Kösz az infot! Megvan a honlapjuk is (azon is van ilyen kütyü). Már hívom is a forródrótjukat.
Ja az eszköz lehet, hogy halk, de aki tolja! (Pláne az említett sörfogyasztás esetén ;-)
Üdv: Laci
Valaki keresett tili-tolis kézi fűnyírót. A Gardena új prospektusában van. Azt írja: halk, könnyen tolható, egyenesen vág. A vágási magasság fokozat nélkül állítható.
Azért pár száz nm lenyírása után már biztos nem olyan nagyon halk. :-)
Sziasztok!
Tozatu, a lottószámokat nem nézem, mert mikor bemondják, hogy a héten sem, akkor már nem lehet nagyon álmodozni.
Onobody, most tanulom ezt a linkelést, bukdácsolok, egyelőre itt van így:
http://www.tar.hu/peres
Szép lehet ez az oreganos gyep, majd ne felejts el referálni róla. Sajnálnék rálépni.
Ha jól van használva a Glialka, arról a gyökérről tuti, hogy nem hajt ki többé semmi. Max. mellette magról újra kihajthat. Volt alkalmam a nyáron begyakorolni, és megtapasztalni a hatását.
Meg azt is, hogy az ecsetelés milyen baromi pepecs munka. Sajna volt, hogy nekem is kellett, ha nem akartam, hogy a mellette lévő növény is lapátra menjen.
A Roundop még erősebb.
Szia Taramiram!
Itt vagyok néha , de téged sem látni mostanában
tul gyakran.
Igy mesélték , csak oreganó , járni is lehet
rajta , meghogy állandóan gyönyörüen virágzik is.
Arrol meg egyenesen áradozott a cimbora, hogy micsoda illat volt
ott fünyiráskor.
Van néhány tö elburjánzott oregánóm , szétszedem
apróra , és néhány négyzetméteren
elültetem , de szerintem magról is
ugyanugy lehet vetni.
Részletekkel nem tudott szolgálni a srác .
Lottó megint betli!!!!
7-25-26-nemtommi-nemtommi.Ilyen kretén számokat!
A szuperfoszfát még csak zacsiban pihen, mert majd eső előtt, az meg szerdától igérve.
Ez a sütőpor teccik!Televagyunk vöröshangyával.Azokon kipróbálom
Szia Onobody! Azt hittem már átmentél Nobodyba, jó látni megint.
Ezt az oreganot úgy érted, hogy fű helyett, és nyírni rendszeresen? Rálépni is lehet? Jó lenne, ha jó lenne, mert nálam a fű idén tarlónak néz ki.
Itt a kertem:
peres
Szia Shankie!
Sport fükeveréket javaslok , pl. KITE Sport-ot.
És most ősszel vesd el!
Egy haverom most jött haza az USA-bol , és azt meséli,
hogy nagy divat fü helyett oreganot vetni.
Rengeteg kertben látta.
Nagyon jól mutat , szép rozsaszin virágai vannak , és nagyon jó illata van fünyiráskor.
Asszem kipróbálom.
Tanácsot szeretnék kérni. Tavasszal füvesítettünk. Egy "hozzáértő" javasolta, hogy pázsit keveréket vegyünk, megtettük és el is vetettük. A végeredmény némi kívánnivalót hagy maga után, igaz szép lassan benőtte a területet teljesen, viszont borzasztó érzékeny és egyáltalán nem tűri az igénybevételt. Ahol kipusztult ott sosem nőtt ki többet. Két pici totyogósom van, mellé a terület 50-60 négyzetméter. Milyen fűmagot tudtok ajánlani, hol vegyem meg és mikor ideális újravetni (persze a föld felásása után)? Mellesleg a talaj amit hozattunk elég agyagos és mohásodik.
A segítséget előre is köszönöm!
"Sütőpor: a nátrium-hidrogénkarbonát mellett a foszforsav savanyú sóját (Ca(H 2 PO 4 ) 2 ) vagy dinátrium-dihidrogén-difoszfátot (Na 2 H 2 P 2 O 7 ) is tartalmaz, melyek a széndioxid gyors vagy lassú felszabadítását szabályozzák. A *** sütőpor a 32% natrium-hidrogénbikarbonát mellett savhordozót és kukoricakeményítőt tartalmaz."
Igen, igen, és a hagymalés beöntözés is elűzi őket egy időre.
Most olvastam az Agricola Biokertészet könyvében, hogy a lótetű természetes ellensége a vakond és a sün. Minden lukba egy vakond. :-))Egyéb védekezésként ez is csak a földbe ásott edényt javasolja.
Először: Előfordulhat, hogy a földedben még tovább érik, és úgy kivágja a csírákat, mint a huzat.
Másodszor: Az érési hőfoka sokszor nem elegendő a benne levő gyommagok sterilizáláshoz. Volt olyan eset, hogy a négyezer négyzetméteren "vetettek" így tarackot a fű alá.
Harmadszor: nehezen tudom elképzelni, hogy tényleg homogén munkát lehessen végezni vele pázsitviszonylatban.
Bocs a duplázásért, de az utolsó 4-5 hozzászólás nem mindig látható. Ahogy belépek a topicba, a Durrel féle pókfogás az utolsó hozzászólás, de ha pl. levélírásból lép vissza, akkor látszik a többi is. Szal azt hittem, nem ment el az üzenetem.
Ne csodald, hogy nem jönnek be a szuper módszerek: a "kiralynőt" kellene kinyírni a föld alatt, a dolgozó a felszínen "fogyoeszköz". Másrészt a hangyák védett állatok, egy hangyaboly elpusztítása legalábbis szabálysértés. Nem akarok természetvédeni, csak mondom.
Na, látod, ha nem mondod, észre sem veszem.
Eszembe nem jutott volna. Miért van az, hogy lassan mindenből legalább kétféle lesz. Egy nagyjából régi, meg egy ugyanolyan, de sz@r.
És vajon miért nem lepődöm meg rajta, hogy a magyar gyártmány általában az utóbbi kategóriához tartozik? Ráadásul nagyjából ugyanannyiért, nem egyszer még drágábban.
Fürtöske!
Az Arvalinnál én rájöttem, hogy kétféle van.Az egyiket itt csinyájják Mo.-n, na az gyengébb.Amire az van írva, hogy indiai, na az a régi.Eredetileg ez ui. indiai volt.Sajnos az indiaihoz naggggyon ritkán lehet hozzájutni.Más a csomagolás is, egyébként.
Egyszer én is megpróbáltam ezt a humánus megoldást, utána három hétig úgy fájt az ujjam, majd' megőrültem /sokak szerint bekövetkezett/. Azóta nem tudom szeretni őket. Sajnálom. A szuperfoszfát ennyiért nagyon jó, megyek venni egy zsákkal. Tamás Ui.:Veres forever!
Hangya kinyírása igen nehéz, mert a "királynőt" kellene elpusztítani a föld alatt. Ráadásul minden hangya védett, hangyaboly elpusztítása minimum szabálysértés. Nem akarok madárvédő golyókapkodó lenni, csak mondom.
A pókok ellen nem biztos, hogy hatásos a chemotox, meg kár is lenne érte, de valamelyik
Durell könyvben olvastam, hogyan fogta meg ezt a földi pókot.Talán a Családom és egyéb állatfajták volt? :-))
Potyoro!
Az OBIban 999/10kg a szuperfoszfát, szerintem ez elég jó, de szombaton megyek a gazdaboltba.Szerintem ott se lesz olcsóbb.
Hétfőn referálok
Az biztos, hogy nem lóbogár-lótücsök-lótetü. Ez mindhárom név ugyanazt takarja, csak itt-ott máshogy nevezik. Van szerencsém ismerni őket, mert néha nagy idegörlő-időigényes csatákat vívunk. Az Arvalin sem a régi már. Régebben a veteményesben nagyapám kiszórt egy kis Arvalint, két napig csak ezeket szedegettük össze.
Nekem viszont állandó problémát jelent a hangya. Néha vakondtúrás nagyságú dombocskákat termelnek ki egyik napról a másikra. Nagyon sok "jó tanácsot" kipróbáltam már, de kisebb alkalmi sikerektől eltekintve igazán áttörő eredményt nem sikerült elérnem.
Nincs valakinek tényleg használható ötlete?
Lehet, hogy szép, de ne a fű közepén teccelegjen. A piszok, teljesen a fű legtetejéig emeli kráter peremét, hogy már több méterről is feltűnő. A tücsök, (mert az, kifigyletem) minden nap nagyobbítja a bejáratát. Biztos Fű topic talit szervez és most készül rá. A tücsköt kiöntöttem és kidobtam. A pók vízálló! Lehet vizipók!
Ilyen pók-gödrünk nekünk is van, és elég nagyok. Nincs valami módszer a pókok elkergetésére kerítésen kívülre? A gyerekek nem szetetik, és én sem, mert nagy marha lukakat fúr.
A tücskök kipiszkálására már jól bevált módszerem van, tavasszal 17 egyedet költöztettem ki a kertből, de valahonnan most megint előkerültek.
Hát a kép alapján (mármint ami látszik belőle) dinoszaurusztól kékalga 800-szoros nagyításáig bármi lehet. Na jó, a második kép közvetlen közelről egy talajlakó pók járatának kijáratának tűnik, amit körülszőtt. Kb. kétszer ekkora képet jobb felbontásban nem tudsz?
A lóbogár alighanem a lótetű (lótücsök) valamilyen helyi elnevezése. Viszont az nem csinál ilyen kijáratot.
Nálunk nincs ennyire elkényeztetve a fű.Trágyás földbe került,a nyiradékot nyáron már közé szóratjuk nyíráskor,ami lebomlik.És öntözzük,ha muszáj.Nincs semmi baja,szerintem.
Bionak bio, de nem táplál füvet :-)))
Mondj egy bio fűtáplálást, légyszi
Potyoro!Köszönöm.HÉtvégén ficcen a szuperfoszfát, feles adagban,(Tozatu pszszt! :-))) vetni hál'istennek csak kis területen kell felülvetésként, mert olyan szépen megerősödött a nyáron.
A Medallon mennyire halálos a licium, meg az ecetfa ellen? Vajon megszüntethetem e a három éve tartó kínlódást velük? Utána nem füvezni akarok (törvényileg is tiltva vagyon), hanem lucernát. Mert vannak nyulak is. Vannak ilyen irányú tapasztalatok?
Tele volt mindenféle szemét gyommal. Tarackkal meg nyírhatatlan, kizárólag vízszintesen növő kúszóhogyhíjjákakkal. Én sem hittem potyoro figyelmeztetésének(651) ...
waltiubu
saját tapasztalat: az istállótrágya nagyon rossz ötlet :( Nekem egyetlen szerencsém, hogy a ház utcai oldalára a tehénszarból már nem jutott :)
Szerintem nincs, de ha volna, akkor nagyon durva kéne legyen, szal nem biztos, hogy szeretnéd....
Más.
Őszülünk, és eszembe jutott, hogy ilyenkor már illik abbahagyni a nitrogéntrágyázást a füvön és átállni a téli előkészítő trágyázásra.Ti mit ajánlotok, mivel tegyem ezt?
Mi kell ilyenkor inkább, foszfor?Vagy elég csak a teljes tápanyagos Volldünger?
A Glialka totális győzelmet aratott a nád, és a gaz felett, melyre rápermeteztem. Viszont, bár csak töredéknyi részen, de újra kezd kihajtani a gaz. Sajna ez a vegyszer a már földbe hullott magokra tényleg hatástalan.
Van valami kertben használható vegyszer a magok ellen?
Tetanusz nemcsak a lótrágyában ,mindenütt jelen van, földben is,kezeden is.A szúrt sebek esetén fordulj szeretettel kezelő orvosodhoz,mert pl.egy rózsaszúrás is elfertőződhet.A brillek a védőoltásokkal kapnak valameddig tetanusz ellen is,azért kéne aztán évenként ismételni.
A legegyszerübb százszorszépet vetni bele , az valamennyire a nyirást is birja.
De csak a nyár elejéig virágzik.
Lehet kapni a magját is.
Szép még a pitypang is , azt gondolom nem kell
bele vetned? :)
A legegyszerübb ha a mezőn jársz , kiszeded
a neked tetsző virágokat a földből .
Persze vigyázz a védett növényekre!!!
Pédául a csombormenta nálam nagyon bevált.
A fátyolvirág is egészen jól birja.
Nem tudom milyen könyv javasolja ezt. Sziklakerti varjúhájakat ismerek csak, amik kifejezetten napot szeretnek. A szárazságot mindennél jobban viselik, de hogy járni is lehetne rajta? Ezt még nem hallottam, jó is lenne a tarló-szerű füvem helyett.
Nem tudjátok véletlenül hol lehet virágos füvet kapni? Igazából olyan területet szeretnénk látni, ahol több a virág mint a fű, mintha egy erdei réten járna az ember. Tehát fűmag helyett virágmagokat szór szét az ember és egy kis füvet is. Lehet ilyen keveréket kapni valahol. Köszi.
Tanácsot kérnék! Füvesíteni szeretnénk a kertünket, de a talaj iszonyú silány minőségű. Sok mindent tanácsoltak már: tőzeg, termőföld, istállótrágya, műtrágya, állítólag ezekkel lehetne javítani a termő és víztartóképességét a talajnak. Mit vegyünk? Nem gyönyörű pázsitot, "használható" gyepet szeretnénk (kutyáink vannak, strapabíró kellene).
Tudtok tanácsot adni?
waltibubu
A feleségem bent pesten vette valahol menet közben. Ezért nem tudok árat sem mondani.
De szerintem Keresztúron, a piac sarkán is meg lehet venni. Ugyanúgy árulnak növényvédőszereket, mint máshol. Az előfordulhat, hogy esetleg éppen nincsen.
Hát nem vagyok "szagember", de ami eszembe jut leírom.
A tetejénél és aljánál kerekítenék, mert lenyírja a tövét fent, nem nyírja eléggé meg lent a nyíró.
Figyelni kell a kellően lankás ferdeségre is, nehogy lemosódjon, de ez ellen a telepítéshez egy tipp:egy barátom vizes tapétaragasztót készített, aztán ebbe bele a fűmag, hogy "glettelhető legyen".Aztán ezzel "felglettelte" a magot vetés helyett.Előnye, hogy locsoláskor nem mosódik le.A későbbi locsolásnál szépen lassan felszívódott a ragonya.Szerintem meredekebb rézsűnél kombinálni lehet raschel hálóval.Arra gletteled, és azt teríted le.Biztosan nem mossa el a víz.
Kaptam egy tanácsot ennek használatához. Voltam az illetőnél, és anak a kocsibejárója (mint nálam is) nagy betonkockákból van kiöntve. Nálam a kockák között hagyott 1-2 résen állandóan feljött a gaz. Nála is, és azt mondja, a permetezés után, több, mint egy hónapja nyoma sincs a gaznak (igaz, jó száraz idő is volt).
A Nonit, és az Agrol katalizátorként is működik, a tapadást, és a felszívódást segíti, növelve a Roundop hatását.
Az Agrol adagolása: 25 liter vizenként 1 dl. (tehát 100 liter vízhez 4 dl)
A többi a víz mennyiségének emelésével arányosan emelkedik. (20 liter vízhez 4dl Roundop + 10 ml Nonit, ... stb.)
Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem :
viacolort tettünk le a garázs elé, kb. 10 cm
betonréteg van a kövek alatt. Az utóbbi hetek nagyon intenzív öntözése után azt vettük észre, hogy a kövek között (ott, ahová az összerázás után mosott homokot söpörtünk be) kibújt a gaz.
Illetve az a nagyon furcsa,lila szárú elterülő gazocska.
Kérdésem : hogyan tudnánk ezt kiírtani (megállítani az elszaporodást) úgy, hogy a kövek felülete ne színesedjen el ?
Egyébként teljesen megdöbbentünk, hogy kb. 0,5 centin ilyen intenzíven, sorban piroslik a gaz.
Egyszóval várom a tanácsokat...
Köszönöm !!!
A vegyszerezéshez még annyit hozzátennék, hogy ugye minden növényt etetni kell.Meg itatni is, de most nem ez a lényeg.A virágoskertbe is teszel néha ősszel trágyát, és beásod.A veteményesbe is teszel, mielőtt ültetnél jóféle érett istállótrágyát, igaz?Mert szép termést akarsz, nem csak vegetáló valamiket.Namost a lényeg a beásáson van.Hogyan ássam be a füvembe az érett istállótrágyát?
Jó nem ásom be, csak elszórom.De sajnos csak lótrágyát tudok szerezni, ami ugye -bár ezt kevesen tudják- tetanusszal fertőzött, mert a lovak együtt élnek vele.Akkor most a tetanuszos füvembe kiengedjem a brilljeimet, vagy ne?
Nyilván nem ész nélkül szórom az ammóniumnitrátot és a volldüngert.A calcureáról meg nem is beszélve, olyan drága.
Igazatok van amikor a bio módszereket részesítitek előnyben, de a fű olyan intenzív nyüstölésnek van kitéve (heti nyírás, állandó taposás), hogy muszáj rendesen etetni.
Kedves Piszok,nem muszáj a gyümölcsöket sem agyba-főbe permetezni,rengeteg káros vegyszer nélküli módszer van,ami jó.Inkább kényelmes is az ember,mert lekapja a szert,pláne,ha fogalma sincs,mire,mennyit,mikor,de a szomszéd azt mondta.stb.
Részemről a vita lezárva,mert halaszthatattlan nyaralás áll előttem a brilljeimmel.
Citrom helyett egyél paprikát,nincs rajta gombaölőszer és magyar.
Aszpirin mentes hetet kívánok Mindenkinek!
Hajrá,Taramiram,gondolatban Veled Vagyok!
Kedves Piszok (hogy ez milyen furcsán hangzik :-)),sejtettem, hogy nem győzünk meg benneteket, Ti nagyon szép pázsitot akartok.
Jó pár éve használtam egy darabon Calcureát, azt is megbántam. Tényleg elpusztult minden zavaró gyom, de azon a nyáron még mezitlábas papucsban is rossz érzésem volt a füvön átmenni, a nyugágyat meg máshová tettem. Rossz volt a háztartási bolti szag.
