A lakás soha nem a fán termett, és mégis úgy érzem, a mai mobilitás mellett sokkal jobb a helyzet, mint régen. 40 éve Rákosborzasztóról (vagy egy megyeszékhely melletti kis faluból) dolgozni járni felért egy kalandtúrával, főleg, hogy autó nem nagyon volt. Ma egy havi fizetésért veszel egy olyan-amilyen, de mozgásképes autót, de a bicikli is lekerült a hiánycikkek listájáról, az tényleg fillérekért van már.
A másik, amit sosem értek lakás ügyben, az az, hogy ma a termékenységi ráta valahol 1,5 környékén, vagy az alatt van. Magyarán statisztikailag minden párra jut 1,5 nagymamányi-dédmamányi örökség. Hova a tökbe tűnnek azok a lakások?
Nem értek vele egye, persze attól függ, mit tekintek "akkornak". A 70-es évek végétől, de főleg a 80-as években az anyámék alkalmazottként, középfokú műszaki végzettséggel másod-, sőt harmadállásban tolták, hogy két gyerekkel meg tudjanak élni, és ebből még nem futotta építkezésre, nyugati utakra, síelésre, csak egy hat éves, használt Trabantra, arra is csak akkor, amikor a nővérem már költözött otthonról. Ezért szoktam lábrázást kapni, amikor a Kádár-korszakot úgy jellemzik, hogy "akkor mindenkinek volt mit ennie". A saját kollégáimon látom, hogy ma, ugyanezekkel a "paraméterekkel" egy fiatal pár lehet, hogy nem vesz saját lakást (mint ahogy akkor sem vett), de napi megélhetési gondjai nem nagyon vannak, nem egyik napról a másikra él.
Üdv ! Ez amit írtál igaz is lehetne,ha csak a "várható" kockázatokat tennéd az egyik serpenyőbe, de ha rajtad kívülálló előre nem kalkulálható és nem 2 forintos hitelről beszélünk ,akkor a három strófád egy fabatkát sem ér a valóságban !:-)
"Gondold el aki januárban felvett 20millat hogy éttermet nyisson. Vagy kocsmát. "
És aki tavaly vagy két éve, vagy öt éve vette fel és eddigre önálló stabil egzisztenciája van, és nem a gyárban robotol kilátástalanul, hogy nyugdíj előtt 15-20 évvel már ne vegyék fel sehova, esetleg csak utcát seperni, hogy, aztán mire végre nyugdíjba mehet kiderül hogy éhenhalni is kevés az a pénz?
De aki épp rosszkor vette fel az most vagy vitázik a bankkal a halasztásról, vagy vett fel személyi kölcsönt, vagy volt annyi megtakarítása hogy 3 hónapot áthidaljon. Az hogy nincs 20 milliója egy kocsmára nem jelenti hogy nincs 1 millió tartalékja sem ilyen esetekre. Meg persze az is lehet hogy elvesztette mindenét és azon gondolkodik, hogy egy közönséges megfázás köré hogy a búbánatos faszba sikerült ekkora hisztit keríteni, hogy gazdasági válságot okozzon. Merthogy 2016-17 telén meghalt 6-700 ezer ember az akkori influenzajárványban és ők akkor be se kerültek a hírekbe.
Én elfogadom hogy sokan adósságspirálba kergetik magukat mert hülyék, sőt azt is hogy az okosak is bebukják néha, mert a rizikó az ott van. De ezzel együtt el kell fogadni, hogy a hitel mozgatja a vlágot. 1000 vállalkozásból 999 el sem indult volna hitel nélkül, és most nem nagy cégekre gondolok, de hanem egy víz-gáz-fűtés-, villany-, vagy klíma-szerelő céget se tud felszerszámozni, beindítani az egyszeri melós ha nem vesz fel rá hitelt. Ugyanúgy lehet kitörési lehetőség, meg a siker kulcsa mint ahogy el is lehet veszíteni mindent miatta.
Nem tudod mit hoz a jövő. Lásd vírus vagy akarmi. Gondold el aki januárban felvett 20millat hogy éttermet nyisson. Vagy kocsmát. Ha saját pénzből lett volna nem olyan gáz mert nem kamatozik a vállalkozásban. De ha hitelre van a hitelt fizetni ha van bevétel ha nem. De akar lehet egy betegség is. Hirtelen szívroham akármi. Ott bukik a projekt. Plusz az emberek sok olyat is megvesznek részletre amire nincs szükségük. Vagy drágábbat mint amit megengedhetnek maguknak. Fejlettebb országokban a fizetésnek csak a 10-15 % at fordítják törlesztőre. Az átlag német nem is vesz addig un autót míg van lakáshitele.
És ha egy céget akarok beindítani? Vagy tanfolyamot elvégezni amivel jobb állásom lehet? Vagy ha tönkrement a hűtőm? Vagy olyan helyen lakom hogy nem tudok kocsi nélkül munkába menni? Ezer meg egy olyan eset létezik amikor nem tud valaki egyben kifizetni valamit amire valóban szüksége van most azonnal, de részleteket azért ki tudja köhögni.
Sőt: megvan a pénzem egy új 4k tévére, ájfonra, aranyozott dildóra, akármire, de 0% a thm, mert be van építve az árba, így akkor is kifizetem a hitel árát, ha azonnal kp-re veszem, akkor miért ne vegyem hitelre? A pénzem addig elvan a bankban, vagy a párnám alatt.
Napelemes topicban fejtegetik hogy 10% beugróval kamatmentes, fix törlesztős hitelre vehetsz rendszert, a törlesztő meg elinflálódik az alatt a 15 év alatt mire lejár a hitel, akkor miért a saját pénzem heverjen a háztetőn?
És bár kicsit kilóg a sorból: haver egy fiesta árával a kezében bement a ford szalonba, kiderül ha hitelre veszi a kocsit akkor ugyanazért a pénzért egy focust kap, így azt vette. Persze ki van találva a dolog, az évek során míg fizeti a hitelt a kamatok, kezelési költségek bőven behozták volna a pénzt a banknak meg a szalonnak, csakhogy a törvény betűje szerint az előtörlesztést nem lehet megtiltani sem előre kifizettetni 5-10 év kamatát büntetésből, így szépen átvette az autót, majd azzal a lendülettel kifizette a kocsit.
Mitől lenne jobb egy házra felvenni hitelt? El lehet lakni albérletben is.
egy lépcsőfokot meg akarok szüntetni, ugy hogy rábetonozok, utána le lesz burkolva, 2m hosszu, 30cm széles 20 cm magas.
valahol azt olvastam, hogy max 4 cm lehet emelni, utána már usztatott technologia kell, le kell fóliázni, és ugy kiönteni a betont, hogy külön kössön, mivel ugy sem fog egybe állni?
ez csak a terasz lejtésének kialakítására vonatkozik?
arra gondoltam hogy furok be betonvas tüskéket és összevasalom.
Tehát elvileg 1100dbx0,03mx0,2mx0,4m>>kb 2,6 m3, és elvileg akkor egy 4-6 m3 méretben elég gondolkodnom. Ha jól számoltam, így hirtelen. 2,5 raklap az új, tehát elvileg alá is támasztja.
Tetőcsere lesz a melléképületen, találtam konténeres céget a környékünkön. Abban kérnék segítséget, hogy vajon mekkora konténert kell kérnem? 60nm-nyi cserép lesz a hulladék, ez a régi 20x40cm fajtából kb 1100db, az új, nagyobb méretű Bramacból kb 650db lesz. Plusz kb 25db kúpcserép még hulladék, ami jön hozzá. A honlapon azt írják, van 4,6,8 m3 konténerük.
Köszönöm szépen, ha valaki tud megbízható infóval szolgálni!
"" Régen azért nem nagyon volt lehetőség hitelre a 80-as években :) ""
De tudod , hogy miért ? Mert régen egy élö emberre volt megszabva , hogy mennyi készpénz lehet forgalomban az országban ( nálunk , Szlovákia 4860 korona környékén volt , már nem emlékszem pontosan ) . Azért kínáltak a bankok a hosszú lekötésü megspórolt pénzedért 2-szer akkora kamatot , mint általában . Ma nem is bankok vannak , csak annak nevezett virtuális tökével manipulálók . A másik nagyon fontos tényezö viszont az volt , hogy az állami cégek nem haszonéhes cégek voltak , nem volt ÁFA sem . Nálunk az új kormány egyik pártjának vezetöje azt állítja , hogy a mai nagycégek is képesek lennének 25000 euróból megépíteni egy lakást a tömbházban , pedig ezek még profitorientáltak . Akkor , hol a gond ? Állami kézbe kell venni a kezdeményezést !
Van benne valami, sok az infó és azonnal kell. Nekem minden hitel nélkül van, mikor össze jött a lóvé akkor elkezdtem. Viszont én az osztrakoknal voltam 17 évig. Egy itthoni fiatal honnan fog osszerantani 30 - 50 milliót!? Nyugaton is hitelből vesz mindenki mindent és ott 150 milliókat vesznek fel egy normál házra. Régen azért nem nagyon volt lehetőség hitelre a 80-as években :) tanácsi lakás olcsón megvették a 90-es években, aztán mikor fel ment az áruk ha házat akartak eladták. Vagy lehet albérletben is leélni egy életet mint a déli népek szemlélet kérdése.
Köszönöm szépen, ez is egy megfontolandó megoldás. Ezt úgy kb. a szarufák "mélységének" közepére gondolnád? Akkor viszont nem lehet egyben 15 szigetelést használni, hanem 2 réteg kell, mai közé ez bekerül nem? Vagy sok helyen el kell vágni a 15cm vastagot, ámde az nem túl célszerű
Köszönöm. Jogos, lehet, hogy nem teljesen lesznek síkban. Nálunk nehezítő tényező, hogy a térdfalak sem teljesen egyenesek, amin a koszorú meg a szelemen van. 80-as évek... eszerint a függesztő ilyen helyzetekben élhetőbb megoldás lehet...
Miért gondolod , hogy annak idején nem volt rohanás ?
Nekünk két fiunk volt akkor kicsi és a párom úgyszintén dolgozott . Oviban voltak a gyerekek .
A szemlélet lett más és az értékrend . Mi annak idején , ha terveztük hogy színes TV-t veszünk ( akkori 4 havi fizetésembe került ) , akkor nekiálltunk spórolni és ha már megvolt a rávaló , csak akkor vettük meg . Ma a fiatalság mindent kölcsönre , lízingre , meg részletre vásáról . Mindent rögtön akarnak . Aztán csodálkoznak , hogy a megélhetésre meg nem marad pénz . Kicsit vissza kellene venni az igényekböl . Szerényebbeknek kellene lenni , de föleg türelmesebbnek . Egy-két év múlva majd úgy is ráébrednek , csak nagyon fájdalmas lesz sokuknak . Viszont mint minden esetben , köztük is vannak kivételek . Vannak ma is józanul , megfontoltan tervezö és megvalósító fiatalok is . Elöttük le a kalappal !
Ma már nem érnek rá a családok mindenki nyomja a melót mint az állat, rohanás van, gyerekeket meg kell oldani, mert a nők is dolgoznak, már más világ van.
Hogyne az iszonyat szar meló. Én kevésném magam a következő brigadot már úgy hívnám árazni, bár ha hideg burkolat azt is meg csinálnám. Mi van most a lépcsőn? Ha hideg burkolat akkor tapadó híddal nem lehetne rá burkolni és akkor már nem kell vesni meg lehetne sorolni, vannak erre kifejezetten tapadóhidak.
Viszont a dráguló munka mellett azért ne suhanjunk el egy másik nagyon fontos dolog mellett ! Régebben ( szociban ) valaki építkezni akart , összejött a család , barátok és kalákában megépítették . Igaz , mai szemmel és " kifinomult " esztétikai szemlélettel azt mondjuk , hogy milyen pocsékul építették meg , mert sehol nincs semmi derékszögben és vízmértékben . :-( Viszont akkor az volt a lényeg , hogy volt hol lakni tágasabb ,több szobás öszkomfortos házban . Ma az emberek feneke kint van a gatyából , de ugyan úgy rongyrázás van , mint a gazdagéknál . Mindenki csodássan szép , modern , divatos dolgokat szeretne , de pénz sehol .
Akinek van némi technikai érzéke a dolgokhoz , az szerintem megoldja a munka nagy részét egyedül. Segítségért ,tanácsért meg idefordul a topikokhoz . Így nagyon sok pénzt meglehet spórolni . Viszont nincs utólagos mormogás , hogy a szaki drága is volt , meg nem szépen oldotta meg a kifizetett feladatot . Saját tapasztalatból írom . Régen a saját házamat újítottam fel , most a fiamékét .
az a brigád teljesen korrekt volt, nem volt nyafogás, látták hogy kézi meló, beárazták, megcsinálták.
Azt nekem ne mondja senki, hogy az nem 100x szarabb és keményebb meló (1 méter széles helyen mozogtak a szomszéd ház fala mellett, ott csákányoztak, lapátoltak, esőben is) mint lépcsőről burkolatot vésegetni makitával :)
De ha viharléc kell neked valóban, akkor szakszerűbb megoldás az, ha a gipszkarton szerkezet közé raksz 20x40-es zártszelvényeket, amiket tudsz közvetlen a szarufákhoz is rögzíteni.
Én burkoltam a fürdőimet sógorral, az a helyzet ha másnak csinálom akkor bemegyek egy vizmertekkel és egy derékszöggel, ha nincs se derékszög se víz se függő akkor 5x ös ár, ha tetszik jó ha nem keressen egy madarat aki ez miatt napokat szopik. Lehet hogy ilyen a lépcsőd is. Véssed le te és akkor az a zsebedben marad. Tető víz gáz villany, kivételével mindent én csináltam 8 milliót spóroltam eddig, de aki nem ért hozzá annak muszály kifizetnie és ez egy nehéz fizikai munka ami sosem sima ügy hanem mindig van szopás menet közben és ott napok esetnek ki. Lépcsővel úgy spóroltam hogy a pofa nem lett fa hanem fehér fal amit én csináltam, de mivel nem értek az asztalos melóhoz így kifizetem. Nagyon szar és nehéz munkák ezek és nincsenek fiatalok akik inaskodnak mert ezt ők is tudják, meg is értem igazuk van. Pest megye gondolom sokat tól az áron, én Veszprém megyében vagyok igaz a Balatontól 16 km-re itt sem olcsó de Pest az más ott ezer munka, meg végülis mindenhol, kérj mástól is árajánlatot és akkor kirajzolodik a kép. Nem tudsz mit csinálni itt 4 éve még 5 milláért házat vettél most 16 milla és ugyan úgy rá kell locsolni 15 millát hogy be lehessen költözni, ügyem ez van az építő iparban is. Már nincs árok ásás meg kuli meló napi 2 liter borért meg 5000 Ft ért, azt mondod napi 15 ezer kirohognek. Drága az anyag drága a munkadíj és ez nem lesz olcsóbb mert egyre kevesebben vannak a szakik. Fiatalok inkább a gép előtt ülnek és nem fizikai melóra vágynak. Több helyről kell ajánlat azt utána jobban képbe leszel.
Ez még igaz is lenne, ha azt mondtam volna neki, hogy most kell. Ehelyett azt kértem, hogy 6 hónapon belül, amikor neki jól esik...
Tavaly csináltak nálam egy 30 méter hosszú, átlag 1.5-2 méter magas zsalukő támfalat, 90 cm mély beton alappal, sokszáz méter vassal. Korábbi támfalat kézzel vésték szét teljes hosszon. Napokig véstek, 1 hétig csákányozott 3 ember napi 8 órát (gép nem fért oda), utána átlag 3-4 ember építette még másfél hétig, kézi meló volt az egész, semmi betonpumpa, sittet is kézzel taligázták 30 méter hosszon.
Az sem volt olcsó, de az azért kifizetett 2 millió Ft (bruttó!) és ez a mostani 14 lépcsőfok 450 ezerért...hát ez egészen groteszk :D
na befejezem, mert ez már csak puffogás, elnézést.
Ha valakit érdekel a glettcsiszolás: végül a 100-as csiszolóvászon vált be. A 100-as csiszolószivacs (ha nem tévedek, akkor Schuler márkájú) sokkal apróbb szeműbb, ezt is használtam, ezzel kezdtem. Aztán erre a szivacsra tekertem a 100-as vásznat, azzal haladósabb, mivel durvább, de azért nem ejt mély karcokat. Frankó lett így, a kisebb hullámokkal együtt, de ez nem nagyon kivehető szemmel, csak ha végighúzom a kezemet.
Most csinálják a lépcsőmet 17 fok 16 cm magas 23 széles. A pofa az glettelve van hálóval és festve lesz azt én csináltam (gipszbeton lépcső) tetején ahova lépünk lesz bükk fából 4 cm vastag 2 cm túllógással legömböjítve, ragasztva lesz.
400 ezer Ft korláttal, meg egyébb kis burkolásokkal, kapaszkodó, "párkány" L alakban kiugrás 3.5 méter hosszú 5 cm széles 3 cm lelógással.
Ebből a fa ami drága azzal nem tudsz mit kezdeni, fenyő olcsó de az puha fa erre nem alkalmas, meg ugye kopás álló réteg festés lakk.
Ilyen lesz ha kész lesz
Nem tudom mivel burkoltatod de a hideg burkolat a csempe járólap a lególcsóbb.
Kevésbé műszaki, inkább anyagi oldallal foglalkozó kérdésem lenne, de hátha tudnátok iránymutatást adni.
Egy kültéri lépcső burkolatát szeretném kicseréltetni. A feladat tehát a meglevő burkolat levésése, vésés után alap javítás/síkba húzás, végül burkolás.
A lépcső semmi extra, 1.5 méter széles, egy fok kb 34cm mély és kb 15 cm magas. 14 fokból áll.
Erre kértem árajánlatot, és volt is egy kb elképzelésem, de azóta is csak vakarom a fejem, hogy tényleg jól látok-e :)
Szóval a bontás 100 ezer ft, a síkolás 112 ezer (8 ezer / lépcső) végül a burkolás 210 ezer (15 ezer / lépcső).
A helyszín Pest megye (bizonyára ez is meghatározza az árakat).
Szerintetek ez kb rendben van, vagy teljesen el van szállva?
Ez 2 havi magyar átlagkeresetnek felel meg. És tippem szerint egy ekkora munka nem lehet több 4-5 napnál 1 embernek.
Fogok még kérni mástól is ajánlatot, de egyelőre nem tudom értelmezni a fenti arányokat :)
Karton osszeillesztesek halozva vannak, nagy mozgás kell hogy azok repedjenek, függesztővel tudsz távot tartani a szigetelésnek, szarufak közé, aztán keresztbe a profilok közé. Meg ugye nem biztos hogy minden szarufa síkban van így a függesztőkkel lehet játszani. Ha tető lécet pl direkt szarufakra csavarozod akkor ha nincs síkba valamelyik szarufa akkor állító csavarok kellenek ami szívás és hosszadalmas folyamat és azoknak a csavaroknak is van tűrés határa olyan sokat nem lehet azért csalni vele. Direktfuggesztobol meg van mindenféle méretben.
Köszi a hozzászólást neked is! Ez érdekes gondolat igen, hogy a direktfüggesztő használatával a gipszkarton nem fog semmilyen merevítő szerepet kapni. Ugyanakkor, ha mégis valamennyit mozog a tetőszerkezet, akkor a mozgása úgy nem repesztené a karton illesztéseit. Szóval valamit valamiért. Ha a karton ilyen függesztő nélkül volna a szarufákra rögzítve, akkor az nem repedésveszélyes?
