Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Vagy veszel egy fasza motoroskaszat 150000+ ert, vagy kinlodsz tovabb, mint eddig, vagy hagyod a fenebe, es elmesz horgaszni. Kerdezd meg a feleseged mit javasol. Szerintem lesz otlete. mosoly
Egy csomo minden van, amire azt mondja az ember mekkora hulyeseg, sot meg is tudja magyarazni miert. Aztan egyszer csak kezebe veszi, megnezi, meghallgatja, megkostolja, es egyszeruen fulig er a szaja, mert rajon, hogy milyen klassz dolgot tapasztalt meg. En is elmagyaraztam a lanyomnak mennyivel jobb a halozati furogep, de jobban szeretett volna egy akksist. (a gyerek nem hulye, nem felresikerult, fur, hegeszt, es egy sor fius dolgot (is) muvel az eindhoveni desig akademian) Vettem neki egyet, mert belebotlottam az ottani lidliben, cirka 30 euroert. Egy honapig ki sem bontotta a dobozt, duhos volt, mert Bosch kellett volna neki. Aztan beleszeretett az olcso szarba, amikor megis kezbe vette. Kozben nekem is kellett volna egy Angliaban, vegul vettem magamnak egy halozati Bosch-t 40 fontert. Primitivebb, mint az ezereves itthoni B&D barkacsgepem. Most hozzam kerult az akksis gep, messz jobb, mint gondoltam. Tudom, uzemora, elettartam........, de dolgozni vele, ugyanazt a fuggetlenseget adja, mint a benzines kasza.
Szieten ennek a lanyomnak en ajanlottam az akksis porszivot, mert nala volt a rettenetesen szorehullatos kutyam, egy kis lakasban. Az a gep max teljesitmenyen nemigen megy tobbet 15 percnel, da az eleg is, ha nem huzod folyamatosan a ravaszt, es kurva jo takaritani vele. Veszek egyet magamnak is, pedig az mar az X-ik porszivo lesz. Ha kiprobalod megrted, ha nem probalod, hulyenek fogsz tartani. mosoly
A verfertozesen kivul mindent ki kell probalni az eletben.
Ez a gazzal való küzdelem az, ami megfelelő eszköz hiányában macerás.
Tavaly gyomirtóztam a területet, de az sem jó megoldás.
És egyébként ad 10k-t kaszálásonként, abból max. 4k a kölcsönzés, a több nyereség. Mondjuk annyira nem vagyok rászorulva, de 1,5 óra munkáért elfogadható.
Mostanában volt, hogy egy stabil megrendelő kitalálta, hogy kutyákat fogad örökbe. A cirka 300 öles telken ezentúl 6-8 kutya fog egész nap önfeledten viháncolni. Amikor mondtam, hogy sajnos ettől kezdve kénytelen lesz új kaszást találni, nem értette, még akkor sem, (sőt), amikor mondtam, kutyaszarost sajna nem vállalok. Ment a NEM, még megterhelő sem volt, mert arra gondoltam, mibe kerül ez NEKEM.
Egyszer próbáltam fűnyíróval, de a gaz 3 hét alatt kb. 1m magasra nő.
Egyébként a háttér, kissé messziről indítva: Én rendszeresen nyírom a gyepem (udvaron 300nm, utcán 100nm). A szemben lévő házban özvegyasszony lakik, akinek a lánya az oviban dolgozik, jóban vagyunk. Egyszer már nagy volt az utcán a füve, gondoltam ha már kint vagyok az utcán a fűnyíróval, lenyírom az övét is.
Behívott, beszélgettünk "Jajj, míg a férjem élt milyen szép volt itt minden, Jajj a vőm nem jó semmire, Jajj nem találok embert aki renden tartaná a dolgokat"
Mondom ez valóban szomorú, de nekem is van otthon kiskert, gyümölcsfák, fű, idő meg véges, pláne hogy horgászni is szeretek...
Legalább a fákat (kordonos alma és körte) metszem meg permetezzem, kifizeti a vegyszert meg a munkadíjat. Jó, anyagköltséget elfogadom, de a munkadíjat nem, a nagy jó szívem, meg ilyesmi...
Ez volt 3 éve. Azóta én kezelem a fákat, nyírom a füvet az udvaron meg a ház előtt és idéntől az időközben lassan dzsungelesedő kerttel is tennem kell valamit.
Szóval időm kevés, kedvem közepes, fizikai állapotom jó, úgy hogy ellennék e nélkül a feladat nélkül, de ismét csak az áldott jó szívem...
Apropó: közületek nem vállal valaki MONORON kaszálást? Tudok egy kuncsaftot:-)
Azt mondta nem adja, csak damilfejjel. Hogy azért, mert nincs hozzá kése vagy azért, hogy az ügyfelek ne öljék meg a gépet a rekettyésben vagy azért, hogy az ügyfelek ne vágják le vele a lábukat, azt nem részletezte.
Sanyi, a 400nm qrva nagy is tud lenni, ha csak időnként férsz hozzá... A rendszeresség jó kulcsszó, de a periodicitás ritmusa nagyon sokat jelent. Egy hónap idényben örökkévalóság még a fűnek is, komoly dudvával számolva pedig mintha nem is lett volna előző vágás. Ahhoz nem is mindig elég a kis nyaszatoló, legfeljebb a nagyon nyugis életszakaszokban:).
A nagyobb "baj" az, hogy a kolléga nem is jelezte, hogy talán lenne máshol is munkája a gépnek, viszont ekkora területre és ennyi alkalomra tényleg nagynak számít egy ilyen beruházás. Még kis kínaiból is:)
Vazze... Most szólsz csak? Rakhatom vissza a malacperselyt, de már késő, a zasszony kiszúrta, hogy láccik a helye... Most pakolgathatok és törölhetem a port!
Én még otthonra sem szívesen veszek akkus dolgot, mert éppen a jellegzetesen ritka használat miatt hamar meggárgyul az akkujuk, Li-ion és okos töltés ide vagy oda. Napi üzemre valók azok, az ágvágó meg nem ez a kategória, ám ha van más kompatibilis gép is, akkor hajrá, mert amit otthon vagy akár egy kisebb kertészetben kellhet nyesegetni, azzal elbír. Legyen az fúró, csavarbehajtó stb., akkust az vegyen, aki rendszeresen dolgozik is vele, és a munka sem haladja meg a gép képességeit. Pedig néha jól jönne - erre meg ott van a kölcsönző:)
Van ez a "Mit vegyek 27 hektár heti kaszálására, van 320 forintom". Szerintem nagy levegőt. Na most tényleg! Ha az ember elindul autót venni, nem a gyerek malacperselyét viszi. Persze értem én, marhaságot beszélek, mert én nem tudom, milyen az ínség. FRANCOT! Egyszerűbb ez sokkal. Van az álmodozás, és van a VALÓSÁG! Tessék tudomásul venni, hogy aki Stihlt vesz több, mint kétszáz rugóért, az nem hülye, hanem realista.
A 400 nm nagyon kicsi felulet, bamilyen geppel tullottel a celon. Ha van aram a teruleten egy egyszeru funyiroval is karbantarthato. Ha havonta nyirod-kaszalod, nem tud megerosodni rajta a gyom, nem igenyel eros gepet.
A tartos, jo teljesitmenyu, alacsony szervizigenyu, olcso gep logikus igeny, de feloldhatatlan ellentmondas. Persze, ha csak azt a 400 nm-t simogatod, barmilyen gep eltotyoreszik rajta 100 evig. Elso korben egy kezi kaszaval probalkoznek, az a legolcsobb, legegszsegesebb.
Igen, kiderítem mi van pontosan. Szerinted a libatopra melyik lap a legjobb? Sűrű és sok a vastag belőle, fű elvétve, viszont igazi bozót, kis fa sem igen van.
A célszerszám valami ilyesmi (fogalmam sincs arról, hogy mekkora zsiványság a linkelt példa, de akkor is valami ehhez hasonló, amivel hadonászni látok embereket, a gally meg potyog):
Ez azért nem egy sima adapter kérdése, bár abból is elképzelhető teleszkóppal is kiegészített darab (a kínaiak biztosan gyártanak olyat is...). Van sövényvágó változat is, az nekem jól jönne, mert már a nagylétráról is alig tudom kordában tartani a miénket, pedig félig rá is fexem... Ha felnövök, akkor lehet, hogy beruházok rá, olcsóbb lenne, mint több töréssel hónapokig fetrengeni:(
Elvileg lehet kapni ágvágó adaptert "szabvány kínai" szöghajtás helyére, de szarvkormánnyal igen idétlen az ágak között hadonászni, D markolat illik hozzá.
Győzzön a józanság:) Viszont ehhez tényleg kell tudnod, mit kölcsönzöl, mert a vágóeszközök többnyire szerszámspecifikusak (felerősítés!). Tehát nem szimplán egy a géppel kompatibilis lapot/kést veszel, hanem az ahhoz tartozó anyát, közdarabo(ka)t, csúszótárcsát is, de ez még mindig kis töredéke egy gép árának.
Vigyázz, a fűvágó lapok és a bozótvágó kések nem ugyanazok, ez két különböző kategória! Körfűrész-szerű fűvágó lap is van, csak jóval nagyobb és ritkább fogakkal, valamint a háromágú fűvágó lap is jóval szélesebb késekkel bír, mint bozótvágásra szánt társa!
A gallyazás egy másik műfaj. A profikat felemelik kosárral, ott berántja és ad neki, majd megnézi, hogy kit vert agyon. Ha túl magas a fa, akkor távolról rálőnek:)
A viccet félretéve: én mindig csodálattal szemléltem a többméteres nyél végén pörgő láncokat, teljesen mindegy, hogy a rúd alsó végéről villany vagy benzin hajtja. Ah, atyáim, ha Dózsának ilyenje lett vóna, vastrónja se lett vóna:) Nem egy veszélytelen szerszám, de még mindig jobb, mint ég és föld között lebegve egy láncfűrésszel egyensúlyozni. Pedig nem vagyok tériszonyos, amikor lehetett, jelentkeztem alpinista tanfolyamra, de azt mondták, túlkoros vok:(.
Csak azért kérdeztem mert a bérelt gép teljesítményéből lehet arra következtetni hogy mekkora gépre is van szükséged. De sajnos ezekről a kínai csodákról nem lehet tudni hogy mit is tudnak valójában.
Szerintem az Oleo Mackok ár-érték arányban jó gépek.Nézd meg őket a BC 320-tól a 441-ig.
A körtárcsák már gyakorlatilag körfűrészek - vastagabb sarjadékokhoz, de legfeljebb karnyi növendékfákhoz valók, a vékony gizgazban csak piszmogsz velük (nem favágásra találták ki, mert a kaszával nehéz elugrani, ha dől a fa...). A vékonyabb bozótossal -főleg ha sok benne az indás és lengedező darab- a háromágú kés jobban megbirkózik, néha pedig mulcskés után kiálthat. Ha van egy összevissza dzsindzsa tele sarjadékokkal, vadrózsával és vadkomlóval, az szívás, igazából mindkét változatnak jut feladat... Nem mintha nagy gond lenne a csere:)
Ugyan ez itt off, de két kis Stihl márkájú fűrészem van és a benzinest csak akkor veszem elő, ha valahová nem ér el a madzag. :-) Pl fát gallyazni létráról sem pöfögő fűrésszel nem az igazi, sem odafent ráncigálni, ujjnyi gallyon támaszkodva... De hát kinek mi jön be, mint már említettem. (Most épp tervben van egy nagyobb vellanyos és benzines láncfűrész beszerzése is, kb 170e/db. Ősszel akciózni szokták őket. Kiderül majd, melyik produkciózik majd jobban. :-) )
Jön majd a szerves biohajtás: bele kell k@kálni, némi gerjesztőszer, a gázok meg majd jól elégnek. Mivel így metán sem kerül a légkörbe (víz meg némi széndioxid azért lesz), még jól is jár a természet.
A sötétzöldek meg jönnek majd szimatolni, hogy kellően fingszagú-e a munkaterület. Ja, idényben lencsét, babot tilos lesz fogyasztani!:)
Eddig 2x vágtam, talán GamaGarden vagy Gardenline gyártmány, pontos típust nem tudom. 2.7 mm damil kell bele. Szenvedett a vastagabbakkal, falta a damilt meg az időt.
Az volt a kérdés, hogy melyik az, amelyik olcsó és jó. Van rá válaszod?
Mert a 13 kila az valóban eléggé szerencsétlen szám (anno éppen ebbe kötöttem bele én is), de havonta egyszer ki lehet bírni, ha a gép is bírja. Amolyan havibaj lenne, senki sem szereti, mégis mindenki örül, ha van:). Ha mindennapi kölcsönös nyúzásra kellene, vsz én adnám fel hamarabb. Mondom másképp: ha valaki havonta egyszer mólés, attól még nem tartjuk alkoholistának - feltéve, hogy a maradék időben nem amiatt józan, hogy egyetlen alkalommal elpiálta az összes lóvét:)
Benzines vs villanyos - hát 400nm-en én már nem szívesen veretnék egy pórázzal, aminek alkalmanként még a fogása is más. Aki nem hiszi, mekkora élmény, járjon utána... Meg talán még a nagyobbja is nyamvadt a libatophoz, ha sokkal kell elbírnia. Van nekem villanyos láncfűrészem, 2kW a (felvett) teljesítménye. A pici másfél lovas óvodai csingcsangcsung benzines fűrészek is kiröhögik - ácsszerszámnak jó ugyan, de annak sem túl kényelmes.