A mi szemünkben fölösleges vegyszerezni, hiszen nem férges, mint egy gyümölcs, Nektek pedig ettől szebb a fű.
A hasonlataid szerintem kicsit sántítanak. Gyógyszertárba csak akkor vásárolunk, ha betegek vagyunk, mert azok a szerek tényleg mérgek, fölöslegesen nem esszük, nem? Nekem ez a fűvegyszerezés olyan, mint mikor régen minden tüsszentésre antibiotikumot írtak az orvosok. Már nem teszik, mert rájöttek, fölösleges terhelés lenne a szervezetre.
A citromossal az a baj, hogy ha élelmiszerbe aszkorbinsavat teszel, fel kell tüntetni mint adalékanyag, még a számát is. A citromról hülyeség lenne leszokni, de még az aszkorbinsavat sem adagolhatod korlátlanul, az Aspirint meg pláne. Sőt, aki allergiás rá, annak tilos is.
Ezekben a topikokban az a jó, hogy tapasztalatok, vélemények cserélődnek, aztán mindenki eldöntheti, neki mi a jó. Mi sem rossz akarattal kritizáltuk a fűápolásotokat.
Míg nem olvastam a kertészfórumot, el nem hittem volna, hogy csalánt, hagymát fogok áztatni, most pedig már szeretnék mindent a bio szerint csinálni.
Jó kertészkedést :-)
Egyébként a mezőgazdaságban messze agresszívebb vegyszereket használnak, mint a kertészetben. Ott a gyomirtók éveki a talajban maradhatnak, pl a gabonagyomirtásnál. A glifozát a glialkában ami ugye totális gyomirtó, a talajban 48 órán belül elbomlik.
Csak első körben tűnik úgy, hogy agyonvegyszerezzük a pázsitot.
Ugyanis a pázsit rossz esetben is (pl. focipálya) csak töredékét szokta kapni annak a vegyszermennyiségnek, amit egy "egyszerű" barack, vagy alma, vagy cseresznye kap. Ráadásul itt élelmiszerről van ott szó. Csalóka az, hogy itt egyedi problémákat próbálunk megoldani, és az ember ugyanúgy elszörnyed, mint egy gyógyszertárban, látva, hogy csak betegségekről és "mérgekről" van szó.
Nekem is van kettő gyerekem. Picik. És ráadásul füves szakmában dolgozom, tehát általában tudom, milyen kezelőanyagnak milyen hátulütője lehet.
De vannak olyan vegyszerek, (pl. műtrágya)amelyeknek csak a neve félelmetes, de gyakorlatilag ugyanazt tartalmazza, mint a természetes változat, kiküszöbölve egy csomó ismeretlen mellékhatást (pl. ezerféle alvó gyommag, ellenőrizhetetlen bomlástermékek, stb).
Ki lehet próbálni, mondd el pár embernek, hogy nem szabad citromot enni, mert tele van aszkorbinsavval.
Ha nem tudja, hogy az a C-vitamin, megijed, és képes leszokni a citromról.
Vagy az acetilszalicilsav. Még szerencse, hogy nem ezen a néven, hanem a jó öreg Aszpirin fedőnéven lopakodik a gyógyszeres dobozba.
Nyugodtan kukucskálj be máskor is és mondd el a véleményed,akár jó,akár nem.Ez a brill dolog tettszik,de a többi növényt sem kényeztetem el,csak amennyire kell,tavasszal egy kis lassan bomló hacuka,aztán mulcs a tövükre és kész.Aztán esettől függő ez+az.Az igazi brilljeim 2 lábúak és rettentő elevenek.:)
Kedves nagyon Fűápolók!
Nagyon szép tud lenni egy harsogó zöld pázsit, csak azt hiszem Tozatu óvó szavait kicsit félreértitek. A közvetlen környezetünket agyon műtrágyázni, gyomirtózni nem biztos, hogy egészséges. A gyomirtók, műtrágyák, Ti is tudjátok, hogy veszélyes mérgek.
A gyerekemet biztos, hogy szivesebben engedném játszani egy nem tökéletes fűben, mint az agyonvegyszerezett pázsiton. Pláne a ház körül... Megéri ez a veszély? Lehet, hogy többet árt, mint a bizonyítottan mérgező növények. Irtjuk a parlagfüvet, a kemikáliákat pedig szipózzuk befele.
Piszkos módon belekukkantottam a kertecskédbe, és csak gratulálni tudok a virágaidhoz. Van ott egy-két olyan dolog, amit profik is megirigyelhetnek:)))
De azt se hiszem el, hogy ha valami bajuk van azt mondod, hogy "majd kinövik":)))
Hát nekünk pontosan a pázsit ilyen érték. A pázsit az aranyfoglalat a kertedben levő brillekhez. Ki tesz drágakövet kikalapált rézkarikába?
Ha elkezded etetni is, és nemcsak itatni a pázsitot, és fele annyi gondot fordítasz rá, mint a többi növényre, tízszer annyira fogja kiemelni mindazt, ami neked értékes.
Már ekkora túlerővel nem tudok mit kezdeni,mert kissé eltértünk az alapgondolattól.A takarítást végképp hagyjuk ki,mert előttem van,bár nem szoktam kifertőtleníteni a családot azért,de a földről sem szoktunk enni.Mérgezzétek nyugodtan magatokat,ha jól esik.A ti pénzetek stb.Szerintem kevesebb ráfordítással is lehet pázsitot fenntartani,csak meg kell neki adni,ami feltétlen kell.És nem szaladok a gyomírtóért,ha egy szarvaskerep sárgul benne.Műtrágyát sem használok,csak trágyás volt a föld,a kaszálékot szétszóratom a fűnyíróval és locsolom és locsolom.Mondjuk 3 év múlva térjünk vissza erre,ok?
Mélységesen és minden részletben egyetértek veled.
Azért erőlkődőm a pázsitommal, mert olyat szeretnék, mert szerintem az kell oda.Úgy mint a nappaliba a könyvespolc.Abból is csak olyat veszek, ami odavaló.
Én úgy fogalmaznék, hogy csúcstechnikát nem. Vagyis ritkán szokott 15-20 milliós géppark dolgozni magánkertben a füvesítésnél (bár előfordul). Nemigen találkoztam olyannal sem, aki két és fél milliós, cilinderkéses green-fűnyíróval vágná 5mm-re a pázsitját. De miért ne alkalmazhatna csúcstechnológiát, vagyis a legjobb anyagokat, a legjobb módszereket a saját keretein belül az, aki otthon is a szőnyegszerű pázsitot szereti?
Ne felejtsük el, hogy a pázsit mint olyan és a mezőgazdasági gyepgazdálkodás ma már két teljesen külön szakma, sokszor szögesen ellentétes célokkal, és ezáltal eltérő technológiával is.
Hiba lenne kijelenteni, hogy csak az élő "padlószőnyeg" a szép. Ennek is, és a természetesebb, "vadabb" gyepnek is megvan a helye (sokszor ugyanabban) a díszkertben. Stílus és egyedi preferencia kérdése az egész.
Van viszont egy fontos dolog is. Sokan elfelejtik, hogy a pázsit nemcsak egy eleme a kertnek, hanem ugyanolyan alapja, mint a padlószőnyeg, parketta, vagy egyéb burkolat a lakásban. Kiemelheti, vagy ellenkezőleg, eltompíthatja az egész együttes esztétikai értékét. Érdekes módon azonban még sose hallottam olyant, hogy valaki az nappalijában döngölt agyagpadlót kért volna, azért, mert az természetesebb. Annak ellenére, hogy a döngölt agyagpadlónak is megvan a saját varázsa és szépsége a maga környezetében.
Ezért van az, hogy segíteni próbálok mindazoknak, akik a pázsitot dekorációként is szeretnék alkalmazni, és nem azért nyűgölődnek vele, mert muszáj, hanem mert kedvüket lelik ebben a "nyűgben".
Rendesen körberöhögnéd, ha valaki azt mondaná, hogy minek kell porszívózni, felmosni, fertőtleníteni, stb helyiségtől függően a házat belülről, mert egy egyszerű seprés is kiviszi a szemét nagyját.
OFF
Nem kell teleszkóp, egy közönséges kézitávcső is jó, akár szinházi is.Már az is nagyot lendít a dolgon.Képzeld oda az égre a Nap pályáját, amit aznap megtett, és azon a vonalon keresgélj fényesebb ojjektumok után.A Mars NAGYON vöröses, könnyű megtalálni, ma már persze jóval arrébb lesz a Hold, tőle balra.És elég későn kel mostanában, ne sötétedés után menj ki.Először szabad szemmel azonosítsd be, csak aztán a kukker.
ON
Hát éjjel 3/4 12-kor kimentem megnézni a hold környékét, de nem tudom, hogy a Marsot láttam-e vagy nem. Felhős volt az ég, így lehet, hogy amit láttam azt csak azért gondolom, hogy az volt, mert őt nem takarta a felhő. Ma éjjel is kimegyek, sajna teleszkópom nincs.
Szemmel láthatólag látszot, hogy vöröses a színe.
A kertészet fórum most arról szólhat, ha kicsit még közelebb jön, hogyan vessük be fűmaggal. Majd attól zöld lesz.
Azért a gyepgazdálkodás nem csúcstechnológiát követel,ha otthon szeretnél pázsitot,csak úgy váltócipő nélkül.A növénytermesztésben sem odaösszpontosítanak,nem jut műtrágya másra sem.Vagy jártam a németeknél olyan legelőn,térdig ért a fű és panaszkodott a farmer,hogy kiégett.Megvigasztaltuk,hogy még ennél is van lentebb.
Állítólag DNY irányba kell fordulni, az ég alsó határától 3 arasznyi távolságban keresgélni. Vmi női lap így határozta meg. Itthon nem tudom megnézni, hogy igaz-e, mert kitakar egy nagy ház.
A fogyó Hold melletti legfényesebb csillag. 13-án már Hold-Mars együttállás volt. 27-én elvileg akár 75-szörös nagyítással közel holdméretű Marsot lehet látni, tanulmányozhatod a felszínt.
Nagyon de nagyon OFF.
A Mars-ot is fogod nézni mostanában? Állítólag 27.-én lesz a legközelebb a földhöz. Egy baj van, hogy nem tudom hol keressem. Egyedül a göncölszekeret ismerem fel. Van olyan kertészünk aki a csillagokhoz is ért?
Nézem a száz évvel ezelőtti budapesti parkokat, és a sírógörcs kerülget.
Egyébként nem a "bióra" ugrom, csak annyi a helyzet, hogy a pázsit az ugyanúgy növénytermesztés mint bármelyik más kultúra (gabonafélék, stb). A "csúcson tartás" sajnos egyebet is megkövetel, mint amit kivárással el lehet érni.
Úgy látom erre a bio dologra mindenki ugrik,pedig lazítani kéne.A kert,a fű nem azért van,hogy bosszankodj rajta,dolgoztasson,hanem a pihenés miatt.Nem kell rögtön permetezniműtrágyázni,mert sokszor magától kinövi,többet ártasz,ha nekiesel,pláne ha nem tudod,mivel.Elnézem a köztéri füveket,azokkal a kutya sem törődik/vagy csak az:)/kiszárad,gyomos,stb,aztán jön az eső,néha lenyírják és kinövi.De ez csak az én véleményem,senkit sem szeretnék átnevelni,befolyásolni.Csak ülök itt a fűben és nézném a hulló csillagokat,de felhős az ég.
Tudod, a helyzet az, hogy én is egy évben kétszer veszek be max fájdalomcsillapítót, és attól is bealszom.
A vegyszerek barátja meg főleg nem vagyok.
Viszont azok, akik itt segítséget kérnek, rendszerint már valami "betegség" ellen próbálnak harcolni. És sajnos van olyan, hogy a betegség ellen gyógyszer kell.
Ha a füvesítéskor be lennének tartva azok a szabályok, amelyek odavonatkoznak, és az ápolás megfelelő lenne (ami az általános hittel ellentétben sok esetben kicsit "a la carte" működik), nem lenne ezekre "szükség", leszámítva a vis major eseteit. Amikor viszont a baj megvan, akkor lépni kell, ha az ember pázsitot akar. Ha valaki meg "bio" pázsitot szeretne, akkor az egy teljesen más ápolást, felszereltséget, odafigyelést, több szabadidőt, munkát, és nem utolsósorban szaktudást igényel.
Természetesen messzemenően kivitelezhető, sokkal inkább, mint a zöldség- vagy gyümölcstermesztésben.
Kaptan egy E-mailt vegyszer-ügyben valakitől "Akácfa" jeligére.
Nem biztos, hogy innen, lehet, hogy egy másik topicból
Nem tudok rá válaszolni, mert vírusfigyelő volt rajta. Nem jött át a "vírus-kapun", csak egy üzenet a számomra. Ha még aktuális a kérdés, kérek egy újabb mélt.
Majd elfelejtettem! Ez a szer jó mindenféle gazra is, a taracktól kezdve a legmakacsabb gyomokig. Csak a fű sem bírja, így ott esetleg kis ecsettel lehet óvatosan szórakozni.
Na, az még egy jó "babra munka"!
Ott kezdődött az egész, hogy van egy kerti tavam, melynek a partján egyszer csak 3 éve megjelent az igazi, vad tavi nád. Méghozzá a legideálisabb részem. Mondhatom, szó szerint nagyon örültem neki. A következő évben már nagyon szép volt, és baromi büszke voltam rá, mert totálisan feldobta a tavam azon részét. Mindenki csodálta is.
A gondok igazából tavaly jelentkeztek, mikor a 4 méter széles kocsibeálló betonja alatt is átment a gyökere, és megjelen a másik oldalon a fűbe. Meg persze máshol is, és már kezelhetetlen lett.
Nagytudású kollégám (tényleg profi! Úgy vágja a vegyszereket, meg az arányokat, mint a jó orvos a gyógyszereket! Mellékesen ez a szakmája, és ráadásul ért is hozzá!) javaslatára nekiestem Glialkával. Meg is volt a hatása, persze elég sokára, mert piszok szívós egy növény. Lényeg, hogy a hétvégén a kiszáradt nádat levágtam, és egy hülye ötlettől vezérelve eldöntöttem, kiszedem a gyökereket is, nehogy visszanőjön.
4 méter hosszan, és 1 méter szélesen jelenleg 1 méter mélységben vagyok az ásással. Ne tudjátok meg!, itt még több a gyökér, mint egy-két ásónyomnyi mélységben. 2-3 újnyi vastag, a pókháló sehol sincs hozzá képest. Még az a szerencse, hogy az ásó viszi, nem kell kisbaltával egyengetni, mint a fagyökeret.
De ebben az agyforraló melegben tegnap feladtam, mert hiába volt mellettem a mobil kerti zuhany (3 hete vette az asszony a TESCO-ba, álldom az eszét érte!), csak nem bírtam tovább.
Mikor elmeséltem ma neki, alaposan kiröhögött. Mert egyszer már beszéltünk erről, és akkor mondta, hogy ne áljak neki kiásni. Csak hát elfelejtettem.
Most azt javasolta, hogy hagyjam úgy az egészet 2-3 hétig. Az életképes gyökerek be fognak indulni, és mikor kihajtott, permetezzem le egy általa írt keverékkel. És ne ássak tovább! Szerencsére a "lövészárok" nincs útba semmitől, maradhat akár jövő tavaszig is.
Ha valakit érdekel a keverék, megadom. Ez a szer friss hajtáson, inkább levélen keresztül hatásos csak! Nagyhatású, ezért óvatosan kell bánni a permetezéssel. Elvileg mindenre jó, csak idő kérdése, és persze kb. hetenkénti ismétlés a szívósabb növényeken, cserjéken, fákon.
Hat az alajan, ami meg megmaradt bennem gyepgazdalkodasbol, novenytermesztesbol, gyanitom, hogy a penesz azert tamadta meg a fuvet, mert tul volt mutragyazva, meg ontozve, ezert nyurga, gyenge rostu volt a fu.
Mi csináltunk, működik. A "Kerti önzöző rendszerek" topic-ban sok minden le van írva a témáról, én is azt olvasgattam a telepítése előtt. Persze ha van kérdésed szívesen válaszolok.
Örülhetsz, hogy Neked semmivel! Az enyém kétévi munka után valóban szép volt, és 24 óra alatt ment tönkre. Sajnos gomba ellen /penész/ kellett permeteznem. Hidd el, nem örültem a dolognak, eddig a műtrágya volt az egyetlen vegyszer, amit a fű ismert, de most még vasat is fog kapni. :- (
Szerintem is óvatosabban kell bánni a vegyszerekkel. Sosem tudhatod, melyik csodaszertől leszel allargiás és főleg egyik a másikkal milyen reakcióba lép, mikor belélegzed. Inkább legyen sárgább a fű, meg hézagos, de ne legyen háztartási bolt szagú a kert.
Alig van már vmi, ami vegyszermentes, legalább a pihenőhelyünk ne legyen az. Akkor inkább a műfű. :-)
Próbált már meg valaki házilag öntözőrendszert kialakítani a föld alatt ? Nagyon szívesen venném a tanácsokat, mert egyszerűen muszáj valamit tennünk annak érdekében, hogy mindenhol
locsolva legyen a fű.
Fogalmam sincs, nem vagyok én fűszakértő, kérdezd a potyorót! :)
De talán: ejts egy határozott bemetszést a fű szélénél és onnan indulva tekerd fel, mint egy szőnyeget. Alatta a földön teríts el 2 cm vastagon homokot vagy 2xszitált sódert, turmixszal dolgozd bele a földbe, majd terítsd vissza a füvet. :) Adj a fűnek ezután mohaölős Compót (dobozonként 6eFt) és szellőztesd meg ősszel telelés előtt.
Szerintem sem kell annyit izélgetni azt a füvet mindenfélével, ha nem működik másképpen, akkor tudomásul kell venni, hogy a tökéletes fű nem erre az égövre való.
efamily, a tiéd az pont úgy hangzik, mintha túllocsoltad volna, vagy nem túl, csak rossz a vízelvezetés a talajban, mert mohásodik a fű töve.