A terasz lejtéséhez milyen anyagot használjak? a Baumit betofill már kifutott.
és a kenhető vizszigetelést, majd arra kenjem(mármint amivel majd megadom a lejtést)? valahol láttam hogy bitumenes kencével kenték le...azzal is lehet? mert az van itthon...
A gipszkaton profilt rakhatod bármilyen sűrűn, az a lényeg, hogy 120(125) tengelyre mindig essen.
Látatlanba írtam. Amire a viharléc szolgál, arre jó lehet a gipszkarton szerkezet is. De amit most írtál, abból az jön le, hogy neked, nem viharlécre van szükséged, hanem jóval többre.
Hézagok 30 helyett 40 cm mert egy gipszkarton 120x200 a dupla karton nagyon nehéz súlya, vannak erős direkt függesztők kengyelek amik nagyot fognak szarufaba akár gipszkarton fém profillal akár léccel dolgozik az ember, de ezek a dolgok nem merevitenek a tetőn hanem terhelnek + súlyt, ahogy mondod előbb biztos meg kell oldani a tető merevítést. Mert ha már pár év múlva kiderül hogy nagy a súly és kezd fáradni mozogni a szerkezet és be van építve az már fájdalmasan drága lesz.
Nem ismerem a konkrét szituációt, ami nálad van, úgyhogy kicsit találgatok. A belső oldalra nem tudsz merevítést tenni? Értem, hogy tetőtér beépítés lesz, a szarufa és a gipszkarton szerkezet között lehet csinálni egy akkora rést, hogy egy vihardeszka elférjen. Hőszigetelni kicsit macerásabb lesz, de nem megoldhatatlan feladat.
Illetve maga a gipszkarton szerkezet is tud valamennyire ilyen céllal is funkcionálni, akár úgy is szóba jöhet, hogy erősebb szerkezetet csinálni. Pl sűrűbben (pl 30cm-ként) bordázni, vagy két CD profilt egymásba forgatva készíteni "gerendát", a rögzítés a szarufákhoz nem direkt függesztővel, hanem valami erősebb szerkezettel, pl akusztikus lengőkengyellel, esetleg dupla gipszkarton borítással (az alsó réteg is bandázsolva). Természetesen a kialakítandó hőszigetelésnek megfelelően kialakítva.
De mondom, ezek így látatlanban történő ötletelések.
Akkor ez nem teljesen volt megfelelő infó eszerint sajnos, ami a tetőfedős topikban jelent meg anno.
Mondjuk ezt a deszkával szemben keresztbe rakva mutatta a másik fórum. Valahogy így:
De értem sajnos, hogy nem ugyanaz.
Mondjuk a mi tetőnk merevségén az segíthet talán, hogy a Gerard fémtáblák (1,3*0,4m kb.) egymásra át vannak lapolva és össze is vannak csavarozva, ezért ez lehet, hogy ez egyfajta héjként valami hasznos hajthat a tető merevségének.
A Hilti szalag nem egyenértékű a viharléccel/deszkával. A fával ellentétben csak HÚZÁSRA dolgozik. Ettől nem dől össze a tető (rögtön) de hamarabb tönkremegy, mert nagyobb alakváltozások fordulnak elő.
Nálunk érdekes a helyzet, abban a tekintetben, hogy az oromfal fele könnyűszerkezetes szerkezet, ami az oromfal szélterhelését átadja a tetőszerkezetnek, ezért merült fel az ötlet, hogy az extra merevséget, amelyet ez a megoldás megkívánhat, azt a vihardeszka (vagy hasonló) adja meg a tetőszerkezetnek, ha szükséges.
Vagy levered mindenhol, ahol kopog vagy málik és visszavakolod síkba. A máló vakolathoz lehet használni vakolatgyalut, amit a gépi vakolók használnak lehúzni a plusz frissen felvitt anyagot.
Vagy ragasztasz rá telibe gipszkartont, ha egyáltalán ráragad.
miből gondolod, hogy az jó lenne zsalunak? A beton melegedik és a térfogata nő a kötés közben.
Minnél vékonyabb zsaluanyagot használsz, annál sűrűbben kell hevederezni és támasztani.
A kérdező körívet akar kizsaluzni, de alapnak az lehet egy sokszög is, mert a kizsaluzás után ki lehet vakolni, ha látszik.
Pl. lépcsőnél, ha colos deszkából készitjük a zsalut, bármilyen gondosan kitámasszuk, a lépcső homloka picit íves lesz és ki kell vakolni a burkolás előtt. Ezért mindig pallót használunk lépcsőnél. Pedig csak egy 32x17cm derékszögű háromszögnek megfelelő hasábot támaszt a zsalu, ami méterenként csak 67kiló- kb. 27 liter.
Ma megcsináltam. Jól tapadt a diszperzitre nálam is. És egy kicsit gyengébben talán a hálóbeágyazott vékonyvakolatra is. Annyira szépen fodormentesen nem tudtam elhúzni mindenhol. Milyen csiszolópapírral kéne becsiszolni? 400-asban gondolkodom, de lehet, hogy ez már túl aprószemcsés.
Van egy zártszelvény tárolóm, mely beton alapon áll, oldalfalak és tető nélkül. Osbt tervezek rárakni a tetejére, arra pedig Unibit kátránypapírt. A kérdésem az lenne, hogy a kátránypapírt hogy tudom odafogatni az osbhez, hogy ne ázzon be az épület?
Illetve az oldalfalak aljához mit lehetne rakni az osb alá hogy ne szívja fel a vizet? Esetleg ha nem engedem le az osbt a betonig, és purhabbal kinyomom az alját?
Építéshatósági(?) kérdés. Egy ismerős saját lovardát szeretne, amihez mindenféle kiegészítő épületek kellenek majd: maga a lovarda csarnoka sima ügy, mert az már csak a mérete miatt is engedélyköteles, a karámokkal sincs gond, mert azok csak "kerítések", box nem lesz. De, és most jönnek a "de"-k:
1.) Hiába, hogy ridegtartáson lesznek a lovak, azért részben fedett beállók kellenek nekik. (Kb., mint egy "carport", aminek van két-három oldala. Ha kell, ezt is engedélyezteti, de ezt ugye megcsinálhatja egy ács, vagy akár egy jó képességű amatőr?
2.) Mi van az olyan épületekkel, hogy öltöző, fürdő, lovász pihenője, teakonyha, raktár, stb? Ezeket több kis, jobbára független épületben akarja elhelyezni, és konténerekre gondolt, mert azokat ha egyszer (elég drágán ugyan, de) megveszi, utána jórészt maga is meg tudja csinálni, és akkor olcsóbb lesz, mint egy könnyűszerkezetes ház. (A helyzet a szokásos: Pénz? Az a legkevesebb! :-) ) De betettem a bogarat a fülébe, hogy ha ezek nem tartósan emberi tartózkodásra tervezett helyiségek, akkor azokat a helyi ács is felépítheti, mert nem kell ÉMEI engedélyes szerkezeteknek lenniük, és akkor már jobban járhat vele, mint a 800e Ft-tól induló csupasz konténerekkel. Jól gondolom?
3.) Nyáron, meg szünetekben szoktak táborok lenni, ahhoz szeretne kis, két-három fős házikókat. Azoknak ÉMEI minősített házaknak kell lenniük, vagy azokat is csinálhatja a helyi ács "pihenőként", aztán legfeljebb átminősíttetik? Vagy ha egyszer nincs papírja, akkor arra az életben nem kap engedélyt szállás kiadásra? (v.ö.: balatoni melléképületekben működő "zimmer ferik")
A tetős topikban keresgélve találtam évekkel ezelőttről egy bejegyzést, amiben "Dockworker" fórumozó a szarufákra hagyományos viharléc/vihardeszka helyett Hilti-szalagot tett "andráskeresztbe".
Így az általa mutatott képen:
Ez így széleskörben alkalmazott megoldás?
Vagy milyen viharléc, vihardeszka pótló megoldás van még, ami tetőtér-beépítés párti? A viharléc megnehezítené a szarufákra burkolást.
Kör alakú zsalut szeretnék kerti sütögető alapjához. Miből érdemes csinálni? 100cm-es átmérő a terv. Nincs semmi itthon amit használni tudnék erre a célra, így boltban megvásárolható, olcsó ötleteket mondjatok légyszíves. Hajlítható gipszkartonra gondoltam.
Fel kell csíszolni a betont. Olyan színten, hogy teljesen sík legyen.
Létezik betoncsíszoló gép, 400mm koronggal, lassan forog, nem csinál túl nagy port.
Léteznek különböző érdességű vidiás betétek a korongra, ezekkel lehet nagyolni és símitani is.
Síkba felcsíszolni hosszadalmas folyamat, de egyszer kell megcsinálni. Gépet lehet bérelni, a betéteket meg kell venni, nem drágák.
Egy alapos felmosás után, epoxitikus gyanta+ az alapozója és betonfesték. A gyanta és az alapozó drága, a jó betonfesték is az. 3 rétegbe kell felvinni, van alapozója is, szinezhető.
Foltos, ázott, koszos, sérülésekkel tarkított volt a vakolt fal, de telibe glettelni nem akartam, viszont nem látszott hogy melyik hiba az amit eltakar a festék és mi az amit glettelni kell. Szóval meggurítottam a legolcsóbb fehér diszperzittel, és úgy már szépen látszott hol kell belejavítani. Jobban tapad rá a glett mint a vakolatra, és mivel nem porlik, szebbre el lehet húzni. Ilyen belejavításokat sokszor csináltam már diszperzites falon, sosem volt gond, nem pergett le később, ellenben a sima vakolt falról már megesett, hogy leesett a folt. Hogy telibe húzva milyen tartós azt nem tudom.
Készglettből létezik, ami nem csak 1-2 mm vastagságra alkalmas? Nem szeretnék zsákosat venni, mert nem kell akkora mennyiség, és keverni sem szeretnék, ha nem muszáj, viszont 3-10 mm vastagságban kell dolgoznom.
Belső falfelület diszperzittel lekentem kb 1 hete. Erre jól tapad a gipszes glettelő (pl Rigips Rimano 0-3) anyag? Simábbra akarom változtatni a felületet. Aztán ezt is lediszperzitezném.
Belülről is kerülne rá 1-2cm xps, ami vakolva lenne.
Azért kellene alul tömör rész, mert szeretnénk az ablak elé végig egy üldögélős padot. Viszont a sima műanyag panel nem tetszik, ezért kellene burkolni/vakolni. A lábazatot is mindenképpen szigetelni szeretném, mert az most egy nagy hőhíd...
Ha a műanyag panel átlátszó az nagyon ronda lenne ha csak kívülről lenne burkolva. Egyébként minek az aljára a hőszigetelés? Fölötte nagy szigeteletlen rész maradna.
Az a baj, hogy nem tudom, mennyire vannak itt különálló tartóoszlopok. Ezt az egészet úgy kell elképzelni, mintha műanyag profilú ablakokból lenne összerakva az egész.
Viszont most az jutott eszembe, hogy lehet, hogy egyszerűbb lenne kihagyni a térdfalat, és alul 50cm magas műanyag panellal csináltatni az egészet. Aztán erre a műanyag panelra kívül ragasztanánk 10cm szigetelést, és azt lehetne vakolni... A profilokhoz gondolom csavarral lehetne rögzíteni a szigetelést a ragasztáson kívül. Működhet ez így?
A falba valami merevítés kell, (pl. az oszlop a padlótól indul) mert különben a szél és a hó (hóteher megcsavarja az oszlopokat összekötő rudat, a csavaró nyomaték lemegy az oszlopon) okozhat problémát.
Ez egy zárt télikert lenne, műanyag/alumínium profilból, oldalt üvegezve, teteje üveg vagy polikarbonát, mint pl. amit ez a cég kínál. Konkrét kész tervek még nincsenek, de ilyesmi az elképzelés:
Egy 4x3.3m-es teraszt szeretnénk télikertté alakítani. Szeretnénk egy kb. 50cm magas kis térdfalat (a képen pirossal), erre jönne a műanyag profilos télikert. A kérdésem, hogy ezt a térdfalat hogyan kellene szakszerűen kivitelezni?
- Miből legyen a térdfal? 20cm n+f falazóra gondoltam, annak a magassága pont kiadná az 50cm-t 2 sorban. Esetleg ytong? Abból 3 sor lenne 60cm.
- Milyen vízszigetelést kellene alá rakni? Valami bitumenes? Vagy kenhető szigetelés? (Olyan kellene, amire közvetlenül lehetne csempézni is)
- Be kell-e kötni ezt a kis falat a ház falába valahogy? A ház falán 10cm szigetelés van. Ezt meg kellene bontani, vagy elég, ha a szigetelésen keresztül valami vasat befúrok a falba?
- A térdfal a másik oldalon nem fog a házfalig érni, mivel ott egy bejárati ajtó lesz. Itt kell valahogy rögzíteni?
A lényeg : a friss betont közvetlenül a kötés után, tehát kb. 8 -10 óra után , de azért 18 20 órán belül egy cement glttel húzták le.
Ez a glett csak cement por + víz, de semmi homok, néha por színező anyag, ezzel glettelték kb. 2 - max 3 mm vtg., majd pár óra múlva simára kezelték. Simogatták.
A beton ugyanis köt 6 -10 órás tartományban, majd szilárdul az idők végezetéig.
Azért ez még nem fényes. valami gyanta azért kellett rá és akkor felmosható. De ez nem csak beltérre hanem kültérre is ment.
A simogatás után egy tüskés acél hengerrel rücskősítették… kültérre.
Régen a beltéri betont (60-as, 70-es években) meg tudták csinálni egészen fényesre, felmoshatóra. Sokkal jobban néz ki, mint a műgyanta. Nem tudom, mi a technika.
Ma már természetesen nem ilyenből építenénk a válaszfalat, meg 10-es alatt nem is szabad már tán (az új nálunk 12,5cm Ytong). De a meglévő válaszfalat nem piszkálnánk, hacsak nem annyit, hogy az ajtócserekor kapna egy áthidalót...
A pincénkben lévő beton felületet szeretném valamivel lefedni, hogy ne legyen annyira poros, esetleg még fel is lehessen mosni. A klasszikus burkolást (pl. járólap) kerülném.
A beton jó állapotú, száraz. Milyen lehetőségeim vannak? Amiket találtam az a műgyanta és a betonfesték. Az utóbbi szimpatikus, meg úgy nézem, hogy olcsóbban is kivitelezhető.
Igazából speciális igénybevétel, használat nincs a pincével. Kocsival nem használjuk. Tárolás, fagyasztóláda, edzőterem, kazánház.
Köszönöm, akkor várok még vele, hátha keményedik még. Nagy forgalomnak nem lesz kitéve, de ha ennyire puha marad, az zavarna azért kicsit, meg a szennyeződést is talán jobban magába szívja így.
Azért tökéletesnek nem mondanám... Csak eddig lambériás volt az előtér és nem volt gond... Ez a pallótokos? ajtó kikerül és jön egy modern átfogó tokos majd.
Ilyen üggyel még nem találkoztam. Spekulatív alapon azt mondanám, ha van idő várni akkor még várnék két három napot. Ha megköt jó, ha nem ki kell kaparni. Ha nincs idő akkor ki kéne kaparni.
Egy kis tanácsot kérnék Van egy kis spájzom, ahol a padló nem volt kifugázva (45-ös gres lapok, 4mm-es fugahézag). Találtam egy (szégyellem leírni:D) kb 18 éve gyártott Cimsec Flex fugázót. Gondoltam, megkockáztatom. Bedolgoztam, másfél napja. jól néz ki a kész fuga. Viszont olyan puha, hogy nem csak, hogy körömmel simán karistolható, hanem az ujjammal dörzsölve szép kis csiszolat mennyiség keletkezik pár másodperc alatt. Szerintetek fog ez még érdemben keményedni, vagy a tizenév tette meg a hatását, és ezért ennyire kréta puhaságú a végeredmény? Mert, ha utóbbi, akkor kikaparom (nem nagy munka), veszek friss anyagot, és megcsinálom újra.
6cm vastag tégla válaszfallap válaszfalba nem raktak anno áthidalót. Ilyen termék létezik egyáltalán, hogy 6cm széles áthidaló? Ma már nincs 10cm alatt válaszfal, ahogy nézem, ez ilyen régi megoldás.
Kerti haz oldakan farakas volt. a regi 20 eves vakolat felvalt leporladt kb 1 meter magasan. A laza vakolatot levertem lekapartam. Van maradek zsakosvakolat is meg csemperagaszto. Hasznaljak falfixet vagy csak eleg vizezni kicsit a feluleltet?
Ha felvetted az első sort, azt visszaburkolod? Vagy az egész teraszon kicseréled a csempét?
Ha levéssed a betont végig a terasz zártszelvénye alatt, azt vissza lehet javítani egy betonjavítóval, amit kihúzol vizszintbe és a vizort a csempe alá be tudod építeni csemperagasztóval.
Csakhogy:
Nyilvánvaló, hogy egy ehhez hasonló profilt csak akkor tudsz beszerelni, ha a terasznak van egy tökéletesen kidolgozott éle.
Azt megcsinálni a zártszelvény alatt nehéz.
Ebben az esetben:
A vízort úgy szoktuk megoldani, hogy inoxból kézitünk egy 100x30mm-es L profilt, a 30-as felén van egy csepegtető. A 100-as felét felfúrjuk a padlóra, arra ráburkolunk.
De lehet horganylemez, esetleg réz is, az is tart.
A profilt ki kell vágni a lábaknál, van bitumenes szilikonszerüség, az soha nem szárad ki, azzal kell tömíteni.
De mivel a beton élét ki kell dolgozd, a profil felszerelése után, egy 100x100-as profilt kéne késziteni, egy csepegtetővel, újrahúzni az egész terasz oldalát és utánna felszerelni.
van esély hogy a vízorr lemezt fel tudom tenni szakszerűen anélkül, hogy a korlátot le kellene szednem és távtartót heggeszteni neki? vmi uv álló szaniter sziló? vagy bármi más anyaggal? ha igen mivel? és hogy?
Elvileg lehet. De én még nem találkoztam ilyen jól sikerült tömörítéssel. Előbb-utóbb minden megmozdul. A vb. lemez alá kell min. 20 cm zúzottkő vagy sóder tömörítve.
"hogy milyen vastag lemezalapot kell ehhez készíteni?"
Tökéletes tömörítés esetén egészen vékony is elég lenne HA nem kerül rá tető. Ha nem tökéletes az alatta lévő talaj tömörítése akkor 15 cm a minimum kell ekkora szerkezetnek.
"Vasalást (HD háló) kell bele rakni? "
Tökéletes tömörítés esetén nem kell HA nem kerül rá tető. Ha nem tökéletes az alatta lévő talaj tömörítése akkor kell.
"Ha igen, akkor a 6-os elegendő?"
Ha vasalás kerül bele akkor a kis átmérő-nagy vassűrűség a nyerő a kötés közbeni repedések megelőzésére. A 6mm-es vas a legkisebb átmérő, ennél kisebb az már drót. Mivel nem tudható, hogy hol és mekkora részen lesz alatta rosszul tömörített rész ezért ajánlatos az alsó-fölső vasalás.