Egyébként az egyik udvaron ezzel szokott a gazda gyéríttetni, de ez a fajta gyérítő szelektív, egynémely fajta dudvák rezisztensek vele szemben, dikiccsel utána kell igazítani.
Csodak nincsenek, olcson minoseget meg foleg. Ha penzt akarsz,kell hogy legyen. Kulonben nem megy.Befektetsz(penzt es vagy idot),majd visszakapod. Vettem eleg olcso szart. A penzemmel es az idommel fizettem meg erte.
A legköltséghatékonyabb az lenne, ha a kölcsönzött géphez vennél tárcsát/kést. Kivesz, átszerel, levág, visszaszerel, visszavisz, iszik egy sört:)
Három feltételed van: olcsó, megbízható (és bírós), igénytelen. Ez olyan, mint a viccben: bármelyiket kihangsúlyozod, az a másik kettőt elrántja a kedvezőtlenebb irányba...
A Stihl és a Husi nagyobb gépei igénytelenek és megbízhatóak, jó az alkatrész- és szervizellátottságuk is, valamint "adnak magukra" - de drágák. Ahogy mennek le az árak, úgy mondhatsz le egyre jobban az előnyös tulajdonságokról is:(
Azért ha nem "ipari" felhasználó vagy, akkor van némi egérút, itt többek állítják, hogy ez a két gép azért (állítólag...) megállja a helyét egy ideig, és nem a totál gagyi osztályba tartoznak. Ha ők tévedtek, akkor én is...:
Csak úgy belinkeltem az első találatokat (az árak tehát nem mérvadóak, biztosan vannak jobbak).
Az sem rossz megoldás, ha veszel egy használt nagy Stihlt vagy Husit, és rendbehozatod a szervizzel. Az új ár töredékéért lenne egy gyakorlatilag majdnem új és jó géped, amely évtizedekig szolgálhatna még a jelzett igénybevétel mellett (akarsz húsz év múlva is kaszabolni? Akkorra lehet, hogy főbelőnek a benzinmotor miatt...).
A szomszéd kertjét néha lecsapom kikölcsönzött fűkaszával.Viszont sok benne a https://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_libatop fehér libatop, ami bitang szárat nevel 1 hónap alatt, a kölcsönzői géphez viszont csak damilos fejet adnak, az meg igencsak megszenved vele.
Szóval, mivel kifizetik a munkát, ezért lehet vennék egy fűkaszát.
Kérdés milyet? Kb. 400nm, vastag szárú gyomokkal, havonta 1x csapom le.
Milyen gépet ajánlanátok? Természetesen minél olcsóbb legyen, de azért nem 1-2 szezonra kéne. Ráadásul minél alacsonyabb legyen a karbantartás igénye, nem szeretek/tudok napi szinten bütykölni, szezon elején/végén inkább bevinném szervizbe és közben csak a damilt/tárcsát szeretném cserélni.
És igazából miért kell olyan vastag? Mert a legjobban a 2,4-es damil vág. Tudom, szakad, de sokkal jobb vágni. Aztán meg már az előbb mondtam, ahhoz bivaly gép kell. Mondjuk a Master elég erős, de annak is a 3 mm-es kb a határ.
Értem. Ez sem így van. Nem tudod normálisan feltekerni, mert nem simulnak a menetek egymáshoz. Tehát meglazul, és ezért összesül. A légellenállása nagyobb, sokkal jobban megfogja a gépet. Úgy búg, mint egy repülő. Ha nincs baromi erős géped, annyira lefogja, hogy sokkal kevesebb az átütő ereje, mint a körnek. Kevesebb fér a dobra.
Segíts nekem, légyszíves! T45-ös fejet szeretnék, M10x1,25-ös anyával. Én kerestem, de nem találtam. Valószínűleg rossz helyen kerestem. Kérdeztem a boltban is, de nem is hallottak róla.
Amirol legutobb beszamoltam szogeletsrol, azzal nekem jo a tapasztalatom. Vettem belole meg egy adagot, beaztattam, gyonyoruen vegighajtottam egy spulnit, nem volt vele semmi gond. A jovohettol megint huvosebb lesz, akkor folytatom. mosoly
Használj kerek damilt, tekercseld fel szorosan, lehetőleg szabályosan. Jó lesz az. Mellesleg nem is értem miért ragaszkodik mindenki a szögletes damilhoz. Csak a baj van vele.
Üdv. mindenkinek!! Valakinek volt már problémája Oleo Mac fűkasza berántó szerkezetével? Sparta 380T típusuval lenne a probléma, képen mellékelem a berántót. Az lenne a probléma, hogy hidegen nehezen, de csak-csak be lehet rántani, melegen viszont megugrik maga a berántó szerkezet, és nem húzza a motort, csak kattog.. illetve hidegen is kezdi ezt csinálni. Volt már ehhez hasonló problémája valakinek? Hogy oldotta meg? Köszönöm előre a válaszokat!
Miért cserélnéd le? Mi a baj vele? Baromi sok damil ráfér!! Stihl 46-2-re kevesebb damil fér!!! Amíg nekem Master volt, nagyon szetettem azt a nagy damilfejet!!
Hát hogy érdemes-e lecserélni, meg nem mondom, ilyen fejet még nem használtam (és az ismeretségi körömben sincs vele tapasztalat - de ha a kiváltásán gondolkodsz, akkor nyilván nem a kalandvágy hajt). Az alternatívák nagyjából listavezetők, néhány száz poszttal korábban egészen jól össze lettek vetve szinte minden szempontból. Igazából egyikkel sem nyúlsz mellé, de a csavart vsz mindkettőnél cserélned kellene (a Stihlnél biztosan, a Husinál van esélye, hogy T45-öt kapsz kisebb csavarral is).
A csemege megmarad neki:) Így kell ez - ha máshol nem is, de a kerítés töve inkább már a biokémia és a biomechanika illetékességi köre. Szedje ki kézzel! Ha meg fiatalabb a gaz, inkább valami lé, mint hogy damilt aprítsuk vagy vasat csorbítsunk.
Persze fel is lehetett volna gyújtani. Kölyökkoromban azt is csinálták az ilyennel, de még a tarlójával is.
Ma reggel ez a 3. terület, csak hogy jól kezdödjön a szabadságom!! Egyébként egy a gazdája, a kerítésbe is benött a dudva, de majd kibontogatja a tulaj!!!
No, arra már az indiaiak is rájöttek, hogy a 0 (nulla, zéró) az nem semmi! Ezáltal a T35-re és a T45-re is lehet mondani, hogy "...nem semmi!". Így találkozik össze az agrárium a számelmélettel, mert igazából csak az mondhat ilyet, aki használja:)
Ha a kerítés két oldala különböző birtokosok kezelésében van, akkor most a szomszéd jót rágódhat, hogy vajon mi a rossznyavalya történhetett az övével:)
(Amúgy "szerencsés" vagy, úgy tűnik, nem kellett sokféle gyakorlatot kombinálgatnod a tornában...)
Ezt csak a régiek csinálták, meg kosárfonás, meg gyógyfüvezés, a mai cigány már ezekhez se ért. Teljesen feleslegesen születnek csak a kárt csinálják mindenhol. Cigányok nélkül háromszor jobban élnénk, zsidók nélkül meg hatszor.
Lehet ,hogy nem kellett vona belenézni de ha már elbasztam légyszi segíts,én továbbra sem látom az állítási lehetőséget hacsak az emelőjét el nem hajlítom.Egyéként a szívó csőre gumicsövet raktam-belefújok és nem enged át de a szívótorok pillangó alatt van egy lyuk ott jön a levegő addig míg a tűszelet nem nyitom ki.
- Régen a politikusok politizáltak, a nép dolgozott, a cigányok pedig loptak. - Ma a nép politizál, a politikusok lopnak, és azt akarják, hogy a cigányok dolgozzanak...
-Na gyerekek van-e valakinek rokona ismerőse, a családban, akit elvesztettek a háborúban?
Móricka jelentkezik.
-Nekem a nagyapám halt meg.
-És hol, hogyan? Kérdezi a tanárnő.
-Auschwitzban. Így Móricka.
-Gyerekek álljatok fel és 1 perc néma tiszteletet Móricka nagyapjának.
A perc végén kérdezi a tanárnő. És mesélnél, hogy hogy halt meg?
-Részegen leesett az őrtoronyból.
Hát ennyit a nagyapáról. :-)
Egyébként az apai már nem volt a II-ban. 5 gyerek, meg idős is volt. Így nem vitték el harcolni. 1896 szeptember 12-én született. A keresztlevél szerint. Az elsőben vett részt. Pár évet lehúzott Szibériában kiküldetésen, azután hazajött. (lelépett állítólag)
Az anyai nagyapámat elvitték 1944 talán nyarán kora ősszel, de Nyíregyházán a haverjával lepattantak. Anyu ahogy mesélte, 3-4 hétig bujkáltak a kukoricásba, a falu hordott ki nekik kaját. Azután ősszel bejöttek az oroszok és ennyi.
Szerintem azt a szót, hogy náci nem is ismerték. Egyszerű paraszt eberek voltak. Nem volt bajuk sem a zsidókkal, sem a cigányokkal. (igaz nem is voltak ennyien). Művelték a kis földjüket, amíg volt, azután az anyai nagyapám elment Miskolcra az üveggyárba, vagy hova, az apai meg elhunyt 1968 telén. November-december környékén. Kicsi volta, arra emlékszem, hogy kúrva nagy hó volt és hideg. Kocsink nem lévén-mint ahogy másnak sem-gyalog mentünk ki a tanyára virrasztani, utána be a faluba (kb 5 km.) a temetésre.
Nem is tudom, mit mondjak... Ha örökség is, az baj, ha meg semmi örökség, az is:)
Én sajnos nem ismertem az öregeimet, kései gyerök vok, töpörtyű voltam, mikor elment az utolsó is. Bár állítólag az egyik olyan volt, hogy nyugodjék, és hagyjon minket békében:)
Ez csak agymenés volt részemről. Attól meg nem javul meg:(
(Az utóbbi két hónapban heti hét napon azzal töltöm az időm, hogy kitaláljam, hogyan haladhatok tovább. Aztán amikor nekikezdek, mindig kiderül, hogy van ott még más is, és ha azt megoldom, mögötte ott az újabb gond, és az egész úgy tűnik, hogy semmi haladás nincs benne... A szüntelen agyalás és veleálmodás már paranoiássá tesz, mármint úgy, hogy vajon még épelméjűnek tekinthető vagyok-e, amikor folytatom. Aztán folytatom:(. Vsz ennek tudható be a "kötözködésem" is.)
Logikusnak tűnik, tehát rángatásról van szó továbbra is, de egy másik lehetséges forrással!
Nem vok szerelő (és már nem is leszek), praxisom sincs, de azért van ebben ellentmondás is. Sztem.
Ilyenkor a szöghajtás felőli oldalon a kuplung huncutsága már csak az egész hajtóspirál hosszán keresztül éreztetheti hatását, a legdurvábban a kuplungharang csatlakoztatásánál, legenyhébben a távoli végen. Nem magyarázom túl, mire gondolok, a lényeg: ha beragad a pofa és ezzel gyakorlatilag a motorral együtt pörgeti a spirált, az jelentősen enyhébb rángást okoz, mint az eddigiek, mert ami a motor fordulata és a gázadás kapcsolatát illeti, arra sok mindent mondhatunk, de azt, hogy fürge vagy pofonszerű, aligha:) Ezzel szemben ott áll a tapasztalat, na, most hová dugjam a véleményem...
Amúgy a kis Ryobimban szintén nyomorult spirál van, a kuplungba pedig évekig nem kaptam rugót (kétezres évek eleje), vidékiként meg nagyon sokba lett volna a legyártatás. A pótlék bizony satnya volt, üresjárásban is megpörgette a fejet, de nem nélkülözhettem. Köszöni szépen, máig jól van.
Azt mondta az egyik gyerkőc, hogy ha a kuplungrugó törött, vagy elgyengült. Hirtelen gázadásnál mivel a kuplungpofák kifeszülnek a harangtányérhoz. Amikor a gázt visszavesszük, a rugó nem húz vissza, vagy csak az egyik pofa. Újabb gázadásnál nincs meg a fokozatos tapadás, hanem hirtelen megrántja a kint maradt pofa a tányéron keresztül a spirált és emiatt kifárad az anyag és előbb utóbb eltörik. Mivel a spirál a leggyengébb láncszem ott törik.
