Keresés

Részletes keresés

PéTé Creative Commons License 2002.06.18 0 0 875
SZTOMIKA
Én sem ajánlom a ragasztást házilag ekkora felületre. Egyben , méretre rendeltem (Pápán), elfogadható áron, profi módon hegesztve. Ragasztót is használtam, kis felületen, 1500.- volt 150 ml, jól használható.
Előzmény: sztomika (864)
vikiviki Creative Commons License 2002.06.17 0 0 874
Bakonybel az tenyleg Bakony:)(amugy minden infoert koszi)
Azert gondoltam a kezzel furt kutra, mert kb szaz meterre a telkemtol, es olyan tiz meteres szintkulonbseggel van egy patak. Tehat gondoltam a talajvizszint valoszinuleg magas.
Egyebkent batyam is csinalt egy pici tavat a hetvegen (illetve most lett kesz), de elg sok ketelyem van evvel kapcsolatban. Pl: szerintetk fenn leht tartani egy kb 2 kobmeteres, fel meter mely tavat ugy, hogy hetente-ket hetente nez fele?
Előzmény: PéTé (852)
Mantidea Creative Commons License 2002.06.17 0 0 873
OK! Köszi!
így jobb a helyzet, de még így is csak időt nyerek. :-)
Előzmény: Fece_ (872)
Fece_ Creative Commons License 2002.06.17 0 0 872
Mantidea!
Egy nagyságrendet tévedtem!!! KIfejlett koinak 300 liter víz kell, nem 3000!!! (A hal minden cm-re 5 liter) Bocs a félreinformálásért!
Fece_
Előzmény: Mantidea (857)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.17 0 0 871
A kerdesekre nem pesti leven nem tudok valaszolni. Sok fa van a kozeleben, biztos nem art a geotextilia.

A to alakjaval kapcsolatban annyit megjegyeznek, hogy egy ilyen alaku toban konnyen alakulhatnak ki olyan "holtagak", ahonnan a viz nem jut el a szurobe. A szivattyut szerintem a patko egyik sarkaba kellene tenni, es a masik sarkaba atemelni vele a vizet, hogy a keringes biztositva legyen.

Előzmény: sztomika (864)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.17 0 0 870
A legjobb, ha nem kell ragasztani. 15 meter szeleset is lattam regebben. A PVC foliahoz lehet venni ragasztot jo dragan, a tobbit nem tudom, hogy hogyan csinaljak, valoszinuleg hegesztessel. A Dominik hirdeteseben regebben lattam, hogy vallalnak meretre gyartast is.
Előzmény: sztomika (865)
szucsr Creative Commons License 2002.06.17 0 0 869
Vénkecske

Úgy látom, sokan vannak, akik így a nyári napsütésben a zöld színű fonalalgával kínlódnak.
Magam is így voltam, mígnem egy akvarisztikai fórumban nem találtam egy kitűnő ötletet.Miszerint a széndioxid egyik legnagyobb ellensége ennek a zöld dögségnek.
...
Azóta mintha megállt volna a zöldalgák szaporodása, a meglevők is satnyulni kezdtek,állítólag a növényekre is kedvező hatásal van.

Irtam mar itt: a novenyek es az algak egymas konkurrensei. Ugyanazokra a dolgokra van szukseguk: fenyre, tapanyagokra, szendioxidra. Ha valamibol nincs eleg, akkor az algak a nyerok. Gondoljunk csak a minimalelvre. A novenyeknek magasabbak a minimum szintjeik, pongyolabban fogalmazva az algak kevesebbel is elvannak.

Csomo kiserletezessel viszont talaltak egy erdekes dolgot: ha a korulmenyek optimalisak (minden tenyezo bosegesen rendelkezesre all), a novenyek a foszfat felhasznalasaban felulmuljak az algakat.

Ezt ki lehet hasznalni es ki is szoktak: a fent emlitett tenyezok biztositasaval es a foszfat szint alacsonyan tartasaval az alga termeszetes modon, vegyszerek nelkul visszaszorithato.

Nalad valoszinuleg a szendioxid volt a minimum tenyezo a novenyek szamara, es azzal, hogy ezt kikuszobolted, az egyensuly helyreallt. Mindazonaltal ez csak egy a sok tenyezo kozul, es masnal nem biztos, hogy ez lesz a szuk keresztmetszet.