"A beton szélein ki kell mélyíteni az alapot?"
A lemez szélein mindig nagyobb az igénybevétel mint a lemez középső részén. Ezért ajánlatos a vastagítás. Továbbá a fagy miatt is szerencsés. Arról nem is beszélve, hogy a leendő tető tető oszlopait nem lehet másképp normálisan lehorgonyozni (ha lesz).
Segítséget szeretnék kérni könnyűszerkezetes kerti kiülő építésében.
Egy 7x5 m méretű lemezalapot szeretnék készíteni, amire egyelőre a gyerekek medencéje kerülne.
Később viszont lehet, hogy kap egy könnyűszerkezetes féltetőt és két oldalról pedig hajópadló vagy trapézlemez burkolást oldalfal gyanánt. Így akár kerti kiülőnek is lehet majd használni.
Nincs tervben, de az sem kizár, hogy egyszer majd személyautó fog rajta parkolni.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen vastag lemezalapot kell ehhez készíteni?
Vasalást (HD háló) kell bele rakni? Ha igen, akkor a 6-os elegendő?
Tudnátok ajánlani jó minőségű, jó ár/érték arányú, páraÁTERESZTŐ fóliát? Az sem volna gond ha nem 1,5m tekercsszélsességű volna mert szarufaközzel párhuzamosan akarom berakni.
Egy lejtos telekre szeretnék autófeljárot. Vasúti betonaljakkal szeretném megoldani. Keréknyomonként 2-2 db ot raknék, kötésben, hogy oldalra kissebb eséllyel csússzon meg. Az alsókat egy komolyabb alappal támasztanám meg. Az a fő kérdésem, hogy erdemes e alá rakni zuzalékot, vagy kavicsot, ha igen milyen mélyen és mit?
Kb 70m es szakaszról van szó, ezért anyagilag nagyon nem mindegy. Max kisebb teherautó közlekedne rajra, de csak ritkán, szemelyautoval akarom hasznalni. Ha valakinak van tapasztalata ilyen betonalj utakkal kapcsolatban, szivesen veszek tanácsokat. A talaj löszös, vizet hamar elnyeli.
Az oromfal tetejének ujjáépítésére mennyire vállalhatóak a speci homlokzati elemek szerintetek? Pl.: Creaton, Eternit Cedral, Prefa, speci homlokzati WPC (ha van olcsóbb ötlet kérlek szóljatok)...
A szigetelés mindegy, a padlástér átszellőztetett. A homlokzati elemekkel burkolást az ács a tető ujraépítésével együtt talán meg tudná csinálni, míg mondjuk az OSB nikecellezésre, 10m2-re nem találnánk embert... Helyi szabályok nem tilták a homlokzati burkolórendszerek használatát. Az anyag mondjuk dupla, mint nikecellnél, de ez lényegtelen 10m2-en.
Köszi, kipróbáltam, nem fogta volna meg rendesen a glett. Alapozónak jó falfix vagy kell valami spéci? Vettem végül ragasztót, igazából nem az ár miatt gondolkoztam, hanem hogy mit csinálok majd 25 kilóval, de majd kitalálom.
"arrébb vésni nem lehet mert ott van egy már meglévő ajtó áthidalója."
Mekkora lesz a megmaradó falszakasz? Mert ez is lehet kevés. Egyébként ha beraksz a gerendák alá egy 8 vagy 10 mm vastag acéllemezt (fölülnézetben "L" alakúra vágva ha az egyik alatt kevesebb a hely) az sokat segít. Azért is jó az acéllemez mert segít megakadályozni a fal részleges túlterhelését közvetlenül a nyílás mellett.
Ha nem laza a vakolat rendesen mélyalapozod a falat és a gipszkartont és akár egy Adesilex P9 csemperagasztóval is nyugodtan felragaszthatod, vagy ragasztó habbal.
Adott egy 40-45-ös tégla fal. Ajtót szeretnék betenni viszont eléggé ki van centizve a helye, mert az egyik oldalon pont a biztosítékdoboz mellé esik. A dobozt arrébb vésni nem lehet mert ott van egy már meglévő ajtó áthidalója. Oldalanként 15cm felfekvést szántam az áthidalóknak amiből 3db megy be. A kérdésem a következő : ha a problémás helyen a külső áthidaló, doboz felőli oldalán csak 10cm fekszik fel, az okozhat-e valamilyen problémát? Azon az oldalon egy 150 széles folyosó gerendái fekszenek fel, más súlyt elvileg nem kap.
Mint a képekből is látható, nem lehet az ereszcsatornába vezetni a cseppentőről a vizet. Ahhoz lejjebb kéne rakni az ereszt és szélesebb eresz kéne. Az meg elég csúnya lenne.
Úgyhogy ne foglalkozz vele. 100 házból 99-ben így van, ahogy a képen.
Tető páraáteresztő fólia alsó felénél ahová a bogárháló kerül, a cseppentőlemeznek mindenképpen kell hogy az ereszcsatornába menjen vagy lehet alatta is mint a linkeken látható tatőknél?
Értem hogy így a páraáteresztő fóliáról az esetleges vízcseppek nem a csatornába mennek hanem a cseppentőről le a földre, de ez mekkora gondot jelent a való életben? Gondolom soha nem ömlik a víz a páraáteresztő fólián.
10x80 centis standard gipszkarton lap vakolathoz ragasztásához (ablak keret javítás) feltétlenül kell Rifix vagy hasonló spéci anyag vagy normál Rimano glettelő 0-3 vagy 6-30 gipsz is megfogja?
Nem. De a tulajdonos maga írta, hogy nem jó. Megkérdeztem, hogy mi a problémája, esztétikai vagy stabilitási. Ha alul van csak két csavar, az a kívülről befelé ható (kissé nagyobb) erők felvételére alkalmas. a fölső csavarok dolgoznak belülről kifelé. Eddig még valószínűleg nem voltak próbára téve. Ha ennyi nem elég szívesen elmagyarázom részletesebben is, aggódás nélkül.
Meg a multkori magasagyas kerdesemhez, hatha van itt valaki aki meg tudja mondani,hogy ha vakolatos regi taglat rakunk ala abbol oldodik ki valami, amit nem egeszseges megenni a novenyeken keresztul?
Azért azt tegyük hozzá hogy az építőipar az egy iszonyatosan szar és fizikailag nehéz munka ,el is hiszem hogy nem akarják csinálni .Lassan kész vagyok a házammal ,de nincs az a pénz hogy én ezt a munkát úgy csináljam mint megélhetés ,egyszerűen felőrli az embert idegileg mind fizikailag és még koszos és nehéz is ,aki benne van annak a nyugdíjas éveire nem kell terveznie mert nem éli meg.
Ha te csinálsz mindent akkor igen .Persze ez burkolatok stb nélkül ami ugye lakhatóvá teszi a felső szintet ,mert az még + egy vagyon ,fentre fűtés stb ....
Gres-lapot még nem fúrtam. Csempét igen. Csempénél azt a tanácsot kaptam, hogy kissé pontozzam be a furat helyét és MEZEI acélhoz való fúróheggyel furkáljam. NEM ÜTVEFÚRÓVAL. ÉS TÜRELMESEN. Kipróbálva, egy csempét se törtem el.
Csak kérdés: Nem lehetne a terasz oldalához fogatni akár távtartóval is?
Nekem a teraszkorlát oszlopainak a helyén kivágták a kőburkolatot flex-el. Nem lett ronda. Aztán kifugázták.
Feleségem elvetette a fa teraszt. Az új terv zártszelvény. 350 széles 330 mély a terasz. A karos napellenző helyére menne egy ilyen ami a hevenyészett rajzon van 60x120 zartszelvenyből. (Az van itthon sok) a teteje valami Lindab vagy kor ölt lemez vagy valami ilyesmi lenne antracit Színben.
ott állt meg a dolog hogy nem tudom hogy lehetne ezt letalpalni.
ha a greslapra teszem 4 csacarral az nem repeszti el?
ha felszedem a greslapot és a betonra teszem nem lesz sikban. Csepe ragasztoval hozzam síkba a greslappal?
Koszorú kell fölülre, meg vb. oszlopok a falba. A vb. oszlopokat sarokmereven be kell fogni a meglevő födémbe, annak pedig ezt bírnia kell. Továbbá a födémnek bírnia kell az új rétegrendből és hasznos teherből adódó további többlet igénybevételt is.
Van egy 7*10 méteres alapterületű házam (külső méret), rajta egy nyeregtető. A tetőt szeretnénk beépíteni, azonban az alacsony. Ezért arra gondoltunk, hogy lebontatjuk a tetőt, majd egy újat építtetünk helyette, ami egy kicsit magasabban van (kb 1 métert kellene emelni rajta, gondolom, körbe kell rakni téglával plusz koszorú talán a fölé is?.
Mielőtt egyáltalán konkrétabban gondolkoznánk rajta, szeretném tudni, hogy körülbelül mennyibe kerülhet egy ilyen dolog. Lehetséges ennyi alapján egy közelítő tipped adni az árra?
- régi nyeregtető bontása (pala+bitumenes zsindely). A pala valószínűleg veszélyes hulladék, tisztában vagyok vele, hogy szép összeg lesz a megfelelő kezelése
- kb 1 méter emelés
- új tető felépítése odáig, hogy legyen cserép+hőszigetés+gipszkarton (nyilván ami még közte szükséges) ( (válaszfalak nem kellenek, ez természetesen csak(???) egy tetőépítés)
Köszönöm az inspiráló hozzászólást! Félreértés ne essék! Nem a bádogos munkára mondtam, hogy egyszerű, mert nyilván nem az. Egy sima féltetőt kell lemezzel fedni. Ehhez az összes lemez anyagot méretre, előre lehajtva leszállítják.
Nem templomtornyot kell bádogozni, azt csinálják az igazi szakemberek!
Nem véletlenül tettem a kitanulom a mesterséget idéző jelek közé. Nyilván nem lesz bádogos szakmám jövő hétvégén, nem célom és nem is lehetne megtanulni, de azt a néhány munkafolyamatot, szerszámokkal normális minőségben meg tudom csinálni. Elvárásaim pedig vannak, magammal szemben is!
Igen, valószínű, hogy 2x, 3x annyi időbe telik mint annak, aki naponta ezzel foglalkozik, de szeretek ilyen munkákkal foglalkozni és nem sajnálom rá az időmet.
Ha nem tudnék egy szöget megkülönböztetni egy csavartól (ezt most nem szó szerint kell érteni), eszembe sem jutna, hogy nekiálljak.
Az lenne e kérdésem, hogy a képen látható konténer mekkora méretű? 3 vagy 4 m3-es? Mérésre 3 m3 fér bele, de én 4-est kértem, nem tudom, hogy tévedtek, át akarnak verni, vagy az ilyet egyszerűen mindenki 4 m3-esenek veszi...
A jó mestremberek drágák, a olcsók nem jók, ez van.
Vagy 35 évvel ezelőtt mindenem mesterember jó volt, mert volt szakképzés - ha azt elvégezte és nekifogott dolgozni és 4-5 év alatt belegyugódott abba, hogy ő ezt egész életébe ezt fogja csinálni.
Volt egy tartása, tudta, hogyha szar munkát végez, a kollegák megszólják.
Hogy mindenki piált, az megszokott volt, de dolgozott is.
Nade most ez másképp van. Sokan szakmát váltottak, látják, hogy meg lehet élni munka nélkül is, egyfolytába másfelé kacsingatna, hátha ott jobb.
Fiataloknak csípi a kezét a lapát... de van azért olyan, akinek viszonylag hamar benő a feje lágya és megprobál megélni munkából.
Aztán vannak olyan laikusok akik egy csavart se tudnak behajtani, de azon rúgoznak , hogy milyen sokat keres egy mester
Aztán van olyan, hogy a kőműves kijon a segeddel, 4 órás munkára két 60 ezer Ft-ot, aztán én adtam neki lapátot, vizmerteket, létrát stb., lapatoltam a betont nekik, neki csak meroszalagja és simitoja volt:(
"Egyszerű munkának látom,...…. neki állok és megcsinálom.
Azt gondolom, hogy ha valakinek van egy átlagos vagy jobb technikai készsége (+ szerszámok), az meg tudja csinálni.
Most hétvégén "kitanulom a mesterséget" jövő hétvégén bádogos leszek és felrakom. :)"
Végül is megcsinálhatja, a minőség meg olyan lesz amilyen !!
Speciel én is készítek magamnak sok sok munkát általában másod vagy harmadosztályút.
Viszont lényegesen olcsóbban a jövedelmem időegységre eső részét 10 x olcsóbban.
Keresek 1 nap X összeget- ezért végzek valami munkát jól általában, de nem szépem. Ha mesterre bíznám amig ő egy napig dolgozik azért nekem 10 -et kellene értékre, de azért megcsinálom 3 nap alatt.
Aztán vannak olyan laikusok akik egy csavart se tudnak behajtani, de azon rúgoznak , hogy milyen sokat keres egy mester !
A korcolt lemezfedésnél, hogy ne nyaljon vissza a víz az eresznél, ki kell alakítani egy csepegtetőt (ami bevezeti a csatornába a vizet) és a salnik végét rá kell hajlítani erre a csepegtetőre.
Két fajta kocolt lemez létezik, a klikkes (az előre elkészitett salnikkal), a másik a lágy lemezből a helyszínen elkészitett salnikkal (60cm széles lemeztekercsből).
A klikkes az eresznél annyira csúnya, hogy vállalhahatlan, ez csak magass épületekre szokták szerelni.
A lágy lemezből (festett acél lemez, alu lemez, horganylemez, rézlemez), szépen vissza lehet dolgozni az állókorcot az eresznél és szépen vissza lehet fordítani a salnik végét csepegetőre is.
De ez szakmunka. Ezen a részleten látszik, hogy az állókorcot az eresznél le kell vágni és a salni végét rá kell fordítani a specilálisan kiképzett csepegtetőre.
A klikkes korcolt lemeznél, a levágott állókorcot nem lehet kidolgozni szépen, mert a lemez túl kemény, van sapka, amit rá lehet csavarozni, de az is csúnya.
A bádogosmunka azért drága, mert nagy a szakemberhiány.
Laikus vagyok , de a fiamék is vettek egy házat , ahol úgyszintén fal kivétel és átjáró kivágása volt tervezve . Az ilyen müveletek elött egy sztatikus írott pozitív véleménye szükséges Utánna lehet elkezdeni a munkát .
A kömüves vállalja a felelösséget , ha valami megmozdul és balesetet , vagy anyagi kárt okoz ?
családi ház felújításához szeretnék tanácsot kérni.
Belső főfalba (kis méretű tégla, fagerendás födém, stukatúr mennyezet, padlás nincs beépítve) szeretnék egy 2,5 m nyílást nyitni. A kőműves I gerendát javasolt, mekkora lenne a megfelelő méretű?
Aljzat rétegrend estében a következőre gondoltunk: 15 cm kavics, 8 cm beton, vízszigetelés, 12 cm grafitos EPS vagy XPS, fólia, 6 cm beton padlófűtéssel. Rendben van ez így?
Mennyezet esetében, gipszkarton, párazáró fólia, 10 cm gyapot, stukatúr, gyapot a gerendák között, gyapot a gerendákon. Megfelelő?
nemreg vettem egy kisebb telket. dimbes dombos fuvel benbenott. a szomszedok mondtak h a fuves domb alatt valojaban vegyesen sitt es fold van. szetterithetem ezt a telkemen belul ugy h. nem sertek torvenyt? ha nagydarabos volna tegla, betontomb stb. azt kinyujtenem elszallittatnam de az apro foldessittet szetterithetem a telken a felszinen? ra jonne termofold. en most jogi, torvenyessegi szempontbol kerdezem, belekothet ebbe hatosag, vagy szomszed?
Pontosan ezért kérdeztem , hogy mi a vélemény . Mert a kerámia 33cm-es plusz a 10cm az együtt 43cm . Olyan magasan már nincs gond sem a hóval sem az esövel .
Szerintem az eső kb 30cm-re csapódik, én eddig lábazatot csinálnék és e fölött indítanám a fali hőszigetelést. EBben az esetben a föld alá nem vinném le a lábazati szigetelést.
viszont van egy kérdésem , ha már lábazatról van szó . Fiamék vettek házat , ahol a padló szintje a talajszinttöl 1m-rel magasabban van . Itt , hogyan legyen ? Én úgy tervezem , hogy a talaj szintjétöl 10cm-re kezdem a höszigetelést sima 16cm-es grafitossal . Körbe a ház körül betonjárda van . Minek kombinálni ? A talaj olyan magasságban lévö padlószintre nincs höhídhatással . Viszont szeretnék az enyémhez hasonlóan sima felületü kerámiát az aljára felragasztani a rágcsálók végett . Így nem jutnak fel a falon a padlástérbe .
Hello! Mondjuk mi ráültettük az XPS-re és úgy sem volt gond, rendben voltak a sarkok (is) :) De ha az nincs, akkor tényleg kell valamit. Mondjuk egy ideiglenesen felszögelt léc.
Lehet , hogy egyesek szerint ez eretnekség , mert höhídat képez . Kérdésem , hogy mekkorát ? :-))
Mint laikusnak az volt a legegyszerübb megoldás . A házat körbeszereltem indítósínnel , amivel a vízszint " 0 " adva lett . Így nem volt gond , hogy a sarkakon eltalálom-e a kötést . Aki meg profi és az a hasraütve 0,2kWh évente részére zavaró , az csinálja sín nélkül !
Egyszerű munkának látom, mert méretre vágva, hajlítva lehet az anyagot megrendelni. Ettől kezdve szinte csak összeillesztés, csavarozás, minimális szabás és hajtogatás az egész. Technológia, rétegrend ott van az interneten.
Most ott tartok, hogy nekiállok és megcsinálom.
Azt gondolom, hogy ha valakinek van egy átlagos vagy jobb technikai készsége (+ szerszámok), az meg tudja csinálni.
Most hétvégén "kitanulom a mesterséget" jövő hétvégén bádogos leszek és felrakom. :)
Egyébként van abban igazság, amit mondasz. Gépek, szerszámok, vállalkozás fenntartása pénzbe kerül, ezt sokan nem akarják megfizetni.
Persze ebben benne van az is, hogy nem ezekhez az árakhoz szoktunk, és a többséget sem ezen az árszinten fizetik meg. :(
Én 56 zsák ragasztót vettem , de speciel olyat , amivel lehetett EPS-t EPS-re is biztonságosan ragasztani , mert ugye annak idején még a 20cm-es EPS két 10cm-es-böl állt össze . :-) Lényeg a tiszta és egyenes felület . Indítósín vízszintes felfúrása . Ragasztó bekever , majd pihentet 20percet . Munka indul . Nézz bele az EPS hosszú oldalába , hogy nincs-e hasa . Ha van egy pici , akkor a hasa legyen a faltól . A táblára fogas simítóval felviszed a réteget , majd felhelyezed a falra . Egyenesléc legalább 2 méteres legyen , akár vízmérték is . Mindíg több irányban is ellenörizd a felületet. A sarkakon kötéssel old meg a találkozásokat . Ha nem bízol a ragasztóban , akkor dübelt is használj ! A hálót mindíg ragasztóágyba simítsd bele 10cm-es átfedéssel . Nyílászáróknál ne sajnáld az egész táblát . Mindíg a sarkakat a táblából kivágva old meg , mert ha ott lesznek a táblák illesztve , akkor idövel megrepedezhet . A színezést vagy hüvösebbidöben csinálod egyedül , vagy ketten , akkor az egyik felviszi a felületre az anyagot , a másik meg dörzsöli ( ha dörzsölt 1,5mm-es anyagot akarsz ) . Dulux pigmentet használj ,nagyon idöt álló és nem fakul ki .