Láttam én már olyan biokertet, hogy inkább a vegyszer! :-) De csak kérdezem, hogy a levegő, a víz,a napsütés, az eső és minden élelem amit megeszel bio? Mert ha igen, akkor Te nem Magyarországon élsz! Ha ki tudsz zárni minden "vegyszert" az életedből, akkor ügyes vagy! Természetesen nem kell állandóan vegyszereket használni, de ha szükséges, akkor nem szabad elutasítani sem azokat! Sajnos a gyepnek a mai viszonyok mellett fontos a tápanyagutánpótlás, nálam most a permetezés, és nem tudok mást kitalálni. Többévnyi munkám ment tönkre szinte teljesen egy nap alatt, mégsem akarom, hogy olyan legyen a kertem, mint a szomszédaimé! Ők úgy hagyták, ahogyan megteremtődött, nem is törődnek vele. Lehet, hogy nekik van igazuk? Mindegy, én megyek permetezni!
Alig több mint egy hónapos e füvünk, ehhez képest egész dús, de félek, nem sokáig, mert 1. egyre nagyobb felületen a tövétől rohad, barnul 2. a lyukakban látszik, hogy egy vékony sötétzöld réteg keletkezett a talajon.
Tökhülye vagyok a füvesítéshez, de tanácsot - főleg biot, mert gyerekek használhák az udvart - szívesen fogadok. Sőt, könyörgök érte!!
Egyébként olyan van, hogy túllocsolom a füvet, vagy annak minél több, annál jobb?
Timi
Doktor bácsi nem nekem fogja felírni a bazi erőst,mert nem mérgezem vegyszerrel magam feleslegesen.Csak ülök a bijo füvem közepén és kérdezem,hogy muszáj ennyi vackot használni?Akkor minek a fű?
Van nálunk is lótetű,van vakond is,süni is ami eszi.De nemcsak erre gondoltam,hanem a többi kegyszerre,amit használtok még,hogy gyomos,hogy nem zöld,hogy virágos.A kereskedők mindig kitalálnak valamit,amire vegyszer kell.Különben én attól jól elvagyok,gyerekileg és kutyailag is.
Sziasztok!
Kerdesem: lehet-e olyan fumagkevereket kapni, ami pocsek homoktalajon is megmarad (+ deli lejto). Locsolni tudok, de nem allandoan, angol pazsitra nem is gondolok, de valami, ami zold es megmarad.
Udv: Fubajos (Laci)
Még mindig jobb mint ha az agyonlótetvezetben ücsörögne!Próbáltad már?
Az asszony egyszercsak sikítva fel!Feriiiiiii!Azonnal gyere és szabadíts ki innen, mindenhol gusztustalan férgek vannaaaaak!! :-))))
Brrrr
Inkább a Galition
Galition 5G a talajfertőtlenítő neve. Én pont most jártam meg a "lótetvekkel"...Azt vettem észre, hogy az egyébként gondozott (rendszeres nyírás, szellőztetés, öntözörendszer) füvem magától elkezdett kihalni...:(Szép lassan több helyen is kilátszott a föld és ahol már nem volt fű, ott olyan lett mintha valaki folyamatosan fellazítaná a talajt. Végső elkeseredésemben nyúltam a galition után. A beszórásra/locsolásra kb 20 percre olyan lett a kert, hogy nem hittem a szememnek...szinte mindenhol elkezdett nyüzsögni a talaj és jöttek elő a dögök, majd a tűző napon kipurcantak. Valszeg pont a mi kertünkban szaporodtak el. Másnap egy kb 1 négyzetméteres területen 43 tetemet számoltam össze. Így jártam, kb 400nm füvem bánja. :(
Kötöttebb talajotok van, sok finom gilisztával, cserebogár-csimasszal, és egyéb csemegével.
Mellesleg a giliszta nem szereti a vasszulfátot (a pázsit meg igen, jól megdobja a színét, a gombák viszont szintén nem imádják) és lehetőleg messze költözik. Indirekt vakondűző, mert az is elszokik (át a szomszédba), csak nem föltétlenül azonnali hatású.
Most legutóbb a talajfertőtlenítő ment, mi is a neve? Galition? jól mondom?
Meg ha megvan a luk szája a fű küzt, akkor oda Arvalin.
Úgy tűnik a galition most jó volt, mert pont a nagy eső előtt ment ki, és az szereti ha belocsolják.Mintha eléggé lepusztultak volna...
Ez a hatvan napos élelmezési várakozós szer, de itt mindegy, azért próbáltam vele, mert maradt tavaszról a veteményesből. oda meg most úgysem jó.
Jártam én is így! Aztán kaptam kölcsön egy olyan "egy-emberes" hengert.
Na, majd ezzel aztán szép sima lesz! - gondoltam én.
Csakhogy a már szépen kifejlődött fű "csomói", gyökérzete csak felfogta a henger súlyának nagy részét, és nem igazán tömörítette be az új terítésű helyeket.
Oszt' jöttek a rigók, egyéb madarak, és még nagyobb lyukak, kráterek lettek, mint amekkorák előtte voltak.
Jártam bizony!
Az első fűtelepítésem lett ilyen.Szerintem azért, mert előtte felástam a terepet.Soha többet nem követem ezt a hibát.A második telepítésnél már olyan lett mint az asztallap, de a nyavajás lótetvek azért kicsit ebbe is beletúrnak, de közel sem annyira, meg aztán irtom is őket rendesen.
Hengerelés??Egyszerűen fogalmam sincs, meg kéne próbálni, persze szolídan és esetleg több hét alatt kiegyengetni.Ahol nagy a mélyedés oda fűmaggal kevert földet szórni, de csak több rétegben, hogy mindig legyen ideje a meglévőnek túlélni
Valahányszor a talajelőkészítés nem jó, rögök maradnak centikkel a felszín alatt, rosszul tömörítve, sajnos ez a tünet törvényszerűen bekövetkezik.
A hengerlés azért csak félmegoldás, mert fullasztóan tömörítheti a "dombocskákat", és szemre ugyan simul a felszín, a pázsit fejlődése viszont egyenetlen marad.
Járt már valaki úgy, hogy a szépen előkészített sima földje a fű növekedésével párhuzamosan gödröcskéssé válik? Nem értem. Olyan szép volt amikor elkezdett növekedni a fű. Most hogy megnőtt persze még szebb oldalról nézve, csak rajta állva vegyes a kép... Lehet csinálni valamit? Esetleg hengerelni?
Valószínűleg a FUSARIA nyári változataiból valamelyik.
A FUNDAZOL jó lehet rá. Ezzel együtt a visszaszorítás érdekében vigyázz a felszín levegőzésére, az öntözések közötti időszakot húzd szét (két-három naponta egy nagyobb hajnali vagy reggeli eső), minél lágyabb víz, erősítsd meg P és K szinten, minimális N-tartalmú tápanyaggal, ha filces távolítsd el, nyírd egy kicsit magasabbra, gyakran és gyűjts a lehető legjobban.
A nagytestű gombák kevesebb kárt okoznak, kivéve a mezei szegfűgombát, amely szép sötétzöld boszorkányköröket húz a pázsitra. Ott egy kicsit macerásabb a kezelés.
Ilyen gombáink nekünk is vannak!
Előtte hírből sem volt!
Azt jelenti számomra, hogy kellően nedvesen tartott a fű, nem fog kiszáradni.Nálam túllocsolásról szó sem lehet, annál ritkábban locsolok.És a mult heti esőzés előtt is volt már, a kánikulában.
Olyan vékonyka szürke picik nálam is voltak, de kirugdostam, pontosabban a papucsomat 3 centinél közelebb tettem hozzá és kipusztult. Lehet nem a papucs, a láb a lényeg:-)
Szedd le! Szárazabb időben eltünnek. (a fűnyírót sem szeretik....)
szellőztetés...a vágási termék gondosabb összeszedése (esetleg gereblye), Fundazol 50WP dupa adag, és kicsit kevesebb öntözés. Ahol már megsárgult annak ott annyi. Ki fog pusztulni, foltos lesz, tessék pótolni, de elötte hayni kell pár napot a talajt száradni(csak a foltban, de mivel a nap ott úgy is a földt éri könnyebben is szárad ki mint a fű alatt.
Nekem meg egyre több helyen jönnek elő igazi gombák. 3-4 fajta. Van, amelyiknek vékony, de hosszú szára van, a másik tökre hasonlít a 'Shampion' gombára, de nem az, stb. Nem ismerem a gomba-fajtákat. Van, amelyik csoportosan tör elő. Ránézésre valszeg 'gyilkos-galóca', de nem biztos.
És ha kiszedem, pár nap múlva jön elő megint, csak egy kicsit arrébb. Nőnek, szaporodnak, "mint a gomba".
Mit lehet tenni ellenük?
Tök bepenészesedett a füvem, és nagy sárga foltok vannak rajta! Túl sokat locsolok? Van valakinek tapasztalata a gombaölő szerekkel? Melyik a legjobb a fűre? SOS!
Az említett gyomot tegnap megnéztem, bár ebben a melegben nem sok kedvem volt kimenni.
Nos, úgy néz ki, mintha malacpörkölővel végigmentem volna.
Jutott a glialkából egy kicsi a fűre is, de még nem látni rajta, hogy megviselte volna.
Úgy néz ki, a nád is kezd kókadozni, bár még eléggé tartja magát. De mintha a színe már alakulna.
Azért jó volt az a handarbeit, legalább sportol az embör jánya :-)))) És mindenben igazatok volt, most már sokkal-sokkal kevesebb van, de persze, amikor ott a gond, előre nem hisszük el :-)))) Ez a tuti módszer, a handarbeit. És köszi nektek még egyszer, de tényleg!!!
A handarbeit jó részét megspórolhattad volna, ha a második gyomirtást már az új, behozott termöföldből kiburjánzott gyomokon végzed el. A behordott föld sok esetben semmivel sem tartalmaz kevesebb alvó magot, mint a helyszínen lévő.:))))
A ROUNDUP és a GLIALKA is glifozáttartalmú, TOTÁLIS GYOMIRTÓ. Levélen át felszívódó, talajban nem marad meg, és mindent öl. Óvakodni a használatától, ha a pázsitot nem akarod kiiktatni. Füvesítés előtt viszont kitűnő a "teljes taroláshoz". Két hét múlva, amikor már tutira sárga a felület, lehet füvesíteni.
Jó, hát e remény hal meg utoljára. Azért annyire nem vagyok lámer, hogy halvány kétejeim ne legyenek ennyi lóerőt elektromos fűnyíróban csak akkor találni, ha traktor után kötik. :)))
Egy éve hasonló sorsban osztoztam Veled. A ház körül mintegy másfél méteres, összefüggő gyomréteg volt található, nem látszott az egyébként összetört járda sem (korábban szép fű volt, de évekig elhanyagolta az a lakó, akitől a házat mi vettük). Kétszeres Glialkázás (ill. az egyik Rondup volt), tavasszal átforgatás, új földréteg, fűvetés. Na, akkor jött az, amit ha visszaolvasol, röviden itt handarbeit-nek nevezünk. Ne gondold, hogy mindezek után annyira kevés gyom volt, dehogyis! Rengeteg volt. De már sokkal-sokkal kevesebb van, igaz, szidtam az itteni "okosokat", amikor a tűző napon görnyedtem a gyomkanállal, s mégis, igazuk volt.
Hát, sok sikert, Veled érzek :-))))
A ROUNDUP a gyomok ellensége, a leveleken keresztül jut a növénybe és a gyökérzetet is elpusztítja. Ha a hétvégi tobzódásodat valamelyik túlélte kb. 2 hét után érdemes alkalmazni, parlagfűre különösen ajánlott.
A kovetkezo problemaban kernem a segitsegeteket:
Most koltoztunk uj hazba es az udvar finoman fogalmazva is siralmas. Sajnos az elozo tulaj nem sokat torodott vele. Hajdanaban fuves volt, de a nem gondozasnak az eredmenye 1 - 1,5 m gaz lett. Szoval a kihivas adott.
A gaz nagy resze parlagfu es valami a kamillara hasonlito nagyon suru noveny. Egy hetvege megfeszitett munkajaval sikerult a gaz nagy reszet eltavolitani az udvarrol. Legalabbis a fold feletti reszet... De sajnos a gyokere benn maradt a foldben. A fold sok helyen a fissen aratott gabona utan maradt tarrora emlekeztet. Papucsban sem ajanlatos kozlekedni rajta.
Szoval a kerdes hogyan lehetne kiirtani a gazt? Probaltam mar kihuzkodni egyesevel, de eleg lehetetlen vallalkozasnak tunk... Vegyszer? (a benn maradt szar a telen megsemmisul?) Foldgyalu vagy vegyszer es nehany centi feltoltes? (most fogjuk a keritest csinalni es opcionalisan gondolkodunk az udvar egyes reszeinek feltoltesevel.)
A "kaszálással" nem egészen értek egyet...
amúgy nálunk kb. 4 méternél már volt víz, de mivel eléggé agyagos a talaj + utána már sóderos is volt még tovább fúrtak a fiúk. Most kb. 5 méteres folyamatos vízoszlopunk van, ha szükséges, akkor tovább fogjuk fúrni akár 10 év múlva is, bár reméljük ez a 9-10 méter kitart egy jó ideig !
Más: nagyon sok a vakonk a környéken, hol a szomszéd kerjtében, hol nálunk túr. Eddig összesen 4 vakondocskát fogtak ki (némi víz... segítségével), de most megint túrnak (persze nálunk...) Tudom, hogy ez egy igen nehéz kérdés, de szerintetek mit szerethet nálunk, mi van nekünk, amiért ennyire élvezettel turkál ?
Megint elöjött az a méregzöld, vastag, lédús szárú, húsos, lédús levelü valami, helyenként apró sárga virággal, ami rendszeresen nagy tömegben jelentkezik így augusztus elején a fübe, meg máshol is.
Elöször laposan, a füszálak között terjeszkedik, mikor már elég nagy területen van, csak akkor kezd emelkedni. Így a fünyíró nem sokat ér, mert addigra már nagy területen van.
Idáig bármivel próbálkoztam, semmi eredmény nem volt.
Most Gliakával kezelem a már kezelhetetlen nádat a kerti tó körül. Még nem mutatkozott eredmény, igaz csak egy-két napja permeteztem le. Viszont adtam rendesen ennek a valaminek is, mely a füvön kívül is nagy tömegben megtalálható.
Már reggel láttam rajta, hogy egyáltalán nem díjazza a Glialkát, és ettöl baromira lekókadt.
Remélem a nád is ilyen hangulatba kerül.
Csak azt nem tudom, hogy a fü hogy reagálna rá, ha ott is megpermetezném?
Nem azért mennek le 20-25 méterre, hogy kaszáljanak, hanem azért, hogy húsz év múlva is működjön a kutad! Nem elég a vizet elérni, hanem az első agyagrétegig kell lejutni!
Korábban valaki érdeklődött a kútfúrással kapcsolatban. Mi házilag fúrtunk kutat (szegény férjem és a szomszédok...izzadtak eleget)Azóta
Kb. 9,5 méterről folyamatosan homokmentes vízzel locsolunk, de pl. 3 házzal odébb ugyanezt már csak 14 méter mélyről tudták megvalósítani.
Szóval, a kútfúrók a környékünkön (Budapest vonzáskörzete) 4-6000 Ft/méter
áron dolgoznak, ebbe az anyagdíj is benne van, de arra biztosan fel lehet készülni, mégha 10 méterről tökéletesen lehetne vizet nyerni (persze csak locsoláshoz), ők akkor is lemennének 20-25 méterre... Ezért is döntöttünk úgy, hogy magunk fogunk bele a munkálatokba (szerencsénk is volt, mert kölcsön kaptunk egy házilagosan készített "kútfúró készletet".
Mi is megvettük a fűnyírót. Ha jól látom akkor Elektrolux márkájú B&S 4.5 LE-s motorral, önjáró,
2in1 funkciójú, ami annyit tesz, hogy állítólag nyírás után aprítja is a füvet ezért nem kell neki 70 literes fűgyüjtő, hanem elég a 45 literes is.
Egyenlőre nagyon bejött. Összerakni pofonegyszerű volt és igencsak minőségi alkatrészek vannak benne, legalábbis amennyire meg tudom itélni.
Amikor bekapcsoltam az önjárót úgy megindult, hogy repültem utána, mint Károly bácsi Frakk után.:-))
A füvet pedig tényleg nagyon apróra vágja. A most még csak 40 nm-es jó magas füvemet (a többi telepítés alatt) levágva kb 20 liter füvet csinált, ami bíztató.
Most már mindegy, beszereztük a fűnyírót:-) Turbo Silent márkájú, nem önjáró, 45 cm széles és 5 LE. Feleannyi idő alatt nyírtam le vele a füvet, mint a régivel, egy élmény használni. Köszönöm mindenkinek, aki segített a tanácsaival, mert hasznosítottuk őket:-)
Az a baj, hogy a gyökér szomszéd cseszik karbantartani a koszos kertjét -ott minden van, csak fű nincs-, és az összes rohadt gyommagot hozzánk fújja az északi szél. Már mindent bevetettem a tarack ellen, de őkelme b.szik a gyomirtókra. Már azon is gondolkodtam, hogy injekciós tűbe teszek egy kis tömény medallion-t, oszt ráfecskendezem óvatosan a tarack leveleire -ti. a medallion a földre esvén elveszti hatékonyságát, mert levélen keresztül szívódik fel. Próbálta már valaki ilyetén megoldással száműzni a gyomot?
Valaki nagyon dícsérte a Calcurea-t, csakhát aranyárban van! :-( Próbáld ki, ha jól tudom a füvet is erősíti. De a legjobb a "handarbeit", csakhát az időigényes. Felülvetésre a szeptember szerintem jobb!
A te esetedben én semmiképp nem vennék önjárót, csak az a baj, hogy a nem önjáró gépek kilencven százaléka 3,5-3,75 LE.
Ha lehet, nézz ennél erősebbet, ha nincs, akkor 36-40 cm vágószélességűt vegyél.
