Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Vízcsere a megoldás pedig. A kis totyogó akkor is örülni fog, ha bokájáig ér a víz.
Ha nem cseréled le a vizet ( mert mondjuk tiszta marad), akkor 2-3 nap alatt a bacilusok és az alga felszaporodik benne, az meg megint nem jó. Vegyszerezni nem érdemes, nehogy a bőrét kikezdje.
Vagy a legolcsóbb, ha veszel neki egy kör átmérőjű kb 70-80 cm-es felfújható peremű olcsó valamit 1000 ft körül.
Idén nem fogom felállítani a a 3.06-os puhafalú medencénket. Totyogó korú a kisfiam, az ördög nem alszik. Vettem viszont pancsolónak egy két méter hosszú, felfújható 300l-est. Ahhoz azért sok szerintem hogy naponta cseréljem benne a vizet, van valamilyen tipp hogy kell az ilyenben kezelni a vizet, vagy kell-e egyáltalán? Vízforgató ezekben nincs, nyilván.
Van valakinek tapasztalata a képen látható hőmérőről? 1 napja használom, nem vagyok megelégedve vele. Összevissza mér. Volt hogy ma szerinte 50fokos vízbe fürödtem! :D
Nekünk 2 évig volt az akkori legnagyobb fémlábas Intex (18 db láb, 30 köb víz) és mi eszméletlenül kentük neki. Szóval nem (csak) a fiam ugráltak, hanem haverokkal mi is de úgy nagyon keményen és soha nem volt a legkisebb gondunk sem a szerkezettel. 5 centiket vertünk ki a vízből (azaz laza 1 köbmétert) egy-egy pankráció alatt. Csak azért adtuk el, mert másképp alakultak a lehetőségek. Nekem a fémlábas szimpibb volt mindig is, mint a fémpalástos.
A nyomás nem fogja be, pláne ha mozog a víz, és a medence fürdés közben. A legjobb ha leengeded a 4-5 centi vizet, és a napfény felé tartva az alját, nézed hol csillan át a napfény. Ott beragasztot (van intex medencetapasz, stb).
Sziasztok! Idén (ma) kezdeném a harmadik szezont a fémvázas medencénkkel. De ahogy ma elkezdtem bele engedni a vizet, kisimogattam az alját, majd nyugodtan hátradőlve hallgattam (volna) a víz csobogását a gumikádba, egyszercsak egy kis aranyos tócsa jelent meg egyik oldalon. Rögtön elzártam a csapot, és mivel kevés (4-5 centi) van még csak benne, oldalról be tudtam kukucskálni alá, hát elég nagy felületen vizes :( Szóval az a gyanúm, hogy lyukas szegénynek az alja. De fogalmam sincs, hogy derítsem ki, hogy hol, illetve hogy mivel ragasszam meg. Most találtam ilyen átlátszó négyzet alakú "foltot", ez működne a víz alatt? De még mindig nincs meg a lyuk.
Most még holnapig így marad, a szél nem fújja már el, de bármilyen ötletet szívesen fogadok! Köszönöm előre is.
(Mondjuk most ahogy mindezt leírtam, beugrott, hogy mintha tavaly is ilyen gyanúm lett volna. Létezhet olyan, hogy a nyomás "befogja" a lyukat, és ha tele van nem folyik??)
Az a legegyszerűbb, ha megtámadsz egy ilyen boltot, hogy mit, mivel szeretnél összekötni. Sakkozzanak ők :) . Főleg mezőgazdasági öntözés területén gyakori, hogy hiányos a kínálat, de a boltban csak akad valami ilyen célra.
Párszor figyelmesen átolvastam a hozzászólásodat, de mindig az jött le belőle, hogy a visszacsapó szelep helye a szivattyú után van. Ez rossz. Előtte kell lennie, hogy mindig legyen víz a szivattyúban. Ezek nem jet rendszerűek, nem tudnak szívni.
A tapasztaltaktól kérdezném, hogy gyereknek, aki ugye ugrabugrál, felfújhatós vagy fémvázas medencét ajánlanátok?Eddig felfújható volt, most váltottunk fémvázasra,bár még ki sincs bontva.Így jobban belegondolva, nem tudom, hogy bírja majd a fémvázas az ugrándozást.Lehet ki kellene cserélni megint felfújhatóra?Köszi előre is!
@Egér Fogó: köszönöm szépen a gyors és részletes választ.
A szivattyú teljesítményével kapcsolatban: áganként 300l/h a jelenlegi felállásban 3x300l/h-t jelent, ami 900l/h. A szivattyú grafikonjáról leolvasható, hogy 1 m3/h vizet maximum 4,5 méter magasságra tud felnyomni a legnagyobb, 3-as fokozatra állítva. Tehát - ha nincs is ugyan benne sok tartalék - 4 méter maximális magasságban működhet ez a rendszer, jól értelmezem?
A csigák bemenő ágaira nem érdemes csapokat tenni? A légtelenítés egyszerűbb lehet így?
Elméletileg a két szélső spirálnál felesleges a könyök, de szerintem jó, ha van, mert egyenletesebbé teszi a vízeloszlást.
A szivattyú a lehető legmélyebb helyen legyen, jobban teljesít, ha nem kell szívnia. A feltöltést a visszacsapó és a csap közé érdemes rakni. Így egy csapot megspórolhatsz (a szivattyú utánit). Minden csap plusz terhelést jelent a szivattyúnak.
Fűteni akkor lehet, ha süt a nap, de szűrni mindig kell. Jobb a külön fűtőkör. Akkor nem bírkóznak a szivattyúk egymással. Létra - gondolom - kell, ahhoz rögzítve a fűtőkör nem túl feltünő, főleg, ha a bevezetések átlátszó csőből készültek.
A kezdeti feltöltést hálózati vízzel, a fűtés csőrendszerén keresztül végezd, akkor remélhetőleg az összes levegőt kinyomja a csőből. Az őszi leeresztéshez kompresszor kell.
A szivattyú az emelési magasságon (a csőrendszer teteje) legyen képes az áganként 300liter/óra teljesítményre. Mivel hosszú élettarttamú készülékről van szó, érdemes ráhagyással méretezni. Amit a pénztárcád enged. Egy csúcsra járatott rendszer nem bővíthető.
LPE csöves medencefűtést szeretnék építeni egy 3,5mx0,74m-es csővázas medencéhez.
Végigolvastam az ehhez kapcsolódó hozzászólásokat, összeszedtem a tapasztalatokat és ezekből tanulva a csatolt rajzon látható rendszert tervezem megépíteni. Mielőtt azonban nekikezdenék szeretnék kikérni a véleményeteket, hogy nem-e rontottam el valamit!?
Némi magyarázat a rajzhoz:
- A tekercsek egyenként 66 m-esek, így összesen 200 m LPE csőből lenne a 3 tekercs.
- A tekercseket kb. 3 méter magasra tenném, ferde tetőre (tudom ez nem túl jó, de nincs lapos tetőm).
- Szivattyú típusa: Grundfos 25/60 180
- Az LPE idomokat pirossal jelöltem a rajzon.
- A "Slag gyorscsati" felíratú csatlakozó beiktatását a téliesítés (víztelenítés) valamint a rendszer hálózatról való feltöltése miatt iktattam be.
- A víz szűréséhez továbbra is a medencéhez kapott papírszűrős szivattyút használnám.
- A fűtés be- és kimenetét szeretném a medencén lévő eredeti be- és kimenő lyukakba bekötni, tehát nem "belógatni" a medencébe.
Kérdéseim, amire még jelenleg nem sikerült megtalálnom a választ:
- Elég-e a tervezett szivattyú teljesítménye ehhez a rendszerhez?
- Hogyan kell indítani a rendszert? Fel kell tölteni előbb hálózati vízről?
- Milyen magasra érdemes tenni a szivattyút? Tehetem az eresz alá, vagy célszerűbb lejjebb felszerelni?
- Hogyan kell légteleníteni a rendszert, ha szükséges?
- Hogyan célszerű bekötni/beiktatni az eredeti papírszűrős szivattyút a rendszerbe?
Ezen kívül bármi hozzászólást, észrevételt, tanácsot szívesen fogadok!
Egy pózna, amivel alányúlva a fóliának fel lehet emelni, és le is lehet mosni, mint egy összecsukott napernyőt, meg egy szűrő, a fürdés közben érkező hatlábúak stb kimerésére.
Azt látom, hogy a Jamina vagy Bramac cserép is többfunkcióssá vált. :-)
A haverok mennyiségét erről is jól le lehet venni, a számolásról meg annyit, hogy azt számold ki, hogy 1 m3 medencevíz hány forintba került. Az egy jó összehasonlító szám szerintem. Tehát pl. 10 m3 medence került 1 millerbe, akkor 100 000-ben állt meg egy m3-nyi medence, ezt már hasonlítani mindennel. Persze hozzá kell tenni, hogy csempés/fóliás, fedéssel vagy anélkül.
Szia! ... ezen kívül még van olyan is, amikor valaki kérdez valamit és arra egy másvalaki válaszol, olyan, aki tud neki segíteni, legalábbis egy tapasztalattal - nos, ez lennék (ebben az esetben) én. :)
/Imre87 kérdezte:
Medencét szeretnénk építtetni, viszont laikusak vagyunk a témában. Tudtok megbízható céget ajánlani, aki teljeskörű felvilágosítást tud adni? Mennyibe kerül egy kültéri medence kiépítése /nem mobil/, mennyi a fenntartási költsége, mennyi a fűtése, mikre kell figyelni, stb..
Köszi előre is a segítséget./
Neki írtam le az épülő medencével kapcsolatos eddigi tapasztalataimat, illetve ígértem pontosabb számokat (de még nem tudtam összeszedni, nem érünk rá, ugye, mert építjük a medencét :-D ).
Szóval azért nem haragszom, és nem is dicsekszem (még jogosan sem), nem is fejlesztek semmit (legfeljebb a toleranciámat :-D ), de kívánságodra itt van egy kép, és ígérem, amint kész lesz, jön a többi is ;-)
Sajnos, csak így, félig látszik ezen. A fekete fólia a kosz ellen van, mert már ki van fóliázva (fehér), nem akartuk, hogy belerohadjon az a rengeteg zöld meg föld, ami körülöttünk van és belehullik, az eső meg belemossa,míg fel nem töltjük.
És egyébként meg a Hayward típusú vízforgatóról kerestem infót, tulajdonképpen azért néztem mostanság ide.
Persze, falevelet nem kellene porszívózni, azt kézzel kellene kiszedni. A víz áthalad a szivattyú lapátnál, ha nincs előszűrőd. A szivattyú lapát még a bogarakért nem szól, de a hajszálakat és egyéb nagy dolgokat nem szereti.
Lehet jobb lenne egy búvárszivattyú a durva szennyeződésekre, persze csak addig, amíg vannak benne nagyobb szennyeződések.
Persze, létezik ilyen. Gyenge kínai műanyag szkimmer kosár, a tabletta meg akár 84%-os erős klórtartalmú is lehet ( erős, maró hatású, lenyelni nem szabad :) ). Van 54 % körüli klórtartalmú tabletta is, de abból meg több kell. A klórtabletta cserélésekor vagy bármilyen esetben, ha a medence aljára kerül egy kis darabka, otthagyod, kifakítja a fólia színét.
Láttam már én is szkimmerben tablettát, de kérdeztem is a tulajt, hogy így hogy szabályozza a klór mennyiségét? Mert ugye feleslegesen senki nem szeretne klórban fürdeni. Adagoló kell, és azzal játszani. Az én adagolóm is kifakult már 1-2 szezon alatt, gondold el mi tömény sav van ott....
Szia! Nekünk sem volt semmi extra ez alatt, csak egy fólia (amit adtak hozzá letakarni, de nekünk az első évben berohadt alatta a víz, következő évtől alá raktuk :) , szóval ez a fólia, alatta homok. De, benyomódtak a csövek a fólia szélén, de hát az semmit nem zavart. Sem XPS, sem beton, sem vakondháló nem volt, tíz éven át üzemelt hibátlanul.
Szia! Mármint micsoda a képtelenség? Hogy medencét építünk? Vagy hogy ennyibe kerül? Vagy hogy vannak ilyen elvetemültek, akik ennyi pénzt kiadnak? Vagy mire gondoltál? :-)
Én úszóval adagolom, és kb. hetente teszek a nagyrészt feloldódott előző tablettához (100g-os) egy újat (17 köbméteres medence). Ha nagy a kánikula (tavaly volt ilyen), akkor 26 fokos víz fölött naponta bele kell dobnom egy kis (20g-os) tablettát is, de az a szkimmerbe is mehet (28-30 fokos víznél akár 2-3 tabletta is kellhet). Mindez azonban - ahogy egy előző HSZ-ban jeleztem - helyszín függő (a környék algaszennyezettségétől).
A klórszintet kezdetben (szezonkezdéskor) be kell állítani vagy granulátummal (10 köbméternél kb. 50-100g kb. 5 vödörnyi vízben előre oldva), vagy kis gyorsklór tabletta (3-5 tabletta a szkimmerbe). Nekem se jól mutat a tesztcsík, de rájöttem, hogy a színárnyalata jó, csak túl halvány, egyébként orral jól érezni a klórt (uszodaszag).
Sajnos egy olyan adagolót örököltem, amely ügyesen bele tud illeszkedni a szkimmerbe, és a szivattyú fuldokolni kezd (kevés vizet kap és belevegősödik). Ezért én egy hullahopp karika közepébe rakom az adagolót, ami nem engedi belecsúszni, ha odakerülne.
Egyébként pedig a vízforgatás holttereinek frissítéseire (szögletes medencénél), ha nincs fürdőzés, akkor naponta egy tiszta nagylapáttal kézileg kissé megkavarom a vizet (vigyázva, hogy a lapát ne okozzon sérülést).