Na ezek a mostaniak -tavalyiak - 1-2-3 éves njellt zenészek már nincsenek. Sem nevükre, sem "zenéjükre" nem emlékszik a világ.
De így van ez jól. Próbálkoznak és egyszer csak jön valami új. Valami ettől jobb. (bármi jobb ettől). És halad a világ. Előrébb. Apáink (57 vagyok) sem szerették az Omegát, LGT-t, P-mobilt, a Beatles-t , stb. Sorolhatnám sz összest.
Az Ő apjuk sem szerette a kor zenéjét. Sramli, stb. De lázadtak, nem fogadtak szót, újat kreáltak és lett a mi zenénk.
A fiam gitározik. Sokszor inkább kimegyek az udvarra. De az Ő zenéje. Igaz nem lesz maradandó alkotás, de ki tudja. A fentiekre is ezt mondták anno.
Csak ezen nem érdemes vitatkozni, miovel a mai generáció ebből a szempontból xar helyzetben van.
Ui. A jót már kitalálták. Ezt überelni nem lehet.
Vannak ezek a TV.-s tehetségkutató versenyek. (nem a Ki Mit Tud). Miért nincs saját szerzemény, saját hangszerelés, stb. ?
Befutott dalokat számokat próbálnak "előadni" ?
Mert nincs tehetség. Vagy legalább is kihgaló félben van.
A qrvajó és a qrvasz@r között ott a középszer. No, abba lehet beledögleni igazán, a másik kettőt viszonylag gyorsan föl lehet ismerni - legalább tudod, mikor menekülj. Az is biztos, hogy a normáleloszláshoz sok köze nincs az arányoknak, inkább olyan ugrásfüggvény, jó nagy és meredek lépcsőkkel:(
Úgy segítek a dolgon, hogy jól elalszom a tévén, eleve lecsukott szemmel kezdem "nézni". Sajnos, már a könyvön is, bár annak legalább nyitott aggyal és szemmel indulok neki:(
Más meg úgy védekezik, hogy be sem kapcsolja. Igaza lehetne, de az is egy véglet, mivel nem fogja soha megtudni, mi leselkedik rá, kik veszik körül, kik osztják az észt és a pénzt stb., vagyis hogy mi a "trend", aztán jól meglepődik, amikor szembe megy vele. A tyúk is kaparászik, hátha lel egy negyed krajcárt (a fél krajcárt már megtalálta a kiskokas).
A hétfőkről én úgy emlékezem meg, hogy aznap elkerülöm azt a dobozt. Szóval az életnek se nem sava, se nem borsa:), nem is bírságolnak miatta (még).
Ha valaki azt találja mondani, hogy van ezeregy csatorna, van miből válogatni, hát az valamit nagyon elnézett:)
Most kezdem bánni, hogy már nem Szergej Botraszarik szovjet hőst kell néznünk a tévében, ahogy lóhátról hányja kardélre a Tigris tankokat, hanem ezt a sok szar "művészt".
Ne keverd a szezont a fazonnal. Zenéről volt szó, nem gagyi sorozatokról. Nem reagáltál arra sem, hogy szerinted ki fog emlékezni az általad favorizált zenére? Rajtad kívül, vagy még te sem?
Ha nem így lenne, ma nem találkozhatnál a "celeb" fogalmával. Az a bizonyos negyedóra hírnév mára mindenkinek kijár, aki nyílt téren maga alá csinál, és közben szotyizik, elég csak közölnie, hogy ez most egy "pörformensz". Ettől a hozzá hasonlók felmagasztalva érzik magukat, és már le is gyártódott a celeb.
Sztori.
Az aggteleki barlangban ballagtunk apuka és kislánya mögött. Kézenfogva beszélgettek, vsz a korábbi kedves látogatók kártételeiről, mikor az olyan öt-hatéves forma kislány kifakadt: "...de apu, miért vannak hülye emberek?". Erre figyeltem fel, érdeklődve vártam a választ, ami némi hümmögés után meg is érkezett: "Tudod lányom, milyen unalmas lenne a világ nélkülük?".
Pillanatra irigyeltem a kislányt. Nem mindenkinek jut ennyire bölcs apuka.
Van egy komoly dilemmám. Azon gondolkodtam, hogy biztosan helyettesíthető a zenei tudás vaslánccal, nyakba tehénkolomppal, orrába karikával? Még akár úgy is, hogy eszetlenül tele van firkálva?
...eltelik még húsz év rajtad, és megládd, te sem fogsz rajta ásítozni. Egyrészt mert az ember már csak ilyen, ráébred dolgokra, ami miatt azt hiszi, hogy változott. Másrészt pedig mert ez a zene olyan, hogy nem változik: ugyanazok az értékek húsz, de negyven-száz év múltán is benne lesznek, amelyek anno is azok voltak, és most is benne vannak, és mindaddig maradnak is, amíg az ember képes önmaga értelmezésére. Hallgass egy kis Peer Gyntöt - sem Ibsen, sem Grieg nem mai gyerek már, de már nem is a korálok világába visznek vissza:
Az alámondócsuprokkal kapcsolatos megjegyzéseddel egyetértek. Egyúttal tudomásul veszem, hogy emiatt a sok repperfun ugyanazon vödör alá sorol majd, ahová téged, úgy hogy légy üdvüzölve a közös placcon:)
Ez az ún. zúzós... Ami tulajdonképpen csak elrejti a zenei fantáziátlanságot, tízből tíz ugyanaz, de sokaknak bejön, nem kis részben a külsőségeknek köszönhetően. Aztán ki is megy, nyom nélkül.
Ez a különbség. Meg az is, hogy a "mi zenéink" egyes előadóira és darabjaira gyakran az első, de legfeljebb két-három taktus után rá lehet ismerni, mert annyira egyediek. Az általad linkelt zene műfajában hogy megy ez? És az is karakteres eltérés még, hogy az általunk idézett zenéknek az égvilágon semmi szüksége nincs a mellékelt képi világra, egzotikus jelképekre, formabontó előadásmódra stb., anélkül is tökéletesen azt fejezik ki, ami a szerzők-előadók szándéka volt. Pedig a saját korukban nagyon is kilógtak a sorból, de nem a zeneiség rovására...
Az általad linkeltben mi volna a szerzői mondanivaló dallamban és szövegben? Vagy az csak egy túlhaladott sallang lenne? Nem mintha a filozófiai mélységeket hiányolnánk...
A rokon régiekre -majdnem eredetit írtam- azt mondták, hogy "aqrvannyát, noemmán télleg dögös!". Ez is az, de mintha csak a szag maradt volna:( Epigonok, nem túl nagy hozzáadott "értékkel".
Bocs, nem vagyunk egyformák, szerencsére:) Ízlésekről, no meg hogy ki milyen drukker, kár lenne vitatkozni, ez most a zenei minőségről szól.
Abban viszont teljesen igazad lehet, hogy még ez is messze toronymagasan a szövegalámondásos sampler-zagyvalék fölött áll - ahogy te mondanád (és talán én is...), nem gettónigger fülekbe való. Pedig még annál is van alább.
Nyomjad bele, kicsit forgasd meg, hogy a fogaskerekek elhordjak, es addig nyomd, ameddig ki nem tolti a nyilast. Nagyon nem tudod elrontani, a disznozsir is jobb bele, mint szarazon futtatni.
Én amikor vettem a kaszát, (kb. 3-4 hete) :-)) megnéztem, az enyémben a gyárba tölthették tele. Akartam belenyomni, de nem ment, csak kifele jött. Vannak itt tőlem jóval okosabb és tapasztalt kaszások, akik megmondják a tutit.
Sziasztok! Van egy új Kraftech 65ccm-es fűkaszám, tudom nem a legfrankóbb minőség de nem is kell nagy területen dolgozni vele, évi párszor, de azért szeretném rendben tartani,kérdésem kérdésem ,hogy a szöghajtásába milyen zsír ajánlatos? A kis "betöltö" csavaron benézve szinte száraznak néz ki a belseje?!
Hát végülis ... De most őszintén! Hallgassam inkább a hülyére tetovált szavalókat? Attól hányok. Sose gondoltam, hogy úgy van a zenész, ha konzit végzett, az plussz. Viszont ha sittes kábszeres, akkor nyerő.
A helyzet az szerintem, hogy ez túl van misztifikálva. Ha szegény keveréket kap, megsülHET ! Na most ezt azért egyszerű megúszni. Persze hülyeséget mindig lehet csinálni.
Eddig még az volt a legjobb idea, hogy hagyd a francba az egész eredeti megoldást, cső+tömör pálca hozzákendácsolva vsz túléli a motort. Főleg ha tizedmilliméteres kopások miatt történik, de a bizonytalan minőségű spirál sem jobb opció... Semmi nincs, ami a spirál kiváltása ellen szólna.
Kedves fórumozók segítséget szeretnék kérni van egy husqvarna 545rx fűkaszám a porlasztót kellene beállítani-H,L csavarokon.Van valakinek valami bevált módszere?Melyiken hány menetet kell kicsavarni ha teljesen be vannak csavarva?
Az előbbi erdő-amputáló videót is megvehetné a Stihl reklámnak... Sőt, jöhetne egy rövidke film az elefántcsorda közepén futtukban agyarakat lefűrészelő fekete-afrikaiakról is (a "néger" nem píszí már!): "Nincs a világnak olyan szöglete, ahol a Stihl szerszámai ne lennének hasznosak!". Ellentpontként pedig ahogy az inuit (=eszkimó, de ez sem píszí) darabolja a fagyott fókát először láncfűrésszel, majd mulcskéssel a fókapörkölthöz:)
Pályát tévesztettem. A hülyeséghez sem tanulni vagy agyalni, sem mozogni nem kell, csak körbefordítja a fejét az ember, majd együltében kiötli (vagy csak egyszerűen képbe-szövegbe önti), és vsz jól is lehet vele keresni:(
Még direkt is be lehet tenni fodítva, mert ugyanolyan a két vége. Ugyanabban az irányban feszül, ezt már néztem, és mindkét spirál ugyanarra van csavarva.
Tuttam én, hogy vállra akasztható vadgyesznyóm vagyik, de asztat nem, hogy ahhó neköm is el köllene disznulnom, de nagyon:) Benzines macséte...
Csónakmotor, kapa, macséte megvolt. Az jutott eszembe, hogy kővágó korongot is lehetne rápakolni, aztán lehetne direktbe lépcsőt faragni vele a hegyoldalba.
Vagy ez is megvolt már? Van még biciklis ötletem is:)
Kombináció pontosan ugyanez:), plusz néha némi levéltrágya - pusztán lustaságból, mert minden másra is ezt toltam ki. Ezek a piretroidok tényleg hatékonyak, nem is szoknak hozzá a rusnyaságok, de ez esetben csak akkor ért valamit, ha szinte megfürdettem a bokrot. Ez végre valóban hazavágta őket, sőt, egy ideig még poloskahullákat is látok a bokor alatt!
A fürdetés azért lényeges, mert csak attól nyamvadtak meg a kis dögök, hiába felszívódó a Decis. Rettentően pocsékolós és melós is, de igazából a talajra csorgó matériát sem sajnálom (a hangyák előszeretettel építenek várat maguknak a bokrok tövében, néha akár kétarasznyi magasságig, aztán rohad az egész...). Először azt hittem, hogy vsz a Karate végezhette a dolgát, de az nem sokat számított magában. Nekem csak két kis bokrot kellett felmenteni a támadástól, magam is csodálkoztam, mert bár van még néhány, de azok némileg más jellegűek, és úgy látszik, nem mindegyik fajtát szeretik egyformán.
Mivel mintha újra látnék jeleket, én is teszek egy próbát a Mospilannal, a szokásos célpontok már amúgy sem igényelnek permetezést. Azért ez is röhej: augusztus vége, és még permetezgetünk...
Amúgy bámulatos a kis dög mimikrije, talán a kőhalét tudnám vele összevetni - bár inkább erre lépnék rá, ha választani lehet:)
Ok., koszonom a tippet. Iden ketszer kinaltam meg oket, eloszor Decis-el (jo ketszeres tomenyseggel az eloirthoz kepest), masodszor Decis-Karate koktel, szinten tomenyebben. Ugy tunt, mar az elso hazavagta oket, de harom a magyar igazsag, kiprobalom a Mospilant is.
Nos konzultáltam "okos" emberekkel a problémád ügyében.
Több lehetőség is van.
1./ Gagyi a vásárolt szár.
2./ Mivel az eredeti is tört, ahogy kivettem a szavaidból-írásodból-ott ahol az utólag vásárolt is, valamelyik csatlakozási pont ki van kopva. Azt mondják, hogy nem kell látható kopás a spirálvezetőknél, elég néhány tized miliméter, amit nem látsz. Annál a forgásnál, már felléphet olyan rezonancia, ami törést eredményez.
Kuplung beragadás kizárva, mert annak az a szerepe, hogy ha a szár szorul, akkor a kuplung enged, az-az csúszik.
3./ Vagy a kés, vagy a damilfej túlméretezett. (ez az eredetinél nem áll fent)
Megoldás lehet a szár vezetők cseréje, főleg az összeadásnál.
