> Enni, inni, olvasni, horgolni szabályos, mobilozni nem.
ja, csak enni meg inni negyedannyira veszelyes, mint telefonalni. persze sztem itt a topikon is akad olyan, akinek komoly agykapacitasat koti le az ivas ;_)))
Arról beszélek én. Bár tényleg nem tudom mennyivel jobb, ha kihangosítóval beszél az ember. Van az a sorozat... Mítoszírtók. Múltkor letesztelték a telefonálásos vezetést tanpályán. Lényeg, h mindkettő megbukott, mikor mobilozott. Jó, az csak egy hülye sorozat :)
Pár napja egy BMW-s napilapot olvasott vezetés közben. És nem dugóban, hanem haladós, üres úton. De azoknak pláne mindent lehet.
Tegyük hozzá a cigizést. Állati veszélyes. Pár éve lehajtottam az ülést, letakartam, rátettem a mindenhol olajos-benzines fűnyírót, mellé a kanna benzint, majd húztam vidékre füvet nyírni. Csikket persze bénán pöcköltem ki az ablakon, visszajött az olajos-benzines pokrócra. Hát mit mondjak, kellett összesen 15mp. megállni, hátsó ajtó ki, csikk megkeres, kidob, vissza... :-)
Szerintem amire én gondoltam, azt hívják hivatalosan védőcsőnek.
Ezt teszik a falba, aztán abba húzzák be a vezetéket. Ezzel az a trükk, hogy hajlítani nem nagyon tudod anélkül, hogy meg ne törjön. A villanyászoknak van trükkös kis célszerszámuk hozzá, egy a csőbe beleillő hajlékony betét (mint mondjuk egy koax kábel), ha ezt betéve melegíted és hajlítod a csövet, akkor megmarad az alakja.
De ezt nem nagyon tudod megtenni egy 2m-es cső közepénél, ők leginkább úgy csinálják, hogy a kanyar után toldanak (egy másik trükkös célszerszámmal megnövelik az egyik darab átmérőjét). Illetve talán lehet kész könyököt is kapni.
Sőt van flexibilis is, de az neked biztos nem jó, mert nem tart.
Az öv nemhasználatával magadon kívűl azokat veszélyezteted, akik veled együtt ülnek az autóban. Mondjuk egy oldalütközésnél 80-110 kilóddal (opcionális), illetve annak többszörösével (lendület) ráesel a melletted ülőre. Nem fogja megköszönni.
Ezek hiányos rendszámok? :) Benézek vill.szerelő boltba és ha nincs vékony PVC cső, akkor visszatérünk rá. Létezik valami "védőcső" is, olyanok vannak 13mm-től. Valami ilyen kell nekem.
Félreértés ne essék, én is átlépem néha a záróvonalat, gyorshajtok is, ha úgy alakul, előztem már jobbról is, stb. de nem gondolom, hogy a KRESZ a hülyéknek van kitalálva és nem a szabálytalankodást propagálom, hanem igyekszem szabályosan közlekedni, ezért örülök a mostani KRESZ változásnak. Eddig is előrementem álló kocsik között, de a buszsávban nem, vagy nagyon ritkán. Ezentúl sokkal jobb érzés lesz mindkettő, mert szabályos lesz, nem kell a rendőrt figyelnem, nem kell buszsávos levélbüntire számítanom.
Egy kis fizika autósoknak: Mi változik, ha csak egy kicsivel megyek gyorsabban?
Sebesség 1: 50 km/h Sebesség 2: 70 km/h Reakcióidõ: átlagos Gumi: új Út: száraz
70 km/h sebességnél a féktávolság nagyjából 39.04 méter, ebbõl a reakcióidõ alatt megtett út 19.44, a fékút 19.6 méter. 50 km/h sebességnél a féktávolság nagyjából 23.89 méter, ebbõl a reakcióidõ alatt megtett út 13.89, a fékút 10 méter.
Ha egy hirtelen eléd kerülõ akadálynál 50 km/h sebességgel épp megtudtál volna állni, 70 km/h sebességgel haladva 23.89 méter megtétele után 62 km/h sebességgel ütközöl vele. Ez az akadály szempontjából nézve körülbelül olyan, mintha egy emeletes lakóház 5. emeletérõl esett volna le (15 méterrõl).
Á, semmi gond a gyorshajtással, csak a hüjjék mondogatják...
Az utópisztikus verziót a biztonsági övre is bevezetném.Azért sem kellene büntetni, de ha nem használod, akkor mondjuk nem , vagy kevesebbet fizetne az egészségbiztosító (persze, csak ha létezni ilyen).Nem az öv ellen beszélek, de az akkor is tény, hogy a nemhasználattal nem veszélyeztetek másokat, más szabályszegésekkel ellentétben. Persze innen már csak egy lépés a bukósisak, de így is vannak, akik ál-bukóban (kobak) járnak nyáron. Ja, és akkor a szemüveg-plexi is lehetne kötelező, mert anélkül is balesetveszélyes.
Ezen én is mindig kiakadok, hogy azt hallom a tv-ben, hogy a fő ok a gyorshajtás. Szerintem, a gyorshajtás önmagában ritkán okoz balesetet,( kivéve, ha kanyarban leesel az útról) ahhoz egy másik hülyeséget kell elkövetni valamelyik félnek. Az persze igaz, hogy nagy sebességgel az eredmény már súlyosabb lesz.
Én is azt gondolom, hogy a KRESZt a sok hülye miatt találták ki, nem miattam.
Ennek megfelelően vezetek. És volt már olyan, hogy a rendőrnek azzal érveltem szabálytalanságnál, hogy tudtam, hogy szabálytalan vagyok, de úgy láttam biztonságosnak, hiszen a kresz is a biztonságos közlekedés érdekében lett kitalálva.
A rendőr ezt leszarta, de így van rendjén.
Egyetértek a kresz-szel, de nem tartom be, csak, ha ésszerűnek látom. De azzal is egyetértek, ha emiatt megbüntetnek.
De sokkal jobban szeretem azokat az országokat, ahol emiatt csak akkor büntetnek meg, ha balesetet, vagy balesetveszélyes helyzetet okozok. Ezeket felnőtt társadalmaknak tartom, ahogyan magamat felnőttnek.
PS: még soha nem okoztam balesetet, sem autóval, sem kétkerekűvel.
(Kivéve 5 éves koromban, amikor átszaladtam az úton egy motoros előtt.
Taknyolni már taknyoltam motorral, de az nem ez a kategória.)
Viszont sok balesetet elkerültem már, akkor se kiabáltam sokat.
Félreértés ne essék: nem a pirosokon meg zebrákon szoktam áthajtani, stb, csak simán átlépem a megengedett sebességet, és jobbról is simán előzök, ha nem sikerül felvenni kapcsolatot az előttem haladóval. Ilyesmik.
uj 9ekm a vegefele van am a powernek R1-en, azzal nem sokat lehet mar mit csinalni, max elrakod az elsot hatha kesobb jobban bejon es raksz hozza egy hatsot de ennyi alatt az R1 hatso meg gondos pilot alatt is kinyiffan :)