Ha akarsz keresni 310000Huf-ot 2 nap alatt , akkor megcsinálod egyedül . :-)
Én 15 éve rákérdeztem több höszigetelöcégnél , hogy 124nm kétszer ragasztva 10cm-es EPS-el mennyi lenne ? Az anyagyköltség volt akkor 100 000 Szkk , amiben már a födém kögyapotszigetelés anyaga is benne volt . 60 000 Szkk-ért ragasztották volna . Megköszöntem , majd 4 szombat - vasárnapon tök egyedül felragasztottam . Ma is a helyén van . Tehát 8 nap alatt kerestem 60 000 Szkk-t . Annak idején kerestem 18 000 Szkk-t havonta annak idején .
Jol mondod, te egyszeru munkanak latod! (amugy nem allitom, hogy nem az, de ha az, akkor miert nem te csinalod?)
Amugy azt a napi (ha tenyleg csak 2 ember es tenyleg csak 2 nap) 75-ot ugy szamold, hogy nekik oda ki kell menni (ha az anyagot is ok viszik, akkor nem is szemelykocsival), szerszamokat kell hasznalni (es a profi szerszamokat egy kicsit aranyar folott adjak), abbol neki adozni kell (joesetben) valamint az o munkajuk nem garantalt heti ot nap egesz evben valamint szabadsagukat se fizeti senki,...
Nem azt mondom, hogy sajnalni kell a szakembereket, de azert ne felejtsuk el az egesz kepet nezni!
Es igen, sajnos ennyire el vannak szalva az arak az epitoiparban... 😒
Tedd a 2-esre és a garázst fordítsd el 90 fokkal. A szorgalmi útról, így nem a garázsra kell ráfordulnod, hanem a telekre be tudsz kanyarodni egy szélesebb kapun keresztül. Garázs előtt térkövezel a házig. Így két autóval egyenesen tudsz behajtani a garázsba.
A telek nem lesz széttagolva, átlátható, térköves területen el tudsz menni a házig. Ha pakolni kell, a ház mellett (telken belül) meg tudsz állni, utána pedig egyenesen beteszed a kocsit a garázsba.
Kicsit talán pörgősebb ez a topik, felteszem a kérdést id (is):
8,5 x 4 m autóbeállóra építettem féltetőt. Korcolt bádogfedést terveztem rá, megkaptam az első ajánlatot:
- 8,5 m csatorna, egy lefolyóval, lemez fedés, mindez színezett alu lemezzel, anyagköltség 400.000 Ft, munkadíj 310.000 Ft.
Vettem egy mély levegőt és feltettem a kérdést magamnak. Ez ennyibe kerül???
Nyilván az anyag árra nem tudok mit mondani annyi-amennyi. Még egy ajánlat megmutatja, hogy mibe kerül. De! Egyszerű munkának látom a fedést (egy "sima" téglalapra kell a lemezeket feltenni). Két embernek talán kétnapos munka.
Akkor a konkrét kérdésem: Egy szakember munkadíja naponta 75.000 Ft?
Húsz munkanappal ez havi 1,5 millió. Több, mint 4.000 Euro!
Garázs elhelyezéssel, tervezéssel kapcsolatban kérném a tanácsaitokat, tapasztalataitokat.
Van egy hamarosan befejezett épülő családi ház (4es társas ház utolsó tagja 650nm zöld telekkel). A telek körbe van kerítve (szolgalmi út mentén is van kerítés) , végében egy 8 állásos parkoló lesz kialakítva.
Gyorsan összedobtam egy paint ábrát a telek kiosztásról. Ház bejárat a szolgalmi út felől, hátul burkolt terasz és zöld terület, valamint a ház mellett végig zöld terület.
Ti hova és hogyan helyeznétek el a garázst? Mire érdemes ilyenkor figyelni? Felvázoltam 3 elképzelést, de mindegyiknek van előnye és hátránya.
A garázs egy 7x7es dupla beállós garázs lenne. Közvetlenül nem lehet a házra tenni, mert a tető szerkezet nem úgy lett kialakítva, hogy bontás nélkül össze lehessen építeni. Ezért csak a különálló garázs megoldható.
- 1 - Én ide tenném a garázst, így kicsit lekerítve a ház mögötti teraszos és kis zöld területes részt majd így megmarad a telek többi része füvesítésre esetleg későbbi medence építésre..kerti sütögetős részleg kialakításra. Ha 1es helyen van a garázs akkor közel van a ház ergo a vásárlás után nem kell végig sétálni 30m-t hogy bevidd a nagy szatyrokat a házba, és a "spejz" rész is közel lenne. Párom ezt azért nem tartja jó ötletnek mert majd a gyerek tuti a garázs túloldalán fog játszani ahol nem lát rá a házból. Észak és Dél irányba szinte teljesen átlátható a ház (terasz fele óriás nyílászárós)
- 2 - Itt el van szeparálva a garázs a háztól, előtte lehetne térkövezni egy kis részen viszont a garázsra ráfordulás a szolgalmi útról ami 1 sávos elég nehézkes lenne.. széles kaput kéne neki csinálni és nem lenne megfelelő ív a ráfordulásra. Bevásárlás után meg kéne állni a ház mellett kipakolni a cuccokat bevinni a "főbejáraton" és utána beállni a garázsba. Előnye, hogy nincs "vak" rész ahol el tud bújni a gyerek.
- 3 - Itt van a legtávolabb a garázs a háztól. Előnye, hogy nem tagolja szét a telket, a ráfordulás és a térkövezés (bejáró megoldható), ellenben egy jó 140nm-t lefoglal a telekből, mert ahol nyílván a szolgalmi útról lenne bejáró az térköves lenne és üres kihasználatlan rész. Vásárlásos bepakolás és spájzból a házba történő felhordás itt is körülményes, nagy a távolság. Előnye, hogy nincs vak rész ahol a gyerek elbújhat az anyja elől :)
Ti mit tennétek a helyünkben? Várom az ötleteket és a tippeket.
Elmész egy konfekciós céghez és egy 100x100x6-os zárt szelvényből, kb. 120mm magassból készitesz négy konzolt, aminek az egyik oldalára felhegesztenek egy 16-os parbólikus betonvasat, a szemközti oldalára meg fúrnak egy 14-es átmenő furatot.
A furatba beszeresz egy M12-es menetes szárat, 200mm hosszút és egy anyával és egy kontrával rögzíted.
Besűllyesztve a konzolokat a szigetelésbe, kifúrod a furatokat a falba a 18-as betonfúróvl, ütvefúrás nélkül, beradasztod a konzolokat és arra felszereled a szelement.
Az ilyen jellegű tetőket nem szeretem, mert statikilag meghatározatlanok.
Vissza kell támasztani az oszlopokat a falhoz a két végén, akkor rendbe lesz.
Abból gondoltam, hogy ez a helyszínen lett kialakítva (a legfelső réteg) hogy ez az egész lakásban egybefüggő és a vezetékeknek a hornyai nem kivágottak hanem körbe öntöttek (egy deszka lett beletéve az öntésnél).
Ez, amit elkezdtél szétszedni, ez maga a panel. A gyárban ezt a háromrétegű izét gyártották (beton-hungarocell-beton), ezt daruzták oda, ebből van a ház. A külső fal is ilyen. Nem tudom a felső betonnak van-e statikai szerepe, de nagyon nem piszkálnám.
Az egész házgyár témának az volt a lényege, hogy a helyszínen nem betonoznak, nem húznak le padlót, meg semmi ilyen. Legózás és glettelés. Beton csak az illesztésekhez került a helyszínen.
Adott egy 10 emeletes 85-ben épült panelház földszinti lakása. Itt teljes lakásfelújításba vagyok, és ezzel kapcsolatba szeretnék tanácsot kérni. Felszedtem a parkettát, az alatta lévő szőnyeget, a szőnyeg alatti aljzatkiegyenlítőt (hogy eltávolítsam a padlóban futó vezetékeket). Az aljzatkiegyenlítő alatt lévő esztrich réteg néhol elkezdett repedezni. Szerintem úsztatott esztrich réteg van a szerelő betonon, de nem vagyok benne biztos (kép mellékelve a padlóról). Nem tudom pontosan, szoktak-e panel lakásban úsztatott esztrich réteget alkalmazni? Szerintetek érdemes meghagyni a repedezett esztrich réteget (Mapei Prosfas-al megerősíteni és a repedéseket epoxival kitölteni, rá pedig aljzatkiegyenlítőt önteni) vagy jobb lenne felszedni és újraönteni az egészet (és akkor nem kell kiegyenlítő)?
Végül a mester ezt a “minden második tégla bevésése” megoldást használta. Mondjuk hogy ez neki miért jó azt nem tudom. Mindegy, apámék mondhatták neki, hogy YTONG leírás így meg úgy.
Elegük van az egészből, további vita úgy is max az elküldéshez vezethetett volna. Sajnos megértem őket. Egyszer azon kell vitatkozni, hogy a friss szerkezeti betonon nem jó betont keverni meg hasonlók…
Ezzel persze mi is hozzájárulunk a jelen állapotokhoz sajnos. Legalább be lett kötve ugye, manapság már az is kincs, hogy nem csak oda lett gányolva az egész.
Új házat építeni nagyon fájdalmas lehet, hogy azt csinálnak a mesterek amit jónak látnak. Még jó, hogy a felújítás már alapvetően egy kompromisszumos tevékenység, így kevésbé fáj ezt látni nap, mint nap.
Szeretnénk a teraszunkat befedni előtető szerűen. Amennyire látom a polikarbonát fedés a legelterjedtebb, viszont ez állítólag esőben kegyetlen zajos. Az első kérdés, hogy mennyire igaz ez, vagy van olyan polikarbonát lemez, még ha drágábban is, ami nem ilyen? Kérdés még, hogy mennyire tartós a polikarbonát, mennyi idő után mattul, karcolódik, stb.
Ha pedig nem polikarbonát akkor az üvegfedést láttam még. Ez mennyivel lehet költségesebb? Egyáltalán valóban jobb?
Egy kis segítséget kérnék, Szolnok mellett vettem egy telket, ahová egy-két apróságot szeretnék építeni. Most első körben betonozás lesz. Tudtok olyan céget, aki Besenyszög mellé kihoz nekem elérhető áron betonvasat, hálót, cementet és zsalukövet? Vagy ha magam viszem, akkor hol van Besenyszöghöz a legközelebbi építőanyagos?
Semennyire se kell túlméretezni egy tetőt. Mást sem. De előre gondolkodni célszerű. A szelek várhatóan nőni fognak, a fa pedig a terhelés hatására kúszik. Jobban mint az acél. Tartós teherre a fa rugalmassági modulusa jóval kisebb volt mint a rövid idejű. Eurocode-ban még nem számoltam fát, de szerintem ott is figyelembe veszik azt, hogy a tartós teher más mint a rövid ideig ható. De ha érdekel, kérdezd meg sr1-t, Ő fával naponta találkozik.
Az ovális beépített mosdóm elrepedt, mivel már nem volt kapható, ezért új mosdót vettem és kivágattam egy új munkalapot. Az előző mosdó pereme elég széles volt, rendesen le volt ragasztva. Most egy Alföldi Saval 2.0 53x44-es mosdó lett és a pereme elég keskeny. Ezt hogy szokták a laphoz rögzíteni? Nyomjam végig a peremet és ültessem simán a helyére? Mert elég jól felfekszik, sok anyag nem maradhat közötte. Vagy állítsam be és utána nyomjam körbe a peremet alulról?
A kíváncsiság hajt ismét egy pincefali repedés "értelmezése" kapcsán, ebben kérném a segítségeteket. Ez is amiatt lehet, mert nem vasalták anno kellőképpen a talajjal határos pincefalat? Így a koszorú viseli az üvegtéglás nyílás feletti gerendáról átadódó terhet (meg az afelett levő fal és még egy szint) és a vasalatlan rész megrepedt? Semmilyen repedés nincs az efelett levő főfalon, tehát ez így oké, "megfogta" a koszorú, ahogy kinéz. Illetve sok éve lettek az üvegtéglák berakva és az extra vakolásra se terjedt tovább a repedés, megállt szerencsére...
Gyakorlatilag minden növény "hasznos". Más kérdés, hogy ha köszvényem lesz, akkor elmegyek az orvoshoz, és felíratok rá gyógyszert, nem fogok az út mellől szedett podagrafűvel pancsolni. Arról nem is beszélve, hogy ha NEM lesz köszvnyem (meg satöbbim), akkor hiába tűrtem meg iksz ideig.
Ez a plusz 3-5 kg súly tényleg annyit számít, még a hóterhelés és a szélnyomás mellett is?
Főleg a szélnyomás/szélszívás a kérdés. Legalábbis a hőszigetelések esetén négyzetméterenként több tonnányi tartóerő mellett is még plusz dübeleket írnak elő miatta.
"Friss, virágzás előtti levelei salátaként, főzelékként fogyaszthatóak. Idősebb leveleinek íze a petrezselyemre hasonlít, így inkább fűszerezésre alkalmas. Köszvény, reuma, isiáz esetén külsőleg alkalmazható, az összezúzott szárát borogatás formájában a már említett panaszok meglétekor. A borogatás alkalmazható rovarcsípésekre is. Anyagcsere serkentő és gyulladáscsökkentő hatása miatt a teáját a böjti kúráknál is alkalmazták.[1]"
Lehetne küldeni az derék sikkasztó luxemburgi volt miniszter elnőnek is. Az junkernek !!
A házunkhoz egy bekötőút vezet, mellette egy kb fél méter széles földsáv, majd pedig egy fakerítés (a szomszédé). Próbálkoztunk talajtakaró növényt ültetni, de a szomszédból átmászó podagrafű átvette az uralmat. A baj az, hogy nagyon utáljuk... Menne tovább a mi ágyásainkba, a föld alatt méteres csápokkal és gyökérnyúlványokkal terjed, és alig-alig reagál bárminemű gyomirtóra. Ezért úgy döntöttünk, megpróbáljuk a lehetetlent, és felszámoljuk. Hetente kétszer kapta a gyomirtókat (többfélét), és most nekiestünk ásóvillával. Talán sikerülni fog megszabadulni tőle, legalábbis addig, míg újra át nem jön.
Legjobban azt szeretnénk, ha semmiféle növény nem nőne ott. Van egy több részből álló, szép nagy kertünk, nem okoz nagy törést, ha az út mellett éppenséggel mondjuk kövek vannak.
Csakhogy: Jó lenne, ha nem tudna a podagra megint átmászni. És a köveket se tudom úgy leszórni, hogy ne guruljanak át a szomszédba (helyenként eléggé roncs a kerítés, alja pedig eleve nemigen van).
Erre a két problémára kellene valami megoldás, HELP!!!!!!
Lehet kapni nagy vödrökben bitument, de a férjem nem engedi, azt mondja, barbárság (mondjuk igaza van). Meg hát jó lenne vízáteresztő, mert arra megy a csapadékvíz.
Iszonyatosan kemény a talaj, nem tudom, hogy lemezszerű elválasztót bele lehet-e nyomni.
Arra gondoltam, hogy 1. Leterítjük agrofóliával, után 2. Ha lehet kapni L-alakú idomokat, amiket leteszünk, hogy elhatárolja a szomszédtól, és 2. az így kialakult vályúva töltjük a köveket.
Szerintetek? Vagy van jobb ötlet? A második képen gyönyörűen látszi, mi a gond...
Laikusként kérem segítségeteket. Nehéz elhinnem hogy eddig közületek senki nem épített volna rá vagy újított volna kerítést... Szóval 95274-es kérdéseimre továbbra is tisztelettel várom javaslataitokat. A kerítésközöket WPC-lécekkel tervezném megvalósítani, kiszedném a dróthálót, de maradna az eredeti alap xps-el és új vakolat vagy homlokzati festék kerülne rá. Van a WPC-vel vkinek bármi tapasztalata (nem szeretném 5 évente átfesteni)?
A talajcsavart nem hinném, hogy jól lehetne erre használni, csak ha dinamikus terhelésre is megfelel. Annyira nem ismerem, hogy ezt tudjam, de a szél rángatása olyan mint amikor ki akarok cibálni egy gyökeret. Ha hosszabb távra szeretnéd a vitorlát akkor kell neki betonalap amiből nem sok látszódik ki (oszlopoknak 25x25 cm-es talp) és arra föl és leszerelhetően acéloszlopok.
Beraktam a fagyoba egy teglat felig vizben allva nem tortent vele semmi. Mire szamithatok egy tel alatt tobbszor lefagy stb. A vizben all tehat korbeveszi, belul is van benne.
Meg az eps mennyire kaja biztos azaz ha novenyek olyan vizbol szivjak a vizet ameben eps all az ok? Bocs a fura kerdesekert de nem nagyon talalok mas mas topikot ahol ismerik ezeket az anyagokat.
Köszönöm. Ez a szélszívás felfele van gondolom. Ennyire eltér a két oldalán a levegő sebessége?
Nyárra kell, pár hónap, ősszel leszerelés (úgyis ezt javasolják), aztán jövőre újra fel, talajcsavar is mehet kicsit máshova. Mekkora talajcsavar kellene hozzá?
A 75 fok a vízszinteshez értendő, a függőlegestől 15 fok a vitorla átlói irányában kifele, úgy látom így (is) szokták telepíteni, lehet is kapni ilyen döntött oszlopot talppal.
A vitorla gondolom beton alappal sem lesz hosszabb életű, vagyis az élettartam nem függ az alaptól. Vagy igen?
A kérdésem a felújítás témakörét érinti. Milyen lehetőségek vannak a csúnya és régi (amúgy hibátlan) kerámia járólap felújítására, annak bontása nélkül úgy, hogy a lehető legkisebb rétegvastagsággal járjon? Ennélfogva padlólap rárakása tapadóhíddal nem jöhet szóba, a PVC meg azért nem, mert kandalló van a helységben. Festés, műgyanta? Köszönöm előre is a segítséget.
" A mérete 6x6m lenne, mivel vízáteresztő anyag, ezért mehet vízszintesen is elvileg. A kérdés, hogy függőleges oszlopokat talajcsavarral rögzítve megvalósítható-e, vagy nagyobb szél kimozdíthatja. Illetve ha ez nem optimális, akkor 75 fokban álló oszlopok esetén működik-e a dolog."
Megvalósítható. Teljesen vízszintesen természetesen nem. 6x6m=36m2 Erre a területre a szélszívás kb 3,6 tonna. Ráadásul a vitorla (zászló) a lobogása miatt a legkellemetlenebb terhek közé tartozik. Függőleges talajcsavarokkal elméletileg megvalósítható, de én nem bíznék benne a vitorla dinamikus viselkedése miatt. Nagy valószínűséggel kilazulna, ráadásul a szelek erősödnek és egyre gyakrabban. Ha rövid időre kell (néhány hónap) akkor a talajcsavar is működhet, de nagy biztonsági tényezővel méretezném. A 75 fokkal kapcsolatban csak az a kérdés, hogy mihez képest 75 fokkal. A szél bármerről fújhat, nemcsak az uralkodó szélirányból.
