Keresés

Részletes keresés

sur5al Creative Commons License 2017.07.17 0 0 1104

Rendeltem fát június közepén. Főképp kétféle tölgy. Majd` 26 mázsa, 4 rakott m3. Állítólag tél óta szárad. Szálban. Pár hete vágták össze és hasították egy ipari géppel.

2 hete volt csak időm elrakni, a vastagabbakat azért még tovább akartam hasítani. Ne maradjon 10cm húrméretnél vastagabb. Gondoltam a vékonyabb, de körbe kérges fákra is. Azok ha vékonyabbak is, nem száradnak jól a kéreg miatt.

Ebből:

ezzel: lett ez: jobbára elég nedves:. Meglátjuk mennyit szárad 4 hónap alatt. 20% alá kellene mennie.

tgwh8 Creative Commons License 2017.07.15 0 0 1103

Üdv.

Tüzeltem 3-4 éves ágfával, kinyitottam a kazán ajtaját, hát a végeken láthatóan jött ki a víz... soha többet ágfát.

Előzmény: araucana (1099)
Törölt nick Creative Commons License 2017.06.22 0 0 1102

https://www.nadland.hu/arnyekolo-halo-lighttex90-1x10m-zold-80.html

Normál fatárolóban a fenti hálóval + dróthálóval láttam tároló-szárító kialakítást, négy évszakos, bevált.

Az egyik oldal nyitott, onnét lehet tölteni, üríteni.

Előzmény: araucana (1101)
araucana Creative Commons License 2017.06.22 0 0 1101

Sziasztok!

Kiszárad a faapríték, ha szőtt takarmányos zsákban tárolom?

a tömeg az tömeg Creative Commons License 2017.06.14 0 0 1100

Csont száraz volt !

A boszorkányokat is azzal égették !!

Előzmény: araucana (1099)
araucana Creative Commons License 2017.06.07 0 0 1099

Érdekes, napok óta ezen rágódok,  most hogy leírtam, rögtön látom, mekkora marhaság. Hiszen eleink gyakorlatilag csak rőzsével tüzeltek a kemencékben. Kérdés persze, hogy az mennyire volt vajon száraz?

Előzmény: araucana (1098)
araucana Creative Commons License 2017.06.07 0 0 1098

A segítségeteket szeretném kérni. Olvastam valahol ezen a fórumon, hogy a tüzifa jószerivel csak a bütüjén keresztül szárad. Ez most a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha fogok egy méter hosszú, mondjuk 2 cm átmérőjű vesszőt, az a büdös életben nem lesz légszáraz állapotú?

eekeili Creative Commons License 2017.02.28 0 0 1097

Műszárítóban, nagyon drágán !

Minox Creative Commons License 2017.02.09 0 0 1096

"Na és akkor egy kis gyakorlati tapasztalat fűzzel meg nyárral. Tavaly februári vágás. Március, április, májusban lett felhasogatva. A csapadékos nyarat ömlesztve egy kupacban az udvaron töltötte, földön. Szeptember elején, egy kéthetes kánikula után lett szintén ömlesztve beszórva egy fedett, szellős helyre. Egész télen ezzel tüzeltek, októberben 16-18 vizet mutatott a mérő. Az eredmény normál mennyiségű fafogyás, tiszta kandalló és kémény. "

Ugyanez a vágás! A fa nem lett sem kuglizva, sem hasogatva, egész évben így állt. Kérgében, kétméterben. Szeptemberben összevágták. Az egy dolog, hogy decemberig elment 10 cbm, de fel kellett menni a tetőre és az új, kerámiabéléses kéményből kiverni vasrúddal a belefagyott kátrányt. 

Az előzőleg említett helyszínen most tartanak 7 cbm elhasznált mennyiségnél.  

Előzmény: Minox (1095)
Minox Creative Commons License 2017.02.03 0 0 1095

Bocs, de pontatlan voltam. Nagyobb hasábokra gondoltam, amik már hasítva voltak. Ezek elég jól kiszáradtak és tovább hasítani már sokkal könnyebb volt. Erre gondoltam.

Na és akkor egy kis gyakorlati tapasztalat fűzzel meg nyárral. Tavaly februári vágás. Március, április, májusban lett felhasogatva. A csapadékos nyarat ömlesztve egy kupacban az udvaron töltötte, földön. Szeptember elején, egy kéthetes kánikula után lett szintén ömlesztve beszórva egy fedett, szellős helyre. Egész télen ezzel tüzeltek, októberben 16-18 vizet mutatott a mérő. Az eredmény normál mennyiségű fafogyás, tiszta kandalló és kémény.  

Én ugyanebből a vágásból májusban vágtam össze a fát és raktam rögtön egy fedett, szellős helyre. Elvileg ezzel tüzelünk majd tavasszal, kíváncsi vagyok mit szól hozzá a kazán, meg a kémény. Talán nagy baj nem lehet a fentiek alapján. 

