A derítőszer csomagolásán írja a mustba és a borba ajánlott mennyiséget is.
Kellemes meleg vizbe keverd ki ügyesen, azután pet palack és 15-20percenkent rázd össze. Érzed majd hogy változik az állaga. Frankón lehuzza 2-3nap alatt. Ilyen hidegben nem indul meg ha rendesen lekezelted előtte.
Az én anyagommal vigyázz!!!! Sokkal több az energia benne mint a felétek megtermett szőlőkben. Itt nálunk a nap is másként süt - az emberek is barnábbak! Fajta tiszta tábláról kaptad ahol szűken volt csak 100mázsa a termés. Biztos jó lesz, szerintem.
Rövid de tartalmas pályafutásom során még csak bogyózott-zúzott szőlőcefrével találkoztam ahol a bogyók megroppantva láthatók. A cefreszivattyú aprítja is.
Ha van megfelelő prés hozzá, gondolom a lékihozatal jobb mint amit egyszerű halandó tud csinálni. De nincs olyan présem ;-)
Van bentonitom amennyiben szükségeltetne, de mennyit használjak? 20 gr/hl vagy 40 gr/hl vagy ... Azt is be kéne duzzasztani
Ként és antioxidánst tettem a cefrébe meg ment a hűtés is...
Majd holnap délután meglátjuk.
De, hogy biztos dolgot is mondjak, beindult a CS rozé illetve a maradék cefréje is erjed (majd kiderül mi lesz belőle)
Én a kedd esti gépi szedésből szerda reggel vödröztem levet, bogyót vegyesen. Szerda délután szivattyúztam át a tartályba, ahol ülepszik. Szabadban van, nincs pincében. Ma este szívtunk le belőle, gyümölcslé alap lesz. Holnap vagy hétfőn fejtem le, addigra megkapom a laborvizsgálat eredményét és ha valami "segítség" kell bele, akkor annak megfelelően azt megkapja+ élesztő.
Megérkezett az bogyózott-zúzott olaszrizling cefre és majdnem elájultam... mint a moslék... cefreszivattyúval töltötték meg a szállító hordókat.
Hát a léelválasztással igencsak szívtam - cefreszűrő + szűrőkosár, mert csak kosaras présem van és nem volt nálam párnahuzat - de olyan sűrű, zagyszerű a "szűrlet", hogy nem tudom leülepszik-e 24 óra alatt. (logikusnak tűnik, a nehezebb gyümölcshúsra hat a gravitáció)
Kapott az elválasztott must egy kis pektin bontót, ami segít az ülepedésben (többek között) de mi van ha nem...
Használtatok már ülepítésre derítőszert? És ha igen mennyit?
A hőmérséklet olyan 13°C körül van (16,7°C-ról lett lehűtve)
A beteg szemeket szedd ki, vagy a komplett fürtöket dobd el. Beteg termést nem jó áztatni. Ha mégis áztatod, akkor azt ne kénezd, hanem majd a mustot, 5%-os törzsoldattal úgy rémlik 2dl/hl kell, de olvasd el az használatit. Egy éjszaka ülepíted, leszeded utána az aljáról, és azt fogod majd erjeszteni.
Hirtelen felindulásból vettem egy 300 négyszögöles szőlőt, pincével. A szőlők nagy része csemege, ezt megettük, elajándékoztam stb. Viszont még fenn vannak a kék szőlők, ezeket holnap leszedem és megpróbálok bort csinálni belőle. Rozé a cél. Szerintem 60-70 l lesz maximum.
Úszófedeles műanyag tartályt örököltem az előző tulajtól. A tervek szerint leszedem, ledarálom, 4-5 órát áztatom a zúzalékon, majd kézzel kinyomom a nagyját, leszűröm, és megy bele a tartályba. Sok mindenben világtalan vagyok, de legelőbb a kénezésben. Van benne 5-10% nem túl egészséges szem. Tegyem a borként egyből hozzá a musthoz? Ha tettem hozzá, akkor mikor adjak hozzá fajélesztőt? Vagy első fejtés után kell kicsit kénzeni?
Nekem csak pár tőke szőlőm van. A mi csapatunk csak 3fős és én+ reggelente 1fő, 15-20perc, aki a szervizelést csinálja.
Nálam a humánerőforrás gazdálkodás más alapokon nyugszik. Több évtizedes tapasztalattal bíró helyi sommelierekkel közösen kérjük reggelente az Úr segítségét a jó termés kapcsán, amit szükség szerint napközben is megismetlünk, ha szükséges járványügyi fohásszal megtoldva.
Én pörgetéshez csináltam körömpörköltet, de annyit kellett egyek belöle, hogy egy életre elment a kedvem az evésétöl.
Most meg azon izgulok itt bent a szobában, hogy nehogy valami kehe legyen az újboromnak, mivel a covid miatt nem érzem rendesen a szagokat. Kész szerencse, hogy szüret után jött ki rajtam (valószínü a szüreten kaptam el, voltunk min. 26-an közte orvosok gyógyszertári ügynökök, iskolások, budapestiek, nagyvárosiak, falusiak etc.), különben nem is tudom, mi lett volna...
Ezt egy magam fajta falusi gyerek évekkel ezelőtt egyszerű analóg technikai eszközzel oldotta meg. Colos deszka 120as szöggel. Brutális, de az 50es MTZ se szereti ha beleragad.
A helyi ismerősök sem tudják elképzelni ki az sz@rházi aki ilyet mer csinálni (bár biztos nem egyedül van)! Soha nem volt jellemző arra a környékre de valószínűleg ez fog történni az előttünk álló években (még a pincére is weirtheim zár kell). A gazdák mindig biztattak bennünket, hogy különböző gyümölcsök érésekor szedjünk csak nyugodtan de persze ez számunkra "osztályidegen" volt...
Mivel addikcióm van a szőlőműveléssel (nálam így jön ki a kapuzárási pánik) és úgy néz ki a négylábúak illetve a szárnyasok ellen is megtaláltam a munkaigényes megoldást 2 év alatt, még van csekély bizodalmam abban, hogy a költséghatékony megoldást is megtalálom a következő 3/4 évben a kétlábú kártevők ellen. Addig meg csinálom amit elterveztem.
Felkészültem Generosa, Zweigelt feldolgozására és most lesz Olaszrizling és lehet Cabernet Sauvignon amelyeket nem ismerek...
Objektíven nézve, nálad nem biztositottak a termelés feltételei.
Az én ötletem 120ft/liter vagy kg:
Ha minden igaz, mi hétfő délután kezdjük végre az igazi szüretet. (Cabernet Sauvignon)
Az első táblám a legkevésbé terhelt. Ha szeretnél belőle, szedhetsz kézzel róla, vagy vödrözhetünk bogyót/levet a kombánjból. Autóval/futóval könnyen megközelíthető.
Mutatóban, hétfő estig van még kb 15-20mazsa Zalagyöngyém is, de azután abból egy éjszaka alatt, keddre új fajtát "nemesítünk".