Vagy! Venni merev szárat, vezető rudat és átépíteni. (nem egy ördöngösség)
Hát ennyit tudtam segíteni.
Azt mondja a haver, hogy azt látni kellene éls akkor biztosat tudna mondani.
Kiloptak a zsebedből rendes jó magor forintokat, amiért megdolgoztál - mert ha csak úgy tartod a kezed érte, az már egy másik életmód, ugye... Ahhoz nem kell kasza. Kérlek, azért ne hagyd elfajulni a dolgot a dicséretig:( Mindegy, hogy mennyi, te sem selejtes vagy hamis pénzt adtál érte! Ezért is tartjuk előre kitervelt lopásnak ezeknek a (többnyire kínai) holmiknak a forgalmazását.
A fékeződésre kitekeredés az átmérő növekedését jelentené, ami további megszorulás forrása lenne. A motor és az egész meghajtás a kuplung kegyelmére van bízva, ugyanúgy, ahogy egy kocsinál is. Neki az a dolga, hogy ha bármely oldalán egy bizonyos nyomatékon felül terhelnék, akkor szépen megcsússzon, oldja a kényszerkapcsolatot még a törések előtt.
Éppen azon rugózunk, hogy ilyen abnormális, kitekeredést elősegítő helyzet állhat elő alkalmilag vagy folyamatosan, rezgést okozva, és az okozhatna törést a túledzett helyeken. Mondom, találgatunk. Aztán a végén majd jól kiderül, hogy valami jelentéktelen szirszar elnyűvődött...
Őszintén szólva nem néztem meg még ilyen szempontból, és ami nálam van, nem is tudom, merre forog.
Nekem pont az lett volna a logikus, hogy ha megakad a fej, akkor az egész spirál kitekeredik, lelazul, ezzel is csillapítva, elnyelve a hirtelen erőhatást. Ezek szerint tévedtem. Amúgy benne van az új spirál gyenge minősége is. Nem volt vészes az ára, hogy nagyon szívni kellett volna a fogam.
A "módszer" tényleg kiválhat ilyet, és érthető is volna mondjuk az erdeti törésének indokaként -több idény után-, de hogy az új is? Ha erre nincs épkézláb, pl. a gép egyéb kopásaival indokolt magyarázat, akkor csak annyit lehet mondani, hogy "elmenek ők a búsba...":(
Csak egy pillanatra ugrok vissza: négy helyen nemigen törhetett volna, mert a kuplungnál már csak a két szál által visszafelé többé-kevésbé rugalmasan közvetített rángások vannak, a két szál találkozásának meg az alsó szál által már némileg csillapított rezgést kell elviselnie, és ahol a felső szintén rugózik picit.
Úgy gondolom, ebből a szempontból a legkritikusabb hely a szöghajtás és a szár találkozásának környezete, tehát éppen az, amivel bajolsz. Egyébként nem jó a tipped: pörgés közben a flexi szárat a motor megfeszíti, ahogy annak túlvége fékeződne (mert például nekimegy a gaznak). Egyetlen esetben akarhatna csak letekeredni, amikor a szál lassabban fordulna, mint a vágófej vagy a kés - ezért is említettem, hogy ez utóbbiak tehetetlensége számíthat, ha a motor viszonylag fürgén lassulna, vagy valami tényleg kicsit és időről-időre megakasztaná valahol a hajtószárat.
Arra gondoltam, ha megakad, megszorul a fej, akkor a motor tovább hajtaná, de a kuplungnak engednie kellene egy bizonyos nyomaték felett. A bowden tekerési iránya gondolom úgy van kitalálva, hogy ha megakad a fej, akkor kitekeredjen. Ezért nem értem, hogy törhet el.
A kuplung beragadása csak akkor okozna visszirányú, letekerő erőt, ha motorféket tételezünk föl. Ez valahogy nem életszerű. Egyáltalán: a spirált feltekerő erő nemigen roppanthatja meg az anyagot, a letekerő inkább. Ha olyan rezgés lenne, ami ennyi idő alatt is anyagfáradást okozna, azt érzékelned kellene, hacsak az adott példány nem volt eleve hibás, és kevesebbtől is megnyuvadt.
Az a csavar a képen majdnem ütközésig van hajtva. A csövet tartja. Semmiképp nem éri el a spirált. Semmi ilyen sérülés nem látszott egyik törött spirálon sem.
Nekem olyan érzésem van, mintha beragadt volna a kuplung, és valaminek engednie kellett volna.
A második képsorozat 3. képén középen van egy csavar.
Valószínűleg az fogja a spirál gyűrűjét. Ez a csavar nyírhatja el a spirált, amikor becsavarod. A spirál elmozdulhat lefelé a szöghajtás irányába és elkuszolja a csavar.
A képekből ezt veszem ki laikus szemmel.
De holnap kérdezek és este ha hazajövök akkor referálok.
A gépben két spirál van, középen kettészedhető, ott van egy toldó közdarab. A cső külső átmérője 24,5mm, a spirál 6-os átmérő, a végén 5X5-ös négyzet. A csőben a spirál megvezetője 8-9mm átmérőjű volt, nem tudom, hogy gyárilag, vagy ennyire elkopott-e. Előre is köszönöm a segítséget!
Ha tudnál képet küldeni a törött spirálról, valamint a gép szöghajtásáról, akkor holnap utána érdeklődök itt a lakóhelyemen lévő Sthil és Husi szervizben. Van ismerősöm és talán tudnak segíteni. Talán láttak már ehhez hasonló problémát.
Ha érdekel a segítség.
Valamint azt is megkérdezem, hogy érdemes lenne-e a spirált lecserélni hajtószárra.
Esetleg még az is probléma lehet, hogy a szerkezet 1 csapágyas a berántónál. Ott is szétnéznék a helyedben
Az az igazság, hogy az ún. tapasztaltabb olvtársak szinte mind valamilyen nagygéppel tolják, a kicsiket meg néha használják csak, amolyan piperemunkára, kiveretni két szál füvet. Sztem nem sokan verték még agyon a sajátjukat, ha van, mert amint valami komolyabbat kell lekaszabolni, azonnal a másikért nyúlnak:) Szóval csak úgy általánosságban találgatunk, alig kevésbé fejtörő, mint neked...
Nekem 15 évig volt Stihl fs 80-asom, kb. 800 liter benzint füstöltem el. Talán kétszer törött el a spirál, mikor kést tettem fel és belevittem valami keménybe.
Az a pláne, hogy 4 helyen törhetett volna a bowdenspirál, mert kettő van benne. Egy felső és egy alsó. Mindekettő esetben ugyanott tört el. Benne van az anyaghiba is. A szöghajtást kizárnám, viszont sok tapasztalatom nincs fűkaszákkal, ezért voltam kíváncsi, hogy ilyen hibát még mi okozhat.
De:) nem tőlük, mert arrafelé életfogytiglani főbelövéses akasztással honorálják az ilyen holmikat. Qrvultak már ők is rengeteget, de országon belül többnyire csak akkor szokott lenni piaca, ha aki megveszi, viszi is tovább, mert a benszülött germán nem is észleli... Bocs, most nem a ti tulajdonotokat köpködöm, csak láttam, hogy a nálunk szakboltokban is árult, ezerfelé hirdetett cuccokat kint sötét lelkű és képű urak árulják vásári körülmények között, vagy nemzetiségi jelegű vegyesboltokban. De:) azért az ott honos, hozzánk is átterjedt áruházláncok ott is megadják magukat, viszont ott a kutya sem vesz tőlük ilyesmit, ellentétben az ittel. A germán bémegy a szakboltba és ott próbál okos lenni... Meg a pénze is több rá.
Más szárakban is műanyag betét vezeti a pálcát(!), nem is valami horror szilárdságú anyagból, de a bowden vélhetően agresszívabban építi le. Viszont ha már annyira laza, hogy törhet is a rezgéstől (ha néhány nap alatt elfáradna, az sztem már anyaghiba...), azt te is jól érzékelheted!
A pontos származási helye ismeretlen, nem kizárt, hogy németország felől érkezett. Igen, magára a szárra gondolok. Abban ugye van egy betét, ami középen tartja a bowdent. Szerzek egy másik szárat, mert ebben a méretben maúgy se lehet könnyen kapni hatóspirált. +/- 10 centi nem okoz gondot.
Ez szvsz ugyanaz a gép, a Starr-on kívül minden típuskód ugyanaz. A felairatok adatait -és sajnos néha a gépkönyvekét sem- komolyan venni nem nagyon szabad, mert ugyanannak a gépcsaládnak némileg módosított változatainál vagy rájuk kerül az újdonság, vagy nem, de inkább az utóbbi:( Az a nagyon feltűnően kevéske, amit találhatsz róla a neten, erősen azt sejteti, hogy inkább belföldi forgalmazásra gyárthatták, ez valahogy idetévedt. Starr néven egyáltalán nincs is róla semmi...
Mindkettő spirál ugyanott tört, pontosan a szöghajtás csapágyának pereménél. Közben kaptam olyan tapasztalatból származó tippet, hogy a bowdenház van kikopva, és a rezgéstől törik.
Starr névvel ne is keresd, negyed másodperc alatt mindösszesen a kolléga bejegyzését találta a gugli. Mivel a többi jó, vsz ugyanarról az osztott szárú trimmerről van szó, mint a fenti linkben, de ezzel a névvel is igen kevés a találat.
A linkelt kép alapján, gondolom, hogy a rögzítő gyűrűnél. Ha igen, akkor nem lehet, hogy az a gyűrű a ludas? Ott valami oknál fogva-kopás, lötyögés-miatt törik el a spirál?
Nincs más. Vagy a szöghajtás, vagy a csapágyazás, vagy a cserealkatrész hibája, vagy csak az elsővel szerencsétek volt, mert ez egy ilyen... Mondtam, hogy nem foglak tudni megvigasztalni, de ha logikusan végiggondolod az egészet -ez nem atomfizika vagy agysebészet-, akkor nem fogsz találni további lehetőséget. Innentől a távdiagnózis sem működik.
A kavics viszont érdekes . az vagy eleve benne volt -ami kétlek-, vagy belekerült valahogy. Na, ez a "valahogy" megoldandó, mert csodák idén sincsenek.
Namégeccer.
Nem új a gép, pár évet lehúzott.
Eltörött a spirál. Volt benne pár kavics, gondoltuk attól. Kapott uj drótot, egy hét mulva megint ugyanott tört. Valami hibás lett, mert eltöri azt a szart. Ha nem a szöghajtás, akkor még mi lehet? A kínai embereken kívül?
Lekopogom, eddig csak a karbival és a gázbovdennel voltam szopóágon, illetve a gyújtáskapcsolóval. Ez utóbbi már nem igazán gyári kivitel(már ohne garancia). Nem kettő rántásra indul, hanem néha már öt-hatra is, de eddig még semmiféle fődarab nem ment benne tönkre - de tönkre fog, ezt egy seggberúgásban le merem fogadni. Második évad, sokadik fejezet. Kicsi fizetés, kicsi föld, olcsó kasza. Ezzel nem lehet mit kezdeni, már beletörődtem. Ahogyan a mondás tartja, az olcsó megoldásoknak az a bajuk, hogy a végén többe kerülnek, mint a drágább megoldás...
Én egészen pontyosan tudom, miről beszélsz, és az is tökéletesen értem, Sanyi mire gondol. Mert valamilyen területen valamelyiket nap mint nap megélem, aztán lehet fikázni, hogy ezt miért így, amikor amazt amúgy... (Most is olyasmin gürcölök 38 fok árnyékban, amiért joggal röhöghet bárki rajtam, de másként nem tudom megoldani...) Fontossági sorrend, fittyfenét! Tíz évet vártam, amíg Stihl-helyzetbe kerültem, az árát más elől elvéve, de előtte már majdnem ugyanannyit verettem kisgéppel - igaz, az legalább pipec, de anno az sem kínai minőségű és árú volt... Mit mondok most? MEGÉRTE!
Csórónak lenni hosszú távon sokba kerül, ebben már megszületett a konszenzus itt a fórumon is. Hogy mégis mindig a valóban munkaeszköznek nevezett és akként is viselkedő gépekkel hozakodunk elő (a kis szirsz@rok élénk ganézása közben), annak az az egyszerű oka van, hogy ahogy az újszülöttnek minden vicc új, állandóan felbukkannak olyanok, akik még idealisták és talán hisznek a csodákban is. Vagy ha nem, akkor úgy gondolják, hogy kis kendácsolással-csereberével majd ők megoldják azt, amire a gyárában magasról tettek. Vagy csak éppen ki akarnák hozni a maximumot az adott helyzetből, és nehezen fogadják el, hogy olyan nincs, maximum csak szívás...
Hát ezek mennek. És mivel az ellenpélda drága, újból és újból előjön a "csak erre telik" vs "akkor ne is várj tőle többet, mert bezzeg...".