Mindenesetre aki rád hallgat, és nincs akkora mázlija mint neked, annak rengeteg munkát és költséget zúdíthatsz a nyakába, hogy hónapokon keresztül kínlódjon az újra meg újra visszatérő algával. Persze ha biztos vagy magadban (és még akár csoda is történhet azáltal, hogy véletlenül mégis igazad lenne), akkor javaslom vállald el másoknak az algamentesítést, teljes anyagi FELELŐSSÉGGEL, majd megkérünk, hogy számolj be nekünk a tartós, és mindenkinél jelentkező pozitív eredményről (legalább 10 próbálkozásból leszűrve).
Sajnos az algákból (valódi zöldmoszatok) rengeteg faj van, s legtöbbször a szél szárnyán fertőzik meg a vizet a spóráikkal). Előfordulásuk igen változatos, van ahol igen nagy mennyiségben jelentkeznek, máshol pedig - a szerencséseknél - alig-alig. Nagyon nagy lehet az eltérés abban, hogy egy-egy medencénél kinek mennyit kell küzdenie vele. Itt ezen a fórumon gyakran találkozunk mázlistákkal, persze leginkább olyan szövegkörnyezetben, hogy: "...mit csináljak? Nekem azt mondta valaki (vagy az ismerősöm ismerőse), hogy elég csak annyit csinálni , hogy... ...de hiába csinálom, mégis állandóan jön az alga!...". Olyan ez minta a fogyókúra elleni szerek. 1-2 embernél beválik, a többi meg hiába próbálja, és a civilizált világ lakossága az ezernyi gyógyhatású anyag mellett mégis túlsúlyos (a multik meg a pénzt besöpörve a markukba röhögnek).
Reméljük továbbra is szerencséd lesz, és nem szaporodik meg a környezetedben egy olyan algafaj, amitől aztán egy egész nyáron szenvedhetsz... (ugyanis évről évre változhat, romolhat vagy akár javulhat is a helyzet).
A lottónál is van úgy, hogy ötlet se, sok pénz se kell a főnyereményhez, hanem szerencse.
A keringés megvan, mert a befúvók (3 db van) változtatható irányúak és így belegondolva tényleg inkább csak középen van szmötyi, bár ott most nagyon sok van. :) Kb. az összes őszi falevél is. Megjött ma a sima cső, teleszkópos bot és a kefe, így este lesz egy jó nagy takarítás.
A WASTE-es takarítás tényleg elgondolkodtató, lévén 10 perc takarítással kirántok 2.6 köbméter vizet de mondjuk úgy gondoltam, hogy legalább akkor adok a vízcserének is (nálam ugye 10% vízcsere már 4 köb). Mondjuk most az elejét mindenképpen így csinálom, mert ezzel az eszméletlen kosszal nem terhelném a szűrőmet.
Klórral kapcsolatban kérdezném, hogy ki mennyi tablettát úsztat? Egyáltalan úsztassam vagy szkimmer kosár? Nekem kettő van, de a tesztcsík nagyjából folyamatosan 0-át mutat. Úsztassak a szkimmerben 4-et? Az azért elgondolkodatató, hogy így meg a szűrőnek adnék első körben igen nagy terhelést.
A klórtabi megette a műanyagot. Ismerősöm is a szkimerbe teszi a klórtablettát, de az ő 40 m3-es medencéje meg a szűrője drágább, mint az én házam :) Egyszerűen nem bírta a műanyag. Amúgy így nem igazán tudod szabályozni a klór "olvadását", és ez így nem a legjobb ötlet volt.
Először is, én döglött algát porszívózok, az mindig van a medence alján, sárgás / barnás színű. A medence alját egy slagdarabbal porszívózom át, de általában középen össze van gyűlve. Ezt úgy tudod egy gumibilinél elérni, ha a medencézés végén futsz 2-3 kört a medencében, vagy ha a homokszűrő befúvójára teszel a medencén belül egy könyököt. Ez a vízforgás azt eredményezi, hogy a kosz a medence közepén lesz 70-80 %-ban. Persze, ehhez vagy kis medence kell, vagy nagy teljesítményű homokszűrő. Én filter azaz szűrő állásban a homokot terhelem le, majd 1-2 hetente mosatom vissza a szűrő homokját. Nem kell nálam sűrűn mosatni, mivel évek óta nincs baja a víznek.
Waste vagy más ürítési állásban a medencéd vizének jó nagy része eltűnik egy ilyen manővernél, de ha gondolod próbáld ki :)
Én raklapból készítek magamnak medencét. Az alapterülete 440*340 és 120 magas. Az alja 3cm vastag xps szigetelés 1.8cm pozdorjával fedve az oldalába a raklap belsejébe 10cm paplan szigetelés megy majd 1.8cm vastag faburkolat. A raklapok alja körbe 70*40 zártszelvény abroncsot kapott. A belső fele 1.5 mm vastag tófoliával van kifoliázva. A fütésről egy vízteres kis kályha fog gondoskodni.
Én csak 8m3 medit használok. Valami fémcsöves bestwayt talán. Csak mini kombi tabletta megy bele heti egy, kb 20 grammos. Sose tudtam mennyi a ph, keménység stb. csak hogy ha kinyitom a szemem a víz alatt, szétlássak, és ne csípje a szemem. Szűrőm sincs más, csak egy szezonban egy zacskó vatta, kis szütyőben, de tök tiszta a víz mindig. Vízmelegítőnek, nekem bevált a takarófólia, meg a buborékfólia is. 10 év alatt kb. eddig tudtam egyszerűsíteni a medencézést kristálytiszta, meleg vízzel.
Egy darab csővel amit porszívóról, egy régi vízforgatóról buherálam le anno, összetoldva. A keringtető szívójára megy rá, a kifolyón meg zsák szedi össze a dzsuvát.
Elég alá egy fekete MG fólia. Ráállítod körbevágod. Fölé egy kék buborékfólia. Úszik a vizen könnyű kezelni. A keringtetőbe nem kell szűrő, csak macera tisztítani. A kifolyóra meg két kis szövetzsák, közöttük vattával (egy zacsi). Az mindent kiszed (vasat is) 300-400 ft egy szezonra, kristályvíz a medibe. Csak ki kell nyomkodni néha. A beszívóra dugatsz néha csövet az alját kiporszívózni, ha sok a homok benne. Emiatt a belső zsák. Hogy ne a vatta legyen tele homokkal ekkor. Leakasztod kilötybölöd, visszateszed és kész.
A fölözőben (szkimmerben) kell hogy legyen kivehető kosár, ebben kosárban akadnak meg a falevél nagyságú dolgok, ezt gyakran szokás tisztítani. És nálam a szivattyúban a beszívó oldalon szintén vagy egy szűrő, ami a szivattyúba érkező vizet hivatott megszűrni, tisztítása szezononként 1x max. 2x. Ez is kivehető kosár fele akkora résekkel, mint a szkimmerkosár.
Nekem 16,5m3 PP fűtött (120 csőves napkollektor) medencém van, éves vegyszer szükséglet 2016 május 22 - szeptember 19-ig:
- 150g gyorsklór szezonkezdő klórsokkhoz
- 11 db 200g-os multitabletta 4 komponensű, melyben pH- is van. 8-10 naponta fogy el az úszó adagolóból.
- 2,5 dl pelyhesítő
- 4 dl algaölő
- 2,5 liter 30% ipari sósav (festékboltban kapható) a pH csökkentésére
- Téliesítésre 5dl téliesítő folyadék.
A vízkeménység 11nK.
Ha nem fürdünk, akkor szolártakaróval (400um) fedem a vizet.
Szűrőközegnek homok helyett szűrőüveget használok.
1 hét múlva állitjuk fel az új medit. Csővázas 457x84 cm.
Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne hogy helyes e az alábbi rétegrend:
Bobcat kiás kb. 10cm-t. Vakondháló - 5cm sóder szintezéshez. Belocsolom, döngölöm. Erre 4cm (?) XPS, majd arra a medihez kapott alátétfólia. És erre a medi.
kérdés hogy elég e és jó e alá a 4cm XPS? Sima, "puha" és nem betonozott felületet szeretnénk alá. A medence lába nem nyomódna bele pl az EPS lapba?
Köszönöm a választ! Egyenlőre költségtakarékosság szempontjából a meglevő eszközökkel akarom ujra életrekelteni a medencét. Ès korábban is így üzemeltették, hogy a homokszűrő egyik ága ment a hőszivattyúhoz, a másik pedig közvetlen az egyik befúvóhoz.
Viszont, ami benne még kérdés, hogy a fölöző közvetlen van rákötve a szivattyúra. A kettő közé nem kell valami szűrő? Vagy a fölözőben van valami beépítve?
A hőszivattyút nem illik közvetlenül a klóros vízre kötni. A klóros víz tönkreteszi a csövezését. Egy hőcserélőt kellene beépíteni a hőcserélő és a klóros víz közé, úgy hogy a két vízkör ellentétes irányba mozogjon:
Több szakaszra bontva - párhuzamosítva kb a medencével azonos szintre rakva igen de szenvedés. Vegyél inkább egy használt fűtési keringetőszivattyút pl. Grundfos.
Vettünk egy házat, amihez tartozik egy medence (6,3x3,6x1,2m). Sajnos a gépészete szétszedett állapotban van és mivel nem nagyon értek hozzá, ezért kérném a segítségeteket a bekötésben. Lerajzoltam, hogy mi áll rendelkezésre és hogy én hogy gondoltam a bekötést.
Valaki meg tudná mondani, hogy ez így jó lehet-e?Továbbá abban is kérnék segítséget, hogy ekkora medencéhez milyen vegyszerekre van szükségem?
Miután megcsináltam a hétvégén tegnap találtam erre a hozzászólásra, pár napot késtem csak, itt jól le van írva, hogy hogyan egyszerű megcsinálni a tekercseket:
Medence fűtéshez megvettem már korábban a csöveket, fel is tekertem 50m-es tekercsekbe, vettem egy keringető szivattyút is (3-4m magas lapostetőre vannak feltéve a csövek). Van homok- és uv szűrő is a medencéhez. Kérdésem, hogy mi a jobb megoldás, ha a medencétől a homokszűrő (és uv szűrő) előtt, a szűrőket megkerülve megy egy cső fel a szolárhoz, vagy ha a szűrők után megy fel a tetőre, egy rendszerben?
Ha egy rendszerben van, akkor szerintem macerás a homokszűrővel együtt kezelni a keringető szivattyút...
Vettünk egy fémpalástos medencét, aminek szivattyúval egybe épített szkimmere van. Gondoltam, jó ötlet, hogy a szkimmer bogárgyűjtő kosarába bele teszek egy kombi klórtablettát, így nem kell bajlódni az úszó adagolóval. 1 napot volt benne, de most hogy takarítani akartam a szűrőt, az alábbi kép fogad:
A szűrő kék része nyúlós ragacsos anyaggá változott, gyakorlatilag elfolyósodott. Gondolom kuka. Valaki tapasztalt már ilyet? Vagy nem szabad a szkimmerbe klór tablettát tenni? Mit csináltam rosszul?
Jut eszembe! Egyik nap kérdeztem a porszívót, de senki nem válaszolt. De hát akkor mivel takarítjátok az alját? :)
Szóval most olyan ajánlatom van, hogy 200e automata (Blabo Vegyszer, elég kis alapgép), 200e saját buvárszivattyús és zsákos porszívó (Kerex Zugló) és kb. 50e ft-ért sima teleszkópos porszívófej, amit a szkimmerbe kötök.
Mivel nem akarnék tök alap gépet venni, így az automatát idén kilövöm. Viszont az alja a medencének majd' egybefüggően zöld (és nem akarnám a homokomat terhelni), akkor marad az, hogy WASTE módban porszívózzak és legalább megvan a részleges vízcserém is visszatöltésnél?
Még egy technikai kérdés: Ha a szivattyúm 15,9 m3 per órás, akkor WASTE módban jó eséllyel ezzel az iszonyat erővel fog takarítani? Ugye sima keringetésnél "csak" 10,3 m3-re van tanúsítva a táblája által.
Lehet, hogy gazdaságosabb lett volna. :) Mondjuk ezt akkor korábban kellett volna megfontolnom, nem amikor már tisztult a víz. A legnagyobb hiba természetesen az volt, hogy szeptembertől én semennyire nem foglalkoztam a medencével, tehát se pörgetés, se klór. Hát ez annyira jó volt, hogy sötétzöld volt a víz, mire befagyott. :) Persze ilyet nem csinálok többet...
1-2 napon belül összeszedem a fő projekt menedzsertől (férjem) az infókat, költséget.
Még nem vagyunk készen, de már mindjárt. Alap adatok: 6 x 3-asat (mélység 1,50, 1-30-ig lesz feltöltve) építtettünk. Helyi specialitások a kert elhelyezkedéséből adódóan és egyéb megfontolások miatt bobcattel kiásatott, betonozott, a földben a külső oldalain hőszigetelt "betongödör" lett végül, nem az előregyártott műanyag test. Nem egyszintben a földdel, hanem kilóg belőle kb. 30 cm-t. Majd megkérdezem, miért is lett így, már nem emlékszem :)
Ahol gyakori a talajvíz, ott nagyon meg kell fontolni a mélységet meg szigetelést, de nálunk nincs ilyen probléma, magasan vagyunk szerencsére. Belül fóliázott, állítólag ez a technológia manapság a frankó, tartós, megbízható, hosszútávú, időtálló dolog. (Elhisszük, mert ezt megelőzően 10 éven át minden nyáron felállítottunk egy 4,60 átmérőjű, köralakú, fémvázas /nem fémpalástos!/ medencét, aminek az anyaga gyakorlatilag ez a fólia, és ami marha jól bírta az időjárást, a néha rá- és felágaskodó kutya körmét :), a 10 éves gyötrelmet, napsütést, szóval reméljük, mostantól az állandóban is jól fog muzsikálni /és az a medence még mindig működik! ). A csempés/mozaikozott bélésnél esetleg az idők során a föld természetes mozgásából adódóan megrepedhet a cucc, mint ahogy meg is repedt egy ismerősünké, kb 10 év után, meglévő medencéjénél és most ott szivárog.