Előzmény: sur5al (1093)
tgwh8 Creative Commons License 2017.02.01 0 0 1094

Tudja a franc, vizesen biztos szar, szárazon meg nem akar hasadni :D

Előzmény: sur5al (1093)
sur5al Creative Commons License 2017.02.01 0 0 1093

A fenyőt? Biztosan. Sok fánál jobb nyersen, de a fenyő biztosan szárazon jobb, csak azért szeretnénk előbb elhasítani, hogy hamarabb száradjon.:D

Előzmény: Minox (1092)
Minox Creative Commons License 2017.01.31 0 0 1092

"Égetéskor nem szabad tőle sajnálni a levegőt!"

NA ezzel nem lesz gond! :) Anyám szereti küldeni a kandallót rendesen. :) 
Egyébként azt tapasztaltam, szárazon könnyebb hasogatni. 

Előzmény: sur5al (1091)
sur5al Creative Commons License 2017.01.31 0 0 1091

Szerintem a gyanta nem szárad "ki" belőle, csak egyszerűen megszárad (benne).:D Amúgy igen, inkább porzik, nem ragad, sárgás, kemény mint a borostyán, de a tűzön ugyanúgy elkezd folyni és rendesen lángol is. Égetéskor nem szabad tőle sajnálni a levegőt!

Előzmény: Minox (1090)
Minox Creative Commons License 2017.01.31 0 0 1090

Köszi szépen! Ennyi idő alatt úgy kiszárad belőle a gyanta neked is, hogy ha meghasítod csak elvétve látni benne? 

Előzmény: sur5al (1089)
sur5al Creative Commons License 2017.01.28 0 0 1089

Legalább egy tavasz-ősz szezont. Csak onnan számít, amikor már fel van hasogatva. Kugliban, szálban nagyon lassul a száradás. Amivel most tüzelek, az már majdnem 2 éves vágás/hasítás. 2015. áprilisi. Ég, mint a zsír! Ha bizonytalan vagy, a műszer megmondja. Nálam csak bőven 20% alatti kerülhet a kandalló közelébe.:D

Előzmény: Minox (1088)
Minox Creative Commons License 2017.01.27 0 0 1088

Szia! Hasogatás után a fűz kint volt az udvaron majdnem egész nyáron egy halomban. Egyhetes kánikula után rakodtam be ide. Mikor az ősszel megvettem a nedvességmérőt, és hasítottam belőle, már csak 17-es vizet mutatott, ha jól emlékszem. Nem nagy mennyiség volt, eltüzeltem. Nem füstölt, nem izzadt a kazánban, küldte fel a hőfokot, ahogy kell. Szerintem rendben volt. Ami a kupac alján volt, tehát közvetlen érintkezett a talajjal, azt külön pakoltam és nem tüzeltem el. 

Akartam kérdezni tőled egyébként. Azt mondtad, hogy fenyővel tüzelsz. Mennyi ideig szárítod? Van 4-5 cbm kugliban, most akarom majd hasogatni. Tavaly tavasszal lett kivágva, azóta a szabadba van, betonon. Következő szezonban a tapasztalataid alapján tüzelhető lesz? Vegyesben menne akác, tölgy, nyár, fűz és ez a fenyő. Előbbiek csontszárazak. Kandallóba megy. 

Előzmény: sur5al (1087)
sur5al Creative Commons License 2017.01.27 0 0 1087

Egyből bentre pakolod a vizes fát? Veszélyes. Szellőztess jól!

Előzmény: Minox (1085)
Minox Creative Commons License 2017.01.24 0 0 1086

Bocs, elfelejtettem beilleszteni a képet. Íme. Nem látszik, de már az első két sor mögött is ott van a deszka, természetesen. 

Minox Creative Commons License 2017.01.24 -1 0 1085

"Majd lefotózom, hogy a fal mellett most hogyan oldottam meg, hogy ne kelljen a kötésbe rakással szarakodni. "

Bocs, de nem volt időm fórumozni, favágás van porondon non-stop. Kaptam akácra gyérítési engedélyt, meg jött be nyár és fűz is, így most ezzel töltöm minden szabadidőm. Lehetőség szerint azonnal kuglizom és hasogatom, meg beszórom egy ideiglenes fedett helyre, ahol még a nap is süti. :) De az ígért képet küldöm. 

Felül a gerendába kér erős csavarral belefúrtam a deszkát, alul meg kivágtam dekopírral és egyszerűen a raklapba csúsztattam. Így ezzel a módszerrel eltartom a fát 15 cm-re a faltól és nem kell minden berakodásnál a kötéssel szórakozni, hanem csak pakolni kell. Ezen az épületen van két kis ablakom meg két nagy ajtóm, így jól tud szellőzni, amit a tavaly tavasszal elhasított és ide bepakolt fűz gyors kiszáradása is bizonyított.

Majd jön az udvarról a Móricka rajz is. Addig is kellemes fatüzelést mindenkinek, nálunk januárban még nem volt 02 C fok felett a hőmérő!