Az adott erőforrásokból kell gazdálkodni. Nekem nem volt 150E++ kreditem egy gépre, neki volt azaz a családi költségvetésbe nála belefért, nálam nem - és hamargyorsan kellett. Nekem jut a szopóka rész. Ez nem a spórolásról szólt, hanem a lehetőségekről.
Hol van már az édi gyerekdal: csigabiga gyereki...
Van sötétben bujkálóknál is még sokkal alattomosabb társaság. A zöld szörnyek, a vándorpoloska nemzettség.
Az első hullám az uborka virárágzáskor nyomult (együtt a zsenge babbal). Ezeket mondjuk hamar megszázalékoltam (minden századik élte tán túl).
Ők is a kelő nappal jelentek meg, sütkéreztek a felfuttatott uborkafák csúcsain (az kapott először napot). Nem volt nehéz belesöpörni őket egy vödörbe aminak alján úszni tanultak. Aztán a betonon ejlártam rajtuk a csűrdöngolőst.
A második hullámot ma tapasztaltam másodvetésű babon. Százával gyülekeztek a másodvetésen a fekete, fehérpöttyös poloskafiak. Amit sikerült megint besöpörtem az úszómedencéjükbe (érdekes a fiatalok rögtön elsüllyednek, a felnőtteknek van uszofelszerelésük). Mivel az ültetvény födszintes, be kellett vetnem a másik fegyvert is: szódabikarbona + olajos nedvesítőszer permetelés.
Ez természetes. Csak az a nem mindegy, hogy milyen időközönként. Az sem mindegy, hogy pucoválni kell csak, vagy valami fődarabot cserélni. Az anyagfelhasználás sem mindegy, hogy csak mezei vasból van, vagy normális acélból készült valamelyik alkatrész. Példának ékes kedvéért, anyám meglepett egy vésőkészlettel, jó olcsó volt, ezerpárszáz forint. Hát azzal ugyan még fenyőfát sem lehetett vésni. Vettem hétésfélért egy készletet, azzal már lehet dolgozni. Ha szöget találok, ugyanúgy kicsorbul, mint az olcsóbb darab. Viszont cserébe meg lehet élezni, tartja az élét, lehet vele haladni. Az a nem mindegy, hogy egy gyárilag szar szerszámot használ az ember, vagy egy olyat, amivel lehet dolgozni is - de sajnos, ez az árában is meg szokott mutatkozni.
Mint lentebb is írtam, ez az al-ko bc4xxx, ami nekem van, sokadik rángatásra indul, hidegen elég necces az indítása, de a kollégám Sthil-je egy-két rántásra indul, aztán uccu neki. Ő benzint és szopókát spórolt én meg pénzt. Ez ilyen, el kell fogadni.
A gépednél valószínűleg rossz anyaghasználat vagy a rossz tervezés miatt törik el az a bizbasz - de jó esély van rá, hogy a kettő kombinációja. Esetemben a gyári damilfejet nem lehetett használni - mert egyszerűen szar, úgy ahogyan van. Vettem hozzá egy sthil koppintóst, az má' jó. Le kell mérni minden paraméterét, és nézni valami normális cseredarabot hozzá. Damillal nem normális dolog az, hogy az a pálcika eltörjön.
Nem néztem el. Kipufogó dugulása volt. De egy nyugdíjas ember örül, ha meg tud venni egy kisebb Sthilt. Egy akkora gép, mint a kínai Stihlben már meghaladja a havi nyugdíját. Kétszer is :(
SZerintem azért törik ott el, mert a vége négyszögbe van nyomva, és kiedzve, hogy a négyszög maradjon is egy darabig. Az edzés viszont nem nagyon sikerült.
Használtan vette az öreg, baráti áron. Még azt tudom elképzelni, hogy fordítva lett bele rakva az új spirál (vagy másik irányba van tekerve, ezt majd megnézem), és mikor lazulnia kellett volna, még inkább megfeszült.
Nem hinném, hogy a kínaiság lenne az oka. Inkább az, hogy az első törés okozója még bennmaradt a rendszerben, és ezért tört újra.
Hát ezt: "Valami kínai csodagép...". Talán akadna a bóttyában olyan szerszám is, aminek kevesebb a köze Li Chi apáthoz, és több az elvárható működéshez. Mondhatnánk azt is, hogy etnikai problémával szembesültök:(
A spirál nem a forgásirányú ellenterhelés miatt törik, ami teljesen normális, és azt a kuplung -már csak a motor védelmében is- elég jól kompenzálja. Viszont sem a spirál, sem a kuplung nem kedveli a fordított megfeszülést, főleg ha az gyakran következik be, pedig igazából üzemszerű állapotnak kellene tekinteni azt is. Na jó, ettől még nem kellene folyton megroppannia (és nem is merném kijelenteni, hogy egyértelműen ez áll a háttérben), de itt kerül képbe a fentebb említett etnikai gond... Nem foglak tudni megvigasztalni.
Szvsz. azt, hogy veszel egy olyan kaszát, amivel csak dolgozni kell, s nem folyamatosan kendácsolni, ha használni kelletik. Nekem ez utóbbi van, aminek szinte mindig van valami baja - de ez fért bele a keretbe.
- ha a felszolgált étek annakelőtte jóllakott a kék vagy okker granulátummal, akkor az duplán fog hasznosulni, mivel a megvendégelteknek is jut az anyagból. Kicsit áttételes ugyan, de ha így is szeretik, és a hatás átöröklődik, én már csak egy kávét kérek:)
- A kivégzett dögre csapatostul jön a többi, akkor is inkább azt választja, ha mellette frissen sarjad a bab, borsó stb. Ez jelentősen megkönnyíti a vödörbe gyűjtést:), egyidőben akár tucat is lehet egy helyen.
Az imént tértünk haza, elvittek a kutyák sétálni. Az egyik ház kerítéslábazatán egy pár méteren legalább harminc spanyolcsiga korzózott, egyik fel, másik le, néhányan srégen, érti ezt a fene. Igaz, ez kertes környék, de mégiscsak a falu közepe. Hátborzongató volt!
Legszívesebben azt mondanám, hogy a boltot nézd meg, mert vsz az a megoldás a problémára. Csak ettől nem javul meg a kasza...
Milyen cucc ez (nagy gép nem nagyon lehet...), ha spirál van benne? Az nem szereti sem a nehéz damilfejet, sem a vasat, mert mindkettő hatékonyan rángathatja fordított irányban is.
Sziasztok! Faterom kínai fűkaszájában másodszor törött el rövid időn belül a hajtószár-spirál. Áttételes szöghajtás van a fejnél, és lent a szöghajtás házában közvetlen a csapágynál törött el. Az áttétel könnyen jár, nem akad. A harmadik hajtószárat nem merem belerakni, míg meg nem találom, mitől törhet. Minden tippet szívesen fogadok, hogy mit nézzek meg.
Ketsegtelen, hogy a spanyol csupaszcsiga egy fene szapora es rettento kartekony joszag. Eleg nehez vedekezni ellene, vannak mindenfele praktikak, de amit itt osszeolvastam, az az allatkinzas minositett arzenalja. Nem simogatom en sem a buksijukat, es nem is hordom at a szomszed kertjebe oket uzsonnazni. Ha el kell oket pusztitani, akkor lehetoleg egyszeruen es gyorsan. Itthon a piciny gyepes, viragos udvarban tavasztol, szorok ki idonkent csigaolot, ami eleg hatekonyan megritkitja oket. Nem 100%-os, de nagyon jo. Ujjnyi kifejlett joszaggal ritkan talalkozom, a novenyekben sincs annyi kar. Korabban hatalmas peldanyok huztak a taknyuk mindenfele a kertben, ami a fogukhoz valo volt, azt tovig ragtak. Nagyobb teruleten, ahol kaszalok, meg sem probalok ellenuk vedekezni, de ha ott is zavarnanak az indiai futokacsakat vetnem be en is.
A damillal kapcsolatban egyre inkabb hajlok ra, hogy inkabb felhasznaloi hiba a ragadas, besules. Van kulonbseg a termekek kozott is nyilvan, de inkabb mi csinalunk rosszul valamit. Hogy mit, arrol csak sejteseim vannak, nem tudom a tutit, de majd figyelek, es ha rajovok beszamolok rola. Valoszinunek tartom, aki rendszeresen, folyamatosan kaszal, figyeli a folyamatot, es nem fakezu, annak kevesebbe ragad, szakad a madzag.
Amikor megvettem a legutobbi fejet, arra fel volt tekerve 6-8 meter 2,7-es piros Stihl damil, lathatolag valami csevelovel, pontosan vezetett szallal, azzal nem is volt gond. Sajat tekeressel mar nem ment olyan siman.
Én megfogadtam, 4 éve csak ezt használom, 2.4 2.7 3.0 kör.Teljes meg vagyok vele elégedve. Igaz csak hobbi kaszás vagyok, de van területem amit vágni kell.
Azért jó a klóros fertőtlenítőszer, mert úgy nem lesz reused a döglött csiga, azaz nem eszik meg a többiek a maradékot. A másik ok, hogy ilyet tudok szerezni a cégtől... De tök jó, egy kanna vízhez egy-kettő kanállal, a elég csak a hűsölő tömegre locsolni. Azok pihengetnek tovább pár másodpercet, hirtelen kinő a szemük és szabályosan elkezdenek rohanni - fél-egy méternyi szép sárga dzsuvát húzva maguk után, utána meg kaput.
Nem köll ahhoz nyű! Megteszik önmaguktól, csak előtte kicsit szeletelni kell:) Akkor is jó a megoldás, ha már a vegyi védelem megtette a magáét, mert újrahasznosul a matéria!
Az enyém régi 2.7-es Sihl (egy kétszázas spulni azért tovább eltart háztáji üzemben), köszöni szépen, teljesen jól van, pedig nem légkondicionált helyiségben tárolom üveg alatt:) Amúgy sem tudom, mennyi idős lehetett vásárláskor, mert akkoriban még Husi és Hitachi gépekkel nyomultak a környékbeli nagyfogyasztók, a kispályások -mint én- meg ritkán vesznek nagy spulnit. Szóval több éves, de nem érzem, hogy problémásabb lenne. Igaz, áztatgatok...
Bizony, gondolni kell a környezetre is:) Ja észrevettétek, hogy ezek a kis nyavalyások bandáznak? Ha egyet lelek, ajánlott alaposabban körülvizslatni a szűkebb környezetét is, mert lesz még ott több is. Néha szinte libasorban vonulnak! Ja, és olyannyira kannibálok, hogy akármi lehet a csalétek, ha van már előre feldolgozott kaja, akkor ott a legteljesebb egyetértésben zabálja ugyanazt a téglaszín, a cirmos és a házas csigabiga is, minden mérettartományból.
Ennyi hülye hogy jöhet össze? Hát látod, jól összegyűlnek ezek, affinitás van elég, megfelelő placcot kell csak nyújtani... Aztán ha véletlenül vagy a félrevezető cím miatt odatévedsz, már be is indult a térítés. Van ennek jó oldala is: egyetlen tapasztalás után már tudod, mit kell messzire kerülni!
Ha más kertjében találkozok mezt. csigával énis mindig kidobom a betonra :D
Otthon egy ideig kislapáttal eldobtam minél messzebre de mikor telken a kerti budi közepén nyáladzott egy arasznyi, beledobtam egy vödörbe, hamu bele és üveg a tetejére.
Találkoztam már olyannal aki a szúnyogot se bántja...
Vagy például a forró betonra. Vagy a télről megmaradt hamuba... Ilyen esetekben szokta dünnyögni a kiadósunk, hogy "Istenem, Istenem, hát hogy kerültem én ennyi hülye közé?" Amúgy ha kupacban vannak, akkor érdemes őket meglocsolni, azt is szeretik. A de előtte a locsolóvízbe érdemes egy kis klóros fertőtlenítőszert rakni, klórérzékeny növények környékén nem szabad használni...
Ez való igaz! A rövidebb fűben hamarabb észre is lehet venni, aztán pedig... vödörbe rakni:). A hülyébbje még a reggeli órákban is kóborol, ha meglátom, az már nem jut haza...
Én azért a kémiai módszerrel óvatosan bánok, mert azok a sz@rok idegmérgek, ha egy hülye macska felnyalja, annyi neki. Pedig eléggé büdöske. Szerencsére a megmaradók már nem hülyék... Viszont a süniket kénytelen voltam teljesen kizárni miatta, a szomszéd jelezte is, hogy az idén a szokottnál jelentősen nagyobb náluk a sün/nm:). Szinte teljesen meg is úszta a kert az inváziót, kacsa nélkül. A telek többi részéről pedig magam is tudtam gondoskodni, természetesen óvatos begyűjtéssel:)
Amúgy marhára bosszantó tud az is lenni, hogy a málnát éjszakánként a szemét pucércsigák, napközben meg azok a nyomorult poloskák rontják ehetetlenre...
Ekkora marhaságot rég olvastam. Nálunk az indiai futókacsák 95%-ban megoldották a problémát. A maradék 5%-ra meg ott a kémia.