Most keressük a medence szélére a burkolást (ezt medence fejnek hívják, tehát csak a peremére, ami esetünkben 25-30 cm széles), és próbáljuk az ún. bálnakövet kiváltani valami olcsóbb megoldással (nem szabad egyáltalán, hogy csússzon, viszont a bálnakő - ez amolyan műkő-szerű dolog, mint pl. a régi házaknál a lépcsők, öntik és általában méterre adják, métere kb. 10-15 ezer forint között van, nekünk kell 18 m, szóval elég húzós :( ).
Megvan már a homokszűrős tiszítóberendezés, 150 ezer forint volt.
A gödröt 2 nap alatt ásta ki a bobcat, holnap írom az árát.
A kőműves egyéni "ízlés" kérdése, nálunk 6 napig betonozták, szigetelték hárman, azt hiszem, ez 250 ezer volt. Csak munkadíj, anyagot holnap megírom.
Egy darab medence lámpa, 30 ezer.
A fóliázást nem tudom, mennyi volt, na azokat tudom ajánlani, mert precízen, szépen, gyorsan dolgoztak, az egyik leglátványosabb része és pár órás munka.
Egyelőre nagy hirtelen ennyi jutott eszembe. Nálunk egy csomó járulékos költsége van, mert ezzel egyidejűleg kertet rendezünk, locsolórendszert újrarakjuk, áramot kellett odavinni (más miatt is, de ennek is van költsége bőven).
Amikor mi elkezdtük még tavaly keresgélni, akkor mondták, hogy olyanokra figyeljünk, hogy ez az előregyártott műanyag test tök jó, de 6-8 év után a széle, ahol kilátszik a vízből, eleszi a nap, megrepedezhet. Ha építjük, akkor figyeljünk arra, hogy le legyen szigetelve a földben, mert különben az életben nem melegszik át a vize. Ha tehetnénk, mindenképp lenne rajta fedés, mondjuk amolyan két oldalt sínen futó, műanyag, kedvünk szerint elhúzható-becsukható fajta, de ez önmagában szinte annyiba kerülne, mint a medence, így ezt kihagytuk. Lesz hozzá az egyik végén tekerentyűről legörgethető műanyag fedés, valamennyire távol tartja a koszokat (mert mi tele vagyunk fákkal, tehát igen sok ősszel a levél, ami bele tud hullani), és valamennyire tartja a meleget is. Ez még nincs meg. De ha tehetnénk, akkor lenne valami napelemes cucc is, ami kicsit melegíti a vizet. De hát maradtunk a szigetelésnél, majd meglátjuk, milyen lesz, augusztusban megírom. :)
Megbízható céget nem tudok ajánlani, ezért szedte szét végül a férjem az egészet és csináltuk magunk, legalábbis oly módon, hogy minden fázisra mi kerestük meg a szakembert. Úgy láttuk, hogy ha egyben odaadjuk valakinek, vastagabban fog a ceruzájuk. De ez lehet, régiónként változik ... :-)
A fenntartási költségről még ezután tudok majd beszámolni, munkálatban - szintén ismerőstől tudható - heti egyszer mindenképpen kell úszómesterkedni vele, szóval munka nélkül, magától ez sincs rendben.
Igen. Most végre, kb. 1 hét forgatás (napi 12 óra) után megjelent a medence alja. :) Hát van rajta egy pár kg szmötyi. Vagy miért kérded, lett volna más javaslatod a feljavításra, 0 cm-es látás esetére? :)
Medencét szeretnénk építtetni, viszont laikusak vagyunk a témában. Tudtok megbízható céget ajánlani, aki teljeskörű felvilágosítást tud adni? Mennyibe kerül egy kültéri medence kiépítése /nem mobil/, mennyi a fenntartási költsége, mennyi a fűtése, mikre kell figyelni, stb..
Ez csak két dolgon múlik, melyik hétvégén lesz kétnapos jó idő, és a valagamat mikor tudom felkészíteni. Tegnap leugrottam a Balcsira, össz-vissz 130 km-t mentem, de a végén már nem esett jól. Van zselés üléspárna direkt motorokra, de még az Ebay-os kínai fosadék is 20 rugó.
De megyek mindenképpen, legfeljebb teszek alá kispárnát, a haver is így ment Kecskemétre Simsonnal valami Simsonálisra vagy mi volt az.
Bekötöd a csöveket a medencéhez, és mivel a homokszűrőnek a vízszint alatt kell lennie, így a medencéből a víz elkezd befolyni / ráfolyni a homokszűrő tartályba. Amikor tele lesz, beindítod a szivattyút, de nagyon sokszor nehezen indul be a sok bennmaradt levegő miatt. Ilyenkor én az előszűrő kupakját szoktam meglazítani, és távozik a levegő, és lassan kinyomja magából.
Utána ha ez kész, akkor egész szezonban nincs gond vele.
Én ráengedtem a vizet , egy kis visszamosás , homokrendezés utána mehet a szűrés. Ja és lusta voltam szétszedni csak leengedett vízzel figyelt a feltöltött medence mellett egész télen.
A medencét a gyerekek használják többet (gondolom mindenhol így van) fogócskáznak, labdáznak, "búvárkodnak", ehhez nyilván nem rosszabb a mélyebb víz, már az aprajának sem lenne túl mély, bár nem tudom pontosan meddig kell tölteni. A szkimmer miatt adott a vízmélység.
A másik használati módja az volt, hogy egy-egy meleg nyári nap végén apa beleült egy hűsítővel a kezében, hadd tanulja az a csomó lánygyerek, hogy mire számítson amikor férjhez megy... Az egy kicsit nevetségesnek tűnik, hogy rakjam be a műanyag sámlit, vagy a kerti széket, bár nem annyira rossz ötlet.
Ha "hungarocellt" teszek alá, akkor nem félő, hogy azt a vékony fóliát könnyebben kiszúrja valami véletlenül belekerült kis kavics? Ha beton, vagy geotextil van alatta, akkor biztonságosabbnak tűnik nekem!
Ezek a fémfalas medencék mennyire bírják az ugrálásból adódó nagy hullámzást? A fém csővázas ebben nagyon jó volt, erős, de rugalmas! Sokkal stabilabbak azok, amiknek vannak merevítő oszlopai?
Még egy fontos kérdés: a 460 as medencénél mit jelent pontosan a 460 cm? A medence falának az átmérőjét, és ehhez még hozzájön az oszlopok talpa miatt +15-20 centi, vagy ez a felső/alsó perem külső átmérője? Próbáltam összeszerelési útmutatóban megnézni, abban annyi van, hogy 5 M-es körben kell elsimítani a földet. Nekem a kész betonplacc a 4.57-es csővázashoz van kialakítva - de az már hamarabb megvolt, csak le kellett mérni. Ciki lenne, ha a medenceállításkor derülne ki, hogy nem fér el! Esetleg megmérné valaki, akinek van ilyen medencéje?
Köszönöm a korábbi válaszodat. Érdekes nálam a helyzet, de szerintem ez a korábban fullra elhanyagolt víz miatt van (remélem legalábbis). A pelyhesítő képlet alapján 25-100 gramm per köbméter, így én beleküldtem a maximumot, a 400 grammot. A víz nagyon szépen kék, PH stabilan 7.2-7.6 körül, szabad klór 0.5-1 mg viszont a lelátás 20-30 cm volt. Most már olyan 70-90 cm, de napi 12 órát megy a szivattyú. Persze tegnap mostam is vissza és cseréltem is egy keveset (1-2 ezer litert).
Remélem azért ez még fog javulni, mert ez most a legnagyobb gáz, hogy fehéres a víz. Lehet egyébként "túlpelyhesíteni"? Szóval mikor nyomhatok be megint egy adagot?
Most egy automata porszívót akarok venni, hogy az alján a rettentően sok dzsuvát összeszedjem. Persze az árak rémisztőek 100e és több millió között ingadozik az skála.
Viszont ma úsztam egyet, holnapra kiderült, hogy élek-e még. Azért jó feeling volt! :)
Én biztosan a 120-as felé mennék el (sőt). Ha beszélgetni akarok, akkor bevágom a fotelmatracokat és hagyom magam ide-oda sodorni. Én speciel úgy soha nem ülnék benne, mint egy jakuzziban és ahogy Te is írod, (ésszel) ugrálni csakis a mélyebben tudsz.
Lehet betonra , nekem díszburkolat van alatta a vakondok miatt . De sokkal konfortosabb ha vékony hungarocellt is raksz alá , xps a tuti de az piszok drága én sima 2 cm-es eps-t raktam alá széles ragasztószalaggal összeragasztva - működik. A 110-115 cm beleugrálni jó de leülni pont nem lehet benne , legfeljebb nem töltöd tele.
Van pár év múltam egy 4,5 m-es fémvázas medencével (anno innen szedtem minden tapasztalatot). Van egy komolyabb homokszűrőm, UV lámpa, félig kész fűtés. Most le kellene cserélnem, és gondolkodom egy fémpalástos fóliás medencén.
Az egyik legfontosabb kérdésem: a leírás szerint nem kell alá aljzatbeton. Nekem viszont van! Lehet (esetleg vastag geotextil leterítés után) betonra tenni a fóliás medencét? Van így valakinek?
Szánnék rá némi pénzt, nem feltétlenül a legolcsóbb áruháziban gondolkodom, hanem egy jobb?, jobbacska? medence szakboltoson. Pld. Pontaqua Wood-on. Van valakinek ilyesmi? Megéri a közel dupla árat az áruházihoz viszonyítva? Kell a függőleges merevítő lábas, vagy elég a sima lemez? A leírás szerint fólia és a lemez nem sokkal vastagabb szakboltosban, mint az áruháziban, vajon tartósságban mit jelent az "európai"-nak kikiáltott medence? Vagy ez csak marketing fogás?
A másik gondom a magasság: a régi medence magasságára nem emlékszem, de kb. 80 cm lehet. Most leginkább 120 cm magasat látok. Úszni, játszani gondolom ez jobb, a gyerekek 12-16 évesek. Ha viszont csak hűsölni, beszélgetni, fröccsözni akarok benne, akkor nem lesz túl nagy a vízmélység?
Beszívja a szkimmer a pelyhesítőt, majd ezek után járatni kell a forgatót, hogy elkeveredjen a medence vizével. Kisebb medencéknél 1-2 óra szivattyú teljesítménytől függően. Utána mindent lekapcsolsz, és másnap reggel a medence alján leülepedett szmötyiket ki kell porszívózni. Tök mindegy honnan szívatod, a lényeg az, hogy porszívózás után a homokszűrőt érdemes visszamosatni, mert ezek a koszok annyira aprók, hogy a homokon idővel képes visszajutni a medencébe.
Egy kis segítséget is kérek viszont. A medencém szív ugye alulról és a szkimmerből. Berakom a szkimmerbe a pelyhesítőt, bedarálja és leállítom egy 20 percre. Ezek után honnan szívjon a tisztításhoz?
Igen, ilyesmit írnak a PH-Plus dobozokon. Én lementem, vettem 2,5 kiló szódabikarbónát és beküldtem. 40 köbméteren ezek szerint emelt kb. 1-et (ha a korábbi 6.5-ből indulok ki, amit a furcsa értékek előtt mértem).
Hétvégére át is hívom! Végül is csak nyerhetek: vagy jó a víz (a negatív persze az, hogy látom anyósomat fürdőruhában), vagy nyugtom van a jövőben és nem kell menni többet vasárnapi húsleves, rántotthús kombóra. :)
A víz amúgy tökéletes lett, 7.2-7.4 között van a PH (tesztcsík és gép is), 1 mg a klór. Ami furcsa, hogy full opálos fehér. Pelyhesítőm nagyon kevés volt már, így semmi eredményt nem látok. Majd elmegyek valamelyik nap és veszek. Mondjuk ha tiszta lenne, akkor bemennék a hétvégén, mert esett bele szerszámom, meg egy klórtabletta a múlt héten és nem találom.
Hááát, tényleg marad a kivárás, ugyanis a PH-mérő 5 körülit mér (volt ez reggel 1 is), szóval elmegyek veszek rázós vagy tesztcsíkos mérőt és nyomom a keringetést napi 4 órát. Majd lesz valami. Szerintem a PH mérőt zavarja valami a vízben, teljesen hülyeség szerintem a magától ennyire csökkenő Ph, az 1-ről meg nem is beszélve ami ha jól sejtem tömény sav.
Mesterek! Megvan a PH-mérő és bizony sajnos 6.7 a PH-m (éreztem én, hogy túl sok sósavat töltöttem bele). Mennyi szódabikarbónát, vagy PH-plust kellene beletennem, hogy felmenjen 7.2-re? Addig nem akarok pelyhesíteni, pedig eléggé kellene... :D
Keringtetési sebességgel szoktál játszani vagy nincs gyakorlati jelentősége, hogy milyen gyorsan/lassan kering a csőben a víz? Gondolom a fő különbség a periférikus és a keringtető szivattyú között a sebesség állítási lehetőség.
A szomszéd nem szereti ha nézik a hab testét napozás közben és körbeponyvázta a kertet. Szerencsére a mi oldalunk kimaradt,ott majd megnő a Leyland-ciprus.