Ha nem csak rövid időre szól akkor becsületes betonalap acél oszlopokkal a kívánatos. A vitorla sem lesz hosszú életű.
Napvitorlát szeretnék teljesen szabadon álló módon. A mérete 6x6m lenne, mivel vízáteresztő anyag, ezért mehet vízszintesen is elvileg. A kérdés, hogy függőleges oszlopokat talajcsavarral rögzítve megvalósítható-e, vagy nagyobb szél kimozdíthatja. Illetve ha ez nem optimális, akkor 75 fokban álló oszlopok esetén működik-e a dolog.
Köszönöm szépen a választ! Ezt jó tudni, gondoltam, hogy kell lennie valaminek még emögött és nem a 10% anyagspórolás a kulcs. :-)
Ha azzal is jó, akkor okés, csak 8m2 falazásért 28k-ért gondoltam, hogy majd a gyári leírás lesz maximálisan követve. Mondjuk ez lehet nem is kiugró ár annyira.
Az YTONG oldala így fogalmaz:
"Ytong elemek falazásánál elsősorban Ytong vékonyágyazó falazóhabarcs alkalmazandó. Más falazóhabarcsok alkalmazása esetén meg kell bizonyosodni az adott habarcs gyártójánál, hogy azok használata milyen falazóelemekhez ajánlott. A csemperagasztó nem falazóhabarcs, ezért és a vonatkozó tesztek, vizsgálatok hiánya miatt azok alkalmazása Ytong falazatokhoz nem javasolt!"
Végülis nem tiltja, remélhetőleg a polisztirol ragasztó is ilyesmi anyag.
Én felxibilis csemperagasztóval szoktam. A gyári ajánlás nyilván a gyári habarcs. A vékony ágyas ragasztóknál nagyon pontosan kell falazni, kényelmesebb nekik mást használni.
Mondjuk ahogy nézam az YTONG hivatalos álláspontja nem feltétlenül támogatja az YTONG falazáshoz a polisztirol ragasztó zsákos anyagot... 20% árkülönbség van. Miért azt szeretné a kőműves használni? Egyszerűbb a munka vele, mint a normál falazóhabarccsal?
Na meg valami. Idovel elkezdi a fagy megenni a teglat mit jelent? Ha vizben all a tegla es akkor jon a fagy akkor szetfagy? Mert az nem jo ugyanis nem kene minden evben kilapatolni szetszedni mert a foldet tarto tegla szetfagy :) :( zsalu elem gondolom fagyalo de azt meg venni kene, raadasul 30cm magas valami kene.
Koszi. Mindketto maradek.a medence resze lesz foliaval belelve erre gondoltam 2cm-es nikecellt a teglak ala hogy ne szurjak ki a foliat. De lenne megegy kerdes. A teglak tartanak egy racsot ami agrofoliaval van fedve. a racson par lukat vagok ahol az belenyulik a vizbe. Agrofolian meg a fold. Ezt a racsot meg nem talaltam ki mibol mibol legyen. 1.2m szeles az agyas, talaltam pontheggesztet halot 1.4mm drotbol 20x20mm racs de csak 1m szeles és 800ft/m2. Keresztbe kene 1.2m-es darabokat osszedrotozni eleg eleg macera 10m hosszon. Van mas mas otletetek esetleg muanyagbol valami?
Egy magaságyás, azért nem ugyanaz, mint egy ház :) Nem fognak szétesni, max idővel a fagy elkezdi megenni a téglát, de nem kell túlgondolni.
Amennyiben van lehetőséged, akkor a Nikecell (EPS) helyett XPS-t vagy expert lemezt tegyél és tégla inkább kisméretű tömör tégla legyen, mint valami vázkerámia.
Koszi a valaszokat. Ezek ontozesmentes magasagyasba lennenk alul vizben alnanak az eps a tegla tegla alatt. Azt tudom hogy telitodnek de szet is esnek?
Idövel mindkettö telítödik vízzel . Próbáld ki ! Tegyél egy darab nikecelt kannába vízbe és nehezéknek meg egy téglát rá . Elötte mérd meg a súlyukat , majd egy hét múlva megint !
Igen, azt értem, hogy gyorsabban haladhat vele a mester. De olcsóbb a nem nútos és nálunk hasra mondott egy X öszeget. Az már olcsóbb nem lesz, akkor sem, hogyha ő gyorsabban haladna a nútossal...
Köszi, a mester az árat már nagyjából megmondta, az, hogy a nútossal gyorsabban haladna az nekünk árban nem jelentene semmit. Ilyenkor lehet jobb a nem nútos nem? Valami "nyírásra jobb a nem nútos" okosságot olvastam az YTONG leírásba. Lehet abból csinálntatnánk akkor már.
A 10-es nekem is túl kicsinek tűnik, főleg a mosogató ~50mm átmérős lefolyójának a bevésése azért elvékonyítaná. Kicsit vízszintesen is kéne vinni azt hiszem.
Köszönöm a tippet Neked is :-) Rendben, akkor ha úgy van, akkor így is csinálhatja a mester persze. A lényeg, hogy ne legyen kispórolva a minden második sor megerősítése eszerint.
Illetve a falcsatlakozásoknál 25cm túllógással kell az erősítő háló, ha jól olvasom az YTONG gyári "kisokos"-t. De csak jó lesz, manapság sokan csinálnak YTONG válaszfalakat, igen népszerű, szóval ahogy írjátok szerencsére nem mi volnánk az úttörők ezzel :-)
Köszönöm az extra tippet. Mester fogja csinálni, csak jobb résen lenni, hogy mit figyeljünk, nehogy kispórolódjon egy munkafázis, ilyesmi. De akkor akkor sem fogok meglepődni, hogyha hilti szalagot használ nem drótot.
A bevésés lehet gond lehet a 6cm válaszfallapnál, mert ott nincs mibe vésni kb... de oda való tiplivel azért csak ki lehet alakítani pontot ahova a huzalozást/szalagozást ki lehet kötni.
Az aljzat tuti megfelel szerencsére. 3db E gerendán fog ez a falszakasz pihenni, pincefödém van alatta. Eddig is volt fal, csak másképp ezen részen, nem volt gond.
Konyhaszekrényt is elbírja simán megfelelő tiplivel egy 10-es YTONG nem? Annyit olvastam még, hogyha 50mm-es csatornacsövet kellene bevésni bele, akkor lehet a 12,5cm volna jobb... Annyi extrát megérhet tán?
Én úgy csináltam igaz ott csak ablak helyet szűkítettem kisebbre ytongal vettem menetes szárakat pl 8 ast ,befurtam a falba amelyikbe kötöttem 6 -os fúróval így a 8-as menetes szárakat ha beütöd kalapáccsal a menetek miatt azt már nem szeded ki.Ezt minden második sornál + alulról is .
Régi módszer minden második téglát bevésni a falba a menetesszár megoldás gyorsabb és erősebb .
Én erős HILTI szalagot használok nem drótot, minden sorban és rendesen betiplizem a két végét a kapcsolódó falakba. De be is vésheted minden második sort, csorbázatosan.
Ha az aljzat nem biztos teherhordó és a hossz kiadja akkor én elvetemült módon egy áthidalót rakok az első sor helyére amit bevések a kapcsolódó falakba és rendesen habarcsra ültetem, de a Tied hosszú lesz ehhez.
Ez a "huzalozás" volna akkor az, amit nagyon számon kell kérni a mesteren, hogy akár a 6cm válaszfallappal ahogy találkozik az YTONG, ott a válaszfallapba bekötni ezt a huzalt? Minden második YTONG sorba menjen a huzal ahogy látom a gyári leírást.
A tetőablak súlya (több vagy kevesebb) csak annak az egy-két esetleg három szarufának a terhelését módosítja amelyiken van, meg a szomszédos szarufáét. Régebben 75 kg/m2 volt a bramacos tető négyzetméter súlya biztonsági tényezővel. Ez kb. 25%-al volt több mint a többi. Az utóbbi jó 10 évben nem volt dolgom cserépfedéssel, úgy látszik vékonyítottak a Bramacon, hogy versenyképes legyen. A salak feltöltés térfogatsúlyát erősen befolyásolja, hogy mennyi víz került bele.
Az ácsok nekem kiszámolták mert kérdeztem kiváncsiságból ,hiába lettek új gerendák stb .A betoncserép amit vettem téglavörös sima hullám cserép majd 2x akkora egy darab mint ami fent volt kerámia cserép ,így m2 -re még minimálisan könnyebbre vagy ugyan annyira jött ki ,abból kivonnánk a 5 db tetőablakot ami megint csak könnyebb mintha cserép lenne a helyén ,ott megint csak súlyt spórolnánk.
Nekem is könnyebre jött ki a beton cserép ,mint a régi kerámia ami rajta volt .Mert a beton cserép Bramac 2x akkora mint a régi kerámia és nm-re fele annyi kellett mint kerámiából .
300 kg salak az semmi, köbmétere azt hiszem 700-800 kg/m3- al kell számolni nekem volt fent 25 cm vastagon 14 tonna ,az ki mertük,gerendák közé 13 cm xps arra fólia,vasháló és 6 cm aljzat beton, aminek a súlya 2150 kg/m3 az 10 320 kg + vasháló így felkerült 11-12 tonna max + fent a falakat igaz gipszkarton ,de mindent a lenti főfalakra raktunk ,a kádat úgy raktuk hogy alatta pont 3 db E gerenda van ( 60 cm -ként vannak a gerenda kiosztások 170 cm hosszú a kád).
A víz tároló 120 literes is főfal felett van .Lehet nem oszt nem szoroz az a kádban lévő 80-100 kg -nak megfelelő víz vagy a tároló 120 kg-ja ,de én nagyon parás vagyok súlyok terén ,kezdetén már minden direkt úgy lett megtervezve ,hogy inkább kevesebb súly mennyen vissza vagy ugyan annyi mint volt ,ez értendő a végleges állapotra bútorok stb.
Remélem jól emlékszem a kg/m3 súlyokra ,de biztos jön valaki aki pontosan tudja hány kiló egy m3 kohósalak vagy beton.
A régi kerámia cserepek azért 30-40 év alatt beszívták a vizet ,ez is növelheti a súlyukat ,de lehet hülyeséget írtam ,valahol olvastam .
Így ok a dolog , akkor valóban csak az a kérdés , hogy a lecek leosztását kell-e átrendezni a gyártói utasítás szerint ? Mivel én csak " kontár " vagyok ebben a szakmában ( saját tetö befedése ) , biztosan át raknám a gyártói ajánlás szerint . Azt írtad új lecek , akkor egy kis odafigyeléssel károsodás nélkül letudod szedni és újra felrakni .
Bramac Merito cserép 33x40 cm, szükséglet m2-re kb 10db, 1 cserép=3,9kg, tehát 39kg/m2
Amiket én néztem, ott egyáltalán nem nehezebb a betoncserép. Max a sajtolt xxl-es méretű kerámiacseréphez képest, ott mondjuk 35-38kg/m2 a terhelés, de még az is 10%-on belüli... nálam pl 60m2 szó lévén kb 2,4 tonna lesz maga a cserép, a legkönnyebb kerámiából meg lenne 2100kg... A 300kg salak, amit építéskor a barmok felhordtak szigetelés gyanánt, mi pedig tavaly lehordtuk, kőzetgyapotra cserélvén az pont helyettesíti majd ez a kis súlyt, én így látom matematikailag.
Ismertek olyan szakembert, aki szarufák feletti hőszigeteléssel, ezzel kapcsolatos ácsmunkával foglalkozik? (olyat, aki már tényleg csinált is ilyet).
Láttam, hogy több gyártónak (Rockwool, CREATHERM, Bauder, AUSTROTHERM ) van erre megoldása, de konkrét itthoni kivitelezéssel még nem nagyon találkoztam.
Nem, hanem régi kb 20x40 egykapcsos elmállott kerémia cserepeket. A lécek már cserélve lettek, de rettentően elvetemedtek a cserepek, és ugyanolyan szarul áll, mint törött tetőlécekkel.
Pillérzsaluból épült oszlopok közé szeretnék 10-es ytongból falat húzni. Az egyik 165 cm magas és 220 cm hosszú, ezzel nem hiszem hogy gond lenne. A másik viszont 270 cm hosszú, egyik végén 165 cm a másik végén 235 cm magas. Kérdés, hogy ez megáll így ha kiékelem a födémnél, vagy fele hosszban építsek 30-as ytongból pillért?
Hódfarkút akarsz betoncserépre cserélni ? Ha igen , akkor nem annyira a lecek távolsága , hanem a falak teherbírása és a lecek cseréje vastagabbra lesz a döntés célja .
Tetőcserepet cserélnénk, a Bramac jó árban van, egy kérdés lenne, hogy meg van adva a tetőlác távolság: Tetőléctávolság: 31,5 cm - 34,0 cm
Mi van, ha a mostani tetőléc csak 30 cm-re van, vagy nem pontosan mind ebben a tartományban, hanem valamelyik 30 vagy 35 cm-re? Mennyire probléma? Mostani cserepeknél nem számított a távolsága a lécnek, max az átfedés 1-2 cm-rel más volt minden sorban.
"Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól (Ket.) szóló törvény szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti, szakirányú szakképesítés nélkül, a szakmai szabályok betartása mellett a) építési engedélyhez vagy az egyszerű bejelentéshez nem kötött esetben, b) építési engedélyhez vagy az egyszerű bejelentéshez kötött esetben a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével [191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 12. § (6) bek.]."
Tehát egy egész házat, ami legalább egyszerű bejelentéshez kötött, azt csak úgy építheted fel Te, ha van vállalkozó, aki felügyel Téged (legalább papíron).
Viszont én úgy értelmezem az a) pontot, hogy ha már állnak a falak, és a tető (ami a bejelentési tervben benne van), akkor a nem bejelentési terv köteles gépészeti szerelés/burkolás/... "építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait" csinálhatod Te, "szakirányú szakképesítés nélkül, a szakmai szabályok betartása mellett".
Az utcában amíg jön a vízvezeték rengeteg elhagyatott ház, nem használt, vakdugózott csonk, tűzcsap stb van amibe sokkal több a pangó víz mint a kerticsapodba és mégse pusztul meg az utca.
Én a helyedben nyugodtan ledugóznám valahogy, sőt ha leengedgeted belőle a vizet akkor inkább légdugó lesz benne nem is sok víz, igaz gyorsabban rohad de szerintem így is túlél téged. :-)
Apropó, épületen belül az ilyen horganyzott cső mennyi élettartamra számíthat szabvány szerint?
A mi utcánkban 40 éves horganyzott cső van lerakva. Az első 10 év után évente 2 csőtörés... de a mai napig nem lett kicserélve. :-(
Az új ház nem régi acélcsővel készült, azért az kicsit más. A vizet eleve kicsit túlklórozzák, pont azért, hogy a vezetékbe kerülő szennyeződés ne okozzon gondot. Nincs egyértelmű igen-nem válasz, mint ahogy arra sincs mennyit fog bírni a cső. Van a jó megoldás amit macerás, meg az egyszerű ami rizikós, de nem tudni mennyire.
Ha ledugózom térkő szinten és havonta egyszer leengedem a vízet a kerti vízkörről a fagycsapon azzal orvosolható a bakteriális problémakör? Kicsit faramuci a helyzet mert a ház 3 éve épült újjá és vittem ágat melléképületbe is ami még nem épült ki, csak megelőzendő a burkolatbontásokat kiépítettem. Abban meg ott pang a víz évek óta. Egyenlőre mindannyian jól vagyunk. Ez a legionarius bakterialis pangó vízes cucc meg belélegzés utján terjed. De én sem szeretném a véletlenre bízni a dolgot, fontos az egészség. De én pl csapvízet iszok és évek óta semmilyen hasmenés jellegű probléma nem jelentkezett. Mindenestre köszi az infókat.
Lenne egy kérdésem, az alábbi videóban szereplő helytakarékos kaput hol lehet szerezni? 5 méter széles autóbejárót csak kétszárnyú nyíló kapuval tudnám megoldani, de nincsen hely a 2,5 méteres szárnyaknak nyitva, e vidón szereplő kapu tökéletes lenne, de sehol nem találok ilyet
1) Közel 80 éves (bevakolt, 1941. aug. 23-ai újságdarab alapján) sátortetős családi házunk nyeregtetőre való cseréjét és tetőtér beépítését tervezzük a közeljövőben. Ennek kapcsán olvastam olyat, hogy ha hosszú távra tervez az ember, mindenképp eltávolítandó a régi borított gerendás fafödém (korhadás, gombák, farontó bogarak). Másutt leírva és rokonsági kör gyakorlata alapján azt találtam, hogy a meglévő gerendázatot zsaluként felhasználva lehet kialakítani az új vb. födémet (statikussal egyeztetve előzetes állapotfelmérés után és fóliát használva). Nyilván számunkra is az utóbbi eset lenne a kedvezőbb...
2) Az utca fronti kerítésünk sem sokkal fiatalabb a háznál :). Ezt is terveznénk modernizálni. Van rajta egy nagykapu (275 cm) és egy kombinált kiskapu/nagykapu bejárat (225 cm). Szeretném kérdezni, hogy a kombinált bejárat szélességét szabadon megnövelhetem-e, vagy mi lenne ennek a jogszabályi háttere? Esetleg szomszédi beleegyezés? Nem szeretném telibe falazni, sem 180 cm-nél magasabbra egyébként.
Nekem mikor befele tekeréskor törik le a csavar feje, akkor harapófogóval vagy patentfogóval ki szoktam tudni tekerni, de gondolom ha ilyen egyszerű lenne nem kérdeznéd.
Az lesz a legkisebb gondja, amikor a pangó vízben elszaporodnak a baktériumok, és a nyomásingadozás hatására elkezd ez a fertőző víz hozzákeveredni a frisshez. Sokáig elég a vízben lévő plusz szabad klór, de van amikor nem. Dolgoztam egyszer egy félig kiürített ipartelepen lévő gyárban, minden este minden mosdóban 1-1 csapot kinyitottak félig, hogy öblítsék a rendszert. Pörgött a vízóra, de még mindig jobb mint amikor a dolgozók fosással töltik a munkaidejüket.
Ha csak az a probléma, hogy a hegesztésnél gyorsabban rozsdásodik, akkor nyugodtan hegeszt le. Aztán azt a darabot, fórró bitumenbe, bonbitba stb. mártod és nejlonba csomagold. A rozsda itt soha sem fogja megtámadni. De mi van a többi csőszakasszal ? Ott is rozsdásodik. A Horganyzott acélcső is idővel elkorrodál. Félcolos 15 év 3/4 és colos 25 év ennyit ad az irodalom. De nekem volt 38 éves csövem mire kicseréltem.
Előbb utóbb csereéni ill. neked megszüntetni kell, mert egy téli lukadás egyenlő a katasztrófával.
Csak a felállás acél. Tény, hogy az lenne a legoptimálisabb ha lemennék a T elágazásik és ott dugóznék. Csak próbálok minél kevésbé bontós irányba menni. Ha ásnom kell akkor eléggé föl kell szednem a térkövet. Amúgy ez alatt nincs ckt beton.