Egyébként ha már fűkaszás fórum, meg kell osszam a tapasztalatomat. Minél gyakrabban vágom a füvet, annál kevesebb van belőlük. A nagy fűben jobban érzik magukat. Az alacsony fűben többször előfordul, hogy nem húzódnak a talajba időben és kiszáradnak.
Amit lehet, hogy senki nem fog észrevenni, mert ahol ennyi hülye rajzik és adhatja elő az agymenéseit, egy plusz őrült már nem oszt, nem szoroz:
"Várd meg a reggelt a csapdával, vagy menj ki éjszaka a kertbe, és elemlámpával vizsgáld át azokat a helyeket, ahol szívesen megfordulnak a meztelencsigák! Ez lehet a kutyatál vagy azok a növények, ahol már rábukkantál rágás nyomaira. Óvatosan szedd össze a csigákat a vödörbe, és egyszerűen vidd őket olyan helyre, ahol nyugodtan élhetnek - például egy erdő- vagy mezőszélre."
Hát az, hogy elég lesz-e a gép, csak akkor derül ki, amikor már látod, mi lesz munka:) Szóval igazából nem is akarsz dolgozni, mi? :)
Stihl és Husi is van jónéhány, sőt más is. Igazából az a kérdés, hogy mennyi az annyi... Ha sok(...), akkor nem nagyon nyúlhatsz egyikkel sem mellé, ha nem annyira sok, akkor kompromisszumos alternatívák következnek!
Bajban vagyok mert szérhullott a gagyi kis Husquarna kaszám de már be vannak vállalva a munkák. Mivel utálok lemondani vagy csúsztatni munkát, úgy gondoltam itt az idõ befektetni egy igazi kaszába. Mivel a Stihlnêl vagy millió fajta, nem tudom melyik lenne jó nekem. Az egyetlen szempont hogy ne legyen olyan munka amihez kevés lenne a gép!
Egyébként a kis Husqy elég sok mindent elvitt noha nem olyan gyorsan.
Tudom, lehet bérelni is egyszer kell majd vennem egy erõsebb gépet, szerintem itt az idõ!
jó ez a damil, semmi baj vele, inkább juzer fatal error. gyakorolgasd, hogy ne legyen se laza, se túl szoros (bár inkább szorosabb, mégis :) )
az orsót meg időnként pucold meg, mert nem csak a két szál tud összeragadni, hanem hihetetlen módon a damil is összeáll az orsóval. na most ami ilyenkor az orsón marad, az nagyban növeli a következő ragadás veszélyét...
egyébként minél többet tekersz fel, annál költséghatékonyabb vagy :)
ha megállít a helyszínen, akkor most sincs + 15km/h és +- 3%
de mivel ébereink sem genyák, ezért belövik általában 60 km/h-ra a kütyüt. aki e fölött randalírozik, azt kiveszik a sorból. az más tészta, hogy ha nem állít meg, akkor is előfordul, hogy kiküldik a papírt, de ott hivatkozhatsz arra, hogy hozzátartozód vezetett...
68-tól fölfelé viszont jön a csekk, és fizetsz is...
Viszont a Stihl más-más szórásvédőt ajánl késhez és damilhoz. Ezt nézd meg a neten, a gépkönyv ott is megtalálható: "A vágószerszámtól függően válassza ki a táblázatból a megfelelő kombinációt!".
Gépkönyve sajnos nem tudom hol van. Mindegyis, visszatérve a 2 ágú vágólaphoz amit ajánlottatok nagyobb gazokhoz. Azt mondtátok, hogy 230 mm-es lap jó rá maximum. Na most gondolom ezt a sugarának gondoltátok nyilván, vagyis a szöghajtás közepétől a védő műanyag széléig. Mert itt akkor ezek szerint még a 230-ast sem tudom feltenni, mivel hozzá fog érni egy pár ponton a védőburkolathoz.
Bezony... A közhiedelemmel ellentétben a damil vesz fel vizet, elasztikusabb lesz, kevésbé súrlódik. Viszont ezer az egyhez, hogy a gépkönyved is felhívja rá a figyelmet: áztasd a damilt tíz-húsz órát, mielőtt használod!
Ha viszont neked már ennyi besül, akkor ott valami más gáz is kell legyen! Nagyon mozoghat ott bévül az a damil.
Nem trollkodok, azért köszi a feltételezést. Egy Stihl FS 55-ös fűkaszám van , és ilyen 2.4-es kör alakú Husqvarna damilt használok ilyen fejjel
Most egy olyan 40-45 centit tekertem fel, egész jól ment, de a végén az is besült. Most szeretném megint feltekercselni, és vágnom kell a tekercsből, szóval nem szeretnék megint ilyen 10-15 centis darabokat a végéből, de azt se szeretném hogy megszoruljon. Olvastam hogy valaki beolajozza, és úgy nem sül össze, de ez lehet csak amolyan legenda. Na mindegy, nem szeretnék rá nyilván teljesen feltekerni mindet, de azért azt se szeretném ha 15 percenként meg kellene állnom.
Én három fejet tekergetek:) Az egyiken -a két nagyobb közül- még csak nem is osztott a cséve, egyszerre tekerem a két szálat. Érdekes, ebben még soha nem sültek össze, viszont vastagságtól függetlenül lefoghatják egymást, ha butául, egymásra csavarodottan csévélem a szálakat. Egy 2.7-esnél már kell némi türelem...
A szálhossz a fej méretétől, kialakításától és a damilvastagságtól függ, ugye... Nekem például egy külméretre kisebb Ryobi fejre határozottan, méterekkel több mehetne rá, mint a nagyobb Stihlre, de mégsem vágom egyiket sem telibe, mert amíg sok van rajtuk, jobban megtörik a szemnél, könnyebben tépődik a damil. Amikor meg kevesebb van, akkor inkább tud megszorulni, bár erre a csodára bármikor képesek:(. Mégis inkább a kevesebbet preferálom és többször koppintok, mint ahogy a fogyás indokolná, mert így egészen ritkán akad bajom szakadással, süléssel, szorulással.
Ha pedig lefogyott, tekerés közben legalább szuszogok egyet. Technikai szünet:)
Tehát ne a konkrét, méterben megadható hosszat nézd, hanem hogy a viszonylag rendezetten felcsévélt szál semmi esetre se töltse púposra a csévét, inkább legyen egy sorral kevesebb. A rendezettség sem hülyeség, mert egyetlen púposkodó menet egy teljes sor helyét viszi el átmérőben, másrészt nem csinálsz eleve egy szorítókötést... Arra is számíthatsz, hogy összarakás után némileg szétugrik az egész, legalább a felső sor fellazul.
Ha magasabb vagy 130 centinel, a szorzeted nem az orangutanera emlekeztet, akkor bocsesz a feltetelezesert, hogy trollkodsz. Enyhe trollszagot erzek a kerdeseid mogott.
Egyebkent probalkozz, eloszor tegyel fel annyit, amennyit a gyarto javasol, azutan nezd meg jobb-e, ha tobbet tekersz fel. A rovidebb meg adja magat, ahogy fogy.
A kerdesedet nehez komolyan venni, mert geptipus, fej, damilatmero es fajta nelkul teljesen ertelmetlen.
Fizikailag még nem vok vazsi. Viszont Sanyi fatornyosának közelében fogok majd lakni (közigazgatásilag odatartozó iciripiciri kis faluban), együtt kaszálva (talán fotózva is, ha lesz még mivel) fogjuk majd kibeszélni a fórumtagokat, és jól kitalálni, hogyan csesztessük őket:) Ha minden úgy lesz, ahogy tervezem...
Ezen látszik is a működési elv, ez a megoldás ugye fényévre van a vadkeletitől - ám az árán is meglátszódik, pl. az Amazonon ilyet mertek leírni: £342.70:(. Ennyiért kaszát kapsz, nem is a legaljáról!
Figyelemre méltó, hogy mindkét esetben egy viszonylag kis gépre ráakasztva látjuk (erre már a nehezebb melóhoz nélkülözhetetlen szarv hiányából következtettem, de tévedhetek...). Részben revideálom a véleményem, a törökök demonstrációja valahogy "beszédesebb" volt. Azért csak részben, mert a tiszta talaj alapfeltétel. Én itthon húsz éve ásom-kapálom-takarítom és töltöm komposzttal ugyanazt a falatka területet, és még mindig marékszámra lelek kavicsot, rozsdás százas szöget, üvegdarabokat, ami elkeserítő - csupasz kézzel nem szívesen túrok a földbe. Mindig van kéznél egy homokozóvödör:), és mindig legalább félig lesz, mire végzek...
Hát az ilyen kasza szívás lett volna azzal a tudománnyal is:(
Amúgy csak ne szidd a délibábot, mert pont annak révén láthatunk horizonton túli dolgokat! Igaz, fejtetőre állítva, de sztem ez nem tűnt volna fel nekik:(
5-6 evnel korabban tortent, nem automata mert meg, rendor kezi muszerrel.
Nem errol akartam beszelni, hanem az arak kapcsan arrol, hogy nagyon konnyen es gyakran fizetunk szandekosan, vagy nem szandekosan, akar nagyobb osszegeket feleslegesen. Amiota szombathelyi automatikus feldolgozas van, ugy tudom 30000 forint a legkisebb butetesi tetel, olyat is fizettem mar, pedig nem vagyok egy amokfuto, konnyu belecsuszni egy enyhe gyorshajtasba.
Mikor volt? Amit fejtegetek, kb 5-6 éve jelent meg sumákban egy máj. x dikei közlönyben. Azóta bizony így van, tudja ezt a szombathelyi automata kiértékelő kozpont is, de a trafi is selejtezi az alatti értékeket.
Korábban kaptam én is az ótomra, a felelősség alapján. (más vezette éppen, le is vertem a derekán)
Basszus, nagybátyám 6 évig volt a kaszás csapatban a cserno zjomon... 50km- re elláttak volna ha nincs délibáb a 45°C -ban.
DE megúszta, mer' tudott kaszát kikalapálni. /Ukrán módra, ami nem ugyanaz ami a magyari, de egyezik a német/svábbal, aminek meg nyitja, hogy anno iparosok/parasztok települtek az uk-rajna vidékre/
Hová volt ez a rohanás? Hűlt a kv? Beleülsz a kocsiba, aztán egyből elveszíted az önkontrollt, a bogarak meg halomra döglenek a szélvédőn... Cihológus esetleg?
Na jo, akkor egeszen pontosan 61 km/h sebesseggel mertek be Keszthelyen, a varos szelen, es meg is buntettek gyorshajtasert. 50-el lehetett, volna menni, nem volt semmi korlatozas.
Ez az orosz tank precizitása mellett szerényen megbúvó svájci ormótlanság:) Erre a szálló por koncentrációját, a sajátos kialakítást és a mindenféle -ki tudja, mire jó- földig érő lemezek láttán jutottam.
A hajlongásnál valóban egyszerűbb, ez vitán felül áll. Ami még ennél is egyszerűbb: egy sima kapa. Olcsó, csendes, hatékony, megbízható. Ha valaminek mélyebb a gyökere, azt is megoldja, persze tarackkal-aszattal ez sem bír. Ha szög, pohártalp vagy csak egyszerű drótfecni kerül az útjába, hát nem soxorosítja, nem röpteti és nem is gebed meg tőle.
Igaz, ezek egyike sem természetes tartozéka a zöldséges parcellának, de hát ezen a tájon évszázados hagyományok ágyaztak meg nekik. Meg a kapálás sem a legpihentetőbb ténykedés:(
...én meg megértettem, hogy az oroszok miért nem bírtak az afgánokkal. Túl köves volt a mákföld:) Még jó, hogy odaírta: kisérlet - így mindenki a saját büntetőjogi felelősségére próbálgathatja.
Uraim, íme, elértünk a csónakmotor utáni korba: már horolókapa is készül fűkaszából! Igaz, egyelőre csak csernozjomba...
Az auto, akar az olcsobb is, bizonyos szempontbol statusszimbolum, es divatcikk. Egy nyomorult fukasza meg szerszam, a nok bugyja nem fog lecsuszni attol, hogy te egy 50, vagy hatvan kobcentis kaszat viszel a valladon. Ha te ugy erzed, hogy hulyeseg megvenni egy jobb szerszamot, ne vedd meg. En nem akarok kulonosebben ideologiat gyartani egy tetves kaszahoz. Amikor kaszat vettem fingom sem volt arrol milyen markak leteznek, meg azt sem tudtam mekkora kulonbsegek vannak koztuk, mert nem erdekelt. Kulonosebben most sem. Ismertem a Husqvarna, meg a Stihl nevet, azt is foleg a fureszrol, ami pont annyira nem erdekelt. Volt ra penzem, nemi alku utan vettem egy Stihl-t Ausztriaban, nem horror aron, oszt jo napot.