Ó, tudok én ettől még másabbat is. Nem én persze, hanem az egyik ismerősöm amikor feltöltötte átmosás után a homokszűrőjét, a gyűjtőcsőre rá akarta nyomni ezt a fődarabot, de az nem ment teljesen a helyére. Az ismerősöm nagyon ideges lett, mert sütötte a hátát a nap - nem volt annyi esze, hogy kihozza a napernyőt - és állítólag a nemiszerve is kivolt ettől a munkától, kimerte a homokot az aknában levő homoktartályból a kicsi nyíláson keresztül, ami a gyűjtőcső körül volt. Lejjebb tette az egész hóbelevancot, megint belemerte a homokot, de megint nem ment a helyére. Az ismerősöm állítólag nagyon csúnya szavakat használt, és megint merhette ki a homokot, ekkor állítólag ő már elérte szintén a kettő óra üzemidőt a napon. (Minek hozzam ki a napernyőt, mindjárt végzek.)
Aztán harmadszor is próbálkozott, de megint nem jó, akkor észrevette, hogy a üzemmód választó kapcsoló visszarendezés, vagy téli, vagy akármilyen állásban van, így a gyűjtőcső nyílását lezárja, a benne levő levegő pedig mint egy rugó nem engedte a csőre nyomni a választókapcsoló házát. A kapcsolót átfordítva egy pillanat alatt minden megjavult.
Az ismerősöm roppant ideges volt egész délután és égett a háta meg a feje. De mondom, ez tényleg nem én voltam.
Ugyan már, a színvakot én írtam le, a hülyét meg Te vetted észre így nem futottál semmibe komolyabban bele... :D
Na, elmesélem akkor még azt is, hogy mi volt hasonlóan király tanulópénz (és dobtok is a fórumból)! Ősszel téliesítettem és a homokszűrőn a leeresztő csavart rosszul fogtam meg és nem a végét tekertem le (ahol a víz jön), hanem a közepét. A közel 100 kiló homok megnyomta a vizet és már ömlött is ki minden ahogy bírt. Persze visszatekertem azonnal de hát ugye tudjuk, hogy a kvarchomok az bizony utána már megakadályozta, hogy a menet szigeteljen is. Tekerni sem tudtam rendesen.
Szóval a múlt hétvégén homok kézzel kiszed, tartályt kimos, újrakócol, visszacsavar, homokot visszarak. Szerencsére napsütésben 2 óra alatt megvolt, így nem volt akkora gáz. De hát megtanultam, hogy mihez ne nyúljak...
A medencés oldalhoz. Most még nem látom értelmét az oldal fejlesztésének. Talán később, ha lesz valami über fejlesztés ami miatt érdemes hozzányúlni. Amíg a tárhely létezik, használjátok.
Ó, bakker, pedig hányszor megfogadtam már, hogy először végigolvasom az aznapi hozzászólásokat és úgy válaszolok, de most megint alászaladtam...
Tablettát amúgy lehet venni nem túl sokért, sőt, nekem eredetileg cseppentős a cuccos, de azt nem kaptam akkor, ezért tablettásként használom, igaz, az nem teljesen kompatibilis egymással mármint ami a skálát illeti. De volt még annyi cseppentős reagens, megmértem ezzel aztán azzal, megjegyeztem, hogy a két mérés mennyivel tér el egymástól a skálán és kész.
Szóval nem ördöngösség ez.
Ugye mint az előbb, felmerült a pontosság, szerintem semmivel sem rosszabb, mint a digitálisnál a kalibráló lötty. Azt elkúrod, máris oda a pontosság.
Hát a jég csúf dolgokat tud csinálni ezek szerint.
Hát én általában eleve normális emberekre állítom be a véleményemet, lehet persze színvak meg hülye is, aki mondjuk fejjel lefelé nézi a digitálist, de az egy másik topik. A cseppentős/tablettás színskálája eleve feltételezi, hogy a használója ismeri, de legfőképpen jól ismeri a színeket.
A kb. érték nekem az "elmúlt 8 év" alatt teljesen jó volt, szerintem nem múlik azon semmi, hogy a mért 7,2 pH helyett valójában mondjuk 6,9 a víz pH-ja. Vagy 7,5.
Amúgy teljesen igazad van, mert rengeteg hülye él a Földön, én a fórumtársakról általában mindig a legjobbat feltételezem, néha persze kiderülhet az ellenkezője, de ilyenre még nem volt példa. Persze akiről pár éve mutogattak képet, vagyis a munkájáról, hogy vagy 12-es, vagy 24-es falat rakott kisméretűből, hogy az lesz a medence, arról azért hirtelen már jutott az eszembe, mondjuk hogy bátor a srác, :-) de az megint másik topik.
Egy szónak is száz a vége, aki helyes színlátású, annak a cseppentőssel/tablettással el kell boldogulnia.
Én is mindig rázogattam az elmúlt években és nem volt vele semmi gondom soha báááár maga a mérés nálunk mókásabb, mert színtévesztő vagyok vörös árnyalatokra, így "családi" program volt a mérés. :) Most csak azért kellett új mérő, mert az elmúlt 2 évben eltűntek a tabletták és a mérőedény meg tiszta kosz lett az ide-oda pakolástól. Szóval kell vennem mindenképpen újat és gondoltam akkor modernizálunk is. :) Holnap veszem át a mérőt, de azért szerintem beszerzek egy "rázósat" is, hogy tuti ami biztos legyen.
Az elfagyásra visszatérve a 2 db 75 mm-es csap szétfagyása már eleve jól esett, az ellenáramoltatónál inkább az az ultragáz, hogy egyenlőre nem tudom, hogy hogyan fogom javítani.
Csak nem olyan pontos , körülbeli értéket kapsz meg jó színlátás kell hozzá . Persze én is használok csepegtetőst is kontrollnak és a klórszintméréshez mert vert már át a hiper szuper századot mérő digitális és teleküldtem sósavval a medencét.
A 2000 Ft-os kínai sárga digitális szerintem mindenkinek alap kellene hogy legyen mert olcsó és jó.
Én a 8. éve használom a cseppentőst és a tablettásat. A digitálisnál vackolósabb, de ez sohasem csap be, nem romlik el. Igaz, a 5 másodperc helyett 1 percig vackolok vele, de egy idényben mondjuk 10 alkalommal mérek, az még belefér nekem.
Persze hogy van, úszókapcsoló a neve, filléres tétel. :-)
Hát képzeljétek el, hogy egyenlőre úgy néz ki, hogy nem javítható az ellenáramoltató "forgattyúsháza". Elvittem egy műanyagoshoz, de egyetlen egy anyaga sem tapad meg (tényleg elég sokat próbált) és még a saját anyaga sem használható fel, mert hőre keményedő anyagról van szó valószínűleg. Most hívtam a boltot, ahol vettem és azt mondták, hogy azért ránéznek de beszélnek a termék magyarországi kereskedőjével is. Ez egyébként egy Brilix STP-2200.
Lassan 36 órája megy a keringetőm, nagyon sokat javult a víz. Szerintem még magas a PH, de csak ma tudok venni majd valami tablettás mérőt. Tegnap már beküldtem vagy 2 liter sósavat, mert anno mindig magas volt a PH a csapból, de szerintem még kell. Van már egyébként több mindenkinek bevált PH-mérője? Vagy maradjak a szimpla tablettás-rázósnál?
Tényleg, amit szerettem volna még kérdezni! Létezik szerintetek elemes víz(betörés)szenzor? Olyasmi mint vannak ezek a széndioxid-riasztók? Beraknék egyet az akna egyik alsó pontjára.
BigFic: nekem eddig nem volt gondom az oldal megtekintésétől, pedig vagy 4-5 éve visszajárok. :) Most éppen a gyorsklór képlet kellett megint. Egyébként lehetne az oldalt tartalmilag még továbbfejleszteni pl. akár a fekete csőkígyós rendszerrel is. Anno én azt elkezdtem megcsinálni, de utána eladtam a komplett csővázas Bestwayemet.
Sziasztok! Bár látom, már régi a topic, de nekünk most lett kész a medence fedése, és annyira boldog vagyok! Ugyan ilyen búrát csináltattunk, csak tolósat. Nagyon ajánlom ezt a céget!
Sziasztok! Bár látom, már régi a topic, de nekünk most lett kész a medence fedése, és annyira boldog vagyok! Ugyan ilyen búrát csináltattunk, csak tolósat. Nagyon tudom ajánlani ezt a céget!
Azért remélem jövőre nem fagyasztom szét az ellenáramoltatót. :)
Most szétkaptam a házat, talán annyira nem vészes a szétfagyás, el is viszem egy műanyagoshoz délelőtt. Egész érdekes amúgy látni, hogy a jég milyen helyen csinál kárt...
U.i.: A mobilmedencés oldal még mindig eszméletlen hasznos, a képletek, stb.! Köszi érte továbbra is a szerkesztőnek!
Fogd fel tanulópénznek, akkor talán könnyebb elviselni. Azért sajnállak, mert el tudom képzelni, hogy azért csinál ilyen extra dolgokkal felruházott medencét a tulajdonos, hogy csak elfordít egy kapcsolót és már lehet lubickolni, ennek ellenére még szopás is van vele.
Hát szervusztok régi és új medencések! :) A tavalyi évet én sajnos kihagytam az építkezés miatt (szeptemberben lubickoltam még egy pár rövidet) és most valami elég masszívan zöld vizet higítottok fel (nagyjából a feléig engedtem le a télre) és szűrök 2 napja. Lehet könnyebb lett volna cserélnem inkább. 40 köbméter lett a vége az új medánsziének.
Tablettát tegnap vettem 5 kg-ot 8.000-ért, szerintem ez jó ár volt, granulátumot meg 1.300-ért ígértek, de egyenlőre még nem érkezett meg. Fóliát még tavaly vettem a sráctól, akit itt ajánlottatok így az szerencsére megvan.
Ami totál érdekes volt szeptemberben, hogy kipróbáltam a hőszívattyút (10 kW-os) és én azt hittem, hogy ez valami rohadt gyors melegítéssel dolgozik de teljesen más az elv. Nekem ilyen 0.1-0.2 fokokat emel, mondjuk 24 óra alatt már látványos volt, csak furcsa elsőre.
Ami sajnos elég drága tanulópénz, hogy az ellenáramoltató 2 főcsapját sajnos szétnyomta a jég (rosszul téliesítettem) és még nagyobb gáz, hogy az ellenáramoltatóba is bejutott, így annak a műanyag forgattyúsháza is megsérült. Volt egy másik bénázásom is, de azt már le sem merem írni. Hát jövőre már jobban figyelek. :)
Amúgy meg azt mondom, hogy picit meggondolandó, hogy ennyi millió forintot ráver az ember egy élvezeti dologra + később még ugyan úgy melózik vele. Ellenáramoltató, buzgár, nyakzuhany, világítások, mágnesszelepek, plc vezérlőegység, nagy szűrő és a hőszivattyú. Egy élmény volt minden egyes benyújtott számla...
Igen, de azt ráteszed a vízre, aztán szigetel amit tud. Mi - régiek - meg egy középre helyezett labdával és kifeszítve a levegőben tartva használjuk, aka légréteg, rulz! :-)
Van egy 305cm puha falú medencém, szerintetek megéri szolár medence takarót venni rá? Gondolom volt róla szó, de had ne kelljen több ezer hozászolást végignyálazni! :)
Én időjárástól függően Június eleje, vagy közepe felé szoktam összerakni. Amikor már a nappali hőmérséklet 28-30 fok körül van, és az éjszakai sem megy nagyon le.
Komolyabb alap általában nem kell, bár van aki lebetonozza (ez vakond ellen is jó, ja van); a beton min. vastagságának általában 6 cm javasolnak. Homok is elég alá kb. 10 cm vastagon (ez kb 2 köbméter ha 400x400), és nem a homokozói, hanem az olcsóbb, nagyobb szemű építkezési. A homokra nem árt a medence széléig vagy vastagabb PVC, vagy pl. ipari linóleum (betonnál is jól jön, kevésbé sérül az alja). A lábak alá homoknál (nálam az van) én téglákat tettem a homok szintjéig besüllyesztve. Ha van vakond, akkor a homok alá kell valamilyen vakondrács is (a sima csirkeháló még nem elég).
Természetesen az egész alatti talajt kipucoljuk, ledöngöljük és kisimítjuk (a homokot is simítjuk kissé).
A homokot én azért tartom a medence körül jónak, mert talppal bevisszük ugyan, de az könnyen porszívózható, és nem szennyez annyira mint pl. a föld.
Sziasztok. Szeretném a tanácsotokat kérni. 3 éven keresztül egy 366-os puhafalú medence volt felállítva amit lecserélek egy fémvázas ugyancsak 366-os medire. Ez 6500liter víz befogadására képes.
Az volna a kérdésem, hogy mit tegyek alá? Múltkorában pévécére egy 4×4-es szőnyeg volt leterítve ami szétrohadt, de most ennek a medencének ugye lábai vannak és nem tudom, hogy mire fektessem! Elég lenne csak simán a homokba amit előtte mondjuk ledöngöltem lapvibrátorral? Vagy ennek már komolyabb alapot kell csinálni?
Nekem a garázs tetején van a szolárszőnyeg ,és grundfos keringető szivattyú van beépítve, elvileg nem találkozik forró vízzel , mivel bele tettem egy visszacsapó szelepet.
De ha netán még is, akkor nem megy tönkre a szivattyú :-)
Nem olyan vészes az. Én kétszer 6 m-t hegesztettem össze, ráadásul íves alakban. Elkezded az egyik végén és szépen haladsz sorba. Egy segítő nem árt, mert szeret csúszkálni!