Ha menetet vágok a térkő alatt nem sokkal és ledugózom horganyzottal, akkor megoldódna a rozsdásodási kérdés. Ha így járok el, akkor viszont pangó víz lesz a rendszerben azon a 3 méteres szakaszon. Az meg baktériumok szempontjából nem tudom mennyire aggasztó, hogy esetleg bejut a hálózati rendszerbe.
Lényeg a lényeg minél kevesebb erőfeszítéssel szeretném ezt a csapot megszűntetni, mert útban van. Úgy hogy tartós legyen és ne legyen semmilyen egészségügyi vagy egyéb problémás kihatása, pl szivárgás.
Ha leég a horgany a hegesztésnél és folyamatosan körülveszi a talajnedvesség akkor az a sok év az körülbelül kettő. Ha kívülről vastagon, alaposan lefested akkor több lesz, de mindenképp időzített bomba. Ha 10 év múlva váratlanul csőtörésed lesz, fel kell szedni a térkövet, vagy talán addigra le is betonoztad, azt kell feltörni, esetleg megsüllyed a ház mire észreveszed az nagyon fog fájni. A földben végig vascső megy? Ha csak a felállás acél, de a vízszintes cső a földben kpe, akkor áss le az elágazásig és ott dugózd le.
Ősszel az egész rendszer víztelenítve van az aknában lévő csapon kersztül. A rozsdásodástól én is tartok, de mennyi idő alatt rozsdál át egy lehegesztett vízcső, úgy gondolnál sok sok év.
Lehet építeni 6 cm vtg. Ytongból kellő merevségű falat. Két rétegből, közte hézag. Minden 3. sor átkötve, hogy együtt dolgozzon a két fal. Szilárdsága majdnem eléri a tömör falét, de sokkal könnyebb. És több munka megépíteni, de ez egy ekkora falnál nem jelentős.
A garázsból szoba lesz, ami a tőle balra lévő helyiségből nyílik. A szomszéd kőműves szerint illene egy 40 - es falat felhúzni a garázskapu helyére, de ahhoz törjem fel a betont és öntsek neki egy rendes alapot amire majd ráfalaz. Én valami egyszerűbb, könnyebb súlyú falra gondoltam, elsősorban 30 centis szendvics panelt szerettem volna,( mert akkor még volt lehetőségem szerezni) de ez idő közben meghíúsult...
Az hogy ennyi idős a statikus tervező meglep. Ezt - amit ő oda betervezett nem lehet megépíteni normálisan. Erre célozgattam már korábban homályosan.Ha a csapokat előre a homloklemezhez hegesztik akkor nem lehet a helyére tenni. Ha a gerendákat előre összehegesztik akkor nem tudja behegeszteni a csapokat. Ha behegeszti a csapokat a homloklemezbe akkor nem tudja körbehegeszteni a gerendákat. Papíron megvan a szükséges teherbírás, a valóságban a fene tudja. Ha csak a gerendák alsó öve van odahegesztve a homloklemezhez, akkor a mozgás hajlítgatni fogja a varratokat és el fognak fáradni mint a drót amikor hajlítgatják. Ha agerendák alja és a szélsők külső oldala van hegesztve akkor a középső gerenda nem dolgozik, akkor meg minek. Ekkora nyíláshoz nem kell 3 db. "I 20"-as tartó, elég lett volna két darab 100-as körüli. Ezen kívül a nyílás át is boltozódik, tehát ha ráépítenek is nem a teljes fölötte lévő terhet kell tartania. Ha nem így lenne akkor nem lehetne alagutat építeni.
A tervhez szerinti eltéréseket még nem, legalábbis nem tudok róla.
Halál pontosan tudom, 55-60 közötti a statikus. Hát így könnyen mondja... :-)
Ha jó a hegesztés, a homloklemez és a csapok kapcsolata nem is értem mire a ragasztó, az nélkül sem kéne kijönnie.
Amit tuti kihagytak, kiégettek, sőt el is húzta az egészet akkor meg pláne nem tart ha volt sem. De egy 8-as lemezt nem húz el taknyolással, maximum nem ment be a helyére és feszegették stb.
De most jut eszembe mégegy probléma, most esik le, ha a hegesztés miatt húzódott el a lemez, akkor azt a falon hegesztették össze. Ha a falon van összehegesztve akkor a homloklemez hátulja nincs összevarrva mert ugye nem fértek hozzá... ez az az oldal ahol lyukat flexeltek a csapokhoz. A másik oldalon nincs is átfúrva a homloklemez, tehát ott nagyobb eséllyel van a lemez mindkét oldala összevarrva, de ott a csapokat a varrat tartja nem a lemez "önmaga" + a varrat.
+ 1 szintet is rátervezett ami ugye nincs felette és nem lesz építve soha valószínűleg, de azt nem is bírná el sztem.
Az hogy a csapok milyen acélból vannak azt már csak az tudja aki beépítette vagy az se...
Pedig csupán az volt itt a gond szerintem hogy nem szereztek be egészben egy nagyméretű V8-as lemezt és amit beszereztek azt sem fúrták előre.
De azt mondta nem kell félni, fog az még mozogni meg repedezni a "rezgésektől", üvegszállal erősített spéci vakolat kell és kész.
Az egész munkáért amúgy annyit fizettek mint én egy komplett házért szoktam. :-)
Az összekötő küszöb (gerenda) hasznossága nem egyértelmű. Ha nyitva van a kapu akkor gyakorlatilag mintha ott sem lenne. Ha csukva van a kapu akkor lehet némi értelme, de csak akkor ha sarokmereven van bekötve a vasalása az oszlopba. Ha nem, akkor nem ér semmit. Praktikusan ugyan azt a szelvényt és vasalást lehet alkalmazni mint az oszlopnál. Elvileg ha a kapuszárny tartósan húzza össze az oszlopokat csukott kapu esetén akkor esetleg megakadályozhat némi összeborulást az évek folyamán.
"Szóval ha annyira gázos lenne csak nem kockáztatna egy élethossz felelősséget... :-)"
1., Írásba adta?
2., Ha megmozdult mert elhúzta a hegesztés akkor, hogy tartanak a csapok a falban? Azt sem értem miért köracélból vannak, miért nem periodikus betonacélból? Abból is van hegeszthető.
Miből lenne a fal és milyen célból? Egy 6 vagy 8 cm vastag válaszfal téglából épült falat még a 10 cm vastag betonpadló is elbírhat. Azonban ezeket a vékony falakat merevíteni kell. A befalazást be kell kötni a meglévő téglafalba. Lehet alulra gerendát is tenni vagy előregyártott kiváltót vagy "U" gerendát, de ezeket is be kell kötni a meglévő teherhordó szerkezetbe. Lehet Ytongból is, de azt is be kell kötni.
Köszi a választ, mondjuk félreértés van némileg, a két oszlopot összekötő "küszöb" keresztmetszetére gondoltam, illetve hogy kell-e egyáltalán és ha igen, milyen vastagon.
Ötletet, segítséget szeretnék kérni tőletek egy falazás ügyében. A képen látható garázskapu és ajtó helyére milyen módszerrel és módon lehetne egyszerűen egy falat építeni? Az aljzatbeton kb 10 cm vastag, alatta kavics réteg, más alap nincs... Bal oldalfal 25-ös, kisméretű teglából rakva, jobb oldala kisméretű teglából rakott oszlop... Köszönöm
Falkiváltás témához: ugye meglett a nyilatkozat, utánna meg is lettek reklamálva a hibák.
Kijött a tervező, megnézte, azt mondta jólvan az úgy, a hegesztés húzta el azért a repedés, nem a tervek szerint készült de kiáll mellette, jöhet bárki felülvizsgálni, egyedül naplózva nem lett.
Szóval ha annyira gázos lenne csak nem kockáztatna egy élethossz felelősséget... :-)
Legalábbis ha nem lesz Eperjes meg Grenfell tower szintű katasztrófa az épületben talán ez sosem kerül majd porondra.
Egy 30x30cm-es 3m magas betonoszlop súlya kb. 700 kg. Ez 30x30 cm-es alaptestnél kb. 0,8 kg/cm2 terhelést jelent. Ritka talaj az amelyik nem tud legalább 1kg/cm2-t. A fő igénybevétel az a kidőlés, a földalatti résznek annak kell ellene tartani. Ha 10 cm körben kinyúlik az oszlop alól az nagyon jó lesz. Ez is csak azért jó, mert a kidőlés forgáspontja a súlyponttól távolabb kerül.
Attól is függ, hogy hózug ki tud-e alakulni. Ha nem akkor lehajlásra kell (feltehetően) méretezni. 10x20 cm gerenda hózug nélkül teherbírásra megfelel, de a lehajlása nagyon nagy lesz. Kb. 1/110. A kívánatos 1/200 (max), de az igazi az 1/300. A fa lehajlása a saját súlya alatt is növekszik az idő múlásával, ezt nem árt figyelembe venni.
Köszi, ez egész jó gondolat. Mondjuk eddig azt se tudtam mi az a BSH, de megkerestem. Ahol én találtam ott 6,75 méter egy szál az már bőven elég nekem. Már csak a keresztmetszetet kell eldönteni. Jónak tűnik ez a BSH bár nem olcsó mert métere kb. 2,5-3-szor annyiba kerül mint egy hasonló normál fenyő gerenda.
Amúgy mi a különbség ragasztott hossztoldott fatartóknál a BSH és a KVH között? A KVH ugyanis kb. 30 %-kkal olcsóbb., n
612 cm-t át lehet hidalni valamilyen fa gerendával, úgy hogy csak a két szélén legyen alátámasztva. 150 cm mélységű könnyű polikarbonát terasztetőt kellene csak megtartani. Ha igen milyen kereszmetszetű gerenda kellene ehhez?
A vasalás része tiszta, csak az alap vastagsága nem, de akkor ezek szerint elég leásni a zsalukövet. Küszöbnek kell 30x30 centis keresztmetszet, vagy kevesebb is elég? Kell egyáltalán?
Köszönöm. Az előregyártottal nyilván gyorsabb lenne, de ha betonozok, akkor inkább zsaluzom, mert annak előnye, hogy vasat ki lehet lógatni belőle a tégla közé is erősítésnek. Meg nem kell felemelni oda. (Csak a betont a fandliba :)
Az előregyártott kényelmesebb. Lehet helyszínen is készíteni. 60 cm fesztávra nem 3 hanem 4 szál vas kell. Alul-fölül 2-2. Viszont kengyelezni is kell, kell bele 7-8 db kengyel. A kengyelnek nem középen, hanem a támasz közelében van nagy szerepe. Fővasnak szabvány szerint fi 12 kell, kengyelnek fi 6 elég.
Erősen javallt vasalni. függőlegesen. 4 fi 10-12-es jó bele. Kengyelezni kell, főleg az alját. Látatlanban ha 20 cm magas az elem akkor négyet, ha 25 cm akkor hármat ásnék le. Ha telibe lesznek lécezve akkor még a 60 kg-t is meghaladhatja a súlya.
Építek egy kerti konyhát, abban a füstölő ajtó fölött lesz egy áthidaló. kb. 60 cm-es távot kell áthidalni és felette lesz meg kb. 160 cm magas kisméretű tégla kémény, ami 90*60 as méretről leszűkül 65*65- cm-re egy idő után.
Azon vacilálok, hogy az áthidalónak vegyek előrefeszített pl. bakonytherm 100*6,5*12-est, vagy inkább ezt a méretet kibetonozva 3 szál 10-es bordásvasat rakva bele készítsem el az áthidalót.
Ahol én veszem mindig hosszabb, 4 méteres pallókból kijött 4 db méteres lépcsőfok és még minimális leeső is volt, plusz ugye a körfűrész lap amit elvitt.
A tapasztalatok szerint fenyő fűrész áruknál pld egy 6 méteres gerenda az pont 600 cm vagy előfordulhat hogy csak 598 vagy esetleg 610 cm is lehet? Mennyire pontosak faáruknál általában ezek a méretek?
Kétszárnyú kapuhoz építenék 7 elem magas oszlopot 30-as zsalukőből. A kérdés, hogy alapnak elég-e, ha 3 zsalukövet leások, vagy jobban járok ha valami vastagabb kútalapot öntök betonból. A másik, hogy milyen keresztmetszetű küszöb ajánlott az oszlopok közé? A kapuszárnyak 40-es zártszelvények, majdnem telibe lécezve, nyomnak majd 50-60 kilót.
Fontos, hogy a lemezalap 1 lépésben készült része egyben az új részt is körülölelő kerettel készült.Aztán jött a második lépés amikor azt kibetonoztuk!
Komolytalan minden felelősség áttolás úgy 15 év 20 év utánra.
Mint ahogy a jótállás, szavatosság is 10 év fölött csak vevő csalogató szlogen.
Persze ez nem jelenti azt hogy emberi alkotások, tárgyak, gyártmányok ne lennének hosszú életűek.
Nekem pl. van 47 éves elekthermax kisvízmelegítőm, 30 éves hőtárolós kályháim, mind működő képesek. Sőt az egyik házam teteje rombusz műpala fedésű pontosan 87 éves, vagy van egy 1890 ben épült házban egy lakásom… kitűnő állapotban.
De a garancia , jótállás szavatosság vagy az ominózus statikusi vélemény hogy az 50 év lenne ? Kizárt.
Ha 10 év múlva meg leomlik akkor kié a felelősség? kérdezte a nagy kérdező !!
A felelősség elsődlegesen mindig a tulajdonosé ill. a használóé !
A statikusi vélemény az csak egy vélemény a kivitelezői nyilatkozat egy nyilatkozat, baj esetén elsődlegesen mindig a gazda, a használó az aki felel.
Sziasztok állunk neki a fürdő járólap, csempe, alsó fürdő 40 x60 as lapok mennek 0,9 vastagok. A fenti fürdőben 60x60 as padlólap, falra is 0,9 vastagok.
Flexibilis ragasztóval, fogas vassal hány minimeter mehet 6 vagy 8 mm? Padló, falra egyaránt köszi
Anno úgy 12 éve éppen kiadtam volna egy lakást. Jött a sok nézelődő a sok szakértő. Az egyi mondá az a padló ott a sarokban lejt, és hogy nyomatékot adjon neki számot is mondott, annyit hogy ott a sarokban 3 mm a lejtés. De nem baj majd ő lamináltat tesz a parkettára.
Ok.lejt ! nem szóltam semmit. Viszont gondoltam, majd a magadéban haver az csinálsz amit akarsz, itt viszont bérlő soha sem leszel.
Tény hogy az a padló lejt, de nem 3 mm-t hanem úgy 15 mm-t, de lakni azért lehet benne. Végül más kibérelte és már 12 éve benne lakik a legnagyobb megelégedésére.
Az ok. A hideg falfelületen kicsapódott a víz és az évek során a parketta alatti alépítmény elkorhadt... párnafa bütű és a vakpadló. Ilyen a szakszerűtlen építkezés.
Úgy kell megkaparni, hogy sávos legyen - azaz az tüskéket a halóig kell benyomni és úgy elhúzni a szerszámot, nem csak a kipergő anyagot kell kiszedni. Akkor jól tapad rá a tapadóhíd. A Mapei tapadóhív két rétegben egy szemcsés felületet képez, arra mehet egyenesen a festék is.
Lábazati festék is jó, de rendelj egy jobb minőséget. Sto-t például.
Nem, nem volt hideg, május elején volt megcsinálva. A képen látszik, hogy hol van árnyékos rész, gyakorlatilag egy vonalban látszik a különbség. Ebből gondolom, hogy ha bedolgozási hiba lenne akkor mindenhol jelentkezne ez a probléma ( 2 cm lépésálló szig + háló, vakolat, alapozás megvolt ha jól emlékszem rá G700-s alapozó és végül jött a lábazati anyag).
A vicces az, hogy a Tüzép ahol vettem, annak a lábazata is így néz ki...
Köszönöm, akkor először a kipergő anyagok eltávolítása, utána műgyanta alapú alapozó ( műgyanta alapú tapadó híd is kell ezután? ) és jöhet az új lábazatai vakolat.
Esetleg még lábazati festék használatával is rendbe lehetne hozni?
Igen. Minden féleképpen mellé menne az új rész. A tető amúgy jónak tűnik. Szerintem azt valamikor felújították.
Nekem is pont ez a bajom, hogy a régi épületből nem sok maradna. A bontás csak azért baj mert így 30M az ára. A bontás 1-2 Misi akkor 31-32 vettem egy telket :(
Nem val., hogy anyaghiba, lehet, hogy hidegbe húzták fel.
Van egy vakolat kaparó szerszám, amivel a gépi vakolásnál kihúzzák a falat síkba. Ennek van egy tüskés változata, azzal kell alaposan kihúzni a felületetet. Ami megbomlott azt el kell távolítani.
Alapozónak egy Mapei primer G kéne alkalmazni, talán két rétegben.
Ugye ezt nem lehet ellenkező irányban visszatennni? Egy kis részen nem lett tökéletes az alja. Fel kéne szedni az egészet faltól amit nem szeretnék ugye. Ez a kalapálós típus amit egyesével kell beütni a rövid oldalnál, nem az egész sort csak "beklikkelni". Mondjuk szerintem max mégegy jönne fel jobbról, a harmadik esélytelen rombolás nélkül mert az már 3 oldalról fogja a többi. De már ettől a kettőtől is parázok mert nem ez az iránya.
2009-ben került a házra homlokzati és lábazati hőszigetelés is. Az elmúlt években a lábazati szigetelés olyan mértékbe került, hogy a benne lévő finom kővázat szinte kézzel ki lehet szedni ( weber pas mozaik 0004 ), ott ahol direkt napfény érte. Érdekes, mert ahol "árnyékban" van, ott nem fakult, a kőváz továbbra is bevont felületű ( gondolom, hogy anyaghiba lehet )
A kérdésem az lenne, ezt hogyan és mivel lehet felújítani? Az hogy emiatt leverjem az egészet tégláig és újra csináljak mindent nem akarom.
Műgyantás alapú tapadóhíd, alapozó, stb használata után újra rá lehet rakni a lábazati vakolatot?
Nagy valószínűséggel Tesco takarékos épület. A padló azért nem vízszintes mert A.S. (ahogy sikerül) rendszerben épült. Természetesen a belső falakat át lehet helyezni (statikussal ellenőriztetni, építész nem az igazi), de az új falakat ajánlatos gipszkartonból építeni mert a padló a vakondtúrás ellen jó. Hozzáépíteni csak úgy érdemes (ha nem minimál igény van és baj ha reped), hogy melléépíteni. A közös oldalon lesz két fal, ez van.
A tetőről nem tudunk semmit, de ennyi idő után az is valószínűleg beteg. Ha komolyan föl kell újítani nem sok fog maradni a régi épületből, megfontolandó a dózer, esetleg robbantás.
Fiamék vettek egy 1970-ben épített családi házat 13 x 12,5m. A derékszöget és a vízmértéket annak idején úgy látszik nem ismerte senki . Kalákában épült minden , lényeg az volt , hogy kész legyen . Az igények nem voltak olyan magasak , mint ma :-) Nálunk is a falak szétfutnak , van ahol 8 méteren 12cm-ert. A vízszint , hát inkább nem írom . Szemmel láthatóan lejt a padló . Megoldás . Felkértünk egy sztatikust , mert volt két fal amit kiakartunk venni . Kijött , megnézte és jóváhagyta , természetesen papíron leírva és bélyegzö . Nekiláttunk kiszedtük . Mi a gipszkarton mellett döntöttünk . Mennyezet korrektan elkészítve . Falakat most csinálom . természetesen az ablaknál kezdtem , hogy ott a könyökölönél egyforma legyen a fal . A többi falat ahhoz igazítva készítem derékszögben . A talajt ugye kiöntöttük betonnal , hogy a vízszint meglegyen mindenhol .