Vigyázz a kétütemű motorokkal. Rézsűn kitűnő, általában (a jobbak) többet is bírnak, mint az ugyanolyan erős négyüteműek. Viszont eszméletlen könnyű elszúrni a keveréket, gondos odafigyelést igényel.
A Calcurea milyen hatással lenne a tavaszi vetésű füvünkre?
(Előtte "pampa" volt. Csak fel lett szántva, fogasolva, tarack nagyja kiszedve és füvesítve, majd locsolva, locsolva, locsolva.... Aztán előjöttek pl. a szúrós levelű gazok és társaik.)
Válaszolsz nekem is? Lejjebb leírtam, amit tudni lehet a telekről. Ha minden igaz, ma indulunk fűnyíró nézőbe. Más. Mindenki hülyének néz, hogy 4 naponta nyírom a füvet. Viszont nem lehet többet kihagyni, így is nagyon megnő. Mennyire normális, hogy ennyire nő?
Csatlakoznék az előttem szólóhoz. A 46 centihez kicsit soványka a 3,5 LE. Gondolj csak egy késésben levő fűnyírásra májusban. Az ideális kompromisszum az, ha kb. 1 LE esik minden 10 cm vágószélességre. Ebben az esetben ez 4,5-5 lóerőt jelent.
Végső soron 3,5 lóerővel is működik, csak a tavaszi nehéz fűben nem biztos, hogy normálisan gyűjteni tud.
Benzinmotoros fűnyírót szeretnék venni a most még csak 50 de hamarosan 600 nm-es füvem nyírására. A Brico Store-ban láttam egy Partner 3546 SD, 46 cm-es 3.5 LE-s önjáró fűnyírót 55e-ért akciósan.
Szerintetek érdemes beruháznom rá? Ismeritek ezt a márkát? Esetleg nézzek drágább, jobb minőségű gépet?
Előre is köszi a válaszokat.
Az aprószulák is terjeszkedik, de főleg a bökős nyavalyák zavarnak. Még bőrkesztyűben is hazárdjáték kiszedni. És sajnos eléggé jelentős a számuk.
Időm momentán egyéb betonozási és belső munkálatok miatt nincs nemhogy 2x8 óra, de még 1 sem.
Feleségemet meg leköti a gyerkőc. Amikor a gyerek alszik, akkor megy a házimunka meg némi gazolás, de a gyomok gyorsabbak.
Nem akarnám örökké vegyszerezni, csak a füvesítés előtt eléggé pampa jellegű volt és a talajban csak maradtak magok meg a jóég tudja mi, amiből kinőttek.
Amúgy utálom a vegyszert, de most az egyszer megtenném és a kétszikűek helyét ősszel pótolnám fűvel.
Nekem is tavaszi füvem van. Egyik szomszéd teljesen gazos, másik vágottan gazos, harmadik szintén (azaz levágják fűnyíróval a gazt, de a füvet nem locsolják, ennyi az ápolás, kész). Az első szomszédban le se vágják. A ház előtti zöldterület (önkormányzati) szintén teljesen gazos.
És mégis... Most már elmondhatom, a fenébe kívántam itt mindenkit, aki azt tanácsolta: négykézláb szedjük a gazokat a kánikulában. De szedtük azért :-))) Szorgalmasan.. És most megkövetem a társaságot (és köszi a tanácsot is): először 2x 8 óra volt, és 2 tele 110 literes zsák lett (gazzal tele, persze). Aztán 1 x 8 óra, stb., tegnap már csak 1 x2 óra és egy vödörnyi gaz!!! És most megint teljesen gyomtalan!!!
Hidd el, én sem bíztam benne, hogy műxik ez, ráadásul a fáradságot (jaj, a derekam) is sajnáltam. De megérte!
Igaz, már csak felülvetni kéne, azt mikor javasoljátok? Vannak azért hámfosztott területek, de nem vagyunk mostanság otthon, hogy napközben is locsolhassuk és nagyon napos. Úgy aug. végén gondoltam én.
Milyen kockázata van, ha mégis adok a kétszikűek pofájára némi gyomírtót. Mi baja lehet a tavaszi füvemnek?
Mi a vegyszer neve?
(A kiszedegetés reménytelen, mert több szomszédos telken is gazok vannak, nincs rendben tartva.)
A másik kérdésem a gombákra vonatkozna.
Reggel elég sok gombánk van a fűben, mely a melegedés hatására eltűni.
Nagyon vékony szára van, a nagyobbaknak a kalap alja az égnek néz, annyira lehajlik. Nedvesség hatására a gomba szinte szétmálik a kezemben és barnásfekete nyomot hagy. (Gondolom ezek a spórák.) A gomba amúgy fehéresbarna.
Mit lehet tenni azon túl, hogy minden reggel gombászunk?
Összesen max. 400 nm lesz a fű, most kb. a fele. Igen, sajnos legalább annyit rángatom hátra, mint előre, mert rengeteg gyümölcsfánk van, rózsabokor, stb. és ezek közt nem lehet megfordulni, a fák alatt is csak úgy tudom lenyírni, hogy betolom, visszahúzom:-( Ami még eszembe jutott, ezek a benzinesek jóval nagyobbak, mint a kis régi. Lehet ezekkel a fák közt, széleken manőverezni?:-)
Bocsi, hogy ilyen későn válaszolok, JFEry, tudom, hogy 30 centin nem számít annyira, de a felső tizenőtben gyilkosság szalonnás, kötött talajt alkalmazni.
Kérdés mekkora területre, és mennyid van rá. A kerekek valóban fontosak, nagy, csapágyas, fémből. Ha bonyolult a kerted, és ugyanannyit nyírsz előre, mint amennyit rángatod hátra, úgy fölösleges az önjáró, mert elég hamar kuplunghibás lehet, akkor viszont lényeges, hogy könnyű legyen. Itt jön képbe a műanyag ház. Efölött már tényleg tudni kellene a területméretet, bővebbet tudnék mondani.
Hidd el, kedves MKISS, lényegesebb a ház formája, mint az anyaga (hacsak nem mész vele roncsderbire). Olyan xenoy-házas fűnyírók vannak, hogy kalapáccsal sem töröd össze. Ami viszont a formát illeti, minél nagyobb a kosárnál a kidobónyílás, annál hatékonyabb a gyűjtése. Sok olyan gép van, amelyet eredetileg gyűjtés nélkül terveztek, ezeknek a háza laposabb.
A másik: Nem hungarista különcködés, de Magyarországon sajnos GYŰJTENI KELL. Május végéig ugyanis még elbomlik a talajon az apró nyesedék, aztán utána itt a kánikula, és ezek az apró darabkák csak száradnak, száradnak őszig, szép filcet szőve a pázsitba. Hiába van öntöződ, akkor is, mert öntözés után pár órával a talajfelszín már szikkadt. Ezért vannak gyengus tapasztalatok a mulcstechnikával.
Amennyiben szakszerűtlen illesztés történik, úgy kockás marad a pázsit. A durva fű jelenléte nagyon sokszor a pázsitszőnyeg előállításához használt fűmagkeverék minőségében is kereshető.
A marhatrágyát pázsitra használni kicsit rázós, mint egy ismeretlen mellékhatásokkal rendelkező gyógyszer esetében. Nehezen lehet ellenőrizni a benne "importált" bigyókat. Érettségi szintjétől függően égethet is. Nem vagyok különösebben vegyszerpárti, de akár sima mezőgazdasági komplex műtrágya is kézben tarthatóbb, óvatos 15 g/m2 dózisban, 3-4 hetente, amennyiben nem akarsz tartós lebomlásúra költeni.
Ja, és ez mindkettőtöknek:
NEM UGYANAZ A TALAJLAZÍTÁS ÉS A GYEPSZELLŐZTETÉS.
A gyepszellőztetés (akár késes, drótos vagy gereblyés) a felszíni filcréteg kitakarítását szolgálja, egyben megtépázva a vízszintesen terjedő-gyökerező-tarackoló gyomokat, amelyekkel a fűnyíró nem tud mit kezdeni. Első évben ritkán szükséges (ha igen, komoly baj van a füvesítéssel.)
A talajlazítás célja az, hogy az említett filcréteg alatt idővel képződő betömörödött kérget áttörje, és a felső 15 centiben lehetővé tegye a víz, levegő, tápanyag keringését. Minél lazább, homokosabb a talaj, annál kevésbé tömörödik. Ezt lehet villával, tüskés módszerekkel, földkiszúrással, stb. Kivitelezés komoly eső vagy komoly öntözés után.
Jobb, mint a beton, nem szipkázza el annyira a vizet, nem annyira forró. Kevésbé éri el az autó gumija a földet.
Szintig töltsd, de úgy, hogy egy-két centit süllyedni tudjon a föld benne. A kerék semmiképp se érintkezhessen a talajjal.
Sziasztok.
Valszeg ezerszer előjött probléma az enyém,de most a pániktól nem tudnám feltúrni a topikot.Szóval röviden:tavasszal a párommal nem kevés idő és penz árán csináztunk egy szép nagy kert.Minden happy volt eleddig.Nyaralásból megtérve a füvön 1-2 tenyérnyi teljesen kisárgult foltok vannak.Locsolás meg volt oldva,egyszer le is nyírták a 10 nap alatt.Ja a két szuka kutyánk a kertben maradt.Tippeket megköszi.
Legyen fém a háza (láttam már műanyagházút is).
Csapágyazottak legyenek a kerekei. Ez göröngyös talajon, tologatós esetben fontos
Ha önjáró, akkor ez nem olyan lényeges
Nem árt, ha tud mulcsozni.
A továbbiakban csak a karbantartásra kell figyelni:
Olaj (új korában nincs benne!), gyertya, levegőszűrő nálam évente. Késélezés évente többször.
Szerintem a marhatrágyát vízben kéna áztatni és azzal locsolni, de ha erős ettől inkább kiég.
A garnulátumot jól be kell locsolni, ettől szerintem nem éghetett ki, nem vágtad túl alacsonyra előtte?
Nyírás - granulátum - locsolás.
Arra számítanod kell, hogy a trágyában lévő magok kikelnek a kopasz helyeken.
A talajt tavasszal szoktuk lazítani, vasvillával is lehet, - amikor még nem túl zöld a fű. De ez nem szedi ki az elhalt szálakat és nem szaggatja a gyökereket. Csak a lazításra való, de ez is fontos, mert ugye ahogy locsolunk a talaj nagyon megkeményedik.a nitrogéntől szép zöld a fű, a trágyában nem tudni mennyi van.
A Gardéna kézi szaggató nem túl drága OBI 5-7 ezer, de jó nyelet vegyél hozzá, mert ez kemény munka!
TELJESEN jó ötlet, nekünk nagy megkönnyebbülés volt benzinesre váltani, amikor szétesett az elektronyos. Ha anyagilag megteheted, vegyél olyat, ami magától megy előre, mert rohadt nehezek tudnak lenni, főleg lejtős telken és ha nagy a fűkosaruk.
Segítsetek légyszi! A kivénhedt elektromos fűnyírónk helyett most készülünk venni egy újat. Arra gondoltunk, hogy benzinmotorosat szeretnénk. Mennyire jó ötlet és mire ügyeljen egy járatlan, ha ilyet vesz?
Sziasztok !
Mi kész gyepet "ültettünk" tavasszal. A talaj rétegei : homokos-agyagos föld (ez a szűz réteg), erre rávittünk kb. 10 cm-es termőföldnek eladott valamit (amit egy mezőgazd-i területen lévő objektum építése után hoztak...)
Nos, minden szép és jó, csakhogy :
1 )lehet, hogy a mi szakszerűtlen illesztésünknek köszönhető, de helyenként olyan erős fűcsomók (erős fűszálak,
bolyhos gyökérrel) jelennek meg, amit hiába próbálunk kiszedegetni, szerintem visszanő.
Hogyan lehet ezt vajh megszűntetni ?
2): szerintetek marhatrágyával lehet-e trágyázni a füvet, ha igen, hogyan ?
3): ha nem, mivel érdemes, de ne granulátumot javasoljatok, mert legutóbb is kiégett egy csomó helyen és nagyon nehezen jött rendbe.
4): mivel nincsen fűszellőztetőnk, milyen eszközt javasoltok, ja és mikor célszerű ezt a munkát elvégezni ?
Nem rossz a technikád, az a célja, hogy a fű gyökerét szétvágja, ezáltal sűrűsödésre késztesse! Szörnyen néz ki utána a kert, de bevált. Még magot is lehet vetni a szétdúlt földbe.
Tavaszi vetésű füvünk szépen zöldell a rendszeres locsolás hatására. (Meg a fejem is a vízóra-állás láttán, de ez más tészta.)
Viszont van néhány terület, ahol ezek a szúrós kétsziküek is virulnak.
Lehet már rá permetet alkalmazni? Milyen kétszikű írtó szert célszerű használni?
Kösz: Herr X
UI: Az őszi pótlás előtt szeretnénk kiírtani ezeket a szúrós vackokat, mert gyorsabban nő, mint a fű és kapával pedig a körülötte levő fűnek sem tennénk jót.
Olvassátok el a www.edenkert.hu (tarackírtás )-t!
Mi a füvet úgy telepítettük,- hogy mint tudjátok
a szedd magadban írtam erdőkertesi vagyok, itt ócska talaj van, homok - leszedték a fiúk a felső 10-15 centi réteget és ide tőzeges termőföldet hozattunk.Ez kicsit jobban tartja a vizet mint a sima föld. Jó lett volna még egy kicsit ha agyagos is, de ilyet nem találtunk.
Aztán erre vetettük a pázsitot, könyvből kinéztünk nekünk melyik felelne meg a leginkább.
Rögtön tápoztuk, locsoltuk. Télen megviseli a jég és a pangó víz. Tavasszal szellőztetés, tápozás és észheztér 2-3 hét alatt. Ha jó, tömött állományú akkor nem tud a gaz megtelepedni, a tarack sem. Ahul lyuk keletkezik, ott jön a gaz, de lehet kapni mezőgazdaságiba olyan port, ami a fű gyomosodására van és ezt csak a gazra kell szórni, henger alakú doboza van.Homokon semmi nem marad meg nálunk se, mert kiég a forró homoktól, a vízet sem tudja megtartani , ezért kell annyit locsolni.
Én ha két napot kihagyok a locsolásban, már harminc centi mélyen is kiszárad a talaj/homok/. Ezért naponta kétszer locsolom 1,5-1,5 órán keresztül a 100nölt.
Szerencsés vagy!
Én, mint itt többen is naponta, ilyen forróságban naponta kétszer is locsolunk, és mégsem vagyunk teljesen elégedettek.
Talán valami magasabb részen laksz?
Azt mondják, hogy a fűápolás a modern rabszolgaság. Eszméletlen kitartó munka, de megéri. Persze nem kevés anyagi költség!
Mindenkinek tudom ajánlani azokat a kombinált szereket amelyek tápot + gyomírtót tartalmaznak.
Csodát tesznek: pl. a COMPO, Substral készítmények. Egy évadban 2-3 alkalommal használom + rendszeres nyírás és heti 3 bőséges locsolás. Olyan a füvünk mint a mesében. Persze néha jön a gazosodás és akkor jön valamelyik szer. Ráadásul még kutyánk is van aki soha nincs megkötve! Tehát a táp a fűre hat, a gyomírtó pedig a kétszikűekre!
Nem olcsó szerek ezek, mi Ausztriában szoktuk venni, valamelyik METRO-ban. Ráadásul ott ilyenkor mindig akciós áron kaphatók.
Itthon több ezer Ft.- egy 100m2 -re való adag.
Nem tudod úgy nyírni, hogy ne legyen mag! Bizonyos idő után elterül, és egészen alacsonyan hozza a virágjait! A gyomirtóról annyit, hogy nem tudok olyat elképzelni, hogy különbséget tegyen a gyomok és a füvek között! Még ha olyan intelligens is, mint manapság egy-két mosópor. :-))))
Képzeljétek, gyepem van, gyepem van, gyeeeepeeeem van :-))) Én vagyok az az érdi, aki annyit nyüglődött hol a homokos talajjal, hol a szárazsággal, hol a locsolási tilalommal. Ti tanácsoltátok a Prestot. Bejött :-)))) Smaragdzöld színű gyepecském alakul - igaz, furattam kutat. Néhány nap alatt nagyjából 10 köbméter vizecskét kilocsoltam a gyepre és ím, tér magához, szép zöld, a foltok is mintha kevésbé lennének szembetűnőek. Most már majd felül tudom vetni. Igaz, a gyomok is szépen nőnek újra, na meg a vakondok ismét meglátogatott, dehát nem lehet minden egyszerre, ugyebár :-))))
Olyan boldog vagyok :-)))) Szuper szép ez a Presto és tényleg strapabíró.
A mult héten ide nem, csak a kezdő HTML-es topicba tudtam beilleszteni a képet, egy 4cm-es növényke, kiszedve a fűből, és MÁR VIRÁGZIK.
Nézd csak meg ott!!
A NÖVÉNY elpusztul nyár végén, a MAGOK áttelelnek, és következő év nyár elején kihajtanak. Vagy nem ismered ezt a pázsitfűfélét, vagy nálatok nincs, ami viszont lehetetlen! Próbáld beírni a Google-ba, hogy POA! Megismerkedhetsz velük. A szomszédom most rém boldog, hogy zöld a kertje, de szvsz. szeptemberben elsírja magát. Ez a perje megfojtja a nemesebb fűféléket, és ő lesz az egyeduralkodó. Nálunk idén már csak kb. feleannyi van, mint egy éve, de hetente cirka húsz órát töltünk a fű ápolásával. Fele-fele arányban van a locsolás és a gyomkiszedés. Pedig a telek csak 100 nöl.
Azt hittem, ezen már túl vagyunk! :-) De mégegyszer: a frissen vetett fűmagnak az a jó, ha a földje állandóan NEDVES, ezért naponta kétszer-háromszor finom ködszerű permettel kell "locsolni"! De ha úgy teszel, mint a kifejlett fűvel, tehát bőségesen "eláztatod", akkor a magok megfulladnak.
Bocsánat, az előző kettő valamiért nem megy...
Remélem a moderátorok idővel kiírtják zsengéimet...