Ez a legtöbb esetben: polietilén. A polietilénnek nem ismert semmiféle oldó és ragasztószere. Helyette hegesztést lehet javasolni. (olvadáspontja fajtától függően: 105-130oC)
Megvettem a csöveket és idomokat a medence szolárhoz, (plusz beszerzésre került egy fémvázas medence is), ami egy alacsony dőlésszögű tetőre menne fel. Eddig keringető szivattyúban gondolkodtam, hogy forgassa a vizet (homokszűrőt nem akarom pár percenként kapcsolgatni), de a boltban miután mondtam, hogy mire kellene a szivattyú lebeszéltek róla és periférikus szivattyút ajánlottak (árban jóval kedvezőbb). Valakinek van tapasztalata keringető vagy periférikus szivattyúval (tető vagy 2,5m magas), mit javasoltok?
30 éve csináltam egyet a fürdőszobámba zöld gránit borítással, 10x30x2 cm-es lapokból. Azóta használatban van, semmi gond vele. (Írj egy E-mailt, küldök róla képet.)
Igen, a csempe alatt, ami mellesleg speciális csempe, VÍZNYOMÁS elleni vízzáró réteg. Kétkomponensű, amikor megkötött a keverővödör szélén, olyan lett majdnem, mint a sziló.
Bazi drága, de nagyopn drága, de csempe alá szerintem más nem való. A Sopro-nál is van ilyen, az kicsit olcsóbb, de arról nem tudok nyilatkozni, nekem Mapei van. Sőt, ha lehet fokozni, még a fugázójában is van spéci termék, szinte olyan, mintha olvasztott műanyagot kennél a csempefugába. A mester, amikor csináltam, gondolkodtam benne, de mondta, hogy a használatkor folyamatosan kell a forró, lobogó víz, gondolom úgy lágyítják, hogy kenhető legyen.
A VÍZNYOMÁS az egy nagyon fontos tulajdonság, ha nekiállsz alternatívát keresni. Nagyon fontos. Nagyon-nagyon. Nagyon.
Maradtam a csővázas medencénél, amivel télen nincs bajom. Széthúzgálom, kiszárítom, megy a polcra a garázsba. Télen csak zavart volna, mikor a tüzifát hordom a házhoz...
Egyszer gondoltam rá, hogy veszek rozsdamentes lemezt, és abból csinálom meg a pontos méretű palástot, de elmaradt a projekt. Úgy már csak a fólia kellett volna bele, oszt hagy szóljon...
Úgy emlékszem, hogy rohadt drága lett volna, ha nekiugrok....valami ilyesmi miatt ment a levesbe a terv.
Üdv. Régebben olvastam, hogy valaki épített otthon csempézett beton medencét. Én épületen belül szeretnék egy kis méretű (jakuzzi szerű) 'kádat' csinálni. Itongból lenne a fala. Kell-e valami speciális vízzáró réteget felvinni a vakolat és csemperagasztó kivételével, vagy elég vízzáró fúgát használni? Talán a napi max. 1-2 óra terhelés talán nem követel meg olyan tökéletes szigetelést!? Köszönöm.
Nem csökkentenem kell a pH-t, hanem növelnem (előbb rosszul írtam). Már mosószódával is próbálkoztam. 7,2-7,6 közé kellene menjen, de mindig alatta marad. Így meg nem annyira hat a klór, úgy tudom. Klórsokkal felmegy 3-ig is, de aztán megint lecsökken a kívánt mérték 0,6 alá, és pár nap mulva meg már csak 0,1.
Gondolom frissítetted a medence vizet, és a csapvíz nálunk ilyen. Ismét sósavazni* kellene, mint már egyszer, mert a TA érték nem jó. Így öntheted bele vödörszámra a ph- -t, csak pazarlod a pénzt.
Köszi. Homokszűrőm van, de nem használtam kb. 4 éve. Költöztünk és itt még nem csináltunk helyet a medencének, de minden éven éreztük hiányát.
Ha jól emlékszem a váltószelepnek volt valami problémája (talán folyt, vagy el volt repedve). Meg fogom nézni mi van vele. Az újak elég drágák. Lehet, hogy csak váltószelepet próbálok rá keríteni.
Nézegetem ezeket a medencéket szettben is (létrám nincs, az nem kellet a puhafalúhoz) ezekben láttam különböző teljesítményű homokszűrőket.
Ali bácsinak az olcsóbb bírt 10 évet 0,2-es fóliával, mire elrohadt a palást alja ( pára lecsapódás). A drágább medencénél merevítések vannak, de szerintem az sem örök élet.
Vagy 10 év mire elrohad a palást állítólag, ami fontos, hogy ne 0,2-es fólia legyen hozzá, inkább 0,4 vagy 0,6.
Homokszűrőt talán 2009 vagy 2010-ben vettem, megéri. Egyszer volt valami kondenzátor baja a szivattyúnak, filléres tétel volt.
Ahogy a pénzed engedi, jobb a 6m3/órás homokszűrő. A medence szívó csonkot meg lehet felezni mondjuk egy T idommal, az egyik felére teheted a szkimmert, a másik részét szívhatja a homokszűrő közvetlen. Ezt ha jól emlékszem, akkor a többiek egy csappal is szabályozzák, hogy melyik rész szívjon erősebben.
Mik a tapasztalatok ezzel a típussal kapcsolatban? Elég hozzá az ajánlott 4 m3/h vízforgató vagy inkább 6m3/h kell?
Meddig szokta bírni egy ilyen? Ennél a szkimmerre és vízbefúvóra kötöm a vízforgatót nem az oldalán lévő csonkokra? (Lehet buta kérdés, de nem láttam még ilyet összerakva.)
Rég nem jártam már erre, de most ismét tanácsot szeretnék kérni.
Eddigi puha falú medencémet lecserélném acélfalúra. Kb. 3,5x1,2-ra gondoltam. (Érdemes nagyobbat venni?) Tudtok valahol jó áron?
A képeken és katalógusokban nem látom, hogy ezek összeköthetők-e homokszűrős vízforgatóval? Gondolom igen. A szűrő csatlakozócsövének ki van vágva a hely, vagy nekem kell megoldani? (nem szívesen barmolnám össze)
Szia, együtt a kettőt ne vedd csak külön. Ha valamelyik meghibásodik mert meghibásodhat, akkor egyik sincs jó ideig. Ha csak az egyik hibásodik meg azt könyebb pótolni.
Homokszűrő kötelező (mostmár üvegtöltettel) + a sóbontó szerintem jó megoldás, tapasztalatból.
Csak homoszűrő nem elég, mert az szűr de nem fertőtlenít. Az utóbbit a sóbontó csinálja.
Hát, annyi azért mostanában még nincsenek, és tulajdonképpen "ingyen" hűtés, mert forgatni így is - úgy is kell. Bár állítom, nem lesz ilyen gond, mert szélsőséges nyarat vizionálok, ergo amire túlságosan meleg lenne, addigra itt lesz a szélsőség hidegebbik fele.
Sziasztok! van e beásott beton medencém,27 köbös./most lesz fóliázva/. milyen szűrőt érdemes hozzá venni?néztem ezt a só bontó-homok szűrő kombósat.Érdemes foglalkozni a gondolattal?Vagy elég egy sima homokszűrős is?! köszönöm
1 cm3 víz 1oC melegítéséhez kell 1cal=4.2J energia.
Tehát 1 m3 víz esetén: 4200kJ=4200kWs.
1kWh=3600kWs.
Azaz 1m3 vizet 1oC-kal és 1000W-os fűtéssel 4200/3600=1.17 óra alatt melegíthetünk fel.
1.17kWh - 50Ft/kWh-val számolva - 58.5 Ft költség. (helyenként változik)
Nagyobb teljesítménynél az idő rövidül, a költség marad.
Tehát pl. van egy 5m3-es medencénk amit 20oC-ról 25oC-ra akarunk melegíteni (5 fokot).
Ez 1kW-os fűtéssel 1.17x5x5=29.3 óra, azaz kb. 1 nap 5 óra, ami kb. 1460Ft.
Ugyanez 2KW-os fűtővel közel 15 óra.
Én a 17m3-es medencémet 2kW-os fűtéssel fokonként 10 óra ideig, kb. 1000Ft költséggel fűthetném. Most 16 fokos, 26 fokra 6000Ft-ér 2.5 nap alatt melegedne. Sajnos az éjszakai hideg még nagyon beleszólna.
Nekem az 5.5-ös medence stiftjeinek legalább fele már törött. Nem törik ketté, hanem a végéről letörik a két kis pöcök, de már az egyik törése után se ér semmit. A medence eddig 3 szezont volt használva.
Gondoltam is, amikor írtam, hogy félre fogjátok érteni.
Persze, tökéletes egy csavar, ennyit nem ér egy stift, ha csak nem aranyból van. A másik probléma, ami nálam jelentkezett, hogy a medence lába és talpa közt elrohadt a cső. Nem tudom, hogy érdemes lenne-e kitömíteni, vagy megfúrni a talpat, hogy távozni tudjon a víz...
Egyszer már felvetettem, nem sok sikerrel, de annyiféle ember megfordul itt...
Csővázas medence rögzítő szög, pöcök, stift mittomén mi a neve, a neten, ha van 300 ft./db.
Az szerintem kb 295 forinttal több, mint amit ér, illetve amibe a gyártása kerül. Egy fröccsöntő, ha 150-ért adná is megélne belőle. De nem ismerek ilyen embereket:(
Sajnos nincs ferde tetőm, meg lusta is vagyok a házi barkácsoláshoz. Gondoltam veszek egy átfolyós 150 L-es tartályos napkollektort ami már állványos azt fel tudom tenni.
Egyetértek nyárimádóval. Nekem volt puha falú is, most csővázas van. A csővázast sem macerásabb összeállítani, elrakni viszont könnyebb. Leereszted a vizet, és rendesen ki lehet takarítani. Valamint a talaj vízszintességére sem annyira érzékeny a csővázas. Szerintem a fűtés jó dolog. Egy ekkora medinek én legalább 2x50 m 20-as lpe tekercset ajánlanék, de akár lehet a duplája is. Ez kb 5-10 eFt.
Miért, a puhafalút nem kell szét és összeszerelni?? Azt is tárolni kell, ugyanúgy ki kell teríteni, csővázast könnyebb kitakarítani, kiszárítani ősszel mivel merev ( nem a víz tartja meg).
Ne hidd, hogy egyszerűbb a puhafalú, megdől, ereszt, és a méretben is csalódni fogsz. A méret, azaz a 3,05 m a medence aljának átmérője, a tetején vagy 2,6 -2,7m ( becslés). Ami nekem volt 3,66-os, annak tetején 3,05 a "száj" mérete.
A csővázast minden évben én szerelem össze, kb 20-25 perc, van tartása stb...
még csak most fogom kezdeni a medencézést az idény nyáron, infókat gyűjtök innen.
A tervem jelenleg egy Intex 3,05-ös puhafalú medence, intex 6m3/h homokszűrős vízforgatóval. A medence fűtés még nyitott kérdés, gondolkozom tartályos átfolyós napkollektorban, de lehet ,hogy csak mezőgazdasági fólia lesz belőle. Szerintetek hosszútávon megéri a napkollektor ??
250 ml desztillált, vagy ioncserélt vízbe kell feloldani a port. Külön a 6.86-ost, és külön a 4.01-est. A kész oldatból kiveszel egy kicsit kb 20 ml-t, és abban mérsz. A hátsó kis csavart kell addig tekerni, míg 6.8 és 6.9 között lesz. Utána letörlöd, és bele rakod a 4-01-es oldatba, ha minden jól megy annyit fog mutatni.
Érdemes 2-3 hetente ellenőrizni. Mindig egy kicsit vegyél ki az oldatból ne a nagyot szennyezd be.
Erről jut eszembe, az idén előbb rendeltem, így már kapható nálam is a ph mérő. Van automatikusan kalibráló, és van csavaros is.
Nekem három nyáron működött éjjel a vízfogató 21:00 -24:00 és 03:00 - 06:00 óra között. A takaró fólia minden esetben rajta volt, de sohasem szívta be a szikker.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy puhafalú (felfújatós) medencére kivel lehetne furatni egy 3. csonkot? Ismertek esetleg olyan szakembert, aki csinálna nekem ilyet?
Szeretném, ha egy beömlő és két kiömlő csonk lenne a medencén, de gyárilag mindegyiken csak kettő van (egy be, egy ki). Napközben a szkimmerről szívja a vizet a szűrő, de éjszakára nem merem a szkimmert működni hagyni, mert esetleg beszív valamit (pl. a takarót) és kampec. Viszont nincs kedvem minden este lehúzogatni a szkimmert (hogy a sima csonkból szívjon a szűrő) aztán reggel meg (a vízbe nyúlva) rádugni újból. Egy harmadik csonkkal és egy egyszerű csappal meg tudnám oldani az átkapcsolást kényelmesen, a medencén kívülről is.
Sziasztk ! Sikerült beszereznem egy kis sárga PH mérőt . Az érdekelne milyen vízzel és hogyan is kell kalibrálni ? Leírást nem kaptam . Kerestem linkeket de így sem világos 😣
A linóleumot sokan összetévesztik a PVC-vel, és a PVC burkolatot is annak hívják. Pedig az természetes anyagokból készül (parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők), s emiatt a klór megtámadhatja, ha tartósan és nagy mennyiségben éri. Ellenben puhafalú medence alá (oda csak kifröcsköl a víz) megfelel.
A PVC (Poly-Vinyl-Clorid) már eleve klórt tartalmú vegyület, és jól bírja a klórt. Ebből (s persze üvegszálakból) készül sok puhafalú medence.
A probléma nem is ebből adódik, hanem a víz nyomásából, különösen magasabb falú medencéknél. Nem tudom hogyan oldanád meg, hogy az alján ne menjen szét, illetve azt, hogy ne eresszen valahol? Egy 1 m magas medence aljára - oldalra is! - négyzetdeciméterenként 10 kg-nyi tömegű víz nyomása nehezedik. Ha ezt a raklap szerkezete állja, akkor milyen pántok tartják azt össze, hogy ne pattanjon szét? A földbe süllyesztés még nem elég, mert a nyomás a földet is eltolhatja! Szóval nem véletlenül vannak a PVC-ben azok az üvegszálak.