Az árat nem tudom neked megsaccolni , mert rajtad múlik , hogy mit , hogyan és miböl szeretnéd megoldani.
1.van egy 1966-ban nyaralónak épített épület. 45 nem az egész +tetőtér. A lényeg, hogy elég komolyan fel kellene újítaani és hozzáépjteni. De az mitől lehet hogy szinte minden helység lejt valamerre? Terasz a ház felé, a nappAli a terasz felé. A konyha a nappali felé stb. Falon repedést nem láttam.
2. Ha a belső elrendezés nem tetszik akkor azt át lehet variálni? Természetesen nem fő falakról beszélek. Ez sokba kerül?
Az jutott eszembe, hogy hogy ha hátul csak 6 m széles helyed van, akkor ott két autónál több nem fog parkolni. Hátul ugye fal, elöl 3 oszlop, középen kétoldalt 1-1.Mindjárt nem 8,5 métert kell áthidalni.Sőt, ha az abszolút közepébe is teszel oszlopot, akkor már teljesen rendben vagy, nem kellenek extra anyagok. Arra az egy középső oszlopra nem fogod rányitni az ajtót, kb. 3 m/autó hely azért elég nagy.
Nem drága, ha van egy elképzelésed és meg szeretnéd valósítani.
De akkor meg kell tervezni minden részletet, hogy összhangba legyen a környezetével.
Általában egy új lakoház esetében az udvarrendezés keretében megcsináljuk a kerítést, a kocsibeállott, a kerti tárólót és a flekkensütőt is- plusz a nyári konyhát- egy tető alá hozva.
Még szoktunk késziteni egy nagyobb hintát is és egy játszóházat, de ez mind egyedi tervezés. Megrajzoltatom az nagyából az elképzelést egy tervezővel, aztán elkészitem a kivitelezési rajzokat.
Mindig rétegragasztót elemeket használunk, kivéve a pallókat, értékelik a megrendelők. De a kerítés (léc) és minden más egyfajta felületkezelést kap, egy hozzá illő térkövezéssel.
fogalmam sincs, hogy bsh-ból mekkora kéne ilyen fesztávra, gondolom azért lenne vagy 20x30 minimum. a rácsos tartó persze 50 magas, de "lyukas" és harmadannyiba kerülő fából van. de tény, hogy a végén mindkettő drága :))
Nekem több fénykép kéne róla több irányból, hogy biztosabban tudjak véleményt mondani róla. Nem csak részlet, hanem totálkép is. A részletfotókon én oda szoktam tenni egy doboz gyufát (esetleg cigarettát) a képen az ábrázolt rész mellé viszonyítási alapnak. Jobban szeretem mint a zollstockot mert jobban látható.
Nem, de 9 meterest nehez kapni es draga is. Csinaltatni kell valoszinuleg. Persze meg is lehet toldani, de az mar nem lesz BSH. Ha megveszed a BHS a racsostartonak, akkor a talpszelemeneket es a szarufakat is
meg kene venni BSH-bol es keszitesz magadnak egy mutatos tetot, de akkor a lemezfedes is legyen ra korcolt horganylemez es legyen a szarvazat szep lamberiaval leburkolva.
Egy kis munkanal, ha sokat kell utanna jarni, az ido es az ido az penz.
Egy olyan megoldast irtam le, aminek az anyagot meg lehet venni egy epuletfa kereskedesben.
Nekem van asztalosmuhelyem, igenyes megrendeloknek osszeallitom az elotetoket es pergolakat a muhelybe es le is kezelem, majd a helyszinen csak szerelunk. De retegelt gerendabol dogozunk, mi retegjuk ossze presen. Draga... de az illesztesek tokeletesek, nem lancfuresszel vagjuk es csapoljuk az elemeket.
Keszitettem 70 nm-is oktogon is, kotoelem nem latszik, patinalt horgany korcolt tetovel. Meg mindent mast, amit el tudsz kepzelni, altalaban egyedi munkakat.
Már beszínezték a homlokzatot kívülről, az állványt elbontották, de egy elektromos kiállást (kb. 4 cm átmérő, 5 m magasban) el kellene tüntetni. Megoldható ez utólag javítva, színeltérés (fehér) és egyéb nyom nélkül?
Üdv. Latex festék (dulux nagyvilág színei) keverhető más diszperziós falfestékkel? Egy mellékhelyiséget szeretnék kifesteni fehér festékkel aztán gondoltam, hogy ezzel kicsit megszínezném mert maradt belőle még a múltkorról.
A 2-3 centis heftek eltörhetnek könnyen és építkezésen betonacélt nem hegesztő hegeszt sok esetben mert az a legalja az nem szakma és a 2- 3 cm heft ugyan annyi idő mint a 10 cm ,ami viszont biztos hogy nem törik.Viccből azt szoktuk mondani egy heft egy tonna ,de ez nem igaz :) viszont ha sűrűn van heftelve akkor nem törik el ,de valószínű nincs,mert ha arra lett volna idő akkor a 10 cm-re is.
Ez egy vélemény 17 éve hegesztek ez a szakmám ,bár Magyarországon nem hegesztettem eddig csak magamnak :)
Először egy levél, hogy adják írásba, hogy megfelel. Ha írásba adják, vagy azt válaszolják, hogy már naplózták, hogy megfelel akkor lehet tovább lépni.
Tervező és kivitelező ugyanaz a cég. A tervező statikus fényképekkel illusztrált frappáns felmérést és javaslatot adott, amit ti is leokéztatok hogy jó. Tehát a tervekkel elvileg nincs baj. A baj az hogy a kivitelezést lehet valami alvállalkozó csinálta aki mint láthattátok milyen munkát végzett.
Engedélyeztetés? Elvileg nem engedélyköteles már, kivitelezési szerződés is van velük ami leírja hogy a tervek szerint dolgoznak.
Ez nem az én házam, nem az én megrendelésem, elvileg tutira ment a megrendelő, tehát a gyakorlatban nem mondhatják azt hogy ott sem járt egyik sem, pláne hogy utalással lett fizetve és számla is van a szakvéleményről és a kivitelezésről is.
Ez nem egy felszívódós cég és meg is kérték az árát.
Ezért állok én értetlenül hogy a végén kiderül hogy nem riogatás hogy szar munkát végeztek...
De akkor ne soroljunk nekik hibákat, csak egy igazolás hogy "fenntartja hogy megfelel" ? :-)
És nem leírni a hibákat. Ha válaszol (HA!!!!) akkor megkérdezni, hogy fönntartja-e, hogy megfelel? Szerintem nem fog válaszolni, mert ő még abban a városban sem járt...
4mm-es tompavarratokkal III. osztályú minőségben, 15 centi hosszban a két végén, amúgy 10 centis hézagok maradhattak a varratok között. Ez volt a előírás, a gyakorlatban meg 2-3 centit megpöttyintettek 2-3 helyen.
Ilyenből vannak elvileg az acélcsapok, legalábbis ottmaradt a lakásban:
De mivelhogy sem a varratminőség, sem a varratok mennyisége, sőt az acéllap sem az előírások szerint készült a kérdés hogy így leesik-e?
Mivelhogy ezt javítani necces és drága ha tényleg szar, a pereskedés helyett egyszerűbben és olcsóbban lehet-e számottevő biztonsági tényezőt növelni ha két oldalt zsalukővel vagy ytonggal felrakatják?
De jó ötlet Csokis felvetése, tértis levél, leírni a hibákat, kérni a papírt hogy ez megfelel.
Mert azért szerintem ez a kép arról tanúskodik hogy elmozdult:
Ha meg elmozdult akkor a csapokat sem ragasztották be...
Én írnék egy tértivevényes (lehet, elég az ajánlott is) levelet, amiben leírnám, milyen tervtől való eltérések történtek, mellékelném a fotókat a munka minőségéről, és kérnék a tervezőtől egy írásos nyilatkozatot, hogy "jojazúgy". Ha megadja, azzal rögtön át is vállalja a felelősséget.
Sziasztok! Gres lapot akarok kültéren ragasztani. Maradt 1 zsák polisztirol lap ragasztóm. Elhasználhatom gres lap ragasztásra, vagy csak a flexibilis csempe ragasztó a jó? Nem akarom a PS ragasztót kidobni, meg nincs hova kidobni...
Vagy kiszámoltatod, akkor drágább a munka, de lehet hogy nem kell a panó:), vagy felteszed a panót és nem számoltatod ki, mert tutti, hogy az megbír bármekkora hónyomást.
Ezen kivül, látszó rácsos szerkezetnél szépen kell dolgozzon az ácsnak, ahhoz kell jó száraz fa, hogy a gerendákat az összeácsolás elött meggyalulja és le is csíszolja.
A látszónál a gerendák toldásánál egy spéci csapolást kell alkalmazni:
De lehet, hogy 14x14-es gerendákat használnék, 14x14 oszlopokat és 14 pallókat az andrásoknak.
És talán megnövelném 65-70cm magassra.
A masszívabb látszó ácskszerkezet szebb is, nem mindig a terhelhetősége számit.
Megnyugtattatok hogy jó, de beparáztattam ismerőst hogy elmozdult, ugyanis megrepedt a homloklemez melletti vakolás. :-)
Mert lehet a terv az jó volt, nade a kivitelezés is?
Statikus terv szerint 8-as vastag lemezre kellett volna előre lyukakat fúrni, ideiglenesen rögzíteni a falra, majd a falba befúrni a csapok helyét a lemezen keresztül, majd beragasztani műgyantával, végül a csapokat blokkolni a lemezhez való hegesztéssel.
A gond az, nem tudom mennyire gond hogy a 8-as lemez nem egy anyagból van hanem apránként rakták ki és összehegesztették azokat is. Tehát eltértek eleve a tervtől.
Sőt az egyik oldalt látszik hogy átfúrták,a másik oldalt át sem fúrták..
Még rá se ült a fal szerintem, de olyan mintha az önsúlyától mozdult volna és elvált a habarcstól..
Azért gondolom hogy rá se ült még a plafon, mert a fennmaradt rész nem repedt meg, de ki se injektálták nagyszilárdságú cementhabarccsal, mint ahogy írta a terv.
Ilyen cementhabarcsot hogyan lehet készíteni?
Ui: azért tőletek és nem a kivitelezőtől kérdezzük ezeket, mert a statikus meg a kivitelező csapat ugyanazon céghez tartozott. Tehát szerintük jóvanaz ígyis-úgyis... lenne a válasz ha tőlük kérdeznénk.
Sziasztok! Gres lapot akarok kültéren ragasztani. Maradt 1 zsák polisztirol lap ragasztóm. Elhasználhatom gres lap ragasztásra, vagy csak a flexibilis csempe ragasztó a jó?
Aham... Milyen igazad van! Erre nem is gondoltam, hogy nem köt össze!
Én azt hittem a hézagra szükség van a két beton között akkor is ha két ütemben készül. Azt gondolnám hogy kell pl egy centis osb lap neki a 7méter utáni részre
Teljes fölösleges bármit is vágni. A két beton nem fog összekötni. ha nagyon akarod dilAtáltatni a két ütemet akkor ehy fóliával elég elválasztani a két részt, vagy Bonobit "H"-val lekenni. De nem fog összekötni a két beton.
Van még vele egy kis gond.... az egész rész kb 6méter x11méter lenne. Ennek a képen látható részen már elkészült meglévő betonozása van kb 6*7 méter + körben a széleknél. Ez egy egyben készült lemezalap. A belső rész nincs betonozva. Ott ált egy épület. Azt kellene most betonozni.... oda gondoltam a diletácíót. Vágjam el a betont a szaggatót vonalnál azaz magát a beton keretet is? létrehozva igy egy-egy kb 6*7 + 6*4 méteres beton testet
A diletációs rész a fekete szagatótt vonal lenne,még a betonozás előtt, a régi betonozott részt pedig el tudom vágni ha ott is kell a diletációKültéri betonozás a két szélében garázs/fészer ,közöttük fatároló lenne
Ha már mindenáron hagyod magad rábeszélni az "I" tartóra akkor már az IPE jobb. Csak szólok, hogy az acélgerendát oda kell vinni, a helyére beemelni (2 ember nem fogja tudni beemelni), az acélgerendát a falhoz (koszorúhoz) rögzíteni. Ez is pénzbe kerül. A szarufákat be kell vágni, hogy felfeküdjenek a gerendán (nem vízszintesek), méghozzá a legnagyobb igénybevétel helyén. A szarufákat le kell kötni, mert a szélszívás 50-80 kg/m2, a tető súlya pedig ennél kevesebb. A csavarluk gyöngítést a gerenda teherbírásából le kell vonni!!!
Komplikált körbebukolni és biztos, hogy nem elég egy I180-as profil, majd meglátod, ha felszerelitek, hogy mennyire leng ezen a fesztávon. A szarufák rögzítésénél legalább egy 70mm
vastagságú anyag kéne legyen a :talpszemlen:, hogy legyen hús, amibe a szerelőcsavarok fognak.
Beszéld meg az áccsal a változatot amit leírtam, egy ilyen rácsos tartót pár óra alatt elkészit két ács.
Készitetünk pár hete egy 78cm magass szinpadot, 55 négyzetméterest, rácsos tartókkal, padló beton volt.
15x5 talpak, 15x15 oszlopok, 15x15 andrásolások, kb. 120cm-res tengelytávra szerelve, táncolni fognak rajta, néptáncokat. A rácsostartók közé és beépítettünk andársolásokat.
Keresztbe rácsavaroztunk 15-ös pallókat, a pallók alá a gerendákra ráragaztottunk 1 cm vastag polifoam csikót is. Utánna a gerendák irányában 2 cm hajópadlóval burkoltok le.
Nagyon masszív lett, 20-an ugráltuk rajta és meg se mozdult és nem recseg.
Minden illesztést csapoltunk. kb. 3 óra alatt készitett el két jó ács egy 9 méteres rácsostartót- a gerendákat toldani kellett.
Ha beburkolják az "I" gerendát akkor nem lehet festeni. Hozzávetőleges számítás alapján "I 180"-nál nagyobb kell lehajlás miatt. Továbbá hogy lesz rögzítve az "I" gerendához a tető többi része? A csavarlyuk gyöngítést figyelembe kell venni (!!!) a gerendáknál.
lapostető lesz és hátrafelé lesz lejtetve terveink szerint, viszont egyelőre hajlunk az I gerenda felé (az fával körbeburkolva is max. 25x15 cm), de köszi a részletes leírást!
Tegyél rá egy lapostetőt a hatsó fel felé adott lejtéssel, mondjuk trapézlemezből. Két vízben nehéz összehozni, egy nyeregtetőt, ha trapéz az alaprajz.
Hátul kell egy talpszelemen.
Előre a 8.5 méterbe készits egy rácsostartót.
Veszel néhány 200x50x2-es rétegelt fenyő zsalupanót.
És 7x15-ös szarufának való anyagot.
A szarufákat lapjára fordítva, két gerenda, oszlopocskák, andrásolások, szépen összecsapolva, két külön darabból, excentrikusan összetoldva (pl. az egyik gerenda legyen 6 méteres, egy 3 méteres toldással, a másik 3+6), min. méterenként egy oszlop és összeresztett andárkötés a oszlopok között.
Egy középen készitett támasztással két ember beemeli a helyére.
Aztán erre felcsavarozod, a zsalu panókat, azaz lesz egy 50cm magass és 19 cm széles gerendád, amire bátran fel lehet srégen kármizni a szarufákat. Azért kell lapjára szerelni a rácsostartóba a gerendákat, hogy bírja a lehajlást is, amit a szarufáktól kap: magyarán, ne forduljon ki. A zsalu panók helyet mehetne 22-es OSB is, de én
személy szerint utálom.
Belül, kell egy combos 10mm vaslemezből készitett vinkli jár (100x300x400x10), amivel a tartót ráfogod a koszorúra.
Tetőtéri 10-es gipszkarton válaszfalba milyen hangszigetelő anyagot javasoltok? Maradt a hőszigetelésből Rockwool Multirock, az mehet közé, vagy esetleg tudtok jobbat ajánlani?
Fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos problémák feltárását kutatom. Ha az utóbbi években végeztél fűtéskorszerűsítést (fűtési rendszer átalakítása, fűtési rendszer vagy eszköz cseréje, javítása) és szívesen megosztanád tapasztalataidat, akkor Téged kereslek. A kérdőív kitöltése anonim módon történik és maximum 5 percet vesz igénybe. A kérdőív a következő linken keresztül érhető el: https://forms.gle/h9ZvU6AaezvJFLeV8 Köszönöm azoknak, akik kitöltötték, ezzel segítve a kutatásomat.
I 180-as ekkora fesztávnál kicsinek tűnik. De lehet, hogy jó.A lehajlása viszont l/100 körül várható. Alárendelt helyen sem illik l/200-nál nagyobb lehajlást tervezni.
Szeglemezes tetőszerkezetet lehet rendelni készen néretre gyártva, csak be kell emelni a helyére, az ácsnak nem sok dolga van vele. Szerintem az is rácsos tartó. Mondjuk nem feltétlenül olcsó.
Mindkét irányba lehet tenni változó magasságú rácsostartót, ezek meg is támasztják egymást fölborulás ellen. Lehet toldani acélgerendát is (hidaknál is toldják), vagy "Z" hegesztéssel, vagy hevederek szegecselve/NF csavarral. Házilagosan mindegyik macerás. Az ács nem fog lelkesedni a rácsostartóért, munkás.
Ha a belmagasság megengedi akkor rácsos tartó lehet a nyerő. Azt meg lehet csinálni kisebb keresztmetszetű fából is, akár házilagosan is ha valaki kiszámolja. Főleg a csavarok/szögek mérete, db.száma az érdekes. A nagy keresztmetszetű gerenda m3-e sokkal drágább mint a kisebbeké. És azokat még szállítani is kell. I tartót szintén. Az "I" tartó toldása házilag macerás (hegesztés vagy NF csavar+hevederek). Összegezve a fából készült rácsostartó néz ki nyerőnek közbenső megtámasztás nélkül.
az (1) és (2) a kérdéses gerenda. a tető lapostető lesz, enyhe lejtéssel "balra". a héjalás bármi lehet, ami alkalmas. már ha az egész egyáltalán kivitelezhető.
Milyen tető lesz rajta? Mármint a tetőgerinc párhuzamos vagy merőleges a bejárati falra? Kontyolt, nem kontyolt a tető?
Lehet érdemesebb lenne megkeresned egy statikust, pláne, ha még ezekre a hosszú gerendákra is akarod terhelni a tetőt.
Egyébiránt valszeg acél "I" gerenda (pontosabban IPE) lesz a megoldás, esetleg rétegragasztott fagerenda, de még szeglemezes tartóból is megoldható tán.
Ennyire minimális infó alapján ne itt várjál megoldást, azért, 8,5m már nem az a kategória, hogy jó lesz oda ez meg az.
- illetve kb. 3 méterrel mögötte még egy keresztbe (7,5 m, mert szűkül hátrafelé a beálló).