Mikor idekeveredtem, itt latom, hogy van ez a fajta okoskodas, meg valamifele rivalizalas, de az is inkabb abban a formaban, hogy jo a kinai is. Ha jo, hat jo, banja a fene ki mit hasznal. Nekem ez nagyon megfelel, nem okozott csalodast, foleg azert nem, mert elvarasom nem volt vele szemben. Kasza, oszt kaszal, az a dolga. Ez akkor jelentene problemat, ha nem kaszalna. Biztosan el fog romlani egyszer, akkor majd megcsinalom, vagy megcsinaltatom. Jartam a szervizben, megerdeklodtem, van hozza minden alkatresz. Azok is dragak, de nem sajnalom ra a penzt, mert tudom, hogy jo. Ha kicserelek benne egy alkatreszt egy kinai kasza araert, akkor lesz egy hasznalt felujitott kaszam, ami megint hiba nelkul fog dolgozni egy darabig. Egy akarmilyen pocskoszoru vadi uj auto a fasorban sem lesz egy 20 eves premium kocsihoz kepest, sem biztonsagban, sem kenyelemben, sem utazasi elmenyben. Nem mellesleg meg olcsobb is, mint a csilivili fingbol esztergalt meno jargany. Termeszetesen ez szigoruan maganvelemeny, a tevedes lehetosegevel.
Ha neked van valasztasi lehetoseged, akkor a jobbat valasztod, vagy a rosszabbat? Az auto valtozatlanul nem jo pelda, mert abban vannak kategoriak, es a kategoriakon belul kisebbek a kulonbsegek, altalaban jok a kocsik, megbizhatok, legfeljebb nem azt a kenyelmet, biztonsagot nyujtjak, mint egy felsobb kategorias masik. Kiforrott technologiak szolgaljak oket, gyakran a gyarto ugyanaz, tobb kategoriaban is van kinalata.
Ahogy itt olvasom, -es mas teruleten tapasztalom- a kinai termekek meg nem megbizhatok, problemasok. Tisztaban vagyok vele, hogy dragak a minosegi szerszamok, nem mindenki tud, vagy akar kicsengetni nagyobb osszeget egy jobb gepert, ezzel egyutt az a velemenyem, hogy hosszabb tavon dragabb az olcsonak tunu eszkoz. En inkabb vennek egy hasznalt kaszat, vagy barmit egy, vagy ket generacioval idosebbet az aktualis kinalatnal, es, ha azt ujitanam fel. A garancia nem szamit, azt leszarom, azzal nem lehet dolgozni, csak olcsobb a javitas. A masikat meg nem kell javitani, az a kulonbseg.
Azt is latom a hozzaszolasokbol, hogy sokan nem az igenyeiknek megfelelo szerszamot veszik, alul, vagy tulmeretezik, de ehhez sincs semmi kozom. mosoly
Ukrajna nagy ország, sokféle népekkel kitömve, akiknek a fejében sokféle dolog megfordulhat. Például egy ilyen vasdarab is, ha szétszáll.
A kés vagy lap egy precízen kiegyensúlyozott, a hajtás képességeihez méretezett eszköz. Én ugyan egyet nem tennék tönkre azzal, hogy jól megfúrom, beleteszek valami bizonytalan anyagú csavart és adj neki. A jutyúbon jól mutathat, de a valódi mulcskésnek vsz a közelébe sem érhet.
Ilyesmivel kendácsolni erősen ellenjavallt, már csak azért is, mert elérhető áron valóban használható kést is lehet kapni. Barkácsholmit általában nem illik olyan helyre pakolni, ami több ló rugdalózásától pörög sokezreket.
Fogyasztói társadalom... Legyártják, amire van kereslet, aztán azt is, amire egy picit is normálisabb világban nem js lehetne, de ebben a miénkben csinálnak hozzá:(
Fénykoromban(...) vezetékes telefonközpontokkal foglalkoztam. Tele voltak olyan szolgáltatásokkal, amikről azt sem tudtuk, hogy mire jók, csak röhögtünk rajta. Aztán jött a hülye efi, hogy neki egy picit másként kellene valamelyik. Egy (1) efi a százezerből, mi meg agyalhattunk... Mellesleg a fícsörök 99,9%-át a kutya sem használta a teljes élettartam alatt, de ami tényleg fontos volt, azt úgy megfizettették, hogy csuklott tőle a polgár. Meg is bosszulta, mert ha valami picit is gázos volt, hát azt nagyon hamar felhánytorgatták. Igényes lett a lelkem...
Aztán jött a mobilkorszak. Olyan hibákkal, amiért az előző érában belünket ontották - de nem, a polgár jól benyelte, elfogadta, hogy ez az ára a mobilitásnak (ami ugyan nem igaz, csak így kevesebb a költsége a szolgáltatónak...). Ja, és ez mindmáig változatlan, mert ki használ már telefont beszélgetésre...
Egyetlen indokot, hogy miért lenne másként a kaszákkal? Olyan jól elfogadjuk, hogy ez van, ezt köll szeretni, alkalmazkodunk, mert a család enne, öltözne, tanulna, szórakozna... Hát akkor meg is érdemeljük, a többi meg csak szócséplés!
Láttam néhány Orosz-Ukrán videót,(most nem találom a YouTube-n) ahol a fószer olyan tárcsát rakott a kaszára, amiből függőlegesen állnak ki csavarok és azzal gyomtalanított. (szerintem saraboló helyett használta.) Igaz nagy port vert fel, de kitépkedte a dudvát.
jó a kérdés .Két éve azt hiszem megválaszoltam.. Nem vagyok gyerek , de a saját gazdaságunkat (sajnos) még csak épitgetjük . Tudom , hogy a Still , Husi az jó . De rengeteg eszközt haszmálunk . Ha mindenből meg szeretném venni a prémiumot hamar éhen halnék . Ez a gép is megteszi a dolgát , csak kétévente beadja az unalmast 😐
Ha gyakorlási céllal csinálod, cserélj mindent, de egyébként mi a fenéért cseréltél már először is hengert? Sőt, akár csapágyat is. Azoknak a nagyon rossz minőségű szimering szokott megpusztulni. Raksz bele egy jót, és le van tudva.
Egy kérdésem lenne . Két éve cseréltem Alko 4125 fűkaszába dugót gyűrűt , csapágyakat , szimmeringeket . Valószínű a gyűrű ennyi bírt . Az a kérdésem , cseréljek -e újra dugattyút vagy elég a gyűrűcsere ? nyilván csapágyakat , szimmeringet cserélek . Egyébként a gép hajtása (ár-érték) arányba jó , de a motor silány . köszönöm az építő hozzászólásokat ! 🙂 peace 😁
Rozsdamaró (ro55 és társai) felejtős, sőt, TILOS! Tejszerű rozsdaátalakító a tuti, (a würth-ös a favoritom)!Drótkefe, rozsdaátalakító, egy nap szünet, hogy hasson a cucc, utána rozsdagátló alapozó, tömítőmassza spatulával felkenve, majd higítós ecsettel elmunkálva ( kedvenc masszám a würth K+D terméke) száradás, majd jöhet az alvázvédő!!! Mindez mellé üregvédelem, ha lehet bitumenes alvázvédővel, az üregvédőzéshez lehet higítani az alvázvédőt, jobb lessz a kúszó képessége!!! 3 rész alvázvédőhöz egy rész nitrohigító!
Zoli lenne egy szakmai kérdés. Egy régi autón csinálok alvázvédelmet.
A kérdés az lenne, hogy használjak rozsdaátalakítót vagy elég a korróziógátló alapozó. Persze előtte alaposan megtisztítom a felületet (drótkefe, drótkorong) , de van ahol nem tudom teljesen kiszedni a rozsdát.
azért okos és jóravaló (a hozzáértőt nem is mondom, csak halkan!) gazda leveszi a szöghajtást és fecskendő, valamint vékony gumi/műanyag cső segítségével meg tudja oldani...
bár pont fs 55-öt még nem láttam, de gyanítom hogy annak is végig üregelt a kúpkerék :)
és ha már ott vagy, akkor a szárat sem árt kihúzni és átkenni!
Állítólag azt írják másho is, hogy ezt az FS 55-ös szegélyvágónak a szöghajtását nem kell zsírozni, nem is lehet, valószínűleg ezért nem találok én sem beöntő nyílást neki?
nyilván én keverem a kétütemű üzemanyagot hozzá, nem is azzal van a gond, hanem a szöghajtás olajzása lenne a lényeg, bár most megnéztem lent a fejnél, és nagyon nem látok semmiféle kicsavarható kis csavart mint ahogy videókban mutatják, hogy lecsavarod és beletöltöd a szöghajtáshoz való zsírt. Pedig gondolom nyilván kell ezt is zsírozni attól függetlenül, hogy kis gyenge szegélyvágó gép, csak tudnám hova.
Ha már a szigerti úton vagy, inkább a KGB, vagy továbbmégy, és az Oregon pont! A kertészeti szakáruházban többször is kiverték nálam a biztosítékot! Ott csak fellengzős idióták vannak, akik azt hiszik ők sz@rták a spanyolviaszt!!!
A dormogesem oka a lenyeglatas hianya, vagy az eltero gondolkodasmod. Persze hogy valami filleres vacakrol van szo, ahogy a damil a kenozsir es a tobbi aranyaron mert szemet tisztan lehuzas. De hogy ne terheljem magam felesteges fustolgessel, -merthogy ugysem tudok valtoztatni a dolgokon- leszarom, ahogy te is leszarod az ezer forintot, akar naponta, amikor veszel egy doboz cigit, vagy hasonlo barmit. Ugy kalkulalok, hogy a telek ertekehez merten elenyeszo a fenntartasi koltsege, akkor is, ha csak vakondbuckak teremnek rajta. Az a par kopoalkatresz meg kibir nehany evet. Akinek a kasza megelhetesi munkaeszkoze, az meg megint gond nelkul meg tud venni evente akar ket fejet is, vagy kulonben nagyon rosszul csinal valamit.
Ha ilyen kérdés felmerülhetett benned, inkább vidd szerelőhöz (=szakszerviz!!!). Külön olaj a 4T motorokhoz szokott járni, de akkor sem a fűkaszák esetén:). Itt a benzinbe előre bekevered és ennyi. Van viszont más kenni való (pl. a szöghajtás), valamint rendes helyen ellenőrzik/cserélik a gyertyát, légszűrőt stb. - egyszóval a gép alapigényeit kiszolgáló elemeket mind.
Idővel megtanulható, van aki meg is tanulja:), és nem fut minden csavarlazulás miatt a szakikhoz, viszont felismeri az előjeleket, vagy akár közbe is tud lépni. Nem nagy ördöngösség...
Itt a T25 5.500, de nem is ez az érdekes, hanem hogy egy idő után ugye elkopik üzemszerűen a koppintó, kikopik a vezető szem, ha hozzáér valamihez rendszeresen - kő, szegély,stb -akkor elkopik a fedél, és egy szezon alatt azért a damilorsó is fogy... (nekem most a koppintó, meg a damilorsó lett volna azonnal cserés, vezető szem is határeset)
Na most koppintó 1200, damilorsó 2900, fedél 1900, vezető szem 800. Az után gyártottat most hagyjuk is - oké hogy harmad ár - mert egyszer vettem után gyártott vezető koppintót ami egy nyírást bírt...
Lényeg hogy bár az lenne az ötlet hogy a husi fej alkatrészenként is karban tartható, de ezeken az árakon már nem éri meg.
A cigit -és a benzint- eszméletlen járulékos adók terhelik, magának a dohánynak+gyártásnak az ára szinte nem is befolyásolja, mennyiért mérik. A kv pedig "élvezeti cikk". Igaz, én reggelente főként kávét tartalmazok (imádom hidegen is, és persze egy cigivel a pofámban...), de nem elsősorban a korai élvezkedés kedvéért. Azt is meg merem kockáztatni, hogy besoroljam az alapvető fogyasztási cikkek közé:), ám messziről jön, esetleges a mennyisége is, mert mezőgazdasági termék.
Való igaz, mindkettő nélkül lehet élni, vagyis ha sokallják az árát, ne vegyék meg. A cigi esetében ennek a megtakarításon(?) túl egyéb előnyei is vannak:)
A koppintó meg egy vacak műanyag, esetleg valami kis fémecske is, elhanyagolható benne a szellemi termék árhányada is. Ugyanolyan tömegtermelés eredménye, mint a tipli és az evőpálcika, és fogy is, nem kis mennyiségre jelentkezik egy viszonylag állandó szükséglet.
Viszont ha köll, akkor köll, különben áll a munka, ez nem választás kérdése. No, ennek a kényszernek a megfizettetése a zsiványság. Ez azért mégsem olyan, mint az aranyásó lapátja, amit külön kaland odaszállítani, ahol szükséglet van rá:(
Az ilyen áremelések mögött mindig keresgéljük az általános gazdasági folyamatokat. Ha nem lelünk bennük elfogadható magyarázatra, mire gondoljunk? Ezért ne ródd fel a dörmögést...
Bátyámé a fűkasza amúgy csak most ideadta nekünk használjuk mi, nem tudja hova tenni. Viszont tavaly mondta, hogy el kéne vinni egy ilyen szerelőhöz, mert ezeket meg kell olajozni, vagy zsírozni. Ez nem csak annyi, hogy egy kis tartályt megtankolunk olajjal?Mert ha igen akkor felesleges lenne szerelőnek ezért pénzt fizetni, vagy ez nem ilyen egyszerű, hozzáértést igényel?