Szóval a hétvégén gazoltam a füvemet, és találtam valamit, amit csak ellenségnek hívok.
href="http://www.extra.hu/rferi/ellenseg.jpg target="_blank" Mégpedig azért, mert a képből ugyan nem derül ki, de összesen 4 centi az egész növény és már virágja van!!!Aztán meg elszórja a magját, és nézünk, mitől gazos a gyep.
Ha jól tudtam ebből a kicsiből azonosítani, ez csillagpázsit.
Szinte mindenki más...A Baumaxban mintha most adnának szetet, locsolófejel olcsón.Tavaly olyan áron adták, hogy olcsóbb volt mindennél.Abból vettem egy rakattal, a felesleges locsolófejeket meg elraktároztam.De még így is megérte
a heten keresztelo volt vakondeknal,
(az eddig megszokott meretu turasok mellett immaron kisebb turasokat is regisztralhattunk a kertben..)
egyebkent a mi fuvunk gyonyoru, dus, egeszseges, semmi gyom, mar ahol kilatszik a foldbuckak alol..
mi feltoltottunk fuvesites elott, es a 15 centis termofold ala a gyep teruleten agyagos foldet tettunk. Igy lenyegesen kevesebb locsolassal is szep, de valszeg nagyon is harmatgyokeru.. (:
Nálunk (Veresegyház) bárki díjmentesen lerakhatja a helyi hulladéktelepen, bármilyen zsákban.
Másik megoldás, hogy mivel nálunk földút van, a levágott füvet az utcán szétterítem. Így a szél nem hordja a homokot, a kaszálék meg pár nap alatt teljesen összeáll, és meglepően kemény felületet képez az úton.
Speckó nekem nincs tárolási lehetőségem.
A Közterületfenntartóknál lehet kapni (telephelyükön, pl. X., Fehér köz 2., Élessaroknál) logós nylon-zsákokat, a kisebbik 150,- az egész nagy 250,- Ft darabja. Ha ebbe teszed a cumót, és kirakod a kuka mellé, kötelesek elvinni (tudniillik az elvitel díja benne foglaltatik a zsák árában)!!! Tuti megoldás! Nem kell 500,- Ft borravalót adni a szemeteseknek (meg lesni-várni őket) azért, hogy elvigye a majdnem ennyibe kerülő egyéb nylon-zsákokat. Nálunk bevált megoldás! :-)
A mi szomszédunkban is van egy "öreg nyanya",/nem az, akiről potyoro írt,ez öregebb/ aki hónapokon keresztül nem volt hajlandó köszönni.Gondoltunk mindenfélére:siket, nem tud magyarul,stb.Először bosszankodtunk, gondoltunk arra, hogy mi sem köszönünk neki, majd megbeszéltük, hogy addig köszönünk rá jó hangosan, amíg vissza nem köszön.Most ott tartunk, hogy ő köszön ránk előre,amikor eljövünk, integet.Szinte csak a zsebkendő hiányzik a kezéből.
Ess neki, vagy várj augusztusig, akkor elpusztul. Csak jövőre már az egész kertet elárasztja. Ha legalább évelő volna, örülnék is neki, de így csak átok. Az a gond vele, hogy kiirtja a pázsizfüveket.
Tényleg nem vagyunk szomszédok. Inkább hasonlítok az elképzelt szomszédodhoz, némi különbséggel :)
Amúgy az én szomszédom is egy öreg nyanya, aki sose köszön. A másik egy 50-es házaspár két kutyával.
Komposzt.A legjobb, mert tuti nincs benne gyommag és sok sem lehet, mert úgy összeesik, mire megérik (2 év nálam), hogy annyi simán kell.
De van aki talajtakarásra használja a virágoskertben, sikerrel.Ott aztán tavasszal be is lehet ásni.Égetni kár szerintem, meg nehéz is, de úgy pocsékba megy
Köszönöm a tanácsokat... nincs irgalom... a széles levelűnek pusztulnia kell!
(Jövő héten rászánok egy napot, amikor jól beáztatom, és késsel nekiállok... a problémám csak az, hogy időközben az alig egyötödnyi-egynegyednyi darabból kb. a kert felét uralja, tehát szemlátomás naponta terjeszkedik, szaporodik, pedig ám hót ronda a nagy szétterülő száraival, és fűnyíráskor is utálom, mert annyira lefekszik, hogy nem vágja le rendesen a fűnyírógép, és csúúúnya! :-(
Fürtöske: magasságot nemtok mondani, csak azt, hogy 3 magassági fokozat van a fűnyírónkon (asszem, AL-KO), és mi a középsőbe tesszük (azon egyszerű prózai okok miatt, hogy a felső túl nagyra hagyja a füvet, az alsó meg túlságosan levágja, s így gyorsabban kiszárad a fű, szóval az "arany középút" az ideális). :-)
A Gardena huncut, direkte úgy csinálja, hogy az olcsóbb tehát vékonyabb tömlő lecsússzon....
Merthogy vedd az ö tömlőjét!
Szerintem meg vedd a konkurencia csatiját, az nem csúszik le (legalábbis nekem, az akciós obis slagról)
A gardena locsolóvégeknél rendszeresen lecsapja a tömlővéget a műanyag szorítógyűrűnél.
Ti is jártok így, vagy csak én szerencsétlenkedek?
És hogyan lehet kivédeni? Már próbáltam szigszalaggal is betekerni a cső végét, hogy a víz nyomástól ne csússzon ki, de egy idő után az is leválik a csővégről. :(
Történt ugyanis, hogy este a füvet locsoltam. Az egyik részére tettem a locsolót, és alaposan meglocsoltam. Aztán egy jó félóra-óra után áttettem a másik részre. Nekem olyan pörgős bigyó van, már évek óta ugyanaz. Hibátlanul műxik, és szétpermetezve a vizet, igen nagy területet locsol. Este 9 körül hazajött a feleségem, és a lányom. Be is mentünk hamizni, oszt' ment a film (13.harcos), amit meg is néztem. Majd el is aludtam.
Reggel 5 kor keltem, és csodálkozva állapítottam meg, hogy a locsoló még mindig műxik. Azt hiszem, alaposan meglocsoltam a füvet.
Azt tapasztalom, hogy nagyon meghatározza minden növény "megélését" a talaj milyensége - kb 30-40 cm-ig.
Az agyagos talajon kevesebb víz is sokáig megmarad, a köves, homokos - vízáteresztő talaj naponta hosszú beöntözést igényel.(pára?)
A talaj 5-10 cm felső rétege becsapja a növényt, meg a vizet.
A sekély gyökerűeknél - mint pl. a fű, meg az eper - ez nagyon bejött eddig.
A kaporról nem is szólok...
A multkor a füvembe ültettem egy fát.
A gyökerek, számomra is meglepő módon, vékony, ritkás szálakban még harminc centin is lent voltak.
Egyébként az, hogy milyen mélyre megy le, a locsolási technikától is függ!!
Ha keveset locsolsz sűrűn, fent marad (harmatgyökérnek hívják), ha ritkábban sokat, akkor lemegy.
A rózsakertészetben kifejezetten tiltják a sűrű locsolást a harmatgyökeresedés kialakulása miatt.Ui. a harmatgyökeres egyed pillanatok alatt kiég, ha valamiért elmarad az öntözés.
Azt olvastam "szaklap"-ban, hogy nincs sok jelentősége a fű "áztatásának". A fű gyökerei viszonylag rövidek. A tajra jutó víz lassan lehúzódik a mélyebb rétegekben, így egy idő után ugyanúgy nem lesz kellő nedvesség a fű gyökérzetének megfelelő talajmagasságban. Az írás szerint sokkal hatékonyabb, gazdaságosabb, és jobb megoldás a fű rövidebb ideig tartó, de többszöri locsolása.
Na ezt mondom én is: a magnak kell a hideg, hogy aktivizálja magát, tehát ha az idén elszórja a magját, akkor már csak jövőre tudod kiírtani, mert akármit csinálsz, idén már nem hajt ki!
Elképesztően jó stratégia
Az egyéves perjét hagyjátok el, mert teljesen rossz név, abszolut a muharok közé tartozik, semmi köze a perjékhez.
Talált-süllyedt! Ez az egynyári perje, vagy hívhatjuk akárhogy. Egyenként kell kiszedni, valóban megfojt minden fűfélét maga körül. Vannak olyan tudatlanok, akik örülnek ennek a fűnek, de azok nem ismerik. Nem a hideg kell neki, mert ősszel elszárad az összes, viszont a talajban maradó magvak jövő júniusban újult erővel hajtanak ki. A füvednek kéne egy kis pétisó, én szóródobozzal szoktam kijuttatni, a 100nöles telekre tíz kilót. Vigyázni kell, hogy egyenletesen szórd ki, nehogy kiégesse a füvet, viszont ez a legolcsóbb fűtrágya. Havonta egyszer érdemes használni, ősszel pedig jöhet a szuperfoszfát. Mikor szellőztettél utoljára? Elég sok a szárazanyag a füvedben, de mostanában nálunk is hasonló a helyzet.
Na azt a széleslevelűt (kakaslábfű asszem, hívják talpas muharnak is) kéne kiírtani sürgősen, mert minden tönkremegy körülötte.
Én úgy csináltam, hogy a slag végéről levettem mindent, csorgatom a vizet, rá a tövére, és közben finoman két ujjal húzom kifele.Így a föld marad, a gyökér viszont megy,a mi fontos, mert ez olyan tarackos dög.Magba ne menjen, mert az jövőre (és csak jövőre, mert kell neki a hideg)tuti kihajt, és kezdheted előlről.
A fűnek meg mintha kéne egy jó adag fűtáp, a színe-állaga alapján....
Na, viszont hogy önző módon magammal is foglalkozzak, csináltam neked jó kis nagyított képeket a füvemről (tudod, amit múlt héten ígértem). Hát, ha lenne kedvem tréfálkozni (de nincs), akkor azt mondhatnám, hogy ilyen volt...és ilyen lett! :-( (Oké, a felvételt az esti locsolás alkalmával csináltam, szóval azért van ilyen hülye színe, mert már elég erőteljesen sötétedett + vizes is volt, mert épp locsoltam... de akkor is drámai a változás, és SAJNOS(!) szinte napról-napra romlik a helyzet!) :-(((
Végig mentem az összes hsz.-on, ami nem is olyan egyszerű. Kijegyzeteltem a számomra fontos dolgokat.
Majdnem mindenhol ismerős problémával találkoztam. Így most nincs értelme mit írni, kérdezni, előbb kipróbálom a javasolt megoldásokat.
Szerencsére vakondtúrás ügyben nem vagyok érintve!
Locsolás ügyileg is viszonylag jól vagyok, mert nincs bevezetve a csatorna, csak az utcán van. És egy darabig nem is lesz, mert aszfaltozták az utcát, és 5 évig nem lehet hozzányúlni az önkormi szerint. Ezt az egyet részemről jó ötletnek tartom.
Igen, úgy gondoltam:két hét locsolás után permetezés-ezután kiszedni az elszáradt gazt gyökerestől/rotáció/-két hét locsolás-permetezés-kiszedés-rotáció-két hét locsolás-permetezés-kiszedés-és már lehet is füvesíteni! Ha így nem csinálod végig, akkor meg kell elégedned egy gazos gyeppel.
És közben ugyanúgy locsolni, mintha már ott lenne a fű!!
Ez előhozza a gyomokat, amit mindjárt le is permetezel, és elég jó lesz utána a füved.
(Kivéve a tyúkhúr, mert az majd a hó alatt télen támad! :-( )
füvet szeretnénk vetni (40 fok, ollé), és kérek tanácsot, mivel gyomirtsuk előtte a földet - most hozattuk, látszólag tiszta, csak krumpliszemek voltak benne:)))
Eszter!
drukkolok a vakondháború sikeréért!
B. Timi
Lehet, hogy resztvettek valami kommandos kikepzesen..
ott ulnek ezek a kis dogok gazmaszkban, fulvedovel.. mar csak abban bizom, hogy lofegyvereik nincsenek..
... elemlámpával és egy ásóval szépen üljél ki a Tv helyett.
Délután picit pihenj, és reggelre meglesz az eredmény....
Puhatalú cipő, csendes járás és mikor éppen emeli a betaposott dombot akkor ki lehet fodítani.
nos, az osszegzes a mai reggelen: 24 db vakondturas a gyepen (ebbe nincs beleszeszamolva az, amikor a szepen elegyengetett turast ujra felturta, es a vetemenyesben tortent atrocitasok sem, illetve a mulcsal beszort disznovenyes reszeket ert tamadasok.)
Meg nincs masfel eves a gyerekem, de mar felvette kezdetleges szokincsebe a vakond szot, meg szerencse hogy a vele egyutt hasznalt jelzoket nem sajatitotta el.
a fustolo uregbehelyese utan baratunk bebizonyitotta, hogy vele bizony nem lehet szorakozni.. tegnap estere plusz ket turas, ki sem merek menni ma reggel a kertbe.
Potyi!
Ígérem, így lesz! Jó csúnya lesz, de megküzdök velük. A perje az tulajdonképp fűféle v gyom? :-(
Eszto:
részvényem! :-(
Én a kisvakondot legfeljebb gyerekkoromban szerettem, rajzfilmként. :-/
Most viszont icipici kertemben árgus szemekkel figyelek minden gyanús földtúrást. :-O
Egy ismerősünk tizenöt évig küzdött a vakondokkal, végül eladta a telkét. :-( Vettünk nekik ajándékba "Vakondtúrás" tortát. Érdekes, azóta is beszélő viszonyban vagyunk.:-)
A lehető leghamarabb kezdd el gyökerestől kiszedni, mert júliusra megfojtja az alákerülő nemesebb fajtákat. Nejem egy tompa hegyű "éttermi" késsel szokta kiszedegetni. Szerez egy tengerimalacot, mert ők viszont imádják, így nem tűnik feleslegesnek a munkád! :-)
- reggelre ujabb harom turas talalasa,
- egesz nap fegyverkezes asoval, kapaval, nagyharaggal
- majd gazdaboltban fustolokkel valo felszerelkezes, es azok aktivalasa
- verdij kituzese, es ennek hirdetese szomszed gyerekek koreben
- angol cimbik izzitasa vakondgyilok postazasa ugyeben
Potyi!
Én meg még a legelsőnél azt mondtam magamban, hogy "Nahát, milyen szép darab,nagy, erős fű!" :-(((
Gyökerestől próbáljam meg kihúzkodni? Esetleg ezeket a csimbókokat egyben kiszedni, és fűmaggal kevert földdel tömködni? (Ez mondjuk idén tavasszal működött a kiírtott pongyolapitypangok helyén.)
Huhh, el vagyok keskenyedve. Legalább 2 hónapig olyan volt a füvem, mint az álom... mint egy zsenge, szépen ringó búzafű (mondjuk vágás előtt)... friss, zsenge, egyenletes szálak, kb. 5-10 % gyomosodás stb. Ellenberger most ezerrel támad ez a hülye perje! :-(
Nnnna... lehet, hogy a júliusban induló szabim alatt ez a kihúzkodás lesz a mindennapi betevő aerobic-edzésem? :-)
Fürtöske! :-*
Isten hozott a FÜvész "kertben"! ;-)
CSINNKA: sajna két lehetőség van csak, vagy kézzel egyesével szedegetni egészen őszig /ezt műveli nejem nagy kitartással/ vagy ősszel újrafüvesíteni. Az egynyári perje leginkább a foltokban kapaszkodik meg, szeptember végefelé elpusztul, május-júniusban újult erővel támad. Folyamatos többévnyi szedegetéssel-felülvetéssel kivédhető.
Ismerős nickek, ismerős problémák, érdekes topic.
Már régebben kerestem hasonlót, csak mindig közbejött valami, vagy nem vettem észre a szemüvegemtől. Munkahelyi NET-es vagyok, tehát csak a délelőtti, napközbeni időben tudok aktív lenni, amennyire a munkám engedi.
Otthon, a kertben készítettem tavaly előtt egy füves részt, ami egész jól sikerült (kb. 100-150 m2, még soha nem mértem le). Bár lehet, hogy túl igényes vagyok, de mindig látok benne hibákat, és a legtöbbször nem igazán tudom, mi a megoldás. Ezért is kerestem egy olyan fórumot, topicot, ahol segítséget kaphatok nyűgös gondjaimra.
Végül is most jutottam arra a végleges elhatározásra, hogy komolyabban belemélyedjek a fű, pázsit minél szebbé tételébe.
Egyenlőre a visszaolvasásokkal fogom inkább eltölteni az időmet, hogy ne ismételgessem feleslegesen a már kivesézett dolgokat.
Mindenesetre a terület még egyszer sem volt vegyszerezve semmivel. Vannak benne tenyérnyi foltok, ahol sehogy sem akar fű nőni. Vannak részek szinte az egész területen elszórva, ahol inkább sárgás, mint üde zöld a fű. Vakond-problémám nincsen, de van benne gaz, gyermekláncfű (kutyatej), kúszó nyavaja, sok hangyaboly, stb. Ennek ellenére messzebbről tényleg egész jól néz ki, csak ha közelebbről nézem, akkor veszem észre ezeket a zavaró dolgokat.
Szal' vannak megoldásra váró dolgok.
Eszto, megértem vérengző ösztöneidet. A múltkor apró sikerélményem volt a vakundokkal. Egy fekete csomót láttam a fűben, megpiszkáltam, hát egy vakond. Rögtön vittem az ültető lapátomat, de mielőtt lapátra került volna, jól fejbevágtam. Szégyellem én ezt nagyon, de nincs lelkiismeret-furdalásom.
A járatok mellett megreped a föld, kiszáradnak az útjába eső növények. Haragszom rájuk.
Sziasztok!
Nincs tobbe kegyelem, mai nappal lejart a kertben garazdalkodo vakondcsapat turelmi ideje. Atlag napi 6 turassal a kert kozepen a fuben (gyonyuru gyep, naponta kiadosan locsolva..) keptelen vagyok megbekelni. A boltokban lattam elektromost 7 ezerert, de hat nem tudom hasznal-e. Szelcsengo kiakasztva, uveg beledugva (apropo melyik vegenek kell kilatszania?).