Mások biztos adnak másfajta ötleteket, de az enyém lesimított földre hordott kb 10 cm-es homok (inkább a durvább szemű, nem a homokozói), ami vízszintezve van. Erre megy ipari linóleum, és rá a medence. Szerencsére nálunk még nem jelent meg vakond, tehát legalúra fémháló nem kellett. A csólábak alá - az alap szintjéhez igazítva, a homokba - téglák kerültek, hogy ne süppedjenek bele. 4 éve így üzemel, télen is ott marad téliesítve.
Kérdezném hogy lehet jó, de legalabbis a sima földre rakott medencealjaztnal jobbat csinálni, úgy hogy nem terkovezem ki. Csovazas medencerol van szo, es van ra nemi esely hogy nem ez lesz a vegleges helye a medinek, de sima földre nem szeretnem megegyszer lerakni. Erre milyen megoldasok vannak?
Ami üveg az mind dupla, hőszigetelt. A Fehér keretűeket más cég csinálta - az a jobban szigetelő - de a szögeket bezáró és a tető üvegeket nem vállalta, azt egy maszek üveges ismerősőm ragasztgatta. Nagy hidegben a szélek párásodásából néha észre lehet venni a különbséget.
A lábazat 10 cm-es szendvics panel. A fémszerkezet mindenütt belül van a szigetelésen.
Fele? Az elég soknak tűnik. Az én ismeretségi körömben alig-alig tudok valakiről, akik külföldön dolgoznának, szerintem 10% alatt van bőven.
30-40? Nálunk (airsoft) egy nap igaz, de kinek-hogy de szó szerint pár ezer forint az utazás, mert mindig a környéken volt a játék, a saját kaja ami általában szendvics, meg amit ellövöldöz, az megint 1-3 ezer forint, de eltűntek rengetegen. Mondjuk nem e is egyszer volt egy évben, de akkor is. Szar világot élünk.
Igen, most kb 12-en leszünk. Nyári találkozókon régen 60 autó is volt, 120-150 emberrel. A csapat fele azóta külföldön van, kalandvágyból. Egyharmada meg egyik napról a másikra él, nem tudnak egy hosszúhétvégére 30-40 ezer forintot kiadni.
Még gondolni sem akarok rá. Relatíve kényelmes ember vagyok, ez nem lustát jelent, egyszerűen ami fáj vagy kényelmetlen vagy értelmetlen vagy nem éri meg (pénzben vagy bármilyen egyéni szubjektív értékben) azt kerülöm.
Így a 0 fokban futást meztelenül a 40 fokos mediből kimászva pl.
A jó társaságok meg elkopnak úgy látom (ezt vettem ki a szavaidból, ...régen 30-an is voltunk), az airsoftos csapat is elkopott mifelénk.
De minden év elején összejövünk az ország minden részéről (egy kis Citroenes közösség, régen 30-an is voltunk), Jéger a medence szélén, és órákig sztorizgatunk. Ha jó az idő, főzünk egy slambucot két áztatás közt, fikázzuk egymás autóját :)
Ücsörögni jó is, az nekem is bejött, csak amikor a fel kellett állnom és a törölközőig el kellett futnom, hogy aztán azzal együtt befussak az épületbe, na az volt a nem jó.
én elmondom a saját véleményemet, amivel sokan nem értenek egyet, de szerintem akkor is így van.
A medence fűtés (medence vizének fűtése) szerintem nem ér sokat a medence fedése nélkül. Az biztos, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nagyon jó, pl. medence idényben pár hideg nap után előbb lehet használni a medencét mint akinek csak a hagyományos módon melegíti a nap a vizét, de szerintem hiába meleg a víz hála az extra melegítésnek, ha a külső hőmérséklet miatt nincs kedve az embernek belemenni a vízbe.
Van egy különösen hatékony fűtésed, ami a máskülönben 20 fokos vizet felmelegíti 35 fokosra (ez csak példa), de a külső hőmérséklet csak 20 fok (a levegőé), ezért tutira nem lesz kedved fürdeni. Én ezt többször megtapasztaltam, amikor termálvizes fürdőben voltam, pl. tegnapelőtt.
Szerintem.
De azért drukkolok neked is, hogy sikerüljön amit tervezel.
Érdeklődnék, hogy kinek van bevált medence fűtése, mellyel meg van elégedve?
Tavasszal szeretnék egy 4,55x1,22m-es (16m3) medencét venni, a medence mellett van egy minimális dőlésszögű, nyugati tájolású kb 15m2-nyi tetőfelület, ahova szolárt lehetne feltenni. Ötletek, javaslatok?
Azért vigyázz! Ha a gyerekek bemozgatják a jégtömböt, akkor az 1-3 mm-es rés a jég és a bádog között megszünhet ás kidörzsölődhet a fólia. (Amúgy jó poen ez a hokizás!)
Nem véletlen, hogy nem sikerült rábeszéljél. A medenke /így becézem, mert olyan kicsi) környékén nem fért volna el. Az alatta lévő garázsban lehetett volna, de akkor mindig ki kellett volna menni a házból fűtéskor és ugye az nem megoldás télen. Még nyáron csak-csak, de akkor meg minek? :-)
A mostani parapetes fűtés rendkívül kényelmes. (Ha majd nagyon hiányzik a lobogó tűz, láng képe beviszek egy TV-t és beteszek egy videót. Egyelőre elég, hogy az ablakon nézelődöm. Jönnek cinkék, verebek az etetőre - meg időnként lopakodik a szomszéd macska, olyankor verem az ablakot.)
Begyújtás után 30 perccel már meleg van a helyiségben, pedig ott nem +10C' van :)
Sokat segített volna, ha a kéménycső teljesen felfut a mennyezetig, de így is jó. A közelében kb 1 m-es távolságban is pirítja a gatyám, szóval nyomja a meleget.
Ezt erőltettem Alibá-ra, de nem sikerült. Fát adtam volna Neki a projekt érdekében, de még így sem sikerült rábeszélnem....
A tanyára vettem egy kályhát, az üvegajtón keresztül úgy nyomja a meleget, hogy nem igaz. Alig kér fát, mármint a vegyestüzelésű kazánnal összehasonlítva. Kár, hogy nem hagytad magad rábeszélni anno.
Én ma vettem ki az aknából a szivattyút, holnap takarítás, után megy le a szerelőaknába. Eddig is bezártnak tekintettem a 2016-os idényt, de most aztán főleg.
Egyelőre nem, elég volt. De komplett stücklistám lett, szerelési útmutatóval, ikeában árulható. :) Ha nem költözöm, akkor jövőre a tető mindkét oldalán lesz 4-4 tekercscsel.
Már csak egy napérzékelő kell, ami kapcsol a két oldal között. :)
Érdekelni érdekelne engem is egy R6, de szerintem egy R6 után a rokont nem hiszem, hogy énféle GS500F érdekelné... :-)
Egy kutyát lehet, szeretnék én is, de mivel kicsi a kert, olyan kéne, ami nem eszik, kakál, ugat
esetleg néha a farkát csóválja meg a czigányokat megöli. Tesó, remélem nem hoztál görögből potyautast magaddal, már a világ végéig is el tudok menni motorral, de csak ha jó idő van, a térdem nem a régi... :-(
Medencét vettem tavasszal, de ki sem lett csomagolva. Az oka az volt, hogy eléggé össze- vissza időjárás volt, meg elutaztunk görögbe. Asszem vagy 8 évig sehol nem voltunk, elegünk lett mindenből. Utána meló a munkahelyen, meló a méhecskékkel, most meg meló még a tanyán is. Lemaradtam a fórumról is, de hátha lesz időm azt az 52 oldalt elolvasni télen.
Most traktort is nézegetek, mert 8000 nm a porta, és ilyen kis munkáért nem igazán akar jönni senki, hogy lezúzza a gazt/füvet.
Mi van még??? A medence 3,66-os csővázas lett megint, magasság maradt a 0,72 (?), ebben szépen tudok ücsörögni, és a kölkök sem fúlnak bele. Lett egy kutyánk még időközben a szomszéd tanyáról is, nem tudom, hogy fogja a medencét elkerülni, de majd megoldom valahogy.
Medencét télen venni ! Nem értem meg , a kereskedő se bolond , inkább tartalékol tavaszra mint ilyenkor eladja olcsón. Mondjuk idén nem kaszáltak annyit mint tavaly !
Köszönöm, Ti is nekem. Ali bácsi még el is jött megnézni, hogy élek e még... :)
Belefogtam a méhészkedésbe, emellett a szokásos nyári meló is ott volt, medence a garázsban pihent, helyette elmentünk görögbe. Itthon elég fura volt a nyár, sok csapadék hullott. Munkahely még van.
Hát... mint általában reggel álmosan ezt is úgy néztem meg, ezért is nem látok különbséget. De a múltkor, amikor valami vírus (mert én ugyan nem) a rosszlányok.hu weboldalra irányította a gépem, akkor valahogy máshogy volt.
A fácsés csoportot tavaly hoztam létre, lassan gyűlünk, de sokkal praktikusabb, mint ez fórum, persze nem az emberek miatt, hanem a gyenge fórummotor miatt.
Na itt vagyok élek, csak a másik jelszavammal kínlódok. Úgy látom lesz mit olvasnom a télen. A facebúkon találtam egy mobil kerti medencés csoportot, ki csinálta ??? Vagy már volt? No mindegy ott is regisztráltam magam... Idén nem volt medence állítva, sok volt a meló is, no meg össze- vissza időjárás volt.
Nekünk is ez volt a probléma. Kristálytiszta víz, de az alján mindig volt homok. Szóval szerinted ez jobb lesz, nem gond , hogy kicsit nagyobb mint a gyártó által ajánlott szemcseméret?
Igen! Olyan van nekem, a 0,4/0,8-as homok jó volt, jól szűrt, de valamennyi visszakerült a medence alján, szemmel éppenhogy látható volt, inkább a felületen érződött. Ezért váltok.
Szia! Ha jól emlékszem Te írtál a Sandy 4m3 homokszűrőről tavaly, abba jó ez a szemcseméretű homok? Nekünk most 0,4-0,8mm volt benne, de ha nem mosogatom át, hanem új csomagot veszek, ez megfelelő-e bele? Vagy túl nagy szemcsék miatt nem lesz olyan jó a hatásfoka?
Csak esztétikai probléma, de ha nagyon zavar, akkor rozsdamaró, aztán fújd le nem akril fehér sprayvel (tehát oldószeressel). (Kb 1000-200 forint egy flakon, egy elég is lesz hozzá)
A medencénk csővázain egyre több rozsdafolt jelent meg a nyáron. Lehet valamit tenni, kezelni valamivel? Csupán esztétikai hiba és még pár évet kibír vagy el is "roppanhat"?
Bár most úgy tünik, hogy csupán felületi hiba. Mennyire rosszabodhat?
Ha nincs benne víz lötyögős mennyiségben, akkor hamar kiszárad.
Sőt! Nekem leverte az ÉV relét, hosszabbítóval vittem olyan konnektorból áramot, amit nem védett ÉV relé, arról simán működött, menet közben a működés termelte hővel pikk-pakk kiszáradt.
Régebben raktam ide képeket, hogy a pofa a bronz színű üregkamrás polikarbonát lemezen átnyomatja a vizet, maga az üregekben melegszik és egyben szállítja is azt. Csinált osztót és gyűjtőt a tábla két végére, egyiken be a víz, átmegy a polikarbonát lemezen, felmelegszik a másik végén meg ki a meleg víz.
Szerintem a világ legegyszerűbb megoldása, és én hiszem is, hogy a legegyszerűbbek működnek a legjobban.
A (majdnem-) szembe szomszédom levegőset csinált, majdnem mint a sörkollektor, de mégsem, ő azzal fűti a lakása egy részét. Én is tervezek ilyent a garazsamra, de csak a téli temperálás miatt a növényeknek.
Csak egyszer neki kéne állnom. Mondjuk fatárolónak tényleg nem kell a fűtés.
A polikarbonát mindkét oldala UV álló. A kollektort felhelyezés előtt kipróbáltuk. A polikarbonát alatt meleg volt a csőben a víz. A polikarbonát felszíne ellenben nem volt meleg.
Amúgy én már úgy csináltam volna, hogy inkább levegős legyen és azt a kis kecót temperáltam volna vele télen, egy cső még elfért volna a légjáratban gondolom.
Nem, elvileg nem. Én is így jártam a nyáron, eltört egy cső az aknámban. Vedd le a kapocsfedelet, nyomasd hőlégfúvóval figyelmesen, vagy ha nincs rá időd, akkor tedd ki a napra, hogy kiszáradjon. Nekem működőképes maradt.
Szerintem 40o alatti hőmérséklet, és egy kis vákuum. A cső szépen kilapult. 100 fok környékén, túlnyomással szintén bekövetkezhet az alakváltozás.
Ha szakaszosan melegítteted a tartály tartalmát, egy idő után elkezd csökkenni a tartály fala és a benne levő levegő hőmérsékletének különbsége. A levegő hőmérséklete egyre lassabban emelkedik.
Már említettem, hogy a több tonna víz hőtehetetlensége miatt a levegő, mint energiaszállító nem rúg labdába. Ahhoz, hogy legalább elméleti hőemelkedést érj el, sokkal több levegőt kell mozgatni. Egy lavórral működhet, de egy medence esetén hülyét kapnál a szükséges levegő bugyborékolásától.
A gyakorlati megvalósításhoz: Minden pancsolás előtt kiszednéd a csövet, vagy átugrálnád?
Korábban már nézegettem a porszívókat, úgy emlékszem, hogy kiárusítás nélkül is kb. ennyibe került...
