De nem, mert a b-k13 altípusban a 3. ajtónál lévő kapaszkodó fal felőli csavarján a csavarfejen 2 horony van, míg ezen a buszon gyárilag imbuszkulcsos csavarfej volt, amit később beheggesztettek, mert beleakadt az ellenőrök pulóvere.... :))))
Ha belenéz az ember egy buszos tipikba, csak ilyennel találkozik.
A BPO-999 (előzőleg BX-17-93) csendesrábástrilexes d10esturóbszívós 260.13b-k13 altípusú, iráni exportra készült de végül egy meghiúsult bolgár szállítmányból itthonmaradt zöldakapaszkodóscsillámporpadlósbarnaüléses, ami tavaly óbuda volt, idén januá 19.-én 21:13-kor állomásították át troliba, miután két hétig kelenföldön dolgozott, és szeptember óta a 999-es 14-es forgalmiját járja.
Juteszembe: múlt héten egyszer sikerült eljutnom a 61-esen a fényvillamosra. Felszállt két villamosbarátnak tűnő srác, az egyik azonnal elkezdett elégedetlenkedni: kár volt felújítani, sose volt ilyen a dekorit, ez a Tatra dekoritja... láttad? talpas mikrofon van benne, UV-ban sose volt ilyen... Mondom jó. Aztán tegnap láttam egy Tatrát, amilyenre eddig nem figyeltem fel: az ülések melletti falakon a dekorit középsötét famintás tapéta volt. Ki tudja fejben nyilvántartani, hogy mikor éppen milyen dekoritot rendelt a VJSZ? és rakott az összes villamosba, ami náluk járt? :)
Boldog karácsonyt, kellemes, meghitt ünnepeket kívánok, ezúttal egy minimális tömegközlekedést tartalmazó videóval (azért egy kicsi becsúszott:). Egyfajta melléktermék ez, mert az elmúlt hetekben a különböző városi barangolásaim alapján döbbentem rá, hogy mennyire ragyok a város:
Tudom, ennek a videónak akkor lenne értelme, ha rendes kamerával, állvánnyal, esetleg kimondottan óraművel mozgatható állvánnyal és programozott zoommal csináltam volna, esetleg timelapse-ben, aláfestő zenével. De sajnos nekem csak egy szuperkompakt kamerám van, és két kezem, melyek néha kicsit jobban remegnek, ha zoomolni próbálok. Ezzel együtt fogadjátok szeretettel ezt a videót az adventi szezonra a mindennapokhoz és az eddigi évekhez képest is még jobban fénybe öltözött budapesti utcákról. Kellemes ünnepeket!
Gondolom, a 5th ave-59th st. környékéről van szó. Azok rendszeres szereplői a filmeknek.
Manhattan majdnem minden szeglete más hangulatú. Még korábbi, előző századfordulós úgy-ahogy egységesnek nevezhető utcakép van pl. a Broadway-n a vasalótól délre. Ennél régebbi asszem nem igazán van, a Downtown 1-2 szerencsés túlélőjét leszámítva.
Huhh... Elsősorban a manhattani rész érdekel, de ott a downtowntol a midtown tetejéig minden :))) . De nem akarlak nagyon megszivatni, úgyhogy rád bízom :P
A Union sq. környékéről láttam egyszer egy villamosos térképet, hát nem semmi.
Szrintem még a Central Parkot szegélyező felhőkarcolók jellegzetesek, azok a tipikus 30-as évekbeliek a párkányok sarkain ágaskodó kősárkányokkal meg a kaputól a járdaszegélyig kihúzott piros vászontetővel. Persze máshol is vannak de ott kifejezetten.
Az előző posztban amúgy még azt is leírtam, hogy hol vannak felhőkarcolók:
"Maga a város öt kerületből áll. Az "igazi New York" Manhattan. Ez egy keskeny, észak–déli irányban elnyúló sziget. A sűrű beépítés miatt itt a tömegközlekedésnek elsöprő szerepe van [...] A sziget déli csúcsán van a sűrűn beépített, szabálytalan városszövetű Downtown. (Itt voltak pl. Az ikertornyok.) Északabbra kezdődik számozott utcás Midtown, eleinte szinte kertvárosias negyedekkel, amik hamar átadják helyüket a felhőkarcolóknak. A Central park északi pereme, a 110. utca pedig az Uptown – a Harlem – kezdetét jelöli. A négyzethálót ferdén szeli át a Broadway [...] A Harlemtől is északra fekszik Bronx. Manhattantől keletre, az East River túloldalán, Long Islanden északon Queens, délen Brooklyn. Brooklyn déli csücske Coney Island [...] Messze délen, a Szabadság-szobrot is magába foglaló öblön túl Staten Island a legkevésbé jelentős. Nyugatra, a Hudson túloldalán már a szomszéd állam, New Jersey részeként Jersey City és néhány más település terül el. [...]"
Én amúgy Berlinnel vagyok így, és nehéz is mihez kötnöm a posztjaidban a dolgokat. Térképpel lehet próbálkozni, de nehezen pótolja a tudáshiányt - főleg ha azt próbálom megérteni, hogy mi is hol volt a fal idején. Ezt nagyon nehéz posztban elmondani szerintem.
A fő közlekedési folyosók röviden: úgy néznek ki, hogy *.* <--> Manhattan , illetve Manhattanen belül észak<-->dél. A mai hálózat térképe mindenesetre beszédes, ezt be is linkelem a posztba izibe'. Az utasszámokat nem tudom, de az egyes városrészek felől több, két- három- négyvágányos vonal jön be néhány percenként járó 8-11 kocsis metró- és 12 kocsis elővárosi vonatokkal, szóval nem lehet piskóta.
Hogy melyik többvágányú, azt leginkább onnan lehet tudni, hogy némelyik állomást fehér karika jelzi (ahol az expressz is megáll). Négy vágányos pl. Manhattanben a kék (A,C,E), a piros (1,2,3), sárga (Q,R,...), zöld (4,5,6), de nem az az okkersárga (B,D...). Kedvencem a J/Z, ami Brooklynban a Myrtle Av-ig háromvágányos, onnantól kifele csak két vágány van, itt úgy gyorsítják a forgalmat, hogy a reggeli csúcsban a J minden második, a Z meg a maradék megállókban áll meg. Ez kell is amúgy, mert ez egy amúgy döglassú magasvasúti vonal...
A következő posztot amolyan barangolásnak tervezem a városnegyedekben (na jó, ezek közül néhányban) , igyekszem figyelni majd erre a szempontra. Majd egyszer...
Jó, azt még tudom, hogy merre vannak a főbb városrészek, csak a fontosságukkal nem vagyok tisztában, hogy mik a fő folyosók, merről merre mennyi ember megy. Az meg, hogy 6. vagy 98. sugárút, végképp nem mond semmit, mint ahogy nem tudom, merre vannak főleg irodaházak, merre a sorozatokban nyomatott tűzlétrás bérházak, merre a mini előkertes villaszerűségek, merre a luxusapartmanos bérpaloták, ami abból a szempontból fontos, hogy honnan mennyi ember jár metróval, mennyi megy taxival, mik a fő sodrások.