Tudom, hogy leragott csont mar a kerdes, de en meg mindig nem tudok tuti tippet!
Lord Iffy!
Cserébe én is elmondom neked, hogy az 5 éves szegénynyírónkat minden héten használom, és még mindig az eredeti damil van benne, pedig ahogy láttam, max. 2-3 méternyi lehetett az orsón, de valahogy nem akar kopni! :-)
Potyi!
Majd most már tényleg belövöm a fotókat (otthon már gépen vannak, csak késő esténként hulla vagyok, hogy leüljek a gép elé és feltöltsem valamelyik képtáramba).
Szóval a füvem továbbra is szép, de... és utálom ezeket a "de!"-ket!
Az a helyzet, hogy amit mondtál (perje?) nálunk is beindult.
Amikor mesélted, nekem még csak egy pici fűcsomóm volt, amire úgy rácsodálkoztam egyik este öntözés közben: "Néddamá, milyen jó kis nagy, vaskos levelű füvem nőtt itt."... de mostanra már majdnem a kert 1/4-én ilyen van. Ergo: szinte napról napra szaporodik! :-/
Most akkor mi van? Lehet ellene tenni bármit is? (Mert hogy tényleg nem szép.)
Hm, tavaly kiégett a füvem, idén perjés! :-(
azt kérdezném hogy mikortól nevezhető egy fü nagykorúnak az átadáshoz és mindennapi gyötréshez?
cserében elmondom tippnek hogy az elektronyos füszegélynyirónkba damil helyett (ami egy nyirás alatt elkopik) ruhaszáritót drótot szabtunk be, olyat aminek ugyanolyan müanyag boritása van mint pl a slag vagy damil. biztos láttatok már olyat. :O))
nagyon tartós. jobb mint a damil.
A legalább egy éves füvet szabad csak szellőztetni, hét hetesen még alig-alig van gyökere. Kézi fűnyíró ollót lehet kapni a legtöbb barkácsáruházban, és a gazdaboltokban. Műtrágyával ilyen korán csínján kell bánni, a Tesco áruházakban most van akcióban a fűtrágya.
Ahogyan én szeretném: Csinos-vékony-magas-fekete hajú-barna bőrű-fiatal lány. Amilyen a valóság: Randa-hájas-alacsony-ősz-fehér bőrű-középkorú asszony. Most már csak remélni tudom, hogy nem vagyunk szomszédok!!!!! :-))))
(elektromos v. b.motors) fűszegélynyíró hiányában milyen vágóeszközt használtok?
Nem akarok komolytalan szegélynyírót venni (rossz tapasztalataim vannak), a jó meg elég sokba van.
Javasoltak valami kézi működtetésű (nagy metszőollóhoz hasonlító) szerszámot. Valki használ ilyet?
Hol lehet kapni?
nos egy kicsit sokat kérdztem, remélem később majd infót is emg tudok osztani véletek.
Már tavaly is olvastalak benneteket, de sajna csak májusban tudtam rendezni a kertet és a beach-et (homok hegyek, mint a strandon) átalakítani füves felszínné.
A durva időjárás ellenére a locsolás és az ima meghizta eredményét: a körülményekhez képest nagyon jó a fű.
A comcédok is me emg jegyzik milyen szép...
szeretném megtartani ezt az állapotot, ezért elnne néhány kérdésem tapasztaltabb mebertársaimtól:
- olvastam, hogy havonta át kéne szellőztetni a gyepet.
Nekem 7 hetes a fű. kell e már most? a bagy szárazság miatta a talaj felülete eléggé keménynek tűntt (a legutóbbi jótékony záporokig)
-ha a közeljövőben igen, lenne e olyan kedves fűtermelő szaktárs, aki kölcsönadná a szellőztetőjét (Veresegyház környékén) ellenszolgáltatás fejében.
Az ALKO-nál képet nem láttam csak árlistát ( 603 32RL ,32 cm, 90 rugó - 18 900 Ft).
Most vettem fűnyírót és egypár hónapig kertbe nem tudok többet beruházni.
- a bakonyi humusszerűségről már hallottam más forrásból is,erdőmérnök imerősöm is ajánlotta (oldható formában is ki lehet juttatni).
A füvem bizonyos foltokban kicsit világoszöld-sárgás. Tápanyaghiány?
Nitrogén kéne néki?
Sajna nálunk is ez a helyzet, de itt én vagyok a szomszéd, foltokban barnul a füvünk, az egynyári perje meg csak szaporodik. A másik telken meg szép zöld a gaz!
Nekem meg egyszer háromezret nem adott ki. És akkor azt gondoltam magamban: "hazamegyek, megnézem már, nő-e a füvem és meg kell-e locsolni" :) Hogy álltok? Nekem nagyon szépen zöldell a gazom, a szomszéd füve meg csak barnul :)
nekem 50ezret nyelt be egyszer a gép...
egy héten belül visszarakták a azámlámra. a vizsgálat majd' 3 hónapig tartott és akkor kaptam egy papírt, hogy jogos volt a reklamáció..
szerintem ha valaki nem sumákol, akkor mindig kifizetik...
Péntek 13.! :-)
Nekem korareggel 8 ezer helyett csak 7ezret adott ki a tetves pénzautomata, de persze a cetlin is 8ezer volt. Nagy mázli, hogy kolléganővel mentem, így még tanúm is volt rá. El kellett menni az OTP-be (az alig 40 fokban), kitölteni egy 2 oldalas űrlapot, 5 nap múlva értesítenek a vizsgálat eredményéről, és ha valóban egy ezressel több van a gépbe, és jogosnak méltóztatnak ítélni a panaszomat, akkor újabb további 8 munkanap múlva átutalják a számlámra. Lehet, hogy egyfajta elátkozott körforgás veszi majd kezdetét? Még jó, hogy nem egy tízezres rekedt bent. Először nem is akartam balhézni, mondd már, buktam egy ezrest, de a többiek feltüzeltek, hogy nem úgy van az. Úgyhogy nálam már müxik a szerencsétlen nap! :-/
Víz-ügyek:
Barátnőmék Érden laknak (Ribiszke u.), és mindig irigyli a kicsi, ám egyre szebb zöld gyepemet. Nem bánom... majd nektek is küldök egy kis vizet Rákoscsabáról! ;-DDDDDDDDD
Sziasztok! A kisebb záporok Érdet teljes mértékben elkerülték, égetően süt a nap (még nem vagyok otthon, a gyerek jelentette), bár míg Pestre beértem, tócsákat láttam és irigykedtem. MInden az érdi tilalomtól zeng, a témát már felkapták a bulvárlapok és itt-ott az interneten is olvasható, nagy a felháborodás, 5-6 ezer embernek (kisgyerekek, stb.) nincs vize. A szolgáltató - aki egyedül felelős a történtekért - a vállát vonogatja, remélem, mindenkit leváltanak. A Főváros segíti ki Érdet, de a locs. tilalom marad. Ha érdekel benneteket, a törzsasztal/érdiek klubja topikban jó sok mindent megtudhattok. Műszaki oka van a dolognak, aminek anyagi oka van, de hogy az miért, azt senki nem tudja (ja és nem számolnak el a vízdíjjal, a többi településen pedig, ahol ugyancsak ők szolgáltatnak, nem drágább a vízdíj és mégis van víz). Ki érti ezt??? Az éj leple alatt azonban locsolni fogok, noha ezért teljesen elmarasztalt a szolgáltató - állítása szerint a kertes házban lakók locsolása okozza a vízhiányt. A fene a pofámat!!!(pardon) De most kicsit szünetelek itt, mert a fűnövesztést egyelőre halasztgatom kicsit, örülök, ha egyáltalán megmarad (pedig épp kezdett volna látszani a gyomok kihúzgálása után, hogy hol kellene felülvetni, hát, ez most elmarad, azt hiszem). Sziasztok és gondoljatok rám, miközben locsoljátok a szép pázsitot, brühühü.
Sziasztok! A kisebb záporok Érdet teljes mértékben elkerülték, égetően süt a nap (még nem vagyok otthon, a gyerek jelentette), bár míg Pestre beértem, tócsákat láttam és irigykedtem. MInden az érdi tilalomtól zeng, a témát már felkapták a bulvárlapok és itt-ott az interneten is olvasható, nagy a felháborodás, 5-6 ezer embernek (kisgyerekek, stb.) nincs vize. A szolgáltató - aki egyedül felelős a történtekért - a vállát vonogatja, remélem, mindenkit leváltanak. A Főváros segíti ki Érdet, de a locs. tilalom marad. Ha érdekel benneteket, a törzsasztal/érdiek klubja topikban jó sok mindent megtudhattok. Műszaki oka van a dolognak, aminek anyagi oka van, de hogy az miért, azt senki nem tudja (ja és nem számolnak el a vízdíjjal, a többi településen pedig, ahol ugyancsak ők szolgáltatnak, nem drágább a vízdíj és mégis van víz). Ki érti ezt??? Az éj leple alatt azonban locsolni fogok, noha ezért teljesen elmarasztalt a szolgáltató - állítása szerint a kertes házban lakók locsolása okozza a vízhiányt. A fene a pofámat!!!(pardon) De most kicsit szünetelek itt, mert a fűnövesztést egyelőre halasztgatom kicsit, örülök, ha egyáltalán megmarad (pedig épp kezdett volna látszani a gyomok kihúzgálása után, hogy hol kellene felülvetni, hát, ez most elmarad, azt hiszem). Sziasztok és gondoljatok rám, miközben locsoljátok a szép pázsitot, brühühü.
Locsolási tilalom ellen nincs mit tenni... bár mára kisebb záporokat ígérnek a méterlógatók! :-)
Calcureáról annyit: a kertész javaslata alapján kizárólag tavasszal vagy ősszel hatásos, nyáron sosenem. Ősszel azért jó, mert az új szezonra teljesen "kipucolja" a területet, tavasszal meg azért, mert a friss, zsenge pongyolapitypangok és más átkozott gyomok úgy kinyifannak tőle, mint a pinty! :-)
Én végigcsináltam, igaz a hír: harsogó, egészséges, élénkzöld gyepem lett, s ha visszakeresitek a tavalyi vagy tavalyelőtti hozzászólásaimat, ott még azért nyafiztam, mert "a szomszéd fűje mindig zöldebb", ellengerger múlt héten megkérdezte tőlem, hogy áruljam már el, mitől ilyen szép! Hú, olyan büszke vagyok, hogy el sem hiszitek! ;-)
A Calcurea után egy kapa segítségével gondosan kiemeltem az elhalt növényeket, az utánuk maradt kis gödröcskébe pedig fűmaggal elkevert földet szórtam, és jól letapicskoltam. Dús, egészséges a gyepem, alig van benne néhány pongyolapitypang levél... még az is lehet, hogy a nyári szabim alatt rászánok egy napot és kikapdoválom őket a kerti "dinnyelékelő" célszerszámommal, mert tényleg annyira kevés, hogy egy nap alatt bőven meg lehet csinálni, másrészt pedig annyira kevés, hogy kár lenne akár csak egyetlen doboz Calcureát is vennem miattuk. Ha 7végén nem felejtem el, akkor majd lefotózom, és jövő 7en felrakom a tárgyi bizonyítékot! ;-)
Ja, és én egyébként 2hetente, tehát minden 2. fűnyírásnál gyepszellőztetek (bevallom, én is élvezem, hogy a szomszéd tátott szájjal bámulja, hogy mi lehet az a másik "fűnyírógép").
Tény, hogy issza a vizet, mint a sivatagi homok, és egy árva moha nincs benne (azelőtt a kert kb. egynegyede mohásodott). Szóval minden rendben... báááár... épp tegnap három pici gombát fedeztem fel a kertemben. Nem mondom, aranyos meg jópofa, dehát akkor sem örülök neki túlságosan, mert nem ott a helye! Hmmm, lehet, hogy már "túl sok" a vízből neki? ;-)))
Oké, elég a tanácsokból, köszönöm szépen :) Főleg az ilyen jóindulatú több havi programot biztosító kertrendezési-tervektől ráz ki a hideg. Már feladtam ugyanis. Tegnap lenyírtuk a gazt és közte a füvet, anyám szerint ez nem is tarack, hanem vmi búzafű vagy mi, ami szintén randa, de nem annyira, mint a tarack. Nem tudom, mi ez. Nyírom, locsolom oszt majd lesz valami. Legalább zöld.
Mamarilla: 4 tövet ültettem, egyet lerágott a nyúl, három megmaradt, már kinyílt a viráguk, de most azok elfonnyadtak és szép lassan kezdik hozni az apró leveleket. Úgy látom, nem reménytelen. Mindazonáltal burjánzásról még nem beszélhetünk :)
A locsolási tilalom nem csak a napközbeni időszakra vonatkozik? Szerintem este 10 és reggel 6 közt lehet locsolni, akkor még a büntetőhadjárat is alszik.
Nem terv! Ez megvan.
:-)
Igaz elég sokat bütyköltem vele, de bevált.
Annyit be kell ismerni, nem locsol elég egyenletesen, ezért 2-3 naponta a kevéssé locsolt részekre rá kell segíteni.
Viszont, ki tudok vele juttani mind a kertben mind a fűre a veszélytelenebb vegyszerekből bármit.
És kényelmes.
Ha nem jó a terv, a fáktól "vízárnyékba" kerülhet a fű, és kiég. Vagy mi van akkor, ha lecsapja a biztosítékot a szivattyú? Erre persze lehet azt mondani, hogy kizárt, de én nem hiszek ebben. Saját tapasztalat, tavaly a búvárszivattyú csinálta, megmagyarázhatatlanul. Mi történik, ha valami bedöglik a rendszerben, Te éppen nyaralsz, két hétig nem locsol semmi? Én a manuális dolgokban hiszek, két hete másztam be a szomszéd kertjébe, mert szárazon futott a kerti locsolója. Lehet, hogy jobb lett volna, ha hagyom, de én kikapcsoltam, felhívtam az illetőt, hogy baj van, annyit sem mondott hogy fapapucs!
Én nem akartalak cukkolni, de nekünk ásott kutunk van, és arra nem vonatkozik a tilalom. Most akarom mélyíttetni, hogy még több vizem legyen, mert most csak egy gyűrűnyi van, igaz hogy az reggel és este is.
EDIKA: nagyon jó, amit Trevq leírt, én még annyit tennék hozzá, hogy az első felszántás-tisztítás után jöhet egy Glialkás kezelés, két hét múlva újabb ásás-tisztítás-Glialkázás, két hét múlva mégegyszer ugganez, és ezután két héttel lehet hozni az új földet, amiben még csakazértis lehet gyommag! A gyommentes pázsitot szvsz. kizárólag gyeptégla-telepítéssel lehet elérni. Jó gazolást mindenkinek, megyek locsolni:Tamás
Ezt nem értem. Miért tiltják a locsolást? És mi a szankció, ha ellenállsz? Mindenképp kell locsolni, különben két nap alatt elsárgul, kiszárad az egész. Imádkozz esőért, ez a javaslatom...
Visszaélnék most is a segítségetekkel: SEGÍTSÉG!!! Mint tudjátok, itt-ott foltosan, de már elég klassz, tökúj telepítésű füvem van. MA elrendelték a locsolási tilalmat Érden, hétfőtől állítólag jócskán bütetnek is. Mi lesz az én most gyarapodó, aranyos füvecskémmel???? Jaj, nekem!
Mindenképpen nyírd le, mert az erősíti a szálakat, attól bokrosodik, ha nem nyírod, a gyomok lesznek erősebbek. Saját tapasztalat: fűnyírás után mindig kiderül, hogy vannak bizony-bizony, kopasz foltok (ezt felül kell vetni, aztán kezdődik az egész elölről).
Én is így napoztam, sőt, fogok is. Edikának is: jók a receptek, de mindez nem jelenti azt, hogy az ugaroltatott, stb. földön - pláne, ha töltve van - nem fog úrja kijönni a gyom. Mit gyom, gyomtenger. Én így jártam. De már csökken a száma, hála Nektek, mert nem adtam fel (köszi a bíztatást még egyszer, a kánikulában, tűző napon guggolva, elgémberedve nagyon is jól jött, már épp kezdtem volna feladni), már kilátszik a fű is a gyom közül, talán egyszer - ki tudja, mikor - a fű "többen lesz", mint a gyom. Persze, folyton locsolok, amitől újra nő a gyom, a fene....
A következőt kell csinyáni:
Fűnyíróval lenyírod
Kistrakival felszantod
Legguggolsz, és kiskacsóddal az eke által kifordított tarackot kiszeded, közben lerázod róla a földet
A tarackot konténerben ellszállítod
Hozacc jó kis humuszt
Elteríted a földön
Szépen elegyengeted
Porhannyosítod
Beveted a kiváló minőségű füvet
Ráengeded a fűhengert
És locsolod és locsolod és locsolod...
Na kb. így. Közben eltelt a nyár, az utolsó 4 sort október elején köll végezni.
jó munkát!
Nálam már térdig ér a gaz, és közte a fű. A fű csak közelről látszik, ma lenyírom, hátha ez segít valamit. Nem akarom már gyomlálni, mert akkor feltépem a zsenge füvecskémet is, majd jövőre gyomirtózom, ha megerősödött a fű. A gyomirtózás után hogy fog kinézni?
Gyomlálok a kertben a tűző napon, fürdőruhában.Különböző testhelyzetekben,egyrészt, hogy el ne zsibbadjak, másrészt, hogy minél több helyen érjen a nap. Én így napozok.Szomszédasszony sajnálkozva néz:már megint dolgozol, miért nem napozol egy kicsit?
Hétvégén nekiálltam lenyírni a füvet.Férjem is felbuzdult, végigment a gyepszellőztetővel a füvön.Én toltam a fűnyírót, ő pedig a szellőztetőt. Még jó, hogy össze nem ütköztünk.Ez már sok volt a szomszédságnak. Nem értették, hogy mi az a másik "fűnyíró".Sorba járultak hozzánk, megcsodálni a gyepszellőztetőt.Mindnek el kellett magyarázni,hogy mi az, mire kell, miért kell, hogyan kell, hányszor kell.Életükben nem hallottak még ilyenről.