Meg par dolog, ami a viz szendioxid szintjevel osszefuggesben van: a szelloztetes (eltavolitja a felesleges szendioxidot), a napszak (ejszaka a novenyek is szendioxidot termelnek), a kemhatas (tobb szendioxid oldasa a savas fele tolja a kemhatast), a vizkemenyseg (kemenyebb viz tobb szendioxidot tud oldani). Ezekrol van egy tablazat itt.

Ebbol latszik, hogy vigyazni kell vele, mert bizonyos mertek folott a halakra is veszelyes lehet, es lagy viz eseten hirtelen ph csokkenest (elsavasodas) is okozhat.

Robi

Előzmény: Vénkecske (866)
Mantidea Creative Commons License 2002.06.17 0 0 868
Köszönöm a kagylótémájú válaszokat. Tehát összefoglalva: Nem szűrik észrevehetően a kagylók a vizet, viszont, ha sok van, akkor a lárvák ártanak a halaknak. Mindazonáltal drágák és mégcsak nem is látszanak. Feltett szándékom volt, hogy rakjak kagylót a tavamba. Most egy kicsit elbizonytalanodtam. Mi szól a lábasfejűek mellett?
bucibá Creative Commons License 2002.06.17 0 0 867
Fólia ügyben:
Czemmel Zoltán
06-26/555-056
06-30/9347197

Mindene van ami tavi dolgokkal kapcsolatos, nagyon nyomott árakon. Ha x3x-en múlik lista is lesz a kertito.hu alatt.

by bucibá

Előzmény: sztomika (864)
Vénkecske Creative Commons License 2002.06.16 0 0 866
Üdvözlök mindenkit,aki ezzel a kellemes de sok törődést igénylő hobbival rendelkezik.
Úgy látom, sokan vannak, akik így a nyári napsütésben a zöld színű fonalalgával kínlódnak.
Magam is így voltam, mígnem egy akvarisztikai fórumban nem találtam egy kitűnő ötletet.Miszerint a széndioxid egyik legnagyobb ellensége ennek a zöld dögségnek.A módszert 4. napja alkalmazom, és a hatás máris látványos.
A tó aljára egy csövet vezettem, melyet egy ólommal rögzítettem ott.Az átmérője olyan, hogy a felső végét egy szódásszifon csőrére stabilan rá lehessen csúsztatni.A leólmozott csővégre pedig nyílásával lefelé egy 16 L-es tiszta diszperzites vödröt fordítottam és egy termetes kővel(legalább 10 kg) leszorítottam.A szifonba 1-2 szénsavpatront(nem habpatront!) betöltve, azt a vödör alá óvatosan befújatva -nehogy a nehezéket ledobja - a vödör alól a víz egy része kiszorul.A nyomás alatt lévő üregben aztán egy idő után a gáz a vízben elnyelődik, újabb pumpáláskor a tó vízébe bekerül, főleg ha az egész a szívattyú közelében van.Érdekes módon a halaim is kedvelhetik a létrejött változást, mert sokat matatnak a vödör környékén, biztos ők is szeretik a szódavizet... :-)
Azóta mintha megállt volna a zöldalgák szaporodása, a meglevők is satnyulni kezdtek,állítólag a növényekre is kedvező hatásal van.
Mindenkinek, aki szaxerűen hozzá tud szólni a dologhoz, várom a véleményét.A drága vegyszereknél minden esetre hatásosabbnak tűnik, mert azokkal nem sokra mentem eddig.
Üdv a Vénkecske...
sztomika Creative Commons License 2002.06.16 0 0 865
Bocs meg egy kerdes:
Mivel es hogyan kell a foliat ragasztani?
Ez a tema elkerulte a figyelmemet a forum
atolvasasa utan..
Koszonom
Udv.Tamas
sztomika Creative Commons License 2002.06.16 0 0 864
Kedves leendo Totarsak!

Most vegeztem a to kiasasaval nagy vonalakban.
Holnap mennek foliat venni.
Kerdeseim:
Hol most a legolcsobb? (BP.Huvosvolgyben letesul)
Mit tegyek ala (koves az alja,sok a gyokerzet)
Mennyibe kerul a geotextilia manapsag?