Előzmény: tgwh8 (1066)
tgwh8 Creative Commons License 2017.01.16 0 0 1084

Nincs mit, szívesen gondolkodom ilyeneken, meg ugye más olyant is meg fog látni, amit TE vagy én észre sem veszünk :D

Nyest. Már a macskákkal is gond van, kijárnak vadászni, és hát nem igazán tudják melyik faj a fokozottan védett, meg melyik nem... ha mindenki a természettel összhangban élne, akkor megférne a vadász meg a nyest is, meg még sokkal kevesebb lenne a hülye is, elvégre nem lennének városok, mindenkire sokkal több hely jutna a bolygón. De hát ugye nem, szóval úgy kell lavírozni, ahogy tudunk :D

Előzmény: Minox (1083)
Minox Creative Commons License 2017.01.16 0 0 1083

Mórickarajznál többre nem is vagyok képes, de legelőbb szerdán, ha lesz időm. És előre is köszi az ötleteket.

Előzmény: tgwh8 (1079)
Törölt nick Creative Commons License 2017.01.16 0 0 1082

Te behívod őket kávézni?

Előzmény: Dolmar__fan (1080)
Minox Creative Commons License 2017.01.16 0 0 1081

Sötétzöldekkel nem vitatkozom, vadász vagyok. De kettőt azért hadd kérdezzek! Hány kutyát mentettél meg? Én nem tudom, mert nem számoltam. Hány mázsa takarmányt hordtál ki múlt héten a kemény hidegben a vadnak, amitől elvetted az élőhelyét? Én nem tudom, mert nem méregettem, csak hordtam mázsaszám a legkiválóbb minőségű kukoricát! Amúgy a macskákért nem különösebben vagyok oda.

Előzmény: Dolmar__fan (1080)
Dolmar__fan Creative Commons License 2017.01.16 -1 1 1080

Elég kellemetlen látvány. Nem hiszem hogy büszke lennék rá. Neveltél már nyestet? vagy a kutyát macskát is utálod?? Az emberek vették el ezeknek az állatoknak az élőhelyét, fosztották meg a táplálékuktól, borították fel a természet rendjét.

Előzmény: Minox (1077)
tgwh8 Creative Commons License 2017.01.16 0 0 1079

Dobsz egy mórickarajzot, kiagyaljuk hol lenne a legjobb helye :D

Esett már ki két macska a motortérből, a harmadik meg tanult a tesók hibájából, de nekem ne mászkáljanak a motortérben, mert este holtbiztos beülnének.

Meg ugye még egy dolog, arra is gondoltam, hogy nem kell ajtó a garázsnak, de a havat mindig befújná a szél, nincs szélvedett hely az udvaron.

Előzmény: Minox (1078)
Minox Creative Commons License 2017.01.16 0 0 1078

Akkor már építenék dupla kocsibeállót, de a Suzuki befér a garázsba, így csak a családi kombinak kell. Kiülőt meg máshova tervezünk. Az elsődleges, hogy a kombinak is legyen egy viszonylag normális helye, egy elfogadható, legalább két szezonra elegendő hasábtároló, a többi meg majd utána. Ahogy a kazánosban is írtam, jövőre puffert is szeretnék, ahhoz meg ki kell vinni a háztól külön épített helységbe az egész rendszert, szóval az se lesz egyszerű mutatvány. 

Előzmény: tgwh8 (1076)
Minox Creative Commons License 2017.01.16 0 0 1077

Ha véletlen bejön a nyest, nálunk nem jut el az autóig. ;) 

Előzmény: tgwh8 (1075)
tgwh8 Creative Commons License 2017.01.16 0 0 1076

Nem süti egész nap, mivel kifeszítesz egy raschell-hálót, az elég jól árnyékol. Vagy dobsz még hozzá egy kiülő részt is a megfelelő oldalra...

Előzmény: Minox (1074)
tgwh8 Creative Commons License 2017.01.16 0 0 1075

Látom nektek luxus fatárolótok lesz hozzám képest! :D

Adott egy szűk hosszú udvar, és mindenféle épületek garantálják, hogy sehol se legyen jó helye :S vagyis leghátul jó lenne, de hát az messze van.

Tehát először bontani kell, utána meg újraépíteni pár melléképületet, és úgy már talán lesz helye két évre elegendő fának, persze csakis szigetelt ház esetében :D

Én a raklapot nem pazarolnám távtartónak, inkább szegeznék pár tetőlécet a gerendákhoz, és akkor még az a kényszer sincs meg, hogy a tető széléig telepakold a fatárolót ;)

Garázs, kocsibeálló. Ha van garázs, akkor nem megy be a nyest, egér, macska, c... na mindegy... Kellemetlen dolgokat tudnak okozni a motortérben...

Ha mondjuk 40cm-es hasábok férnek be a kazánodba, és két sort raksz a kocsibeálló 3 oldalára, valamint jól is van tájolva, akkor egész szép mennyiség elfér.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!