Jaj, köszi, köszi, köszi mindenkinek a biztatást! Iszonyatos 7végénk volt, semmi árnyék nincs a "gyepen", mi ott guggoltunk és szedtük ki (kézzel) a gyomot. MInden van: egynyári perje is, többek között. Jaj nekem, a hátam, a lábam, a derekam! De most legalábbis úgy látszik, hogy van fű is a gyomok között :-)))) Ugyanazt az utat jártam be eddig, Feri, mint Te, az idén telepítettem a füvet, ahhoz képest.... Csak azok a rohadt gyomok ne lennének. Ami sok van: a hevergető madárhúr. Nem igaz, hogy a fűnyírózástól csökken a száma. Frászt csökken. Attól csökken, ha kirángatja az embör lánya azt a hosszú-hosszú gyökerét. Jövő héten folyt. köv, hát mikor tegye ezt az ember, ha nem 45 fokban, tűző napon? Jobb lett volna az őszi vetés, viszont már közel egy éve ugar volt a területen (na meg sár, stb.), mivel korábban leglialkáztuk az egészet. Köszönöm Néktek, sokkal jobb volt így gyomot huzigálni, mintha elkeseredetten tettem volna.
Ahol kicsit dúsabb a frissen kelt(3hetes) füven,(pázsit) ott nekem is a töve bebarnult, és kirothadt. Szerintem összefügg azzal, hgy ott jártunk is rajta, és a sok locsolástól a fellazult talajba beletapostuk.
Ma reggel az első nyíráskor vettem észre.
Megpróbálom gombaölővel kezelni, bepermeztezni!
(Fudazlo 50WP)
JFERY: menj a www.alko.hu oldalra, ott megtalálod a képeket. A szellőztető erős drótszerű fogakkal mar a föld felső rétegébe, a talajlazító késekkel vág bele sokkal mélyebben.
A szellőztetőt elég havonta használni! Viszont azt vettem észre, hogy beindult az egynyári perje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Most még csak úgy néz ki, mint egy széleslevelű fű, de idővel elnyomja a nemesebb fajtákat. Mivel ősszel teljesen elpusztul, ahol nyáron szép zöld volt, ott csupasz foltok maradnak. Kiszedni csak lkézzel-egyesével lehet. :-( Sajna aki nem szedi most és egész nyáron ki, annak később fog fájni a feje!
Ne keseredj el, sorstársak vagyunk, ez erősítse lelkedet.
Nekem három teljes év hadakozásom volt FŰVETÉS ELŐTT a területtel.Locsolás, gaz nő, glialka.
És megint, és megint.Aztán vetettem csak, mondom most jó lesz.Persze, jó is lett a taracknak.Ez volt tavaly.Mostanra minden szomszéd azt mondja gyönyörű a füvem, de nem hiszek nekik, mert végigkajánkodták, amikor az egész család ült a gazban és villával (!) gyomlált, hogy ne lazuljon fel nagyon a talaj, ne legyen hepe-hupás. :-))))
Szal most szerintem direkte zrikálnak.
De azért egész jó lett.Sok tápsó, sok víz, sok nyírás.kora tavasszal Calcurea.Most nem igazán látom, hogy gazos lenne, pedig milyen volt!
Ja és a tarack télleg nem szereti a szellőztetőt, a fű viszont igen
Azt javaslod tehát, hogy 4-5 naponként nyírjak és szellőztessek is? Megpróbálhatom.... És köszi:-)))) Annyira elkeseredem, amikor ránézek a "gyepemre", annyi energia van benne (na és víz is, hiszen egy nagyon napos, szinte homokos helyen van)....
Olvass figyelmesen, a szellőztetőt egész szezonban, a hasogatót ősszel javasolják. A Keroland gyártója azt mondta, hogy a teljes fűfelületre nem jó a szer, csak ha foltokban gyomos! Szvsz. nagy türelem, több éven keresztül őszi hasogatás+felülvetés, négykézláb való mászkálás, nyírás, trágyázás, locsolás kell ahhoz, hogy szép legyen a füved. Sok gyomnövény nem bírja a nyírást, ezért kell trágyázni, ekkor gyorsan nő a fű, viszont 4-5 naponként kell nyírni. Én kipróbáltam a legolcsóbb pétisót, óvatosan kiszórtam, 100nölre 10 kilót, és bevállt. Olyan műanyag szórót használtam, amit a német műtrágyához kaptam régen. Olyat nem vettem többször, mert aranyárban van.
Sziasztok
Nekem is lenne egy kérdésem. A telkünket lassan (kora összel ) füvesíteném, de most középkelet európa öszes gyomfaja megtalálható rajta. Mit ajánlotok mit csináljak fűvesítés elött? Ássam fel az egészet, gyomírtózzak, ????
Sziasztok! Teljesen el vagyok kenődve. Végre kinőtt a szép Presto-füvem, de dugig (!!!!) van az egész gyommal, feltehetően a feltöltött földből ered, amit a telepítés előtt leraktunk (pedig hogy megígérték, hogy nem lesz benne). Vegyesfelvágott: mindenféle van benne. A Calcureával elkéstem, mert nálam nem használ most, azt mondták a Hermészben, hogy el kell találni, melyik vegetációs időszakban szórja ki az ember, nem mindegy, mikor (feltehetően én nem jókor szórtam ki már). Túl sok a gyom a kézi kiszedéshez, már sokat próbáltuk, de alig látszott meg (napi 10-12 órát vagyok el otthonról, csak a 7végém marad erre sok egyéb között, s szinte alig lehet észrevenni az eredményt). Próbálkozom most Kerolanddal, bár állítólag az új füvet nem szabad kezelni, dehát mit tehetnék? Jelenleg még kb. 2/3 a gyom aránya, korábban 3/4 volt, ezt tudtam elérni több hétvégi négykézlábbal, meg izületi gyulladással. Gyepszellőztetőm nincsen, de azt úgyis csak ősszel lehetne használni, ugye?
Meg gyepszellőztetés, ami szintén nem volt idén. Monetáris eszközök híján én nem vettem olyan cuccost mint te, kölcsönözni meg nem lehet csak késest, amitől a potyoró jól elriasztott. Úgyhogy gereblyével tépkedem a filcet a fű közül, nem túl sok sikerrel. Fel is akartam neked vetni, hogy nem akarsz-e magán-kölcsönzőt nyitni fűszellőztetőből :) fizetség vagy egyéb szolgáltatás ellenében, mondjuk locsolok neked a távol töltött hétvégén.
A kiszedett filcnek izgalmas hasznosítási módot találtam: elterítettem olyan helyeken, ahol jobban tenné, ha semmi sem nőne, és nehéz fűnyírózni, pl. a ribizlibokrok sorai között. Tanúsítom, hogy ahogy a füvet nem hagyta nőni, úgy most a gyomot is totál megakadályozza.
Nekem az itt ajánlott Calcurea nagyon bejött!
A 4 év óta soha nem volt ilyen szép a füvünk.
Igaz, gyepszellőztettem sokat (hála neked a Cora infóért), nem sajnáltam a Calcureát, és locsolok, mint állat.
Semmilyen gyom nincs azóta a fűben (engem lep meg leginkább), és még a masszív-szívós pongyolapitypang-telepek helyett is csak egy-egy magányos kis pitypanglevél töri meg az egybefüggő, gyönyörű gyepet! :-)
Most nagyon büszke vagyok rá... gondolom az első távol töltött hosszú 7végén minden ki fog égni! :-)
Úgyan az én -dilettáns- javallatom a CALCUREA! :-)
Azóta sikerült rájönnöm, hogy mi a baj.
Először szép zöld volt, majd utának kezdett rohadni.
Túl lett öntözve és begombásodott...
a www.lawndiseases.com -on, illetve
www.agronomy.psu.edu/Extension/Turf/TurfDis3.html#DAMP
cimeken leírt tünetei vannak egy az egyben.
Most a gombát fogom valahogy megállítani.
Szereztem metalaxyl hatóanyagú permetszert,
a koma nézett a gazdaboltban a feleségemre, mikor mondta, hogy milyen hatóanyag kell és hogy fűre....
Kösz, de asszem a troblémán már túlvagyok! :) Szétszórtam a fűben egy zacsi teltvirágú százszorszépmagot. Mostmár inkább arra adj tippet, hogy mit szórjak szét ahhoz, hogy a tarack kiugráljon a földből és levonuljon a komposztra.
Thor!
Lehet kapni direktebáj kimondottan százszorszépes füvet... igaz, hogy még én is csak egy helyen láttam, de akkor is lehet. :-)
Ott volt és olyan dobozban, mint a sport meg pázsit stb. fűkeverékek, zöld dobozos, kilós! Nem esküszök rá, hogy tök ugyanaz a termékcsalád, bár nekem úgy tünt, és a doboz "borítóján" is egy gyönyörű füves kert volt, nem kevés százszorszép-"mezővel" díszítve! Nagyon tetszett! :-)
Kicsit gondolkodtam is, mert zsebkendőnyi füvemen kb. 8-10 "bokorban" nőttek százszorszépek... eleinte imádtam őket, aztán meg nem tetszett. Az összeset kioperáltuk, odaadtam a húgomnak, aki teleültette vele az erkélyládáját... én meg fűmaggal elkevert földet öntöttem a helyükre, és azóta nem akarok százszorszépet. Ilyen hülye vagyok, hogy a füvemet féltem, meg gyönyörű, harsogó zöld, tiszta, egészséges pázsitot (vagy akár csak gyepet) szeretnék... pedig lehet, hogy valójában nagyon szép lenne százszorszépekkel (is)! ;-)
Azt nem mondtam,de messziről zöld,közben a gyep kényesebb része sárgul,mert aszályban az öntözés mégsem olyan jó,meg a bokroknak is kell a víz,stb.Nálunk nagy a kert,sok a gyerek,kutya,nem kapunk szívbajt,ha a gyepre mennek.A szúrós nálunk az aszat,eleinte volt bogáncs is,bizarr volt,nekem tettszett,de a férjem lenyírózta.
... esetleg még okozhatta a házi kedvenc - daxli, de nem Indaxli is. :))
Érdékes foltosodásokat okozhat, ha a fűnek, gyepnek előkészített talajt nem gondosan válasszuk meg. Gyakran előforduló hiba, hogy némi építési törmelék kerül - akarva, akaratlanul - a gyepnek szánt földréteg alá.
Mint az a 786-os hozzászólásnál is kitűnik, még nem végleges a stádium, de angol pázsit nem lesz belőle. Nem is ez a cél. A malacok szeretik, és ez a fő. :-)
Helyesen: gyep vagy pázsit. Potyoróéknak pázsitjuk van, az tényleg fű. A gyep a gyomos, igénytelenebb, strapabíróbb cucc. Nekem is olyan van, de a tarackot még abban is utálom (ennek ellenére van, mert ő az erősebb). Számomra a szép gyep a virágos lenne, százszorszéppel és hasonlókkal.
Ez így van. A szomszédom elég igénytelen "gyepet" tart, de azt az özönvíz sem írtja ki. Alig locsolja, és ugyan nem "angol gyep", de mivel nyírja rendezett benyomást kelt!
Azt szokta mondani mikor a kerttel kínlódom, hogy olyan növényt kell termelni a mi jól vislel mindent! Na igen, ez a gyom!
Elsőként el kell dönteni, hogy gyepet, vagy füvet akarunk :) Én úgy döntöttem, megelégszem a fűvel, tehát az a lényeg, h valami zöld legyen a kertemben, így feladtam a tarack elleni küzdelmet. Hadd nőjön a fűvel együtt, majd megbirkóznak a terepért. Legfeljebb nem lesz 'angol gyepem' :)
Volt egy eredeti tarackos-füves rész,amit nem piszkáltunk,csak nyírtunk,az aszályban is szépen zöldellt,pedig azt nem locsoltuk,mint a többit.Messziről nem látta senki,hogy mi.
A tarackot és az egynyári perjét egyesével lehet csak kiszedni, ha meghagyod elnyomja a nemesebb fűféléket, és ősszel foltos lesz a kert. A nyírást megszokja, szétterül a földön, és körülötte kipusztul a pázsit.
Különösebb bajom nekem sincs a tarackkal, de írta valaki, hogy előbb húzódik vissza mint a fű, és nagy foltokat hagy. Meg hát nem akarom hagyni h elszaporodjon, és ebből álljon az egész füvem. Tegnap kiszedtem egyesével, kicsit után kell szórni majd fűmaggal, a többit meg, ami még kibújik, meghagyom és majd nyírom.
Nekem van olyan hallomásbeli tapasztalatom, hogy a tarack, ha jól van nyírva, és elég sűrű, ugyan nem pázsitot, de egy jól ellenálló gyepet ad. Ezt nem kell kímélni, bírja a strapát. Felmagzani nem szabad hagyni.
Hát, azért köszönöm, valószínűleg hanyagolom a hengerezést és majd csak nyírom, ha megnőtt. Amúgy meg az összes tarackot fel kéne akasztani és kibelezni - még mindig nőnek a magoncaim között. Van erre valami vegyszer, ami csak a tarackra érvényes?
A frissen vetett fűmagot hallottam hengerezni,de nem attól ágazik el,hanem a nyírástól.És 10cm-est jobb inkább vágni,de először kíméletesen,nehogy kitépje a fűszálakat.Sarlóval,vagy a damillossal,ha nem nagy terület és megoldható.Vagy magasabbra állított nyíróval.
Én csak olyant hallottam, hogy az első vágás után kell végigmenni rajta hengerrel, hogy a feltépett gyökereket visszanyomja. Szvsz az 5 napos fű még nem elég erős a nyírásra sem, meg a rajta való mászkálásra sem.
A hengerlésről hallottam, de nekem a föld tömörítésével hozták összefüggésbe (jobban beindul a gyökere). A fű (ellentétben szinte minden mással) megfelelően nedves környezetben (ne égjen ki) nagyon sokszor nyírható, tehát nem tűnik marhaságnak a korai vágás sem.
Mit tudtok arról a néphitről, hogy az 5 cm-es, újonnan kikelt füvet le kell hengerelni, hogy oldalhajtások képződjenek, majd pár nap múlva jöhet az első nyírás? Ez igaz vajon?
Állítólag nem is baj, hogy nem gyüjti, mert olyan sokszor vág, hogy az táplálja a füvet, nem kell összeszedni.Lehet benne valami, mert kint Indiában a szállodában minden nap vágták a füvet a tehenes figaroval (emlékeztek még rá? motor nélküli, ha tolod azzal forgatod a kést), és soha nem szedték össze, de olyan fű volt, hogy csak na
Akkor már vennék inkább - a 600 nm-es kertembe, hihi - amolyan ráülős traktorkát, ami a havat is eltakarítja, meg mindenféléket csinál. Aztán csak tökéletesíteni kéne, hogy töltse fel magát energiával, azaz "egyen", ha éhes. Sőt, hogy éjszaka is járjon-keljen akkor is, ha nem üldögélek a hátán :-)))
Van egy komoly szépséghibája annak a micsodának, amit közzétettetek: nem gyűjti össze a füvet. Nahát, most már nem kő olyan!
Ne fogd vissza magad!
Nekem volt olyan, hogy 5 naponta kellett vágni, mert olyan volt az időjárás.
Láttam olyan husqvarna fűnyírót, ami éjjel nappal folyamatosan vágja a füvet.
Akkus, ha kimerül odamegy a töltőhöz, feltölti magát, aztán uzsgyi tovább.A fű határán le kell teríteni egy szál drótot, az megy a töltőbe, onnan tudja a kis aranyos, hol a határ, nehogy legyalulja az asszony kedvenc porcsinját :-)
itt megnézheted Szal szerintem ha 8-10cm, már mehet is a tili-toli
Képzeljétek mit szereztem!
Substral fedőnév alatt az Obiban lehet mostanában kapni egy locsolószerkenytyűt, amivel egy füst alatt a tápoldatozást is megoldhatod.Tartály leteker, granulátum bele, rá víz színültig, tető fel, jöhet a locsolás.Folyamatosan utánaadagolja a vizet, és a feloldott granulátumos vizet hozzákeveri a locsolóvizhez.
Azonkívül elég jó szórásképe is van.
2200pénz.Persze mehet folyékony táppal is!
Hétvégén kipróbáltam a füvön ammóniumnitráttal.
Szerintem nagyon beválik!
Az új fű első nyírásán túl vagyok.
Ha tegyem fel rendszeresen locsolok és szívesen tologatom az újdonság erejével ható, frissen beszerzett játékszeremet (fűnyíró), meg időm is van, akkor akár hetente is mehet a fazonigazítás vagy fogjam vissza magam?
Mit gondoltok?
Így már látom.... :-)))) Hát, az enyémnek még kell kis idő, amíg ilyen lesz, viszont folyamatban van, igaz, hogy eddig milliókat locsoltam el, de ahol már kinőtt hosszabbra és sűrű is, ott ilyen. Még egyszer köszi Neked :-))))
Szia, wilard! A 7végén már füvet fogok nyírni!!!! Igaz, kicsit foltos itt-ott, de helyenként már nagyon sűrű, hosszű és smaragdzöld színű gyönyörűség! Én hálás vagyok Neked, ne bánj semmit! A képet azonban nem látom :-(((
Tamáska, itt, a topikon már másnak is volt jó 5lete, nem véletlenül hozták ezt a jogszabályt, hisz így elkülöníthető a használat, ez volt a törvényalkotó szándéka. Nyilván ilyenkor nincs locsolási kedvezmény. Azellen semmi kifogásom, hogy kifizessem a csat.díjat arra, amit használom (és nem fogom a sáros csövet vonszolni a lakásban, az is biztos). De amire nem használom..... Ettől lenne kevesebb a bevételük? Azaz attól (magyarán), hogy ezentúl nem fejik meg azokat jogtalanul, akiket odáig igen???? Na, régen rossz, ha így van. Hogy emiatt kell másoknak több csat. díjat fizetni, mert a nem igénybevett szolgáltatásokat nem számlázhatják ki? Megáll az eszem....
