Róma-szenvedély topik mellékleteként nyitottam ezt a topikot, hogy minden, ami reptérről bejutás, buszjegy és RomaPass, szállás és hasonlók itt legyen. Az összes infó részletesen megtalálható a http://roma-szenvedely.eu/ oldalon is. Az "őstopik" így remélhetőleg megmarad azon témáknak, melyek Róma történelméről, felbecsülhetetlen kincseiről és a Róma iránti szenvedélyről szólnak. Ha itt megtudtál minden gyakorlati tanácsot, nézz be oda is, hogy megtudd, más mit szeret Rómában.
Én pont ott élek :) Most nem egy óriási élmény a felújítások miatt, de azért remélem jól fogjátok érezni Magatokat! Ha van bármi kérdés, ebben tudok segíteni :)
Olasz szabvány nem ugyanaz, mint a magyar, de pld. néhány mobiltötő éppen belemegy és óvatosan úgy is marad (vízszintesen van a 3 luk). Máshol meg már teljesen magyar dugaljakkal is találkoztam. Hosszabban nem megyek bele, CEI 23-50es szabványra keressetek rá.
Átalakító ügyben: nem egyértelmű, van, ahol másfajta konnektor kell. Valamikor, hosszú évekkel ezelőtt a topikban is esett szó róla. A Szt István Házban pl. azt hiszem, nem kell, máshol meg elvileg tartanak átalakítót. De már erre sem emlékszem pontosan...
2 nap múlva mi is megyünk nyaralni. Sajnos nem Rómába, hanem Egerbe, de 10 napra, úgyhogy várom azt is. Na meg a tavasszal már volt Róma, Brüsszel, most nincs "kedvünk" külföldre menni :D
Mi csak a lifttel elérhető részig mentünk tavasszal, mert két kisgyerekkel mentünk, akik nem bírták volna fel az utat, de még,odáig is megérte felmenni. Nekem lenyűgöző volt lenézni belülről a bazilikára a kupolából, igazából akkor jöttem rá, hogy mennyire hatalmas.
Elöljáróban annyit, hogy nem értek igazán a témához és az olasz nyelv számomra majdnem kínai, ha élhetek ezzel a képzavarral. Ne vedd az alábbiakban leírtakat készpénznek! Tényleg a neten található (dez?)információkat osztom meg.
Szóval van egy másik honlap, ami sajnos nem mindig működik rendesen (most éppen igen), ahol kicsivel részletesebben írják ezt, ill. ezeket a sztrájkokat.
Google fordítóval talán érthető valamennyire. Nekem az jött le belőle (Javítson ki valaki, aki jobban otthon van a témában), hogy 20.-án 0:00-tól 23:59-ig jelentették be a sztrájkot elég sok cégnél, ami érinti a földi kiszolgáló személyzetet és légi irányítási céget (Enav SpA) is. Részben országos, részben meghatározott reptereken, így pld. FCO-n is.
Szóval nem akarok vészmadár lenni, de érdemes lehet felkészülni és bízni abban, hogy mégsem tartják meg. Én szurkolok nektek.
Kérem, akinek vannak pontosabb információi, ossza meg a fórummal!
Kis kiegészítés a remek leíráshoz: a kupola két héja közt idővel rafináltan megzavarhatja az egyensúlyérzéket ill. a térirányok érzékelését, hogy csak a vízszintes lépcsőfokok állandók, a függőlegesek a kupola íve miatt eltűnnek. Utóbbi miatt bizonyos testméret felett jön a hajlongás ill. tekeredés (én 110 kg-mal és 185 cm-rel azért még feljutottam, mielőtt sok lett volna a jóból). A fenti kilátás azonban a kis körteraszon összezsúfolódó turistamennyiség ellenére is kárpótol az összes kényelmetlenségért.