A homokszűrő téliesítésével kapcsolatban: a tisztításon túl kell-e, lehet-e óvni, pl. a tömítéseket revülés ellen, vagy van-e bármilyen bevált házi praktika, amit javasolnátok?
Elkészült a kollektor. Igaz, idén már nem lesz beüzemelve. 115 m cső ment bele.
2.5 m3 víz melegítéséhez gondoltam. Elég lesz? Van-e tudomásotok dupla falú, szigetelt medencéről? Kb. 10 cm szigetelésre gondolok. Nem lenne a PP medence lesüllyesztve. Sokat hűl a víz éjszaka. Ha nem gyártanak ilyet, gondoltam leszigetelem és leburkolom. Vélemény?
A múlt évben én is úgy voltam, hogy vizesen átraktam egy vödörbe a homokot. Gondoltam, ha bele rohad, akkor majd veszek másikat. Egész télen vizesen állt, (nem tocsogott, de nedves volt, de semmi baja nem lett.
Saccra ez 40oC környékén történt. A szakaszos fűtés rosszabb hatásfokot eredményez: minél kisebb a hőmérsékletkülönbség, annál lassabban megy végbe a hőcsere.
Mennyi hőenergiát képes tárolni a levegő, mekkora nyomás keletkezne a tartályban? Szivattyúra, kompresszorra valószínűleg nincs szükség méréshiba határát meghaladó hőközléshez szükséges nyomásviszonyok mellett.
A 0,5-1,2 szemcseméret szerintem tökéletes lesz, mert így is kb 4-5x túlméretezett a szűrőd, mint ami a medencédnek kellene.
Ja, és ha ilyen frankó, nagy teljesítményű szivattyúd van, mindenképpen vegyél egy intex automata poszívót hozzá. Két hete még volt kiárusításban a Bauhausban 24 ezerért, ha jól emlékszem (Szigetszentmiklós).
Mifelénk csatorna nélkül 270 HUF körül van a víz m3-e. Egyszerűen nem éri meg elrakni - még ha lenne is hová. Meg különben is, a villám kerülgetné a tartályt a jövő nyárig.
Elküldöm a migráltaknak, hogy igyanak belőle ha szomjasak. ;-)
A tartályban lévő levegő lehet, akár 80-100 fok is, az meg a KPE/LPE csőre nem veszélyes.
"hiszen a bejutó meleget a lehető legsürgősebben a medence vizének szeretnénk átadni, tehát eltávolítjuk a tartályból."
Miért tennénk?...a kompresszor szakaszosan üzemelne, akár egy hőfokszabályzóval vezérelve, mondjuk csak 70 foknál indítaná el és 40-nél kikapcsolná azt.
Az első gondolatom az, hogy felejtős, de hátha meg tud cáfolni valaki...
A levegő hővezető képessége sokkal rosszabb, mint a vízé. Akkor lehetne értékelhető hőmennyiséget továbbítani vele, ha jó magas hőmérsékletre melegítenénk, de azt meg az LPE(KPE? mint írtad) csövek hőtűrése korlátozza. Ha ezen a problémán túljutunk, akkor a begyűjthető hőmennyiség megnövelése a következő feladat. Külső energiabevitel nélkül csak a hőgyűjtő felületre jutó napenergiával számíthatunk. Az pedig elég sovány lehet ekkora tartállyal is. Túlzott melegedésre se számíts, hiszen a bejutó meleget a lehető legsürgősebben a medence vizének szeretnénk átadni, tehát eltávolítjuk a tartályból.
Érdeklődöm, hogy csinált-e valaki meleg levegős medencefűtést?
A hétvégén vízipipáztam, innen az ötlet.
Gondoltam, hogy egy cca. 500 literes / alul fölül egy-egy 500mmx1500mm-es tartály, összekötve 200-as, mondjuk 5 db. csővel./ horgany lemezből készült, feketére festett légtartályt összekötnék KPE vagy LPE csővel a medencével.
A medencében letekernék alulra egy sor KPE/LPE csövet, amit előtte kifurkálnék 1-es fúróval.
A tartály alsó részére csatlakozna az a pici kompresszor, amit a kádban használható "minijakuzzihoz" adtak.
A légtartály felső része lenne összekötve a medencébe merülő csővel.
A felmelegített levegőt a kompresszor átnyomná a csövön és az a medence vizében leadná a hőt.
Én leengedés előtt besokkolom a vizet de nem kicsit, azt a jó klóros vizet engedem le úgy, hogy a homokszűrőt visszamosatás üzemmódba kapcsolom és úgy engedem le a vizet. Így több ezer klóros vízzel mosom át a homokot tulajdonképpen, abban nem marad semmi, ami büdös lenne.
köszönöm, idén már csak a leeresztés van hátra, de jövőre próbálkozom. A jelenlegi homokból megtartsak valamennyit azért és dúsítsam 0,45-0,55-tel, vagy teljesen cseréljem le (és akkor 0,5-1,2 "telibe")? Ha már szétpakolom a nem kicsi szűrőt érdemes, vagy nem érdemes csodazsákot tenni a furulyákra? Ha ráteszem, hogy tisztítom? Amúgy azt mondta, aki telepítette, hogy még télre sem kell kivenni a belőle a homokot, csak eresszem le a vizet belőle... és jól zárjam le...
A hiba ott van, hogy nem jó a homok, ami benne van.
0,45-0,55mm-es homok kell bele, tehát a 0,7-1,2 is túl nagy hozzá, egész egyszerűen nincs benne elegendő finom szemcse.
Én azt javaslom, jövőre vegyél bele a Kvarchomok Kft-től 0,4-0,8-ast. Ebből minimális mennyiség be fog menni a medencébe, de azt egy jó porszívóval kiszeded.
Vagy vegyél 0,5-1,2 szemcseátmérőjűt, ára 860.-Ft/24kg zsák volt idén.
En is kiszedem a homokot, (jo budos) vhogy megszaritom aztan egy ladaba rakom, kukazsakot huzok ra, ugy nem porosodik. Szuro elmos, esetleg szilikon vagy WD40 a fejszelepbe. De szetszedeskor a slaggal visszamosom a homokot azert.
mélysége 93 cm azt hiszem névlegesen, tehát nincs 15m3 összesen a víz-térfogat.
a szivattyú:hayward sp81055z1c
a szűrő:hayward s0210t
homokból két szemcseméretű van benne, a 0,7-1,2 a kisebb, (a nagyobbra nem emlékszem, nincsen meg a zsákja) összesen kb 90 kg.
A szűrő naponta 3-4 órát biztosan ment (melegben még többet), amikor "felkavartam" a barnát, hogy esetleg kiszűrje akkor járattam 12-16 órát is - teszem hozzá eredménytelenül.
hát azt éppen egy 10 éves pálcikás teszterrel és sárgább, mint barnább, a 10 éves dobozon lévő skála szerint alacsony.... ettől még bármilyen lehet. :)
Felénk most kezdődik az őszi gallyégetési szezon az önkormányzati szabályzatnak megfelelően, van egy bontott kandallóbetétem azzal tervezem gallyégetéskor kicsit felfűteni...
Idén volt 10 éves a felfújható peremes 457-es Intexünk, jól bírta - eddig. 10 év alatt 5-6 nyáron volt felállítva, idén kapott egy 10m3/h-s hayward szettet is.
1. Csak csatlakozni tudok az itt írtakhoz, nagyon sok gondtól és szívástól kímél meg, ha rendesen (napi 2-3x könnyedén) tudod forgatni a vizet, már csak könnyes szemmel gondolok a papírszűrővel történő szerencsétlenkedésre és a kínomban (teljesen fölöslegesen) beleszórt vegyszer-áradatra.
2. Mindezek ellenére idén is megjelent "A Barna Cucc", ami az idő előrehaladtával egyre intenzívebben van jelen a medencében (minden évben). Nem tudtam eldönteni, hogy mi is ez, alga, vas, vagy por/homok? Kútvízből töltöm a medencét, az első hetekben (hónapban) semmi nyoma a kis vendégünknek, majd az idő előrehaladtával egyre vastagabb rétegben rakódik le a medence aljára a finom homok szerű valami - amit mellesleg a homokszűrő sem tud kivenni. Csodazsák nincs, viszont vegyszerezéssel szerintem elég jól állok: figyelek a pontos pH-ra és klórra, bár tény, hogy a TA-m magas és a cyanur savam alacsony és ezekkel eddig nem igazán foglalkoztam.
Mit tegyek? Csodazsákozzak, pelyhesítsek, netán mindkettő? Vagy eresszem le az egészet, úgy majd eltűnik?
3. Mindettől függetlenül jövőre már nem biztos, hogy ezt a medencét állítom föl, hiszen a felfújható peremen megjelent 3 lik, amit bár befoltoztam, finom jelzés arra nézve, hogy elérte kihordási ideje végét. Utódlás kérdésében a befutó egy 5,5 ultra frame lenne terepviszonyoknak megfelelően kicsit besüllyesztve (földet nem neki döntve), bár ennyiből (ennyi munkából, nem pénzből) lehetne fémfalas is. Érdemes-e fémfalas irányába menni, tudván, hogy azért nincs 100%-ban kihasználva (sokat vagyunk a Balatonon is), viszont szívesen téliesíteném, hogy megszabaduljak a fölállítás/elbontás macerájától (tudtommal a csővázast is lehet téliesíteni).
Mi is, icccaka csak 2 fokot hűlt, bár ma kissé felhős volt, de így is megvolt a 28 fok...
Végre beállt a szivattyú rendszer is, már csapokkal van irányítva a víz, nem kell dugdosni/légteleníteni..
Sikerült 2 sorba kötött szivattyúval 0 hanggal hajtani a szolárokat, a 6m+ ellenére...
Jövőre 4 db szolár lesz a tető ÉK oldalán for délelőtti sunshine ,4 db pedig DNY oldalon. Ehhez keresek vmi napérzékelőt, h tudjak váltani a 2 oldal között.
Én most kezdtem el leengedni a vizet. Jobb akkor elrakni amikor még sokat süt a nap. Szépen kiszárad, nem kell vizesen elrakni, mert akkor csak bepenészedik.
Ilyen szezonunk sem volt még! Általában augusztus 20-a után már nagyon hidegek vannak, de most szeptember 11 van, és 30 fokos a hőség. Nem semmi.
Nálam a medence mellett kőkerítés van végig, szőlővel befuttatva. Emiatt sok pici darázsféleség szokott a vízbe esni, amikor nincs lefedve. Én simán 80 ft-os harisnyát feszítek a szkimmerre, lényegében semmi nem kerül a homokszűrőbe, a harisnyát időnként kifordítom, és kész.
Ha a szűrőben a furulyák épek, én nehezen tudom elképzelni, de amúgy sem nagyon, mert én úgy gondolom - mert még nem volt ilyen problémám - hogy a a hangyának a puha testét a homok száttrancsírozná amikor a nyomás átnyomja azon. De ezt csak gondolom.
Az normális, hogy a bogarak egy része átmegy a homokszűrőn? Van most valami szárnyashangya rajzás, és a medence teteje elég bogaras. A szkimmer ősszeszedei, és a nagyját a szkimmer szűrője felfogja, de azért jut a homokszűrőbe is. Ha nézem a fefújót, akkor néha-néha kiprüszköl egy bogarat. A szűrés pedig rendben van, mert a víz kristálytiszta mióta megvan a homokszűrő.
Múlt héten elraktam a medencét, nyár elején a "gyári" (semmire nem való, kis teljesítményű) papírszűrős szivattyú ment, amit homokszűrős szivattyúra cseréltem. De a cseréléskor nem takarítottam ki normálisan a medencét a szivattyúval összekötő két csövet (homokszűrővel adtak két újat, amikkel semmi gond sincs és utána azt használtam), aminek a falán kosz (zöldes, gondolom algás, nem nagy felületen) rakódott le. Mivel lehet legegyszerűbben kitakarítani? Vízzel feltölt algaölő bele, vagy más ötletetek/tapasztalatok van? Medencét sikeresen eladtam (jövőre nagyobbat akarok venni), amit jövő héten küldök el és nem akarom a csövet így elküldeni.
Igen, még az elsőket, az egyik szőnyeg 8 éves, a másik 7. Hibátlanul működnek, se vízkő, se lyukadás (kopp-kopp), lekopogom. Egyébként, ha ez a fajta szőnyeg kilyukadna, két csavarral ki lehet zárni a hibás szakaszt.
és még az első szőnyeget használod, vagy azért 8 évet nem bír?
Az a bajom, hogy ha a medence felületének felét akarnám szőnyeggel megoldani (15m2), az brutál drága lenne szőnyegből. És ha ez 3-4 évente tönkremegy, akkor az nekem sajnos nem jó üzlet.
Napokon belül a kezembe kerül és lefotózom. De egyébként fenékszivattyú néven ismert. Valami ilyesmit kell elképzelni, csak nincs az alján a fekete műanyag rész, hanem a szivattyú fém alja (szívó felület) közvetlenül érintkezik a medence aljával. Azért, hogy ne szívja fel a medi alját, érdemes egy spatulát vagy valami hasonló, vékony (1-2mm) alátenni.
Kis pancsoló leeresztője kiszakadt a medence aljából. Ezt is meg lehet ragasztani az ajánlott Pattex cipőragasztóval?
Fél köbméteres pancsoló medencéről van szó, de a 2 hónapos és a 2 éves gyerkőcnek még nem kell több. Akkor ruháznék be "nagyobba", ha bokáig érő víznél többet is engednék bele. Most úgy saccolom, a következő szezonban ez még nem fog megtörténni, jövő ilyenkor vadásznék valamit leárazáskor.
A leeresztő nyíláshoz adott tömlőcsonkra én rápattintottam egy 1/2-es tömlőt, de amikor már csak pár centi víz maradt benne, nem sokat ért, mert kb 4-5 centire van az aljától, alig csordogált belőle valami.