Végre, közel az Unióhoz, 2003-ban, el kéne gondolkodni, hogy mit is jelent a szolgáltatás szó, illetve, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás arányossága. Ez egy civiljogi viszony (legalábbis én eddig azt hittem), s nem kompenzáció kiskeresetűek számára /pardon/. Azaz abból a díjból, amit a nem fogyasztás miatt jogszerűtlenül kiszámláznak, nehogy másokkal szemben gyakoroljunk szociális szempontokat. Ha kiesik a bevétel, az nagyon helyes, mert az eddig sem volt valódi bevétel. Én is fizethetek akkor többet arra a fogyasztásra, amit csatornával használok (fürdőszoba, WC, konyha, stb.). De a helyzet akkor is tiszta lesz, áttekinthető és egyenjogúságon alapuló.
Nem önkormányzati kérdés a dolog, a jogszabály szerint bizonyos dolgok nem mérlegelhetőek. Nem a tulajdonos dönt - ez szolgáltatás!
Sziasztok!
Valami istenharagja lilaszínű, a zsírospajorra, illetve a tyúkhúrra emlékeztető gyom ütötte fel a fejét az udvaromban. Tavaly már volt pár tíz tő, de most lila tőle az egész udvar. Éppen most, mikor elkedtem füvesíteni.
Vásároltam (jó drágán) valami, a kétszíkű növények fű közül való kiírtásásra kitalált szert, de nem tűnik hatásosnak ellene.
Aggódom, mit tegyek?
Ezt a képet, főleg kigyoszisz-nek linkeltem be. Kicsit furdal a lelkem amiatt, hogy nem volt igazán sikeres a fű telepítése, hiszen én javasoltam Neki a presto magot.
Ezt gyapálja 2 nagytestű qtya, meg mi:)
Tehát, fel a fejjel kedves kigyoszisz.
Tartok tőle, hogy az ÉTV KFT-ből csak peres eljárással tudod kisajtolni, hogy a locsolásra használt vízre ne számoljanak csatornadíjat. A víz és csatornadíjat amúgy az önkormányzat állapítja meg, és hozhat akár olyan döntést is, hogy a csatornára rá nem kötött mellékmérőről fogyasztott vízre ne számoljanak csatornadíjat. Diósdon már többször fölmerült ennek a gondolata. Az ellenérv mindig az, hogy a szolgáltatás árát a fajlagos költség határozza meg, ha tehát Te holnaptól nem fizetsz csatornadíjat arra, amire eddig fizettél, akkor emelkedni fog a csatornadíj, és ezt azok fogják elsősorban megfizetni, akik nem locsolnak. Ez igaz is. Ám jogos igénye mindenkinek, hogy csak olyan szolgáltatásért fizessen, amit valóban igénybe vesz. Előbb utóbb meg kell oldani ezt minden vízszolgáltatónál. Amúgy a diósdi képviselőtestületnek IS tele van a hócipője az ÉTV-vel. Ez amolyan közös ló.
Szóval az utóbbi pár napban "behavazódtam" és ebből kifolyólag csak olvasgattalak benneteket.
Érdekes dolog, ahogy nálunk - és ez megint jellegeztes magyar dolog - a nagy lakossági szolgáltatók végzik a dolgaikat. Ez az almérős hercehurca már megint megmosolyogtatóan bosszantó. Mint általában minden monopol helyzetben levő szolgáltató, annak érdekében, hogy még az utolsó fillérek is becsörgedezzenek a kasszájába - ami amúgy sem veszteséges -, nem általlik tolvajnak nézni az összes fogyasztóját. Pedig csak józan ésszel kellene gondolkoznia. Ha támogatja a csatornadíj nélküli locsolást - azzal, hogy a felszerelt mellékvízmérőre nem számol csatorna díjat, amennyiben a vételi hely valóban nem rendelkezik csatorna elvezetéssel - akár még több bevételre is szert tehet, azon egyszerű okból, hogy a kerti locsolás költsége alacsonyabbá válna. Talán számolnia és gondolkodnia kellene néhány vízművesnek.
De még a régiónkénti kezelése is változó. Nálunk példáúl kijöttek, megnézték a helyszínt, feltették az általam vásárolt mérőt, leblombálták majd jónapot kívántak és elmentek. Nem csináltak ügyet belőle, mivel gondolták (?), vagy eszükbe sem jutott, hogy lennék olyan hülye, hogy majd a slaggal öblítem le a WC-t, estleg fürdök meg vele este. Az ilyen extrém ötletekkor szokot bennem megfogalmazódni, hogy esetleg mindenki magából, saját szokásaiból indul ki, azokból meríti gondolatait.
Azért sok sikert és kevesebb bosszankodást kívánok a vizesekkel küszködőknek. Szurkolok nektek, hogy végül győzzön az igazatok, és olcsóbban, ha nem is ingyen ;) tudjatok locsolni.
Zseni vagy!!! Köszi :-)))) Előbb meg kell tudnom, mi a helyzet a Főv-ban (mert a főmérnök aszonta, hogy azért nem, mert ők sem), sajnos, az ismeretségem már megszűnt a Főv. Vízműveknél. És akkor aztán.... Te is ott kezdd, a Vízműveknél, mert ugye, a csat. díj azután megy. De hogy a Főv. Vízművek és az FCSM Rt. nyereségesek, az biztos, tiszta hülyeség az egész.
Közben letöltöttem a rendeletet a minisztérium honlapjáról.
A 24.§ is érdekes:
(1) bek.:A szennyvízelvezetési helyről a szennyvízelvezető műbe kerülő szennyvíz mennyisége méréssel, mérés hiányában pedig az adott helyen fogyasztott (számlázott) vízmennyiség alapulvételével állapítható meg.
de a (4) bek szerint:
Nem vehető figyelembe a szennyvíz mennyiségének meghatározásánál:
(d)a külön jogszabály felhatalmazása alapján kihirdetett jogszabályok szerint az év meghatározott időszakában locsolási célú felhasználásra figyelembe vett ivóvízmennyiség, amely nem lehet kevesebb mint az adott időszakhoz tartozó vízhasználat 10%-a.
Már csak a mellékmérővel igazolni kell a locsolást, és (szerintem) be is kerítettük az ellenséget!
Egyébként pesten most valahol 350Ft/m3 körül van a díj és majdnem fele-fele a megosztás a két tétel között
600 nm-es kertem van, viszont szeles helyen és elég napos. A föld pedig nem tartja meg a vizet, azaz amolyan "homokos vályog", vagy hogy is hívják. Tehát locsolni kő.
A mellékmérőnek nincs értelme, ha a szolgáltató nem járul hozzá, hogy külön bontsák a dolgokat, azaz hogy arra, a mellékmérővel szerelt részre ne fizess csat. díjat. Akkor tök fölösleges beruházás.
A csatornadíjat MINDIG és mindenütt a vízszámla alapján számolják. Főszabályként annyi a csatornadíj, mint amennyi vízhasználatot mutat a vízóra. Nálunk (Érden) így van. Ha normális a szolgáltató (pl. Szentendre), ott a mellékmérős használatra csak vízdíjas szerződést kötnek, csat. díjat nem számítanak fel. A fővárosban általában szintén a vízdíj a csatornadíj alapja, de nyáron az utóbbiból adnak kedvezményt, feltételezve a locsolást. Ott is utána kéne járni, hogy mi a helyzet, ha mellékmérőt rak fel az ember.
Ez az egész mellékmérős dolog elég új és mivel nem írja elő a jogszabály, hogy ilyenkor a számlázással mi a szolgáltató kötelezettsége, mint látod, képesek vele vissza is élni. Meg gyanusítgatni... Hát, ez fáj a legjobban.
Ez a 10 rongy nagyon durva! :-/
Mondjuk a 35 m3 sem kevés. Mekkora kerted van? :-)
Figyi, pénzügyileg hogy néz ki (sajna nem tudom) a vízdíj és a csatornázási díj aránya?!
Magyarán: mivel nagyobb kertbe költözünk hamarosan (valószínűleg), ahol többet fogok locsolni, megérné-e egy ilyen külső vízcsapra szerelt óra?
A jogszabály száma: 38/1995. (IV.5.) Korm. sz. rendelet 18.§-a, ez utóbbi nemrég (kb. másfél éve) módosult. Eszerint kötelező felszerelni a mellékmérőt, ha kéred, de nem kötelező megosztani a szolgáltatást (magyarul: nem jelenti azt, hogy arra feltétlenül nem kell csat. díjat fizetni). Csak életszerűtlen, nemde, hogy a kerti csapos mellékmérőre, ha a kerti csap nincs összekötve a csatornával, vajon miért kellene olyan szolgáltatást fizetni (a hangsúly a szolgáltatás szón van), amit nem veszel igénybe.... Emiatt több szolgáltató - pl. Szentendrén - ilyen szerződést kötött a mellékmérőre, azaz, ha a kerti csap nem volt bekötve a csatornába, akkor e mellékmérős szolgáltatásra nem számítanak fel csat. díjat. Ahogy az már normális is...
A szolgáltatók ezt nem ajánlják maguktól. Te próbálkozz a Vízműveknél!!! Kíváncsi vagyok, mi lesz.
Ugyanis a kötelezettség nem áll fenn a jogszabályban a szolgáltatás kötelező megosztására (azaz a csat.díj elhagyására), ezért ilyen gonoszak némelyek, mint Érden is. Egyébként Érden most emelték a víz- és a csat. díjat és 424 Ft lett egy köbméter!!!! Kb. 25 köbméter havi kilocsolásával számold ki, mennyit fizetek olyan szolgáltatás után, amit nem kapok meg!!!
Ráadásul ilyen piszok módon beszélnek az emberrel! Most már el vagyok szánva, hogy ha kell, akár pereskedni is fogok, állapítsa csak meg a bíróság, jogos-e olyasmit számlázni, amire nincs fogyasztás. Azt pedig, hogy csalok-e vagy sem (egyébként ez úgy ért, mint egy becsületsértés), nekik kéne bizonyítaniuk, én állok elébe!!! merthogy nem szokásom ám csalni!
Elnézést, hogy csak úgy belepofázok, de megtudhatnék egy kicsit többet erről a jogszabályról valamit? Pl. a számát?
Merthogy talán utánanéznék, nálunk XVI.-ban mi a helyzet, hasonlóan járnak-e el, mint veled.
Havonta kábé 20m3 amit "megiszunk", a többi 70 a locsolásra megy.A csatornadíjkülönbözet kábé 12ezer volna, szóval elég hamar megtérülne egy mellékmérő...
Persze értem én, hogy ez csak nekem érdekem, a csatornásoknak nem, de hátha ki lehetne verekedni itt...
Kedves Indaxli! Ne tudd meg, mi történt velem. Utánanéztem annak, amit írtál: tényleg van jogszabály arra, hogy mellékmérőt lehet (sőt, kell, ha a fogyasztó kéri) szereltetni a kerti csapra és ezáltal a szolgáltatást meg lehet osztani. Az érdi vízművek főmérnöke közölte velem: ez csalásra adna alkalmat, pl. a slagot bevezetném a házba és abból tölteném meg a fürdőkádat, sőt, azzal használnám a WC-t, ezáltal felszereli, ha akarom, a mellékmérőt a kerti csapra, mégis kellene ugyanúgy csat.díjat fizetnem, mert ismeri ő ám az ilyen csalókat!!!
Azt hittem, rosszul hallok :-(((
Ráadásul az ablak kb. 2 méter magasan van, a kerti csap kint, - elképzeltem magam, ahogy a lakáson (a nappalin keresztül) a sáros cső végigmegy, előbb kint a falon, aztán bent a parkettán, csakhogy csalhassak 5-10 köbméter csatornadíjat, s ezzel jól érezhessem magam!!!
Teljesen magam alatt vagyok!!!
De azt még mérlegelned kéne, hogy az ún. zöldbeton (vagy gyephézagos beton, azt hiszem, ez a hivatalos neve), bármennyire szép és klassz színű - szerintem szánd rá azt a kis különbséget, mert a szürke, az randa - , nem jól járható. Nyomja a lábat. Tudom, mert nálunk is volt (most útszegély lett belőle, szétvágva, arra is jó), most ippeg szintén bevonatos beton járólap lett lerakva (ritkásan, olyan ugri-bugri távolságban), mert a hézagos betonba besüpped a láb, feljön a sár, stb. A beton járólapok is kaphatóak mindenféle színben, illetve mintában, kevesebb is kell, és az áruk kb. 800 Ft/db. Ezt ajánlanám inkább Neked.
Ez alá is kell sóder, persze.
A fűbetonnak kb. 500 Ft darabja, tényleg bármerre kapható (az osztrák a legjobb minőségű állítólag). Az OBI-ban van legalább 3-4-féle mintázatban és fajtánként többféle színben is, nyilván kicsit drágábban (van pl. olyan, ami mintha murvával lenne szórva, azaz mosottkavicsos, van vöröses színű, ami a térkövek színére hasonlít, stb.). Kicsi sódert szerintem a sóder-homok-stb. kitermelő telepeken, pl. a Duna-parton lehet kapni, zsákban is, bár annak a zsáknak a megemelése nem nőnek való. Ha van zsákotok, meg is töltik. Ilyen telepek vannak szép számmal mindenütt a Duna mentén.
Majdnem minden település környékén található "betongyár". Ott még olcsóbb ez a fűbeton. De most már biztosan írhatom: írd be a Google-a: kertépítés. Elvisz egy csomó helyre, ahol ilyesmivel foglalkoznak.
Köszike! :-*
Meg fogom nézni (bár sejtelmem sincs, hogy a környékünkön hol van Tüzép, de majd megnézem a muflonkönyvben)! Egy-két ezer forintot megér a dolog, csak ugyi attól ijedtem meg, hogy sódert kis mennyiségben talán sehol sem lehet kapni. Örülök, hogy igen! :-)
Fűbetont+(kétszer szitált) sódert TÜZÉPeken lehet kapni olcsón, a barkácsáruházak kicsit drágábbak. Mlékeim szerint a lyukaskő darabja 120-200 Ft körül volt, igaz ennek pár éve már.
Csináltam még képeket, csak nem tudom felrakni a kep.tar-ra. Nagy barkácsáruházakban kapható a fűbeton, szerintem finom sóder is. És vannak kertépítő üzletek is! Fűbetont a készítőknél is vehetsz, javaslom a Google keresőjét a megtalálásukra! Tamás
Én úgy tudom, hogy IGAZ!
Másrészt az egészséges magból kikelt, rendszeresen locsolt, később rendszeresen nyírt fű fiatalon még olyan egészséges, hogy az első évben talán nincs is szüksége semmiféle műtrágyára vagy hasonlókra! :-)
(forrás: a füves könyvem... hadd ne tudjam fejből a címét, valami "Fűápolás, gyepgondozás" vagy ilyesmi.)
Jó ötlet (és persze magamtól nem tudtam volna, mert ilyenekben elég béna vagyok).
De honnan vegyek kevés és finom sódert? (mármint a fűbeton alá)
Ja, és egyébként mennyibe kerül ezeknek darabja? (Merthogy költözés után küszöbrágás lesz egy ideig... 10 millát veszünk fel bankkölcsönként!) :-O
A köv. kérdésem lenne. Igaz az, hogy az egy évesnél fiatalabb füvet nem szabad mütrágyázni (fű műtrágya), mert kiég a fű tőle?
A válaszokat előre is kösz...
Az csak egyszerű fűbeton! Csak arra vigyázz, hogy ha kijelölöd és kiásod a helyét, tegyél alá pár centi finom sódert, az meggátolja, hogy megsüllyedjen!
Potyoróék!
Nem horror, csupán néhány tipp a "Hogyan nyírjuk ki szomszédunk idegeit" c. továbbképző anyagból. :-)
Más: szívesen lennék én is tengeri malac a füveteken, gyönyörű!!! Viszont épp azt hagytátok le a képről, ami perpill legjobban érdekel, az a kis köves minta a gyep közepében. Ha költözünk, akkor hamarosan egy aligvetett, aligfüvesített, viszont tavaly felásott és felfrissített földű kert tulajdonosa leszek, úgyhogy a füvesítésben szerzett tapasznyalataimat és előmenetelemet jól fogom tudom hasznosítani az új helyen... ámde! Ahogy most elnéztem a képeiteket, arra gondoltam, milyen pofás lenne valamilyen -nem giccses, de jópofa és mindenképpen praktikus- mintát beletenni kőből. Körülötte meg nőhet a gyep. S akkor nem is tapicskolnám úgy össze! Hm?! Megoldható egy fotó a kőmintáról??????? :-*
Taramiram!
Ki kell, hogy ábrándítsalak! Amikor azt mondtam, hogy mostanság egész nap ebben gyönyörködök, akkor azt szó szerint gondoltam. Tehát az a csodaszép magnólia igazából a munkahelyi ablakom alatt van... sajnos! (sóhaj) :-)))
Ez a tengerimalacaink futtatója. Ma adtam neki pétisót, utána jól meglocsoltam. Beszélgettem is vele, talán meghálálja! [A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Ákos, ne tégy már tönkre!
Azt egyetlen szóval sem mondtad, hogy a szomszédodban is egy méter magas a gaz! :-))))
Mert ha kiemelten gányadék az egész, akkor esetleg lehet valamit kavarni az önkormányzatnál. Ha "csak" elhanyagolt, ronda, esetleg pongyolapitypangos mező, az ellen SEMMIT nem tehetsz jogilag. Esetleg tényleg ököljog... kutya-macska megmérgezése... sósavas locsolás a szomszédba... :-)
Taramiram & Indaxli!
Köszönöm, sokat dolgoztam vele! :-)
Igen, most már megnyugodtam... hacsak az nem nyugtalanít, hogy nagy bizonytalanul fél lábbal belemásztunk egy lakáscserébe, úgyhogy könnyen előfordulhat, hogy hamarosan (mondjuk jövő tavasszal) kezdhetem az egészet előlről egy új helyen! :-|
Lehet-e most gyeptéglát telepíteni? Vagy már nagyon meleg van hozzá? Csak egy pici előkertünk van, már többször próbálkoztunk a füvesítésével, de nagyon meszes, kavicsos a talaj, arra gondoltunk hátha a gyeptégla/gyepszőnyeg megmaradna. Mire kell a telepítésnél odafigyelni?