Kb 70 negyzetmetert szamoltam. Kisse tul
kalandosra sikeredett a korvonala. :((
raadasul jelentos szintkulonbsegek voltak.
ezen a cimen meg viz nelkul megtekintheto:
http://kep.tar.hu/sztomika
Elore is koszonom a valaszokat!
Udv.Tamas

Törölt nick Creative Commons License 2002.06.15 0 0 863
Én sem vettem észre különbséget.
Előzmény: Mantidea (858)
bucibá Creative Commons License 2002.06.14 0 0 862
Három hete van benne 5 db kiseb-nagyob kagyló de nem észlelek külömbséget.

by bucibá

Előzmény: Mantidea (837)
PéTé Creative Commons License 2002.06.14 0 0 861
Bucibá!
A legutolsó hírdetési újságban most csak egy szaki "nyomul", telefonja: 20/3753598 , a hétvégén jobban körül nézek!

Előzmény: bucibá (848)
Fece_ Creative Commons License 2002.06.14 0 0 860
Hali!
Azért nem kell egyből pánikba esni, a koi az első 2-3 évben ugyan növekedésben lekörözheti a tógazdasági tükröst, de utána visszavesz a tempóból. Te is lassíthatod a növekedést, ha nem eteted túl őket, így kezesebbek is lesznek, lesz időd gondolkodni azon, hogy a tavat bővíted, vagy elajándékozod a halakat.
A kérdésed mire vonatkozott? Ha a kagylókra, azokhoz nem értek, ha a "megzizzent" halra, akkor pontosabb infó kellene ahhoz, hogy így távból bármit is lehessen mondani.
Fece_
Előzmény: Mantidea (857)
Fece_ Creative Commons License 2002.06.14 0 0 859
BobFett!
Ha nagy az állomány, vagy ha nagy méretkülönbség van az egyedek közt, akkor két helyen kell egyidőben etetni. Egyik helyen nagyszemű eleséggel, a másikon kicsivel.
A beteg halat viselkedése, valamint külső jegyek alapján lehet felismerni.
Lehet, hogy beteg, ha csak "áll" egyhelyben; ha áll, majd hirtelen cikázva úszik; ha dörgölődik a kövekhez, növényekhez; fekszik az aljzaton; csak lóg az úszója.
Látható tünetek: fehér pöttyök vagy fehéres bevonat a testen, úszókon; 3-5mm-es zöldes dudorok; puffadt has; szakadozott úszók; elálló pikkely, kopoltyúfedő; véres "kellések" a bőrön; élősködők; stb.
Betegség gyanúja esetén célszerű kifogni egy kis akváriumba a halat, esetleg üvegbe, és jól szemügyrevenni.
A betegség meghatározásánál segítség néhány kérdésre adott válasz: került e be a tóba karantén nélkül hal, fertőtlenítés nélkül növény, vízcsere gyakorisága.
Fece_
Előzmény: BobFett (855)
Mantidea Creative Commons License 2002.06.14 0 0 858
(837) utolsó kérdés.
plííz
Mantidea Creative Commons License 2002.06.14 0 0 857
Egy koira 3 m3? Akkor a tavamnak -ha csak a koikat néznénk- min 12 m3-nek kellene lennie. Úgy néz ki jövő őszre halászlevet eszünk saját tenyésztésből, :-) ugyanis a tavam kb 3,5 m3.
Előzmény: Fece_ (856)
Fece_ Creative Commons License 2002.06.14 0 0 856
Hali!
Valójában minden hal növekedését a környezeti tényezők összessége befolyásolja. A táplálék mennyisége, minősége, a víz minősége. A növekedést gátolja a halak anyagcseretermékeinek a felgyülemlése, magas nitrát- nitrit szint, de leginkább a vizben oldott ammónia.
A koi és az aranyhal közti méretkülönbség a két faj közti különbségből adódik. A ponty ázsiai alfaja természetes környezetében is megnő 1 méternél nagyobbra, ezért a kertitóban is nagy méreteket érhet el.
Az aranyhalat az ezüstkárászból nemesítették ki. Az ezüstkárász kiseb méretűre nő, és a kb 2000 éve tartó szelekciónak köszönhetően a legtöbb aranyhal kifejlett korban maximum 13-15 cm-es testnagyságot ér el. (Az amarikai tenyészváltozatok 2x-es méretet is elérik.)
A halak betelepítésénél a kifejlett méretet érdemes figyelembe venni. Ha jól emlékszem, egy kifejlett koira 3 köbméter vizet "számolnak" aranyhalra 70 litert; szűrő, levegőztető használata esetén kevesebb is elegendő.
Fece_
Előzmény: Patics (853)