Nagyon szépen köszi! Hát sajna most nem vagyok formában (és am. is stresszelek, ha szűk helyen vagyok), uh végig biztos nem bírnám, de a liftes megoldás még talán belefér :) Köszi még 1x!
Remélem tudok némi hasznos információval szolgálni a kérdéseddel kapcsolatban.
Két féle (inkább másfél) módon lehet feljutni a kupolába. Az egyik végig gyalog a lépcsőkön 5 euros áron (551 lépcsőfok) a másik pedig egy darabig lifttel- ez gyakorlatilag a bazilika tetjére visz fel-, onnan pedig ugyanazon az úton, mint a másiknál lépcsőn (7 euro - 320 lépcsőfok). Mi a liftes megoldást választottuk, de azért az is fárasztó kicsit. Itt szerintem az első rész a húzósabb, mert a bazilika tetejétől a kupola aljáig egy viszonylag szűk csigalépcsőn kell feljutni (itt nincs is ablak). Onnan pedig a kupola belsejében vezet a lépcső mintegy spirál vonalban, a falak a kupola belseje felé dőlnek. Ezen a részen néhol található ablak pici beugróval, ahol esetleg meg lehet pihenni, a kupola teteje felé pedig fémből épített lépcsőkön lehet haladni. A legvégén pedig újból csigalépcső következik, ami még szűkebb az elsőnél, de ez már nem olyan hosszú szakasz. Egyébként a 320 lépcsőfok, ha jól számolom kb. 20 emeletnyi magasságot jelent.
Bár egy kicsit megkésve, de köszönöm a válaszodat a vasárnapi ingyenes belépőkkel kapcsolatban!
Sajnos tapasztalattal nem tudok szolgálni, mert bár ez lett volna az egyik "biztos pont" az utazásunkban, de a dinamikus programtervezésünknek köszönhetően mégis máshogyan alakult.
A Szt. Péter Bazilika kupolájába mennyire szűk a lépcsősor, ahol fel lehet menni? Van ablak? Közben le lehet ülni vhol? Nem tudom mennyire merjek nekivágni :)
Nehéz elhinni, hogy az idei Római Vakáció is eltelt, sőt már harmadik napja itthon vagyok. Álmaimban persze még ott bolyongok a Campo és Trastevere vagy a Navona forgatagában, gondolatban a mielőbbi visszatérés foglalkoztat. Róma még mindig marionett-bábúként rángat, én pedig hagyom.
Elvileg nem terveztem beszámolót írni, de Bonnita ötlete volt, hogy mindannyian írjuk le élményeinket, ezért majd megpróbálok összehozni pár épkézláb mondatot. Az itthoni tennivalók nagyon lekötnek, a fotóim egyelőre még a memóriakártyán szoronganak. Egyszer mindennek eljön az ideje. ;)
(OFF)Torinóban volt ilyesmi a szálláson, afféle elektronyos átemelő-daráló :) szerkezet volt a klotyó megett, hát a hangja egy vicc volt, amikor működött (minden öblítésnél ment). Nyilván a kis átmérőjű csövek és/vagy a rossz közmű-helyzet okán volt így megcsinálva.
Ilyen kèrdès mèg biztosan nem volt romába vagyunk ekektromos a wc ès azt èrtetük hogy nem lehet beledobni a wcpapirt az lehetsèges nem tudom hogy vannak ezek az elektromos wck. Azt mondták mutata a wc papirt ès mutatot a wcre ès mondta h no. :)
Köszönjük a jókívánságokat, "senyvedünk" a bugyiolvasztó melegben. Pezsgővel tortával zenés vacsoraesttel. (Szülinapra ébredtünk, és 1 hétig ünnepeljük.)
Én legutóbb 500 jurót vittem kettőnknek 5 napra. Ebben is volt Tivoli, nem puccos helyen, de többször ebédeltünk, vacsiztunk, s ha jól emlékszem egy százast hazahoztam. Ha a lányom is velünk lett volna, akkor a százas is ugrik.....:)