A 4,57-es csővázasból a norton kútról lekapott szivattyúval szívattuk ki a vizet. Amikor már csak pár centi víz volt benne, a belógatott csővel szemközti oldalon két lábat kikaptunk, és a medi alját folyamatosan emelve tereltük a vizet a belógó cső fele. 2 emberes munka, de megéri, mert kb 2 liter víz maradt a végén...
Én kiszedtem félkörben a lábakat két perc alatt és egy helyen kiszedtem az y alakú csatlakozót. Az y csatlakozótól megfosztott helyen leengedtem a földre a fóliát, másik oldalt pedig megemeltük, hamar kifolyattuk a vizet.
Jövőre lehet, hogy egy nedves porszívóval kiszívatom.
Igen, az a legolcsóbb és leg hatékonyabb pH csökkentő. Itt olvashatsz róla időnként. Semmi baj nincs vele, csak rémisztő hallani :)
A porszívóm Intex. Gyerekeknek füzetvásárlás közben láttam, hogy magához képest igen olcsóért adják, így nem hagyhattam ott. Venturi elven működik, kifúvó ágra kell tenni.
Időjárás szempontjából fantasztikus volt az elmúlt hét. A medi hőfoka délutánra minden nap 33 °C fölé emelkedett. Két hétvége is beleesett a jó időbe, így mindenki örülhetett. Ma 11 órakor a víz 26 °C volt, 15 órára 27.5 °C-a emelkedett. A levegő 25 °C, kevés napsütés.
Ebből is látszik, hogy érdemes szolárszőnyegbe beruházni. Azt vettem észre, hogy amióta mágnesszelep kapcsolja a szolárt, hatékonyabban működik a melegítés. Hiszen ahogy kisüt a nap és megfelelő lesz a hőfok, rögtön be kapcsol, ha felhős kikapcsol. A vezérlést egy tök alap teremtermosztát végzi, mely a szolár mellé van felszerelve (3000HUF). Én a gyári szolárszőnyeget preferálom, ilyenem van immár 8 éve.
Mióta szolárom van, mindig októberben szoktam szétszedni és elrakni a medencét.
Nálam is lesz szívás az utolsó cm-rekkel...:-) Arra gondoltam, hogy a leeresztő nyílásra fabrikálok valamilyen csövet és a végét azon engedem le, illetve B tervnek marad a vizes porszívó, de annak a csövét is meg kell hosszabbítani.
Az utolsó 1-1,5 centi már vödrözős, felmosórongyozós :-). A szennyvízszivattyú amúgy kb. 3-4 cm magasságnál leállna, de "okosba" duck-tape-el leszűkítettem a felszívónyílást, hogy csak kb. 1-1,5 centi maradjon, mer'ugye centinként az nálam 188 liter víz, nem mindegy, hogy 20 vödörrel vagy 40-el szedsz ki a végén.
A közepesnél alacsonyabb szintű szórakozás, de évente az a pár óra belefér.
Ezzel együtt, ha valakinek van jobb ötlete, szívesen veszem :-)
Hezitáltam egy darabig a 30C + előrejelzések miatt, de miután én más módon nem fűtöm, csak egy szolártakaróval és az éjszakák már elég hidegek, az Istennek nem akart 23-24 fok fölé melegedni, így végül inkább " beáldoztam" egy hétvégét, hogy a nap teljesen kiszárítsa, ami vasárnapra gond nélkül meg is történt.
Az én medencém is fémpalástos, harmadáig van csak leásva, de ha leengedném a vizet, beomlana a kavicsréteg, ami körülötte van. Én csak a szkimmer szint alá szoktam leengedni és a befúvót egy műanyag+gumi lappal lezárom. Az utóbbi 5-6 év alatt egyszer sem fagyott szét, mivel a palást és a kerete is tud bőven tágulni. A bélésfólia viszont kb. 3 évet bír, gondolom télen a hideg, nyáron meg a klór szép lassan elöregítik, és szétrepedezik-kilyukad. Ha új a fólia, akkor csak késő ősszel téliesítek, hogy a víz tiszta maradjon, de ha tavasszal csereérett, akkor hagyni szoktam az 'enyészetnek', ráadásul télen ráengedem a gyerekeket is, nagyon szeretnek 'jegezni', amikor még vékony a jég és nagy táblákba ki lehet szedegetni, később, ha vastagon befagy, akkor jókat csúszkálnak rajta. Takarni nem szoktam, csak régebben, de akkor mindig belefagyott a takarófólia, de ha nem, akkor is belekerült a mocsok tavaszig. Általában tavasszal leengedem teljesen és kimosom (fóliacsere előtt el is szokott folyni a nagy része), de volt, hogy a szűrővel pár nap alatt rendbe tudtam rakni, és maradt a 'tavalyi' víz.
Ja, elfelejtettem: 4,57-es csővázas Intexem van. Asszem 5 éve vettem. A csőváz rozsdásodik már, de nem kritikus. A létra van hogy bennmarad éjszakára, de legtöbbször csak a fürdés idejére van bent. Semmilyen rozsda nincs rajta.
Részemről 3. idényen vagyok túl a sóbontóval. Napi 2 órát jár a forgató (igaz 10m3/h-s :-)). Idén 3x sokkoltam a biztonság kedvéért: töltés után, plusz amikor 2, illetve 1 hétig senki sem nézett a medencére, bár ezeket nem biztos, hogy kellett volna. Ezen kívül 3 liter sósav ment el ezen a nyáron. Ezen kívül semmilyen szer, szir, szar. A víz tegnapelőttig kristály tiszta volt, ekkor leeresztettem.
1 hónapja vettem egy automata porszívót az Auchanban, az ment 2x.
A sóbontót 2x kellett eceteznem. Nekem nem kell kiszedni a cellákat, csak lezárom a 2 végét (1-1 méretre vágott műanyag lapkát teszek a menet és a csőszáj közé) és feltöltöm félig ecettel, majd a maradékot vízzel, így áll 3-4 órát. Aztán ecet kiönt és mehet tovább.
Viszont amikor kútvízzel töltöttem még 2 éve, kínszenvedés volt. Algásodott, hetente kellett eceteznem a bontót, koszosodott, nem tudtam fixre állítani a Ph-t. Vas és homok nem volt a kútban egyáltalán, de iszonyatosan kemény volt a víz. Ez lehetett a baj.
Igen én is így gondoltam, valamilyen szinten segít is de ahhoz 10-12 órát kellett járatni a forgatót és a sóbontót, így a tablettás sokkolás tűnik inkább jobb megoldásnak havonta.
Közel a szezon vége felé leírom a tapasztalatom a sóbontós fertőtlenítéssel kapcsolatosan.
Szóval nem elég csak sóbontó, kell havonta egyszer egy Cl sokkolás, ilyenkor kb. 10-12 db tablettával (3-5db kell 10m3-hez) sokkolom a vizet. (már elkezd kicsit nyálkássá válni a medi oldala). A sóbontó lemezeit 1,5-2 hetente ki kell szedni és ecetfürdőben megtisztítani.
Az Intex medi aljzat tisztítót kb. heti 2x érdemes betenni, kb. 2-3 óra múlva megáll, mert eltömődik kosszal, tehát ennél hosszab időre, főleg napokra fölösleges a mediben hagyni. Inkább az apró homok szerű koszt szedi ki (ami szerencsétlen módon feltapad a finom szűrőjére ezért tömődik el). Az árát megéri. A sarkokat kézzel kell porszívózni.
Minden fém alkatrészt kerülni kell (gondolok itt pl. a solárkörre) mert a só megeszi.
Szolárfóliából érdemesebb jobbat venni, mert nekünk kb. 1,5 hónap után a meleg miatt kidurrant az összes bubi.
Hűvösebb időben elég naponta 1x megforgatni a vizet (ez nálam 4 órás ciklus volt), melegebb időben 6 órát ment naponta vízforgató (sóbontó működési ideje: vízforgató -1 óra).
Bár nem javasolt de mindig amikor fürödtünk ment a vízforgató, mert így pillanatok alatt leszedte a skimmer a medi tetejéről a koszt, bogarakat (fi-relé van), illetve összekeverte a vizet (ami alapból a tetején meleg alul higed).
A szolárszőnyeg tette a dolgát 1/2 9-től 3/4 6-ig ment egy időkapcsolóval, hideg időben kihúztam.
Mi még a hétvégén fürödtünk minkét nap. :-) 31-32C-os volt a víz. Itt ma lett rossz idő, de hétvégére megint 29-30 fokot jósolnak. Nem volt kicsit korai a záróra:-)?
Nekem is leásott medencém van, 30m3, ovál fémpalástos. Én le szoktam engedni a fúvóka magassága alá a vizet (kilocsolom 1-2 hét alatt a fűre). Utána kitakarítom, ellenőrzöm a pHt, felklórozom, és beleöntök egy téliesítő folyadékot, majd lefedem fekete (felül zöld) medencés pomyvával. Nem rakok bele semmilyen fagytestet, mert sosem kellett.
Amíg viszont nem takartam le, addig megy a szokásos napi keringetés.
Amúgy én még nem fedtem le, de már itt lenne az ideje.
Sajnos elég kevés, mindössze 6-8 liter víz fér bele. Nekem sima 3/4"-es kerti tömlő van a földön egyszerű zuhanyrózsára kötve, abban melegszik a víz. Ha több víz kell, akkor pld: 60 literes fémhordót vegyél feketére festve 3-4000 Ft-ért van újonnan a Jófogáson. ;)
Én speciel ahogy rá van írva a dobozára: feltöltés előtt spricc, amikor rászáradt akkor kezdem tölteni.
Bekeverni? Azt be kell keverni? Én speciel ahogy átöntöm a spriccelőbe a dobozból, azt fújom ki. Ez azt jelenti, hogy az egy literes flakon nálam olyan, 4-6 szezonra elég, tehát alkalmanként olyan 1,5-2,5 deci fogy.
Én is tegnap délután véglegesítettem a téliesítést, a mai, esős időt nézve az utolsó percben.
Vége a nyárnak hivatalosan is nálam. A leengedés és a fedés közti idő elég volt a falra spriccelt hypónak, hogy hasson ahol kell, kis UV sugárzás a napból is segített (gondolom).
Lassan vége a szezonnak, de én még kitartok egy kicsit.
Az idén megjelent nálam az eltávolithatatlak fekete alga. Lehet azért mert nem fujtam be a medence oldalát algaölővel töltés előtt? Na mindegy. Kérdésem az lenne, ki hogy csinálja, szezon végén fújátok be vagy szezon elején töltés előtt? És milyen arányba keveritek be a szert?
Sziasztok! 2 éve nagyon sok segítséget kaptam itt, de az akkori Intex medinket szezon végével eladtuk és a beépített medi meg csak idén, egészen pontosan mostanra készült el. Lévén fűtött szeretném még azért kipróbálni és ezért kérném régiek segítségét, hogy mi volt annak a srácnak a száma, aki a Béke Térnél tudott adni nagyon jó árban pufi fóliát, takarónak. Óriási segítség lenne, előre is köszönöm! 5.5x5.5 méter fog kelleni, lehet duplán is rakjam?
Van hasonló szabályozás,a napkollektor vezérlése .pl. a Percont 5. A delta T beállítható a be és a kikapcsolásnál is.Méri az időegység alatti hőmérséklet változásokat is,és ha engedélyezed szabályozza szivattyú fordulatát is.Konkrét példa:Hogyha távol van a kollektor a tartálytól,a delta T célszerű nagyobra venni.Bekapcsolási pont,ha a kollektor melegebb 10-12 fokkal a tartálynál.Kikapcsolási pont,ha hőmérséklet különbség 5-6ok.Hogyha a fordulatszám szabályzást engedélyezem,meg tudom adni neki,mekkora leheta min.fordulat.Egy G.25/40 szivattyú 2-es fokozatba állítva 60 százalékon még müködik.Bírja gond nélkül a fázis hasítást.
A rokon ugyanezt úgy csinálta meg, hogy nem deszkára szerelte rá, hanem egy műanyag lavór alját fúrta át, az érintkezők benne voltak a lavórban. Szóval mint egy hajó úgy funkcionált az egész, az tuti nem süllyedt, nem fordult fel.
amúgy nem vágom miért nincs ilyen a piacon. Hót' egyszerű szabályzó. A be-kilépő víz T különbségére szabályoz, amivel meghajt egy inverteres motort (ami történetesen egy szivattyúban van). Ez szépen tartaná mondjuk az x fokos kilépőt. Ha kicsit befelhősödik vagy vmi árnyék vetül a panelokra lelassul alacsonyabb rpm-re, ha ordít rá a nap, akkor picit felgyorsul. Ez annyira alap kéne már legyen.
(mondjuk kissé tettetem a csodálkozásomat. Amikor rakás plusz pénzért képesek hűtőszekrényt vagy klímaberendezést valamilyen marketing-mázba bevont szóval hirdetni, ami valójában csak az inverterre utal, ami egy filléres dolog 2016-ban, és sztem már lassan 30 éves technológia :) )
Nagy deltánál nagy sebességgel érdemes hajtani a vizet, kicsinél pedig inkább lassan. Megtalálva az értéket, amikor még a szivattyú fogyasztása is gazdaságos.
Mivel ezeknél a szivattyúknál nincs frekiváltó(-greenpro), nem tudod fokozatmentes szabályozni a tömegáramot. Főleg nem a delta T függvényében.
Valamiért a gyári vákuumcsöves szolárnál mindenki min. 4 max. 8 C -ra kapcsolnak ki ,ill. be. Minden gyártó nem hülye, ennek is kell h vmi oka legyen. akár egy 300W szivattyú. Pedig ebben az árkat.ban bármilyen custom vezérlés lehetne...