Tegnap vettem a T25-höz koppintót épp... hááát felmentek az árak a helyi husi boltban, már 1200-at kérnek egy koppintóért ami pár szezonnal ezelőtt még 4-600 volt. Egy pillanatra én is elméláztam a fémmel való megtalpalásán.
Eredetileg csak 2 koppintóért meg egy damilorsóért mentem volna, de mindkettő ára erősen fentebb ment, így lett egy komplett fej+koppintó... egy kis adag damil... 10.000
Ami érdekes hogy a helyi husiban elkezdték forgalmazni a Riwall cuccokat is. (ja amúgy nem sikerült vennem Riwall RPMT330-as multigépet, mert a mezőgazdasági bolt nem tudta hozni a nagykerből. Így aztán elkezdtem gondolkozni rajta hogy majdnem dupla lóvéért megéri e nekem az akkus termékcsalád - akkus magassági sövény és ágvágó, nagy akksi, gyorstöltő 90-ért - na majd talán a husi bolt tudni fogja a tutit)
Újraaszfalt olyan talajon, ami elnyelt már legalább harminc centik kulét, ki tudja hány centi építési törmeléket és egyéb háztartási hulladékot, mert ha valami ráment, az beletolta a sárba az új "feltöltést". Szóval ha csúsztatod a fejet, a méter/mm sztem összejönne. Damilból is a két-három centi, de inkább koppintok egy közeli fűcsomón, és ugye a szál olcsóbb:). Nagygéppel nem is megyek rá, az lenne az ágyúval verébre esete, meg sajnálnám is:(.
Emiatt nálam is a tarvágás megy, de oldalra döntötten. A bazaltzúzalék így is, úgy is repül, időnként kigereblyézem az árokból:), a zuccát meg úgyis illik lesöpörni magam után. Szomszédok tudják, nekik is ugyanez a cipő szűk, időnként kiürítik az utcai "parkolókat".
Azt is kiszúrtam, hogy kinőtt a hajlamom a kicsit csámpás tartásra, és jöhet a laza légiesség. Elferdültem, no:) Ahol meg vassal nyomulok, ott olyan nagyon nem is merek félarasznál lentebb menni és többnyire felesleges is lenne vagy nem is lehet, de így is fényesedik a csúszótárcsa rendesen. Itthon, az udvaron mernék, de arra meg ott a fűnyíró és a vellanyos hababrikter. Utóbbi koppintórészét is megbuheráltam fémre, mert pofátlan árat kérnek azért a tejeszacskó-anyagból fröccsöntött szirszarért, és az csak a kisebb baj, mert vagy van, vagy nincs a piacon.
Nálam is eluralkodott, de az utcafronton szoktam is kímélni a damilfejet: tarvágás, centi magasan. A damil és a damilfej fogyóeszköz, ha tetszik valakinek, ha nem. Azért van, hogy kopjon. Ha kiganajozza az ember a retektől, akkor tovább bírja, de nem arra lett kitalálva, hogy pátyolgassuk - szerintem ebben egyet értünk.
Az egy másik mese. De itt eluralkodott ez az elmebetegség, hogy puhán suhanunk a föld felett (kalimpálunk, mint a partra vetett hal), és akkor jól megvigyázzuk a damilfejet.
Bármi értelmes dolgot. Szóval nem azt, amit ideokádsz. Nyugodtan folytasd, járasd le magad még jobban. Engem már nem szórakoztat. Na pá. Aztán ha befejezted, fényezd le a bohócot, és sírd álomba magad, hogy milyen szar az életed. ;-)
A Suzuki nem jo pelda, mert a maga modjan egy megbizhato szerkezet. Meg ugy altalaban az Audi egy premium marka.
Nem felejtettem ki az arat, de, ha nem akarod magad becsapni, ne az egyszeru vetelarat vizsgald, hanem egy hosszabb, mondjuk 10-15 eves eletciklust, azonos uzemidovel. Gondolod rosszul dont, aki Audit, vagy Husqvarna fureszt, vagy kaszat vesz? mosoly
Csak óvatosan... Azt szereti, ha kiegyensúlyozott, akárcsak a kocsi kereke, csak jobban:( Különben rezegteti az egész gépet, amire azt nem tervezték. Azt a döngölő bírja. Szokták is mondani, hogy egyszerre csak pár húzással élezd, és azt is lehetőleg szimmetrikusan, de ha ennel több kell vagy csorbult, inkább vidd szervizbe.
Hallgasd csak figyelmesen a fűnyírógépeket - ki fogod szúrni, melyik kése forog rezgés nélkül. A többi meg kezd szépen csapágyas lenni, nem csak egyszerűen zajos. Nem kell ám nagy kiegyensúlyozatlanság, ki is próbálhatod damillal: csak egy-két centivel vedd rövidebbre az egyik szálat, az igazán csekély súlykülönbség.
A puskának ugyan vállon kúr az a nehéz támasza, mégsem kapkodsz a hozzá képest pillekönnyű golóbis után. Tehát nem mindegy, hogy damil pofozza el a kavicsot, vagy a vas. Ki lehet próbálni:) De a lánccal még ez a kisebbik probléma.
Állítólag ez aprítja, darabolja, mindegyis, akkor maradok a kétágúnál, ha kopik akkor majd a flex-el csiszoló koronggal megtudom élezni. Ahogy olvasgattam az a baj ezekkel a láncos fejekkel, hogy a szöghajtást nagyon nyüstöli mivel nem csak oldalra tudja mozgatni, hanem fel és le is.
A késnek van éle. Az kopik, kicsorbul, aztán élezgethetsz. Idő után egyensúlyozgathatsz is.
Ennek nincs éle, nincs minek kicsorbulnia, elkopnia. Kemény mint a rosseb, nem törik el a kibúvószemnél, nem foszlik a vége, nem sül bele a dobba. Tele van előnnyel:)
Én biciklizem, gyakran fordul elő az a kényelmetlen eset, hogy tekerhetek dombnak föl (juj, de utálom!). Életemben eddig csak egyszer pattant el ilyenkor a lánc, de majdnem lefejeltem miatta a kormányt. Pedig nem is kalapáltam vele semmit percenként többezerszer...
Fűrész láncánál elég jól lehet tudni, merre tud megszökni. Nagyjából pár fok szórással. Ha valaki ott áll, azt lerendezi, a többiek meg megállapítják, hogy legalább két hülye okozta a balesetet, azok közül pedig az volt a messze nagyobb, amelyik magára föstötte a célkeresztet. Aztán ezzel a kettővel kevesebben elmennek és isznak egy felest.
Ugyanez a kaszánál nagyjából 300 fok (a többin nagy valószínűséggel a fej közeli környezetében állna földbe). Ezen a horizonton bárki lehet bárhol, és ez nem damillal ellőt kavics. Hanem egy suttyó fémdarab, alighanem többszáz km/h sebességgel elparittyázva.
A gyártók kifejezetten hangsúlyozzák, hogy az ilyen jellegű megoldásokat kerülje messzire a Kedves Vásárló. Pedig szinte mindegyik gyárt fűrészt is, semeddig nem tartana összerittyenteni nekik egy ilyet vagy jobbat. Már persze ha olyan innovatív dolognak számítana a perek sokasága.
Probalni nem probaltam, csak azt erzem eleg lenne egy kisebb gep is. A jovoheten negyedszer kaszalom az iden a teruletet, tehat nem erosek a novenyek, nem jelent nagy kihivast. Nem jegyeztem meg a gep tipusat, de majd megnezem megint, a kirakatban van, nem egy hajlitott szaru pocskoszoru.
Ha neadjisten, ez a lánc elszáll teljes fordulaton, akkor szerencsétlen vége lehet valakinek a nap folyamán. Erősen baleset- és életveszélyes. Sacc/kábé akár száz méterre is elfigyelhet.
Elugrottam a barkácsbótba (hosszú hétvége, készülni kell...). Menet közben látom, hogy a sarki szomszéd nyűvi az árkát egy benzines trimmerrel - nemtom, milyen típusúval, de a 20-25 köbcentit a hangjából ki lehetett hallani. Azokra a hajlított szárakra nem is raknak nagyobb motort.
A szomszéd rendes ember, karbantartja a környezetét (de tényleg...). Most sem volt sehol nagyobb a leginkább fű úgy másfél arasznál. Az árok kábé hat méteres, méter széles plusz némi perem.
Amikor úgy félóra múlva jöttem vissza, még mindig vágta szegény. Persze lehet, hogy közben bement egy fröccsre...
Ne mán... Még a damilba ágyazott fémszál is erősen balesetveszélyes (be is tiltották rögtön, szerencsére el sem terjedhetett), a bowdenhuzal, lánc stb. pedig kész katasztrófa. Nem vicc, de ha mégis, akkor inkább sírok, mint röhögök...
Nos, akkor az a jó vételek közé tartozik, mert ha ennyit és így bír ennyiért... Csakazért sem jövök most azzal, hogy hol a másik kilenvenkilenc példa:).
Hogy mi a vaddisznó és mi nem, sztem azért picit relatív.
Egy gép, amelyik kevesebbet forog a névleges teljesítményen, ugyanolyan teljesítményű, de nála pörgősebb masinánál nyomatékosabbnak érződik - mert az is. Nagy újság, feltaláltam a sebváltó-elvet... Na most a nem túl durva gazt a nyomatékos és kevésbé nyomatékos nagyjából ugyanúgy szétkapja (egy bizonyos névleges teljesítményen felül, ez átlagos gazban nagyjából olyan 2...2.5 ló körül lehet), de talán a pörgősebb mégis haladósabb egy árnyalatnyit. Vsz nem annyival, ami százezres különbségeket indokolhatna:(, de a nyócórát mondjuk hétórára redukálja.
Ha meg durva izébe lök sors, a nyomatékosabb előnyben lesz, persze hogy "disznóbb" akár ugyanolyan teljesítmény mellett is, mint a pörgős. Az 1000...2000/perc különbség jóval jelentősebb, mint gondolná az ember. Remélhetően az élettartamra nézve is:)
Ez most nem fotel-elmélet volt, én is láttam, hogy a nagyjából ugyanolyan képességű gépek közül a morgósabbal inkább a kést és a szecskázót, a visítósabbal inkább a damilt használják. A kést meg ugye nem a harmatos fűhöz találták ki, ahogy a damilt sem sarjadékhoz:)
Az egy dolog, hogy letettem a voksot a Stihl nagyobb gépei mellett -Sanyihoz hasonlóan és az övével elég jól megférő véleménnyel és hozzáállással-, mert már herótom volt az egyik ilyen, másik olyantól. Ez azzal jár, hogy most ez a mérce nálam, elsősorban a megbízhatósága és igénytelensége okán (azt ugye sejteni lehetett, hogy nem az áraik miatt...). Vagyis mert bírós dögök... Ám amikor választani kellett, volt más ok is: persze hogy vannak részben vagy talán egészben is jobbak, de akkor is ezekhez mérik őket (=győzött a propaganda)... Ugyanezért maradt meg pont a kis vacak Ryobim tartaléknak, mert őhozzá meg a Stihlt mértem (ez most nem vicc...).
Tehát jelenleg legfeljebb elfogultsággal vádolhattok:), de amikor valamiről elbégetem a magánvélekedésemet, akkor innen indulok ki. Ráadásul nem is megélhetési, csak amolyan kényszer- és hobbykaszásként.
Ha majd a saját műfajában kibírt annyit a nagy, mint a kicsike, akkortól leszek majd Stihl-soviniszta, és onnantól minden más gép egy rakás sz@r lesz:)
Ma rám akartak sózni egy láncos damillfejet, mivel kétágú vágókése senkinek nem volt. Elég hatásosnak tűnik, mi a véleményetek róla?Ez sem az FS 55-höz való?
Szerintem sem kell ilyen gép oda, ezt itt már párszor le is írtam. Sőt, a doki haverjának is el lett mondva ( tudom, a macska meg fel van mászva a fára), meglátta, és bevadult. Ő pénze.
Azt a 25 köbös ötletedet én másképpen látom. Az jól jöhet koktélkeveréshez, szerintem úgy kb 2 lovas kasza az már jó.
Szigethalom nekem tavol esik, meg annyira nem is izgatnak ezek a bizonyitasi kiserletek, de azert a reklammal valo kaszalast kiprobalom.
Csak a sajat hallattlan bolcsessegem tudom ismetelgetni, ha valaki sajat teruletet gondoz, (GONDOZ!!!), akkor nem kell egy Leopard tank hozza. Rendszeres kaszalas mellett eleg egy fickos kisebb teljesitmenyu masina. Eppen ma lattam az egyik helyi parasztboltban egy 1,25 lovovas kis Husqvarna gepet, azt hiszem 25 kobcentis, az a friss gyephez, gazhoz eleg kell hogy legyen, es nem kell az ember hatara szerelni egy steadicam mellenyt, hogy elbirja lengetni. mosoly