Tegnap lett ledarálva, nem volt rohadva, peníszedve egy sem. 500 liter tiszta körte cefre. Nyami! Édes mint a méz!
Ma savazás, pektin bontó. Veszek ma digitális ph mérőt is.
20 fokos, gyakorlatilag a vendégszobába raktam be. Szeleppel ellátott légmentes hordók, tehát 15 nap után le tudom zárni. lassú érlelést akarok.
Na most mi méhészkedünk, és van több kiló úgymond "rossz" mézünk. Van e értelme cefrébe rakni íz szempontjából, vagy hülyeség? Tavaj fater 300 liter szilva cefréjéből lett közel 70 liter 49fokos pálinka. Rakott bele 30 kg mézet. Mivel én nem szeretem a pálinkát, csak kostólgatom, nem tudom megmondani, hogy jó e? Van e ezzel valakinek tapasztalata?
Na most jól felzavartad az állóvizet :-) Annyira nem pitsergek, hogy "állóvízzel" hűtök. Ósdi fiú vagyok. :-) A 200 literes hordómat csapadékvízzel hűtöm. Amúgy a birtokon sem víz, sem villany nincs. Ásott kút esélytelen, 260 m tengerszint feletti mgasság egy dombhát éles peremén. Fúrt kút esélyes, de nem olcsó mulatság. Áramom sincs (de nem is hiányzik, mondhatnám, örülök neki). Benn vagyok az erdőben.
20-30 db távtartót hagyományos géppel sem kihívás legyártani. A CNC ezer darabos szériáknál nélkülözhetetlen. Nekem "csak" hagyományos gépeim vannak, egy EAN-750, meg egy E2N, no meg egy egyetemes marógép. Mindent megcsinálok rajta. :-)
...lehet, hogy igazad van, de nekem tényleg eszembe sem jutott volna, hogy ne távtartóval állítsam össze...nálam az evidens, hogy annak középen kell futnia...igaz, a barátomnak könnyű volt, mert az otthoni műhelyében CNC-vel dolgozik...
Biztosan nagyon szakis a távtartós megoldás, de sztem abból sincs katasztrófa, ha nem középen van a cső, hanem esetleg itt-ott hozzáér a köpeny falához. Elég jó hővezető ahhoz a réz, hogy így is átvegye a hűtővíz hőmérsékletét.
De azt is meg tudom érteni , ha a te precizitásodtól idegen ez a gondolat :)
Miklós1 talán nem akarta mindet felsorolni,de a faeper és társai(savazás részben) mellé a körte 4PH-val simán befér.Az itt leírtak alapján a helyedben mindeképp savaznék!
Olvass bele Miklós1 1x1:cefrézés,aprítás,pektinbontás,tisztítás,élesztő és savazás.Ha tisztába voltál ezekkel,utólag bocs,csak kár lenne a tonna körtéért!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...egy modellező barátom csinált ilyet...CNC gépen csinált egy csomó spéci távtartó gyűrűt, amik a belső csövet középen tartják, de a hűtővizet átengedik...azután a két csövet egymásba dugta és megtekerte, utána leforrasztotta, tök jól műkszik...