(- leghátul azért nem kell spéci gerenda, mert a hátsó fal egy támfal, oda mehet talpszelemen)
A kérdés leginkább az, hogy megúszható-e, hogy ezt a 8,5 és 7,5 méteres gerendát a közepén alá kelljen támasztani. Jó lenne, ha nem kéne emiatt plusz oszlopokat tenni. A gerenda lehet bármi, ami ezt biztosítja, ha van ilyen.
A gerendáról kéne valamivel többet tudni. Vannak fagerendákból ennél hosszabbak is. I tartóból is a sarki boltban legfeljebb 6 m hosszút tudnak adni, ennél hosszabbat ritkán. I gerendába 12-14 m a max. gyártási hossz.
Egyáltalán valami rajz jó lenne az elképzelésről. 6,3m hossz az lehajlás szempontjából elég nagy, le nem szakad csak nem szép. Magasabb tartóval csökkenthető.
Jogos, végülis a műszaki megoldások és a műszaki állapot csak egy dolog, társasháznál a lakóközösség is legalább annyira számít. Mert azt elég nehéz javítani.
Befedni készülünk egy kocsibeállót. Szabálytalan (trapéz) alakú, a bejáratánál 8,1 m széles, a hátoldalánál 6,3 m széles. nagyjából 6,3 m mély. A bal széle és a hátoldala zsalukő támfal. Jól sejtem, hogy ezt a bő 8 métert ne akarjam rétegragasztott, hossztoldott fagerendával áthidalni, hanem inkább egy I-gerenda a célszerű? (Tudom, ezt rendesen meg kell tervezni. Első körben csak elkezdtem gondolkodni/fórumozni rajta)
Én is tégla-alapos házban lakom, nincs vele semmi baj.
A baj a régi lakókkal van, akik 30 éve szarért-húgyért megvették a lakásokat az önkormányzattól, aztán azóta se költöttek túl sokat a házra, és persze most se nagyon van rá hajlandóságuk. A tető meg már 100 éves lassan.
Van valakinek közelítő száma, hogy manapság hogyan alakulnak az új építésű egyszintes családi házak m2 árai? Pest megye. Minden közmű adott, mivel egy kádár kocka újragondolását tervezzük az alaptól kezdve. Könnyűszerkezetes és gyorsház ára is érdekelne, ha valaki annyira képben van. Semmi extra igényünk nincs, csak toldozás-foltozás helyett talán egyszerűbb lenne a tabula rasa.
Egy szigeteletlen házban a külső része a téglának gondolom ilyen túlzottan átnedvesedett helyzetben azért a fagyástól tud károsodni... nem néznek szépen ki sok esetben az ilyen régebbi lakásoknak a lábazatuk közelében levő téglái.
Köszönöm a választ! Az jó, hogyha azoktól sem kell félni.
Kicsit más jellegű kérdés, de alapvetően tégla falaknál, ha rossz az alap vízszigetelése, akkor a probléma elsősorban esztétikai és a földszinti lakó egészségét veszélyeztetheti vagy esetleg akár szerkezeti gond is lehet a nedvesedésből? Családi házaknál a vályog falaknál olvastam (itt a fórumon is felmerült ez témaként korábban), hogy ez szerkezeti gond is lehet, a vályog drasztikusan veszt a teherbírásából, de normális téglánál azért csak nem...
A régebbi alapok sem veszélyesek ha normálisan meg vannak építve. Vannak több száz éves épületek és gond nélkül állnak. A rómaiak ismerték a betont (Nagy Teodorik sírján a kupola is beton), de aztán elfelejtették, majd újból föl kellett találni. A kettő között tégla alapot (vagy követ) használtak. Esetleg cölöpöt. A munka milyensége a meghatározó.
Akkor végülis a "veszélyesebb" födémfajták és a tégla-alap is a 20-as évek előtti időszak problémája eszerint, szóval ott fokozott óvatosság kellhet olyan épületeknél, amik azelőtt épültek gondolom. Mondjuk ahogy nézem amúgy építészetileg is lehetnek kevésbé kényelmes megoldások akkoriban, szóval később talán élhetőbben benapozott házak épülhettek például...
Mélyalapozás az a cölöp és a szekrény (kút) alap. A sokemeletes házak alá sem szokott kelleni, de a panelházak alatt általában cölöpalap van. A téglaalap az már az első vh. környékén kiment a divatból. A beton minőségén illetve a sávalap szélességén vagy/és a mélységén azonban okos kivitelezők szoktak spórolni.
Nem az a lényeg, hogy össze legyenek ragasztva. Ha megterhelik őket akkor mind a kettő meg fog hajolni. A két egyforma hosszú deszka hossza meg fog változni. A fölső deszka alja hosszabb lesz mint az alsó deszka teteje. Ez a nyírás miatt van így. A kengyelnek ezt kell megakadályozni. Ha terhelés előtt több helyen összejelölöm a két deszkát akkor látszani fog, hogy középen a két jel egymás fölött marad, a széle felé pedig egyre jobban eltávolodnak egymástól. Ebből következik, hogy a széle felé egyre sűrűbben kell a kengyel. A kengyelkiosztás az igénybevételi ábrákból számítható. A megengedett legnagyobb tengelytávolság (ha számításból nem jön ki sűrűbbre) a gerenda magasság kétharmada. A túl sűrű kengyelnek nincs értelme, mert kell beton is hozzá.
Csak még egy apróság erejéig a többemeletes társasház témával kapcsolatban szeretnék egyet kérdezni. Ezen emeletes társasháznaknál az alapozás nem szokott gond lenni nem?
Szóval ezek rendes betonalapok gondolom már régóta, sőt mélyalapozások is lehetnek gondolom, nem csak a családi házaknál szokásos síkalapozások. Csak mert talán itt is írva volt, hogy családi házaknál azért egész későn (1900-as évek közepe?) kezdtek talán szélesen elterjedni a beton alapok és talán kevésbé robosztus megoldásokba is futhat az ember gyakran.
Koszorúnál is már akkor bukik ki ez főképp mikor süllyed a ház és kireped a koszorú is... vagy kiesik a terasz mint a cikkben. :-)
Apropó, házimonolitos háznál annyit tudok hogy akár centinként is van benne kengyel a födémben. Az már más dolog hogy a vas amit összefog az már kitudja milyen...
Ilyen esetben hasznos a sok kengyel vagy tökmindegy? :-)
Bár ha túl vékony az a két egymásrarakott gerenda hiába ragasztom őket össze vagy szögelem végig össze akkor se fog sokat osztani...
Ha látni akarod akkor két téglára tegyél két egyforma hosszú deszkát. Egymásra. Aztán tegyél a közepére annyi sújt, hogy meghajoljon. Ha nem látszik akkor elmondom. Az igazság az, hogy egy gerendánál amit nem terhel koncentrált teher csak megoszló, kell egy kengyel középre utána a két széle felé egyre sűrűbben. Ha van egy koncentrált teher is a gerendán akkor a gerenda környékén is sűríteni kell a kengyeleket.
"Kisméretű tégla, agyaghabarcsba rakva, a falon 6 (!) cm agyagvakolattal. "
De ez se semmi: "Ez a rész tetőtérbeépítéses, valaha egy erkéllyel is rendelkezett. Ami kiszakadt a falból, feltárva a koszorú vasszerelését. A betonkoszorú kengyelei 60 cm-ként vannak egymástól! Mindez a '90-es években építve..."
Ui: azt nem írta le hogy az agyaghabarcs miatt lesz-e állékonysági probléma?
Egy új építésű garázs ( és "hobbi"akna) esetén szvsz nem érdemes forintokat számolni ezen mert kb x, vagy x+1napot dolgozik a kőműves, ill. y, vagy 1,02*y lesz a költség.
Az aknában (ha vigyáznak rá és tiszta marad) lehet meszet, krumplit stb tárolni...
Ez nem mindig van így. Akár 500e Ft körül / alatt is lehet kapni új emelőt. És ez már összemérhető egy rendesen megcsinált akna költségével. Persze az emelőhöz kell rendes belmagasság, megvannak a maga biztonsági kockázatai (persze az aknának is), és sokszor az akna egyszerűbben használható egy hobbista esetében. De árban nem feltétlenül mindig jobb az akna.
A téglának sincs hajlító szilárdsága (egészen pontosan nem számottevő), csak az önsúlyából adódik némi ellenállása a hajlítással szemben. Magyarul a zsalukő kevésbé rossz. Az igazi a vasbeton.
Lehet kapni, mint írták műanyag szerelőaknát. Én nem ismerem, de egy 80 cm átmérőjű lukban dolgozni nem lehet egyszerű. Ebből kiindulva használható a méteres átmérőjű kútgyűrű is, abban mégis csak több a hely. Helyszínre szállítani viszont drágább, de le lehet süllyeszteni úgy, hogy csak azt a földet szedi ki a dolgozó ami belül van.
Kell bele vízszintes vas is, de az csak osztó (szerelő) vas lesz. A két falat alul össze kell vasalni egymással a fenéklemezen keresztül. Az is a rövidebb irányban dolgozik.
Miután a szerelőakna fala függőlegesen szokott dolgozni ezért a zsalukő nem ideális erre a célra. De azért lehet, csak függőleges vasalás lesz a fővas, ezeket be kell kötni a vb. fenéklemezbe, mert konzolként méretezendő a szokásos méretek esetén.
Üdv! Két éve lett a tetőnk felújítva, lécezték, és cserepet cseréltek. Utána vettük észre, hogy az egyik kötőgerenda vége elkorhadt. Állítólag ez nem nagy gond, de szívesen venném más véleményét is. Próbáltam fényképezni, nem tudom, látható-e a probléma így?
Ezekben a régi házakban borzalmas a hangszigetelés. A régi parketta recseg, a hidegburkolat kopog, ez persze fentről mind jön lefelé. Persze ha normális a feletted lakó, vagy éppen felújít, akkor lehet szerencséd, és megcsinálja.
Ha meg te laksz a zárószinten, akkor meg a fődémszigetelés nem-léte miatt nyáron 40 fok lesz.
Ez jogos sajnos igen. De melyik használt, régebbi (90-előtti? Nem tudom mikortól lett a hangszigetelés fontosabbnak tartva) lakásban jó a hangszigetelés? Panelban laktam kicsit nem zárószinten, ott nincs csönd. Most zárószinten vagyok épp, itt jó csönd van, de minimális beázás sajnos egy helyen van, de tényleg csekély.
Ez a hangszigetelés téma talán csak az utóbbi időkben jött be a képbe és az új lakások eszelősen drágák, illetve mókányolás lesz ott is szép számmal. Legalábbis szüleim családi házas kivitelezőkkel való szenvedését nézve tuti.
Saját kertesházban lesz csend talán.
A zárószint meg ahogy írod sajnos más problémákat vet fel.
Köszöönm szépen a részletes vélemény megosztást. Érdeklődve olvasom a fórumtéma közösségének hozzászólásait, érdekes a helyzet, meg jó erről olvasni egy picit.
Azt látom, hogy olyan, hogy tutijó, olyan nincs, de talán ahogy írjátok is bizonyos időszakokban egyszerűbb jó épületet kifogni.
Illetve, ha olyan nincs is, hogy "tutijó" olyan még lehet, amivel nayon vigyázni kell vagy leginkább elkerülni.
Aztán pl. a palotanegyedben is sok sok ház van benne a lakások fafödémmel és sokember még álmodni sem mert ,hogy valaha ott lakhat.
A fafödém kényes lehet és jó alaposan meg kell nézni eszerint, ámde ahogy írod léteznek tökéletes példányok is. Inkább általánosságban kérdeztem, hogy hol jó kifejezetten óvatosnak lenni.
De jó volt hallani itt a Mátrai födém problémáját Töck Jenőtől. Rákerestem, elég durva dolgok vannak vele, sok találatot dob. Az ilyet akkor jobb mindenképpen lekerülni. Legalább egy olyan lista legyen, amivel nem szabad foglalkozni.
Az ilyen betonból készült házak nagyrésze kb. max. 15 év alatt épült... jobbára Bp.-en, mondjuk úgy 1925 és 40 között, de lehet még szűkebb az időhatár.
Hasonlóra gondoltam én is... Esetleg az lehetne még jó megoldás, ha ezt a módszert csak azon a részen alkalmaznánk, ahol egyébként is 2m alatti a belmagasság, ezen a részen a nyeregtetőben van egy törés, ahol a lejtés enyhébb lesz (ez viszonylag az alföldön egy gyakori házforma). Tehát a padlás nagy része megmaradhatna, csak az enyhébb dőlésszögű résznél lehetne nyitott a födém. Nem tudom, hogy technikailag ez egyáltalán kivitelezhető-e.
Köszi a választ! Egy ilyen igazolást biztosan adna nekem, mert ha baj lesz én futok a pénzem után és nem ő. Van fotó a vasszerelésről, de csomópont sehol sem látszik... és ha rosszindulatú vagyok azt mondom, hogy az sem látszik hogy az én házam koszorúja van-e a fotón.
Ha jól értm akkor nem volna padlás födém. Kis alapterületű helységeknél nem hiszem, hogy jó lenne egy kút fenekén élni. Meg meleg is, akárhogy hőszigetelik.
Nem mindig, ki lehet vakolni síkra, ha nem túl nagy a gerendák távolsága.
A Mátrai-födém az egy monolit vb. szerkezet, alul sík. Igazság szerint ha tudja valaki, hogy mikor épült a ház és akkor mik voltak a divatos szerkezetek nem árt. A repedésképe a Mátrai-födémnek más mint a gerendás födémnek. Első kérdésem mindig az, hogy mikor festettek utoljára? Egy-két év után a gerendák melletti repedések megjelennek. Utána összehasonlítom az épület többi részével stb. Azért nem minden esetben lehet fölismerni a Mátrai-födémet.
Elsődlegesen a kivitelező hibázott, mert neki értesítenie kellett volna a műszaki ellenőrt. Némileg a műszaki ellenőr a hibás egy kicsit, mert azért tudnia kellett volna, hogy milyen munkák várhatóak. A kivitelezőt elzavarhatod, beperelheted vagy kérheted tőle az igazolást, hogy a szerkezet terv szerinti.
Felújítás előtt állunk, a ház elülső részén az alacsony belmagasságot szeretnénk kiküszöbölni. A kivitelező egyfajta "nyitott födém" jellegű megoldást javasolt, ami gyakorlatilag úgy nézne ki, hogy a ház belseje is tartaná a nyeregtető formát. A ház kb 65 nm alapterületű, viszonylagosan kis terekkel 16-20 nm és kisebb helyiségekkel. Namármost ez a megoldás mennyire érvényesülne pozitívan a kis alapterületű helyiségekkel? Foglalkozott már valaki ilyesmivel? Esetleg fényképeket is szívesen fogadnék. Köszönöm előre is a segítséget!
De mátrai födémet hogyan lehet kiszúrni laikusként egy társasházban?
A poroszsüveget könnyedén mert hullámos alul de az megbízható is viszonylag.
E gerendás béléstestes modern, betontálcás, beton blokkos ugyanúgy csak csíkrepedések vannak a födémen ami nem mondja el mi lehet, akkor akár lehet mátrai is. De van olyan is mint a poroszsüveg csak hullámba rakva a téglák...
Az én házimonoliton meg minimális felületi repedések, ha felülről takarva lenne a kutya meg nem mondaná mi az, de ha én megmondom akkor meg visszasírjátok a mátrait födémet is. :-)
A generál kivitelezőm (ill. sok éve neki dolgozó alvállalkozója) elkészítette a betonkoszorút (30-as téglafal, heratekta u zsalu) a családi házam falára kb 10 napja, amiről csak később értesültem, de nem csak én hanem a műszaki ellenőröm is! Most nem tudom milyen vas van a betonban. A cégnek utánajártam régóta működik és jókat halottam róla, erre most mégis gondjaim vannak miatta. Takarás előtt értesíteni kell, nem? E-naplóba 5 nappal később jegyezték be. Nekem is figyelni kell, tudom, de nem tudok mindennap ott lenni, ezért van ellenőröm. Ki mulasztott, hibázott itt? Kivitelező? Ellenőr? Én? Első építkezésem, mit tanácsoltok?
Az én házaimra is van aki azt mondja hogy semmi baj, más meg hogy életveszélyes...
Én körfolyosós régi bérházi lakást akkor sem vennék ha lottónyertes lennék.
Levéltárban érdekes kutakodni, sokszor leírják a háborús sérülést és javítást is. De egy bombaütés eleve trauma az épületnek, kitudja mi reccsent el , repedt el, ami leomlott hogyan javították, aztán az meddig bírja.
Fa vagy mátrai födém, lehet eleve spórolósan vagy szarul csinálták, aztán az utóbbi évtizedekben vagy fűtöttek vagy sem, vagy kapott nedvességet vagy sem, de elég egyetlen csöpögő vízvezeték, lyukas lefolyó hogy tönkretegye az épületet. Aztán a farontó gombák, bogarakról nem is beszélve.
Csak az ilyenek akkor buknak már ki mikor jön egy földrengés, tűz, robbanás az épületben, bepakolnak egy páncélszekrényt, akváriumot, cserépkályhát, illegális falépítés, bontásokat csinálnak stb stb.
Szoktak dicsekedni hogy milyen jó a régi vastag fal, tuti erős stb... Aztán mikor jön a feltárás jön a meglepetés... :-) Mert van amikor üreges falat építettek és abba dobálták a sittet.
Ezek a háborút is megélt házak némelyike kb hasonlóan biztonságos lehet mint az énáltalam nézegetett szocpolcsalásos csodaházak.
ha már szóba hoztátok,ez csak nekem furcsa,hogy mondjuk a statikus SZÓBELI véleményt ad? ok ha ráfizetek,akkor le is írja,de nem a papírt kell megfizetni hanem az adott szót,mintha a szóbelinél "ződséget" is beszélhetne,hiszen a duplája a díj ekkor
Azért hívtuk a mérnököt, hogy legyen valami papirunk hogy szabályosan ment a dolog. Meg hát a hozzáépítést engedélyezteti, meg ilyesmi, mer azért nagy építkezést csaptam össze biztos láttad.
Ezekben a régi házakban borzalmas a hangszigetelés. A régi parketta recseg, a hidegburkolat kopog, ez persze fentről mind jön lefelé. Persze ha normális a feletted lakó, vagy éppen felújít, akkor lehet szerencséd, és megcsinálja.
Ha meg te laksz a zárószinten, akkor meg a fődémszigetelés nem-léte miatt nyáron 40 fok lesz.
"az nem nehéz, a mérnöknek amúgy nincs tapasztalata. Én többet tudok mint ő!"
Akkor minek kellett 2 ilyen nagy gerenda, mondani kellett volna neki, hogy fölösleges. Meg kellett volna mondani neki a helyes méretet. Egyáltalán minek kellett mérnököt hívni?
A menetes szár kiváltása a laposvasakkal rendbe van, mert így sem nem tudnak kifordulni a I gerendák.
De egy tartófalnak, ami összeköt két tartófalat, számos szerkezeti szerepet tölt be, amit az áthidaló át kell vegyen.
Ha a mérnök erre a megoldásra azt mondta, hogy rendbe van, akkor nincs tapasztalata ekkora nyilású kiváltók tervezésében.
Mivel nem falaztad ki a belsejét, az áthidaló lengeni fog, mert nincs elég súlya és nem elég merev ekkora nyíláson és szét fogja repeszteni a gipszkarton burkolatot.