként azonosítanák azt, amihez képest mi lennénk az "ősemberek". Közvetlen elődünk a Homo Erectus sem úgy képzelendő el, hogy egyszer csak született egy Sapiens - aztán az vált az uralkodóvá, hanem valamikor 2-250 ezer évvel ezelőtt az előtte is folyamatosan változó Erectus abba a fejlődési fázisba került, amire már a Sapiens jelzőt alkalmaztuk - de ennek semmiféle egzakt válaszhatára sem volt, egy jó 100 ezer éves időintervallumban voltaképpen képtelenség lett volna eldönteni, hogy a szembe jövő egyedet most Sapiensként vagy Erectusként írjuk le...

 

Egyszóval nem, a helyben járás legfeljebb rövid ideig lehet opció, aztán "fejlődés vagy kipusztulás"...

Előzmény: zöldkomcsi: (389567)
'Quanon Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389569

És mikor is épültek a neves piramisok?, és miért?

Előzmény: Törölt nick (389568)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389568

Naja aki ismeri a tortenelmet az tudja, hogy a Kheopsz-piramistol a Colosseumig tobb ido telt el, mint azota ;)

Előzmény: zöldkomcsi: (389565)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389567

Azt tudjuk mi történt hogyan történt, azt nem tudjuk amit nem tudunk. (-: Egyelőre úgy néz ki, hogy a természeti erőforrások ilyen mértékű kifosztása nem történt meg az elmúlt néhány 10 millió évben.

Beszégettünk már erről (ha lehet beszélgetésnek nevezni a kioktatást? mindegy, elengedve a fülem mellett) mindég oda redukálódik, hogy a tudomány fejlődése feltétlenül összefüggésben kell e legyen a népesség nagy számával, annak növekedése, (számban és gdp-ben) elengedhetetlen velejárója e? Vagy megvalósulhat egy más szempontokból stagnáló, nem fogyasztói társadalomban is? Ami aztán vagy nyom nélkül tud eltűnni, vagy itt van valahol és úgy szemlél bennünket mint mi a házi vagy vadon élő állatokat.

Előzmény: advocatusdiaboli (389566)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.13 0 2 389566

"De igen, Darwin az erőforrások megszerzéséért folyó küzdelmet jelölte meg az evolúció hajtóerejének. "

 

Ugyebár erről szól a túlélés... Akinek nem jut kaja, az természetben bizony éhen hal, ott nincs ám nyugdíjrendszer, meg segélykonyha...

 

 

"Ez a találóskérdés, hogy miért volt fejletlenebb? "

 

Megvan ennek az oka, ki lehet alaposan fejteni, de egyfelől most nincs időm esszét írni, másfelől szerintem nem értenéd meg úgysem a lényegét... Ami nagyjából annyi egyébként, hogy a civilizációknak is megvan a maguk evolúciója, megvannak a "mutációik" (változásaik, útelágazásaik), ebből adódóan a saját belső korlátaik. Valójában nem törvényszerű, hogy az ember eljutott az ipari civilizációig majd az atomkorig, simán benne volt a pakliban, hogy mondjuk 20-30 ezer évig tart a középkor, majd a következő jégkorszak megint az őskőkor szintjére vet minket vissza, és ezt több cikluson át műveljük...

Előzmény: zöldkomcsi: (389565)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 -1 0 389565

De igen, Darwin az erőforrások megszerzéséért folyó küzdelmet jelölte meg az evolúció hajtóerejének. Azok már a neodarwinisták akik szerint úgy nem lehetséges.

 

Nincs semmi, de semmiféle találós kérdés, egyszerűen nem ismered pontosan a történelmet - ha ismernéd, tudnád, hogy nem mondott le önként semmiről soha sem Egyiptom, sem Perzsia, sem Görögország, sem Róma, sem Mátyás király vagy Szolimán - senki soha semmiről. Egyiptom Rómához képest semmiféle önmérsékletet sem gyakorolt soha, legfeljebb fejletlenebb volt, 

 

Ez a találóskérdés, hogy miért volt fejletlenebb? Oké, a történelem válasza, hogy ez a fejlődés, ezt bátorkodok kétségbevonni, mert az időbe bőven belefért volna többszörösen is kőbaltától a csíkosfogkrémig.

 

A többiről meg csak annyi, hogy felállítottál magadnak egy elméletet, egy világszemléletet - és azt hiszed, hogy a világ e mellett működik. Hát, nem..