BobFett Creative Commons License 2002.06.14 0 0 855
Hali!
nekem 3 van mind a kettőből, de a legkisebb az egy koi. egyáltalán nem eszik, mert nem is tud, a nagyok mindig elzavarják. egyik nap nem is találtam sehol, már azt hittük megette valami, amikor kb 1/2 óra múlva előkerült valahonnan. nem értem a dolgot. honnan lehet tudni, hogy egy hal beteg? hogyan lehet meggyógyítani?
Előzmény: Patics (853)
Patics Creative Commons License 2002.06.14 0 0 854
Nekem meg csak "be van dobva" a szivattyú és oldalára dőlve hever a meder alján. Amikor tisztítom, a kábelnél fogva kihúzom, majd visszadobom. Ja, nekem nem szökőkutat, hanem vízesést táplál. Amikor szökőkutazok, az egyik vízben lévő, lapos sziklára állítom.
Előzmény: sztomika (845)
Patics Creative Commons License 2002.06.14 0 0 853
Sziasztok!
Úgy tudom, a koi könnyen "kinövi" a kis tavat mert a tó méretétől függetlenül nő. Az aranyhal meg csak addig nő ameddig "kényelmesen" elvan a tóban.
Előzmény: Mantidea (851)
PéTé Creative Commons License 2002.06.13 0 0 852
Vikiviki!
Bakonybél az már igen csak a Bakony, nem hiszem, hogy kézzel fúrt kút eredményt hoz, de itt a recept:
Hozzávalók: x+4 szál 6/4-es cső; 2-es saválló lemezből (ez elég kemény anyag)kb. 40 cm-es henger 15 cm-es átmérővel + 2 db 15*25 cm-es egyenlőszárú háromszög ua-ból a lemezből; kb. 1,2 m 60*60-as szögvas, néhány 8-as, 10-es csavar.
3 szál csőből "bogrács-állványt" (óriást) kell készíteni, ez vezeti meg a majdan egybe csavart csöveket. A saválló hengerre ék alakban kell felhegeszteni a két háromszöget, ez lesz a "fúrófej". Ezt az első szál cső végére kell felhegeszteni. Ha függőlegesen áll, a bogrács-állvány közepén kell kidugni, kész a "fúrótorony". A szögvasat mellmagasságban bilinccsel rögzíteni kell a fúrószáron, két markos ember a keresztben álló szögvasnak feszül, megy körbe, körbe, körbe... és elszédül. Ekkor kipucoljuk a hengert, vissza a gödörbe, körbe, körbe... Ha a fúrószár rövidebb mint az állvány, a fúrószárat meg kell toldani egy szál csővel. Azért kellett x+1, mert a legutolsó cső kiáll a földből, így x méter mélységig lehet haladni. A munka végeztével 120-as PVC csövet kell teljes mélységig küldeni, az alsó néhány szálat kifurkálni, hoy betaláljon a víz. A szabvány "ruszki" búvárszittyó pont belefér.
11 év távlatából könnyű volt leírni, csak egy kicsit hosszú.
Előzmény: vikiviki (850)
Mantidea Creative Commons License 2002.06.13 0 0 851
A koijaim másfél hónap alatt megduplázták a testméretüket. Ha ez így megy tovább, gyorsan kinövik a tavat. Lehet, hogy a kárászméretű aranyhalakból kellett volna inkább többet vennem?
vikiviki Creative Commons License 2002.06.13 0 0 850
Papatol merre? En Bakonybelben szeretnek kutat furatni vagy asni, meg nem dontottel el.Es hogy lehet ilyen ^hazi^ modszerrel kutat furni?
(amugy sziasztok:)
Előzmény: PéTé (843)
wilm Creative Commons License 2002.06.13 0 0 849
Sziasztok!
A legegyszerűbb megoldás hidegvízzel lelocsolni a levéltetveket. Nem szeretik.
HI! Wilm
Előzmény: indexboy (844)
bucibá Creative Commons License 2002.06.12 0 0 848
Hello PéTé!

Törökbálinton lakom, de minden cím és infó érdekel hátha valakivel meglehet állapodni.
Az ingás ember elérhetése feltétlenül jó lenne, mert akkor garantáltabb a vízhozam. Én hiszek benne. Elöre is köszi!
Küldj képet a tavadról.

by bucibá

Előzmény: PéTé (843)
bucibá Creative Commons License 2002.06.12 0 0 847
Nálam a második padkán áll cca: 40-50cm -re a felszintől

by bucibá

Előzmény: sztomika (845)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.12 0 0 846
Nálam két téglán áll.
Előzmény: sztomika (845)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!