 

 

Nem tűnt fel, hogy többnyire csak kérdéseim vannak? Nem is csak annak álcázott állítások.

Előzmény: advocatusdiaboli (389559)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 -1 0 389564

 Ennyire tényleg kár védeni a láthatóan bukott rendszert, ezt a kommunisták nem csinálták sehol.

Előzmény: advocatusdiaboli (389563)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.13 0 1 389563

És ezt így telibe leírja egy kánonos bolond. Fantasztikus...

Előzmény: 'Quanon (389562)
'Quanon Creative Commons License 2021.03.13 -1 0 389562

Erõszakosan, görcsösen ragaszkodik a hülye véleményéhez. Ez már messze nem beszélgetés..

Előzmény: zöldkomcsi: (389561)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 0 0 389561

Beszélgetünk, időt töltünk. Én úgy érzem alakult itt a véleményem.

Előzmény: 'Quanon (389560)
'Quanon Creative Commons License 2021.03.13 -1 0 389560

Nem kell etetni, nem tudsz töle megszabadulni.

Előzmény: zöldkomcsi: (389558)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2021.03.13 0 1 389559

"Ugyan már, az ó-kori egyiptomban se volt se suv se teló se atomerőmű. "

És? Ettől még volt jelentős fejlődés (az Óbirodalom még rézkőkorral kezdődött, minden szempontból sokat fejlődött azért a végére, kezdve azzal, hogy a Római Birodalom részeként meg tudták etetni Rómát, míg az Óbirodalom idején saját, akkor még fele akkora lakosságukat is csak esetlegesen). Ugyanaz a folyamat, legfeljebb más dinamikával.

 

"Kb akkora hülyeséget írsz megint mint Darwin mikor azt gondolja, hogy a fajok eredete azok versengése többr jobbra magasabbra törekvésében volt. "

Ugye nem baj, hogy Darwin SOHA nem írt ilyet??? Nem csoda, hogy valláskárosult vagy, nem is érted amit elutasítasz... Nem, semmiféle "többre-jobbra" törekvés sincs az evolúcióban - az teljesen simán és kizárólag a TÚLÉLÉSRŐL szól, meg egy olyan "szerkezetű-felépítésű" élővilágról, ami önmagában nem stabil, nem képes önmagát hosszú távon stabilan teljesen változatlan formában reprodukálni, MUTÁLÓDIK, és ezek után folyamatosan kiszelektálódnak a túlélés szempontjából hasznos-káros változások.

 

"A találós kérdés, hogy pl az ó-kori egyiptom miért tudott lemondani erről és az ó-kori római az miért nem? "

Nincs semmi, de semmiféle találós kérdés, egyszerűen nem ismered pontosan a történelmet - ha ismernéd, tudnád, hogy nem mondott le önként semmiről soha sem Egyiptom, sem Perzsia, sem Görögország, sem Róma, sem Mátyás király vagy Szolimán - senki soha semmiről. Egyiptom Rómához képest semmiféle önmérsékletet sem gyakorolt soha, legfeljebb fejletlenebb volt, és ezért fizikálisan mások voltak a lehetőségei. Ha meglett volna az erejük - akkor ők gyarmatosították volna az egész Földközi-partvidéket, meg egész Észak-Afrikát is. De nem volt, minden látszólagos kifinomultságuk ellenére egy kezdetleges, nagyon hatékonytalan és merev civilizációt építettek fel.

 

A többiről meg csak annyi, hogy felállítottál magadnak egy elméletet, egy világszemléletet - és azt hiszed, hogy a világ e mellett működik. Hát, nem... 

Előzmény: zöldkomcsi: (389555)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 -2 0 389558

Igen, de kell hozzá ez a vallásos megszállotság, imádság is, hogy jobban élünk mint 10 éve.

Előzmény: 'Quanon (389557)
'Quanon Creative Commons License 2021.03.13 -1 0 389557

Az újabb billiós és billiós konjunktur csomagok tartják most már csak tényleg életben. De ezt egy megszállott kocka fejünek hiába magyarázod..

Előzmény: zöldkomcsi: (389556)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.03.13 -2 0 389556

...érdekes mert a covid19 az utolsó pillanatban jött és húzta meg a fészféket. Mindég írogattam, hogy a kapitalizmus nem népszavazásban  hanem halálhörgésben fog végződni de reméljük most már, hogy ebben tévedtem és halk nyüszítéssel kimúlik.

Előzmény: zöldkomcsi: (389555)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!